Saturday, December 28, 2013

sejarah

bismillahirrahmanirrahim..

assalamualaikum wbt

seringkali kita mendengar ungkapan yang sering diulang-ulang : 

sesiapa yang melupakan sejarah pasti akan mengulanginya.

betul. 
bila dalam keadaan lupa diri kita akan merasa selesa dan cenderung untuk lupa apa yang telah kita lalui sebelum ini. kita akan diberi ujian sekali lagi. untuk lihat, sama ada kita lulus atau masih gagal dengan ujian yang pernah diberi kepada kita sebelum ini. 

namun, sekadar mengingati sejarah juga masih belum cukup syarat. maksud tersiratnya ialah, kita perlu ingat dan fikir, apa yang harus kita lakukan. kamon lah, kita dah pernah melaluinya, kalau kita sudah berjaya melepasi halangan dahulu dengan cemerlang, makna katanya, jika kita benar-benar belajar daripada pengalaman pastinya saat kita melalui ujian yang sama kali ini kita lebih cemerlang menghadapinya.

jatuh kerusi.

saya ambil contoh, dalam bidang pelajaran. jika kita pernah gagal sekali, dan kita sedar akan kegagalan tersebut. mungkin kita sedar akan kegagalan kita semasa dapat result. so, no talk dah la kan.. takde boleh buat apa lagi melainkan meneruskan langkah dengan sisa baki semangat yang bertaburan, kena cantum-cantum dulu dan baru boleh bangun dan meneruskan langkah. dan jika sekali lagi kita berhadapan dengan situasi yang sama, sepatutnya kita tidak mengulang lagi kesalahan dan kegagalan kita suatu masa dahulu. 

betul ke bohong?

pastinya betul. sebab kita sudah pernah merasa sakitnya jatuh ketika itu. takkan lah kita sengaja mahu melukakan diri sekali lagi. kecuali kalau kita ni jenis yang kebal. 

heheh. 

tak mungkin. tak mungkin.

lalu ada yang bertanya, mungkin keadaannya hampir sama tetapi masih ada perbezaan. kita taktahu yang sejarah bakal berulang sebab dulu situasinya lain, dan sekarang situasinya lain. 

thats why kita kena fasih membaca perjalanan hidup sendiri. sebabb itu disarankan kita supaya sentiasa muhasabah diri. lihat. timbang dan hitung nilai kehidupan seharian kita. hisablah diri kamu sebelum kamu dihisab. 24jam sehari sudah lebih daripada cukup untuk kita ambil barang 5minit untuk kita merenung apa yang telah kita lakukan sepanjang hari. tingkatkan lah kualiti diri. 

mukmin yang baik ialah yang mana hari ini lebih baik daripada semalam. 

yeah. terlekat biji durian pulak rasanya. 

dan ada pula yang bertanya, saya tahu, cuma saya mahu mencabar diri. saya cuma mahu lihat sejauh mana kemampuan saya. jika dahulu saya pernah menempuhnya, sekarang saya mahu menempuhnya dengan taktik yang sedikit berlainan. cuba untuk hadapi sejarah itu dengan cara yang lain, tapi gagal. bagaimana?

baiklah. bagus, 

bagus kerana mencuba. berbuat salah dan mengaku kesalahan lantas bangkit daripada kegagalan itu lagi jauh bagusnya daripada tidak pernah mencuba. walau sakit jatuh, namun jika kita redha dan mampu terima hakikat kegagalan lagi sekali itu tidak mengapa. kalau kita cukup kuat tidak mengapa. 

cuma berdirilah di atas satu perkara :
orang beriman itu tidak akan melakukan kesalahan yang sama berulang kali.

meminjam kata-kata dan sudut pandang seorang sahabat, Cik E (bukan nama sebenar), mungkin Tuhan menguji kita dengan ujian yang sama kerana kita masih belum lulus ujian sebelumnya. jka kita sudah lulus, kenapa perlu 'repeat paper' tersebut, kan ;) ?


salam muhasabah.

:)

Thursday, December 26, 2013

F.R.I.E.N.D.S

bercerita tentang kawan. i dont know. selalunya my heart doesnt lie (i've said this for soo many times lately)

aku tahu, aku bukan kawan yang baik, tapi hati manusia tak siapa boleh paksa.

there is a few cases, di mana hati aku kata kawan itu sangat baik, namun xtau kenapa there is a few of them yang aku tak berapa selesa. it is somehow I try to avoid from her. serious talk. tapi sebab mereka terlalu baik, aku cuba untuk menerima. and Alhamdulillah, kalau mereka yang betul-betul baik maka aku terima. and usually they are the one who will always have some time to spend with me.

