Saturday, April 30, 2011

citer lagi~~

sini mau citer keexcitedan ak.. *sory cg bm n bi~~* haha.. hari ahad last week, ak g ng kak a *my eldest sis* ke PWTC, survey2 pesta buku atrbgsa kat sana.. p tak sempat jln byk la hari tu, coz nak pgi jln2 tmpat len hari tu,, n pada 28 apr a.k.a khamis,, ak kuar ng kak ipah pulak g pesta buku sekali lagi, utk round seluruh tempatnya yg luas tu.. TERBAEKKKKKK punye pesta buku !!! yg lagi best, akjumpe buku tu !! n ape yg ak nak cakap,, korang igt tak buku idaman ak? kalo tak egt,, klik sini.. haha.. dgn bangga nya ak nak gtau korang,, dua2 buku tu dh jd milik aku !! * dan beserta satu buku motivasi len, stop,look go, dan sua buah novel english * alhamdulillah~~ yes2!! puas hati amat!!! hak3. nnti ak baca sampai abes, ak share ng korang ek.. hehe. oke la. tamat sudah acara membanggakan diri. *aishh,, xbaek kea??*
haha.. oke.. daa readers!!!!

da intebiu~~

readers!!!
hello dunia~~ haha.. how i miss my blog !!!
trip terdelay sudah~~ jji nak balik hari rabu, p dh jadi balik hari ni.. dh sbb prog kat skul tunda, ak pon tnda la trip balik umah, haha~~ bas pon punye la buat hal.. dari hentian putra, sampai gombak dh rosak maa~~ dush!! setengah jam ++ xtvt repair bas ! pheww~~ azam maghrib baru sampai KB.. huh ! p alhamdulillah,, selamat sampai~~

nak citer la siket sal intebiu hari tu.. haha.. agak mengejutkanlh! intebiu kite punye pukol 2ptg.. lepas smayang jumaat.. dipendekkn citer la ea. pgi tu,, sampai kat kwsn dy. pergh~~ nampak kapal terbang yg besar itu!! walopon hanya dua tiga buah, p sgt auw!!! huhu~~ terasa ignku ukas2 nye... haha.. tggu punye tggu, dlm 2.15 baru la dtg.. tmpat tu pon dh penuh *ak la org fes yg dtg utk intebiu!! applause cket,haha* tgk sekeliling,, xleh nak detect la,, mane yg nak diinterview, mana yg parents.haha... then, dy pggl la calon2nya.. ak nak bgn dh, p ttbe terkompius,, ehh,, dy pggl laki dulu ke?? sbb yg beratur sume laki masa tu, ak pon patah balik pgi kat kak ipah,, then, bila tgk balik, ahh,, ade pon gal sorang.. n bila dah semua beratur tu,, ak pon tgk la sepanjang barisan tu, hanya ada dua gal.. aku ng sorang lagu.. WAT?? hahahaha.. punye la lawok !! beraturla ak ni,, haha.. lucu banget sihh!! dy bagi number, then ak dpt turn 87.. dush! lambat kot~~ hmm.. n dy bgai jugak borang.. mula2, dy ada IQ test! perghhh~~ otak ak yang tak bergerak secara aktif hampir 3 bulan ni agk tersumbat la.. korang tahu kan macammane ak punye admate + fizik kan?? haha.. menariknya dy punye test ni, ad 50 quest, kena jwb lam 30 minutes. TAK.. bukan tu yg menarik.. yg menariknya ialah lbh krg 80% soklan sal fizik n addmate,, dan lebih menarik lagi kan,, takleh guna kalkulator ! aiyakk.. kalo tak lulus test, xleh masok intebiu! hak3.. punye la takot ak nak jawab !! redha je la.. test tu dy wat kat library dy.. then, cyap test, tggu keputusan,, kaw punye soklan,, takotnye ak kalo xpass.. alhamdulillah,, pass la test tersebt~~ maka tggu la pulak utk di intebiu.. inteview dy, dlm bilik, ad dua org interviewer n dua org calon satu2 masa.. p, inteview sorang2 la.. kena speakim kot. haha. alhamdulillah, boleh la jwab ngarut2.. haha.. asal tak terdiam seribu bhs dh la.. yang tak leh blahnya, bila dy ty sal xtvt ak kat skul,, bila ak ckp atrnya ak jd xco dcplin, n join taekwndo,, dy kate, aik,, boleh ke?? *seolah2 gtu la,, ak translate lam BM,haha* ak pon balas balik,  nk join taekwondo atopon jd xco dcplin bkn saiz bdn yg jdk ukuran, HAHA.. satu soklan yg ak blurr nak jawab bila dy ty ak,  wat do ue noe bout maintenance?? sudah~~~~ ape nak jawab?haha.. tibai je la..
overall, alhamdulillah,, semuanya oke..

so, skang ni,, tggu result la. lam bln ni jugak, exgt dh bila tarikhnya..
then, gitu la punye citer utk inteview~~
the end~~ haha..

Wednesday, April 20, 2011

::::::::::::::::::::::::::::

readers !!
oke. pagi esok akn bertolak ke kuala lumpur,, ke rumah my sister dulu.. hari jumaat lam kul 2 ptg gitu akn masuk ke inteview unikl MIAT.. pusat inteview di selangor.... pray for me,, actualy,, study pon xcyap lagi.. mati la ak kalo dy ty soalan killer sal plane, aircraft .. dush!! mintak2 oke saje.. dh ke jaoh punye tmpat nak inteview.. huhu~ harap2 semuanya oke je.. then,, stay sana sampai hari rabu.. rabu pagi baru bertolak balik kelantan.. ptg tu sampai.. insyaallah.. then, ptg esok tu pulak, a.k.a hari khamis ad satu lagi program kat skolah.. setakat ni ak masih terlibatla dgn program tu.. jadi ke tak penglibatan tu, kita tggu dan lihat je la.. so, agk fix dh jadual utk seminggu dua ni, xtk sebut lagi utk da next.. hehe.. masa berpoyapoya hampir tamat! hehe.. oke. tanak ambik mas pnjg pon, just nak citer kat sini,, takot ad yg termiss ak *haha..perasan !* so, kalo ad yg miss tu,, tahulah mereka nape ak xde ni.. hehe.. wish me luck ! daa~

Tuesday, April 19, 2011

sobs..

hidayah shukri kena belajar cara untuk :::::

 * ikhlaskan semua bnda tak berkenan di hati yg telah terjadi.. 
* berhenti main2.. masa utk serius !
* lapangkan hati dgn bnda2 yang mengjengkelkan..

oke, cukop la 3 dulu utk hari ni.

Sunday, April 17, 2011

fizIk :::::: again???

readers !!

hmm. oke. malam jumaat ni akn nek bas ke cheras.. jumaatnya ada sesi intebiu di unikl MIAT di selangor.. hehe~ bio bonar oden?? hmm. dh org pggl,, bila lagi nak try feelim di intebiu kan?? last kn intebiu pon masa akhir thn f1,, a.k.a intebiu prefect,, wahahahaahahaha.. takot jugak, tapi xpe la.. try je.. mane tahu ada rezeki bekerja dgn MAS kan?? haha~ blaja pon dop lagi, tgginya cita2 nak keje ng MAS.. hehe.. msti korang tertanyatanya,, apekah kos yang aku apply kat MIAt tu?? apekah itu MIAT?? ekekekeke.. MIAT tu ialah Malaysian Institute of Aviation Technology.. so, berkait2 ng plane la.. aircraft.. helicopter, etc~ aku saje2 je apply hari tu,, nak tahu tak ak apply kos pe?? hehe.. ni dia !


nampak tak? hehe..

