Thursday, September 04, 2014

:: sebuah perjalanan :: EP Akhir

previous part :: previous part

tapi tak mengapa. we still have final. kita tak boleh putus asa. study week. masa tengok carry mark. semangat kian pulih sebab carry mark aku setakat ni normal. masih boleh score. target ANC masih ada harapan. teruskan. 

satu demi satu paper final aku harung. sampai la ke hari nak jawab paper final FSO. main subject. a day before kawan-kawan bagitau carrymark keluar. okay lah. malamnya ingat nak enjoy sebab kalau tak silap lagi dua paper tinggal. so keluar lah dengan Syue and Bobby pergi Sri Molek sebab nak makan-makan best sikit. kami pun bincang la, nak tengok carry mark dulu ke nak g makan dulu. nasib baik la masa tu decide nak g makan dulu. so lepas makan-makan siap hujan lebat masa tu, tunggu hujan reda baru lah g tengok carry mark. and this is sooooo unbelieveable!

just a few yang sentuh 20+ and ada yang sampai belas-belas je carrymark. tengok kertas test, sampai 30++ per 80 markah. aku mg terpaku terjeda semua ter ada la. tak boleh jadi. mati aku,, kalau macam ni mmg fail la subjek ni. balik terus rehat sekejap, cuba utk terima kenyataan. cuba cari kesalahan di mana. otak dah tak boleh jalan. serius celaru keliru semua ada. we still have tonight till tomorrow night. mmg kena pulun. baca sampai 2x manual book. past year 6 sem buat. ya allah. semoga kau bantu. 

hari paper. jam. otak jam. cuba tenangkan diri. tak boleh. jawab. jawab. jumpa satu soalan keliru. bergaduh dengan diri sendiri, A ke B. okay yakin A. jawab structured question. tetibe soalan yang sama ada di essay. no, this is B. 
no A. NO way B. bergaduh lagi. fikir. kalau aku jawab lebih, kang kena potong markah. nak jawab dua-dua lagi la takut kena potong markah. nak jawab depan lain, belakang lain, kalau salah rugi. no I have to choose between two. pilih B. jawab sampai siap.
tak, aku tak boleh teruskan. perasaan dah entah pape. eh, tambah la sikit lagi bawah tu. buat back up. bismillah. tambah jawapan A tadi. no cukup setakat ni aku dah tak boleh. PUTUS ASA. ikat jawapan, angkat tangan, keluar dewan. kawan-kawan cakap : jawapannya ialah A.

no way, aku tak percaya. dum dam, habesla last paper..

menunggu masuk prakikal. aku masuk lambat. sampai la result keluar dulu. hampa kecewa. FSO dapat C thus pointer drop gile sampai xdapat DL sem tu. the very last semester! hancur hati orang yang berharap, hancur lagi hati aku yang tak mampu nak perform. aku rasa useless gile. aku rasa aku dah hampakan ramai pihak. takde pilihan lain melainkan redha dan terima sajalah kejatuhan maha hebat. people never know how hard it is, betapa hancurnya hati aku. cuma bersyukur sbb family sgt supportive. nevermind, hidup perlu diteruskan.

praktikal. apply di KB atau KL. tetibe kena campak dengan enam orang lain ke McD Kerteh, sedangkan dalam pilihan kami xde state pun nak ke Kerteh. tiga hari sebelum lapor diri diberitahu. mana nak cari rumah sewa mana nak itu ini. alhamdulillah we manage to. pergi sana. manager pun xtau pasal kami yang kena lapor diri ni. dah la start shift terus kerja 6jam.bodoh. memang menyumpah seranah la masa tu. 

malam tu buat kerja gila. tahan kereta orang pergi Mesra Mall, sebab kami perlu beli barang keperluan. sebulan pertama hidup kami memang haru biru. memang balik kerja mesti nanges. cerita ke lima orang yang lain. xkira la balik kul 12 malam ke mesti kami akan bersidang. tak puas hati. sakit hati. di ancam bahaya.no, perkara ni tak boleh diteruskan

sampai la satu hari aku terpaksa balik sengsorang jalan kaki malam2., sampai ada laki follow aku. memang menangis along the way la. nasib baik xde pape jadi msa tu. aku on call dgn kakak aku suh dia teman berjalan. ya allah tuhan saja tahu perasaan masa tu. macam-macam dah terjadi kat kami sepanjang sebulan praktikal. masih ada 3 bulan lagi. apa lagi nak jadi. lapor kepada koordinator pun boleh dia kata : thats all experience and knowledge. pak dia. kalo aku kena rogol malam tu, tu kira sex experience and knowledge la? mmg hangin. last skali ngadu ke PA kami.

