Thursday, March 31, 2011

nananana~~

oke~ di tag oleh cik cty ....
pasal ni :::::


It's harder than it looks! Copy to you own blog, erase my answers, enter yours and tag 5 people including the person who tagged you. Use the first letter of your name to answer each questions. They have to be real. Nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use the different answers. You can't use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question!


 so, dats da rule..

pk punya pk,, baeklah,, kita ambik yg betoi2 depan punya nama oke~
hak3..
so,, i choose ue !!!


taddaaaa~~~~ capital N..

so, let's start it~~


What is your name?
nor hidayah md. shukri


A four letter word :
none

A boy's name :
naruto  *kah67*

A girl's name :  
nani *klasik gilax name*


An occupation :
narrator


Something you'll wear : 

nice blouse,, like this,,



A type of food :  

nasi goreng~~aumm !!!
 
Something found in the bathroom :
nail *erkk??*


A place :
narathiwat~~ *hak6*

A reason for being late :
nerow,, hehehe~~ 
*aiwah!!! -ayat ustaz say-*


Something you'd shout :
no!!! 
*dgn penuh serius*


Something you drink :


nescafe~~


A musical group :

*erkk,, apakah ini??*
 mrs wikipedia cakap.....*
nine inch nails 
*sole constant member Trent Reznor chose the name because it "could be abbreviated easily" and denied any "literal meaning" to the name...

A type of car :

nissan skyline


amacam?? lawa x?? kah3~~

A type of fruit :
  
nangka *lalalala*


Tag :


soram lagi, cik cty lah ye.. haha~~

so, sy dah cyapkan,, HAHAHA.. ada salahkah?? saya tak kesah, lalalala~~ 
haha. oke.. fuuuhhhh~~

done !

ADA LIDAH???

bismillahirrahmanirrahim~

leluhur kita ada berpesan,,

kerana pulut santan binasa.
kerana mulut badan binasa...

hmm~ yup. dats ri8! 
lidah ialah senjata paling tajam yang kita punya...
dgn kata2 segalanya mampu terjadi..
kdg2, kita tak tersedar yang kita sedang melukakan orang laen dgn lidah kita..
sedangkan lidah xde tulang, kan??
hebat tak ciptaan allah??
sedangkan bnda yang lembut, xbertulang n xde ape2 yang boleh 
menampakkan kekuatan dia pon mampu memberi impak yang besar dalam kehidupan kita kan??

boleh bayangkan hidup anda xde lidah??
erkkk.. xkot~~ huuu~~ xsanggup !

kalo direnung sejenak,
sedangkan lagi, kedudukan lidah tu begitu tersorok, dalam mulut!
dilindungi lagi dgn barisan gigi,, xkira la rongak ke, jongang ke,, cantek tersusun ke.. ehehehe~~
kan?? 
lidah ni memang mampu bagi impak yg besar lam kehidupan kita lah.
tak caye ek??
oke, cuba anda jelir lidah kat org awam??
hah. ape reaksi diorang??
n perkara basic la dalam hidup kita, tgh berbual2,, kan ke rasa sronok bila ada dgr kate2 yg manis2..
n tak ke sakit hati bila dgr perkara2 yg 'annoying'.. 
boleh jugak tetiba tergelak besar.. kdg2 sampai ternangis hy dgn kate2.. tak kurang jugak terasa disayangi dgn beberapa baris ayat shj.. kan3???

buat dosa pon sng je dgn adanya lidah ni kan??
hmm~~ part ni kena pakat elak2kanlah ea..
huhu~~

so,, jagalah baik2 kurniaan lidah yang membolehkan kita berkata2 sekarang ni..
gunakan kurniaan yang ada sebaik mungkin oke !
insyaallah~~~

salam hormat,, 
salam 1malaysia !!!

salamullah 'alaikum ^^

Wednesday, March 30, 2011

mengHUKUM bukan hak kita!


oke???
tiada sesiapapun yg btol2 paham situasi seseorang itu
melainkan dirinya sendiri dan ALLAH SWT !!
so, org len,
jgn suka judge atau mengHUKUM org len OKE !

Tuesday, March 29, 2011

hanya berduakah???

in the name of allah~

terfikir sejenak.. bila kita terdengar ttg frasa " best friend " .. adakah bermaksud hanya utk dua orang???
beginikah terbayang dalam fikiran kita ???


hmm.. kalo aku la kan.. aku rasa bgini la pandangan sesetengah org an??
sbb ape, sbb bila dy kehilangan best dy, dy akan cari org laen..
tapi kan, bila dy dapat balik kawan dy, dy akn tggl kawan dy tu..
sbb ape? sbb bagi dy, kegembiraan bersama kawan hanya boleh dinikmati bila berdua..
isy! nauzubillah la kita wat gitu...
sampai hati kan..
masa bila dah jumpa kawan, kawan yg tengah memerlukan pon di tinggalkan..
hmm~ agak la~

guys~
dalam perhubungan ni, consider la siket ea..
jgn pentingkan diri taw.
hmm..

jom, betulkan frekuensi minda anda yang best friend bukan hanya begini,


tapi lagi manis bila begini



oke??

oke~
daa mr. blog ^^
it's all about ur mind !!!

Sunday, March 27, 2011

lebur~

hmm~ 
patut ke ak simpan harapan lagi??
ak rasa cam tak nak simpan harapan utk sesuatu yg xtahu lagi akn jd ke tak..
n even bnda tu xde effect pape kot utk masa depan ak..
ak dah puas taruh harapan, tapi last2 kecewa..
wat pe?? lebih baik, lupakan, kalo tu hak ak, dapat la..
dah tak nak simpan harapan utk bnda2 mengarut nih !
ak dh letih !
ak dah letih terkecewa..
ak dah letih dilupakan.
ak dah letih bila seolah2 sumbangan ak tak dihargai..
benarlah, utk manusia,
habis madu sepah dibuang kan???
biarlah.. ak sdar sape diri ak..
ye. 
kdg2, nak jugak jadik sum1 yang selfish...
tapi, masa tu jugak ak tak mampu nak jadi selfish.
kdg2 rasa pengorbanan.ak tak dihargai..
ak korban, ak sakit, tapi,, org len tak pandang pon..
n masa tu jugak btp sakit.. betapa penat ak nak pujuk diri sendiri..
betapa lelah ak nak pulihkan semangat.
betapa ak luka hati aku bila cuba pahatkan bait ni kat hati ak.
biarlah manusia tak pandang, tapi setiap bnda ad harganya di sisi Allah !
ye.. benar~

 n nak amik kesempatan ni,, nak cakap
kepada ummi *pkhem*.. terima kasih ummi..
mekasih byk2.. ats usaha ummi utk buat saya happy..
xpe,, sy sedar sape diri ni,, ummi tak payah risau, sy tak harapkan sanjungan atau pujian sape2..
saya dah penat berharap utk itu dan ini.
ummi tak payah sedih kalo pkara tu tak lulus.. sbb saya dah merelakan semua...
sebak sgt dengar hal tu dari ummi tadi,
tapi, sejujurnya,
kalo blh, sy dah tak nak dgr ape2 harapan berkaitan itu.. 
tak nak ! 
sy dah byk terluka pasal tu.. 
cukup la semua ni, cukup la disebut2 lagi pasal semua tu,, dah takde nilai rasanya. 
biarlah ! 
pape pon, saya terharu dgn usaha ummi =')
terima kasih byk2.. ummi jgn sedih.. kalo xleh pon xpe la.. bkn rezeki saya..
tak.. 
pengiktirafan manusia xde nilai kan???

lagi....
betapa penat mnjadi peneman tika susah shj..
penat kan??
rasa macam kuli.. huhu~~
tak pe.. ak cuba utk ikhlas.. 
tapi tipu la bila kate tak termakan hati kan.. 
tak pe.. biar ak rawat hati ak.. 
baru sembuh dari luka hari tu, ada pulak luka baru.. 
sob3~ sedih la.. 
susahkan hidup ni??
xpe la dayah.. teruskan usaha.. cam ngkau tak biasa rawat hati sendiri kan??
biarlah.. adat manusia la.. masa susah, kita dicari.. masa senang??
tak~ xde dh nak cari..
dilupakan.ditinggalkan.
cukop la ak terseksa !

ya allah~
tolong la... buat ak lupakan semua kesakitan ni..
ak dah penat ketawa utk ttp kesedihan ak..
AKU PENAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tolong aku ya allah.. kuatkan aku.. semangat aku.. iman aku..
tolong aku ya allah !

now,
ak nak lupakan benda2 mengarut.
cukop la ak tersakit selama ni...
ak nak concentrate utk masa depan ak skang ni..

AKU NAK TEBUS BALIK SPM AKU!
TOLONG JGN SAKITI AKU LAGI.
AK DAH PUAS TERSAKITI.
TOLONG !

