Posts

Showing posts from April, 2011

citer lagi~~

sini mau citer keexcitedan ak.. *sory cg bm n bi~~* haha.. hari ahad last week, ak g ng kak a *my eldest sis* ke PWTC, survey2 pesta buku atrbgsa kat sana.. p tak sempat jln byk la hari tu, coz nak pgi jln2 tmpat len hari tu,, n pada 28 apr a.k.a khamis,, ak kuar ng kak ipah pulak g pesta buku sekali lagi, utk round seluruh tempatnya yg luas tu.. TERBAEKKKKKK punye pesta buku !!! yg lagi best, akjumpe buku tu !! n ape yg ak nak cakap,, korang igt tak buku idaman ak? kalo tak egt,, klik sini.. haha.. dgn bangga nya ak nak gtau korang,, dua2 buku tu dh jd milik aku !! * dan beserta satu buku motivasi len, stop,look go, dan sua buah novel english * alhamdulillah~~ yes2!! puas hati amat!!! hak3. nnti ak baca sampai abes, ak share ng korang ek.. hehe. oke la. tamat sudah acara membanggakan diri. *aishh,, xbaek kea??*
haha.. oke.. daa readers!!!!

da intebiu~~

readers!!!
hello dunia~~ haha.. how i miss my blog !!!
trip terdelay sudah~~ jji nak balik hari rabu, p dh jadi balik hari ni.. dh sbb prog kat skul tunda, ak pon tnda la trip balik umah, haha~~ bas pon punye la buat hal.. dari hentian putra, sampai gombak dh rosak maa~~ dush!! setengah jam ++ xtvt repair bas ! pheww~~ azam maghrib baru sampai KB.. huh ! p alhamdulillah,, selamat sampai~~

nak citer la siket sal intebiu hari tu.. haha.. agak mengejutkanlh! intebiu kite punye pukol 2ptg.. lepas smayang jumaat.. dipendekkn citer la ea. pgi tu,, sampai kat kwsn dy. pergh~~ nampak kapal terbang yg besar itu!! walopon hanya dua tiga buah, p sgt auw!!! huhu~~ terasa ignku ukas2 nye... haha.. tggu punye tggu, dlm 2.15 baru la dtg.. tmpat tu pon dh penuh *ak la org fes yg dtg utk intebiu!! applause cket,haha* tgk sekeliling,, xleh nak detect la,, mane yg nak diinterview, mana yg parents.haha... then, dy pggl la calon2nya.. ak nak bgn dh, p ttbe terkompius,, ehh,, dy pggl laki dulu ke?? sbb yg …

::::::::::::::::::::::::::::

readers !!
oke. pagi esok akn bertolak ke kuala lumpur,, ke rumah my sister dulu.. hari jumaat lam kul 2 ptg gitu akn masuk ke inteview unikl MIAT.. pusat inteview di selangor.... pray for me,, actualy,, study pon xcyap lagi.. mati la ak kalo dy ty soalan killer sal plane, aircraft .. dush!! mintak2 oke saje.. dh ke jaoh punye tmpat nak inteview.. huhu~ harap2 semuanya oke je.. then,, stay sana sampai hari rabu.. rabu pagi baru bertolak balik kelantan.. ptg tu sampai.. insyaallah.. then, ptg esok tu pulak, a.k.a hari khamis ad satu lagi program kat skolah.. setakat ni ak masih terlibatla dgn program tu.. jadi ke tak penglibatan tu, kita tggu dan lihat je la.. so, agk fix dh jadual utk seminggu dua ni, xtk sebut lagi utk da next.. hehe.. masa berpoyapoya hampir tamat! hehe.. oke. tanak ambik mas pnjg pon, just nak citer kat sini,, takot ad yg termiss ak *haha..perasan !* so, kalo ad yg miss tu,, tahulah mereka nape ak xde ni.. hehe.. wish me luck ! daa~

sobs..

hidayah shukri kena belajar cara untuk :::::
 * ikhlaskan semua bnda tak berkenan di hati yg telah terjadi..  * berhenti main2.. masa utk serius ! * lapangkan hati dgn bnda2 yang mengjengkelkan..
oke, cukop la 3 dulu utk hari ni.

fizIk :::::: again???