 1st :: dip of engineering technology in aeroplane maintenance,,
2nd :: diploma in animation and
3rd ::  diploma in aircraft maintenance technology (avionics)

hmm.. ada la sorang advisor ak. actually, masa isi ni, ak hentam je, sbb tatau ape2.. advisor ak ni student MIAT jugak la.. dy kate,, girl ni lebih sesuai utk ambik yg ak punye 3rd choice.. atr sbb tgn xkotor sgt.. hehe. kalo korang nak tahu la kan,, boleh culture shock ak kalo masuk sini .. nape?? dolu2 biase blaja lam kelas ponpuan semuanya.. tapi kat sini,, katenya advisor ak tu,, pompuan sorang je lam sekelas. haha.. ye lah,, ni kan kos yg lebih kpd mnt org2 laki kan.. hehe~ tp, besh ape study sal ni?? hehe~ ak mnt kapal terbang~ nak jd pilot,, tak layak dh,, sedar la diri tu ketinggian camne kan?? haha.. so then, apply je cni,, lalalalalala.. hahaa. hmm~ so, sblm pgi intebiu, kena study la siket bab2 plane,, aircraft etc~ sejarah kapal terbang,, camne kapal boleh terbang... perkembangan latest sal ni.. semua lah ! hui~~ sempat ke?? insyaallah~~ takot ma~~ dh ke intebiu ni ak dpt2 bau kn speaking je.. berterabur kot english ak skang  ni !

 so then, doakan ak,, dpt buat terbaekk utk intebiu ni.. at least, xde la memalukan diri sendiri kan?? haha..
 till then, see ya !

oke.fine.i'll try !

blogwalking -------> terbaca satu tulisan dari my senior..

oke. terkesan

korang kan tahu ape yg ak post semenjak dua menjak ni,,.
then, lepas baca kak asha punya site then, oke. itulah yang aku nak sebenarnya.. ajar hati supaya cintakan Dia lebih dari segalagalanya.. ajar hati supaya IKHLAS memberi tanpa harapkan balasan.. dan ajar diri utk mengerti hakikat wat ue giv ue'll get back tanpa menaruh harapan tggi.. do pray for me.. i wanna be a good muslim =)

btw, walopon xtahu kpd sape atau ape yg mendorong kak post bnda tu,,
 tapi nak ucapkan terima kaseh,,, tenkiu2 !!

till then,, see ya next time !

 it helps a lot !!

Saturday, April 16, 2011

sumtim to share ::::

readers !!
oke. ape kabar semua?? yang kat blakang tu oke ke?? *err,,,perlu k?? * hmm.. hari ni kite nak citer sal satu lagi bnda yang membawa kepada kesumbatan di kepala ini.. ya allah... bila la semua ni nak berakhir??? hmm. kemarin2 dapat jemputan dari pihak uitm,, utk hadiri satu seminar, yang aku sendiri tak tahu untuk apakah ia dilakukan.. so then,, pergi je lah, dgn bawa bersama beberapa dokumen basic keperluan masa kini,, salinan2 ic ak,, parents,, srt beranak, slip spm.. tu shj... then, dgn kebingungannya dan tidak tahu ape2,, pergilah aku ke dewan gelanggang seni kota bharu utk hadiri seminar tu.. dh la kena pgi dgn ibu atau ayah.. so then, ak pgi dgn my mom la.. abh xde,, dy keje.. huhu~~ 

bila dah lalui seminar tu,, baru la tahu ape tujuan dy.. secara ayat kasarnya boleh la kalo nak gtau yang seminar tu act utk tarik pelajar2 utk masuk ke satu kolej.. paham x? oke, let me xplain...

sero hino nak tulis hopni,, peserta2 seminar tu act dari kalangan org2 yang berisiko gagal dpt tawaran masuk U.. sob3~~ di situ, dy xplain kita ttg halatuju selepas ni,, in case kalo permohonan UPU gagal. *nauzubillah* diterangkan pasal peluang2 itu dan ini.. maksudnya,, kalo kita ke politeknik macammana,, kalo kita matrik camne,, stpm,, ILK etc lah ! disebabkan seminar ni anjuran uitm,, so, fosure la dy kempen uitm kan? haha.. xkesah la, sbb kite tahu, uitm pon mmg bagos.. n then, yg main point dy ialah utk dedahkan kat kami2 bahawa, klao xdapat masuk ke uitm,, isi satu permohonan lepas tu, confirm2 dapat ! so,, apekah permohonan tersebut?? xcited gilerr dh ak nak tahu kan.. haha.. dy pon kate la.. nama bnda tu kolej alor gajah ape entah.. act kolej ni ialah satu kolej bersekutu dgn uitm.. silibus belajar,, xm paper,, result,, n even diploma yang kita dapat lepas abis study pon dari uitm.. kolej ni just tempat utk belajar je.. graduate pon skali ng student2 uitm.. kiranya lepas abes study ni,, akn bergelar graduan uitm la jugak.. dan yang menarik laginya,, dy mmg akn dpat keje sebaik shj abes study ! keje kat satu hotel kat melaka,, a'famosa ape entah ! gtu la. itulah yang diterangkan tadi.. so then,, nampak cam oke je kan, yuran dy pon same cam uitm punye, maksudnya walopon nama dy kolej,, tapi xsemahal kolej2 len la.. berpatutan la... n menarik lagi,, dy bila abes blaja,, dy akn dpt sijil kemahiran malaysia *kalo xsilap* sijil ni la yang membantu kita nak apply keje jap g.. lgpon,, kita mmg akn dpt keje,, p kalo xnak keje kat a'famosa resort tu pon,, oke je, dy xde kontrak.. chow je tros !! haha.. cam menarik gilerr je bnda ni.. n tadi,, kita boleh apply tros taw.. n kalo kita bayar rm30 tadi,, kita akn dapat tros surat tawaran masuk n surat jaminan dapat keje kat a'famosa tu.. tapi yang takleh blahnya ialah.. jeng3~~~ kena daftar mggu depan la beb !!! terkejut ak! hui~~~ khamis, jumaat sabtu mggu dpn kena daftar,, kalo nak mntak postpone daftar pon oke,, tapi just seminggu je la.. so then, letih ak mk td,, nak bayar k xsey??? g beratur dh benna nak bayar,, pgak,, undur balik,, xsey plop ase ! kalo g,, daftar,, bayar rm2ribu,, then tros masuk kelas, sbb dy ade sediakan beberapa kelas khas,, blaja komptr,, pengurusan hotel n pejabat,, etc2.. ya allah~~ smoga keputusan ak wat ni xsalah ! borang permohonan dah antar pon,, cume xtahu la. cam blurr pon ade gak ! so,, taktahu lah! tolongla!! nak wat gano eh???? uwaaaaaaAAAA~~ skang ni, ak xtahu nak wat camne.. perlukan seseorang yang arif.. istikharah.. ya allah~~ berilah petunjukmu mane yg terbaek buat aku!!! sungguh ni,, xtahu nak wat gano~~

n then, baru check unikl punye result,, oke, layak utk temuduga.. yang takbestnya ialah,, dy wat kat selangor la beb !! jumaat depan ! so then,, gano ni???? should i go for it??????

* mode :::::: blurr amat *

Friday, April 15, 2011

mYbLOggG..

oke. takde sape yg boleh halang.ni blog ak. so then, wape kali nak update pon oke la kan?? haha.. kdg2 kan, rase sedih sgt bila terasa seolaholah dilupakan.. bila kita terbiasa dilayan begitu, kita selalu nakkan layanan yang sama atau yang lebih baek selalu kan?? bila kita dilayan sedikit teruk, ataupon len siket, terasa macam diabaikan dan cam dilupakan gitu kan?? sedih jgak.. kadang2 kita layan org len baek.. kita buat semuanya utk dia.. tapi, kdg2 dy seolaholah melupakan.. seolaholah ape yang kita buat xde nilainya di mata dia.. apekah semua ini??? sedih la begini... adakah kita kdg2 dilukakan sebab kia pernah melukakan?? atau, hanya kita yang suka bermain dgn emosi sendiri?? tak tahu nak cakapa ape lagi lah! wallahu a'lam..


ya allah, tenangkan hati hambamu ini~

kalaulah :::::;

duhai hati...

kalaulah boleh hilang ingatan.. xpayah la igt bnda2 yang menyakitkan hati dan bina kembali hidup baru.. kalaulah kita ada kuasa menentukan segala.. barulah kita boleh amik part yang best2 je utk kita... kalaulah segalanya jadi milik kita.. xpyh nak meminta2 kpd org laen.. kalaulah masa boleh dihentikan, bolehlah kita nikmati kelapangan tiap detik dan ketika~ kalaulah masa boleh diputar dan diulangulang,, mesti sronok kita lalui kenangan2 indah dulu.. kalaulah dan kalaulah.. sayangnya.. semua tu hanyalah anganangan kan?? hey !! dulu tak ngaji syariah ke hah? agakagak la nak ngantuk lam kelas pon,, tak egt ke pernah belajar sal ni,, pasal KALAU.. aqidah boleh terpesong dgn ucapan KALAU !

kita sering nak yang best je kan?? huish ! hmm ~ xreti nak bersyukur ke ape hah? everything happen for good reasons oke. ye. benar.. mulut sedap la kate itu dan ini,, yang remuk redamnya ialah hati kita jugak kan?? tak.. kena igt.. allah xsesiakan pengorbanan setiap hambanya kan?? kalo la kita boleh putar2 masa, amik part yg besh je,, lagho la hdp. xde la tarbiah dr kesusahan yg kita alami,, kalo kita dapat yang besh2 shj..kalo segalanya jd hak milik kita, macammana kita nak tahu apa itu erti usaha?? bila lagi kita nak rasa kemanisan bila usaha kita terbalas? yes, everything happens for a good reasons.. setiap benda itu ada hikmahnya.. allah ialah sebaik2 penentu,, jgn pernah diragui ketentuannya.. jgn sedih dgn takdirnya... terima dan jalani kehidupan dgn sebaiknya.. dia maha mengetahui ape yg terbaek utk kita kan??