Thursday, March 24, 2011

oke~

hmm.. msh di topik yang sama,, sal result la kan... oke.. petang smalam, oke lagi.. dah terasa kesebokan sebenarnya.. dah la stress,, cukop la 3 kali ak nak amik result abh xleh anta.. nek bas sendiri.. hoho~ tragis la jugak kan,, dh ke ntah pape bus otw ke naim, smpai ak kn amik bas ke kbmall n jalan * ala2 same cam outim dulu2~* ke skul, huh.. sebok la jugak,, dpt result pulak, agk mengecewakan,, nak balik, hujan pulak~~ dush.. meredah hujan,, xpe,, sabar lagi.. tapi, tgk2 bus stop yg dkt stesen bas trans kat depan tu dh xde,, wat??? huh ! termenangis di tepi jalan beb ~ huhuu.. xtahan dh.. terpaksa la jalan ke kbmall.. tggu bus atau teksi.. sebok2~ then, ptg tu mmg letih gilak.. sampai umah dkt kul 6.. n malam tu, baru terasa sedih.. semalam +sepagi td ak nanges... basah bantal, basah miss daisy~ huuu~~ n demam jugak td.. skang ni pon, pns lagi badan,, huu~ tp, wat cool je,, xmau layan perasaan sgt~

tekad tamau join graduasi, sbb abh tgh tak sihat, taknak sshkan abah nak anta ak g kat dewan tu.. len la kalo ak ni dapat byk A.. ye, mmg siket je ak dpt.. kao org len, kate cket, p sbnrnya dpt 7,8,9.. ak ni, mmg cket oke.. compare ng UPSR pon byk tyme tu lagi... sedih3~ p, pk2 balik, lepas kn tegur dgn qilah, lepas kn tegur dgn bedah, oke, ak ngaku, btollah.. ak ni dah 4 tahun involve lam majlis graduasi naim.. ye la,, atr tugas as prefect kan.. takkanla tyme ak, xsey join kot.. n nasib bek la.. ad org offer nak tlg antar. mekasih cik bedah... join kot graduasi.. tgk la..

n bila dipikirkan balik, ak sedar, sape la ak nak halang ketentuannya,, dy ad perancangn yg lebih baik utk ak kan?? yup. ak kn yakin.. takkanlah ak nak buruk sangka dgn dy kan?? tak guna la ak jd naqibah.. tak guna la ak jadi pemimpin kat skul selama ni kalo ak msh xmmpu nak yakin dgn satu hadis yg ak share hari tu.. kan?? xkan ak xleh yaking dgn firman2 allah.. bek xpayah jd pimpinan badar dulu kalo gni la behaviour ak kan?? tak baek dayah... put ur trust in him .

oke... yup.. ak kn bangun balik.. 
dearest junior ak cakap, nnti tebus balik utk len kali. 
yup.. kamu btol hney.. mekacihh.. hmm~
ye ! dayah shukri akn bgn balik !!!!

insyaallah~~

Wednesday, March 23, 2011

sudah jelas~

bismillah~

alhamdulillah.. masih diberi ketenangan utk menghadapi satu perkara yg agk mengejutkan hari ni...
mmg agk terkejut dgn result ak * but not really *
frust??
yup.. agak la dgn dua subjek ni,, BAT dgn syariah.. awat la bules B??
hmm~~ mntak maa dua2 ustaz... 
ustaz mat yunan & ustaz sayyidi.. serta ustzh afifah n ustzh shadiah~
ni la org kate xde rezeki kan??
xpe la.. bak kate pn norsilawati,, tuhan nak tunjuk lambat je..
tak.. aku redha.. hidayah shukri tak pape...
tak sedih?? tipu la kalo kate xsedih...
tapi, cuba utk jadi positif...
rezeki tak ke mana...
tuhan tu maha adil dan maha mengetahui, dayah
insyaallah~
rezeki di depan..
terkesan dgn mcg dr ustzh nik ainun..

katenya,, xpe.. kualiti kerja awk bagus.. ustzh percaya,
kak hidayah blh berjaya cemerlang dalam kerjaya...

ameeen~~
insyaallah~~ troskan berdoa utk nor hidayah md. shukri..
mekasihh utk semua.. 
dan mintak maaf sbb kite xleh present da best utk result spm..
sesungguhnya hanya allah dan diri ini shj tahu ape 
yg telah berlaku kpd diri ini sepanjang di tingkatan 5..
alhamdulillah ya allah.. ak bersyukur ats nikmat ketenangan ini~~

Tuesday, March 22, 2011

avoid it ^^

bismillah~

doa itu senjata mukmin.. 
kita mesti nakkan doa yang dimakbulkan kan???
kita sering dgr ad permohonan doa2, 
contoh :::

ya allah,, atas usaha aku yang bersungguh-sungguh, aku mohon dinaikkan pangkat.. ak mohon utk naek pangkat sbb ak dh bekerja sehabis daya ak.. oleh itu, ak mohon dinaikkan pangkat setimpal dgn usaha keras ak..

pandangan anda ttg doa tersebut???

saya ad terbaca lam satu artikel, 
kita dinasihatkan spy tidak berdoa dgn cara tersebut *wallahu a'lam * 
sbb ape??
sebab kita tak tahu, adakah kita benar2 berusaha keras,  
so, kalo lam doa kita mntak macam2 sbg balasan ats usaha keras kita, mgkn doa kita tidak dimakbulkan, 
sbb kita sendiri yg letak syarat spy diberi kejayaan ats usaha keras kita, dan mgkin sbb kita tak berusaha keras, so,dats y doa kita tak dimakbulkan.. 
paham x??

guys,
tuhan tu maha pemurah.. maha mendengar dan maha mengetahui.. kalo kita nak berdoa,, 
just mntak dgn bersungguh2..
tak perlu kita nak ungkit balik kebaikan kita lam doa dan mntak diberi ganjaran ats kebaikan tersebut,, 
JANGAN~
  DY maha pemurah,, setiap kebaikan walo sebesar zarah akn dibalas.. 
so, jgn mengungkit ye!! just doa sahaja.... doa dan yakin dgn janjiNYA.. 

jika kamu berdoa, nescaya aknku perkenankan kpdmu.. 
sodaqallah~ 

dan yakinlah DY sentiasa merancg yang terbaek utk kita..

saya tutup post kali ni dgn satu mafhhum hadis :::

telah berkata jibril A.S,
wahai tuhanku, engkau sampaikanlah hajat hambamu, 
maka allah berfirman, 
biarkan hambaku itu, kerana aku mahu mendengar rintih suaranya..
*anas ibn malik R.A

dan tatkala si kafir berdoa, allah segera mengabulkannya kerana allah benci mendengar suaranya..

wallahu a'lam~!

Monday, March 21, 2011

thanx !

bismillahirrahmanirrahim~
duh ! berdebar2 ni.. xleh habaq kat sapo eyh~~
huuuu~~ takot2 =.=!
esk dh harinya... dok pk,, nak paka baju gapo??
dok pk nak g kol wapo??
n fosure la,, dok pk gano result ak??
huui~~ hmmm !
takpe la gano2 pon, xdop gred C xpo dh, huuu~
p  kalo nak buleh 9, 10, 11A pon orait agi,, heee~
n nak amik kesempatan, nak mintak maaf bebanyak kat rakan2 seperjuangan..
rakan2 sahabat2 terdekat....
especially exco asrama 2010 dan jugak ketua warden....


juga kepada saff pimpinan badar 2010


juga tak lupa kdp ustz kamel jugak,, byk menolong LPR utk tahun 2010...!
syukran jazilan ustaz~~


tak lupa kpd adinda tersayang soram  ni


mekasih  byk2 adk miezah.. mntak maaf kalo ad terkasar bahasa, pernah memaksa siap kerja cpt2 ke, pernah tertegur xkena cara, tersakit hati atau sebagainya, semua2 lah !

and kepada adinda lagi dua ni,,


mas, mekasihh dakwat printer wat print surat konferensi,, 
ayie,, mekasihh tolong2 kat ostel utk LPR..
mntak maaf takot ad terkasar bahasa,, terpush sgt atau tak kena cara kat mana2,, mekasihh,, ank2 buah yg baek !! thanx a lot ^^

n sorry jugak kpd kengkawan, sep2 kito~ 5KAMI


da best la korang !! sorry ye kalo ad gapo2.. saaaaayang korang =D
 medley of us dalam kenangan and sentiasa terngiang-ngiang~~



n tak lupe kpd semua prefect batch 07-10.. especially kpd ahli2 xco,, n form 5 10..


best partner of me..

last word, bangga mnjadi partner korang semua !!
luv ue all damn much !!!!!

