Posts

Showing posts from December, 2010

melabuhkan tirai~

umpama pagi bertemu senjanya, umpama kapal sudah hampir tiba ke pelabuhan,, 2010 bakal melabuhkan tirainya sebentar sahaja lagi~
jika dibicara ttg memoir padanya,, usah dikata,,pahit manis semua terasa,, seribu satu kenangan telah tercipta dan bakal terbuku dalam hati nubari kita,,
bukan ttg baru atau lama,, soalnya,, adakah pembaharuan ke arah kebaikan yang tercipta?? semoga dgn kehadiran thn baru akan mnjadikan kita seorang yg bersemangat tinggi,,optimis,,dan trs  berusaha mempertingkatkan kualiti diri.. 2010 dan 2011 hanya pada angka,, ia berharga atau tidak,,terpulang pada kita utk mencoraknya..
selamat tahun baru masihi 2011^^,

berapa harganya??

bismillah~
adat dunia,,yang baik dikejar,,yang buruk terasa ingin dilempar,, sedang kita tak tahu,, yang manis itu jangan terus ditelan,, yang pahit itu jangan terus dibuang..
bila hendakkan sesuatu,, pasti akan dikejar,, hah,, bak kata org,,lautan api pun sanggup diredahi,, huhu,, betol ke?? huh,, tu pengakuan sebelum dapat,, dah dapat?? mmm,,jawabnya~ pernahkah sesuatu itu kita hargai?? tepuk dada,tanya selera~
kita sering mahukan yang terbaik,, tahukah kita segala sesuatu itu dariNya?? kalo kita mengeluh dgn nasib buruk,, maksudnya kita tidak rela dgn ketetapannya.. sedangkan segala yang baik itu dariNya,, yang buruk itu juga dariNya, tetapi disandarkan kpd kita,, kenapa kita?? kita sebenarnya yg berusaha ke arah itu tanpa kita sedar,, atau,buat2 tak sedar,mungkin~ mmm,, sebelum nak mengeluh,, ambil cermin,,cermin diri sendiri dulu,, boleh??
apa yang kita persembahkan kpdNya?? solat kita,,ibadah kita?? sudah sempurnakah?
dah tu,, kalo dah tahu kita punya tak pasti sempurna atau tidak,, layakkah kita sentiasa inginkan…

sejarah api~

bismillahirrahmanirrahim.......
urm,, nak kongsi satu citer,, dengar2kan yup..
pada suatu masa dahulu,, allah swt mengutus malaikat jibril utk berjumpa dgn malaikat malik.. apa tujuannya malaikat pengutus wahyu berjumpa dgn malaikat penjaga neraka ini?? rupa-rupanya,allah meminta jibril utk mendapatkan api dari neraka  utk diturunkan ke dunia bagi kegunaan adam di dunia.. lantas,,jibril bertemu dgn malik..
setelah mendengar keperluan jibril,malik bertanya,,
"wahai saudaraku jibril,,sebanyak manakah api yg engkau perlukan??"
"cukuplah sebesar buah kurma.."
"jika sebanyak itu,nescaya tujuh lapis langit dan bumi akan hancur kerna panasnya"
"kalau begitu,separuh buah kurma sahaja"
"kalau sebesar itu,,langit tidak akan sanggup menurunkan hujan walau hanya setitis.. akibatnya,,tanaman akan musnah"
lalu,dengan confiusnya,,jibril mengambil keputusan utk bertanya kpd allah,...
" cukuplah dgn mengambil sebesar biji sawi shj "  firman allah..
so,kali ini,,…

memori bersama

Image
Duhai kekanda usah membisu
Mengapakah bersedih
Duhai kekanda ku rasa sayu
Mengapa kau begitu
Dinihari petang menanti
Ku kesepian

Duhai adik kau tak mengerti

Mengapa ku begini
Kukenangkan kisah silam
Memori indah bersama
Apakah saat itu mungkin berulang
Ku harap saat itu akan berulang