Image
readers !!

hmm. oke. malam jumaat ni akn nek bas ke cheras.. jumaatnya ada sesi intebiu di unikl MIAT di selangor.. hehe~ bio bonar oden?? hmm. dh org pggl,, bila lagi nak try feelim di intebiu kan?? last kn intebiu pon masa akhir thn f1,, a.k.a intebiu prefect,, wahahahaahahaha.. takot jugak, tapi xpe la.. try je.. mane tahu ada rezeki bekerja dgn MAS kan?? haha~ blaja pon dop lagi, tgginya cita2 nak keje ng MAS.. hehe.. msti korang tertanyatanya,, apekah kos yang aku apply kat MIAt tu?? apekah itu MIAT?? ekekekeke.. MIAT tu ialah Malaysian Institute of Aviation Technology.. so, berkait2 ng plane la.. aircraft.. helicopter, etc~ aku saje2 je apply hari tu,, nak tahu tak ak apply kos pe?? hehe.. ni dia !


nampak tak? hehe..

 1st :: dip of engineering technology in aeroplane maintenance,,
2nd :: diploma in animation and
3rd ::  diploma in aircraft maintenance technology (avionics)

hmm.. ada la sorang advisor ak. actually, masa isi ni, ak hentam je, sbb tatau ape2.. advisor ak ni student…

oke.fine.i'll try !

blogwalking -------> terbaca satu tulisan dari my senior..
oke. terkesan
korang kan tahu ape yg ak post semenjak dua menjak ni,,. then, lepas baca kak asha punya sitethen, oke. itulah yang aku nak sebenarnya.. ajar hati supaya cintakan Dia lebih dari segalagalanya.. ajar hati supaya IKHLAS memberi tanpa harapkan balasan.. dan ajar diri utk mengerti hakikat wat ue giv ue'll get back tanpa menaruh harapan tggi.. do pray for me.. i wanna be a good muslim =)
btw, walopon xtahu kpd sape atau ape yg mendorong kak post bnda tu,,  tapi nak ucapkan terima kaseh,,, tenkiu2 !!
till then,, see ya next time !
 it helps a lot !!

sumtim to share ::::

readers !! oke. ape kabar semua?? yang kat blakang tu oke ke?? *err,,,perlu k?? * hmm.. hari ni kite nak citer sal satu lagi bnda yang membawa kepada kesumbatan di kepala ini.. ya allah... bila la semua ni nak berakhir??? hmm. kemarin2 dapat jemputan dari pihak uitm,, utk hadiri satu seminar, yang aku sendiri tak tahu untuk apakah ia dilakukan.. so then,, pergi je lah, dgn bawa bersama beberapa dokumen basic keperluan masa kini,, salinan2 ic ak,, parents,, srt beranak, slip spm.. tu shj... then, dgn kebingungannya dan tidak tahu ape2,, pergilah aku ke dewan gelanggang seni kota bharu utk hadiri seminar tu.. dh la kena pgi dgn ibu atau ayah.. so then, ak pgi dgn my mom la.. abh xde,, dy keje.. huhu~~ 
bila dah lalui seminar tu,, baru la tahu ape tujuan dy.. secara ayat kasarnya boleh la kalo nak gtau yang seminar tu act utk tarik pelajar2 utk masuk ke satu kolej.. paham x? oke, let me xplain...
sero hino nak tulis hopni,, peserta2 seminar tu act dari kalangan org2 yang berisiko gagal dpt …

mYbLOggG..