dan most of the time, orang yang aku tak expect akan care much yang selalu ada bertanya khabar.
thanks, semoga Allah menjagamu

tak kurang juga, ada yang baik. dan tanpa sedar mereka menikam dari belakang. some might show it. some might just put the dissatisfaction in their heart. yet, they still show me. hello kawan, Tuhan bagi aku baca hati manusia *senyum* 

nevermind. selagi hati dan jiwa boleh bertahan. kita tahan.. 


yes, i appreciate all my friends. 
selagi daya aku bantu, aku bantu. tapi aku sedar diri, most of the time, aku yang dibantu. aku menyusahkan. 

apa yang harus di tegur, kumpul kekuatan, susun ayat aku tegur. kalau ada yang down kita bantu up balik. 

another point,  it is about fate. what you give you get back. kalau kita ikhlas, orang pun akan ikhlas. tapi kalau kita tikam belakang , just wait for your turn babe, orang lain akan buat benda yang sama kepada kita. Tuhan itu adil..

i just hope that I will be a good friend to my friend and I do hope that I will get a good friend, that are sincerely be friend of mine. world will become easy dude..

tidak pernah sekali-kali berpura-pura. apa yang aku pamerkan itulah aku. tak reti bertalam dua muka. terima aku apa adanya. I'm not perfect, so do you. 

So, why do you expect perfection from your friend since you yourself are not perfect. dunia ini bukan takde orang yang sempurna, ada, satu masa dulu. tapi Baginda sudah tiada. **Sollu 'alannabiy**

dan jika benar satu ukhuwah itu terjalin atas namaNya, inshaallah, sampai ke syurga masih bersama.

with an honour, I love you Friends :')

Wednesday, December 25, 2013

doesn't lie

sepanjang hari kehidupan sehinggalah ke saat ini, my heart doesnt lie. apa yang dikatakannya pada saat pertama kalinya akan terjadi. biasanya begiitu lah. apa yang di jangka kan pasti akan berlaku. apa yang aku rasa pasti betul. allah..

entah apa nak describe perasaan sekarang ni. celaru, berkecamuk. semua ada. i hope that everything gonna be okay. aduhai. sekarang masalahnya aku perasankan ada orang dengkikan aku. go and do your business. aku tak perlukan orang plastik macam kau.

Monday, December 23, 2013

do you?

your act
your words
your responds towards me
your courage
your spirit

togetherness

your willingness to help me

seek for my opinion
ask me to help

feel like you are always by my side
even though in reality you are not
but i feel you, in my heart
close
very close

the beats
whenever my eyes catch yours
it is always the same
make it worse
even if whenever i hear your name
or whenever I talk to you

why

please dont do this 
or neither it makes me love you more

or else if it is as expected

do you feel the same as I do?

do you?



Sunday, December 15, 2013

_internship

heartbroken much. because i do expect something that have higher value than this. but this end up like a piece of sheep. cis. cis dan cis lagi. yeah really heartbroken.

why?

urgh. harapkan perkara ini segera selesai.

ALLAH, tolong lah. aku nakkan value sebenar praktikal. bukan macam ini. BUKAN.

haremm.. tak reti fikir kebajikan orang lain ke?

urgh. sakit hati

:: tawakkal

#bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum peeps. tawakkal. satu perkara yang sudah lama di cari gali. terserempak dengan satu post yang begitu menarik pada kacamata kornea mata aku pada pagi ini.quotes sedikit, (ini bukan plagiat) :

“Burung-burung keluar pagi balik petang mencari rezeki. Tawakkal mereka kepada Allah begitu tinggi. Tiada pernah ku dengar burung menyimpan ulat hari ini untuk dimakan minggu hadapan. Percaya bahawa rezeki telah Allah tetapkan untuknya setiap hari. Kenapa aku tidak setawakkal itu?

yeah. ini kiasan. bukan. bukan kiasan tapi ini satu perbandingan. jangan dilihat dengan mata kasar. lihat dengan mata hati. oke. nampak tak? tak? cuba lihat lagi, baca bismillah. eheh :3

hilang atau belum jumpa nilai tawakkal, itu persoalan yang perlu kita jawab sendiri.. P&C masing-masing la tu. pendek kata, kalau benar paras tawakkal kita di aras yang tinggi, tidak akan ada kegusaran. tidak ada keluh kesah. tidak ada patah semangat. tidak tidak dan tidak kepada perkara negatif yang menjatuh dan menggusarkan diri.

persoalan pertama dan utama : kenapa masih ada keluh kesah itu
jawapan nya : kerana tawakkal masih belum cukup.

pause.

tawakkal tu apa?

menyerahkan urusan kepada Allah setelah berusaha BERSUNGGUH-SUNGGUH

serah itu maknanya apa jua perkara yang berlaku selepas itu kita terima dan redha, takde ungkit mengungkit.

okai.

flashback. throwback. backhand. eh.

haa, buat lah apa yang patut.

hiba

rasa seperti tidak mampu ditahan lagi air mata hari ini..  mengalir deras,  walau ditahan terlepas jua jatuh lembut ke pipi.. y...