and malam itu aku late night shift, masa rehat kul 4 pagi aku ambil keputusan slow talk dgn manager. barulah aku tahu bahawa dorang pun xtau ape nak buat dgn kami. apa yang kami patut dapat. pendek kata, dorang xtau so dorang pun xleh buat ape. nak dijadikan cerita, esoknya ada mesyuarat manager dengan owner, en.syed. so, kes kami dibentangkan oleh manager malam tu, Pok Lang (nama dia Azlan, tapi Tganu kan, jadi la Lang, err) dijadikan cerita pula, hari tu baru masuk store manager baru, Kak Hajar. dan lepas tu Kak Aja datang slow talk dengan kami then barulah kami dapat what we should get that is : Knowledge on fastfood management. apa yang patut kami tahu diberitahu. so, thats it. kami bukan mintak layanan 5star, kami cuma mintak, bagi ilmu yang perlu kami dapat. kena OT tetiap hari xkisah, asal kami belajar. kena dera pun xkisah, asal kami dapat those experience. 

masa praktikal tu juga ada masa PA kami datang melawat. and we feel secure sebab atleast ada yang care pasal kami. and lepas tu hari-hari berpraktikal dilalui dengan redha.

menghitung hari demi hari bila nak habes.  and finally sampai la ke hari yang ditunggu, tamat praktikal. berusaha buat report pulak. present and thats it. tamat la diploma aku. cuma nanti tunggu la result untuk officially mark finished diploma. alhamdulillah, present and report submission semua berjalan dengan baik. tunggu result and finally merasa final sem dapat 4flat :)

apa-apa pun, rezeki Tuhan tak bagi untuk aku merasa ANC dan jauh sekali untuk aim AGT. 3.70 was my final CGPA. Guess, it is included in the 1st class graduate la kot kan. kesal dan kecewa masih berbaki, never mind, we will start this all over again during my degree..

pengajarannya lepas ni, berhati-hatilah. kita tidak pernah tahu siapa yang benar baik dengan kita, atau siapa yang nak menjatuhkan kita. iktibar terlalu besar. semoga semangat aku pulih. semoga kejatuhan semester lima takde ambil masa sampai 2tahun nak pulih. Dayah wake up dan get your spirits back!

You can do it. Mari buktikan, start it all over again untuk sesi Degree ini.

Ya Allah permudahkanlah. Redhakanlah. Kuatkan lah aku.

Aamiin..

:: sebuah perjalanan :: EP 3

previous part : previous part

in between of semester empat ni, aku willing untuk pulang awal ke kampus memandangkan aku dah setuju jadi OC. yeah my very first time bergiat dengan begitu aktifnya di universiti! it was an awesome moment ever. memang ada berlaku beberapa kes yang membawa kepada bibit-bibit pergaduhan
semester ke-empat. lagi rasa nak mati la umpamanya apabila tengok silibus sampai 3 subjek kira-kira. i'm still in trauma. aku takut dengan bendalah kira-kira. bukan tak reti tapi lagi teruk bila aku tak tau reti ke tak sebenarnya. wuhu. so, aku berazam la sem ni mmg kena fokus and kena cepat. tak boleh ponteng2, tak boleh berkelip pun dalam kelas kira-kira. kalau tak tahu mesti kena tanya. takmau la sejarah berulang lagi. I HAVE TO PROVE SOMETHING! i have to prove that i can do it. kehidupan lain diteruskan seperti biasa. dan seperti biasa, sem ini pun aku menggantikan orang juga dalam kelab fakulti.

sir : dayah kita ada dua kekosongan ni. dua orang tarik diri. one was setiausaha and another one was biro akademik dan penulisan. so, you could choose between these two. *diam and tarik nafas* but for me, saya lebih prefer you jadi S/U. boleh?
aku : S/U sir?
sir : yup, boleh?
aku : erm, boleh la saya cuba. tapi saya xpandai sangat bab-bab S/U ni.