Sunday, March 20, 2011

udah~

hmm.. so,, gitu la journal ak slama 5 tahun kat naim sampailah skarang~
xtualy, hanya bbrapa percent yang ak citer kat korang.. tu pon, kalo ad yang ase melampau, yg rasa pkare tu privacy, inbox kat kite ek.. fb ke.. emel ke.. mcg phone ke. just let me noe oke~~ ak dh pakai penapis pon, nak citer sal ape2.. ye la, sbb ad bnda tros jd rahsia atr kite2.. n ada gak yg ak nak share ng bloggers ni.. huuu~ mntak maaf andai ada tersalah bahasa, terlanjur bicara~ hope enjoy kalo melawat blog ni,, njoy baca  kisah ak,, haha. taw.. panjang2.. dh lame xwat esei kan,, haha.. lalalaa.. 
so, gitu la.. tggu n lihatlah ape yg akn berlaku selepas ni,, ape yg ak dpt utk spm ni.. hmm~ takut2 ! so, kpd mrk  yg terlibat scr langsung ataupon tidak lam memori2 ak,, trima kaseh bebanyak.. sbb sudi jd sebahagian dr hdp ak.. smg ukhuwwah kita slamanya.. 
ameen ^^

takku sangka begini~

n seusai spm~
mula2 mmg best utk hari2 pertama,, haha.. tapi, bila bdk2 dah start skolah,, dui~~ tggl sorang2 kat umah~ culture shok ak !!!!!!! ye la. dolu2,  biasa di kelilingi ramai org.. skang ni??? dok umah sorang2.. uih!!! xbest ! hmm.. jadik la surirumah sepenuh masa.. rugi gilak ase xwat rayuan nak masuk plkn ! hmm~ nasik dh jadi bubur~~
xde dh nak dgr suara cg ngajar lam kelas.. teringat2 masa lam kelas,, tyme tersengguk2. tyme blurr xsabar nak balik pgi belasah mknn kat dmas,,,, tyme xkaba apo,, tyme nyenyak.. tyme lucu~~ terbayang2 muka cg2 ak dgn pelbagai reaksi lam kelas,, masa f3, paling egt, sir zack dgn penuh cool tnjk jln kira kat white board.. dgn pnh cool pecet kalkulator.. masa blaja geog dgn cg mat yunus,, dok pakat kira wapo kali cg ulang citer sama,, yg paling femes, sal g pulau kapas, HAHA.. masa f4.. tringat2 ayt cg azimah,, nampak kembar cg ke?? tringat kelembutan tc zuriyana n tc rosmayati lam lab,, huhu~~ tc aniza yg caring~ sir let dgn ppotorm2~~ us li dgn lawak bersahaja... ngaja2 meta phone bunyi,, meta deh,, urusan negara.. skali masuk kelas, assalamualaikum ! gah! sekelas tersentak !! dy dok ajuk2 hantu masa dy ngaji2 dulu,, yg paka kebaya merah jalan heret kaki la.. HAHA.. mmg lawak,, sir radzemi,, a.k.a papa ahmad, dgn mathilde yg gilo bbesi ! gersang ! pensil cap itik *kalo sir zack cap ayam * dok ngepek2 sal SKuba * SKB* yg sokmo wat masa dy burn dan paling xleh blah bila dy kotakan janji dy,, saya nak tggl eh so poem f4,,bia cg awk nnti f5 tlg ajr,, HAHA. poem IF kalo xsilap.. meme dy tggl la. bajet2 xmasuk xm, last2,, xm akhir thn masuk, HAHA,, kantoi~~ nasib bek la dey trg kasar2,, mmg kasar gilak la ditrgkan,, HAHA.. xpe, namapk kbur2 pon oke la~~ f5 pulak,, cg yaa.. ya naddey salley !! dgn ke sungai besar.. astagfirullaha innallaha ghafururrahim~~ ahahaaaa~~ bakpo wat gni ko cg ?? miyak ath monggek.. berat ue ! 
dan macam2 lagi dari papa yaa.. ustaz mat yunan,, haha.. dgn pujuk rayu dari kami nak balik awl,, ayam seramanya.... merce.. hehe~ ustaz sayyidi~ tah dyo !! jauh lagi assalamulaikum warhamtullahi wabarakatuh~~ sdey molep abih slam sdey molep sapa muka pntu klas,, tc rasyidah~~ tc rohani.. us syed ali... cg azizam dgn semangat berkobar2 ngaja sejarah.. tc zahinah,, hehe,, cg paling ak takot sbb ak xmnt mate =.=! masa bi ng tc zurinal, besu nak book lab.. addmath ak msh ng sir let n sama cam fzk la.. ng tc aniza..tc rafidah.. masa chemi~ pon ak takot,, huu~~ ad lagi xsebut ek?? hmmmm.. missnye~~ paling miss masa ngantuk lam kelas n kena hentam ng tc zahinah, HAHA.. ak egt lagi,, act ak xwape sihat hari tu tambah pulak  tgh stress sal gapo tawlah.. mmg niat xsey tdo pon,, tapi ya allah~~ bakpo la xleh thn ea?? last2, tc kate,, hidayah, kalo nak tdo sgt gak, esk bawok bantal la masuk klas,, huu~ sedih ak... huu~~ xsengaja tc !! n ad gak satu hari tu, terkesan tyme sir let ty,, gano dayah?? markah oke?? tawlah sir.. naek pon cket jah.. degil dih addmath ni?? hmm~ malu ak ko sir let,, markah admath gak dui~~~~ cket lajop2 !! n satu lagi, masa tgh ejah2 nak g seminar fizik,, masa tu ak tgh sengggugut, heee~~ dey ak senggugut gak, alah ko nak g gastrik la .. kait kok mana pon xtaw.. ak mals la nak g mntak, xlarat kot~ ramai kwn2 ak g.. jeles gak, p nak wat gano, tmbh2 lagi ak mmg xsuke tmpat ramai2, nak ngadap cg, lebih prefer sorang sama sorang,,, xla malu sgt,, mugo kito ilmu di dada xbyk lah mano tu gak.. hmm, n hari tu, sir ty, awk g x?? dop sir.. bley2 gura dy kate,, ho la.. org len g lakow, tggl awk la tlg jaga skul + asrama.. dup ! berhenti kejap dgupan jntg ak ! bkn xsey g, tp keadaan xmengizinkan.. ak bkn jenis yg pntgkan dri sendiri.. xsey amik hak org len walopon ak act berhak,, tapi dh ramai dh, tambh ng stuasi pribadi ak gtu, nak wat ganoo,, pehe~ sir gurau je.. hmmm. sedih molep hari tu ='( 

ye lah. smua tu tggl kngn dh . mana2 hop pahit tyme skul dulu, hop tu la yg jadik sweet skang ni.. huu~~~ kalo dolu, masa rehat pon tadak,, skang ni, terlebih masa rehat la pulak,, ak nak wat ape ye??? tv?? sungguh eh,, xreti nak tgk tv gano ! radio? lagi la ak xreti nak drg,, lama sgt dh tggl,, sejak ak f3 masuk ostel, mmg xdgr radio bermula dari tu.. yang masih blh diterima ialah, ngadap lappy.. on9... nasib ak agk baek la, sbb kakak2 ak yg dah keje ni masukkan line streamyx kat umah.. HAHA. so,, xde la keboringan... macam nak celebrate ak abis xm je kan?? haha.. time kaseh, sb masukkan line tenet kat umah ye~ hehe.. so, dats y la status ak kat fb hari2 brrubah.. borim la beb !! ak x biasa hiduo gni,, pliss la~~~ nak cari keje nak amik lesen, nak amik kelas gapo2,, xkot, abh xbg~ so,ak pon redha je la.. xpe la. tlg umi kat umah, lagipon, bdk2 asrama ni masa kat umah mmg krg.. ak ni, asyik dok tlg cg n bdk2 kat skolah xde khdmat pon kat kuarga,, so, xpe la. ak wat program latihan khidmat keluarga~ dh program latihan khidmat negara ak kn reject,, xpo2~~ egt la wat gni ko ak ! * ngaju la konon *
awl2, ak dok ng kakna,, tapi, nak msk bulan 2, dy dapat keje.. kat psr puteh, kat pejabat ukur kat sana la.. so, dush ! bermula dari itu, ak nek pangkta jd surirumah bertauliah soram diri~ huu.. dh kena wat semua keje soram2 la kan.. takut gak dok umah sorang ni,, * korrang gelak kat ak  ke?? hy femly ak je yg tahu ape yg dh jadik akt umah ni, sbb tu ak takot * so, amik decision,, pagi2 lepas smayang sbh, tdo balik, lam pkl 10.30 baru bgn  
* awl2,, last2 nak tdo pon dh x best,, dok kelip2 je la...* ,, sapu2 rumah, kemas2,, basuh pggn mangkuk... basuh kain baju n mandi sejurus slps itu,, pakai baju * tu pon nak gtau ka?* jemur kain,, n last skali, prepare lunch ! hmm~ masuk kursus masak ng umi ak kat umah je.. free of charge.. biasanya, akn cyap masak lam kul 1.40 gitu la.. then, makan, smayang zohor... blaja tgk2 tv.. *skrg dh tahu cara nak menghayati citer kat tv, yes2!!* n adk2 balik~~ 
taw satu bnda tak?? org len kan, dok umah tambah berat badan.. ak ni, dok umah berat badan dh turun ma~~ huu~~ sbb perut ak masih xstabil gastriknya, schedule makan berubah kat umah ni,, so, kdg2 kn serang~ lam 1 malam je boleh ilang 2 kg.. n one more, bila dh masak sdiri ni, jd xlalu nak makan,, terkenyang awl2 masa tgh masak dh..  haha.. ak xtaw pon, p ad yg ckp,, eih,, kurus nampak?? hmm~ bila ak pakai sluar yang dulunya xleh masuk n kalo masuk pon scr paksa dan ketat, skang ni? longgar beb ! haha~ apo la.. xbyk pon, 3kg je turun brt ak.. HAHA.. cam xcaye je.. huuu~ n bila ak ke skolah, ade yg cakap, kak dyh koho putih la.. erkk?? ad ke istilah tu?? paka gapo2 k?? huu~ kat umah ni xdop eh nak paka gapo2.. yolo la koho putih, sbb dok ats rumah jah, chy matahari pon xkena, HAHA.. tapi, jolo k koho putih?? ak sero supo jah ?? hmm~ lantak la..