oke. takde sape yg boleh halang.ni blog ak. so then, wape kali nak update pon oke la kan?? haha.. kdg2 kan, rase sedih sgt bila terasa seolaholah dilupakan.. bila kita terbiasa dilayan begitu, kita selalu nakkan layanan yang sama atau yang lebih baek selalu kan?? bila kita dilayan sedikit teruk, ataupon len siket, terasa macam diabaikan dan cam dilupakan gitu kan?? sedih jgak.. kadang2 kita layan org len baek.. kita buat semuanya utk dia.. tapi, kdg2 dy seolaholah melupakan.. seolaholah ape yang kita buat xde nilainya di mata dia.. apekah semua ini??? sedih la begini... adakah kita kdg2 dilukakan sebab kia pernah melukakan?? atau, hanya kita yang suka bermain dgn emosi sendiri?? tak tahu nak cakapa ape lagi lah! wallahu a'lam..


ya allah, tenangkan hati hambamu ini~

kalaulah :::::;

duhai hati...

kalaulah boleh hilang ingatan.. xpayah la igt bnda2 yang menyakitkan hati dan bina kembali hidup baru.. kalaulah kita ada kuasa menentukan segala.. barulah kita boleh amik part yang best2 je utk kita... kalaulah segalanya jadi milik kita.. xpyh nak meminta2 kpd org laen.. kalaulah masa boleh dihentikan, bolehlah kita nikmati kelapangan tiap detik dan ketika~ kalaulah masa boleh diputar dan diulangulang,, mesti sronok kita lalui kenangan2 indah dulu.. kalaulah dan kalaulah.. sayangnya.. semua tu hanyalah anganangan kan?? hey !! dulu tak ngaji syariah ke hah? agakagak la nak ngantuk lam kelas pon,, tak egt ke pernah belajar sal ni,, pasal KALAU.. aqidah boleh terpesong dgn ucapan KALAU !

kita sering nak yang best je kan?? huish ! hmm ~ xreti nak bersyukur ke ape hah? everything happen for good reasons oke. ye. benar.. mulut sedap la kate itu dan ini,, yang remuk redamnya ialah hati kita jugak kan?? tak.. kena igt.. allah xsesiakan pengorbanan setiap hambanya kan?? kalo la …

hebatkah ak?

bukan nak riak, bukan nak berbangga.. cuma aku kadang2 pelik jugak.. bila ramai yang seolaholah kagum kat aku.. tak. aku hanya sorang manusia biasa.. aku jugak banyak kurangnya. aku tak sempurna. so, korang2, jgn harapkan kesempurnaan dari aku oke. kalo aku wat salah, terima, tegur, nasihat dan maafkan aku.. susah sgt bila org2 anggap kita sempurna, sedangkan kita tak.. sbb ape? sbb bila kita buat benda yang salah dan tak menepati kehendak semua, hukuman seolaholah dijatuhkan kepada kita. am i rite?? betulkan?? sakit taw,, bila kita dihukum sebegitu rupa.. takleh nak habaq taw.

ramai yang kate aku taf.. ye ke?? maybe.. sebab ape?? terlalu byk dh aku hadapi susah.. hdp aku korang je nampak njoy hakikatnya,, ak ni tiap2 hari susah hati.. tiap2 hari kn pk itu dan ini.. huhu~ merungut ke?? taklah.. so then, tak mustahillah ak bila dapat ujian itu dan ini, ak wat cool je,, sbb ape? org kate, alah bisa, tegal biasa kan? tapi, tipu la bila kata tak rasa sakit kan?? tipu la ! tapi, alhamdulil…

titk hitam?

oke. selaku seorang yang agak aktif di sekolah, maka bermula tingkatan 3 lagi ite join manyak punye kem la korang ~~ so then, lihat ke situasi yang berlaku hari ni,,, maka teringatlah kat satu modul ni,, nama dia titik hitam ! apekah itu??

