Wednesday, November 30, 2011

tertarik.

hey. blogwalkim di atas peng-update-an *ya allah.. teruk rosak bahasa bangsa* blogger2 len, tertancap pada satu post yang abby tulis. reply me, its must. nice one.

and hmm.. 
do reply me too. its must, YOU :)

gotta go, *wink*

Tuesday, November 29, 2011

leader_3

bismillahirrahmanirrahim :)

bncg2 pasal skills, bincang2 pasal roles, basic.. 
apa kate kita share pulak, apa itu sebenarnya leader??

dia ni ialah orang yang mampu PLAN, ORGANIZE, LEAD, CONTROL 
and evaluate all of their work. 
dat is a real leader!
leder ni pulak dia lead sape??? 
tentunyalah dialead satu organisasi.. 
dan apa pula itu organisasi??

hah. haha..
organisasi ini kita panggil dia begitu apabilanye,
 dia terdiri daripada 2 atau lebih orang yang bekerja untuk mencapai matlamat sahaja
 *so, tak payah risau la kalo semua leader tak nak buat keje,
 ada dua orang dah cukup.*

ape yang saye nak kate??

yang saye nak kate ialah, kalo anda rasa anda ialah pemimpin,
 BUKTIKAN
 bahawa anda mampu plan, mampu organize, mampu lead dan mampu control.. 
dan jika anda kate anda leader,
 pastikan anda menyumbang kepada organisasi.
 menyumbang kepada pembangunannya, bukan keruntuhannya.. 
anda kenal apa matlamat organisasi anda, 
anda pula salah seorang drpadanya,
 maka anda WAJIBlah bekerja ke arah itu
 dan tinggallah ape2 sahaja benda yang mampu menjadi onak ranjau
 dalam perjalanan anda menuju matlamat itu.
 organisasi ialah yang
 WORK TOGETHER. 
seramai mana ahli anda, seramai itulah yang perlu satu hati,
 yang perlu 
WORK TOGETHER TO ACCOMPLISH UR OWN GOAL!

dapat mesej saya???

and, end of our session..

any question, or maybe, arguments.. ladies????


leader_2

bismillahirrahmanirrahim~

oke move on kepada macammana kita nak measure performance seseorang leader tersebut.
oke.
how??
cuma dgn dua benda sahaja, iaitu keberkesanan dan kelancaran dia buat kerja.
dan apakah itu??

effectiveness, keberkesanan ini ialah bila leader tu mampu utk do the right things. buat benda yang betul.. contoh. dia selalu come out dgn strategi2 yang brilliant, tak pernah buat pembaziran dlm resources dia, *resources ni termasuklah masa, tenaga ank2 buah, duit, raw material and so on*. dat is keberkesanan

and second one is, efficiency atau kelancaran.
ni pula ialah bila leader tu mampu do the things right. perbetulkan mana yang salah.
oke, rasanya yang ni takperlu nak hurai, mesti korang faham kan :) ??

and move lagi utk skill yang perlu ada. ada 3 semuanya. dat is,

conceptual, human and technical. oke.

CONCETUAL
leader ni mampu utk meramal apa yang akan berlaku pada masa2 depan. tak semestinya bila kita sebut masa depan ialah beberapa tahun akan dtg, ia juga maksudnya esok, atau hari2 depan. dat already called masa depan right? hehe. and, dia juga mampu utk ramal, apa opportunity yang dia ada, dlm usaha nak capai matlamat dia. oke?

HUMAN.
dia dapat bekerja dgn manusia dgn baik, komunikasi yang berkesan memahami, dan juga membimbing.

and, TECHNICAL.
yang ni lebih kepada teknikal la.. especially masa ada majlis2 tertentu. make sure, setiap leader ada basic teknikal la.. kalo just masalah kecik, xde la kelam kabut sgt nak cari sir zul. haha. kan?? blink3~

and move forward lagi utk roles, ataupun peranan leader. ada tiga jugak.
1- INTERPERSONAL ROLES.
 dalam roles ni, leader kena cover up 3 benda, dia kena jdi figurehead, contoh, dia ada di mana2 community functions... cth lagi, kat medan tarbiyah masa baca ma'thurat dia ade.. kat mana2 function, jamuan ke,, dia ada.. bukan nak menyibuk, tapi nak bersosial dgn masyarakat. 2nd is leader. hah yang ni rasanya tak perlu nak hurai panjang2.. and 3rd is liason. ape tu?? ni ialah dia dapat buat network dgn semua.. sama ada yang ada kaitan dgn kerja dia, ataupun dgn bdk yang paling teruk kat sekolah. semua. and kemampuan ni jugaklah kita dapat guna utk post mortem kita punya organisasi.. network yang kita bina ni la yang akan kita gunakan utk dptkan feedback daripada org ramai.

2- INFORMATIONAL ROLES
leader kena ada pengetahuan ttg semua yang berlaku di sekeliling dia.. dia kena selalu MONITOR, pantau semua yang berlaku.. tahu dan ambil berat. DESSEMINATOR. iaitu sampaikan apa2 yang dia tahu kepada org2 di bawahnya. semua maklumat, top leader tahu, make sure ahli2 len pun tahu jugak. and last one is SPOKESPERSON. kena juga selalu berhubung dgn org2 len, pemimpin2 len, menyuarakan apa2 yang patut disuarakan.. must often communicate!

3- DECISIONAL ROLES
dia kena tahu mcmmna enterpreuneur punya thinking.. maybe dis one lebih kpd utk cari dana utk organisasi, tapi boleh juga di manipulasi utk jdi tempat kita nak war2 kan sesuatu. next, dia kena pandai handle disturbance. jadik resource allocator, dat is leader kena tahu mana yang patut diutamakan. mana yang perlukan tenaga ahli2.. mana yang perlu utk gunakan resources yg kita ada. and last one is, negotiators.. maksudnya, sekali lagi berhubung dgn komunikasi lah. kena berbincang2 dgn ahli2,, orang luar.. ahli bawahan.. semuanya!

so, jumpa lagi utk next post insyaallah :)

leader

bismillahirrahmanirahim..
assalamualaikum WBT.

oke. lets go thru this topik. LEADERSHIP. macammana ue all nak manage ue punye keje.

ada 4 benda, that is, planning, organizing, leading and controlling.

PLANNING.
 maksudnya merancang. kita sbg ketua, mula2 kena rancang kita punya kerja. ape yg kena rancang? dat is include setting GOALS and defining the actions necessary to achieve the goals. masa ni juga kena rancang strategi dan develop plan nak achieve kita punya goals.

ORGANIZING.
 ah hah! utk ini, kita organize, kita susun balik, ape yang perlu dibuat. sape yg kena buat, bawah skop keje xco atau lajnah mana.. atau indvdu mana. macammana nak group2 kan task tersebut, nak bahagi2kan task tersebut.

LEADING. 
once bnda ni dh stat buat, maka ketualah yang berperanan utk lead. apa yang kita kata bila ketua lead? macammana? bila dia mampu memberi arahan.. apabila dia mampupilih the most effective communications dgn ank2 buah dia.. bila dia boleh menyelesaikan semua masalah yang berlaku dgn tng.. bla dia mampu menaikkan balik semangat2 anak buah dia kalo masa tu tgh down... dat is!