hai hati~
sabarlah.. hdup di dunia ni sementara sahaja... takrugi org2 yang sabar...

hebatkah ak?

bukan nak riak, bukan nak berbangga.. cuma aku kadang2 pelik jugak.. bila ramai yang seolaholah kagum kat aku.. tak. aku hanya sorang manusia biasa.. aku jugak banyak kurangnya. aku tak sempurna. so, korang2, jgn harapkan kesempurnaan dari aku oke. kalo aku wat salah, terima, tegur, nasihat dan maafkan aku.. susah sgt bila org2 anggap kita sempurna, sedangkan kita tak.. sbb ape? sbb bila kita buat benda yang salah dan tak menepati kehendak semua, hukuman seolaholah dijatuhkan kepada kita. am i rite?? betulkan?? sakit taw,, bila kita dihukum sebegitu rupa.. takleh nak habaq taw.

ramai yang kate aku taf.. ye ke?? maybe.. sebab ape?? terlalu byk dh aku hadapi susah.. hdp aku korang je nampak njoy hakikatnya,, ak ni tiap2 hari susah hati.. tiap2 hari kn pk itu dan ini.. huhu~ merungut ke?? taklah.. so then, tak mustahillah ak bila dapat ujian itu dan ini, ak wat cool je,, sbb ape? org kate, alah bisa, tegal biasa kan? tapi, tipu la bila kata tak rasa sakit kan?? tipu la ! tapi, alhamdulillah,, masih boleh di kawal.. ramai jugak yang kagum bila ak boleh berdebat ng student2 kat skul dulu, kalo tyme ad yg tak puas hati,, ramai yang tak sanggup berdepan bila dicaci maki oleh org2 len,, tapi, diorang kate aku relax je.. nape? sebab ak dah kalis la beb dgn mulut2 org yg hanya thau mengata ni,, sbb tu ak tak simpan lam hati pon kalo ad org mengata kat aku, sbb tak bagi kesan mendalam pon kat aku oke ! aku pernah lalui yang lebih teruk dari tu, aku pernah tempuh mulut yang lagi jahat dari tu... so then, yg mane kengkawan naim dulu yang pernah cakap2 kasar ng aku, ketahuilah, ak takde smpan dendam ape2 pon kat korang.. xde. siyes.

n ade jugak yang kate aku ni sorang pemimpin yang bagus. ye ke?? taklah. ak banyak marah korang kan?? aku banyak tegur scr keras adk2 prefect.. aku pernah lantang tegur badar.. exco..semualah ! mgkn aku hanya banyak tahu itu dan ini sbb aku suka memerhati.. kalo korang nak jadi soram pemimpin yang baik, korang kn selami hati org2 di bawah korang.. korang kena cakna.. kena byk toleransi.. hayati empati.. dan jgn pntgkan diri sendiri.. korang jugak kn sensitif terhadap ape yg berlaku di sekeliling..

hidup ni hakikatnya susah sgt.. terpulang kpd kita macammna nak laluinya. terpulang kpd kita nak tentukan halatuju kita.. terpulang kepada kita bagaimana nak melihatnya, dari segi positif atau negatif! 

so, kepada mereka2 yang pernah admire atau sukakan cara aku, yang pernah lontarkan pujian pd aku,, terima kasih byk2.. aku nak korang tahu, ak sgt2 hargainya. tapi yang lagi ak nak korang tahu, yang baik tu allah pinjamkan pada ak.. so, ak mntak, terimalah kurangnya aku,, in case DY nak ambik balik ape yg DY pinjamkan pada aku,, ak takot ak akn hilang korang masa tu kalo korang hanya terima baik aku shj.. till then, thanx a lot !

Thursday, April 14, 2011

titk hitam?

oke. selaku seorang yang agak aktif di sekolah, maka bermula tingkatan 3 lagi ite join manyak punye kem la korang ~~ so then, lihat ke situasi yang berlaku hari ni,,, maka teringatlah kat satu modul ni,, nama dia titik hitam ! apekah itu??

ianya begini,, mula2 sediakan satu kertas,, kertas putih yang kosong. then, titikkan sau titik dkt kertas tu,, so then, urusetia akn ty, ape yg kamu semua nampak?? maka semua peserta biasanya akn jawab, titik hitam *setakat ni xde lagi yg jawab nampak kertas putih~ * !! nah !! oke. stret to da point,, kertas tu umpama hidup kita, warna putih tanpa noda itu ialah umpama segala amalan kebaikan kita di mata semua org. and titik hitam tu umpama kesalahan kita.... so the, maksudnya,bila sekali ada perkara buruk yang kita buat, walau sedikit,, org2 akn nampak dan menilai perkara buruk tersebut. seolaholah semua kebaikan kita telah tertutup..

oke sy nak ajak anda berbncag pasal ni,, contoh ape ek?? urmm..... hah ! FB ! masa line fb laju dulu, pakat senyap je... tapi, bila berlaku bencana alam, line tenet jd slow, ramai yang menyumpah seranah.. ramai yang menyuarakan ketidakpuasan hati .. ramai yang mula mengomen ! seolaholah kebaikan internet selama ni dah xde nilaiannya di mata kita kan??

samalah yang berlaku sesama manusia.. masa baik,, semua oke je.. tapi, bila salah,, semua org seolaholah terlalu menghukum kita.. semua org seolaholah dh tak nampak kelebihan kita.. kan?? betul tak? apela salahnya kalau kita saling menerima.. terima baik buruk sesuatu perkara dan individu itu~ ada satu madah pujangga yang berbunyi,, kalo kita benar2 sygkan seseorang itu, kita akn sygkan dy kerana kekurangannya.. kerana kurang itulah dirinya yang sebenar,, sementara kelebihan itu datangnya dari allah.. so, hargailah baik buruk setiap org ea...

oh ya ! satu pekara yang perlu kita ingat,, kita bukanlah sempurna utk menghukum org laen. kita juga terlalu banyak kesalahan, kekurangan untuk menjatuhkan hukuman dan menilai serta merendahrendahkan orang laen.. so, jangan terlalu bangga dgn kejayaan serta kehebatan yang anda miliki sekarang ini ya ! ingat, bilabila masa sahaja 'pinjaman' tersebut akan ditarik..

bersyukur dgn ape adanya kita. bersyukur dan terima dgn ape adanya orang d sekeliling kita... kerana apa?? kerana semua insan tak sempurna. tgk jari jemari kita,, bukankah setiap satu jari kita ada ruangnya?? cuba kita genggam tgn kawan2 kita *pakwe xmasok lam list oke,, haram* bukankah ruang2 tersebut akan terisi?? nah ! itulah gunanya hdp bermasyarakat.. saling melengkapi, bukan saling menjatuhkan.. bukan mengambil kesempatan atas kekurangan. so, tidak berhajat utk memanjangkan entry yang sudah sedia panjang ni,, saya tgglkan anda sekali lagi utk berfikir =)

tak sabar~~

oke. tak sabar nak ulas satu tajuk.. hehe~
menarik *bagi aku la* 
nak wat skang ni,, tp cam xsempat, so tgk la kalo ad kesempatan,, kita discuss mlm ni  oke !
oke,
see ya !

Wednesday, April 13, 2011

sape nak belanja???? *blink3*

huu~~ hmm.. selalu rasa nak memiliki buku2 yang mampu memberi kesan kpd jiwa. yang boleh menambah ilmu.. yang boleh membantu perkembangan otakku ini.. haha.. and then, td survey la kat website pts.. wow !! menarik2 kot.. huu~ tu baru satu publisher yang aku survey.. rambang mata kot ! hmm~ so,, dalam byk2.. aku senarai pendekan.. n lam senarai pendek tu, ak kontotkan lagi senarainya..

so,, ni la yang masuk lam short list aku.. buku ni menarik amat ! aku egt lagi tyme blaja sejarah f4b *walopon tyme aku tersenguk2 dan diwarnim beberapa kali oleh cg azimah* aku tertarik betol ttg buku ni,, sun tzu,, the art of war ! betapa teringin aku nak baca buku tu.. n masa tu aku pk, msti ssh nak dapat.. ni,, haiya !! boleh je kalo nak order ni.. tapi kan,, buku ni actually lam list AKAN DITERBIKAN.. hujung april ni.. wuuuuu~ haibat2 !! ase nak je beli....



blink3.. buku oh buku, 3324??? hahahaha  *naimians pasti akn paham kod tersebut XD *

n ni satu lagi,, menarik bangetttt !!!!! 


ni sinopsis nya....