and puff jadilah cococrunch! ehh. so jadila S/U untuk sem itu dan terus malam tu we got weekly meeting. haha. lantik terus pergi meeting. thorbaik~

dijadikan cerita, semester itu ada dua subjek yang diajar oleh seorang lecturer yang sama. hari pertama kelas, beliau dah tercongok dengan buku dan marker sedia mengajar dan memulakan kelas. kami agak terkujat la kan sebab, kamon sir, this is 1st day 1st class at 8am and you wanna start class? haha. mmg xbagi chance. tapi enjoy sgt blaja. dia pernah ajar kami kelas kitchen, memasak eastern masa part 2 dulu. enjoy. subjek mencabar tapi cara dia mengajar sgt fun. teliti. sape siap buat boleh check and dia tandakan pastu siap dapat bintang. haha. fun!

masuk minggu ke dua, malamnya aku dah semangat gile nak pergi kelas. malam tu siap buat revision. siap hafal formula. siap kemas beg sebelum tido. mengantuk sgt malam tu. bangun-bangun pagi esok tengok ada beberapa mesej dari kawan yang bertanya : Dayah besok ada kelas ke?
aku yang baru bangun tido ni macam abaikan la. tengok mesej ke dua, daripada MT Kelab Hoteliers : Pagi ni semua yang takde kelas mohon hadir ke Pusat Hidayah utk urusan solat jenazah En.Mustapha. dalam hati aku, sape pulak, lect mana ni kan. bukak mesej ke tiga, tetibe baca : Dayah dah tau Sir Zainal meninggal?

I'm like : WHAT? terus terpaku. terjeda sekejap. pastu macam, okay relaks. kita solat kejap. masa tgh mandi tetibe rasa sayunya hati dan termenangis. macam tak percaya. lepas settle semua tu baru la ada update dari yg lain, di facebook dan sebagainya mmg sah arwah sudah kembali ke rahmatullah. terus pergi PH. sepatutnya aku berjalan pergi ke kelas beliau tapi tiba-tiba berjalan menuju masjid, utk sesi solat jenazah beliau. sebak. di PH jumpa wife arwah. salam dengan dia, bagitau dia, sepatutnya kami tgh sesi lecture dgn arwah masa ni.. kami kelas dengan dia skang ni.. wife dia terus cakap, oh, kelas dengan kamu semua la ye.. semalam dia dah siap iron baju. dia bgtau saya esok dia kelas pagi, pukul 8. allahu. memang menyentap tangkai jantung..

tak sempat mengikut ke tanah perkuburan, kami hanya mampu menghantar pemergian arwah dengan pandangan mata. satu kelas kami suram a few days and kelas dua subjek tu pun dah takde utk beberapa minggu. and lepas tu alhamdulillah kami dapat pengganti yang tak kurang hebatnya, walau berbeza pengalaman mengajarnya. dan kehidupan di teruskan seperti biasa.

semester empat dilalui dengan lagi gigih dan masa betul-betul mengekang. lagi bertambah bebanan kerja. namun perjalanan diteruskan sampailah ke akhir semester. aku dah buat keputusan, midsem kali ni nak buat SKP (Skim Perkhidmatan Pelajar = bekerja di mana-mana department di UiTM dengan bayara RM4 sejam) . sebab bila di review kos outline sem depan memang nak pakai duit banyak gile. so apply la di Hotel UiTM. masa study week tu, dia call dan aku diterima, cuma masalahnya dapat pula dibahagian Front Office, yang mana aku takde pengalaman langsung di department tu. tapi xpelah sebab dah bagitau terang-terang kat Puan Zai, dan dia kata xpe nanti akan diajar so bersetujulah aku untuk start kerja right after last paper.

so, masa cuti semester yang sekejap cuma tu pun bekerjalah aku dekat FO. best je. kerja xbanyak cuma still ada la yang kena berdepan dengan perangai yang macam-macam kan. biasalah. sampailah a week before start kuliah, aku quit sebab nak jadi OC lagi sekali. hehe. berhenti je kerja terus sambung jadi OC. memang hectic masa tu. sampailah hari-hari kursus tu aku dah lemau. demam agak teruk la. batuk sampai xde suara langsung. dah lama xdemam.

bayangkanlah, satu sem empat tu dah takde rehat. study week tungkus lumus, final tak payah cakap. habes final terus kerja. habes kerja terus MDS. haha. gigih. tapi papepun sangat berbaloi sebab result sem 4 aku paling tiptop. pointer sampai 3.95. mmg sengih sampai telinga lah. lama jugak demam and in fact along the way masa sem 5 tu suara aku maintain rock sampai dekat nak habes sem baru ok. penat punya pasal.