ianya begini,, mula2 sediakan satu kertas,, kertas putih yang kosong. then, titikkan sau titik dkt kertas tu,, so then, urusetia akn ty, ape yg kamu semua nampak?? maka semua peserta biasanya akn jawab, titik hitam*setakat ni xde lagi yg jawab nampak kertas putih~ * !! nah !! oke. stret to da point,, kertas tu umpama hidup kita, warna putih tanpa noda itu ialah umpama segala amalan kebaikan kita di mata semua org. and titik hitam tu umpama kesalahan kita.... so the, maksudnya,bila sekali ada perkara buruk yang kita buat, walau sedikit,, org2 akn nampak dan menilai perkara buruk tersebut. seolaholah semua kebaikan kita telah tertutup..

oke sy nak ajak anda berbncag pasal ni,, contoh ape ek?? urmm..... hah ! FB ! masa line fb laju dulu, pakat senyap j…

tak sabar~~

oke. tak sabar nak ulas satu tajuk.. hehe~
menarik *bagi aku la* 
nak wat skang ni,, tp cam xsempat, so tgk la kalo ad kesempatan,, kita discuss mlm ni  oke !
oke,
see ya !

sape nak belanja???? *blink3*

Image
huu~~ hmm.. selalu rasa nak memiliki buku2 yang mampu memberi kesan kpd jiwa. yang boleh menambah ilmu.. yang boleh membantu perkembangan otakku ini.. haha.. and then, td survey la kat website pts.. wow !! menarik2 kot.. huu~ tu baru satu publisher yang aku survey.. rambang mata kot ! hmm~ so,, dalam byk2.. aku senarai pendekan.. n lam senarai pendek tu, ak kontotkan lagi senarainya..
so,, ni la yang masuk lam short list aku.. buku ni menarik amat ! aku egt lagi tyme blaja sejarah f4b *walopon tyme aku tersenguk2 dan diwarnim beberapa kali oleh cg azimah* aku tertarik betol ttg buku ni,, sun tzu,, the art of war ! betapa teringin aku nak baca buku tu.. n masa tu aku pk, msti ssh nak dapat.. ni,, haiya !! boleh je kalo nak order ni.. tapi kan,, buku ni actually lam list AKAN DITERBIKAN.. hujung april ni.. wuuuuu~ haibat2 !! ase nak je beli....


blink3.. buku oh buku, 3324??? hahahaha  *naimians pasti akn paham kod tersebut XD *
n ni satu lagi,, menarik bangetttt !!!!! 

ni sinopsis nya....

Ap…

susahnye~~~~~~~

korang tahu x ape benda paling susah nak buat?? JAGA HATI ! subhanallah~ tuhan je tahu betapa susahnya nak buat bnda tu. hmm ! oke.fine. sekali lagi nak mengaku. ak mmg jenis yg mudah cemburu. ye. xpelik kan kalo soram pure girl ad sifat cemburu?? takpelikkan?? tak pelikkan?? tapi, alhamdulilla,, ak setakat i xde la bercemburu buta oke. wat2 dekk je.dalam hati tuhan je tahu ! hidayah shukri ialah seorang yg suka bersaing secara sihat oke ! tapi yg taley blah nya ialah ak mmg mudah cemburu. nak wat camne tu ea?? lapangkan dada~ oke. berat nak buat, but I HAVE TO DO IT !! tolongla !! maybe ak patot stop satu bnda,, iaitu suka menyelidik bnda2 xberfaedah ! oke. susah kot bagi ak nak wat ! cfat curiosity terlalu tggi ! but, have to bear in mind, curiosty kills da cat rite??  kalo dh selidik,, maka terjeles. bila dh terjeles, maka tersaket aty.. dan bila dh tersaket hati,mulala ak nak menghukum indvd2 tak bersalah. PLISS LA DAYAH ! buruk beno prangai yang satu tu ! huh ! tak. jgn salah pah…

salotape plisss????