n bila jadi surirumah ni, baru ak tahu btp besar perann sorang ibu,, nak sediakan makanan berkhasiat.. n basuh baju ank2.. eip,, kat umah ak xguna washim machine oke~ so, tiap2 pagi, ak basuh baju guna tgn la,.. kuantiti baju?? paling cket, cam xbsh baju sminggu masa kat asrama dulu~ xpe, dh biasa.. cuma kalo kat asrama dulu,, sminggu skali jumpe baju byk tu, skang ni, kn basuh baju byk tu tipa2 pagi~~ haha.. nek muscle kat lengan ak wat cebok air nak bilas baju,, HAHAHAHA..

sementara tggu result ni, ak kn cyapkan album utk dokumentasi asrama.. xtualy, qilah yg kena wat, tapi ak ambik alih sbb qilah g plkn,, haha,, suke2 ! puas hati dgn hasil kerja ak, mmg  ak concentrate 100% la nak cyapkan labum tu.. huuu~~ mggu 2nd januari,, ak serah kat ustaz li,, n noe wat?? ustaz bagi A+ kat album ak,, hehe.. mekasihh ustaz~~ n byk kali gak trn ke skolah,, fes tyme utk tamrin mursyidah mumtazah, TMM.. a.k.a tamrin naqibah la.. n second tyme utk kem pematapan organisai prefect, k-pOp.. haha. yg ni mmg xley blah.. ak egt kan si ketua pengawas tu, cik mzah gurau.. tgh mcg2 pada ustu malam yg hening,, dy ty,, boleh x nak pggl kak v ceramah sal organisasi utk k-pop?? ak pon dgn konfiden jwb. owh~ boleh.. insyaallah~~ haha.. xpk pnjg kot masa tu~~ cume ty la dy, xpe ke kak? bkpo xpggl org2 yg lebih arif,, kaunselor ke.. n ak paham la,, nak rushim2 ni bkn sng nak berurusan dgn mrk yg berprofesion kan?? hmm.. n one dayy,, dy hello ak,, kak.. jadi deh.. hahahahaha. dui~~~ kantoi~ bila ak try egt2 balik, dush,, byk la ilmu ak dh ilang sal ni, dh la lame xbercakap di depan,, n ak mmg xnak egt la hari tu,, dh ke tgh xde suara,, batuk teruk.. nsb bek mama ad, tlg back up. hui ! ape la yg ak dok ngarut dpn prefct hari tu hah?? huhu ~~ malu3~~ n malam tu, ak stay kat ostel, sbb abh ad keje.. best gak,, lepak2 lam kem ng adk2.. hmm ~ nice kem,, congrate r KD2 ^^

n now,, kalo dihitung dari hari ni, 2 hari lagi nak tahu result spm.. takut ye !! huuuu~~ tggu je la camne muka slip result yang berangka giliran DA201A069.... 

huh ! sabo2~~ tarik~~ lepas~~ tarik~~ lepas~~ huuu~~

(^^,)v sayang korang ~

haih.habis sesi skolah,, skang ni masa tyme spm dulu~

agk syedih la kan,, sb hajat di hati kami nak guna dewan baru yang serba santek tu utk spm tak kesampaian~~ jelas ng f4 yg exa last year kat ctu~~ tapi, adk2 kate kat dwn tu panas,, kipas xcukop,, haha.. so, kami2 pon xm lam kelas2 la..

uip, sape egt kat pengawas yg jaga bilik yg major 5 US tu * xegt bilik number brapa,HAHA* ??
haha..  
bo bo la wat nyo,, ko nak smbg lagi? kalo nak smbg lagi, awk swoh mak awk ata pahni deh,, 
HAHA..  
ni, sapo oyk blh wat masuk kalkulatr nak pekso admath?? mok awk?? 
x eh,, ckgu addmath sayo oyak,, 
HAHA.. brani ak jawab, HAHA.. ni hop muka supo cxg sah tu,,
oke,, mana helaian yangdiceraikan tu, buleh wat baik,, wat boh kace butey,, 
so lagi,,
jgn mari esk deh,, xdop ketah nak jawab.. lamo kea mari dok nunggu sore2~ 
HAHA.. lucu2 la~~ hui~~

and alkisah lam dorm pulak~
masa spm tgh berlangsung.. semua org tahu, sep2 xco, haha.. dok pak ak lam dorm z2.. sadis2.. nyo sumbat 13 org ctu.. hik3.. xpe.. kami sronok bersama2.. kak ina mula2 dok ng kami, tapi last2 kak ina g ng kawan2,, ye la.. masa ni je la nak dok ng kawan2.. kak ana kak ada, kak mie n kak wawan mmg dh dok skali ng kakak2 form 6 lama dh~ 

hmmm.. tringat kat toaster yang banyak berjasa mengenyangkan perut kami.. kih3.. toaster tikah la tu.. bkn stakat roti yang kitoram bakar, beli kopok tepi billy pon kitorang panaskan balik guna toaster tu, kah3.. xpe,,tikah xmarah~~ hik3.. punye la hebat kehidupan masa tu.. kih3.. ad perkara sadis, lucu, sebok, mcm2~~ hmm, egt lagi, masa tu tirah bwk nset msk dwn, ltk la ats meja pengawas... nak wat ko cito, nset tu jatuh, pah koma wey sehari selepas itu.. arakian, kn g service la nset tu.. hmm~

xtvt paling best ialah layan mvie ng sep2 ni, biasanya lappy qilah yg akn digunakan.. hik3.. n crite2 dieksport dari hard disk tikah.. citer fes ak join, sal diary2 gapo taw,, xegt dh tajuk dy.. keh3.. meme lawop la.. pantang ad gap xm je, sure layan movie~~ ahli2 kitab*novel dgn kitab mereka.. haha..  ak xsangka skali, nayya pon upenye ahli kitab jugak?? haha
lucu lagi tyme riadhah kitoram, alahai~ mula2 rancang tu, punye la gempak,, ey sep mg! pg esk kita riadhah deh.. tup2.. riadhah ats katil .. hahaha.. tapi, tu mula2.. pastu mmg berjalan la. best gak, walopon skdr men lempar gelung.. haha * xmatured lah mano tu gak eh. ada gak satu hari tu, gap sblm dua subjek last, kitoram g jogim la kononnya.. haha.. jln2 keliling kg, maka termasuklah lam pagar masjid telipot.. sama skali tidak kami sangka bahawa kat masjid telipot tyme tu ada kem gapo taw.. haha.. mmg malu amat !!!! cover2.. wat slambe badak jek.. haha.. mmg xleh blah la masa tu~
 kalo ad gap gak, kitoram masih istiqamah stay up, haha.. kalo perut lapar, maka ad la yang volunteer wat roti. tgh2 malam kot.. haha.. nak jem gapo?? semua ad.. blaccurrant?? coklat ng butter?? marjerin ng gula?? kaya biasa?? haha.. mmg best la..
stok roti xpernah putus sihh !! lam tempoh xm spm, lebih 20 paket roti bersaiz bonanza kami santap. hahaha..
lagi sadis kpd toaster tu, kitoram panaskan jagung yang mama amnah bagi. kah3.. waffle xyah kira la.. hmmm.. p hayat toaster tu masih ad sehingga saat ini~ kot. haha.. tikah?? toaster pe kabar?? kih3~

egt lagi malam tu,umi qilah masak bubur lambuk, masyaallah~ banyak kot~ haha... maka bersantaplah kami malam itu sambil enjoy movie~~ byk gak khatam movie malam tu.. haha.. best2!

perkara paling xleh blah,tyme g toilet.. hadoi~ tambah2 lagi kalo haa ng farah.. mmg la nak pch kot toilet tu.. sadis btol ! lam toilet pon la.. hik3.. ape daa.. memeriahkan suasana tanpa mengira masa la katakan ~

ad gak, acara menghafal ringtone mcg n incoming call, haha.. mengutuk pun ape krg.. haha.. pujah punye bunyi korporat.. haha.. aini tasnim punye?? wah~~ ak aaa aaa aa~~
haha... 
ak?? silent je.. sbb ape?? mlm2 dok mcg.. haha.. ape la.. kalo xsilent, kn sound la. kuat teh!! haha.. lek bro~ haha.. sapa haa tanya, nset sapo vibrate td ag?? haha.. sssshh.. tamau ganggu korang~~ haha.. ag pon, bknny mcg ng pakwe ak.. dearest junior jek. haha.. ilex sudah.. kalo x mcg, jawabnya, buku la baca ak.. kih3...
ada skali tu, kinah nek ats katil ak, hehe.. dy oyk,, aihh, mcg ng sapo yah??  hehe.. maka berlakulah rebut merebut nset,, haha.. no3~ xpe.. baca jugak nye buku~~

idup ng korang2 ni mmg best la.. aira, amnah, wani, pon xkrg dgn telatah msg~

miss eh ko sep2 ni.. huuu~~

aku ni, dekat2 spm baru nak study.. thanx la kpd rakan study ak.. tambah2 cik mizah yang tmn ak stay up malam2.. tenkiu !! haha, tahun ni kalo kamu nak stay up kat ostel, really sorry, kite xleh teman lorh~ kamu bgn ng kawan2 la ye.. hehe~~ bukan tamau teman, tapi tak bules. kalo tyme mggu balik xpe~~ hmm~

ika pulak?? hmm~ kamu dgn si kawan kamu tu,, hehe.. gud luck la ye.. kite dh tlg cket2,, tlg usik je.. haha.. dh sekelas lagi  thn ni,  oke la tu.. kan3?? haha.. xjupo dh org len wat muka blurr supo ika.. haha..

gano2 pon, exco 2010 is da best buddies... tyme wat keje pon oke, tyme study pon beres, tyme sedih, suka semuanya seronok bersama kamu2.. miss ue all.. hik3.. tmbh2 masa metim2 kita d tgh malam~~ xdpt dh kat tmpat len eh., sayang la korang sumer..
si ika ng mijah,,
hmm, teruskan usaha thn ni ye.. hihi~
pengalaman setahun last year jd xco, guna2kanlah~~

so, dah masanya utk kami2 berpisah~

tapi, xtros balik ptg lepas habis paper QS. stay lagi satu malam kat ostel.. malam tu ustazah hachinah lawat kami,, jumpe la.. bagi pesanan terakhir~ n esknya, kak ina arahkan kami g cuci toilet, haha. pakat xsey.. last2, kak ina kate, ho.. sapo xsey cuci toilet, kemas dorm ! maka,, ofkos la lagi best cuci toilet,, buleh men air,, haha.. dorm?? dush ! xsggp nak kemas, ehe~~ n lepas siap2 semau tu,, baru balik ke rumah.. sob3~~ sedih nya nak tggl aspurina~~ huuu~
tapi, nak wat gano, meme kn tggl~ jumpe lagi~~
maka tamatlah era ak bergelar pelajar sekolah !
phewwww~~
macammana agknya ye dok umah jap g?
xcited pon ade,, hmmm
*merenung masa depan *

Friday, March 18, 2011

daa naimians !!!