 Apakah faktor yang membezakan kecerdasan Albert Einstein, Mike Tyson dan Michael Ballack dengan Adnan Okhtar (Harun Yahya), Dr. Zakir Abdul Karim Naik dan Ahmadinejad?

• Penjelasan lengkap dan terperinci mengenai proses minda manusia bekerja dan bagaimana emosi dan spiritualiti menempatkan diri dalam struktur minda.
• Apakah yang dikatakan mukjizat bahasa Quran dan bagaimana ia berperanan dalam menjelaskan kecerdasan minda manusia?
• Jawapan kepada persoalan mengapa Fikir, Zikir, Ilmu dan Nadzar dikatakan sebagai medan semantik minda manusia.


 errr~ cam haibat gitu bunyinya... huuuU~~~~ nak beli nak beli !!! 

so then,, kn check duet la beb ! oke. sape ada elaun plkn nak belanja aku?? xpe.. bagi adiah buffday awal 4 bulan.. ak xkesah la beb !! blink3.. buleh la.. hahahahaha.. *angan2 je lebih ! * nak try g kenyit mata eh kat staff pts,, ne tau boleh free! lalalalalalalalalalala~ 

oke, kita tgk,, adakah buku tersebut akan jadi milikku??

tungguuuuuuuuUUUUU~~~~~

susahnye~~~~~~~

korang tahu x ape benda paling susah nak buat?? JAGA HATI ! subhanallah~ tuhan je tahu betapa susahnya nak buat bnda tu. hmm ! oke.fine. sekali lagi nak mengaku. ak mmg jenis yg mudah cemburu. ye. xpelik kan kalo soram pure girl ad sifat cemburu?? takpelikkan?? tak pelikkan?? tapi, alhamdulilla,, ak setakat i xde la bercemburu buta oke. wat2 dekk je.dalam hati tuhan je tahu ! hidayah shukri ialah seorang yg suka bersaing secara sihat oke ! tapi yg taley blah nya ialah ak mmg mudah cemburu. nak wat camne tu ea?? lapangkan dada~ oke. berat nak buat, but I HAVE TO DO IT !! tolongla !! maybe ak patot stop satu bnda,, iaitu suka menyelidik bnda2 xberfaedah ! oke. susah kot bagi ak nak wat ! cfat curiosity terlalu tggi ! but, have to bear in mind, curiosty kills da cat rite??  kalo dh selidik,, maka terjeles. bila dh terjeles, maka tersaket aty.. dan bila dh tersaket hati,mulala ak nak menghukum indvd2 tak bersalah. PLISS LA DAYAH ! buruk beno prangai yang satu tu ! huh ! tak. jgn salah paham. ak xdela dera org tersebut, maksud ak menghukum tu ialah, ak xlayan dy spt biasa.. sgt sukar utk memulakan perbualan.tapi, kalo terjumpa, senyum ttp senyum.itu aku ! tapi, still xsuka sikap ak yang begini. need to do sumtim ! koreksi diri... cuba berubah utk d yg lebih baek oke?? DAYAH BOLEH !! ya !!

Tuesday, April 12, 2011

salotape plisss????

aduuuui~~~~
baru jekk aku tampal HATI aku yang hancuss hari tu..
baru je dapat balik selera makan ... baru je nak mulakan hidup baru.. tapi, ada pulak yang pecahkan balik hati aku.. huu~ oke, fine. aku paham. manusia hanya mampu merancang. tuhan yang menentukan. oke. aku takkan lupa phrase tu. fine. so, skang ni??? errr.. adakah ia membawa maksud lagi 5kg berat bdn aku nak turun??? umm.. pk2 balik, oke gak. xpasal2 boleh turun berat badan free2 kan?? xkena g aerobik,, xpyh bli mesin takasima.. xpyh gi gym,, blablabla~~

punye la xcited nak check maktab.. bila dh boleh check ni,, urgh. terputus rasa segala urat saraf aku!! xde dalam list intebiu?? so,, maksudnya, aku tak dapat la ea?? hmm~ oke. fine. terima.
tadi lapar sgt3!!!! tapi, bila tgk mknn,, dh rasa ala2 xlalu gitu. xpe. cuba abaikan. setan je tu,, nak swoh aku membazir makanan.. tapi, bila suap ke dalam mulut,, errrr.. urghh!! tetiba je rasa kenyang.. miracle betolla!!  tahan dayah.. makan cket je.. go3!!!! oke, akhirnya boleh hbiskan bihun sepiring kecik *piring yang org lapik cawan tu, pissss ('.')v *

oke. terima. mood xbaek. jiwa kacau. tolongla~~
 mgkin ada yang lebih baik menati aku.. masih tggu jawapan upu and matrix..  yakin kan?? allah tu maha mendengar. everything happen for a good reasons !
TAK! jgn salah paham.. aku bukan nak mengeluh dalam belog ni.. bukan nak salahkan takdir.. bukan bukan dan bukan.. tapi just nak luahkan.. aku taknak benda ni jadi mendapan kat dalam hati aku.. aku taknak perkara dua tiga tahun lepas berulang lagi.. just wanna share with all of ue ! dalam post ni, aku nak mntak satu je ng korang.. aku nak SALOTAPE.. sbb yang korang bagi hari tu, xkuat la beb ! aku nak yang tahan cket.. takot2 jap g ada benda yang membuatkan HATI aku terhempas buat kesekian kalinya, aku dah ready dgn pelekat hati yang tahan. xde la hancur lebur.. korang pon tahu kan?? hati aku ni dah mmg pernah hancur,, so, kalo terhempas siket je pon, sng sgt nak retak dan pecah.. TAK2.. jgn risau.. aku tak pape.. dh biasa.. just nak mntak salotape yg kuat cket je.. dan mntak pandangan korang, part mane yg kena letak salotape byk cket,, in case kalo jatuh jap g,, xde la mudah sgt nak retak and pecah.. tolong aku ye !

outIm~~

kelmarin.. hang out dgn kawan2.. huhu~~ walopon cket je yg hadir,, oke la dr xde langsung kan??
huuu~~~
so, jom share2 siket la ye ! haha..

hah !

sedap betolla kek ni,, huuu~~ tgk kat ats tu,,
PROUD TO BE US 1ST!!
maksudnya,, coming up next,, proud to be us 2nd,, haha.
so, yg xpegi td, dun worry,, be happy =D

ni pulak,,


hai yeee~~ bersepah kot !

hmm.. ni la yang hadir, p maseh ad yg xsampai masa ni.. sape?? cik amnah,, haha.. bz beno dy kat skul !


mmg rest and go betollah,, xmasukkan duet pon eh ! duduk,, pastu blah.. btolla kan?? dy pon ckp,, rest n go,, xde ckp pon nak dok kat ctu kn masukkan duet?? haha~~



and da most important part,, hehe.. this one !



ak dah lame cari *xde la lama sgt* sumtim like this.. hehe.. tup2,, kuar outim ng kengkawan kelmarin terjumpa beb ! huuu~~ happy kot ! haha.. xpk pnjg,, tros bli..
ni la fes tyme ak bli necklace taw ! sbb biasanya ak bli subang.. haha~


tersangat menarik,, *bagi aku la,, korang ak xtahu la kan.. * sbb satu rantai tu, dy half heart je.. and ada satu lagi,, lagi satu half darinya.. so,, kalo combine tu baru jd the whole heart,,huu~~
ofkoss la,, xkan ak nak pakai dua2 kan?? *bak kate pure kelantanese,, wat lapaa~~* haha.. n,, nak bagi kat sum1.. sape?? hmm~ tuan yg dpt jap g tahu la sape.. haha.. takperlu kot nak heboh2 kan.. *ni xnama heboh k?? ehe~~ * n ofkoss bukan soram laki,, *laki xleh pakai rantai oke !* haha.. hmm~ 

so, dats all.. nak citer byk2 smalam act,, tapi, ngantuk sgt smalam la derr~ so,, pagi ni,, tapi xde mood pulak ! sbb ape?? tgh syedih ni beb! maktab ak xleh pon intebiu ='(
 sedih kot ! tu la,, PKP naim dh warnim hari tu,, choice ak tu ssh nak compete bg bdk2 skolah agama.. sape swoh xdgr kate kan?? OKE. FINE. SALAH AKU ! PADAN MUKA AKU !

xpe la.. tggu je la keputusan2 pasni.. out dulu ~
see ue next post !

