Posts

Showing posts from November, 2011

tertarik.

hey. blogwalkim di atas peng-update-an *ya allah.. teruk rosak bahasa bangsa* blogger2 len, tertancap pada satu post yang abby tulis. reply me, its must. nice one.
and hmm..  do reply me too. its must, YOU :)
gotta go, *wink*

leader_3

bismillahirrahmanirrahim :)
bncg2 pasal skills, bincang2 pasal roles, basic..  apa kate kita share pulak, apa itu sebenarnya leader??
dia ni ialah orang yang mampu PLAN, ORGANIZE, LEAD, CONTROL  and evaluate all of their work.  dat is a real leader! leder ni pulak dia lead sape???  tentunyalah dialead satu organisasi..  dan apa pula itu organisasi??
hah. haha.. organisasi ini kita panggil dia begitu apabilanye,  dia terdiri daripada 2 atau lebih orang yang bekerja untuk mencapai matlamat sahaja  *so, tak payah risau la kalo semua leader tak nak buat keje,  ada dua orang dah cukup.*
ape yang saye nak kate??
yang saye nak kate ialah, kalo anda rasa anda ialah pemimpin, BUKTIKAN  bahawa anda mampu plan, mampu organize, mampu lead dan mampu control..  dan jika anda kate anda leader,  pastikan anda menyumbang kepada organisasi.  menyumbang kepada pembangunannya, bukan keruntuhannya..  anda kenal apa matlamat organisasi anda,  anda pula salah seorang drpadanya,  maka anda WAJIBlah bekerja ke arah itu  dan tinggall…

leader_2

bismillahirrahmanirrahim~
oke move on kepada macammana kita nak measure performance seseorang leader tersebut. oke. how?? cuma dgn dua benda sahaja, iaitu keberkesanan dan kelancaran dia buat kerja. dan apakah itu??
effectiveness, keberkesanan ini ialah bila leader tu mampu utk do the right things. buat benda yang betul.. contoh. dia selalu come out dgn strategi2 yang brilliant, tak pernah buat pembaziran dlm resources dia, *resources ni termasuklah masa, tenaga ank2 buah, duit, raw material and so on*. dat is keberkesanan
and second one is, efficiency atau kelancaran. ni pula ialah bila leader tu mampu do the things right. perbetulkan mana yang salah. oke, rasanya yang ni takperlu nak hurai, mesti korang faham kan :) ??
and move lagi utk skill yang perlu ada. ada 3 semuanya. dat is,
conceptual, human and technical. oke.
CONCETUAL leader ni mampu utk meramal apa yang akan berlaku pada masa2 depan. tak semestinya bila kita sebut masa depan ialah beberapa tahun akan dtg, ia juga maksudnya esok, atau…

leader

bismillahirrahmanirahim.. assalamualaikum WBT.
oke. lets go thru this topik. LEADERSHIP. macammana ue all nak manage ue punye keje.
ada 4 benda, that is, planning, organizing, leading and controlling.
PLANNING.  maksudnya merancang. kita sbg ketua, mula2 kena rancang kita punya kerja. ape yg kena rancang? dat is include setting GOALS and defining the actions necessary to achieve the goals. masa ni juga kena rancang strategi dan develop plan nak achieve kita punya goals.
ORGANIZING.  ah hah! utk ini, kita organize, kita susun balik, ape yang perlu dibuat. sape yg kena buat, bawah skop keje xco atau lajnah mana.. atau indvdu mana. macammana nak group2 kan task tersebut, nak bahagi2kan task tersebut.
LEADING.  once bnda ni dh stat buat, maka ketualah yang berperanan utk lead. apa yang kita kata bila ketua lead? macammana? bila dia mampu memberi arahan.. apabila dia mampupilih the most effective communications dgn ank2 buah dia.. bila dia boleh menyelesaikan semua masalah yang berlaku dgn tng.. bl…

a.story

Assalamualaikum, hello there world =)
Teringat pula satu kisah. Kisah bertaip *bukan berbunyi, sebab aku sedang menulis dan membaca dan penulisan dan pembacaan  secara monolog dalaman tidak akan mengeluarkan sebarang bunyi, HAHA*
Ada seorang penceramah yang berceramah kepada ramai orang *ofkos la ramai nama pun penceramah*  dan ada satu ketika, dia mengeluarkan sekeping not RM50#. Dia bertanya kepada pendengar, siapa yang mahukan duit tersebut. Ramai yang mengangkat tangan, nak katenya dorang nak la duit tu kan.. selepas tu, penceramah tu menawarkan sekali lagi siapa yang mahukan duit itu.. jumlah yang angkat tangan semakin sedikit, tapi masih ramai yang mengangkat tangan.. sekali lagi, penceramah tersebut bertanya, siapa yang benar-benar mahukan duit itu.. dan sekali lagi, masih ada yang mengangkat tangan, tapi bilangannya berkurangan juga dari tadi. *oke, ada part cerita yang aku twist sendiri oke, lalalalala* dan, akhirnay penceramh tu berkata.. Semua orang mahukan duit ini, tapi xde …