aduuuui~~~~
baru jekk aku tampal HATI aku yang hancuss hari tu..
baru je dapat balik selera makan ... baru je nak mulakan hidup baru.. tapi, ada pulak yang pecahkan balik hati aku.. huu~ oke, fine. aku paham. manusia hanya mampu merancang. tuhan yang menentukan. oke. aku takkan lupa phrase tu. fine. so, skang ni??? errr.. adakah ia membawa maksud lagi 5kg berat bdn aku nak turun??? umm.. pk2 balik, oke gak. xpasal2 boleh turun berat badan free2 kan?? xkena g aerobik,, xpyh bli mesin takasima.. xpyh gi gym,, blablabla~~

punye la xcited nak check maktab.. bila dh boleh check ni,, urgh. terputus rasa segala urat saraf aku!! xde dalam list intebiu?? so,, maksudnya, aku tak dapat la ea?? hmm~ oke. fine. terima.
tadi lapar sgt3!!!! tapi, bila tgk mknn,, dh rasa ala2 xlalu gitu. xpe. cuba abaikan. setan je tu,, nak swoh aku membazir makanan.. tapi, bila suap ke dalam mulut,, errrr.. urghh!! tetiba je rasa kenyang.. miracle betolla!!  tahan dayah.. makan cket je.. go3!!!! oke, akhirnya boleh …

outIm~~

Image
kelmarin.. hang out dgn kawan2.. huhu~~ walopon cket je yg hadir,, oke la dr xde langsung kan??
huuu~~~ so, jom share2 siket la ye ! haha..
hah !
sedap betolla kek ni,, huuu~~ tgk kat ats tu,,
PROUD TO BE US 1ST!!
maksudnya,, coming up next,, proud to be us 2nd,, haha.
so, yg xpegi td, dun worry,, be happy =D

ni pulak,,


hai yeee~~ bersepah kot !

hmm.. ni la yang hadir, p maseh ad yg xsampai masa ni.. sape?? cik amnah,, haha.. bz beno dy kat skul !


mmg rest and go betollah,, xmasukkan duet pon eh ! duduk,, pastu blah.. btolla kan?? dy pon ckp,, rest n go,, xde ckp pon nak dok kat ctu kn masukkan duet?? haha~~



and da most important part,, hehe.. this one !



ak dah lame cari *xde la lama sgt* sumtim like this.. hehe.. tup2,, kuar outim ng kengkawan kelmarin terjumpa beb ! huuu~~ happy kot ! haha.. xpk pnjg,, tros bli..
ni la fes tyme ak bli necklace taw ! sbb biasanya ak bli subang.. haha~


tersangat menarik,, *bagi aku la,, korang ak xtahu la kan.. * sbb satu rantai tu, dy half heart je.. and…

baju?

tersentak aku,  tak kurang jugak org len bila mendengar bait2 doa yg dilafazlah oleh ustzh karimah,,  pada satu pagi yg hening.. di waktu qiyam ~
yup. kenapa tidak terfikir sebelum ni ye?? urm,, peristiwa berkurun2 zaman dahulu.. peristiwa penurunan nabi adam AS dan siti hawa ke dunia.. aku pasti semua org tahu citer ni.. disebabkan terpengaruh dgn pujukan dan bisikan syaitan,  nabi adam dan hawa telah melakukan larangan allah.
rujuk surah albaqarah ayat 35~
maksudnya ::: dan Kami berfirman,, "wahai adam, tinggallah kamu di dalam syurga, dan makanlah dgn nikmat (berbagai makanan) yg ada di sini sesuka hatimu, (tetapi)  jgnlah kamu menghampiri pokok ini,, nnti kamu termasuk dlm golongan org2 yg zalim..
*zalim ertinya aniaya.. org yg zalim ialah org yg melakukan perbuatan aniaya, yg merugikan dirinya sendiri mahupun  org laen..*
 pokok yg disebut sbg pokok khuldi.
tetapi syaitan lantas menghasut,, 
albaqarah ayat 36 :::
lalu setan memperdayakan keduanya dari syurga sehingga keduanya dikeluarkan da…