CONTROLLING.
 ni maksudnya, ketua kena selalu pantau kerja anak2 buah msg2 la.. ambik langkah utk membetulkan keadaan andai kata ada yang tersasar.. 

and last one, jgn pernah lupa nak evaluate. 

EVALUATING
dalam erti kata laen ialah post mortem la kan, kita selalu guna.. tgk, sejauh mana task yang dah di perform tu mampu menyumbang kepada tercapainya goals kita. nilai. dan buatla keputusan macammana kita nak usaha lagi utk perform next task supaya at the end, kita punya goal memang akan tercapai. 

oke?
som, dats its the basic one for you, leaders 
we'll continue, insyaallah :)

Monday, November 28, 2011

a.story

Assalamualaikum, hello there world =)

Teringat pula satu kisah. Kisah bertaip *bukan berbunyi, sebab aku sedang menulis dan membaca dan penulisan dan pembacaan  secara monolog dalaman tidak akan mengeluarkan sebarang bunyi, HAHA*

Ada seorang penceramah yang berceramah kepada ramai orang *ofkos la ramai nama pun penceramah*  dan ada satu ketika, dia mengeluarkan sekeping not RM50#. Dia bertanya kepada pendengar, siapa yang mahukan duit tersebut. Ramai yang mengangkat tangan, nak katenya dorang nak la duit tu kan.. selepas tu, penceramah tu menawarkan sekali lagi siapa yang mahukan duit itu.. jumlah yang angkat tangan semakin sedikit, tapi masih ramai yang mengangkat tangan.. sekali lagi, penceramah tersebut bertanya, siapa yang benar-benar mahukan duit itu.. dan sekali lagi, masih ada yang mengangkat tangan, tapi bilangannya berkurangan juga dari tadi. *oke, ada part cerita yang aku twist sendiri oke, lalalalala* dan, akhirnay penceramh tu berkata..
Semua orang mahukan duit ini, tapi xde sorang pun yang bangun dan berinjak dari tempat duduknya untuk mendapatkan duit di tangan saya.  Anda kate je anda nak, tapi anda tak berusaha!

Ya. Dats the point! Kita kate je kita nak, tapi takpernah nak berusaha..  ayuhla kita cuba untuk manipulasikan cerita tersebut dalam pelajaran la katakan. Kita kate je nak dapat keputusan cemerlang. Tapi, mana usahanya? Zero. Or maybe negative one?? Or less? Hah ha.. tilik la diri kita ye.

And last story nak share.

It is about Socrates. *kalo kamu2 tak kenal, google sapekah dia*. Satu hari, ada seorang pemuda datang kepada Socrates.. dia kate, dia nak mintak  untuk belajar semua ilmu yang beliau ada.. beliau bersetuju dan mengajaknya pergi ke sebatang sungai.. sesampainya di sana, beliau menyuruh si pemuda untuk merenung sungai itu. Kemudian, di suruhnya pemuda tersebut merenungnya dekat2, lebih dekat.. tiba-tiba tangannya mencengkam leher pemuda tersebut dan menyelamkan kepalanya ke dalam sungai.. mesti la pemuda tersebut meronta-ronta. Tapi, uish.. si Socrates tidak mengendahkan dia.. beberapa ketika, di angkatnya kepala pemuda tersebut dan disandarkan badannya yang lemah ke pokok.. dalam keadaan terbatuk-batuk dan lemah, pemuda tersebut marah kepada beliau.  Namun dgn tenang, beliau bertanya, ketika kamu lemas, apa yang kamu mahukan? Pemuda tersebut menjawab, aku hanya mahukan udara. Beliau menambah, jangan sesekali tersilap fikir bahawa hikmah itu boleh diperolah dgn mudah. Beliau menyambung, apabila kamu mahu belajar, seperti kamu mahukan udara sebentar tadi, barulah kamu datang kepadaku.

And that’s it! Jom, belajar dan teroka ilmu seumpama kita mahukan udara ketika lemas.

Till then, gotta go, ma’assalamah *wink*

Bismillahi awwaluhu wa akhiruhu ~

anNeesyA.7

previous episode


Dia tidak mampu berbuat apaapa.. hanya mampu berteleku di meja tulisnya. Tidak mampu menulis.. tidak mampu berpuisi.. nafas panjang ditarik.. dalam. Tersenyum sendiri bila mengingatkan karyanya yang menjadi isu dgn Puan Ima hari itu tiba-tiba disiarkan, tanpa diberitahu sepatah pun kepadanya, walaupun sekadar satu karya dalam satu ruangan tambahan. Barangkali rezekinya dari langit? Hah ha.. entahla… apa yang penting, bukan wang.. bukan jua nama.. tapi isi artikelnya itu.. apa yang ingin disampaikan. menulis bukanlah kerja utamanya. Sesungguhnya, dia seorang penuntut. Penuntut ilmu tuhan yang tak berkesudahan. Dan juga penuntut di sebuah pusat pengajian tinggi. Kerja yang disandangnya itu pun, sekadar untuk menambah duit poket. Ye lah.. dia bukannya dari keluarga berada. Menyambung pengajian untuk mendapatkan diploma pun payah. Terpaksalah.. terpaksa dia bekerja sambil belajar.. namun  sekarang, bukan lagi di pejabat, tapi di kampus. Belajar sepenuh masa, tapi bekerja tetap kerja, jarak jauh.. bila dia fikirkan balik, tak logik pula masih ada yang bekerja sambil belajar di era serba moden, kaya raya harta dengan harta melimpah ruah ini.

 Biarlah.. itu orang lain, yang pasti bukan dirinya yang kaya raya dan dilimpahi intan berlian itu.. hmm..
Hampir sejam ditenungnya saja nota-nota di hadapannya. Ya allah.. apa yang nak dibuat ni?? Agak kesal, targetnya semester lalu tidak kesampaian.. memang, dia antara  yang berjaya memboloskan diri, berada dalam senarai penerima anugerah kecemerlangan, tapi yang pasti, targetnya tidak sampai. Harus lebih kuat semangatnya kali ini. Yang itu dia pasti.. tapi buat masa ini, walaupun tembus kertas ini ditenungnya, tetap tidak mampu dihadamnya apa yang tertulis.. setiap gabungan huruf2 yang termaktub di notanya itu, sukar sekali dieja rasanya.. haih.. ni bahasa inggeris ke bahasa urdu ni?? Akhirnya, ditutup notanya. Berinjak ke katil.. dicapai novel disebelahnya. Where the rainbows end??

