Posts

Showing posts from February, 2012

:: PROkok? ::

isu sensitif lagi :: rokok..
aku tahu, ramai insan2 di keliling aku yang merokok. yup. dah umpama fenomena. org dh taruk gambar macam2 kat kotak rokok, orang ambik inisiatif naikkan harga rokok, but, perokok lagi bijak kott,, perokok ambik inisiatif len, tak beli sekotak, but then beli beberapa batang je. LOL.
aku bukan nak jadik judgemental sgtt.. aku tahu, once sum1 tuu dah addicted dgn rokok, ssh nak lepaskan diri dh.. aku tahu ramai guys la especially kate tak macho la kalo tak merokok, tapi ketahuilah bahawa yang tak merokok tu lagi machoo kott. huhuuu.. 
perokok tegar atau tidak, bukan masalahnya.. perokok still seorang perokok.. tapi better la kan dari jadi yg tak tegar. satu kepuasan bagi perokok kalo dapat sedut asap rokok,, tapi bukan ke lagi puas kalo one day u all boleh lepas dari cengkaman rokok?? kan kan kan *wink3*  ??
ramai yang berusaha but still tak berjaya.oke la tuu.. dari mereka yang tak usaha2 kan.. tapi lagii oke kalo usaha kuat2 sampai berjaya.. yeahhhHHH! demi keg…

yes, kamulah.

isu sentitip lagi :: kapel.
hari tu ade dgr citer, ade satu pasangan dicekup..then apabila belah keluarga pompuan ni mintak si lelaki bertanggungjwab, katanya TAK SEDIA. eh hallamakk.. yg benda past tense yg baruu saje terjadi masa tgh dicekup tu sedia kan?? tetiba nak kate ko tak sedia pulak??
sedar pon diri.. dah tahu kalo tak sedia n dah tahu diri takleh tahan nafsu,, takpayah laa nak menggatal kapel2.. kecuali kalo korang konfem boleh tahan diri dari buat bnda2 terrr semasa berdua-dua, hah, kapellah, silakan.. 
ni, yang pasangan2 ni,, korang kalo dh ready nak berumah tangga silakan la berkapel ke ape ke.. tapi kalo si pompuan masak pon taktahu, menjahit xde skill,, bilik sendiri bersepah lagii, dan yang laki pulak mengaji quran pon merangkak2 dalam kegelapan,, azan pon tetiba suara jadik serak2 basah dan pemalu, suruh jadik imam lutut ketar lagi tak payahh nak gatal2 sangatla nak berkapel bagai..
tujuan kapel, korang nak kawin jugak kan??  hah? berkenalan? dah tu kenapa kapel? nak berk…

::: malam pertama :::

assalamualaikum wbt~
walaupun ini ialah siang hari, namum hati tetap mahu berbicara tentang perkara yang berlaku pada waktu malam.. satu malam yang akan mengubah status terbesar seorang lelaki mahupun perempuan. status ape? bukan status quo. bukan status single kepada married, tapi status hidup kepada MATI.
nah. itulah topik kita ~
kalau malam ini kita tidur di katil yang empuk, di dalam bilik ade aircond, paling takpon bilik ade kipas berpusingpusing tanpa pening kepala sebab dia takde kepala, selimut yang berbau aroma downy mahupun softlan atau yang lebih teruk haruman neutral airliur basi , namun pada malam itu kita akan tidur hanya beralaskan tanah yang sejuk.. lembap ditemani sang cacing kerawit dan teman baiknya si cacing tanah.. hanya berselimut dengan kain kafan dan yang penting takpayah tutup lampu sebab sememangnya di dalam liang lahad tu takde lampu. gelap gelita. zulumat. 
hati walaupun tak berdetak mengepam darah lagi, tapi pasti takot, bila jasad terbujur.. bila orang dah us…

syarat kelayakan untuk mati

salamullah 'alaikum wbt~

selawat dan salam ke atas junjungan mulia Muhammad SAW~
banyak-banyak hal atas dunia serta hal akhirat, benda paling simple utk kita lulus ialah mati.. satuuuu je syarat kelayakan untuk mati, iaitu HIDUP. lagi benda simple nya, sama ada kita nak ataupun taknak akan mati, tak kena apply, takkena isi pape borang pon sbb kita telah tersenarai antara calon2 yang bakal mati, sebab kita punya syarat kelayakan tersebut, kerana kita sedang HIDUP sekarang ni...
mati... seram jugak nak bincang kan... jum.
satu hadis riwayat salman al-farisi ada menyebut, nabi muhammad SAW ade bersabda, mafhum je la ea.. nak bawak matan tak egt, hehe.. nabi kata, orang yang meninggal dunia ni boleh jadik bench mark kepada mereka yang hidup. nabi kata, lihatlah 3 tanda jika kamu melawat orang mati.. apakah tanda2 nya?
1- di dahinya ada peluh ke tak . kalo ade rinik2 peluh, alhamdulillah..
2- lihat pula matanya, ade tak air mata yang mengalir, atau sekurang-kurangnya bergenang di kelopak mata…

usia..

bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum wbt, semua ^^    !
sebut saje ttg usia, tentu semua orang nakkan usia yang panjang, kalo diberi pilihan nak mati bila, xdenya orang yang nak teros mati kan?? 
kalo yang muda, kita offer nak mati, dorang pon kate,  >>alah, tggu la jap, mudaa agi nih, grad pon belom, 
bila dah grad, offer nak mati, maka berkatalah lagi mulut itu,  >>jap ah, nak rasa ada duit sendiri.. 
bila dah dapat keje, offer mati,  >>jap weyh. nak kawen dulu.. 
bila dah kawen, offer nak mati, kate lagi,  >>alaaahh, kesian mak ayah saye, xde cucu, kesian husband @ wife saya, nanti xde keturunan..
bila dah ada anak, lagi di offer mati, kata lagi,  >> jap,, naka saya kecik lagi, kesiann dia kalo saya mati. 
bila anak dh besar offer lagi hah.  >> eh, jap ah, nak tgk macam mana rupa cucu saye.
errr. banyak masalahnya! hmm. yup. itulah hakikatnya manusia, kita tak pernah tahu mana yang terbaik buat kita kan? kaloo la hidup mati jodoh rezeki ni semua manusia y…

kekeliruan

bismillahirrahmanirrahim. salamullah 'alaikum warahmatuhu wabarakaatuh :)
kekeliruan. ni ialah satu keadaan di mana kita kabur, takfaham ttg sesuatu. bukannya kisah hal ikan KELI dan juga haRUAN ye. jangan salah faham di situ. theee~
pernah tak macam terfikir kan, orang ni suka sangat nilai sesuatu tu berdasarkan luaran...  nombor, pangkat?  kan? oke, let say la kan,, kalo dalam kelas zaman2 muda mudi kat sekolah, fosure orang akan tengok, kelas mana kita duduk, then, bila ade exam, orang akan tengok, berapa A kita dapat,.. then, compare lagi, dalam kelas dapat nombor berapa. takcukop dengan dalam kelas, tengok pulak hah ranking dalam tingkatan. dapat nombor keseratus berapa * eh, aku dulu tu yg di tangga ke seratus lebih- oapss * 
tu citernya dalam kelas la, kalo luar pulak, org akan tgk,,, contoh, kita g minum kopi ke ape ke, org pon tgk kita punya pakaian, kalo yg pakai kot doktor, sumer orang respect, tgk pakai uniform polis, tros takott, tros macam behave kan,, tengok org pakai kot …

lagiiiiiiii..

Image
taktahu brapa kali nak ungkapkan,,

i miss these moments ::







 i miss these gals :






i miss these places :





i miss these badge ::



my uniform :::



wat i miss the most :: the girl who gives me this * benda color kuning tu *::::




last word :

let it BE

Image
bismillahirrahmanirrahim..  yang dipertua dewan, barisan kerajaan barisan pembangkang serta hadirin, warga dewan yg bersidang pada malam ini. 
dear readers :) kaifa haal? bikhair? wa kaifa imanukum? yazid au yanqus :) ?
oke, jumjum, kita mulakan sidang perkongsian kita pada malam ni.. let it be, maksud aku? biarkan,, *memang la bnda tu mksd biarkan, haishhH* oke, lets take a look on this picca ::

kan? hakikatnya tuan dan puan, serta cik zaiton di belakang sana, kita selalu takpuas hati, kita suka pandang ke belakang, kesal yang melampau dgn apa yang telah berlaku, sedangkan, kekesalan yang melampau tersebut tak perlu pun. yes, those who forgot history will condemn to repeat it. yes, aku takkate kita tak kena igt sejarah, kesilapan lalu yang menimba bUUKK *sound effect kot*  ke atas kita, but then, cukup la kita kesal, insafi dan jadikan sebagai pengajaran. yang sedihnya apabila masyarakat kita, mereka ni bukannya kesal, insaf dan jadikan pengajaran, tetapi terus hah jadikan tembok, putus a…

tawakkal

** bismillahirrahmanirrahim~ salam kecintaan dear peeps :)

acapkali jiwa2 manusia yang hidup atas dunia ni, bercakap2 tentang tawakkal.
yes, mmg semua orang pun boleh je kan nak cakap pasal ni, semua orang pon tahu, tawakkal ni ialah berserah diri sepenuhnya kepada allah setelah berusaha bersungguhsungguh.