got the picca ^^

Image
oke. credit to miss sakinah yaacob !
sime saseh sinah,, sebab supload samba2 sih,, sisisisisisis~~
*sindrom S maseh berleluasa *

meh nak share sikit,, kenangan masa kem tu,


ni baru masuk bilik,, haha.. sebelum ape2 terjadi,, jom kita amik gambar dulu~~ lalalaala..
sebabkan xde org nak amik gambar, so kita amik depan cermin,, cool~~ haha
so,, aku jelah yg tak tgk kat cermin ni?? hehe~~
xleh kawal lah,, mata nak tgk punat kamera, n nak tgk cermin,,hehe~~
so,, jadilah gambarnya spt di ats,, huu~~
oke la.. *puji diri sendiri*

then,, yang ni,,

sesi penerangan dan perbincangan utk sesi taaruf by group.. dan jugak penerangan n perbicangan serta perkongsian utk LDK 1 dan masuk sikit2 utk LDK 2.. fosure kn join,, sumer FC,, dan KD modul n latihan, dalia n syarifah *kalo xsilap*,,turut serta,, KD prog, aina kamil n pengarah pon turun padang,, cik miezah,,
penerangan oleh kak posh,, sbg ketua FC~~
jgn salah sangka,, haha.. masa ni baru nak stat oke,, dats y sempat lagi amik2 gambar,,lalalala~~

th…

ak.tak.sempurna~

bismillahirrahmanirrahim~~
uh~ hmm.. terngiang2 balik kate2 us. sayyidi, masa kem tazkiyatunnafs malam sabtu lepas.. dgn tajuk yg di beri,, hubbuddunya.. cintakan dunia.. ust kate, kalo dalam hati kita ada perasaan dengki, maknanya kita salah sorang yang mencintai dunia... ad satu mafhum hadis yang menyebut,,
hubbudunya ra's kullu khati ah,,cintakan dunia ialah faktor berlakunya dosa~
astaghfirullah~~ ssh betul nak didik hati, bebaskan belenggu dengkikan org laen kan??  kenapakah? mengapakah?  ust. say kate, amnah je boleh cintakan dunia,, sbb ape, abah dy yang nama duniya.. ekekekeke..  * sempat lagi nak wat lawak tyme siyes gni , huu *  
ak kena sedar,, ikhlaskan hati..  dayah~ tolong jgn layan perasaan cemburu lebih2 oke. wat sakit hati dan wat rosak diri je.. sudah2 la dok titikkan satu demi satu titik hitam dalam hati.... ikhlaskan setiap perkara,,  egt,, ape yg kita nagi, itu yang akan kita dapat..  hasil yang kita dapat, seiring dgn usaha kita.. man jadda wa jada, wa man zaro'a has…

...tazkiyatunnafs....

bismillah~
alhamdulillah.. kem 3 hari dua hari 3 malam *lebih krg* anjuran unit sahsiah mithaliah (USM) dgn penglibatan badan pengawas sbg pengendali program,, x-naim sbg fasi,, berlangsung dgn jayanya. syabas dan tahniah kpd semua KD, FC n semua urusetia prog.. time kaseh kpd pihak skul,, pentadbir serta kpd mereka yg memberi sponsor penganjuran kem ni. para waden asrama yg tiap2 hari angkutkan makanan kpd kami di MGU ni... cg2 pemantau.. esp ustzh karimah yg selalu bersama2.. cik aziz n ust mat yunan, yg mengangkut kami semua ke lokasi program... huhu~~ lagi?? kpd semua yg terlibatlah ! urm.. nice camp.. nice program.. penceramah best2 semuanya,, same goes to all modul, maka time kaseh kpd yang menjemput sy utk berkhidmat sbg fasi.. hehe~ best2 ! kumpulan 8 ! ank2 sy.. ieqa f2, munirah f3, maisarah f4, hanan n yaa f5.. time kaseh ats kejesama.. syg anda semua~~~  kpd kak posh.. mekasih ats perkongsian ilmu.. tak lupa kpd kwn2 fc, amnah, kinah, mimi, aira, bedah, aini tasnim and kak is…

t8 tyme !