Kiasan hidup ibarat roda

Kekadang di atas di bawah di atas semula
Redha dan syukur apa kehendak-Nya
Itulah tanda kasih sayang kita

Tutur katamu itu penuh bermakna

Kini hilanglah kerinduan di jiwa
Wahai kekanda tenangnya di hatiku
Melihat wajahmu kembali ceria
so sweet~

rindu bersama_

Image
Suria yang suram menanti waktu
Senja berlabuh pun terasa pilu
Tiupan angin kedengaran
Bagai mengalun irama indah
Sengaja menutupi rasa hati selama ini
Namun tak mempu kupendamkan
Rahsia dalam sanubari
Kini ku pasrah terbongkar segalanya
Yang kurindukan kasihmu kekanda
me: Ciptalah kejayaan dalam dirimu
Seimbang dunia jua akhirat
Letakkan agama setingginya
Itulah nasihatku seiring rindumu
ue: Akanku turuti nasihatmu
Inginku contohi dirimu  oh kekanda   mengubat jiwaku yang gundah demi cahaya menantiku di sana
 me: Pasti kau kecapi bahagia di hari muka ue: Jasamu kekanda mustahil kulupakan 
me n ue:
Dulu, kini hingga ke akhirnya
Dirimu bertakhta di kalbu



dekat ke??

Image
bismillahirrahmanirrahim~
persoalan sering berdansa di dalam nubari insan bergelar manusia..  dekatkah kita dengan tuhan semesta alam?? mmm.. sedangkan allah swt sendiri telah berfirman.. mafhumnya.. jika ada yang bertanya tentangku,,ketahuilah bahawa aku dekat..
mm.. pernah tak terfikir?? kekuatan suara yang kita gunakan untuk berinteraksi dgn orang di sekeliling kita,, adalah bergantung kepada seberapa jauh orang tersebut dgn kita.. am i rite?? of course la betul!! huhu.. let say,, org tu dok jauh,, p,,kita cakap perlahan,, boleh ke dy dgr ha?? sure la xleh kan.. mungkin sum1 tu blh paham,, p bkn sbb dy dgr,,p sbb dy paham pergerakan mulut kita..
mm.. and,,tahukah anda?? solat ialah salah satu antara cara kita berinteraksi dgn ALLAH SWT?? and,,perasan atau tidak,,masa kita solat,,tiap lafaz bacaan kita lafazkan dgn suara yang sgt perlahan.. seakan-akan berbisik..
so,, ue got it?? bila dibuat mathematical reasoning,, antara volume suara kita,,dgn jarak org yg sdg kita berinteraksi.. n dikaitkan dgn jarak kita d…

kau kawan,sahabat dan teman~

Image
Ketika mula bertemu
Terasa bagai telah lama bersua
Kau sambut hulur tanganku
Bertegur sapa penuh mesra

Masa terus berlalu

Dan kita tetap seiringan berjalan
Menempuh onak liku
Lalui semua suka dan duka bersama

Biarlah apapun rahsia

Dan kelemahanmu tetap engkau temanku

Riangnya saat kita ketawa

Asyik senda dan bercerita
Walau sesekali pandangan kita berbeza
Andainya tetap serupa

Adakalanya kita juga saling terluka

Namun di akhirnya kita tetap bersama

Dan kini dipisahkan dua benua

Saling mengejar cita
Tak pernah kulupakan
Detik yang indah bersamamu temanku

 Kupasti suatu masa
Engkau dan aku kan bertemu semula
Kembali menjalinkan detik nan indah
Untuk kenangan bersama 

kepada sumer kawan2.. sayang kamoo sumer!!


one more..

specially dedicated to: form5US`10.4UK`09,3UK`08.2UK`07 n 1UH`06.. X lupe Dorm Y `08..
prefects 07-10,
exco asrama sesi `09 n `10.. naqibah f5 batch `10..
luv ue all damn much!!

miss it very much!!