dan kejutan semester lima. aku dijadikan calon pengerusi kelab. dah la sebelum tu krisis dalaman yang berlaku dalam kalangan OC terpaksa angkat aku jadi penolong SU. tu pun baru nak lepas shock tetibe dapat khabar ni pulak kan. pada hari sebelum AGM tu pulak, tetibe ada geng MPP yang propose aku utk ganti tempat SUA MPP sebab SUA terpaksa tukar kampus dan kerja-kerja SUA di sini takde orang nak buat. NO aku xleh terima dua-dua. so kena putuskan salah satu sahaja. either teruskan dengan Hoteliers atau terima offer MPP. bincang dengan beberapa pihak. lama aku fikir. sayang Hoteliers memang sayang. tapi atas kapasiti aku aku tahu, keutamaan aku sekarang ialah menerima job MPP. Hoteliers aku tahu dan percaya ada yang masih boleh lead and walau aku sedar aku bukan sesiapa tapi aku tahu MPP need me.

so, malam AGM hoteliers, aku berbincang dua mata dengan penasihat. aku bagitau dia aku baru terima utk ganti tempat SUA MPP. aku akan terima jika aku menang undi majoriti dan andai takde orang yg bleh ganti aku jika menang jadi Presiden kelab. tapi, andai masih ada yang boleh ganti tempat aku, biarlah orang itu yang mengganti. aku nyatakan, aku masih akan bersama-sama D'Hoteliers walau bagaimanapun, cuma aku tak bersama secara official, support dari belakang akan selalu ada. and end up yeah, member aku yang menang. syukur. takpayah fikir banyak kali. walau ada berbunyi berbisik yang kata sebenarnya sir yg tolong mengurangkan beban aku dengan memenangkan beliau, tapi I'm really glad. sorry terpaksa lepaskan dengan hati terpaksa.

retak menanti belah, dan seperti di duga kehadiran aku pun tidak la dapat membantu banyak benda. cukup sekadar, ada-ada sahaja. banyak lagi benda yang perlu dipertimbangkan. ada trip yang perlu disertai, ada event yang perlu diketuai. dengan projek ENT. kesusahan LAW. memang part 5 sangat menguji aku. ya allah tuhan sahaja tahu betapa aku sangat letih, sampai tahap nak berputus asa.

tapi kuatkan lagi semangat ni. sebab bekal semangat sem lepas, sampai dapat anugerah rektor masih utuh. pernah aku menyuarakan yg aku takut prestasi pelajaran aku jatuh. namun semua menidakkan. alah tak mungkin lah jatuh prestasi (AHJ 2013). no, they never know. aku sudah bersedia. tapi sekarang masih terlalu awal untuk putus asa. masa masih panjang untuk sebuah usaha.

projek ENT. sampai panel kata : uols punya projek tak valid, tak sah dan tak legal.
sampai kami dah putus asa nak argue dan menangkan produk kami. sampai begitu suntuk, the very last minute kami submit business plan utk pastikan kami do the best.

event management : progress ok. sampai hari kejadian display board kosong. semua lost. and paling teruk majlis perasmian hancur. TR HEA dah sampai awal daripada lecturer event sebab miscommunication. penerima hadiah pun takde sebab miscommunication kpd pemenang. hancur. hancur. sampai semua agenda lari. sampai aku cut event dan semua batchmate terpaksa dengar leteran aku malam tu. semua rosak. i'm fail to be a good project leader!

field trip : last minit madam cancel taknak pergi situ sini sebab taktau kenapa. kesian dekat kawan-kawan terpaksa cari ganti last minit gile . mmg gile. presentation pun diberi masa yg gile. seminit sorang. taksempat cakap ape semua kena potong.

LAW : madam sampai cakap : korang xyah nak target dapat A la korang dapat lulus pun dah sangat ok. saya dah takboleh tolong. tolong lakorang study, hafal those acts

so thats it, i think i'm dead.

Wednesday, September 03, 2014

berdoa_

"berdoalah perkara yang besar-besar. jangan di lihat pada kelayakan kita untuk menerima, tapi lihatlah kepada kemampuan Allah untuk memberi"

deep. aku pun selalu begini. kadang-kadang takut nak berdoa biar dapat straight A, atau 4flat, sebah tahu usaha kita tidaklah setara dengan permintaan. terpandang post ini beberapa hari lalu membuatkan aku terfikir.

subhanallah. masyaallah. Tuhan itu Maha Kaya.

hiba

rasa seperti tidak mampu ditahan lagi air mata hari ini..  mengalir deras,  walau ditahan terlepas jua jatuh lembut ke pipi.. y...