oke.  bloggers !  just wanna t8 a few minutes updating my blog. hehe~~ heading to smka naim,then  ------> MGU hotel for x-school programme, tazkiyatunnafs ! *programme under Unit Sahsiah Mithaliah (USM) and Hal Ehwal Murid (HEM)... * as facilitator =D will be there this evening -----> this saturday ! oke guys ! don't miss me yeah ^^ ngeee~~~
luv.... daSh_dayiiIz

alangkah~~

*dgn nama allah*
ALHAMDULILLAH ! lafaz tu je yg mampu aku lafazkan.. terasa sgt bernasib baik bila dicampakkan ke sebuah almamater tersohor di kelantan. SMKA NAIM LILBANAT. ye. sgt3 bertuah ! bila dah berada di luar, bila dah memegang title EX-student ni la baru terasa nikmatnya ! benarlah kata org kan.. benda bila dah hilang baru kita tahu untuk menghargainya.. benda bila dah xde kat depan mata baru kita nak merinduinya.. benda bila dah hilang baru kita sedar betapa kita menyayangi dan mencintainya !
saat mata menari2 di laman sosial.. saat jari jemari tangkas klik "open in new tab " dan saat hati mula membaca komen2 yang tertera.. saat itu di dalam nubari terdalam terdetik, ya allah.. alhamdulillah~ aku mendapat didikan terbaik di SMKA NAIM LILBANAT.. alhamdulillah ya allah.. KAU masih mahu menjagaku.. memelihara diriku.. dan masih mengizinkanku utk memelihara kehormatan diri ini.. saat kau hadiahkanku teman2, atau lebih layak digelar SAHABAT  yg sentiasa bersama-samaku.. su…

saya.tak.suka.perasaan.ini

Image
urghhh !!!!!!!!!!!!!!!!!!!  siyes eh ak xsuka perasaan gini !!  nape ak mudah sgt jeles eh??? bnda xde pape pon nak jeles. huh! tu hak diorang lah nak wat ape pon !


pliss la dayah oi~~
ya allah~~ jauhkan hati aku daripada sifat2 mazmumah !! ameen !!!

恭敬.

bloggers ! salam 'alaikum ^^
maksud title blog di atas???  bm- hormat, bi- respect.. ba-الاحترام..  philipine- magalang.. french - respectueux.. japanese - 敬意を表する.. jerman - respektvoll.. korean - 존중.  thai- เคารพนับถือ..  portugese - respeitoso..
gunakanlah bahasa kebangsaan kita.. marilah amalkan ramai2.. lalalala~~
oke, menyahut seruan tu, kita berbalik ke bahasa kita ke?? orite~~
budi bahasa bunga peribadi.. buahnya pula nilaian murni.. diri berjasa serata pertiwi.. budaya mulia pada generasi.. biarlah miskin harta benda.. asal kaya budi bahasanya~~
berbudi dan berbahasa ke mana pergi ingat sentiasa.. biarpun cantik paras dan rupa,, akhlak mulia yang lebih utama~~~ budi bahasa dipelihara, sopan santun dijaga~~
berkisar ttg hormat.. luas aspek ni kan?? tak kira apa pun pangkat atau gelaran anda, pasti ad individu2 yang perlu kita hormati kan?? tambah2 lagi hormat kita kpd ibubapa, cikgu, org yang lebih tua, n juga org yang lebih muda dari kita.. yes ! org yang muda dari kita pon kita k…

rokok???