Ditilik lagi tajuk novel itu. Tiba2 pula tidak semena-mena pula hatinya mengaitkan tajuk novel itu, diadaptasi pula dgn kisah hidupnya. Where the rainbows end?? Where ye?? Serasanya, bacaan seringan itu pun tidak mampu untuk dia teruskan.. tak mampu.. diletak kembali novel di sisinya.. angkat tangan diletak ke atas dahi.. merenung perjalanan hari.. such a good day. Awesome. Tapi, di situ masih kosong.. bila akan terisi? Tiba-tiba sahaja ingatannya menerobos memori lalu.. teringatkan sahabatnya. Ouh ya allah.. all of sudden! Tak mampu ditahan, laju saja airmata turun ke pipi.. sendiri, dia tidak faham.. kenapa hatinya mudah sangat terusik kala mengingatkan sahabatnya itu..

Beep.. beep..

_nisya katne?? Nak join kitorang?? Discussion. Projek mega midsem?? _
_hah?? Mega apenya? Nak buat apa??_
_holiday la weih.. nama pun cuti. Seminggu kejap je.. jom la.. café ni bukannya jauh.. join?_
_cafe mmg dekat. Tapi yg korang nak g holidaynya yang jauh. Tak nak aku! _
_selalu je orang ajak taknak.. tolong r wei.. kali ni je.. pliss?_
Tak guna kau nak pujuk rayu aku la.. adoi.. malas2 aku menaip reply
_laa.. ko orang taknak ko jgn paksa.. aku dah ade projek mega aku sendri la midsem ni. Sory ya.. lagipon, no money no talk la weh.. oke ye?? Aku tak join ni ye.. slamat berbincang..=) _
_oke la.. oke lah.. _

Maafla kawan.. dah musim cuti je aku sempat nak menjenguk tempat keje jarak jauh aku ni..  tilik telefon. Diletak kembali ke tepi. Ditarik nafas panjang.. lupa pula pada kesedihan sebentar tadi, Cuma teringat bila dia menyentuh pipinya yang terasa sembab, baru teringat tangki airmatanya tumpah sebentar tadi..

‘look nisya.. move forward. There’s no thing to do with it..’

Ya.  Have to move on.

Bingkas turun dari katilnya, kembali menghadap nota-notanya dengan lafaz bismillah dengan hati yang lebih  tenang..

bunga

Bismillahirrahmanirrahim…
Salamullah ‘alaikum warahmatuhu wabarakaatuh ~

Imam ali R.A once said that “ be a flower that give the sweet fragrance to even the hand that crushes it “

Hmm.. agak la… nak jadi bunga..
yah.. perempuan. Gadis.. wanita selalu diibaratkan seperti bunga kan??
Seeloknya, jadilah si mawar.. indah.. dan lebih terpelihara dengan duri2 yang ada..
 hanya mereka yang berhati-hati untuk memetiknya sahaja yang bakal menikmati haruman itu..

Dan.. hakikatnya bukanlah satu perkara yang senang untuk menjadi bunga.. cantik.. wangi… diidamkan dan disukai, disenangi  serta disayangi oleh semua…
dan  yang paling sukar ialah tetap memberikan haruman walaupun kepada tangan yang menyakitinya..
kecuali ada bersamanya  sifat ikhlas yang tidak ternoda…

Wallahu a’lam, 

sekali

Bismillahirrahmanirrahim…
Assalamualaikum wbt..

“how strange? You lose a little from you and you cry. And your whole life is wasting, you are laughing??”
_ibn qayyim_

Kebiasaannya manusia..
 bila diuji dgn kehilangan harta benda, org2 yang dsayangi, kematian dan sebagainya,
ramai antaranya yang sedih dan meratapi…
dan ramai juga yang masih bergelimpangan hanyut dalam nikmat dunia…
tika nikmat itu masih dikecap, bahagia usah dikata…
 tiap masa senyum sahaja..
tapi, bila nikmat itu hilang, mulalah bermuram durja..
Sedangkan..
tika diri hanyut, segalanya tidak tahu ke mana..
usia, dibuang begitu saja,
tanpa pengabdian kepada yang Esa..
dan tika Dia ingin menyeru kita semula,
kenapa mesti kita berduka??
Seharusnya, koreksilah diri…
 jangan pula mencaci maki..
 ingat, hidup hanya sekali..
bukan untu berjoli..
 tapi untuk mengabdi diri..
 pastinya, kepada ilahi ~



Tuesday, November 15, 2011

call ???!

TAG DATANG LAGI~~

cara ::
1-   fikir jawapan terhadap soalan
2-  bagi respon ya atau tidak
3- boleh bagi sedikit explanation
4- bagi min 5sebab beserta sedikit ulasan
5- terpulang la korang nak tag org len ke tak, *senangnye citer*

bukak kisahnya, tentang, 
orang call saye, saya suka ke tak?????

oke, lets begin!

bagi aku,,
its actually, depends atas jenis panggilan la.. kalau yang kecemasan, i appreciate it very much, tapi, kalau sekadar borak2 kosong, honestly, 
AKU TAK SUKA.

aku tak suka orang call aku lama2 sebab ::

1. kadang2 aku tgh sibuk la.. 
nak jawab call lagi, nak buat keje lagi.. kalo korang sms dulu takpe gak.. taip, nanti u free, mcg ea, i nak call. ah, sumting like that one is much better!

2. tak adil.
kedit awak je yang habes. saya senang lenang pulak dgr citer.. len la kalo awak tu big boss! 
hehe. namun apakan daya, awak juga pelajar macam saya, yang duitnya masih bergantung kat mak bapak lagi, nak borak lama2, mcg je la. barulah fair and lovely~

3. boring
ye la. dah cakap pon lama2, kdg2 boring jugak. kadang2 sampai taksedar cerita sama berulang byk2 kali kan??

4. kesian kat si penelefon
kadang2, kita not in mood.. dan tak terlayan dgn baik.. kalo msg, boleh sembunyi2 lagi.. tapi, kalo dgr suara, tak ke haru biru nak cover2 suara????

5. bahaya!
eh, gayut2 lama2 ni, bahaya tau tak??
 sinar2 entah ape yang terhasil oleh gelombang2 telefon tu boleh memudaratkan! 
dah tu, panas telefon, pakej dgn telinga kita jugak panas cakap lama2 ni,,

6. buang masa
kalo tgh cakap phone, jarangnya orang boleh buat benda len.. kalo msg, sambil2 mesej pon boleh iron baju, masak, dan sebagainya! 

7. susah cari tempat private.
kadang2 kita nak cakap bnda yang rahsia, tapi depan2 org.. kan susah nak cari tempat?? nak ckap pelan2, susah pulak awak nak dgr... kan??

8. menganggu orang2 di sekeliling..
dah kite dok asyik layan phone, tak ke orang sekeliling rasa terganggu?? dengan gelak tawa, hilai macam hantu, tak pon, dgn suara separuh mati romantik la konon? what the??