'ah.. n now.. benar2 di akhir tahun dah.. bla3... and seperti biasa la,, yang patah tunbuh, yang hilang berganti.. kan ?? so, sebelum menyerahkan tugas, fosure la.. kn cari pengganti kan?? yang paling awal ialah prefect.. kitoram xtualy discuss MT prefect seminggu sblm masuk bulan ramadhan... dah siap, tggl nak hantar kat teacher fauziah je.. but, ad aral melintang.. cg2 tak stuju sgt, sbb PKP kate, PK2 nak pilih sendiri KP n MT2 next year.. dui~~ terpaksa akur.. kami mmg nak serah awl tugas prefect, sbb mmg kebiasaannya, prefect akn srh tugas awl cket compare to badar, xco... tapi, bulan 7 kalo xsilap,, kami just serah tugas gitu je,, xde pengumuman KP yang rasmi lagi.. tggu punye tggu~ sampailah nak dekat dinner prefect, masih xde nama yg diberitahu kpd aya atopon ak.. frust gak beb ! sampailah tengahari tu pon, xde lagi.. so, kami terpaksa trima hakikat yg dinner prefect tahun ni xde penyerahan tugas scr rasmi. mmg ak frust sgt3!! lewat dh ni !! 
tu hal prefect..

 badar pulak.. byk kali bersidang nak pilih SPB 11.. bkn senag kak nak pilih ni.. kami bncang,, then, masih ad yang tak yakin... istikharah pon dh... so, decide akn adakan undian.. n agk terkejut, bila kami kira undian2 tu, macam ngam2 dh eh ng ape yg kami bncgkan.. calon2 nya.. ad yang bertindan. tapi kami bg prioriti kpd mrk yang kami agk2 tak byk pgg amanh len next year n yg da best la kan.. ye la. kami xnak la adk2 jd cam kami, sbb batch 2010 ni mmg ramai yang bertindan jawatan itu dan ini.. so, decide punye decide,, kuar la result rasmi.. insyaallah~ semua ni dah yang terbaek.. tawakkal shj la.. so, 13 OKT 2010 wida' badar,, genap setahun kami pgg jawatan sbg SPB, maka malam tu serah tugas.. wat skali ng penutup xtvt Miracle of Islam (MOI).. ntahaun ni wida' badar melibatkan semua penguni asrama,, xmacam biasa, biasanya hy ahli2 badar sahaja~ n ramai yang terkejut, sbb kami mmg dah decide, akn ad satu jawatan baru, iaitu naib amirah II... dan inilah organisasi baru...

presiden ::: wan fariza wan muhd noor
naib presiden I ::: nur izzati jaafar 
naib presiden II ::: nurhamizah nurdin 
setiausaha ::: normasniati mohd sapri
naib setiausaha :: wan asmanirah syazwani wan rosdi 
bendahari ::: fatin syahira zulkifli

lajnah masjid ::: nur syuhada mohd yusoff
lajnah usrah ::: siti zulaika mohd rosly
lajnah tamrin ::: nur nadirah aminuddin 
lajnah ekomnomi :: ili syafaf amani mohd zain 
lajnah penerbitan & penerangan ::: zulyatie awang
lajnah kebajikan :: siti nasuha mohd ezani 
lajnah perhubungan ::: nur farihah isamuddin

ni la pengganti kami~ yang paling terkejutnya ialah si naib presiden II la.. mugo xsekow dy ad post tu,, HAHA.. maka terbeliaklah mata saat itu.. walo ad berlaku sikit masalah malam tu, xpe,, kami paham, ada yang tak sangka dapat jawatan malam tu.. dik.. kami dulu pon gtu la.. huhu~ sedih gak malam tu, sbb farihah demam, so, ak xdpt serah file tros ke dy.. ak kn serah k jaa.. wakil~ huu~ p, ak mntak balik fail ng jaa. sbb ak nak bg sndiri kat ayie.. huu~ n ak gtau dy pada malam jamuan dorm~ huu~ terkejut dy,, molek la kak dayah.. molek dh ni,, HAHA.. btw, congrate !! dua2 org ank buah ak, mas ng farihah nampaknya melangkah maju.. huhu~ good luck =) selesai sudah badar punye.. susulan tu, 22 OKT, kami bersidang.. SPB 10-SPB 11.. utk sesi penerangan skop kerja, organisasi, n manhaj2  lam badar.. alhamdulillah~

n utk xco asrama pon, masih byk yang keliru~ ak xpe la.. HAHA.. lalalala~~ xlepas dh bdk tu akn pgg KE dcp next year.. cuma masalah nak cari penolong dy la.. ye la.. nak yg da best gak buat mizah.. kalo dy dpt jd penolong ak yang baik, ak kn tolong dy utk cari soram penolong yang baek jugak la kan?? so, malam persidangan pertama.. masing2 blurr.. tak terkecuali ak ng mizah.. nak cari pengganti xco asrama ialah yang paling tersusah kalo nak compare to badar n prefect,, sbb xco kna berkhidmat 24 jam.... huu~! bnr2 kn pilih yang terbaek.. byk kali pk.. byk kalo discuss.. byk yang stress.. last2,, dah dpt keputusan.. ty pendapat ustaz.. n ustaz stuju.. so, metim penutup tirai utk sesi 2010.. dibuat kat tmpat biasa, bilik wawasan asrama... dgn kehadiran xco 2010 dan bakal xco 2011.. sesi post post mortem tahunan.. n last2 baru ustaz ty semua xco baru, ttg kesanggupan mrk... ak suke cara ustaz.. sbb ad yang kate, sy xsey.. huhu~ n bila dgr kate sy xsey tu,, ustaz cuba settle masa tu jugak,, masa tu la ustaz mula suntik semangat dyorang..  n agk lambat la nak abis malam tu.. n bila dah selesai, ak agk lega... n buat kali terakhir ty mizah,, oke dik?? insyaallah~ hmm~ berat gak nak lepas xco dcplin ni.. syg~~ dua tahun ak pgg.. huhu~~ thn ni pon ustaz ty, nak hadiah ape??? hoho~ maka semua nak jubah jugak =).. so, ustaz pon ckp, hmm~ nnti tgk la bajet ckp ke tak.. huhu~ xpe~ sabar menunggu..n bila ustaz bg lampu ijau, kami pon, segerombolan xco pgi beramai-ramai beli jubah.. HAHA.. best2! bajet last year RM 50 soram,, so, cam biasa la, kalo dpt yang lebih mahal tu, duit sendiri la.. agk la.. lambat gak nak siap.. haha.. tak dinafikan la keblurran masa nk pilih tu kan?? haha.. n last2, ade la yang baju sama, cuma kale beza.. ak, haa ng wani,, same. ak hijau, wani biru, haa pink.. mizah ng kinah.. kinah biru, mizah pink gtu~ haha.. best lah! n malam tu 18 OKT 2010.. majlis apresiasi asrama.. maka serah tugas la kami.. huhu~ masa nek stage utk serah fail, ade yang berseloroh,,  ak rase mace ng fashion show jah.. HAHA.. jubah pon bau kedai ag ! haha.. n malam tu jugak, capture gambar exco utk dokumentasi album asrama tros~ dh baju pon lawa dh tu~ haha.. sedih malam tu... sempat ag pesan kat mzah wat keje bek2.. serah tgs dh ni... huhu~ *supo la xjupo dh pahni,,haha* and,, malam tu, sep2 ni kate,, jom tukar dorm !! haha.. kito kea serah tgs dh.. HAHA.. apoo la.. dok usik2 bdk2 tu,, kak exco !!! HAHA .. ngaju la dua bdk tu,, mizah ng ieka... oloh~~  haha.. gurau je la dik.. haha.. ieka jd PKA thn dpan.. so, tamatlah episod,, walopon gtu, nama je serah tgs,, tapi xco msh ad utk bdk2 sakit.. farah plop, ad bdk sakit, dy kate,, eh,, g pggl xco nuh,, dorm ats,, HAHA.. sian bdk tu,, dey agi dy nak gurau ! n 22 OKT.. penghormatan terakhir dari ustaz utk xco,*cehh !!* bila permintaan kami nak g ikut antar ustaz kat airport ustaz penuhi~ pagi tu, cik aziz dh ready ng bas,, kami pon berangkat ke airport,, hntar ustaz nak g haji~ selamat jalan.. sedih + sebak tyme tgk ustaz kiss ank2 dy.. huu~ pakat nangis la sep2 xco ni *terlebih emo* haha.. syg ustaz!! selamat pgi dan balik.. jgn lupe doakan kami xco2 ye utk spm ni...~
and~
gitulah critanya..

