Wednesday, September 28, 2011

kasi tacap siket =)

Jolo ko saloh aku? Lepah mung g? mung tu eh, nok ngeteh ego aku.. tahu doh aku gini.. tak dok hok samo eh, hop sure, kito semo laen2 deh.. mung mikey la.. Takdok guno reko ceghito, kalu tahu doh kisoh ni meta jah.. sero supo hati nge cagho mung kecek, xseghupo mulo doh.. xdok guno kito nok deghito, sunggoh eh, sapa tido pong tok nerow.. aso hati nge cagho mung kecek, buat aku kompiuh..  Mung mikey la…

2nd.. ehem2..

Tra mung denga.. tra mung tra.. diyye maso aku tra nok kecek nge mung.. ajing ko mung ado maso aku nok luoh aso hati? Pah, maso mung kecek, setio nih, aku denga, nok sughoh mung aso,,
Sapo bena aku ko mung?? supo nge ore len bakali.. baktu mung buleh wat gitu.. pah, kalu takdok ore mung nok maing, mung maghi ah kat aku?? Gitu ah aku ko mung dih??
Tra mung tengok, tra mung tra, tengok dale mato aku, maso aku kelih mung.. ajing ko mung ado?? Maso aku nok luoh aso hati..
Maah la sebak aku tok ajing, teghingak nok nulis ko mung,, ho,, saloh la ko aku.. tok kea doh aku mitok.. nok sughuh mung denga.. nok sughuh mung tengok dale mato aku..

3rd, hukhuk..eheeem~~

Pah nok wak gano lagi?? Nok teghuh gini?? Denga la aku,, tengok la mato aku.. bo bo la mung nok hukong.. saloh aku, tetak saloh aku.. v la plue aku kecek.. bia buleh bekki semo.. pah, keno sapa bilo?? Mung nok diyye? Tok sey kecek lasung?? Maah la wey, aku tokleh hdok takdok mung gak.. pehe la. Aku tokleh g kalo mung tok dok.. gano aku nati? Kalo xdop gati? Aku ado mung jah..
Maso mato katuk.. muko mung jah aku napok.. abih iley ghesoh dale jiwo aku.. maso mato bukok, mung la hop mulo2.. tokleh nok mejing la hiduk xdop mung..

*Letak tangan kat dagu, tengok atas, bawah, atas bawah.. *

hmm.. not bad. HAHAHAHHAHAHA~
sapa bijak bestari dia akan membaca dan boleh lagukan. Kih6~~
gotta go~

tah dDio!

Tuo do’oh doh bakali.. dagu tu gak, tok cekak nak tukak doh.. tokleh nok duduk sdighi doh eh.. adoo la.. tok cagho eh  ore len nok kelih ko, nok ngato ko, ikok aku lah. Aku ketik mung ko? Aku tok ajeng agi sero ketik anok ore.. bia la.. sekali sekalo nok dok gini.. *padaha bekalikali, bekalokalo dh sero..* hmm..
Teghingak maso mmeseh nge saem aghi tuh..

Bakpo eh, kita jadik sensitive sgt loni?

Sbb kita baru nak adapt dgn situasi baru, kita baru nak jumpa dgn org2 baru, baru nak biasa-biasakan diri.. factor lain, sbb kita biasa pgg jwtn.. kita biasa hdp bz.. hdp org berjawatan n berpengaruh dgn hdp org lain tak sama.. exactly different. Sebab tu la..

Payoh weyh.. nok wak gano tok tahu .. sudoh doh la.. sudoh dh la.. AIH..

Ingat2 itu remember.. jgn lupa itu don’t forget.. saya syg kamu, I love u.. hanya kamu only u.. saya syg kamu, I love u, hanya kamu only u..

Sedih la pulok igt lagu nih.. sob3.. jak Jamey ja’pa tonggek lagi dok laye peghasae gini.. bakpo la sapa loni tokleh nak uboh2 lagi?? Koho sakit ado la.. siye katku. Pelik jugok idok ni, hok saket ati tu la hok dok tringat sokmo.. maghi bendo hok oke gak, xegt meta, pahtu maghi pulok. Tolo molek, cagho ko bendo lagho.. dunio jah lako tu.. bakpo tokleh nok buat bendo lepah tu jjadi  pengajare? Buak semangak untuk loni?? Pelik ngoti la nnesio nih. Hish.


PANG!