9. membazir
dah cakap lama2, tentunya kredit pon habes byk. takke membazir??

so, tu jawapan aku la.. aku nak tag

aira
farahsyazwani
athirah bakhiar
cty
anan
sbie
adibah 
nik fatihah 

haha. DONE. tq~



kepada : sesiapa yang berkenaan

bismillahirrahmanirrahim..

manusia. jiwang karat kot?? tambah2 ank2 muda skang ni. *aku pon tergolong dlm kategori yang sama la ni?? * apenye?????? 
 kalo dh sayang, tak igt dunia.. ape?? siap kate ape?? kononnye la kan.. lautan api sanggup ku redahi segala. kang, kalo kita srh buat betul2, bukan lautan api, lautan garam, a.k.a laut pon ko lemas kang. HAH HA..
 tapi yang masalahnya, bila ditinggalkan si dia, terus je down. rasa macam everything lost. 
ye. aku tak salahkan sesapa... aku tahu ni masalah hati.. aku tahu ni soalnya jiwa raga kita yang pecah berderai. dan aku tahu, korang akan kate, shut up la... ko tak tahu, ko kapel pon tak, sng2 nak srh org diam. eh, hellooooo..
 mmg aku tak pernah kapel, tapi, aku ni manusia biasa gak.. jgn kate aku tak faham perasaan korang..
aku tahu, aku faham, cuma aku takpernah alami,
 dan insyaallah, tak berniat pon nak alami semua tu oke. *insyaallah2*

i know its hard.. very2 hard kalo kita nak lupakan sesuatu yang kita sayang.. 
sesuatu?? 
oke la sesuatu, dah korang kate aku takpernah kapel. oke2, seseorang yang kita sayang. *seems like.. weird je aku cakap bnda gni* yes. yg berlainan jantina mmg aku tidak berpengalaman, tapi yang sama jantina yes i am. maksdnya, aku pernah rasa kehilangan itu.. aku tahu, yg sejantina ni pun sakitnya begitu, apatah lagi yang lain jantina.. kan?
 so babe, boys ang girls.. ladies and gent,,
 i would like ue to stay calm, let ur MIND think..

ke, bak kata lagu,


Easy come, easy go, that's just how you live
Oh, take, take, take it all but you never give
Should've known you was trouble from the first kiss
Had your eyes wide open, why were they open?

Gave you all I had and you tossed it in the trash
You tossed it in the trash, you did
To give me all your love is all I ever asked
'Cause what you don't understand is

I'd catch a grenade for ya
Throw my hand on a blade for ya
I'd jump in front of a train for ya
You know I'd do anything for ya

I would go through all this pain
Take a bullet straight through my brain
Yes, I would die for you, baby
But you won't do the same

No, no, no, no

Black, black, black and blue, beat me 'til I'm numb
Tell the devil I said, hey, when you get back to where you're from
Mad women, bad women, that's just what you are, yeah
You'll smile in my face then rip the brakes out my car

If my body was on fire
Ooh, you'd watch me burn down in flames
You said you loved me, you're a liar
'Cause you never, ever, ever did, baby

But darling, 
I'd still catch a grenade for ya
Throw my hand on a blade for ya
I'd jump in front of a train for ya
You know I'd do anything for ya

I would go through all this pain
Take a bullet straight through my brain
Yes, I would die for you, baby
But you won't do the same

No, you won't do the same
You wouldn't do the same
Ooh, you never do the same
No, no, no, no


dah tahu pun org tak layan kita macam kita nak?

HEY.. wake up la.. takkan nak macam ni selalu??

wat if, ue try to 
GET UP OF UR NIGHTMARE AND START A NEW LIFE,
 NEW CHAPTER OF UR STORY?? 
hidup kita ni umpama pentas lakonan.. kita adalah salah seorang dari pelakonnya... kalau ada yang meninggalkan kita, itu bermakna, part dia berlakon bersama-sama kita dah takde. so, takkan sebab part dia dah takde kita pun nak hampehkan segala jalan "lakonan" tu?? 
hello.. tak rasa ke penat lelah kita "berlakon" dan menjiwai watak selama ni??
 takpon, kate la kalo korang benci sangat terhadap "watak" yang hilang tu kan.. katakan kepada diri,, 
alah, tukar pelakon laen.. pengarah suruh dia resign, sebab TAK RETI NAK BERLAKON.
 ye. samela.. kalo korang nak buat perumpamaan yg hidup ni macam novel pon takpe jgk.. 
tapi, ulas sdiri la ye??

mmmm?? hah? aku? 
senang cakap tapi tak reti nak buat? 
mm? aku? tak paham ape yang korang rasa?? 

ea?? korang rasa gtu ea?? 
ohoi..
 no no no no~~ cakap jgn sebarang cakap... salah besar korang neh..
ni, aku tanya siket la ea.. 
 sebenarnya,
 aku yang tak faham ke..... korang yang taknak cipta balik momen indah dlm hdup korang bersama orang lain, dan korang taknak cuba lupakan si dia?? 

hmmm *angkat2 kening* ??

analogi_

Merubah bukit & gunung kadangkala lebih mudah daripada merubah minda manusia yang berakar umbi sekian lamanya;


Bukit & gunung jika diubah tidak akan bercakap, tetapi manusia jika kita ingin ubah mindanya yang patut di ubah, apabila mereka tidak bersetuju, mereka bukan sahaja menolak, tetapi merencana untuk bertindak & kita akan menghadapi padahnya...



Bukit & gunung tidak akan berdusta dan membuat cerita bohong tentang kita, tetapi manusia yang tidak bersetuju akan melakukannnya...



Bukit & gunung tidak akan berhasad dengan kita, tetapi manusia jika dia hasad, segala kejadian dan cerita luar biasa akan tercetus yang pada hakikatnya bukan daripada kita...



ya. dats right.. jadi, untuk merubah manusia ni perlu bersamasama ialah sebuah hikmah kan.. mana nak cari?? dia ada di mana2.. cuma kita perlu bukakan mata.. cari dengan mata hati.. dan sediakan diri utk menggunakannya... 


memang.. mengubah manusia ini susah.. tetapi hasilnya?? berbaloi. 


maka benarlah, setiap benda yang susah tu, datangnya selepas itu kesenangan. betullah.. yang pahit itu akhirnya yang menjadi manis.. ya.. saya tujukan ini buat anda, para pemimpin.. tak kira siapa yang anda pimpin,, atau itu hanyalah diri anda sendiri, cubalah untuk mengubah manusia.. hakikatnya pahit, tapi akhirnya ia manis.. ubahlah.. mulalah dgn diri anda.. jadilah yang terbaik untuk semua =)


ma'assalamah!

allah.. cemburu??

˚˚ﷲ♥ ˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥ ˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥
¸.•❤ Awak sedang asyik berbalas SMS dengan seseorang yang BUKAN mahram?
¸.•❤ Awak sedang ternanti-nanti PANGGILAN dari si dia?
¸.•❤ Awak sedang MENUNGGU saat-saat dapat bertembung dengan nya?
¸.•❤ Awak sedang memilih BAJU yang paling MENARIK untuk keluar DATING bersamanya?

Errkkk..jika jawapannya YA, awak sedang membuat Kekasih Agung awak SANGAT CEMBURU....
(¯`*•.¸ Berkata Ibn Qayyim al-Jawziyyah :”Allah swt CEMBURU terhadap HATI HAMBANya yang mengabaikan cinta, harap dan takut kepadaNya, dan ada sesuatu yang LAIN dalam hatinya selain Dia.”¸.•'´ ¯) ♥

Kecemburuan Allah swt langsung tidak menunjukkan KERENDAHAN atau Dia MEMERLUKAN kita. Maha Suci Allah daripada sebarang SIFAT KEKURANGAN. Cemburu Allah ialah TANDA BESARnya cinta Yang Maha Pengasih dan Penyanyang terhadap hambaNya. Dia TIDAK memerlukan kita. Dia tidak luak dengan kelalaian kita. Tidak terjejas TANPA cinta kita.