n last prefect.. one day, tc swoh anta list name 5 calon utk MT.. n bagi la kat tc,,, calon2 ni kena wat pidato spontan dan di adili oleh mudirah, PKKO, PKHEM n cg2 dcplin... n bila diumumkan... ak mmg terkejut bila diumumkan scr begitu.. hari tu, xtahu bakpo ak g ty tc.. tc,, bila nak ance?? sbb act, ak dh dgr kabar2 agn yg MT prefect dh dipilih.. so, tc pon kate.. dh hidayah.. tc tampal kat board prefect ! wat ??? hui~~ dan bila ak tgk, terpaku ak bila tahu KP thn dpn ialah MIZAH. siyes ak terkejut.. tak bergerak ade la lam 5 minit.. masa tu ng kinah.. kinah pon gtau.. uih,, berat kakloh ni.. ye la.. agk bmbg kat adk ak soram ni.... bkn sng kalo jd KP dan tggl di asrama.. n act, ak dh tahu sblm tu, cuma terkejut bila diumumkan scr begini~
good luck la dik =) kami tahu, mzah boleh !! 
hmm~

n dats all.. sampailah tirai sesi persekolahan 2010 tamat.. dan kami,, next week kan berperang dgn spm....
just wait.. preparation last minute lagi~ 
dan.. tggulah..

utk adk yg kat naim, all da best.. mntak maaf utk semuanya... doakan kak2 spm ye !
daa semuanya,, sayang naim lilbanat damn much !!!!

semakin stabil atau........

dan malam tu lagi ak terpaksa berfikir...fikirlagi.. fikir lagi dan fikir lagi~
last2,, ak helo phone umah.. ming,,ibu pindah skolah. hmmm... maka terdiam dan terkelu semuanya.. ak pon xdop dok kecek byk, agpon, ak mmg pyh nak cari masa nak tepon umah, siyes eh.. *bz plep bunyinye, tapi tu la hakikatnya * n then, mggu balik pon menjelma.. takut beb nak balik umah.. HAHA.. dan malam tu masih tak sempat nak bncg2, sbb tahu la.. ak biasanya akn sampai umah kul 6.. *suke balik ptg2~* then,mandi.. makan, dah malam.. tggu smayang isyak pon kdg2 tertidur~ penat wey 2 mggu kat ostel.. n mmg, lepas je siap smayang isyak, tros tdo~~ bgn2 pagi esk.. smayang subuh, sambung tdo~~ haha.. kalo xde keje, i mean xbyk omwork, kul 11 baru bgn, HAHA.. kalo x, paksa la diri bgn kul 9 * dok bajet awl ke kul 9 tu?? HAHA * gitu la. so, malam sabtu tu baru nak bncg.. kali ni, ak agk kukuh nak pertahankan keputusan ak, utk tak berulang....n ak xplain semua2.. ssh dh nak brulang, ibu dah tak kat naim.. ustazah shadiah, ank dy dh masuk sekoah rendah.. xde org dh nak v tumpey ambo.. egt kan dh settle, dibangkitkan pulak persoalan,,dh kalo gitu, dok asrama,, tapi resign..urgh!! no way man~~ n ak xplain molek,,xkan la ak nak letak jwtn sng2.. sshkan org len kot~ n ak tahu, kalo ak letak jawatan,byk la spekulasi2 yg akn tmbul. *kot* n ak mmg xkan sekali kali letak jawatan, skali ak melangkah, tak pandg blakang oke..n bile ak xplain situasi ak,, semua2nya.. nasib bek la mereka paham.. tapi ak tahu, paham dalam keterpaksaan... ikut demo la.. ok fine! huhu~ n keputusannya, ak msh di asrama n msh bertitle itu dan ini di naim..hmmm~ cume, ak perlu lakukan sesuatu, sblm semua terlambat. ape?? wat ape yg disarankan oleh ustaz li.... kalo diberi pilihan, ak xsey buat, tapi, have to ! ape?? gtau semua xco sal problem ak.. n ustaz cakap, ak dah diberi pelepasan awl, kalo xsey wat gapo2 tugas.. huu..ni syg ustaz ni,, and ustaz gak cakap, biar mizah wat semua.. huu~ n malam tu, exco pon bersidang,, semua tak tahu sbb ape,, cume ak, kak ina, kinah, amnah ng mizah je yg tahu nape... mula2 bncg2 sal masalah berbangkit dulu~ then, baru kak ina gtau,,urm,ni dayah ad nak oyk bnda.. ak pon, haiya ! xtahu nak stat dari mana...urm,, setelah lama ber diam diri,, dan baddi dok kelih ng kak ina,,ak pon.. kak ina,, kak ina stat boleh?? oe xtahu na oyk gano... so, kak ina yang citer dulu.. ak tambah mn2 patot je.. so, bila diberitahu, semua terkejut. tapi cam ak gtau korang la, xco 2010 is da best buddy !! suport dari mrk mmg kuat. time kaseh semua... tlg bg ak semangat masa tgh down giler2~ n bermula hari tu, ak cuba utk pgg mizah lagi kuat2... gapo2 hal, ak mntak dy yg buat, ak just ty kabar... mntak maaf la dik, terpaksa buat tugas lebih awl lagi... hu~ tapi, ak cube utk  xtggl dy terkontang kanting sorang dr, dari satu sudut, bagus gak jadi hal ni, sbb dy dapat blaja awl lagi camne nak handle satu2 exco, satu2 badan, huu~ betullah, tiap yg berlaku ad hikmahnya kan?? n stat dari hari tu, ak cuba blaja untuk serahkan tugas ak... LPR ko mas.. farihah.. prefect pon ak dh kejut2kan prefect f4... yg mane nampak berkemungkinan utk pgg organisasi thn dpn... hmm~ blaja utk jd pemantau, bukan pekerja.. ssh la post ni,, HAHA.. xbiasa memantau huh.. n cuba utk concentrate la.. n utk bdr,,, ak mmg nak habiskan jugak semua perancangan, xsey la wat sajo perancangan, tapi tak terlaksana... n konferensi... ak pk, nak wat g mana??? sbb dah lewat ni, bajet pn run dh... ssh.. nak wat, modul lagi.. kalo xmantap, kn gelak kat peserta je.. ak pulak lam situasi gni,, last2, mailah idea, nak wat koferensi jarak jauh,, bila tanya semua, stuju.. dan ak pon, swoh la mas taip itu dan ini, buat surat dan sebagainya.. alhamdulillah~ berjalan lancar~
dan ak berjaya utk tahun pertama konferensi bdr dianjurkan.. sambutan baik dari bdr2 luar dr kelantan.. smka baling, paling perfect jwpnnya.. smka al irsyad.. dan ntah la,, xegt.huu~.yg kat kelantan ni, senyap sunyi semuanya.. salah ak gak, dh wat konferenc bln 7. HAHA.. org dok pk nak spm dh.. org len, bdr dah serah tugas dh masa tu~ kita jugak yg blom~ huhu~ n mmg, feedback dari skul len ni, bkn utk badar 2010 dh.. semuanya utk badar 2011.. nah, adiah dari LPR 2010 utk bdr 2011.. huhu~~ n masih giat handle kem itu dan ini~ tahun ni, kitorang xlepas pon adk2 naqibah f4 utk handle sendiri kem... kalo masa kami dulu, kem solat kami handle sendiri dh... tapi, thn ni sbb terlalu byk halangan, terpaksa kem tu kami buat sama2 sbb kami yg f5 ni xnak bebanan adk2.. kami ttp bersama kamu2.. HAHA.. *carimnye bunyi, kui3* n begitulah.. sampai la itu dan ini berlaku.. n tahap kesihatan ak masih blom baik.. semakin ke hujung tahun, semakin kuat diserang gastrik.. so, mmg btol2 kn jaga la diet ak.. xleh bg lapar pon,, sbb tu la, ak dok ostel ni, berat badan, amboi~~ bertambah2 wuu~~ hmm.. study ak msh tahap kritikal... sedih. ye, sedih.. ngantuk lam kelas xsettle lagi... stress la masa tu... paksa diri.... masa prep, rasa nak tumbuk2 je muka ni, bkk je buku, ngantuk.. kalo wat keje umah oke lagi, bila stat nak revise, sorry la.. setan bergantungan kat bulu mata ni !! huh ! betol2 stress ng diri sendiri~ kecewa dgn diri sendiri.. bakpo la mg ni dayah~ nk pekso dh ni...... spm taw ! sijil sampai mati! balik dorm, paksa lagi diri nak study,, stat kul 11.30 *lepas almulk* sampai la kul 2.... cam habuk pon xde... terdetik gak, haih,, kn tukar cara ni..tapi camne?? ak xtahu.. so, ak amik keputusan, tukar tmpat prep.. bilik prep tu mmg xleh blah la.. ngantuk giler dok situ !! so, ak pilih tmpat ak, bilik prefect.. maka bermulalah episod prep kat bilik prefect.. hmm~ oke cket.. ngantuk dh blh tahan... n biasanye yg prep skali ng ak, mizah.. ten syahira... suriani.. tu la yg paling acap.. best gak prep ng f4 ni, sbb x pressure kuat sgt~ haha.. kalo ng kawan2, ak mmg ase kecik sgt diri ni,, jaoh tertinggal di belakang~ sero hino weyh! huu~~ n ada satu malam tu, ak letih sgt3~ balik dorm,, xsempat tukar baju pon, niatnya nak baring2 je... omwork ad lagi xcyap.. xpe la.. rest kejap.. tdo dgn berbaju kurung la.. tdg pon kat ats katil je, xsgkut kot~ HAHA.. kejap tu, ase cam ad org gerak.. bkk mata tgk si mzah.. tmn oe g toilet,, xmaye ag.. eh?? lam hati ak.. la.. bakpo la kn teman?? xbrani ke g sorang2?? org len ad, bakpo grk ak ni?? anguk2 dulu.. oke.... tdo kejap.. pastu, baru nak lelap, terpk, aik,, bakpo senyap ni,, bkkmata tgk jam. 4.30 HAH ???? 4.30 pagi???? tercongok duduk masa tu ! hui !! patot la si mzah swoh tmn g toilet.. ak pon jom g toilet.... huu~ nsb bek tersedar kan, kalo x, dop ko terlepas isyaknye.. huu~ then,bila balik dari toilet, ak pon dh amik air smayang la.. dah tersedar ni, xsalah pon kalo nak solat sunat skit2 kan?? hmm~ then, ase nak study,, kebetulan la. mzah pon ttdo jugak tadi~ so, study kejap ng dy.. lam kul 5.30 tdo kejap.. azan subuh, bgn g mandi~ esoknya kat skul, masa xde cg, citer kat kinah..kinah pon gtau, owoh.. oe gerak2 xbgn, ghama nummo gerak yah marin, xbgn2. KAH3~ ye ke?? haha.. xsedar la beb ! sory2!! n hari tu berlaku satu miracle,, taw ape??? xngantuk pon beb lam kelas.. wah~ hepinya tuhan je yg tahu !!! so, terdetik kat hati ak,, oke~ soni jln yg ak kn ambik. tdo dulu,, bgn stay up malam2... oke.. malam ni, ak ubah schedule ! set !! huu~     so, bila ak ty mizah.. ngntuk dop lam kelas?? dy ck dop. haha.. cam cantek je kan... hmm~ ak pon gtau dy,,, sero nak wat gtu sokmo eh.. tdo dulu, pah bgn balik.. n bila dy kate nak join, cantek la. ad a teman.. haha.. n malam tu, stat la.. slesa la masa tu. sunyi je... hmm~ sronok utk study ! ak balik dom, tdo... bgn balik dkt2 kul 2.. g toilet, bsh muka bla3~ study~~ sian gak tgk bdk tu, tersengguk2.. HAHA.. gara2 nak join ak stay up tgh malam~ thank ue miss mzah~ haha.. n kul 4.30 tdo balik la.... n hari2 yg dh tak ngantuk kat skul~ alhamdulillah~ ye.agk lewat dh jmpe cara study ak.. masa tu dh nak masuk tg OKT.. tapi, xpe la.. better late than neva kan?? huu~ so, gitu la.. dh nak abes pon thn 2010.. n spm pon dh btl2 dekat~~