tapi yang sayangnya, majoriti populariti kita, hanya mengambil yg depan tuuuu je, iaitu, menyerah diri kepada allah. hah. dia dah tak pandang dah yang kat belakang tu, yang part kata, setelah berusaha bersungguh2. katanya, yang saf depan afdal. hah. ye lah tu.

suka aku nak share satu citer, pasal nabi musa a.s

kita tahu, pada masa tu, pemerintahan firaun yg tengah pesat, tiba2 tergolak badai, ada pendeta yang kata akan ada sorang bayi lelaki yang bakal membesar dan akan menggugat kerajaan firaun tu. then, apa lagi, precaution taken oleh si firaun ni ialah, perintah bunuh kepada semua bayi2 lelaki... namun, allah tu maha hebat, maha mengetahui dan sebaikbaik perancang kan?

bila masan…

sireh bantu score BI ?

* bismillahirrahmanirrahim...

aku dengan penuh kesungguhan nak respon siket dari berita kat paper hari ni. lupa sudah paper ape yang aku baca kat library  tadi, tapi, fosure, berita tu sumtim like SYIRIK.

kenapa?
aku tertarik dengan tajuk dia, entah ape jugak, tak igt the exact la, tapi, intisarinya ialah, ada segeliintir U students yang selalu dapat gred rendah utk dorang punya english exam. tapi, one day, ade la antara mereka yang jumpa bomoh, then, bomoh tersebut kasi dorang daun sireh, yang berlipat2, syaratnya, masukkan je ke dalam poket, then dorang akan dapat jawab soalan dengan oke, dan result pon sampai dapat A.
bayaran? rm 350.
menurut akhbar tersebut, bomoh terbabit mengatakan bahawa, dia tak pakai pape pon. dia cuma baca several mentera. kalo student tu dah tanak pakai benda tu, xde effect akan berlaku, cuma dia perlu tanam je sireh tersebut. pihak wartawan ade gak bertanya, sama ada ada atau tiada pantang larang semasa penggunaan daun sireh jampi tersebut, berkata pula si…

so, it is hard to

ingatkan senang nak lupakan seseorang..rupanya susah, susah nak lupakan seseorang yang selama ni dekat dgn kita.. selalu teman kita.. makan sama2, kadang2 tolong suap lagi... jalan sama2.. borak2 or texting everyday, tak kira pukul bape... buat kerja sama2..sampai  tidur pun sama2 *KAWAN SEJANTINA OKE* 
almost share everything *fosure berus gigi terkecuali*..
but then, sampai sampai kepada satu masa, have to say gudbye,that means dah taknak kawan,  wat else can I say right? trying to forget. yes, it MAY be work, but then not for EVER except only for a while..
sometimes, the memory will knock mymind.. tears rolling down cheeks.. can only crying alone..

#miss u damn much girl..

kecelaruan :::

salam hormat, salam penuh bervisi, salam aspirasi, salamullah 'alaikum.

korang perasa atau tidak, kita sedang bercelaru sekarang ni, kecelaruan apakah?

tapi taktau la kalo aku sorang diri je yang tak mengerti akan situasi ini sebaliknya korang arif dan amat memahami tentangnya.

sebagaimana kita tahu, yang takde gigi itu kanak2 kecil.. takpun warga emas..
tapi, apa pula halnya bila orang dewasa pun takde gigi??

contoh ??


titew tak tahu.
titew adew jew kat siniey
okew jew..
oke, bersangka baik.. dorang fight dgn penyamun yang nak curi beg cik peah,,
and then gigi dorang patah dek ditumbuk...*alahai, penyamun yg ramai ke cik peah yang kena samun ramai sampai ramai yg guna words macam ni? thats why dorang pelat, cakap, or tulis macam xde gigi..

kan??
korang rasa??

pemusnahan bukanlah satu penamat..

bismillahirrahmanirrahim.. salamullah 'alaikum wbt~


dr. lothdrop stoddard dalam bukunya the rising tide of color pernah menulis :


kekuatan dakwah islam sungguh luar biasa dan tiada daya ikatannya terhadap pemeluk2nya lebih hebat lagi. sepanjang sejarah tidak pernah ada satu contoh pun di mana dalam suatu masyarakat, apabila sekali menjadi muslim, mereka tidak akan meninggalkan agama ini, mereka mungkin pernah dimusnahkan, tetapi pemusnahan bukanlah satu penamat. keteguhan islam yang kuat ini dan kemampuan untuk menjaga daya ikatan antara mereka membuatkan islam memperolehi tempat berpijak. haruslah diperhatikan sungguh-sungguh ketika mewancanakan masa depan kawasan2 di mana islam sekarang berkembang.. 

sejarah islam, diwarnai dgn kegemilangan.. 


perkembangan.... 


namun, tetap ada kejatuhannya.. tapi, kejatuhan yang penuh berhikmah.. 


pertengahan abad ke-13 pusat kekhalifahan di baghdad di hancurkan oleh bangsa mongol, namun dgn takdir allah laskar penakluk itu berbondong2 pula memeluk i…

DIA..