Sunday, April 10, 2011

baju?

tersentak aku, 
tak kurang jugak org len bila mendengar bait2 doa yg dilafazlah oleh ustzh karimah,,
 pada satu pagi yg hening.. di waktu qiyam ~

yup. kenapa tidak terfikir sebelum ni ye??
urm,, peristiwa berkurun2 zaman dahulu..
peristiwa penurunan nabi adam AS dan siti hawa ke dunia..
aku pasti semua org tahu citer ni..
disebabkan terpengaruh dgn pujukan dan bisikan syaitan,
 nabi adam dan hawa telah melakukan larangan allah.

 rujuk surah albaqarah ayat 35~

maksudnya :::
dan Kami berfirman,, "wahai adam, tinggallah kamu di dalam syurga, dan makanlah dgn nikmat (berbagai makanan) yg ada di sini sesuka hatimu, (tetapi)  jgnlah kamu menghampiri pokok ini,, nnti kamu termasuk dlm golongan org2 yg zalim..

*zalim ertinya aniaya.. org yg zalim ialah org yg melakukan perbuatan aniaya, yg merugikan dirinya sendiri mahupun  org laen..*

 pokok yg disebut sbg pokok khuldi.

tetapi syaitan lantas menghasut,, 

albaqarah ayat 36 :::

lalu setan memperdayakan keduanya dari syurga sehingga keduanya dikeluarkan dari (segala kenikmatan) ketika keduanya di sana (syurga) . dan kami berfirman, " turunlah kamu ! sebahagian dari kamu menjadi musuh bg yg laen. dan bagi kamu ada tempat tggl dan kesenangan di bumi sampai waktu yg ditentukan. 

sadaqallah~ 


sedia maklum la kan?? masa penurunan nabi adam ke dunia,, mereka telah dicabut pakaiannya. gara2 terpedaya dgn pujuk rayu syaitan, mereka bertelanjang..
 dan ape yg ustzh karimah baca dalam doanya?? beliau kate kalo xsilap ak *salah tolong komen ye * 

ya allah, jika dulu syaitan berjaya memperdaya nabi adam dan isterinya sehingga tercabut pakaiannya, jgnlah Engkau menghendaki perkara tersebut berulag kpd kami,

maksd ustazah,, pemakaian yg korang kate uptodate skang ni..
sedar atau tidak,, syaitan juga telah berjaya memperdaya kita semua sekarang ni utk "membuang" pakaian2 kita,,
pernahkah anda terfikir??
saya tgglkan anda di sini~

got the picca ^^

oke. credit to miss sakinah yaacob !
sime saseh sinah,, sebab supload samba2 sih,, sisisisisisis~~
*sindrom S maseh berleluasa *

meh nak share sikit,, kenangan masa kem tu,


ni baru masuk bilik,, haha.. sebelum ape2 terjadi,, jom kita amik gambar dulu~~ lalalaala..
sebabkan xde org nak amik gambar, so kita amik depan cermin,, cool~~ haha
so,, aku jelah yg tak tgk kat cermin ni?? hehe~~
xleh kawal lah,, mata nak tgk punat kamera, n nak tgk cermin,,hehe~~
so,, jadilah gambarnya spt di ats,, huu~~
oke la.. *puji diri sendiri*

then,, yang ni,,

sesi penerangan dan perbincangan utk sesi taaruf by group.. dan jugak penerangan n perbicangan serta perkongsian utk LDK 1 dan masuk sikit2 utk LDK 2.. fosure kn join,, sumer FC,, dan KD modul n latihan, dalia n syarifah *kalo xsilap*,,turut serta,, KD prog, aina kamil n pengarah pon turun padang,, cik miezah,,
penerangan oleh kak posh,, sbg ketua FC~~
jgn salah sangka,, haha.. masa ni baru nak stat oke,, dats y sempat lagi amik2 gambar,,lalalala~~

then,,


LDK lah.. yg ni last punya LDK,, haha.. lucu pulak,, ade ke patot ak terlebih advance ! modul utk LDK2, ak wat masa LDK1 haha~~~ oke,,bukan salah ak 100 % *xnak ngaku* sbb sbnrnya mmg modul tu utk LDK 1 tapi, last2 kak posh kate tukar wat masa LDK 2 sbb masa xsempat,, ceramah yg sblm tu makan masa lebih.. tapi,, ntah kat mana ak masa tu sampai maklumat tak sampai kat aku,, HAHA.. p, bagus gak,, sbb xde la terjejar2 nak habiskan 2, 3 modul utk LDK yg dalam gambar ni,, ni la group ak,,adek2 cantekk manis  kumpulan 8..

then,, ini..


si cantek manes KD prog ! huu~~ dua2  ank saye !! elliza hussein dan aina kamil,, haha.. byk2kan blaja,, byk lagi kem yg akn ank2 handle jap g.. uhuk3 *terdengar batuk2 kecil,, wahahahaha*

dan inilah atr wajah2 peserta yg sgt3 bernaseb baek~~


ada jugak sesi bercakap di hadapan~~



ni sebelum majlis penutup..


sempat lagi amik gambar, HAHA.. tgk tu,, nakal betol =.=!
dari senyummu dapat ku baca betapa urghh!!
mmg la budak ni !


ni utk breakfast,, bagos betol la.. KD persegaran paling haibat pernah ak jumpe.. tiap kali makan, tiap kali tu la mrk akn serve terus ke meja2.. FC pun dilayan hebat sekali,, haha.. tabikk r farah wadhihah dan ur partner !!

n ni masa majlis penutup..



usai majlis penutup,, FC pon nak amik gambar jugak !!


duduk dari kiri :: ak, aira, kak ismah, kak posh, aini
bdiri dari kiri :: bedah, amnah,mimi, kinah

dan yang ni,, semua yg terlibat~~



duduk dr kiri :: farah wadhihah, jaa, dalia, aira, kinah, miezah, izzah atirah, tie, elliza
dok ats kusi dr kiri :: mimi, farhah, aku, ummi, ustzh karimah, bedah, dayah hadzri
ala2 berdiri :::  amnah, aina, kak dah

then, ni masa kepulangan,, lps check out !


 berlakon je tu,, muka2 tersingkir tu,, haha~~

oke.. tu la atr2 yg dilalui semasa kem.. hmm~~
thn lepas ni muka2 KD.. thn ni, ni muka2 FC.. haha... sronok betul..
coming up next,, mgkin aktivit terakhir di naim tahun ni,,
reunion BADAR naim batch 08-10.. rancangnya wat kat skul.. tapi, xtahu camne lagi.. tak sabar dh ni nk jumpa rakan2 senagkatan dulu~~ naqibah selama 3 tahun ! xmgkn ak lupe kat korang !!!
n one more,, kem waja diri utk adk2 f3.. dijemput jugak,. insyaallah~~ hujung april ni.. pon dh xsabar nak jd FC lagi,, haha~~
oke la.. gotta go~~
see ue !

ak.tak.sempurna~

bismillahirrahmanirrahim~~

uh~ hmm.. terngiang2 balik kate2 us. sayyidi, masa kem tazkiyatunnafs malam sabtu lepas.. dgn tajuk yg di beri,, hubbuddunya.. cintakan dunia.. ust kate, kalo dalam hati kita ada perasaan dengki, maknanya kita salah sorang yang mencintai dunia... ad satu mafhum hadis yang menyebut,,

  hubbudunya ra's kullu khati ah,, cintakan dunia ialah faktor berlakunya dosa~

astaghfirullah~~ ssh betul nak didik hati, bebaskan belenggu dengkikan org laen kan?? 
kenapakah? mengapakah? 
ust. say kate, amnah je boleh cintakan dunia,, sbb ape, abah dy yang nama duniya.. ekekekeke.. 
* sempat lagi nak wat lawak tyme siyes gni , huu *  

ak kena sedar,, ikhlaskan hati.. 
dayah~ tolong jgn layan perasaan cemburu lebih2 oke. wat sakit hati dan wat rosak diri je.. sudah2 la dok titikkan satu demi satu titik hitam dalam hati....
ikhlaskan setiap perkara,, 
egt,, ape yg kita nagi, itu yang akan kita dapat.. 
hasil yang kita dapat, seiring dgn usaha kita..
 man jadda wa jada, wa man zaro'a hasoda~ 
yup ! benarlah ! so, kalo nak dpt ape2 lebih dari org len, bykkan usaha oke. cukuplah sebentar shj perasaan tu menapak lam hati kamu ! cepat2 usir diorang pergi oke. ingat, perkara kat dunia ni sementara shj... semua tu dari allah.. so, kalo nak ape2, ambik hati DIA.. mntak dgn pemilik sebenar lah.. kalo DIA nak bagi, DIA bagilah. kalo DIA tak perkenankan, jgn sedih. jgn kecewa. jgn putus asa. teruskan usaha..

