Tuesday, April 30, 2013

hari pekerja :D

assalamualaikum wbt~

*sambil ade kemreman yang pegang, kemre, aku pegang mic bulat besar warna merah-senyum*
dengan ini saya ingin mengucapkan selamat menyambut hari pekerja kepada semua penjawat awam mahupun swasta, kepada abah umi saya yang merupakan pekerja juga, kakak abang saya, guru-guru pensyarah, seterusnya kepada sesetangah pihak yang mungkin juga tidak bercuti walaupun hari ni hari pekrja macam chef-chef di hotel kakitangan sepital, driver bas, kakak jual tiket stesen bas, tentera polis ape dan semua la yang nama pekerja..

semoga kita *nampak tak ape aku tulis? KITA beb, KITA!!* semua dapat menjalankan tugas dengan penuh amanah, dedikasi serta penuh tanggungjawab dan gigih!

*senyum-turunkan mic siket, kemre off*
upload fesbuk.

wait...

tak melampau kalau saya kata semua orang tahu hari ini hari pekerja dan boleh bercutii..



tapi, agak-agak ramai tak yang ingat setiap hari kita ada tanggungjawab yang perlu dipikul, di mana tiada sehari pun kita diberi cuti : iaitu menjadi bukan setakat pekerja, tetapi hamba ALLAH. hamba. hamba :) . beza tu taraf pekerja dgn hamba :)

tapi, jgn pulak nak question :: alah hamba lagi penat, tapi kenapa takde cuti.
heip heip! watch out ur mouth ladies and gent~

kita balik kepada asal fitrah kita..

asal kita dijadikan sape yang menjadikan kita?
ALLAH kan.

balik kepada apa tujuan kita di lahirkan di muka bumi.
untuk beribadah kepada DIa kan.. melauinya firmannya yang bermaksud
'maka tidaklah aku menciptakan jin dan manusia kecuali utk beribadah kepadaku'

kita tak perlu cuti,
kerana orang yang apabila dia mencintai sesuatu pekerjaan,
apabila dia rasa tanggungjawabnya,
maka dia tidak akan pernah walau sekali rasa lelah..

lagipun,
kerja jadi hamba ni tak menyusahkan atau memenatkan hidup pun..
justeru lebih banyak membantu kita dalam kehidupan seharian kita~
'kerja' lebih 'gaji' lebih... banyak siket 'harta'nya :)

faham tak maksud saya?

;)

so, okay
back to the topic :
*pegang mic smula : SELAMAT HARI PEKERJA :)

result

jap jap jap!

adeh. mcm mana ea?
9Mei, hari tu dah laa offday! pastu broadband tinggal besok je ni hidup, pastu dah expired!

how eh??

takkan aku nak mintak orang check kan result??



maigodd itu TAK mungkin!

we'll see how~

nanti aku fikir masa tido jap g HAHA.

kira kira kira kira

aku ni sedang berkira-kira tentang baaaaanyak perkara --'

how eh??

tetibe macam malas nak pk, bia je la. haha
dah, rasa mcam dah nak tido,



okay now jam aku 4.20am, taktau nak wish gudnyte ke morning :D

mana2 la, wish urself ea ;)

yu,

ehem. lambat ye?
wish you happy birthday, erm, belated birthday..
bukan tak ingat, ingat, tapi, saje je, hehe
biasanya ramai yang berlumba-lumba nak jadi orang pertama wish,
but for me,
let me be the last person to wish you happy belated birthday :)



sorry, takde hadiah,,

cuma hari tu saya bagi hadiah doa je kat awak ;)

aah, masa hari bday tu la..

kan dah cakap bukan tak ingat tapi saje ;p

hope that one day boleh jumpa lagi..
boleh borak-borak macam dulu-dulu
boleh sama-sama lupakan dan terima salah silap masing-masing.
dan harap u'll be my fren here and hereafter

do hope so

:)

uhibbuki lillahi taala :')
semoga Allah menyampaikan salam :)

aku.pon.konfius??

assalamualaikum warahmatullah..

aku pon konfius ape dah jadik sekarang..
kadang-kadang rasa mcam jadik jahat..
kadang-kadang rasa mcam same jee sejak dulu sampai sekarang,
kadang-kadang rasa macam aku dah banyak berubah, jadik lebih teruk.

hah.

kecelaruan identiti barangkali,



tapi kan.

okay takpelah.

tak jadi,

cuma selalu berharap kalau aku ada tersalah langkah please someone do tell me.

sbb aku manusia,
kadang-kadang dan kebanyakannya tak perasan buat salah :)

sayang semua, muaah siket. haha
*sejakbilejadigedik??pengsan.

