Posts

Showing posts from May, 2012

kenal

sahkan nak kenal diri orang lain, diri sendiri pun kita ambil masa sepanjang hayat nak kenal. kan?

tak? tipu la tu,, tipu. tipu. tak caye. dah tu kenapa ada kadang kadang tu bila jadi sumtim tu kita pun takleh nak explain ape kita rasa. kadang2 tu kita pun tak tahu kenapa kita boleh buat bnda tu, kan? hah,, kan dah kate XD

salah?

bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum wbt~

aku pun pernah buat salah. dia pun pernah buat salah. kita pun pernah buat salah. mereka pun pernah buat salah.
selalunya, bila kita buat salah, kita akan tanya : macam mana nak hilangkan rasa bersalah.


so aku jawab : takpayah hilangkan rasa bersalah. biarkan rasa bersalah menghantui diri anda.. supaya. SUPAYA kita tak ulang lag dat sill* mistake in future.


oke, teruk bona bunyinya. scary pon ade hantu-menghantui nih. ehem.. urmm..


begini :


pertama sekali cuba kita tanya, kita ni siapa. kita MANUSIA BIASA. manusia biasa fitrahnya akan buat salah.. apa yang membezakan manusia dgn manusia2 len, dah semua sama2 biasa kan,, apa yang membezakan kita ialah, once kita buat kesalahan, adakah kita belajar daripada kesalahan kita tu? adakah ada rasa menyesal dan ingin bertaubat, rasa nak meninggalkan kesalahan tersebut? atau, kita rasa seronok buat salah berterus-terusan?


keduanya kita kena ingat : kadang2 allah itu mengkehendaki kita melalui apa yang ora…

jawapan

jawapan dari Tuhan kah itu?
baru semalam berdoa, dan semalam keputusannya,
dan beritanya baru sampai kepada aku hari ini...
allahu akbar,, benarlah tuhan itu maha besar....

dah tahu

dah tahu dan dah jangka tapi bila tengok bnda yang dijangka tu still  boleh tersentak jantung. bukan terkejut,, tapi sesuatu yang macam...
sedih.

kombinasi

Image
yang nak citernya bukanlah siapakah nama mereka. yang nak cerita juga bukanlah sebab skang ni naim kalo nak keluar kelas kena pakai pas yang baru, sebab masa aku kat sana lagi pon dh kena pakai pas keluar kelas, tapi xde la sesamtek itu.  heh heh.. yang nak ceritanya pasal baju PRS. dulu hijau sekarang dah jadik purple. bukan juga pada pertukaran warna tu, tapi pada kombinasinya. kombinasi ape? bukanlah pada baju dan tudung purple dgn kain hitam,  tapi kombinasi apabila si PRS berjalan dengan si pengawas. biru dan purple. aku suka. walaupun suka, tapi bila tgk kombinasi warna tu macam tangkap syahdu siket. sebab? remind me of us, skulmate, dormate, my dearest fren ,  sape? ****** error#nama dan alamat dirahsiakan. haha.. aku anggap itulah yang mengabadikan segala kenangan semasa di naim. kenangan yang cuba dilupakan, tetapi tgk2 terabadi sendiri.
# takpe tulis banyak2 dia tak baca. haha *konfiden*
#taksabarnya nak masuk kampus! taksabar nak habes blajar taksabar nak kerja dan taksabar nak jadik kaya!

cerita hari tu

Image
lambat ke nak cerita?kisahnya yang berlau sekelip mata bila trima call dari us.kamel yg ajak g jadi juri utk satu program badar,masterchef senior, so, dgn segera pergi ke naim dan staylah di sana sampai malam.osem.taknak citer panjang, cuma nak menunjuk gambar sesi mengarut dgn bdk2 ni yang tetiba mengada-ngada suruh aku masak blognese bagai tapi xpe, masak spaghetti ialah bnda paling sng atas dunia. hurmm *semput*









oke tata :)

memang celaru!