ape agaknya perkara yang akan terbayang kalo kita sebut ttg rokok??  anda kalo anda x kenal rokok, kalo x, anda boleh berkenalan dgnnya di sini
dah kenal?? oke~
bagi mereka yang spesies mr. crab, pasti akan terbayang akan duit yang hangus dibakar~~~ oh no~~~ money~~
bagi mereka yang ambil berat ttg kesihatan mereka,  akan terbayang jantung mereka berubah ke warna hitam.. OMG !!!
bagi pencinta alam sekitar, pasti akn terbayang ttg pencemaran udara~ uhuuk uhuukk !!
bagi mereka yang mempunyai nilai sivik yang tggi, akn terbayang betapa perbuatan merokok di tempat awam merupakan perkara yang sadis kpd org ramai~ apatah lagi di dalam tempat2 yang tertutup.. amboi2~~ dia xpe la.. NIKMAT sedut asap rokok siket, pastu lepas asap rokok a.k.a racun kat org laen~ banyak santekk.. 
tapi, tu bagi mereka yang BENCI kan rokok.. bagi PENCINTA rokok??
ahh~~ tak kesah,,
hmm~~ alahai.. tok lebai + tok imam pon same.. tiap2 hari doa,,  allahumma ajirna minannar~~  sedarkah atuk2 sekalian yang dok isap roko tu,  takke pun…

graduasi naim ^^

Image
yuhuuu~~ tak sangka,, begitu rupanya rasa menjadi yang diraikan dalam graduasi kan?? haha.. 4 tahun slama ni, dok jd urusetia jek,, HAHA.. n thn ni jd yg diraikan,, wat a wonderful tyme !!! lalalala~~
cam ak cakap kat status fb la.. part paling best tolak lepas ambik2 gambar ng kwn2,, n tlg kawan ambik gambar dgn femly mrk,, ialah part nyanyi2.. haha. lagu negaraku~~ lama xnyanyi ='( n naim gemilang. perghh~~ haha.. baru dapat dgr skali ng muzik,, mesti ramai terkejut dgr versi baru naim gemilang kan?? haha.. maka berbanggalah sedikit sy yg dh tahu dari last year lagu skul dipotong.. alkesahnya, bila cik mizah gtaw, last year,, dy kate esk nak g recordim lagu skul.. maka ak tertanya2,, gak bakpo kn recordim balik?? upe2nye,, nak pendekkan lagu~~ i see~ n bila ty dy, gano?? dy pon nyanyi scr live, HAHA.. pergh,, pendek gilak.. bagos r,, xdisturb assembly sgt kan?? hmm~
best la grad td, *bape kali ak nak cakap best ni?haha* noe wat?? ak tak igt nak trnkan satu langkah ke belakang lps a…

sempadan+pedoman..

bismillahirrahmanirrahim~

esok nak grad kan?? hmm~ susun ikut result?? huhu~~ naseb bek la,, oke la.. hmm~ agk di belakang,, pgak,, bialah! huu~

act, alhamdulillah.. tu saje yg aku nak lafazkan bila ak reflek balik ttg result spm ak..
yup, xde la secemerlang gemilang n terbilang macam kawan2 ak kan..

ramai yang terkejut, ramai yang tak sangka bila ak cakap result ak dpt cket,, hehe~~
yes, mmg cket,, 4A,4B n 3C kat naim mmg cket, n kat mane2 pon rendah la tu result gtu, kan??
alah, xpayah cakap la, xpayah nak sedapkan hati ak,
ak tahu result ak mmg rendah kan?? haha.. xkesah !
sbb ape?? sbb ak bersetuju dgn kate en. fakrurazi *ye ke nama dy gtu?*
dy kate, spm ni sekadar cjil je.. n ni hanyalah salah satu daripada indicator kejayaan kita..
yup, ak gagal utk cemerlang dalam spm.. tapi, xkan nak kenang kejayaan utk spm shj kan?? sampai bila ak nak berkabung kan??

n act, a banyak blajar dari result ak.. ak rasa macam allah nak tegur ak dalam banyak hal bila Dia bagi ak result sebegini.. s…