 biarlah merangkak tapi sampai ke akhirnya drpd berlari tapi putus di tgh jalan.
 org yg gagal ialah org yang berhenti di tgh jalan.

 terus berlari~

bersaing scr sihat dalam semua perkara??itulah aku ! oo yeah !!!!
jgn jatuhkan lawan kita, tapi bantu dy utk bangkit bersama2 kita,, tu prinsip aku ! 

kalo dy nk jadi lagi baek dr ak, tu bukan slh dy, dh dy usaha lebih, layak lah dy dapat semua tu kan??
 ngko,, kalo nak dapat lebih pon, usaha la byk2.. pasti dapatnye ! 
yang penting, gantungkan harapan pada DIA.. sesudah usaha, tawakkal. so, kalo jatuh xde la sakit sangat, n kalo berjaya pon xde la riak sgt, kan??? hmm~ really hope so..

ya allah,, jauhkanlah hati kami drpd sifat2 mazmumah.. hiasilah diri kami dgn akhlak dan peribadi alquran.. redhakan akn kami kehidupan kami.. tunjukkan kami jalan yang lurus.. 

ameen~~~

Saturday, April 09, 2011

...tazkiyatunnafs....

bismillah~

alhamdulillah.. kem 3 hari dua hari 3 malam *lebih krg* anjuran unit sahsiah mithaliah (USM) dgn penglibatan badan pengawas sbg pengendali program,, x-naim sbg fasi,, berlangsung dgn jayanya. syabas dan tahniah kpd semua KD, FC n semua urusetia prog.. time kaseh kpd pihak skul,, pentadbir serta kpd mereka yg memberi sponsor penganjuran kem ni. para waden asrama yg tiap2 hari angkutkan makanan kpd kami di MGU ni... cg2 pemantau.. esp ustzh karimah yg selalu bersama2.. cik aziz n ust mat yunan, yg mengangkut kami semua ke lokasi program... huhu~~ lagi?? kpd semua yg terlibatlah ! urm.. nice camp.. nice program.. penceramah best2 semuanya,, same goes to all modul, maka time kaseh kpd yang menjemput sy utk berkhidmat sbg fasi.. hehe~ best2 ! kumpulan 8 ! ank2 sy.. ieqa f2, munirah f3, maisarah f4, hanan n yaa f5.. time kaseh ats kejesama.. syg anda semua~~~ 
kpd kak posh.. mekasih ats perkongsian ilmu.. tak lupa kpd kwn2 fc, amnah, kinah, mimi, aira, bedah, aini tasnim and kak ismah yang SEGI..... HAHAHAHA.... 
aina kamil,, and adk2 KD yg len, teruskan blaja cara nak handle kem..
mizah nurdin, fariza,, ten syhira, free2 turun2kan ilmu ko adk2 taw. huhu~~~

and kpd peserta,,
amik lah ilmu2.. kutip semangat dari kem tu.. aplikasikan dlm kehidupan.. egt jji kita kan??
 xsey membazir... 
dh byk berhabis utk kem ni,, so, jgn hampakan harapan semua ya !
teruskan usaha.. jaga diri, hiasi peribadi....
kami doakan yg terbaek kpd adk2 =)

tahniah kpd kumpulan yang dpt kumpulan terbaek.. wah~~ best lah dpt hadiah purse tu ! haha..
kpd yang dpt penulis diari terbaik,, pina f3.. peserta terbaik.. zakiah zahari f5.. mas'ulah, shaza.. teruskan memacu kegemilangan diri anda !! 
oke la.. last word,, kami bangga dgn anda semua !
all da best !
take care !

Wednesday, April 06, 2011

t8 tyme !

oke. 
bloggers ! 
just wanna t8 a few minutes updating my blog. hehe~~
heading to smka naim,then  ------> MGU hotel for x-school programme, tazkiyatunnafs !
*programme under Unit Sahsiah Mithaliah (USM) and Hal Ehwal Murid (HEM)... *
as facilitator =D
will be there this evening -----> this saturday !
oke guys !
don't miss me yeah ^^
ngeee~~~

luv....
daSh_dayiiIz

alangkah~~

*dgn nama allah*

ALHAMDULILLAH ! lafaz tu je yg mampu aku lafazkan.. terasa sgt bernasib baik bila dicampakkan ke sebuah almamater tersohor di kelantan. SMKA NAIM LILBANAT. ye. sgt3 bertuah ! bila dah berada di luar, bila dah memegang title EX-student ni la baru terasa nikmatnya ! benarlah kata org kan.. benda bila dah hilang baru kita tahu untuk menghargainya.. benda bila dah xde kat depan mata baru kita nak merinduinya.. benda bila dah hilang baru kita sedar betapa kita menyayangi dan mencintainya !

saat mata menari2 di laman sosial.. saat jari jemari tangkas klik "open in new tab " dan saat hati mula membaca komen2 yang tertera.. saat itu di dalam nubari terdalam terdetik, ya allah.. alhamdulillah~ aku mendapat didikan terbaik di SMKA NAIM LILBANAT.. alhamdulillah ya allah.. KAU masih mahu menjagaku.. memelihara diriku.. dan masih mengizinkanku utk memelihara kehormatan diri ini.. saat kau hadiahkanku teman2, atau lebih layak digelar SAHABAT  yg sentiasa bersama-samaku.. susah dan senang.. dalam suka atau duka.. yang sama2 sanggup memikul beban amanah kepadamu.. yang sentiasa memahami diri ini.. masih mengurniakan keluarga yang teramat menyintai diri ini.. allahu akbar ! betapa besar nikmat itu !

bila lahir rasa itu, lantas jari jemari pantas mencantumkan aksara, utk membenarkan ia menjadi seuntai kata utk dirasa oleh hati kita semua.. 
betapa aku bersyukur, masih mampu menjaga diri ini, sebaik yang aku mampu...

SEDIH. ya. sedih bila melihat rakan2ku dulu.. tak semua yang masih menutup aurat mereka dgn baik.. dan tak semua yang masih mampu menjaga diri masing2.. bukan rela utk mengatakan aku sempurna. TIDAK.. aku juga masih byk kelemahan.. tapi aku bersyukur dgn apa adanya aku sekarang.. ya allah.. izinkan aku untuk terus menuju kesempurnaan,, janganlah kau bolak balikkan hatiku ini.. hati ibu bapaku.. hati guru2ku.. keluargaku.. hati sahabat2ku.. saudara maraku dan seluruh yang berada di sampingku serta seluruh muslimin dan muslimat.. tetapkan hati kami di atas jalan agamaMU dan dlm mentaatimu ! 

bangga. tak salah rasanya aku berbangga menjadi salah seorang penuntut di sebuah SMKA.. mungkin, naim lilbanat banyak kurangnya. di situ dan di sini.. tapi, almamater ini cukup banyak mentarbiah aku.. dan aku yakin sama halnya dgn sahabat2ku.. bila aku teliti lagu sekolah.. ahh~~ begitu dalam maksudnya,, baik dari dalam bahagian arabnya mahupun melayunya... dalam sekali maksudnya... dan hanya mereka yang tahu merebut peluang sahaja yang akan mencapai apa yang terkandung dalam lagu tersebut.. dan, mungkin aku salah seorang darinya.. who knows??

mazalat madrasah naim fi su'udi laisa yufna.. wassalam ma'ana la yanfa'u 'an fadhlil athna.. man za rahimana la yandam bal yudrikul amana~~~ ma nalat aidi yal 'ida man azana la tamanna.. la tazaal tufla hatta tantahi tahtassufla.. wal 'izzu ana min kareemillam yuhibba rojaana~~~

kami pelajar madrasah naim, madrasatunnaim lilbanat~~ berjanji erat dan setia meninggikan agama.. madrasah annaim.. sumber segala ilmu bervisi.. madrasah annaim.. tempat membina jati diri.. kami belajar dgn teliti mendidik rohani jasmani.. agar kami dapat berbakti kepada agama yang suci.. madrasah annaim, puteri pembela agama pertiwi, madrasah annaim, tingkatkan budi jatidiri.. kami seia dan sekata.. hidup dalam aman dan rukun, patuh kpd guru kita. di samping jadi pelajar. madrasah annaim.. sumber segala ilmu bervisi.. madrasah annaim.. tempat membina jati diri....