bismillahirrahmanirrahim, assalamualaikum wbt~

ape yang celaru? sistem penyebaran maklumat skang ni. aku pon macam tak faham, sekejap begini sekejap begitu. oke. let say, kita ambik contoh fenomena terbaru, pasal hari nakba ataupon kalo korang tak faham melayu boleh baca dlm bhs inggeris :nakba day. kenapa aku guna wikipedia? sebab dan alasan taknak ulas la,, kang jadik isu pulak. okai. berkenaan hari ni, maka orang2 pun ramai2 tukar DP FB jadi warna coklat, dgn mata tertutup memakai pakaian penghuni penjara di sana yg warna coklat.

oke. mula2 satu pihak mengatakan  dgn ayat lebih kurang begini : jom tukar DP anda utk tunjuk ketidakpuasan hati terhadap nakba day. ini ialah cara termudah kita utk tunjuk usaha kita, walaupun siket allah nilai.


dan malam ni pulak, tertancap mata aku bila tgk yg lebih kurang begini : sila tukar balik DP anda, gambar mata tertutup menunjukkan kita adalah tahanan dan tak nampak apa yang berlaku dlm dunia dan terhadap umat islam skang ni.

oke. agak2 korang n…

mencari masa dan idea,

mencari masa dan idea. ke manakah mereka? entahla. dan untuk apakah? nak produce citer yg xde watak antagonis :P

tapi pkir balik, kalo citer semua watak protagonis lagi osem citer. huii.
tgk lah!

wahahahahahaha XD


psst : nik nur fatihah.

mulut satu tapi,

tapi banyak cakap. sape boleh tolong aku bagi hadis ke ape ke yang boleh buat aku behave siket?

mmmmmm..

"the sweetest thing when two people miss each other without any communication but they are remembering each other in prayer"
yeah,, harapnya aku juga sedang mengalami perkara sebegitu :P
sekali fikir,, sakitt sangat,, tapi bila fikir balik, yang itu mungkin lebih baik, tak. YAKIN lebih baik..
allah pasti sudah menetapkan sesuatu yang terbaik buat aku..
tapi,, yang pastinya kita pulak takboleh la sekadar bergoyang kaki mengharap situasi baik sendiri.. tapi juga, tersalah langkah susah pulak.. hai manusia ketahuilah bahawa aku ni bukannya jenis yang berhati-hati sangat,, aku ni bukanlah jenis yang penyabar sangat.. tapi terima kasih kepada anda,, kerana dari ini saye belajar utk jadi lebih berhati-hati,, belajar jadi lebih penyabar... dan yang paling penting saya belajar untuk bertahan dan jadi lebih kuat. 
sekuat TIGER! makanlah biskut TIGER yeaahhhhhh!!
# miss you.

selamat hari guru :)

bismillahirrahmanirrahim..assalamualaikum wbt..
tiada emas atau mutiara, hanya kata seindah bicara buat guru-guru tercinta : selamat hari guru..  iringan doa buat kalian.. semoga rahmat tuhan sentiasa memayungi jasad dan mengiringi tiap jejak cikgu sekalian.. pisang emas gayanya buruklah ia beberapa ketika sahaja bertahan.. intan permata sekadar dunia sahaja dapat mereka temani kita.. budi dan ilmu itu jualah yang kekal abadi, peneman di sini jua akhirat nanti.. terima kasih cikgu :)
uhikum bi tahiyyatil EIDUL MU'ALLIMIN :) wa uhibbukum jiddan, bihubbil kamil.. syukran 'ala kulli haal..  jazakumullah khairan jaza' ' nothing compares.. once ago, it is really hard for me to understand about why i have to,, and now i know, i do understand.. i have nothing to pay you back, it is just a promise that : i'll never forget U and always thank you : HAPPY TEACHERS DAY ..
a song for you :) dan juga lagu yang sangat familiar :P  nah untuk cikgu :)

taknak

jika diberi peluang untuk membetulkan segalanya semula....

tudung..