Dia cemburukan HATI kita yang meletakkan CINTA LAIN lebih AGUNG daripadaNya kerana Dia SAYANGkan kita. Dia tidak mahu kita menempah jalan SENGSARA. Dia menawarkan cinta yang TIDAK pernah mengenal KECEWA. Inilah HAKIKAT CINTA yang Agung..

────(♥)(♥)(♥)────(♥)(♥)(♥)
──(♥)██████(♥)(♥)██████(♥)
─(♥)████████(♥)████████(♥)
─(♥)██████████████████(♥)
──(♥)████████████████(♥)
────(♥)████████████(♥)
──────(♥)████████(♥)
────────(♥)████(♥)
─────────(♥)██(♥)
───────────(♥) ..SubhanALLAH..Ini Sungguh INDAH..


kita yang selalu terleka selama ini kan?? mengharap pada yang tak memiliki cinta mutlak sepenuh hati dan mengabaikan si pemilik cinta mutlak sepenuh hati. HAH. macam tak kena je kan.. so, lets change =)

abah _ 4

aku memang la excited giler bila tahu dapat masuk U.. i know, this is my chance to fix everything! especially kepercayaan abah dan umi.. and all my siblings. YA.

masuk U, abah hantar.. dan, still, macam biasa. abah dia just drop by, letak barang, bagi duit, salam dan terus balik.. maka tinggallah aku terkontang kanting sorang diri simpan bilik,, nasib baik umi tolong angkut barang. sampai ke bilik.. sesudah abah balik, jeles jgk dgn rumet aku, mak dia yang tolong simpan2 kat dia. aku? dah kena tinggal dah. alah, esok hari sekolah. nanti kesian kat abah kalo sampai lewat. nak hantar adik2 pegi sekolah lagi.. pujuk la wahai diri ! HAH HA.. 

niat hati, memang tekad, nak study. sebab tu kat U aku tak pernah nak pandang sape2 nak buat teman istimewa.. even it is just a girl.. sebab hakikatnya, kalo aku dah rapat, tak kira la pompuan, apatah lagi laki, aku tak dapat bayang, aku bila dah jth syg, susah nak lepas.. susah nak lupa... plus, at that time, i bring my broken heart. HEHE.. yes. aku tgh kecewa giler masa tu. and dats are the hardest test i have to face. nak coop dgn perasaan sedih giler kawan kite lupa, macam tak endah kat kita, dgn perjuangan nak bangun balik tebus kesalahan.. ni semua buat aku jadi sumtim like, species terkaku di dunia. aku takut.. takut nak berperasaan lagi.. takut luka yang tak sembuh kat hati dilukai balik. dan aku taknak dalam keterlukaan aku, aku lukakan lagi abah dgn umi.. dua insan paling penting dlm hdp aku. 
NO, I DONT WANT!

dalam keterpayahan tu, aku belajar.. benda2 terpayah dlm hdupku.. aku belajar tidak berkawan terlalu rapat. aku cuba utk tidak mudah jadi mesra. aku belajar, lebihkan diam.. aku belajar, lupakan my galfren *dat one i mean* , aku belajar, BERJIMAT DUIT, aku belajar, utk belajar bersungguh2.. aku belajar, tolak kegeraman nak sandang apa2 jawatan.. susah jugak. but i have to.. banyak aku ditarbiah dari kegagalan masa SPM dulu.. terlalu banyak walaupun perit.. agak berbaloilah dgn keperitan tu.

and, akhirnya, aku berjaya dalam semua  "pembelajaran" tu.. 
lastly, keluar result final U, and, i'm in the dean list! orang pertama aku tunjuk ialah abah!! sebab kebetulannya masa tu abah ada kat umah dan takde keje at that time! aku, masa gta dia, abah, result ore, masa tu dah nak termenangis dah.. terkial-kial dia cari spek masa tu, dah lama sangat, dan aku pun perasan spek dia takde masa tu, aku pon direct je gtau lisan. HEHE. bahagianya.. mencipta satu kejayaan semula. 

kurang lebih seminggu lepas tu, rumah aku ni agak sibuk terima tetamu2. bukan sebarang tetamu, bukan sebarang "tamuan" tapi, tamu merisik bagi kakak2 aku.. aku tumpang senang dalam kepenatan. ye lah. dah namanya aku chef-to-be, akula tugas perah kepala otak nak hidang ape kat tamu.. aku jugala yang dok perah asam limau, eh, bertungkus lumus memasak kat dapur. takpe, aku suka pe. tambah2 lagi bila abah promote, hoh, ni la chef masok. ecececece. pengiktirafan mahal tu.. jarang jugak abah nak puji2 ni. haha.. 

but, its quite sad.. sebak actually. bila orang dtg mintak anak pompuan dia, abah tak cakap banyak.. dia lebih banyak bercerita pasal diri dia.. dan, bila aku dgr cerita abah, masa dia belajar dulu, dgn susah payahnya, semangat nekad.. abah kate, dia takleh nak g belajar kat mesir, sebab xde duit.. last2 belajar kat pondok,, macam2 abah cerita, cukup la buat aku sebak.. huhu.. abah jugak ade kate, dlu abah dia ajar dia baca quran.. sekali salah, abah dia kate, HISH. abah dah tak boleh baca, terus nangis.. abah kate lagi, abah dia tak pernah marah dia dgn adik2.. abah kate, dia takut dalam hormat kat abah dia.. hati aku kate, abah pon sama la bah.. kitorang pon takot dgn abah.. abah cerita semua tu depan bakal menantu dia,, depan bakal abang ipar aku, mungkin dgn harapan, dia akn jadi abah yang baik buat cucu abah nanti.. pandai abah.. selit hikmah dalam cerita.. aku jadi senyum sendiri... 