hmm~ tu lirik lagu dulu punya.. stat tahun ni, dah byk part yang di 'cut' .. kan? kalau anda ialah seorang yang bergelar EXNAIM, cuba perhatikan balik lirik lagu skolah kita.. ape komen anda? betul tak?? huhu~

aku bersyukur jugak bila dicampakkan ke ASPURINA.. bgt byk yang aku pelajari sepanjang 3tahun kehidupan di asrama.. dari situ aku menambah sedikit sebanyak ttg islam *tambah2 bila ak dilantik mnjadi naqibah.. seterusnya diberi kepercayaan untuk mnjadi salah seorang dari saff pimpinan BADAR*.. walaupon asas shj.. tapi, kalau akar tak kukuh, pokok yang besar pun boleh tumbang.. huhu~ alhamdulillah. bila aku diberi kepercayaan untuk memikul amanah itu dan ini sepanjang aku di asrama dan sekolah.. bila aku dipilih untuk menyertai program itu dan ini.. bila diberi kesempatan untuk sama2 mengendalikan kem di situ dan di sini.. walaupun terpaksa berkorban masa, tenaga, idea dan masa bersama keluarga di hujung mggu,, tapi, semua itu sgt2 berbaloi ! ALHAMDULILLAH ya allah ! aku sedar betapa besar nikmat yang KAU beri...

jadikanlah aku antara orang2 yang bersyukur... ameeen~

Tuesday, April 05, 2011

saya.tak.suka.perasaan.ini

urghhh !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 siyes eh ak xsuka perasaan gini !! 
nape ak mudah sgt jeles eh???
bnda xde pape pon nak jeles.
huh!
tu hak diorang lah nak wat ape pon !



pliss la dayah oi~~

ya allah~~ jauhkan hati aku daripada sifat2 mazmumah !!
ameen !!!

Monday, April 04, 2011

恭敬.

bloggers ! salam 'alaikum ^^

maksud title blog di atas??? 
bm- hormat, bi- respect.. ba-الاحترام..  philipine- magalang.. french - respectueux.. japanese - 敬意を表する.. jerman - respektvoll.. korean - 존중.  thai- เคารพนับถือ..  portugese - respeitoso..

gunakanlah bahasa kebangsaan kita.. marilah amalkan ramai2.. lalalala~~

oke, menyahut seruan tu, kita berbalik ke bahasa kita ke?? orite~~

budi bahasa bunga peribadi.. buahnya pula nilaian murni.. diri berjasa serata pertiwi.. budaya mulia pada generasi.. biarlah miskin harta benda.. asal kaya budi bahasanya~~

berbudi dan berbahasa ke mana pergi ingat sentiasa.. biarpun cantik paras dan rupa,, akhlak mulia yang lebih utama~~~ budi bahasa dipelihara, sopan santun dijaga~~

berkisar ttg hormat..
luas aspek ni kan?? tak kira apa pun pangkat atau gelaran anda, pasti ad individu2 yang perlu kita hormati kan?? tambah2 lagi hormat kita kpd ibubapa, cikgu, org yang lebih tua, n juga org yang lebih muda dari kita.. yes ! org yang muda dari kita pon kita kna hormat.. mereka juga punya hak utk dihormati.. cuma caranya berbeza..

suka saya utk menyentuh ttg perkara hormat terhadap ibu bapa.. mereka ialah individu yang mmg layak dihormati ! walau apa jua yang terjadi, hormat mesti ada pada mereka.. 
keredhaan allah terletak pada keredhaan ibu bapa !
setitis air mata ibu yang gugur kerana kesedihan, segaris luka di hati ibu kerna kederhakaan, tertutup pintu syurga, jika tiada keampunannya!!

so? 
apa hak anda utk derhaka kepada ibu bapa anda?? 
apa hak anda utk berbuat kurang ajar terhadap ibu bapa anda?? 
apa hak anda utk tidak menjawab pertanyaan ibu bapa anda dgn baik?? 
apa hak anda utk bermasam muka dgn ibu bapa anda??
 dan apa hak anda utk mempertikaikan dan meragui hukum yang allah tetapkan???

satu hal lagi yang suka utk sata ulas di sini,,
hormat terhadap org yang lebih muda dari kita..
 perasaan hormat kpd mrk yang lebih junior ni lebih terhadap kasih sayang lah.. 
sbg cth, saya ambil satu situasi ttg pemutusan satu2 keputusan.. apabila adik kita, misalnya, membuat satu2 keputusan, dan apabila kita sedar yang keputusannya tidak berapa baik, jadi, kita harus membetulkannya.. tapi, rasa hormat trhadap keputusan yang diutarakan mesti ada.. jadi, kita cuba utk menegurnya dgn baik.. jgn terus tolak dan katakan yang keputusannya itu teruk.. jangan terus menolak bulat2.. mgkn ada caranya utk merealisasikan harapannya itu dgn cara yang lebih baik ditambah dgn idea yang lebih matang dari kita?? 
kan?? 
so, dari situ adk kita boleh lihat yang kita hormatkannya! 

aduhai~ betapa harmoni kan hidup saling menghormati??

jadi, 
saya tinggalkan anda sekali lagi utk berfikir~

Sunday, April 03, 2011

rokok???

ape agaknya perkara yang akan terbayang kalo kita sebut ttg rokok??
 anda kalo anda x kenal rokok, kalo x, anda boleh berkenalan dgnnya di sini

dah kenal?? oke~

bagi mereka yang spesies mr. crab, pasti akan terbayang akan duit yang hangus dibakar~~~
oh no~~~ money~~

bagi mereka yang ambil berat ttg kesihatan mereka, 
akan terbayang jantung mereka berubah ke warna hitam..
OMG !!!

bagi pencinta alam sekitar, pasti akn terbayang ttg pencemaran udara~
uhuuk uhuukk !!

bagi mereka yang mempunyai nilai sivik yang tggi, akn terbayang betapa perbuatan merokok di tempat awam merupakan perkara yang sadis kpd org ramai~ apatah lagi di dalam tempat2 yang tertutup..
amboi2~~ dia xpe la.. NIKMAT sedut asap rokok siket, pastu lepas asap rokok a.k.a racun kat org laen~ banyak santekk.. 

tapi, tu bagi mereka yang BENCI kan rokok.. bagi PENCINTA rokok??

ahh~~ tak kesah,,

hmm~~ alahai.. tok lebai + tok imam pon same.. tiap2 hari doa,, 
allahumma ajirna minannar~~ 
sedarkah atuk2 sekalian yang dok isap roko tu, 
takke puntung rokok yang ada NAAR a.k.a api tu semakin mendekat?? hmm~~ 

saye ad terbaca satu phrase hari tu,, lebih kurang macam ni la.. 

lebih baik perokok2 ambil pistol dan tembak tepat ke jantung mereka daripada membiarkan jantung mereka terseksa lebih lama dgn kandungan2 dalam rokok..

hmm.. cantek gak idea tu kan??

aduhai perokok yang di hormati sekalian~~
ubahlah tabiat anda ! lawan sikit ketagihan anda utk kegemilangan masa depan bersama~~
oo yeah~~

sayangi diri sendiri.. keluarga anda.. tahu atau tidak, org yg menghidu asap rokok lebih tggi risiko utk diserang penyakit2 berkaitan berbanding si perokok. kalau nak maklumat lanjut yang berkaitan, boleh klik sini ...

kalo tak puas hati jugak, anda boleh tanya kepada encik google.. 
konpem dy akan jawab utk anda !

oke la.. saya tggalkan anda utk berfikir~~~


Saturday, April 02, 2011

graduasi naim ^^

yuhuuu~~ tak sangka,, begitu rupanya rasa menjadi yang diraikan dalam graduasi kan?? haha.. 4 tahun slama ni, dok jd urusetia jek,, HAHA.. n thn ni jd yg diraikan,, wat a wonderful tyme !!! lalalala~~

cam ak cakap kat status fb la.. part paling best tolak lepas ambik2 gambar ng kwn2,, n tlg kawan ambik gambar dgn femly mrk,, ialah part nyanyi2.. haha. lagu negaraku~~ lama xnyanyi ='(
n naim gemilang. perghh~~ haha.. baru dapat dgr skali ng muzik,, mesti ramai terkejut dgr versi baru naim gemilang kan?? haha.. maka berbanggalah sedikit sy yg dh tahu dari last year lagu skul dipotong.. alkesahnya, bila cik mizah gtaw, last year,, dy kate esk nak g recordim lagu skul.. maka ak tertanya2,, gak bakpo kn recordim balik?? upe2nye,, nak pendekkan lagu~~ i see~ n bila ty dy, gano?? dy pon nyanyi scr live, HAHA.. pergh,, pendek gilak.. bagos r,, xdisturb assembly sgt kan?? hmm~

best la grad td, *bape kali ak nak cakap best ni?haha* noe wat?? ak tak igt nak trnkan satu langkah ke belakang lps ambik cjil, n lupe gak nak pgg cjil kemas2.. HAHA.. dui~~ sory cg ! hehe~ nebes cket dt! lame xdok di depan ramai org ni, HAHA.. *alasan!*