Image
urm.. smalam dpt tahu dari adk2 hari ni ada meetim exco asrama.. wah3.. tersentak hati seorang mantan exco ni,, for two years. huhu... rindu le nak gi meetim exco!! time cuti,orang len dok bersenang2 kat umah.. kita kena gi sekolah.. meetim lar.. wat kerja asrama lar.. tak cukup ngan meetim exco,BADAR pun de meetim jugak.. tambah lagi ngan meetim prefects.. wah~ridunya~huhu..
tak kira masa,mesti ada meetim.. kalo antara maghrib isyak,BADAR dah cop wat meetim.. kalo lam pukul 10.30 ke atas, time exco pulak bersidang.. sampai la kul 1pagi,dekat2 kul 2.. huhu..
and now, takde dah nak rasa semua tu.. post as exco disiplin asrama, masuk la dalam past sweet memory... sape blh lupa, kena handle bdk2 asrama yang jumlahnya kurang lebih 600 orang,, handle bab disipiln!!! wah~ mmg mencabar kepimpinan betul!! tambah pulak kite ni jadi antara saff pimpinan badar.. and kat skul pulak penolong ketua pengawas.. adush,,, nak pikir bab study lagi,, nak pikir bab kerja2 sampingan lagi.. mmg full masa dulu!! tapi, yang pahit dulu la jadi swe…

waaah~segar!!

Image
in the name of allah~
pernahkah anda mendengar perkataan MANDI??? uih, soalan ape ni?? bagi makhluk yang bernyawa, benda ni mesti familiar sgt dgn khidupan seharian kita.. betul tak??
apa itu mandi?? mandi ialah satu perbuatan meratakan air keseluruh anggota badan.. ikut islam,mandi ni pun ada bahagiannya,, its either mandi wajib,sunat ataupun harus..
mandi wajib,apabila untuk kita nak angkat hadas besar and apabila kita meninggal dunia.. tapi,masa ni takleh mandi sendiri.. orang laen yang akan mandikan kita.. for sure lorh,kalo tak,takde la nama dia meniggal dunia..ngee~
mandi sunat pulak, sblm pergi solat jumaat, masa hari raya.. masuk tahun baru hijrah.. n ada banyak lagi..
mandi harus,,macam kita buat hari2 la.. utk segarkan badan dan jaga our personal hygiene..
tau tak?? mandi ni pun islam ajar cara dia.. urm.. mula2 skali,basuh bahagian kaki kanan.. then kaki kiri.. masuk pulak bahagian badan kanan.. lepas tu barulah bahagian badan kiri.. and last skali barulah basuh kepala... dan terus membasahkan seluruh bad…

menangislah di bahuku..

kau datang padaku seperti biasa
ku sambut bahagia dengan tangan terbuka
kau balas dengan senyuman seadanya
ku tahu ada sesuatu yang berbeza

kau hanya diam seribu bahasa
hanya di matamu yang cuba berbicara
bahwa saat ini hatimu terluka
kau tahu ku ada di sini untukmu

mencuba tak berkedip
menahan tegar di hujung mata
hingga kau pun tak kuasa
berderailah airmata
dalam pelukku kau curahkan semua

menangislah...
kadang manusia terlalu sombong tuk menangis
lalu untuk apa airmata telah dicipta
bukan hanya bahagia yang ada di dunia
menangislah...
di bahuku kau berikanku kepercayaan
bahwa laramu adalah haru biruku
kerna ku adalah sahabatmu

menangislah...(dibahuku ku disini untukmu)
menangislah...(dibahuku kerna ku sahabatmu) 


p/s: from kakak to adk ^^

airmata keinsafan..