3hari berturut2 abah layan tetamu yang datang nak petik "bungaa" yang dulu abah tanam, abah semai, baha jaga.. yang dulu umi siram, umi baja, umi buang ulat2 yang nak rosakkannya.. abah senyum je.. satu je abah kate kat diorang,, ambo pesan so jah, jangan dok buat payoh.. hantaran, nak bg 3, siket lajop.. nak wat mari 21, sohho pulok.. tapi gak alik ambo, kalo demo nak wat mai 1 pa pon ambo xmalu, sebab kalo demo wat mari 100 pa ambo xsohho. abah kate gtu.. terlalu dalam maksudnya.. kan??
 abah kate lagi, hop pntg bukey bekwoh tu, hop pntg akad tu. bereh hop tu, ambo lega dh.. selalu abah cakap macam tu.. wat mudoh, benda jgn wat payoh.. rasa lega sebab tanggungjawab abah nak nak habis pada anaknya, tapi aku yakin, jauh di susut hati, abah tetap akan risau, macammana orang layan anak dia, lepas kawin.. nama pon abah, ape yang dia buat, cool je memanjang..

satu hari, abah kate nak pgi KL.. sedang2 elok k.a pon  nak balik shah alam.. maka, dua orang tu nek la bas sekali.. seusai keje abah, kakak2 aku bawakla abah jalan2 KL.. bukan senang nak jumpa abah. kebetulan pula, bakal abang ipar aku yang keje kat pahang ada kat KL.. selebihnya dua orang lagi bakal2 ni memang keje kat KL. dan kakak2 aku pon, sama la.. kak ipah di cheras, kak a di shah alam, kak na di damansara.. dan bakal2 ni pula, semua ada.. maka berpestalah dorang.. bawak abah round2 KLCC segala! 
jeles aku! 





abah pula, katenye kakak2 aku, sporting habesla hari tu.. siap bakal2 ni terkejut sebab selama ni dorang mmg takut kat abah, sebagaimana kami takut kat abah..

dan bila abah balik, suka aku tgk abah senyum. happy je.. mungkin, dalam hati dia, tu jodoh terbaik utk kakak2 aku. abah pun dah tgk sendiri dgn mata kepala dia, macammana perangai bakal2 menantu ni.. satu yang aku tabik kat abah dgn umi, datang je kawan2 kami2, dorang kekok nak bahasakan pakcik, makcik, tapi lebih selesa kalo kawan2 kami panggil abah dan umi.. yeah.. itulah mereka..

the best parents ever.

tu hal kakak2 aku lah.. 
hal aku?? entahla lagi.. tak tahu macammana masa depan. bagi aku, ini baru permulaan... doakan aku berjaya, tak kecundang lagi kali ni... aku ingat kata2 abah masa pgi konvo kakak2 aku, abah kate kat aku, kak, tgk tu,, dapat hadiah gtu baru jolo nk konvo.. 
masa tu aku senyum je.. tapi, masa ni? masa ni ialah masa aku kena usaha realisasikan harapan abah.. masa konvo dok atas stage, dapat hadiah.. dapat pakai selempang best student.. dapat anugerah naid canselor ANC.. 

sekali lagi, doakan aku berjaya, untuk insan ini,



ketika kejauhan 

masihku hangat kasihmu ayah
betapaku rindukan redup wajahmu
hadir menemaniku

terbayang ketenangan
yang selalu kau pemerkan 
bagaikan tiada keresahan

walau hatimu sering terluka
tika diriku terlanjur kata
tak pernah sekali kau tinggalkan
diriku sendirian

ketikaku dalam kedukaan
kau mendakap penuh pengertian
disaat diriku kehampaan
kau setia mengajarku 
erti kekuatan

terpancar kebanggaan 
dalam senyummu
melihatku berjaya
bilaku kegagalan
tak kau biarkan
aku terus kecewa
dengan kata azimat
engkau nyalakan semangat
restu dan doa kau iringkan

tak dapatku bayangkan 
hidupku ayah 
tanpa engkau disisi
semua kasih sayang 
yang kau curahkan 
tersemat dihati.....


dan tak lupa, pastinya buat umi juga =')


FIN_


abah _ 3

dan.. melangkahlah aku ke tingkatan 4 pula.. ye.. macam biasalah.. anak2 abah, mana ada peluang nak tukar2 sekolah.. lagipun,, aku? memang takde niat la nak tukar sekolah kan. theee.. dah jatuh sayang kat naim. and, masih banyak benda yang aku tak nyempat2 lagi nak laksanakan kat bumi naim ni. so, need to take this precious time,, gunakan peluang yang ada,, beri yang terbaik utk almameter ini. YA.

sejak aku naik f4, aku taktau nape,, bz sgt. tak sempat nak study.. naim, guna cara pos nak hantar result.. confirm2 sampai tu, surat kat tangan abah.. sebab, aku yang tulis alamat kat sampul surat, nama sape? nama abahla.. dan memang, surat ape pun abah tak bagi orang bukak kalo nama dia dan adik2?? memang dah tak bukak la kalo nama pun surat abah.. kalo bukak pon, ummi la.. ada satu hari, aku takut sangat.. result aku memang turun giler.. siap pakej ade dua subjek yang fail lagi.. nasib bek je result printed, bukan tulis tgn, so, xdela nampak pen merah kan... dah ke masa tu cuti sekolah, selama ni, aku balik2 asrama, aku just tgk, result aku sampulnya dah terkoyak, atas mesin jahit dalam bilik umi *bilik abah sekali la kan* tapi, kali ni, takot.. sebab kalo result sampai, aku ada.. ape abah kate??

dan, nasibnye punye baik, surat sampai kat tangan aku.. heh heh he. abah balik, lupa pulak aku letak kat atas meja result aku. abah tengok, nama dia, tapi dah terbukak. ALAMAK!! mati aku.. dah.. dah tak tahu nak kontrol dah.. abah pon bukak.. satu tgn pegang result, satu tgn pakai spek.. aduhh... aku tengok je, hujung mata. TAKUT! abah tengok sekali lalu je.. rasa macam nak pejam mata je.. siyesly takut.. tapi, abah lipat balik, buat muka cool, masuk bilik. ya allah.. tak.. abah tak marah.. abah langsung tak kate ape.. dan, abahla.. memang abahla ayah yang takpernah nak marah pun anak dia.. sekali dia tengok je, kami dah stop buat benda2 yang entah pape.. belum tegur lagi.. cukupla dgn pandangan menusuk kalbu dari atas cermin matanya yang dia sangkut kat atas hidung yang tak berapa mancung tu.. tu dah cukup.. cukup utk buat kami berhenti.. tambah dua geleng di kepala, satu ke kiri, satu ke kanan, kalo yang berdiri, dah terduduk.. kalo yang duduk, tertunduk kaku.. kalo tambah satu pakej lagi, abah kate, JANGAN. walaupun xde kenaikan pada nada atau pitchingnya, tapi cukupla buat tubir mata dah penuh macam empangan masa musim banjir besar.. tunggu masa nak limpah je..
tapi dalam hal ni, aku tahu. abah tak kate ape. umi pon, cuma tanya sepatah.. bakpo ni? dats my parents. and dats also my family.. selalu taruh kepercayaan pada anak2 mereka, uruskan hidup sendiri.. takpernah nak tentukan apa2 dalam hidup kitorang.. cumanya, kalau nampak tersasar sikit, umi mula bukak mulut, berleter potpetpotpet.. tapi abah?? cukupla dgn pandangan sekilas,, tahula kami abah tak suka..