owh ye,, nasik td pon best gak.. len sikit thn ni, sbb kalo thn2 dulu,, nasi dy packim,, thn ni cam makan gulai lak, adeh ! sesi bermanja a.k.a berngada2 ng nayya,, haha.. malu nak pakai baju td,, tp dh umi ak dh fixkan kain dy, nak swoh ak pakai baju tu * act baju umi ak masa muda2 dulu,, lalala * ak pon pakai je la.. hehe~~ maka nak jalan sorang2 pon malu.. hehe~~ nasib bek ad nayya masa nak mkn td,, ak swoh dy tggu ak tiap kali nak jalan, sampai dy kate,, eeee~~ xsekow jd manja gni,, HAHA.. pape pon,, tenkiu beb ! hehe~~

ape lagi?? hah ! persembahan soutunnaim~~ lame xdengau kan?? haha.. kawan2 dok ckp,, kita nk tgk katne ni?? kat skrin ke?? xbes la.. HAHHA.. lucu2~~ pelik jugak,, mmg suara guna utk nyanyi n utk bercakap len k?? hehe~~ wateva lah ! hmmm~~

ape lagi?? cyan kat cg helmi,, huhu~~ letih kot ! kul 7.30 dy sampai,, dok tggu kita2.. yg kita2 ni sampai kul wape?? haha.. congrate r cg ! hehe~~

yg len2,, mekasih byk2.. cg2.. urusetia prog.. semua lah.. tq utk penganjuran graduasi ke-6 smkanl.. tahniah utk semua,, kwn2.. kak2 stpm. esp. kpd 4org tokoh,, cik amnah *SUMUR* cik aliya *kepimpinan * kak ina * stpm* n tas * spm*

tahniah byk2 ^^

nak share cket suasana di majlis grad~~

bannernya biru~~ LIKE !


phewwww~~


sekitar dewan~


 master of ceremony~~ tc. fairuz, ust. kamel *a.k.a abh kamel* n cg. yaa *papa yaa*


tetamu~ 



bila kak ina melihat kamera~~ lalala..


soutunnaim~~ owh *** ! HAHA



n sebelum balik,, snap gambar dulu~~~ haha




oke la.. gotta to go bloggers !!!
c ue soon~~ daa~
hak3~~

Friday, April 01, 2011

sempadan+pedoman..

bismillahirrahmanirrahim~

esok nak grad kan?? hmm~ susun ikut result?? huhu~~ naseb bek la,, oke la.. hmm~ agk di belakang,, pgak,, bialah! huu~

act, alhamdulillah.. tu saje yg aku nak lafazkan bila ak reflek balik ttg result spm ak..
yup, xde la secemerlang gemilang n terbilang macam kawan2 ak kan..

ramai yang terkejut, ramai yang tak sangka bila ak cakap result ak dpt cket,, hehe~~
yes, mmg cket,, 4A,4B n 3C kat naim mmg cket, n kat mane2 pon rendah la tu result gtu, kan??
alah, xpayah cakap la, xpayah nak sedapkan hati ak,
ak tahu result ak mmg rendah kan?? haha.. xkesah !
sbb ape?? sbb ak bersetuju dgn kate en. fakrurazi *ye ke nama dy gtu?*
dy kate, spm ni sekadar cjil je.. n ni hanyalah salah satu daripada indicator kejayaan kita..
yup, ak gagal utk cemerlang dalam spm.. tapi, xkan nak kenang kejayaan utk spm shj kan?? sampai bila ak nak berkabung kan??

n act, a banyak blajar dari result ak.. ak rasa macam allah nak tegur ak dalam banyak hal bila Dia bagi ak result sebegini.. so, dats y ak nekad nak post ni di blog ak.. sekadar perkongsian bersama~

1st of all.. Dia nak ajar ak yang kemenangan tak selama-lamanya jadi milik kita.. hidup ni ibarat roda, kdg2 kat ats, kdg2 kat bwh.. yes, ak dh cukup faham hakikat sbnr frasa tersebut.. cukup utk ak lalui kegemilangan dan tak kurang kejatuhan sampai la kepuncaknya dpt result, yes, sy yakin skrg ni,, ad masa kita disanjung dan ada masa kita akn disisihkan.. dan tak mustahil utk kita naik kembali !!

2nd,, ak ditarbiah olehNya.. sbg seorang yang bertitle pemimpin.. ape yg kita cakap, tu yg kita kn buat.. jgn tahu cakap saje.. mn2 perkara yg kita larang org len drpd melakukannya, kita dulu yg kena hindari.. surah assaff,, oit cik dayah,, hafal saje ke,, ayt ke-3 tu?? maka besarlah kemurkaan allah kpd mrk yg mengatakan ape yg tidak mrk kerjakan ! astaghfirullah~~ situ byk salah ak.. mgkin ramai yg xtertanya2 ape yg ak buat?? xperlu utk dikongsi krn terlalu peribadi, HAHA.. tapi, ak tahu ap salah ak.. insyaallah~ cuba utk perbaiki..
ya allah, beri ak kekuatan !

3rd, Allah nak ajar ak.. jgn suka mengumpat hal org len.. erm, tak.. mgkn bkn ak yg mengumpat, tapi ak atr yg dgr bila ad umpatan yg dok bukak keaiban org len,, last2, bnda tu berbalik kat kita.. tuhan tu maha kuasa kan?? kun,, fayakun !

4th, aku di ajar, buat ape2 kn sggh2.. jgn main2.. jihad lawan nafsu is da most important thing ! walau sehebat man adugaan, jgn mudah menyerah kalah.. cuba lawan..

5th, Dia benar2 nak tunjukkan kat ak, kalo Dia nak, semua jalan.. ape? BA ak.. dari f4 hgga ke last exam kat skul f5, ak tak pernah dpt B.. same goes to syariah.. p, bila kuar result spm,, syariah dgn BA ak pon leh B+.. sedih. tapi, terima saja ketentuannya..
mate n BI yg liat ak nak blh A tu ttbe dpt A pulak, huu~~
subhanallah~~

6th,, aku ditunjukkan bukti yg sesungguhnya hanya Allah yang maha adil.. oke.. banyak hal.. n da most, cukop menghiris hati ak.. huhu~~ sedih.. penilaian manusia terlau terbatas kan? manusia tak mampu utk jadi adil,, utk benar2 meletakkan dan menunaikan hak kpd manusia laen dgn sebenar-benarnya kan?? ukuran manusia hanyalah sekadar duniawi semata-mata !
tapi, tak pe lah,, ape la sgt pengiktirafan dan sanjungan dari manusia,, biar tak disebut2 makhluk bernama manusia, asal semuanya ada nilai di sisi allah..

7th, ak diigtkan, kn berpegang teguh dgn hadis nabi.. rasulallah ad bersabda,, kalo dpt mmpi buruk jgn citer kat org len.. *ni atr cth la yg btl2 jd kat ak* p nape la ak gatal mulut g citer sal ak mmpi dpt result dgn ad C?? padan muka ak kan?? pandai sgt langgar larangan lam quran n sunnah.. huhu~~

n benar,, Dia maha adil.. walopon jadi bgni kpd ak, tapi family ak paham ctuasi ak.. alhamdulillah~~ kalo diigt2 balik, oke je kot, sbb biasa ak dpt result ad 4C ape?? haha.. tambah fizik satu ! p utk spm, fizik ak B.. hehe~~ dan bila difikirkan kembali, tak de pape lah ! sbb Dia tak bagi ak kejayaan dlm spm, tapi Dia tgh tarbiah ak dgn perkara2 yg sgt berharga..

dan benarlah..
8th setiap perkara ada hikmahnya..

dan 9th,, allah punya perancangan is da best !! tarbiah dr Dia amat2 perit utk dilalui, tp sgt bermakna..

and last but not least,,

10th,dgn ni ak dpt rasa kasih syg drNYA..

ALHAMDULILLAH ~~


yg pahit jgn terus dibuang,, yg manis jgn terus ditelan~
bila allah dtgkan kesusahan n kegagalan kpd kita,
itu tandanya kita ni sama ada
1-kiTa byk dosa,
2- Dia nak tmbahkan iman kita,
3- Dia nak bagi yg lebih baik utk kita
4- nak uji kesabaran n iman kita
5- Dia RINDU nak dgr rintih suara kita merayu meminta kpdnya..

so,, BERSANGKA BAIKLAH SELALU DGNNYA !!!

hiba

rasa seperti tidak mampu ditahan lagi air mata hari ini..  mengalir deras,  walau ditahan terlepas jua jatuh lembut ke pipi.. y...