Hah. Amik mung,, ni namo dio,, MU’AQABAH. Pade muko,,nok ngoya napok teh.. blaja nu dok!

*credit to::  nurfarahsyazwani mohdzurhan a.k.a miss jlito <3 *

Sunday, September 18, 2011

kaRma

Bismillahirrahmanirrahim..
Salamullah ‘alaikum warahmatuhu wabarakaatuh =)
Anda tahu apa itu KARMA? Jika tidak taip ON KARMA dan hantar ke 36999. hehe
 Karma tu, kalo nak diberi erti dalam bahasa aku sendiri, ialah yang sama konsepnya dengan what u give u get back. 
Tapi, karma ni lebih kepada benda negatif  yang kita buat la..
Benarlah firman Allah.. setiap pekerjaan walau hanyalah seberat biji sawi, kita akan dapat balasannya.. pekerjaan baik, baikla balasannya, and vice versa.. 
kadang2 kita selalu menyalahkan takdir.. kenapa dan kenapa kita mendapat benda yang buruk.. 
tanpa sedar, mungkin tu la karma.. sebab tu la, setiap kali kita di timpa musibah, atau berlaku sesuatu yang kita taksuka, kita kenalah koreksi diri dulu terlebih dahulu. Muhasabah diri, di mana salah kita..
 bukannya menyalahkan orang lain dan takdir allah bulat-bulat..
Mungkin kalau hari ni kita ditolak *ni tolak majazi, bukan tolak hakiki eh*, kita akan sakit hati.. kenapa kita yang “ hebat ” ni ditolak.. kita akan sedih, rasa nak pergi bagi triple punch sekali dengan crescent kick je dekat orang yang menolak kita tu.. tapi, kita mungkin lupa, ni karmanya.. mungkin kita pernah menolak orang lain tanpa rasa bersalah satu ketika dahulu?? Mungkin?? Kan..
So then, setiap apeeeeeeeeeeeeeeeeeee pun yang berlaku pada diri kita, jangan terburuburu untuk menyalahkan dan membuat keputusan terburu, sebaliknya, duduk tenangkan diri  dan fikir..
Gotta go !

Wednesday, September 14, 2011

trauma?

Trauma? Takut nak lakukan sesuatu bila dah pernah jalani sesuatu yang seumpama itu tapi ia menyakitkan. Oke. Kalau sekadar menyakitkan, macam boleh la nak diterima lagi kan.. Tapi, ini, ia sangatlah dan amatlah menyakitkan! Siyesly! Ada satu hadis dari baginda SAW,mafhumnya,,  

orang yang  beriman tu takkan terjun ke lubang yang sama dua kali..





Dalam erti kata lain, orang yang beriman tu takkan melakukan kesalahan yang buat kesekian kali.. Kesalahan dan kesilapan tu lumrah la bagi setiap insan yang fitrahnya sering lupa.. Dan, buat apa kita nak ulang kesalahan kita, buat apa kita nak ulang lagi dan lagi kalau perkara tu hanyalah menyakitkan hati kita? Buat apa kita nak lalui lagi perkara tersebut kalau semua tu hanya akan menyakitkan batin, hati dan perasaan kita?? Buat apa kita nak ulangi menyakitkan hati dengan  urusan keduniaan, yang dasarnya  Allah bagi hati kepada kita untuk kita tumpahkan seluruh tumpuan dan perasaan kita hanya padanya? Buat apa??

Tapi, kadang-kadang, kita macam terfikir..

Why not we try this again since the first trial didn’t work? We should’t give up. Mungkin benda tu menyakitkan sebab kita tersalah langkah dulu. Mungkin kita boleh mulakan balik, dan betulkan mana yang salah dulu. Mana tahu, kita akan dapat buat dan jalaninya dengan lebih baik.. Pengalaman tu yang mengajar kita kan??

Ya. Dats right.. But, its really hard.. It will take time.. And I don’t know for how long..

Benda yang bukan main-main dan melibatkan masa depan dan kerjaya kita, bukan satu benda yang ringan.. Benda yang secara tak langsung akan menjadi sesuatu yang bakal dipersoal di akhirat kelak.. Amanah dan tanggungjawab.. Hubungan denga manusia.. masa yang kita luangkan.. Hah. Mulut je senang berbicara.. Hakikatnya, beratnya kalau nak diikutkan, tak tertanggung lagaknya…
And, honestly,, still couldn’t find the solution.. The best way is asking it from our Lord, Allah the Almighty.. 

wallahu a'lam..