Monday, April 29, 2013

word vs action?

#bismillahirrahmanirrahim :)

aku memandang dunia pada hari ini,
oh,
okay jauh sangat ea?
okay okay, orang-orang di sekeliling aku.
malahan tak berselindung kadang-kadang diri sendiri..
masa bercakap hamboii bergegar bukit semua tapi bila sampai masa kena buat?
suara cengkerik je dengarnya.
apa kono eh jang?

ada yang bercakap dan mempunyai pemikiran yang sangat luas dan bernas tentang kepimpinan, katakanlah. idea bagus, kata-kata osem, tapi bila kita lihat pelaksanaannya?
owh, kay.. maybe kita yang tak nampak dia bekerja, mungkin..
berbaik sangka, husnuzzhon~
rite ;)

ada yang nampak je salah orang, habes haa disembur sana sini
tapi habes je ayat terakhir yang dia sound, diri sendiri buat bnda yang sama,
it was like, errr????

mari.



mari kita sama-sama cuba seiringkan kata-kata kita dengan tindakan kita.

kurang berkata-kata takpe, asal tindakan tu berjalan..
bukan hanya bicara tindakan yang utama~

#nasyid: dunia yang lebih indah- firdaus#

Sunday, April 28, 2013

cerrr



boleh tak someone bagitau aku macam mana nak sejukkan hati yang panas kalau tiap2 hari kena tahan sabar??


Saturday, April 27, 2013

cemburu

*bismillahirrahmanirrahim~

aku tak faham kenapa perasaan ni harus di panjang-panjangkan dalam hidup manusia..
semua orang ada sifat cemburu.
aku pon ada,.
tapi,
apakata kita lupakan sahaja sifat cemburu itu?



sebenarnya untuk apa kita cemburu?
kita nampak luaran sahaja.. kita nampak hidupnya mcam fun.
gembira.
everything seems perfect!
tapi, kita pasti ke semua tu benar?
nampakkah kita masa susahnya?
nampakkah kita di sebalik gelak tawanya terlindung sengsara?

as for me,
no pointlah nak jelesy jelesy ni...

lagipun kita kena ingat,
apa-apa sahaja rezeki dan nikmat yang kita dapat,
semuanya dari allah selepas seseorang itu berusaha.
jadi,
sebelum dengki tu,
lihat dulu di tahap mana usaha anda dan di tahap mana usaha orang yang anda dengkikan tu..

itu skop kawan dengan kawan.

yang skop pakwe dengan makwe pon satu hal.
adeh.
katanya cemburu tanda sayang.
err?
tapi, kalo hangpa dah tahu cemburu tahap dewa
tak payah la nak berkapel ke hape,
buat serabut orang ja bila asyik2 gaduh dgn spouse msing-masing.
kalo betul suka kawen trus kan senang??

ni lagi satu kerja takde faedah. ish ish~

sepatutnya kita semai dalam diri,
sikap cemburu yang positif..

bagimana?
cemburu melihat orang buat kebaikan,
dan kita turut mempertingkatkan kebaikan dalam diri kita..
cemburu lihat orang berjaya,
maka kita tingkatkan usaha untuk sama berjaya..
bukannya lihat orang lebih,
laju saja kita mahu jatuhkan dia..

mari ambil masa sejenak untuk refleksi diri..

ayuh sama-sama buang sifat cemburu meng-khinzir buta *bak kata kakak saya*

till then, take care, jaga diri jaga iman ;)

jeles sana jeles sini

aku takfaham sehari dua ni aku dikelilingi manusia yang berperasaan dengki dan iri hati.
apa laa yang lebih sangat kat aku sampai dorang jeles-jeles neyh?
tak tenteram betulla hidup ni..
stakat jeles takpe, jgn buat bnda bukan2 kat aku sudah~



ya allah
bentengilah diriku terhadap mereka-mereka, seluruh makhlukMu yang berniat jahat kepadaku~