sedia maklumlah kan, kita kalo nak pakai tudung, tudung tu mestilah menutupi dada,, tak jarang,, menutupi kan.. tapi satu hal yang macam taktau, baru je tau, bentuk tlinga pon takleh nampak. hmm. so, tudung arini tu kan kita pakai macam nampak telinga kan.. ingatkan dah macam selamat la pakai tudung tu,, seban kan tudung tu tak jarang... hmm.. banyak lagi kena betulkan pasal pemakaian tudung aku nihh.

bila pk2 balik, lagi best masa dok skolah dulu,, pakai la tudung mcm mana pon,, xpe, bukannya ade sape2 pon, lagipon, dulu kan mmg tudung labuh yang kat sekolah dulu,, n skang ni pon bila nak pegi skolah,, macam takpe la kalo tudung jarang2 siket pon, i mean kalo ade program stakat dok asrama je tu kan * bukan masa melawat sekolah* , sebab kan bdk2 pompuan je,, so, nak bayang siket pon macam xde pape sgt laa.. tapi bila tahu kena berdepan dgn kaum adam ni,, hah, kena jaga la siket.. aduhh.. skang pon mcm ssh jgk nak cari tudung ni, kena cari inisiatif sndri la, pakai inner kat dalam.. ye…

gubah lagu.

deras hatiku berdetak...  di langit aku terlihat kamu..  terang malam. teman kita..  dengan angin meniup sayu...
ku nyanyi lagu aizat ini..  dengan harapan dia mendengar..  melodi indah yang di cipta.  hanya untuk luahkan rinduku padanya..
dan aku terus menyanyi lagu ini untukmu...  walau berjuta mendengar..  lagu ini hanya untukmu..
arah hidup kita?  tergapai bintang di angkasa..  dan berkelip melukis cita..  terciptalah lagu kita.....
lagu asal : aizat amdan. "komposer" : dash. penyanyi : dash
sekian terima kasih..
*ye, saya tahu suara saya mmg sedap :D

keras kepala?

one side, keras kepala ni bagus, sebagai contoh, kalo ko accident teruk, slamat la kepala ko sebab tak pecah.. tapi in other side, benda ni la yang akan musnahkan hidup ko. trust me.

can you please not to be TOO EXTRA SUPA DUPA POSITIVE AND OPTIMIST???
tak bertempat namanya tu,

si budak

Image
*kisah ini adalah rekaan semata-mata*

ini dia budaknya nama zaim fakhri yang sedang berposing dgn jetnya yang besarr....

siapa sangka di kakinya ada kudis malam.. lalu,

dia telah mengajak abang iparnya utk berjalan-jalan ke pantaii, katanya,, airlaut boleh menyembuhkan luka, sebab dalam airlaut kan ade GULA.. katanya lagi --' .. setelah dipujuk-pujuk, akhirnya abangnya itu bersetuju,, dgn satu syarat rahsia...
maka dalam perjalanan, tertidurlah dia di atas kereta.. dengan posing begini :

begini ::

juga begini :: 


maka setelah pulang daripada perjalanan ke pantai ,, dia ingin menunaikan syarat rahsia itu, iaitu menseparabotakkan kepalanya.....


maka dia telah meminta tolong abangnya, a'izza ataupun lebih dikenali dengan panggilan abe a' untuk membotakkan kepalanya..


maka bermulalah sesi menggunting rambutt...


beberapa minit berlalu, maka tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

berubahlah imejnya. apa yang paling menyedihkan ialah, dia telah melibatkan abangnya yang lagi satu, iaitu `afif atyab dala…

..................................

ya allah.. susahnya.................

di ajar...

biasanya, bila aku tertanya-tanya kenapa benda tu boleh berlaku, aku akan dapat jawapannya.
jawapan yang diberi oleh DIA dengan cara yang paling awesome, iaitu dengan cara aku sendiri mengalaminya..

kekeliruan yang besar, susah, amatt nak aku hadapi,, aku taktahu macam mana nak face bnda yang orang buat kat aku.. tapi, tiba-tiba aku sendiri hadapi benda tu dalam konteks yang aku tertanya-tanya kenapa begitu. and then, baruuuuu la aku faham situasinya. aduhh.. susahnya hidup.. ni hidup, matii mesti lagi susah --'

ALLAH TOLONG!