Image
bismillahirrahmanirrahim..
salam maulidurrasul semuanya..
allahumma solli 'ala sayyidina muhammad~
kita takpernah berjumpa baginda, tapi cukup jelas dengan hadis2 yang selalu kita dgr, betapa baginda s.a.w mempunyai akhlak dan peribadi yang maha tinggi..
sekadar berkongsi beberapa mafhum hadis ::
Ketika berjalan bersama sahabat, baginda selalu membiarkan mrk jalan di depan. (Tirmizi, Ibnu Sa'ad, Baihaqi dan Ibnu Adi) 
Ketika berjalan, tubuh baginda bergoyang, tenang dan langkah yang lebar. (Tirmizi, Ibnu Sa'ad, Baihaqi dan Ibnu Adi) 
"Alas tidur Rasulullah dari kulit binatang beralas sabut." (Tirmizi, Bukhari, Muslim, Abu Dawud, Ibnu Majah & Ahmad)
"Rasulullah SAW memiliki sebotol minyak wangi utk baginda mengharumkan diri." (Tirmizi, Abu Dawud & Ibnu Sa'ad)
‎"Ketika Rasulullah SAW berserban, baginda hulur serban itu antara dua bahu." (Tirmizi dan Abu Syaikh )
Rasulullah sentiasa tersenyum dan mendoakan kebaikan walaupun diperlakukan sebalik…

status WUDHU'

assalamualaikum wbt~
di suatu tengahari yang sejuk disebabkan hujan turun xde la renyai-renyai sangat dan agak lebat, aku dah pon siap bersiap dgn pakaian sukan serta bertudung hitam, then, macam last persiapan ialah pakai stokin. sejurus masa aku nak pakai stokin, tiba2 ternampak ada satu calitan cat air berwarna oren yang kecik agak besar kat kaki aku. 
WAT??? 
kan. 
macam,,, ya allah.. 
hah? korang tanya, kenapa?
sebab masa tu aku nak pergi turun ready last preparation utk sukan fakulti yang akan start pukul 3 ptg.  then, aku ready2 tros la ambik wudhu', so then, tak kena la payah2 nak bukak2 tdung dh kalo nak solat zohor jap g.. tapi ni??  tak sempat nak kuar bilik dh nampak dh tak cukup lagi tu syarat2 sah wudhu' nya.. 
terus macam tersentak, terkedu kejap kan.. 
tiba-tiba teringat kata2 us.kamel di suatu malam yang hening di dlm masjid annaim masa kuliah maghrib -- 
ustaz kate ::  air smaye ni, hukum berturut-turut ambiknya hanyalah sunat.. jadi, buleh la, kalo awok nak jaley umoh …

ibrah

bismillahirrahmanirrahim.. salamullah 'alaikum wbt :)
*fuuuuuuu.. fuuhhhh. >> amboi, berdebu dh incik belog ye.. *
lama jugak rasanya tak menulis dgn siyes kan.  hehe. and, harini macam terpanggil nak update beberapa perkara. *this is one of them* alhamdulillah kan, di beri kelapangan..  and, utk post ni , just sekadar respon atau lebih kpd feedback utk maklumat : ini..
nak di cerita semua hikmah di sebalik kejadian alam,  penciptaan mana2 pun makhluk, tak tercerita ..  manakan lagi nak dikupas ibrah disebalik setiap satunya.. tak cukup ilmu manusia itu sendiri,,
kesinambungan la SEDIKIT perihal jari,  atau part tgn kita..  cuba lihat, urat2 di tapak tangan kita.  kalau anda kenal aksara2 bahasa arab, tgk di tangan kiri anda, tertulis 81 
* yang mana nombor 8 dalam tulisan arab ialah dalam bentuk huruf V terbalik *
manakala di tangan kanan anda tertulis 18.  bila anda tambah pula, jadi 99. 
and number itu? 
YUP.  bilangan nama2 allah, yang disebut dalam alquran.. *hakikatnya banyak tak terkira…