so,, hmm.. masih berfikir ape nak jadi kpd nor hidayah md. shukri???

Wednesday, March 16, 2011

toloNg akU !!

renung2 balik, skang dah pon masuk ke bln 4.. pantas kan masa berlalu??
ohoi !! perancangan lajnah kak.. xwat lagi ni~~ ya allah~ banyak la jugak delay.. mas !!! farihah !! meh2 kite wat keje !! huu~~ kalut ribut la ak mase tu.. bln 4 nih ! 3 perancangan dah tertunda, satu - riadhah naqibah *should be done on march *, 2- konferensi badar * febr, ehe~~ *, 3- riadhah pelajar asrama * should be done on this month * so,, need to do sumtim, back up weyh !! n bila dapat tahu dari nayya, dy nak anjurkan satu xtvt utk bdk2 ostel, 23 APR_RILEX MINDA.. haha.. ak rasa cam elok je kalo ak nak menyelit masa ni, sbb ape? ak mmg nak rushim nak lepaskan 3 plan ni, n kebetulan pulak, bolehla kita wat sama2 kan?? haha~ n bila bncg ng SPB, maka semua stuju, so, ak pon g la bsk2 kat nayya.. kita wat skali leh x?? maka terpaksa la tukar, riadhah kpd naqibah sahaja now dah bertukar jadi riadhah utk  semua student asrama.. so sorry naqibah.. nnti LPR wat next tyme ek.. hehe~ so, berjalanlah xtvt tu, xplorace~ korang egt x?? hah ! tu yg bahagian LPR punye taw.. kalu2, sampai ak ng ank2 buah LPR takleh join aerobik nayya pagi tu~ huuu~ dui !! rugi2 ! 29 APR, haha~ engagement session ng petronas, career talk la lbh kuang~ n ak g ng tasneem skali, n bbrapa org len pmgg biasiswa petronas.. yang ni mmg tragis dan sadis la.. haha~ ak stay ng tas, sbb dy abes kul  ke 5 ptg gitu.. so, ak xbalik ng mama, sbb nak g jalan2 ng tas kat pesta buku.. haha! punye la ralit kitoram kat dalam tu, tak sedar dah pukul 6.15 ! dui !!! masa tu lao xsilap ak, nak cuti penggal.. tapi, ak stay kat ostel sbb ad tournament taekwondo,, stat esk sampai sabtu.. maka gelabahla ak ng tas... nak carik teksi?? duh ! ssh kot ! so, tas pon ckp, bia sy tepon mak sy la.. dy tepon2 bbrapa kali, boleh la.. mak dy akn jmpt kami kat sini.. alhamdulillah~ maka ak ng tas pon, sambil2 tggu tu, g la jln2, sbb masa tu kat stadium ad pasar malam.. ape, skali terserempak ng ustaz kamel,, eh,, awok wat gapo cni?? haha~ lucu la~ ye la, masih bebaju skolah kot masa tu.. ak sengih cam kerang busuk kat ustaz, tggu mak tas mai amik, ustaz.. kah3.. lucu la.. n then, malam baru sampai.. ak letih la~~ kul 7.45 sampai, ak masa tu xsmayang lagi, brg2 kat dorm pon xpndah ke dorm z2 lagi * sbb semua yg xbalik lagi  kn pndah ke dorm z2 * duh!! kul 8 dah kena ade kat bas, sbb kn attend satu ceramah, sape lagi nak pgi, maka kamilah, ahli2 taekwondo dgn berjurusnya pgi dgr ceramah malam tu.. ngantuk gile ak.. haha.. sampai si aira yg ddk kat sebelah ak sumbat kertas kat dalm mulut ak, baru tersentak kejap, pah, sambung tdo !! haha~ malu kot  kat pakcik makcik len !!! nak wat camne, siyes, ak letih.. sehari suntuk kat dalam bilik ceramah dgn abg2 dari petronas, dh ke mrk ni spekim je memanjang, balik plk g jln2 kat pesta buku, n masa nak cari mak tas parkim kete pon bape kali kami pusim stadium tu taw?? haha~ balik tu, ak pon xtahu sah ke x ak smayang isyak, ngantuk gilerr beb !! tros tdo ! haha~  n kat tournament mmg best la.. walopon xdpt emas, tapi, puas hati.. last year ak kat naim, sempat lagi join tournament ! best2!! 
n bila masuk ke bulan 5, ni la yang paling ak shock !!
as ue noe kan.. ak ni mmg down giler study ak.. result ak camne, korang tahu kan?? addmath ak, chemi ak, physics ak, bio ! n kalo nak tahu, semua tu dapat C oke~ huh ! ak pon,, ntahla~~ tambah lagi, ak nek f5 ni, masalah masa f3 dulu kdg2 take part gak.. bleedim bbrapa bulan.. sampai ak terpaksa ambik pil.. n alhamdulillah~ oke cket.. tapi, kalo xmakan ubat, jwabnye, buat hal la.. n lebih truk, ak semakin kuat sakit prt !! masa f4, xde la seteruk ni, lam setahun tu, 3X je ak kene.. n one day, ak g jmpe doctr.. masa tu mmg mntah2, penat sgt3 !! skip kelas. n then amik keputusan g hospital.. ng cg bertugas.. ade ke patot doc tu ty ak, awk skt gapo?? hui~~ patot ak yg tanya dy ! n ak ckp. gastrik kot.. n baru la dy ty sakit katne n bla3~~ n trn, amik ubat, balik.. thanx to kinah, tmn ak g hospital hari tu. maka start dari hari tu mmg gastrik ak makin menjadi2.. pantang terskip makan cket, pantang xckp tdo cket, pantang terlampau penat, mmg ak akn menderita 3 hari la beb ! ya allah~ tuhan je tahu btp ak masa tu !! SABAR !!!!! selalunya, bila ak stress, ak akn ngadu kat kwn2.. biasanya amnah.. ada jugak farah.. kak ina... kinah.... qilah pon ada.... yang penting, ak citer.. tapi, satu hal yang ak avoid ialah, xkan tnjk airmata dpn adk2,, esp mizah.. n gak ika~ so, ak tgk line gak la.. haha~ one day tu mmg xleh tahan.. lam dorm, ak masuk.. dok ats katil, baju pon xsempat salin, i guess amnah dah prasan awl2.. n masa ak dok ats katil,, amnah mai dekat, ty bakpo. tolong la.. ak paling pantang ad org tanya ak bakpo tyme ak gitu.. maka xleh jwb soklan dy dgn kate2, hanya dgn airmata je la.. cover beb ! nnti dua org  budak katil sebelah nampak !! malu2 ! haha~ ak mmg xjwb soklan amnah, ak dgr je ape yg dy nasihat.. n thanx la.. tu yg ak perlukan malam tu, nangis ! n ada one thing, yg ni awl2 tahun lagi, farah ty ak, bakpo ak nampk len. yes, dy perasan cara kerja ak xsama cam ak yang dulu.. ak pernah gtau korang kan?? so, malam tu ak mmg xleh tahan,, sebak yang lama dh ak simpan.. dok ats katil farah, yg mula2 duduk, ngadap dy.. xleh tahan, ngadap dndg.. last2, ngadap tilam dy.. hoi~ nasib bek la kat katil farah ad towel dy, boleh ak berselindung di sebalik towel itu.. haha~ tapi, apekan daya, xdop  pasal2 si bdk nama mizah tu g dok ctu. doi ! kantoi !! rilek2.. selamat lagi mula2.. nak stop xleh, airmata tgh meluncur dgn laju.. sebak lajop.. n masa tu jugak la ad bdk sakit.. n bila