Tuesday, April 23, 2013

so typical

what would u say if u have to face it alone while u didnt come along?
fine,
thats my fault, if I stopped it earlier then it would not be happened.



the best part : nobody offer to help. gud.

morning, anyway *senyum paksa

Thursday, April 18, 2013

nanti yeahh

banyak ni nah cerita.. tapi haishh idea datang time nak habes shift pulak. ahha. nnti yehh~

jangan salah tafsir

aku kadang-kadang bila aku buat-buat pekak terhadap satu isu tu bukan sebab ape.
cuma takmau dengar. sbb, taktau mcm mana nak tolong plus dah taktau nak buat ape.
yes, you can come and find me.



i'll listen to you.
but i'll be very frustrated if u can't do what i'm saying.

u'r asking for mu opinion, but then when i give it, u r fail to follow it.

 its never mind.

it will be seriously NEVER MIND.

 its okay for me.

but, dont come again and ask me to hear you if you didnt able yet to follow my advise.
the same advise.

i'll not repeat it for sooooooooooooooooooooo many times :)

no. it is not neglecting you.
i'm not mad of you.


i'm just giving you some space to THINK :)

okay ??

take care :)

DFSM *sambungan

hai hello, assalamualaikum everyone :)
now come ler ur senior speak :P
hahah. now aku nak sambunh cerita pasal kos ni. nampak gaya ramai yang berminat nak tau rite?

oke post sebelum ni aku dah cerita tentang subjek sampai part 3, if i'm not mistaken.. so now hereby i am sebagai yang dah habes part 4 nak sambung lagi cerita.. mana yang nak dengar come and sit beside me haa :)

now part 3..



subjek core ialah nutrition. masa ni korang akan blaja tentang basic, nama subjek pon introduction to nutrition.. mesti la basic.. blaja pasal vitamin, nutrient, asal usul mendalah tu, basic need, semua lah. and part paling best ialah korang blaja balik digestion system. tak banyak pon pasal menda ni.. cukup la buat intro~
and korang akan sambung lagi blaja sal nutrition nanti part 4. subjek nama nutrition and health. time ni korang akan dapat feel la siket blaja jadik doc. HAHA. adeh. ade la jugak blaja macam mana satu2 orang tu bole dapat penyakit~ kenapa, nutrition ape yang kurang.. and last skali silibus, satu topik : therapeutic diet. nah tang ni hangpa mmg feel doctor habes laaaaaaaa.. haha.. tak la,, ni topik sal modified diet.. contoh laa.. kalo patient tu ada penyakit diabetis, ape yang perlu di-modify daripada dia punya diet.. apa yang perlu dilebihkan dan apa yang perlu dikurangkan. macam gitu lah.. haa, so, ini feel punye la jadik dietitian :D

korang jugak akan blaja akaun. ramai yang tertanya-tanya, kenapa student hotel kena ambik akaun? tak lebih tak kurang, aku pon pertikai jugak bnda ni sebenarnya.. tapi, FYI, hotel kan banyak generate money.. so mesti la even nak jadik big boss pon kita kena tau pasal akaun-akaun ni kan... nah, thats the point :)
and naik part 4 korang akan sambung lagi blaja pasal akaun, ni lebih best lagi la.. tajuknya foodservice accounting. hurmm. believe me, best giler tak kurang juga menyeksakan -_________-
tapi make sure blaaj sungguh-sungguh ye. who knows satu hari nanti nak jadik akauntan tak terlatih. ehh,, boleh ke :p ??

lalalaa.. ape lagi?
selain tu masa part3 korang juga akan blaja marketing. yeahh.. blaja macam mana nak market produk, semua la.. yang ni takmau crita pnjang laa.. sbb aku tak minat bnda macam ni -__________- hehe..