anNeesyA.7

previous episode

Dia tidak mampu berbuat apaapa.. hanya mampu berteleku di meja tulisnya. Tidak mampu menulis.. tidak mampu berpuisi.. nafas panjang ditarik.. dalam. Tersenyum sendiri bila mengingatkan karyanya yang menjadi isu dgn Puan Ima hari itu tiba-tiba disiarkan, tanpa diberitahu sepatah pun kepadanya, walaupun sekadar satu karya dalam satu ruangan tambahan. Barangkali rezekinya dari langit? Hah ha.. entahla… apa yang penting, bukan wang.. bukan jua nama.. tapi isi artikelnya itu.. apa yang ingin disampaikan. menulis bukanlah kerja utamanya. Sesungguhnya, dia seorang penuntut. Penuntut ilmu tuhan yang tak berkesudahan. Dan juga penuntut di sebuah pusat pengajian tinggi. Kerja yang disandangnya itu pun, sekadar untuk menambah duit poket. Ye lah.. dia bukannya dari keluarga berada. Menyambung pengajian untuk mendapatkan diploma pun payah. Terpaksalah.. terpaksa dia bekerja sambil belajar.. namun  sekarang, bukan lagi di pejabat, tapi di kampus. Belajar sepenuh masa, tapi bekerja t…

bunga

Bismillahirrahmanirrahim… Salamullah ‘alaikum warahmatuhu wabarakaatuh ~
Imam ali R.A once said that “ be a flower that give the sweet fragrance to even the hand that crushes it “
Hmm.. agak la… nak jadi bunga.. yah.. perempuan. Gadis.. wanita selalu diibaratkan seperti bunga kan?? Seeloknya, jadilah si mawar.. indah.. dan lebih terpelihara dengan duri2 yang ada..  hanya mereka yang berhati-hati untuk memetiknya sahaja yang bakal menikmati haruman itu..
Dan.. hakikatnya bukanlah satu perkara yang senang untuk menjadi bunga.. cantik.. wangi… diidamkan dan disukai, disenangi  serta disayangi oleh semua… dan  yang paling sukar ialah tetap memberikan haruman walaupun kepada tangan yang menyakitinya.. kecuali ada bersamanya  sifat ikhlas yang tidak ternoda…
Wallahu a’lam,

sekali

Bismillahirrahmanirrahim… Assalamualaikum wbt..
“how strange? You lose a little from you and you cry. And your whole life is wasting, you are laughing??” _ibn qayyim_
Kebiasaannya manusia..  bila diuji dgn kehilangan harta benda, org2 yang dsayangi, kematian dan sebagainya, ramai antaranya yang sedih dan meratapi… dan ramai juga yang masih bergelimpangan hanyut dalam nikmat dunia… tika nikmat itu masih dikecap, bahagia usah dikata…  tiap masa senyum sahaja.. tapi, bila nikmat itu hilang, mulalah bermuram durja.. Sedangkan.. tika diri hanyut, segalanya tidak tahu ke mana.. usia, dibuang begitu saja, tanpa pengabdian kepada yang Esa.. dan tika Dia ingin menyeru kita semula, kenapa mesti kita berduka?? Seharusnya, koreksilah diri…  jangan pula mencaci maki..  ingat, hidup hanya sekali.. bukan untu berjoli..  tapi untuk mengabdi diri..  pastinya, kepada ilahi ~


call ???!

Image
TAG DATANG LAGI~~
cara :: 1-   fikir jawapan terhadap soalan 2-  bagi respon ya atau tidak 3- boleh bagi sedikit explanation 4- bagi min 5sebab beserta sedikit ulasan 5- terpulang la korang nak tag org len ke tak, *senangnye citer*
bukak kisahnya, tentang,  orang call saye, saya suka ke tak?????
oke, lets begin!
bagi aku,, its actually, depends atas jenis panggilan la.. kalau yang kecemasan, i appreciate it very much, tapi, kalau sekadar borak2 kosong, honestly,  AKU TAK SUKA.
aku tak suka orang call aku lama2 sebab ::
1. kadang2 aku tgh sibuk la..  nak jawab call lagi, nak buat keje lagi.. kalo korang sms dulu takpe gak.. taip, nanti u free, mcg ea, i nak call. ah, sumting like that one is much better!
2. tak adil. kedit awak je yang habes. saya senang lenang pulak dgr citer.. len la kalo awak tu big boss!  hehe. namun apakan daya, awak juga pelajar macam saya, yang duitnya masih bergantung kat mak bapak lagi, nak borak lama2, mcg je la. barulah fair and lovely~
3. boring ye la. dah cakap pon lama2, kdg…