farah permisi dr ak, dy tarik towel dy ! alamak !! xsempat nak cover,, maka terbongkarlah rahsia ak tgh selok masa tu.. terdiam si mzah waktu itu~ nasib bek amnah cover line ! haha~ huuu~~ ak ego, ak nak biar ak blh jd sum1 yang dpt jd inspirasi utk org len go on... ak sakit xpe.. asalkan ak nampak cuba jd seorang yg kuat utk support org len.. ak nak yang itu... sbb tu ak paling pantg kalo mzah tgk ak nangis, sbb ak xnak dy pon down.. huhu~ * malu kot nak ngaku part ni, ehe~ * n paling ak terkesan, bila dapat tahu ain haa kuar asrama... ya allah~ KD dorm ak !! ssh la.. ak dh tahu dy ad prob, so, ak agk terkilan sbb ak takut ak xleh tlg dy, tapi msa ak tahu tu, dah terlambat~ dy dah kuar pon ~ ntahla... n skali lagi ak terpana bila mas pon kuar asrama gak.. ase la sikit cam useless kan?? haha~ aku la, bkn dy ! hmm~ xpe la.. n ak pgi bertanya khabar dua org itu~ xpe la.. tu keputusan mrk.. ak trima, cuma agk terpukul... ak pon xtahu nape ak rase gtu.. ntah la... yang pntg, jgn sampai si mizah yg kuar asrama.. mati la ak sorang2 ! hui~~ haha~
n bila kuar result, di rumah, ak gak yg bkk mulut, sbb parents n family ak mmg xpernh desak2 ak utk study2!! so, kalo ak xciter, dyorang xtanya.. n ttbe malam tu, ak nak gtau, gatal mulut ke ape.. tak semena2 ak kna marah.. uwaa.. bkn marah, tapi ditegur, bersama2 dgn one big request dari umi ak... kuar asrama atau letak semua jawatan!    
wat???????????????????????
xsggup kot nak wat semua tu lam tempoh akhir thn dh ni... lam tempoh tarikh ni la kejadian tu 28 MEI !! masa tu lam cuti, ak xtahan, org fes ak gtau ialah amnah... ak xtahu nak kuar asrama ke tak.. ye.. mmg rumah ak dkt. tapi ak pk sshnye masa abah ade keje.. ya allah~ tolong aku !! n masa tu mmg ssh ak nak tolak permintaan family.. n kawan2 ak ramai yg xtahu sal tu.. amnah sorang je tahu masa tu.. sampailah one day, ak, mizah ng kak ina, serentak ma'zurah.. baca ma'thrat kat medan.. sebak ! n decide, mrk ptt tahu.. then, ak pggl kak ina, sbb masa tu ak dok ng mizah dh.. ak gtau dyoram, nak oyk bnda ni, tapi jgn kejut sbb semuanya masih xde keputusan.. n bila ak gtau request umi ak maka terkejutlah keduanya.. nak wat gimana sih?? kalo betolla itu yg ak perlu tunaikan... ya allah~ bagila petunjuk.. n bila ak balik umah, ak pon snyap je, xnek bangkitkan isu tu, nak semua org lupakan... pliss.. tapi, ad gak yg tanya, da.. gano?? then, sesia je ak cuba yakinkan mrk... sbb kepercayaan mrk ak dh musnahkan. so nak dapatkan yang baru mmg ssh.. umi bagi cadangan, brulang ng ibu *sbb ak dok sekampung ng ibu shafiah * n ak terkejut bila umi gtau yg dy dah ty ibu, n ibu stuju nak tlg ! ya allah~ ujian ape ni???? bila ak cuba mntak diringankan request u, umi gtau, cukup la brulang utk 2 3 bulan je.. oke, maybe yg ni ak blh trima.. tapi, ak ni xco dcplin kot, dah tahu, ustaz pon dh byk kali remind ak, xde istilah brulang sementara kalo sampai sebulan ! tapi, xpe la, cuba bncg ng ustaz la.. n bila ak balik ke skul xde pape eh.. ibu g kat kelas ak.. masa tu pon ak tgh xm act, yang nasib beknya paper PJ xsilap hari tu.. xpon PSK... ibu tanya ak, yah?? gano? dah buat keputusan? ni ujung bulan dh ni, kn wat decision dh la.. nnti sng~ ya allah~ tersentak aku !! xsemena2 ak nangis on da spot ! terkejut ibu masa tu dan seantero penghuni kelas 5 US pon terkejut.. korang xsangka?? ak lagi xsangka ak boleh nangis dgn mudah hari tu! ibu masuk, gosok2 blakang aku.. xpe la.. pk molep... ak bncg siket ng ibu, ibu cakap, nnti kite bncg len kali ek,, xm dulu~ fuu~ maka ak diserbu oleh kwn2.. sorry beb ! ak xleh gtau.. ak cuma citer kat kinah je.. xnak heboh2.. sbb ak xnak kuar asrama,, ak xnak resign ! ni bkn selesaikan masalah tapi lari dari masalah namanya~ so, kinah suggest, discuss ng ustaz li.. n bila ak gtau ustaz ptg tu jugak, lam bilik metim xco, ng kinah ng amnah.. terkejut kot ustaz, ak yg mntak nak brulang.. xde pasal2 ustaz rosli jadi kaunselor ak hari tu.. haha~ malu kot nangis dpn ustaz !! hohoi~~ hehee.. xleh tahan la.. sebok ! huuuu~~ n still tergantung jawapan, ustaz kate, kalo btol, xpe la.. tp kalo blh, awk jgn brulang, nnti makin byk prob yg tmbul.. balik bncg ng parents dulu ~ so, huh ! ssh.. semakin rumit ! n one more, ustaz mntak ak wat nda yg ssh ak nak penuhi, tapi, ak tahu, cdgn ustaz tu mmg benar.. n mgkn bkn ak yg perlu sampaikan kpd semua.. 
esoknya... ak bgn pagi tu, xpegi subuh kat msjd keh ma'zurah.. balik2, sep2 ni kate ibu ng mama kn tukar skul. btol ka?? hai ! xkan bgt drastik kot??? hmm.. n bila ak g skul, mmg btol la.. ya allah~ ak xleh trima ak kehilangan dua kaunselor sekali gus.. dh ke ak tgh ad big prob.. dah ke ak xsempat pon lagi nak luah kat ibu sal ni.. huu~ sedih3 !! xleh habaq kat sapo no !! n then, ak pgi jumpe ibu kat kantin.. ng kinah, act, masa tu otw pgi lab physics ! jauh lagi ibu nampak ak, masa tu ak egt lagi, ad sir letfy skali kat kantin n lao xsalah ustaz kamel pon ade.. ibu gtau ak dari jauh,, dayah,, maaf~~ ibu xleh tlg.. ya allah~ dgr kate maaf dari ibu.. air mata dah ready nak out dari tubir mata ni.. ibu~ masalah kite xsettle lagi, ibu dh nak tggl dayah?? ibu peluk ak.. nangis la jawab beb ! sir let ty, tlg ape?? ibu pon gtau, yg ak nak brulang.. ibu ckp, xleh dh la. terpaku kot sir let dgr masa tu !! ya allah~ bsrnya kuasamu !! ak mntak petunjk yg jelas, mana ak ptt amik, n kau amik ibu dari naim, masa ni la yg terjadi pertukaran kaunselor.. btp nak tnjk, mmg ak xpatot kuar asrama.. tapi, masa tu, ak still blurr.. masih pk.. adkh ni petunjuk???
n masih dalam pertimbangan, asrama atau rumah??
*sigh *

hiba

rasa seperti tidak mampu ditahan lagi air mata hari ini..  mengalir deras,  walau ditahan terlepas jua jatuh lembut ke pipi.. y...