dan, aku? tak tahu nak buat apa.. nak tolak ape2, harapan cikgu cukup tinggi.. kawan2, sementelah lagi.. tapi, macammana dgn abah dgn umi?? aku pun tak sanggup nak kecewakan mereka. sepuluh kali tak sanggup.. tapi,benda nak jadi. jadi jugak.. down jadi.. rasa macam dah tak guna.. siyesly tak guna. dalam mind aku, aku dh fail semua benda.. memang aku fail tahap paling kritikal masa tu.. leadership, lama tak bergilap.. sama je dgn keadaan piala kemengan aku peringkat negeri, tebalnya debu kat piala tokoh kepimpinan tu, samala juga berdebunya hati aku nak bangkit masa tu.sebabnya apa? sebab aku fail peringkat kebangsaan, aku rasa bnda tu cukup kuat. amat kuat menghempas diri aku.. tambah lagi, dgn ada satu peristiwa, yang hanya aku sorang yang simpan sampai hari ni, yang memang buat aku rasa depress gila. tapi, aku takpernah nak bagitau sapa2, sampai detik ni, sebab perkara tu terjadi, kesinambungan daripada study aku yang fail.. ya.. dats my fault.. dan, sejak dari akhir tahun f4 la, habes semangat aku nak belajar..

naek f5.. aku cuba improve diri.. cuba dan cuba.. tapi aku masih takleh lupa.. study aku jatuh, aku tertekan dgn cara bodhnya sampai takleh nak naik2 kan sampai la ke saat akhir.. aku cuba, tapi rasa takut mengecewakan abah dgn umi buat aku cuma study separuh hati.. ya allah.. tertekan! kecewa dgn diri sendiri, parah rupanya. HAH HA.. and at that time, cuba utk mencari seseorang yang aku agak2 boleh tenangkan diri. seseorang yang takpernah aku expect semuanya akan jadi lebih dari apa yang aku sangka.. NOPE. its not a boyfriend. just a girlfren.. konon2nya, aku nak lepas kecewa la kan.. dah study berterabur. HAH HA.. tapi, sekali lagi, dan yang hakikatnya sudah berkali kali aku silap hitungan.. leka lagi.. si dia bagi semangat, sejam pakai semngat, hilang lagi.. dan, yela.. kesimpulannya,,, pi mai pi mai, tang tu jugaklah akunye. dan keputusannya?? ofkos zaman kejatuhan aku.. result spm yang sangat ARGHHHHHHHHHHH!! sakit hati.. dan,, dalam hati aku, nasib baik, buat kesekian kalinya, abah tetap ada kerja masa aku nak ambik result spm.. dan, hari tu, aku pergi sendiri.. tak tahu bagaimana nak tengok muka abah kat rumah nanti. tak tahu macammana aku nak tahan airmata bila call umi.. tahan.. bila dah tak tahan, bagi alasan, 'ming, bisingla sinih.. nati ore tepon pahni la pulok. oe dapat 4A jah, pahni deh" terus aku letak.. atleast, aku bagitau jugak.. walopon masa tu aku menipu.. sebab? aku tak tahan! nanti takpasal2 termenangis kat sini.. HAHA..  and all of sudden, my galfren call.. she's not at scholl at dat time.. tanya aku dapat bape. wat should i tell her?? tertahan2 jugak, aku bagitau. aku tahu, dia kecewa dgn aku, tapi aku? langsung takleh nak maafkan diri aku.. DATS ALL MY FAULT!

seusai majlis, kawan2 semua nak balik.. aku, masih terfikirfikir sorang. HOW COME? macammana aku nak balik? macammana nak tgk muka umi? and, i decide, just stay here. even, it is just, ALONE. takde org pon masa tu. siyesly i'm alone.. huhu~ orang len, dgn kawan2.. tapi, aku pun xtahu, mata kau tak nampak pun walau sorang kawan aku masa tu.. tipula tak nampak.. tapi, just come, talk a bit to me, and go.. tak kisah.. sebab dalam mind aku sekarang ni,, ape aku dah buat?? kesian abah.. umi..
I'M USELESS!

cuti spm? aku duduk kat umah je.. mengubati luka2.. cuba bangun kembali.. try to be normal.. try to act like nothing happen.. ya. family aku takpernah jadi kejam.. cuma agak terkilan, dengan diri sendiri bila lihat penerimaan cool dari kakak2.. dari umi sendiri.. dan ofkos.. dari abah.. aba kate, dia ta kisah kalo anak dia tak pandai belajar.. asalkan, jaga agama.. asalkan adab ada. asalkan taklupa ibubapa.. yes. itu abah cakap.. tapi aku? ni dah kira lupa ibu bapa la ni  bah.. kalo ore igt, oe xwat gni ko abah ng umi.. dalam hati je la kan cakap cenggitu.. dalam cuti tu jugak, aku guna sepenuhnya masa buat semua kerja rumah, dari basuh kain, kemas rumah, masak.. semua la.. walopom kau tahu, tak perfect, tapi atleast cuba membantu. cuba berkhidmat kat abah umi, selama ni pon, balik ostel tahunya tidur, hadap buku dan tidur balik.. tu je keje aku.. kadang2, umi yang tolong basuh baju aku.. sidai baju aku.. yang sebeg besar, dua minggu tak basuh.. but, it is just sometimes oke. heh heh.. kalo sempat, aku basuh terus kat ostel.. aku tak suka lama2 kat rumah.. jiwa aku sakit. especially masa f4 n f5. aku taksanggup nak tgk muka abah umi lama3.. wajah2 yang aku tahu masa tu lagi, yang aku akan kecewakan mereka.. sebab tu dulu, aku suka balik awal ostel.. dan sebab yang paling2 kesebabannya aku tak homesick. sebab dok kat umah lagi sick kot. theee...

and, tibalah pula masanya nak masuk U...

_bersambung_

Monday, November 14, 2011

abah _ 2

gara2 aku sekolah kat naim, maka adik2 dan kak aku yang sekolah dlm kompleks sekolah2 tu terpaksa masuk, jalan kaki.. sebab abah hantar dorang kat luar, kat pintu gerbang besar nak masuk kompleks sekolah2 tu.. sebab ape? sebab abah takot aku lewaat.. mula hari fes lagi aku masuk sekolah.. 
abah dah sampai kat naim, masa tu, pukul 7.15.. walhal, daftar start pukul 8.. abah teman.. masa tu depan bilik intrksi.. abah tanya, lapar ke tak.. aku senyum je.. dah bfast pon tadi, sebab umi mmg de best, takpernah miss ready bfast utk kitorang.. tapi, abah bwk jugak pgi makan.. abah nak teman, masa daftar, tapi takleh, sebab prinsip kat naim, student kena uruskan sendiri.. masa aku siap, aku tgk abah dekat kaunter asrama. ALAMAK! abah tanya, " kak, nak dok asrama? " hati aku kate. tokseiii~~ tapi, mulut kate, " err. tau. ikut abah la.." abah tgk muka aku, dia ambik je borang rayuan.. tapi dia tak isi.. sebab dia tahu, aku sebenarnya taknak masuk asrama lagi.. 