aku nak citer yang best-best je. and part4 jugak uolls akan blaja subke food and beverage cost control ! nah, yang ni mmg osem giler ah.. korang akan blaja macam mana nak kira kos bagi satu-satu makanan.. berapa portion boleh dapat untuk berat sekian-sekian, berapa banyak cooking loss, macam mana nak tetapkan harga makanan supaya dapat profit. semua la. best, cuma utk exam kena hafal 6page formula. tak laaaaaaaaaaaaaaaa tak susah ponnnnnnnnnnn~ practise makes perfect ! nah kau ! kalo tak haafl confirm tak lulus. ehh?? haha.. takde la, gurau je.. jgn takott~

and then korang juga akan blaja housekeeping.. blaja macam mana nak kemas room guest, tukar cadar baru.. berus-berus bilik air.. iron kan baju, ironkan CADAR, iron ape lagi? basuh linen2.. buat keje makcik cleaner. hahah.. best jugak.. tapi tak se-best kitchen dgn serving laaa. hurmm..

so, hurmm aku pon takde mood sebenarnya nak berblog nii.. crita siket2 sudah la ye kawan-kawan.
:)
nntii dah habes part 6 aku cite full movie punye la, inshaallah~
any question just left ur comment ya :)

see ya :)

Thursday, April 04, 2013

respon respin, ehh?

bismillahirrahmanirrahim..



ehe. muncul lagi selepas merapu sebentar tadi :P
oke. stret to the point.
dan seperti permintaan dan janji saya kepada saudari ini, maka saya nak respon la kepada satu post bertajuk  : rahsia. oke takleh bagitau.

1 : susah nak bergaul dgn lelaki.
oke. ni mmg masalah yang rata-rata budak perempuan yang bersekolah di sekolah yang semua perempuan dalam tempoh masa yang panjang akan hadapi. and im EXcluded. alhmadulillah. hehe. 
baiklah kepada mereka-mereka yang menghadapi masalah ini. bukanlah kita kata, bila takde perasaan malu bila bercakap atau berhubung dgn kaum yang berlainan jantina ini kita tak normal. bukanlah bermakna kita membuang hukum agama kita. bukan juga bermakna kita takde perasaan kepada kaum berlainan kita bahkan sebaliknya, *oke yang ni lagi bukan* . tapi, satu yang kita kena ingat, urusan sehari-harian kita bagai2mana sekalipun akan memaksa kita untuk berhubung dgn mereka..
bukanlah juga bermakna, bila kita berhubung dan berkomunikasi kita perlu bergedik-gedik berlebih-lebihan * ohh bahasa aku hancur* . bukan. bukan bermakna kita perlu lebih-lebih. bila kata takde perasaan malu itu bukanlah bermakna langsung tak malu, maknanya kawal perasaan malu utk mudahkan urusan kita.. kita berurusan, mana yang patut di jaga perlu dijaga, tapi urusan itu juga perlu diselesaikan.
takde masalah sebenarnya soal ini. orang kata alah bisa tegal biasa. tapi jangan la pula sampai biasanya jadik terluar biasa.. jangan la pula yang tak patut jadi biasa kita biasakan.. berbalik kepada niat kita. kenapa kita berurusan dgn mereka. kenapa kita berada dalam kalangan mereka. dan kenapa perlu kita berada di situ. kenapa dan kenapa?
sebab kita nak tuntut ilmu kan? sebab kita nak tahu kan? so, sesungguhnya amalan itu berdasarkan niat kita :) so, selalu ingat-ingatkan diri kita matlamat utama kita. in shaa allahh, takde masalah :)
sesiapa yang membantu agama allah, nescaya allah akan membantunya dan menguatkan tapak2 kakinya. :) 

2 : senang saja. agama tu sendiri menggalakkan umatnya berjalan dan mengembara mencari ilmu. kalau tidak, mana adanya sampai Tuhan bagi rukhsah jamak qasar ? nah. soal masa depan. keluarga. boleh nak fikir. tapi buat masa sekarang,, tak perlu lagi fikir jauh-jauh.. masa belajar ni la nak belajar nak merantau jauh.. nak tgk Bumi Tuhan.. keindahan alam. keajaiban dunia.. bia dah habis belajar bila dah kawin tu lagi susah. especially for girlssss~ ke tak habes blaja lagi dah nak kawen? ehh, 
kesimpulannya, jangan kusut masaikan fikiran, tak perlu tension2 fikir apa yang akan jadi masa depan. yes, kita merancang. bukan kata tak perlu fikir masa depan tu tak perlu merancang. giler tak perlu? perlu la beb. tapi, jangan takut untuk ambik risiko.. kita kan hebat ;)

and last but not least :