kepada : sesiapa yang berkenaan

bismillahirrahmanirrahim..
manusia. jiwang karat kot?? tambah2 ank2 muda skang ni. *aku pon tergolong dlm kategori yang sama la ni?? * apenye??????   kalo dh sayang, tak igt dunia.. ape?? siap kate ape?? kononnye la kan.. lautan api sanggup ku redahi segala. kang, kalo kita srh buat betul2, bukan lautan api, lautan garam, a.k.a laut pon ko lemas kang. HAH HA..  tapi yang masalahnya, bila ditinggalkan si dia, terus je down. rasa macam everything lost.  ye. aku tak salahkan sesapa... aku tahu ni masalah hati.. aku tahu ni soalnya jiwa raga kita yang pecah berderai. dan aku tahu, korang akan kate, shut up la... ko tak tahu, ko kapel pon tak, sng2 nak srh org diam. eh, hellooooo..  mmg aku tak pernah kapel, tapi, aku ni manusia biasa gak.. jgn kate aku tak faham perasaan korang.. aku tahu, aku faham, cuma aku takpernah alami,  dan insyaallah, tak berniat pon nak alami semua tu oke. *insyaallah2*
i know its hard.. very2 hard kalo kita nak lupakan sesuatu yang kita sayang..  sesuatu??  oke la sesuatu…

analogi_

Merubah bukit & gunung kadangkala lebih mudah daripada merubah minda manusia yang berakar umbi sekian lamanya;

Bukit & gunung jika diubah tidak akan bercakap, tetapi manusia jika kita ingin ubah mindanya yang patut di ubah, apabila mereka tidak bersetuju, mereka bukan sahaja menolak, tetapi merencana untuk bertindak & kita akan menghadapi padahnya...


Bukit & gunung tidak akan berdusta dan membuat cerita bohong tentang kita, tetapi manusia yang tidak bersetuju akan melakukannnya...


Bukit & gunung tidak akan berhasad dengan kita, tetapi manusia jika dia hasad, segala kejadian dan cerita luar biasa akan tercetus yang pada hakikatnya bukan daripada kita...


ya. dats right.. jadi, untuk merubah manusia ni perlu bersamasama ialah sebuah hikmah kan.. mana nak cari?? dia ada di mana2.. cuma kita perlu bukakan mata.. cari dengan mata hati.. dan sediakan diri utk menggunakannya... 


memang.. mengubah manusia ini susah.. tetapi hasilnya?? berbaloi. 


maka benarlah, setiap benda yang s…

allah.. cemburu??

˚˚ﷲ♥ ˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥ ˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥˚˚ﷲ♥ ¸.•❤ Awak sedang asyik berbalas SMS dengan seseorang yang BUKAN mahram? ¸.•❤ Awak sedang ternanti-nanti PANGGILAN dari si dia? ¸.•❤ Awak sedang MENUNGGU saat-saat dapat bertembung dengan nya? ¸.•❤ Awak sedang memilih BAJU yang paling MENARIK untuk keluar DATING bersamanya?
Errkkk..jika jawapannya YA, awak sedang membuat Kekasih Agung awak SANGAT CEMBURU.... (¯`*•.¸ Berkata Ibn Qayyim al-Jawziyyah :”Allah swt CEMBURU terhadap HATI HAMBANya yang mengabaikan cinta, harap dan takut kepadaNya, dan ada sesuatu yang LAIN dalam hatinya selain Dia.”¸.•'´ ¯) ♥
Kecemburuan Allah swt langsung tidak menunjukkan KERENDAHAN atau Dia MEMERLUKAN kita. Maha Suci Allah daripada sebarang SIFAT KEKURANGAN. Cemburu Allah ialah TANDA BESARnya cinta Yang Maha Pengasih dan Penyanyang terhadap hambaNya. Dia TIDAK memerlukan kita. Dia tidak luak dengan kelalaian kita. Tidak terjejas TANPA cinta kita.
Dia cemburukan HATI kita yang meletakkan CINTA LAIN lebih…