Tuesday, September 13, 2011

arabian diner

setelah mendapat jemputan



jom bercerita pasal d'hoteliers arabian dinner awards 2011!
tak usah banyakkan tulisannya, biar gambar berbicara !
lets go~~

ni dengan kawan2~


ni budak paling sempoi~ wahidah @ wahi namanye~


yg tu kikirara ngan syue,,


pasir mas maree~




tiga lelaki "top" dalam kelas, err??


ala2 red carpet la konon~
 *kitorang punye background paling lawa taw,, nak bnding ngan budak2 len*



yang ni, kosmate,,



yang tu nabila..



yang ni group dfsm part1..



putih bersih ea?






and ni gambar mng lecturer kami~~

that is belooooooved miss sharbana and sir razak <3



ni sir izwan, yg akn ajr kitchen aku sem depan *rasanya la*


miss bana n sir razak again~~ haha

lastly,,
 and this is the invitation card and table gift






done =)
gotta go~~

Sunday, September 11, 2011

dikiiiiiiit lagi!

earthlings!!!!!!!!!!!!!!!
salamullah 'alaikum wbt~

hari ni 12sept,, thats means, there are 7days more to go.. go for what? 
mm!
for my first final paper!
aha!
hmm.. so, all da best for myself!

*updated!*


*then i'll share about the "arabian night diner awards and nostalgia raya dfsm ya ^^ *

Tuesday, September 06, 2011

kisah ni lagi~

“Wey. Salah ke kalo kita nak mintak orang hargai kita?”

Hahha. Tersentak bila diajukan soalan sebegitu rupa. Soalan yang selama ni takpernah jemu aku sendiri dok ulang-ulang tanya kepada diri sendiri… tapi hari tu, pantas pulak aku geleng kepala,, siap mulut pantas menjawab.. TAK.TAKSALAH.

ea?? Ye ke tak salah?? 
Entah. Aku sendiri tak pasti.. tapi, bila tanya balik hati nurani yang ada la sekelumit suci.. buat apa nak mintak orang hargai kita? Tak cukup ke dengan ganjaran pahala yang allah bagi atas segala kebaikan yang kita buat.. masih, kita nak harapkan penghargaan daripada orang kan? Hah. Dasar diri tak tahu bersyukur…  tapi, masa ni la hadir si hitam mengasak nurani, kita manusia biasa.. sifat nak dihargai tu perkara normal… okay.. bagi diri sedikit keringanan.. oke. Boleh nak mintak orang hargai.. tetapi kita tak boleh nak terlalu mengharap.. orang tak selalu faham apa kehendak kita.. dan orang tak selalu mampu bagi seperti apa yang kita hajati.. terima kekurangan diri orang lain… tapi, kita dahulu kena terima kekurangan diri kita, yang selalu meronta-ronta minta dihargai…

yakinlah.. walaupun orang tak hargai kita, tapi tuhan takpernah lupa nak hargai kebaikan kita, walaupun kebaikan tu seberat biji sawi sahaja…
hai hati.. kalau masih lagi nak harapkan kebaikan berbalas, lepas ni, dah la buat apa2 kebaikan, daripada buat kebaikan tapi asyik nak mengungkit, asyik nak harapkan balasan, dan kalau takdapat, kerjanya mengutuk orang yang taktahu nak balas kebaikan.. tak baik. Lebih baik takpayah buat kalau tak ikhlas.. sebabnya, orang ikhlas tak harapkan balasan =)

kan??

Friday, September 02, 2011

cuti dh abes!

mmmmm!!
hari ni dah balik redang dah~ wuuhuu.. macam dah dapat bau je aroma kebingungan, kelelahan, kesakithatian, ketakutan, kecemasan, kemalasan, ke dan ke dan ke dan ke lagi! hmm.. cuma mengharapkan, hati yang tenang, kesihatan yang berpanjangan~~ ameeen..

jangan risau dayah,, sebulan je.. hehe.. pastu dh cuti, wuhuuuuu~~
pakcik, tiket bas 2okt ade? hehhehe~~

hiba

rasa seperti tidak mampu ditahan lagi air mata hari ini..  mengalir deras,  walau ditahan terlepas jua jatuh lembut ke pipi.. y...