Posts

Showing posts from December, 2013

sejarah

bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum wbt
seringkali kita mendengar ungkapan yang sering diulang-ulang : 
sesiapa yang melupakan sejarah pasti akan mengulanginya.
betul.  bila dalam keadaan lupa diri kita akan merasa selesa dan cenderung untuk lupa apa yang telah kita lalui sebelum ini. kita akan diberi ujian sekali lagi. untuk lihat, sama ada kita lulus atau masih gagal dengan ujian yang pernah diberi kepada kita sebelum ini. 
namun, sekadar mengingati sejarah juga masih belum cukup syarat. maksud tersiratnya ialah, kita perlu ingat dan fikir, apa yang harus kita lakukan. kamon lah, kita dah pernah melaluinya, kalau kita sudah berjaya melepasi halangan dahulu dengan cemerlang, makna katanya, jika kita benar-benar belajar daripada pengalaman pastinya saat kita melalui ujian yang sama kali ini kita lebih cemerlang menghadapinya.
jatuh kerusi.
saya ambil contoh, dalam bidang pelajaran. jika kita pernah gagal sekali, dan kita sedar akan kegagalan tersebut. mungkin kita sedar akan k…

F.R.I.E.N.D.S

Image
bercerita tentang kawan. i dont know. selalunya my heart doesnt lie (i've said this for soo many times lately)

aku tahu, aku bukan kawan yang baik, tapi hati manusia tak siapa boleh paksa.
there is a few cases, di mana hati aku kata kawan itu sangat baik, namun xtau kenapa there is a few of them yang aku tak berapa selesa. it is somehow I try to avoid from her. serious talk. tapi sebab mereka terlalu baik, aku cuba untuk menerima. and Alhamdulillah, kalau mereka yang betul-betul baik maka aku terima. and usually they are the one who will always have some time to spend with me.

dan most of the time, orang yang aku tak expect akan care much yang selalu ada bertanya khabar.
thanks, semoga Allah menjagamu
tak kurang juga, ada yang baik. dan tanpa sedar mereka menikam dari belakang. some might show it. some might just put the dissatisfaction in their heart. yet, they still show me. hello kawan, Tuhan bagi aku baca hati manusia *senyum* 
nevermind. selagi hati dan jiwa boleh bertahan. k…

doesn't lie

sepanjang hari kehidupan sehinggalah ke saat ini, my heart doesnt lie. apa yang dikatakannya pada saat pertama kalinya akan terjadi. biasanya begiitu lah. apa yang di jangka kan pasti akan berlaku. apa yang aku rasa pasti betul. allah..

entah apa nak describe perasaan sekarang ni. celaru, berkecamuk. semua ada. i hope that everything gonna be okay. aduhai. sekarang masalahnya aku perasankan ada orang dengkikan aku. go and do your business. aku tak perlukan orang plastik macam kau.

do you?

your act your words your responds towards me your courage your spirit
togetherness
your willingness to help me
seek for my opinion ask me to help
feel like you are always by my side even though in reality you are not but i feel you, in my heart close very close
the beats whenever my eyes catch yours it is always the same make it worse even if whenever i hear your name or whenever I talk to you
why
please dont do this  or neither it makes me love you more
or else if it is as expected
do you feel the same as I do?
do you?


_internship

heartbroken much. because i do expect something that have higher value than this. but this end up like a piece of sheep. cis. cis dan cis lagi. yeah really heartbroken.

why?

urgh. harapkan perkara ini segera selesai.

ALLAH, tolong lah. aku nakkan value sebenar praktikal. bukan macam ini. BUKAN.

haremm.. tak reti fikir kebajikan orang lain ke?

urgh. sakit hati

:: tawakkal

#bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum peeps. tawakkal. satu perkara yang sudah lama di cari gali. terserempak dengan satu post yang begitu menarik pada kacamata kornea mata aku pada pagi ini.quotes sedikit, (ini bukan plagiat) :

“Burung-burung keluar pagi balik petang mencari rezeki. Tawakkal mereka kepada Allah begitu tinggi. Tiada pernah ku dengar burung menyimpan ulat hari ini untuk dimakan minggu hadapan. Percaya bahawa rezeki telah Allah tetapkan untuknya setiap hari. Kenapa aku tidak setawakkal itu?”
yeah. ini kiasan. bukan. bukan kiasan tapi ini satu perbandingan. jangan dilihat dengan mata kasar. lihat dengan mata hati. oke. nampak tak? tak? cuba lihat lagi, baca bismillah. eheh :3

hilang atau belum jumpa nilai tawakkal, itu persoalan yang perlu kita jawab sendiri.. P&C masing-masing la tu. pendek kata, kalau benar paras tawakkal kita di aras yang tinggi, tidak akan ada kegusaran. tidak ada keluh kesah. tidak ada patah semangat. tidak tidak dan tidak kepada perkara nega…