abah _ 4

Image
aku memang la excited giler bila tahu dapat masuk U.. i know, this is my chance to fix everything! especially kepercayaan abah dan umi.. and all my siblings. YA.
masuk U, abah hantar.. dan, still, macam biasa. abah dia just drop by, letak barang, bagi duit, salam dan terus balik.. maka tinggallah aku terkontang kanting sorang diri simpan bilik,, nasib baik umi tolong angkut barang. sampai ke bilik.. sesudah abah balik, jeles jgk dgn rumet aku, mak dia yang tolong simpan2 kat dia. aku? dah kena tinggal dah. alah, esok hari sekolah. nanti kesian kat abah kalo sampai lewat. nak hantar adik2 pegi sekolah lagi.. pujuk la wahai diri ! HAH HA.. 
niat hati, memang tekad, nak study. sebab tu kat U aku tak pernah nak pandang sape2 nak buat teman istimewa.. even it is just a girl.. sebab hakikatnya, kalo aku dah rapat, tak kira la pompuan, apatah lagi laki, aku tak dapat bayang, aku bila dah jth syg, susah nak lepas.. susah nak lupa... plus, at that time, i bring my broken heart. HEHE.. yes. aku t…

abah _ 3

dan.. melangkahlah aku ke tingkatan 4 pula.. ye.. macam biasalah.. anak2 abah, mana ada peluang nak tukar2 sekolah.. lagipun,, aku? memang takde niat la nak tukar sekolah kan. theee.. dah jatuh sayang kat naim. and, masih banyak benda yang aku tak nyempat2 lagi nak laksanakan kat bumi naim ni. so, need to take this precious time,, gunakan peluang yang ada,, beri yang terbaik utk almameter ini. YA.
sejak aku naik f4, aku taktau nape,, bz sgt. tak sempat nak study.. naim, guna cara pos nak hantar result.. confirm2 sampai tu, surat kat tangan abah.. sebab, aku yang tulis alamat kat sampul surat, nama sape? nama abahla.. dan memang, surat ape pun abah tak bagi orang bukak kalo nama dia dan adik2?? memang dah tak bukak la kalo nama pun surat abah.. kalo bukak pon, ummi la.. ada satu hari, aku takut sangat.. result aku memang turun giler.. siap pakej ade dua subjek yang fail lagi.. nasib bek je result printed, bukan tulis tgn, so, xdela nampak pen merah kan... dah ke masa tu cuti sekolah, se…

abah _ 2

gara2 aku sekolah kat naim, maka adik2 dan kak aku yang sekolah dlm kompleks sekolah2 tu terpaksa masuk, jalan kaki.. sebab abah hantar dorang kat luar, kat pintu gerbang besar nak masuk kompleks sekolah2 tu.. sebab ape? sebab abah takot aku lewaat.. mula hari fes lagi aku masuk sekolah..  abah dah sampai kat naim, masa tu, pukul 7.15.. walhal, daftar start pukul 8.. abah teman.. masa tu depan bilik intrksi.. abah tanya, lapar ke tak.. aku senyum je.. dah bfast pon tadi, sebab umi mmg de best, takpernah miss ready bfast utk kitorang.. tapi, abah bwk jugak pgi makan.. abah nak teman, masa daftar, tapi takleh, sebab prinsip kat naim, student kena uruskan sendiri.. masa aku siap, aku tgk abah dekat kaunter asrama. ALAMAK! abah tanya, " kak, nak dok asrama? " hati aku kate. tokseiii~~ tapi, mulut kate, " err. tau. ikut abah la.." abah tgk muka aku, dia ambik je borang rayuan.. tapi dia tak isi.. sebab dia tahu, aku sebenarnya taknak masuk asrama lagi.. 
setiap pagi, puku…

abah..

abah aku?  anak ada 9, takde terkecuali walau sorang, anak pertama hingga akhir, semua takut kat abah.. kadang2, kitorang suka, sebab abah bz.. selalu je takde kat umah.. so, masa abah takde kat umah, bolehla kitorang berpesta pesta kat umah. umi larang, kitorang takdengar. hehe.. nakal punye anak,, tapi abah?? alah, takdengar suara lagi, cukup la dengar bunyi ekzos kete atau motor abah sampai depan rumah, semua orang jadi baik. haha.. resah jugak kalau abah ada kat rumah.. semua kena senyap.. abah kalau bukak cerita, kami dengar, nak gelak dulu takut,, tunggu abah gelak dulu.. hehe.. baru kitorang gelak.. kalo tgk tv dgn abah, semua senyap.. mana stesen tv yg abah bukak, yg tulah kitorang tgk.. xde sorang pon wat bantahan... kadang2 boring sebab abah tgk berita, abah tengok forum perdana, abah, berita tamil pon dia nak tgk.. tapi, kitorang diam. takutlah.. nak cabut, taktahu nak buat apa.. last sekali, tgk je la.. nasib baiknya, abah ni suka jgk tgk cerita nyanyi2.. so, xterlepas la n…