setiap pagi, pukul 7 nescaya abah dah hantar aku ke sekolah.. awal.. sebab abah takpernah ajar anak3 dia buat walau satu kesalahan kecil, macam lewat pgi sekolah.. mula2, abah masuk keta sampai depan gate besar naim, tapi, dekat tgh tahun, abah hantar kat luar, parking depan wisma kuning depan lorong naim.. abah keluar, kunci kete, pimpin aku lintas jalan, teman aku jalan, sampai depan pintu pagar.. f1, f2.. abah masih layan aku macam budak kecik. hehe.. konklusinya, abah tetap hantar anak dia depan pintu pagar sekolah..
kadang2, abah taksempat nak hantar pergi sekolah.. tapi nsb bek abah ada kawan kat naim.. ustzh shadiah.. dia kate, srh aku tmpg ustazah pegi sekolah. masa tu ssh la siket.. kena jalan sorang2, xde abah teman.. xde ummi jgk.. jalan sorang sampai depan tu.. kadang2, abah tetap nak hantar aku, walaupon abah ade kuliah subuh pagi tu. last2, aku sampai lewat.. tapi, abah try back up.. abah yang gtau prefect jaga pagar yang aku lewat sebab dia.. prefect pon tak byk soal, sebab aku pon prefect jgk..hehe..
 last2, tgh thn f2, aku decide nak masuk asrama.. aku tak bagitau pun abah aku apply asrama.. bila result kuar, tgk2, permohonan berjaya.. aku bagitau abah, next year aku masuk asrama.. abah senyum je.. huhu.. sehari nak msuk asrama, baru abah ada masa nak pergi beli kelengkapan masuk asrama.. 
pagi esok, aku bertugas, utk pendaftaran f1.. kena pergi awal. melangkah ke alam asrama..

sebab tu aku takpernah nak homesick dok asrama.. sebab ape? sebab aku pk abah.. aku igt umi.. tup3,, tibalah hari pmr.. hari keluar result pmr.. sekali lagi, abah takleh hantar aku utk ambik result.. tapi, kali ni, abah back up.. dia hantar aku awal2 lagi pegi naim.. masa tu kak ipah teman.. pukul 7 aku dah ada kat naim.. tunjuk2 sekolah kat kak ipah.. 
hari tu dalam sejarah.. aku dapat 9A.. terus gtau abah, ummi.. kakak2 yang len.. dan hari tu, rezeki aku, dapat masuk paper.. cover depan lagi =)
abah bli paper hari tu, dia senyum je memanjang..

sekali lagi, happy sebab aku dapat gembirakan abah, ummi dan adik2 yang len..

_bersambung_

abah..

abah aku?
 anak ada 9, takde terkecuali walau sorang, anak pertama hingga akhir, semua takut kat abah.. kadang2, kitorang suka, sebab abah bz.. selalu je takde kat umah.. so, masa abah takde kat umah, bolehla kitorang berpesta pesta kat umah. umi larang, kitorang takdengar. hehe.. nakal punye anak,, tapi abah?? alah, takdengar suara lagi, cukup la dengar bunyi ekzos kete atau motor abah sampai depan rumah, semua orang jadi baik. haha.. resah jugak kalau abah ada kat rumah.. semua kena senyap.. abah kalau bukak cerita, kami dengar, nak gelak dulu takut,, tunggu abah gelak dulu.. hehe.. baru kitorang gelak.. kalo tgk tv dgn abah, semua senyap.. mana stesen tv yg abah bukak, yg tulah kitorang tgk.. xde sorang pon wat bantahan... kadang2 boring sebab abah tgk berita, abah tengok forum perdana, abah, berita tamil pon dia nak tgk.. tapi, kitorang diam. takutlah.. nak cabut, taktahu nak buat apa.. last sekali, tgk je la.. nasib baiknya, abah ni suka jgk tgk cerita nyanyi2.. so, xterlepas la nak tgk mana2 pertandingan. cuma?? cumanya x fun la cket.. kalo abah takde, kitorang boleh nyanyi kuat2,, kalo tgk dgn abah, kitorang nak miming pon takot, nyanyi dlm hati je la.. harap2 dalam hati,, mtop2 abah ngatuk, masuk tdo,. HAHA.. ape punye anak!

ramai2 adik beradik, aku rasanya yang paling suka ikut abah pegi manamana. masa kecik dulu, aku suka ikut abah pgi men ' haji ', aku suka ikut abah pegi kedai kopi.. ikut abah pgi situ, sini.. takpe, aku abah bawak.. orang len xberani nak mintak.. ada satu hari, gara2 nak ikut abah pegi keje, aku ikut abah pgi recording kat stesen radio. aduhai.. menyesal jugak ikut.. lama la jugak recording utk rancangan tu.. aku? tengok ikut cermin dalam 1 bilik sebelah dgn abah.. 
dulu, aku suka mereport kat abah, kalau kakak2 aku terover gurau dgn aku. abah?? abah tak marah.. tapi dia pujuk la kan.. alah, setakat kate, "bo la kak. bo tiok.." tu pon dh cukup bangga abah pujuk. hehe.. hehe.. anak manja abah  ke?? urmm.. kot. hehe. tu, masa aku kecik..

masuk skolah rendah,, alamak.. duit.. jimatnya duit abah bagi.. abah bagi 50sen je, simpan.. kadang2 tak beli pape pon.. sebab?? nak tunjuk kat abah, kat umi. "ore tok beli.." suko nk tgk abah senyum.. hehe.. kdg2, ada program kat sekolah.. tapi abah takleh hantar.. aku gatal2 jugak nak balik, last2, tarik muncung, sebab kena pgi skolah jalan kaki.. tapi, sape suruh? abah tak marah, dia tgk je.. and sampailah hari nak ambik result upsr, sedih.. abah kate, pgi sdiri.. abah ada keje.. jalan kaki, ambik result.. 
sukanya, dapat 5A.. balik rumah, tunggu abah balik tanya.. duduk kat kusi ruang tamu,, abah balik hantar kak icah sekolah, abah tengok biasa je.. tak tanya pulak aku dapat berapa.. aku pun, mrajuk senyap2, tanak gtau... lepas tu, abah kuar lagi, pegi keje.. ada kuliah maghrib kot.. baru kak icah buka cerita, abah sebelum balik rumah, abah pegi sekolah aku, tapi aku dah balik.. abah check kat board, abah dah tahu, aku dapat 5A.. abah suka, sebab aku yang mula2 anak dia dapat stret A.. hehe.. hati kena pujuk dah, patut la abah tak tanya...

nak pilih sekolah menengah?? abah jugak yang susah2.. mula2 abah hantar daftar kat SMK PUTERA, sebab aku kate tanak pegi SMKA NAIM LILBANAT, sebenarnya sebab aku taknak pakai tudung labuh, tapi aku kate kat abah, "toksei,, nati abah kena ngata jauh... nyusoh ko abah jah" hehe... pandai kan aku ambik hati abah?? abah pun, macam biasa la, dia takkan paksa, tapi dia tunggu sampai kita sendiri rela.. masa daftar, semua cikgu2 kat putera srh aku pgi naim.. dorang kenal abah, sebab abah YDP PIBG skolah tu.. so, last2 aku decide, xpe la bah,, oe g naim.. abah senyum je..

_bersambung_

hiba

rasa seperti tidak mampu ditahan lagi air mata hari ini..  mengalir deras,  walau ditahan terlepas jua jatuh lembut ke pipi.. y...