Air mata keinsafan
Yang mengalir di malam sepi
Inilah dia pelembut jiwa
Bagi mendapat kasih Ilahi

Rintihan di sepertiga malam
Dari seorang hamba yang dhaif
Kerana mengenang segala dosa
Moga mendapat keampunan dari Ilahi

Setiap kekasih Allah
Menempuhi jalan ini
Untuk mereka memiliki kejayaan

Ayuh bersama kita susuri
Perjalanan kekasih Allah
Agar kita tiada rugi dalam meniti hidup ini

Deraian air mata ini
Titisan yang paling berharga
Buat menyimbah api neraka
Moga selamat di titian sirat
Syurga abadi 

ni la kegunaan air mata paling utama^^

lagi??

mmm.. hidup tidak selaluny indah.. langit tak selalu cerah.. suram malam tak berbintang.. itulah lukisan alam.. begitu aturan Tuhan..
mm..sunnatullah.. kdg2, airmata mengalir tyme kita sedih.. dia jgk tak langsung keluar tyme kita tgh gembira.. kadang2 time terharu.. and kadang2 masa kita tgh terlalu excited.. jugak,time kita rindu sgt dkt ssuatu.. lagi2 kalo tgh  rindu,,kan?? alah.. macam budak hostel la..time homesick!! btol tak?? kalo dah dpt jmpe yang dirindu pun,,
tiba2 tak tertahan sebak di dada.. cewaah.. itu lar dya gunanya airmata.. penemuan stakat yang hati dan naluri manusia blh discover.. yg len?? ALLAh shj yang maha mengetahui..

wonderful tyme??

mmm.. baru sehari ddk bersenang2..  huhu.. mcm xde keje je nak buat,, so.. teruskan buat perancangan.. wah3..rapi beno dah plan lps xm ni.. first skali, nak khatamkan 3 citer.. citer ke?? dari wake up project.. the arrival,phase 3 and the divine book.. fuh3!! mmg curious nak tau akhirnya mcm mana.. so, aq suggest kat korang sumer,, bkk youtube, type le tiga citer ni.. discover,pe yang sdg blaku dlm dunia kita skang ni.. especially,kita2 yang bergelar muslim ini.. tgk ye.. nnti da abes tgk, aq share cni.. ok??! mmm..


airmata

airmata..mm..nampak mcm xde guna..betul ke takde guna..
mana ada..sbb stiap benda ciptaan ALLAh,sume ada manfaatnya..tak tipu neh..
mm..xcaye???
okay~lets go through it..
hidup ni bkannya satu tmpt utk kita bersenang lenang shj..
bkn namanya hidup,kalau takde cabaran dan dugaan..
cubaan au cabaran dari allah,sumer tu brdasarkan kemampuan kita..


'ssghnya ALLAH takkan membebankan hambanya melainkan atas kemampuan mrk..' 
sadaqallah~


so..apa kaitannya dgn airmata??
sbb kalo kita tgh tak tertahan menempuh ujian tu,mesti nangis,kan??
huhu..sure lorh~tambah2 lagi kalo pompuan..confirm nangis nye..
p,jgn risau..menitisnya airmata tak semestinya menggambarkan kita lemah..
jgn malu..mmglah fitrah manusia ni sorang yang lemah 
dan akan selalu mengharapkan pertolongan dari Rabbnya..
pernah rasa x kelegaan lps kita nangis??
hah..dats is!!tu lar gunanya airmata..hebat tak??
nangis je rase macam dah lepas segunung beban atas bahu..
subhanallah~nak tau lagi sal airmata??
check it out~

merdeka sudaaahh

mmm... tanggal keramat 16 dec 2010.. ahax.. tepat jam 4.30 ptg.. last paper quran sunnah~! abes lorh perjuangn bersengkang mata tgh2 malam.. ngadap buku.. spm pon da abes.. so,now i can spend my time.. menulis kat blog... huhu.. cam best jer kan... blog aku,, sharing is caring.. tu lar matlamatnya.. mmm.. gotta go!

getting started..

in the name of allah..
the most gracious and most merciful.....
juz wanna say hello to other bloggers..
i'm here to join all of ue.. =)