3 : betul. setiap bnda kena tahu mana tujuannya. kenapa kita buat semua bnda tu. dan betul, seeloknya, setiap bnda yang kita buat tu tujuan utama lillahi taala..
cuma, satu bnda yang selalu mereka mereka dan mereka salah faham ialah bila bercakap soal agama, mereka terlalu rasis *oke salah term ea?lantak p laa *  dan taksub. jangan, jangan dan jangan sempitkan fikiran anda. bukalah fikiran anda seluas-luasnya.. agama itu skopnya luas. berbakti tu juga skopnya luas :)
bidang mana-mana pun kita cebur, kalau betul caranya, at the end of the day kita boleh jugak berbakti. kan? as i said before, islam dah letakkan mana fardhu ain mana fardhu kifayah..
semua org kena kejar dan penuhi fardhu ain,, tapi yang sedihnya bila semua orang nak mengejar satu dua tiga bidang sahaja daripada baaaaaaaaaaaanyak-banyak bidang fardhu kifayah, apa nak jadi dgn yang empat lima enam yang lain?? 
betul..setiap apa yang kita nak buat tu berdasarkan minat. tapi, macam mana kita nak tau minat ke tak kalau kita tak tau dan tak mendalami pun bidang tersebut??
pendek kata, minat sebenarnya boleh dipupuk :)
dan lagi betul sebenarnya, apa-apa yang kita nak buat mestilah dgn restu ibu bapa.. redha allah bergantung kepada redha ayah ibu pada kita. :)

kalau rasa susah, duduk dan berbincanglah, tanya pandangan ibu ayah anda. tanya pandangan guru anda. tapi yang paling utama ialah anda. anda yang nak belajar. anda yang akan berbakti selepas ini. mereka hanya bagi pandangan dan restu. keputusan tertakluk kepada anda. anda yang akan menjalani kehidupan anda. mereka cuma membantu sahaja dari jauh..
jadi, ANDA harus memilih :)
dan bila pilih, pohon restu dari ibu bapa anda. itu jalan terbaik.


ohh. yea? macam berat ea?
takdelah.. kita kan dah besar.. jangan risau kita ada Allah, dia yang paling tahu semua bnda.. so, banyak-banyak doa, istikharah kalau perlu. dan satu lagi, istikharah tu tujuan dia utk kukuhkan pendirian kita. bukan utk goyahkan lagi auat haru-birukan lagi perasaan kita. :)

inshaallah, tak susah.
sesudah buat keputusan, tawakkal la kepadaNya..
kita dah berusaha..

so, itu sahaja yang termampu utk bagi respon. semoga bermanfaat. semoga dapat membantu. dan semoga andai ada salah di mana-mana mohon di tegur :)

salam hormat :)

SERBA salah !

hai.hello.
assalamualaikum.
hurmm. lama tak berupdate blog kan.
nak cakap ape.
hmm.
let me think.



hah.
yang mana tgk status aku.
hepi kot habes 2nd last paper.
gap la haa 10 hari, 10 hari yang nak settle semua bagai kerja yang tertangguh ni.
nak back up study subjek last.
hepi2, langkah je kuar pagar uitm dah dgr dah satu bnda yang buat aku risau.
risau.
risau.
rungsing.
tak tahu nak buat ape.
haa sudah!
takpe,
korang tak payah sibuk2 fikir.
biar aku pikir macam mana nak settle masalah aku.
fui.
penat tau
nak cakap apelagi?
post?
banyak sebenarnya.
tapi aku tgh ngantuk.
nanti la hea,
bubye.

hiba

rasa seperti tidak mampu ditahan lagi air mata hari ini..  mengalir deras,  walau ditahan terlepas jua jatuh lembut ke pipi.. y...