Posts

Showing posts from February, 2013

masa

Image
bismillahirrahmanirrahim..

fuhhh. mula-mula nya mintak maaf kepada sahabat saya : cik zubaidah ye. lambat sikit tunai janji . ececee~
so, kita dah banyak buang masa jom kita teruskan sahaja ye.
berdasarkan soalan : pengurusan masa. bagaimana?



pandangan dan jawapan saya ialah :
pengurusan masa tu sesuatu yang sangat abstrak untuk dijawab atau diikut oleh semua orang. kenapa? ya betul kita semua punyai masa yang sama, 24 jam sehari, 7 hari seminggu. tak lain dan tak bukan dan tak berbeza dengan walau seorang pun manusia atas muka bumi ini.
masa ni pulak satu kuantiti fizik yang sgt abstrak. takleh di putar, takleh diundur, takboleh di cepat atau dilambatkan.. cuma dua bnda je pilihannya : dimanfaatkan atau dibuang. 
dan yang pastinya buang masa laa bnda yang paling senang dan seronok untuk dibuat :D kan?
kan ?
kannn ?
alaaah, takpayah tipuuuuu laa~

oke back to the top. back to the topic. kenapa aku kata bnda ni sangat abstrak? sbb walaupun kita punya masa yang sama, tapi setiap orang semu…

hey stalker!

hey hey hey. 
slamat menye-talk ye ^^

memilih

Image
salam dear peeps :)

sumtimes kan macam, tak semua bnda kita boleh go on
i mean, dalam dalam kta berkawan..
tak semua orang kita boleh masuk kan..

ada yang kita selesa dan ada yang kita rasa macam annoying gilaaaaaaaa



kawan sama-sama perempuan cara perempuan
dan kawan lelaki pon dgn cara lelaki..

kalo yang perempuan ni, ada yang mmg ikhlas berkawan.
ade yang pura-pura berkawan.
pura-pura ats dasar kepentingan peribadi.
huh.
let them be!

ada yang sopan santun dan tak kurang yang kurang ajar..
ade yang paham bahasa , ade yang jenis cepat surrender.
macam macam laah!
nama pon manusia kan,
macam macam ragamnya..


and lelaki pulak..
ada certain-certain ni kita macam senang giler berkawan.
senang di ajak berbincang.. senang berbual..

ada pulak tu yang dari awal-awal kenal lagi macam gedik gile
haaaa jangan pelik laa kakak abang oi, boys pon ade yang gedik jugak.
hmmm
okay, no offense ye !

kadang-kadang bnda yang di bualkan tu bnda yang sama je
tapi ada caranya yang buat kita oke dan selesa
da…

no !!!!!!!!!!

Image
ohh no i'm really dead!



apesal laa semua tak kena ni?haha.. jawapannya sebab aku sendiri laaah.
aduh duh duh duhh

lain yang diharap lain pulak yang jadinye.
pehh.
osemmm jugak -.-

kenapalaaa aku ni susah sangat nak kawal mulut?
*oke, status dan komen fesbuk tidak mempunyai suara
maksudnya kenapa laaa aku ni takleh kawal percakapan..

kenapa aku tak boleh nak ajar diri : banyak bercakap banyaklaa dosanya.
aduh.

sedar la dayah oiiiiiiii...

oke, aku dah mula rasa tak selamat!
*kan dah kaw2 kena jugak malam ni !

err hai.

hey.hai.

ada orang kata muka sama.
yeah, maybe mata sama besar. bhahah
ni spesies yang RARE  jugak la buat masa ni.

tertarik?
hmm.. yeah. i admit it.
*gile kau tak tertarik?*

komen?

berfikiran matang.
sangat professional
senang diajak berbicara namun masih ada batasnya
tak lebih tak kurang
cukup-cukup sahaja
background oke.bagus.
berfalsafah.
comel dan putih 

walaweyy
semua benda baik?
dah aku tak nampak lagi mana kurangnya.

ehh, alamak ! kamu baca?
komen ikhlas ni.

till then bubye ^^

dua dua pun pendidik

Image
bismillahirrahmanirrahim..

assalamualaikum wbt :)

yeahhh, sambil-sambil buat esaimen, sambil-sambil buat report kelab utk fakulti dan sambil-sambil mereply komen di fesbuk *femes katanya* sempat lagi la terlintas sesuatu kan..

pendidik.

guru dan pensyarah.



dua-dua pon pendidik..
tapi sedar ataupun tidak, dua mereka ini punya cara sendiri untuk mendidik..

setuju atau tidak?

aku tak bercakapla tentang cara penyampaian mereka di dalam kelas. atau dengan erti kata lain cara mereka mengajar di dalam kelas.. aku bercakap tentang bagaimana perhatian mereka terhadap kita di luar kelas..

aku masih ingat dan sampai sekarang masih terasa la, bagaimana seorang cikgu sekolah ambil tahu dan beri nasihat kepada kita. bila bersuara mereka macam mak-mak ayah-ayah datuk-datuk nenek-nenek ehh.. kasih sayang tu rasa macam gtu lah. cara penyampaian, susunann kosa kata peribahasa ehh lagi sekali.

dan bila bercakap tentang pensyarah,
bagi aku penyampaian dan perhatian mereka lebih sempoii
macam abang-abang …

c&p

Image
bismillahirrahmanirrahim
*amboi aktif update blog >> cuti kamm~ *

a few things yang saya nak share, sedikit sebanyak, direct quote *tuan empunya harap jgn claim, haha*



tentang satu hal yang dah lama saya sendiri tak berani dan tak sedia utk kupas : KEPIMPINAN. 


Keterbukaan kesemua Pemimpin Mahasiswa untuk “Agree to Disagree” atau dengan maksud “Bersetuju untuk tidak bersetuju” Kita sebagai Pemimpin Mahasiswa hendaklah menegakkan konsep persamaan dan tidak memaksa dalam konsep perbezaaan.Perlaksanaan tradisi yang silap perlu diperbetulkan mengikut situasi semasa pada hari ini. Manakala kita sebagai Pemimpin Mahasiswa perlu menolak cara tadbir urus yang tempang untuk kelancaran organisasi dalam jangka waktu yang panjang.Ramai Mahasiswa yang mendakwa mereka mempunyai hak sedangkan tanpa mereka sedari mereka juga ada tanggungjawab yang perlu mereka laksanakan. Saya ada hak, kamu juga ada hak. dan saya ada tanggungjawab, kamu juga ada tanggugjawab. “Wahai orang-orang yang beriman! Mengap…

pros and cons

Image
bismillahirrahmanirrahim....

assalamualaikum wbt :)

kebaikan dan keburukan.
nak percaya ke tidak hangpa punya hal lah.
tapi yang pastinya setiap bnda tu ada baik buruknya.
mari rapat rapat kita cerita.

oke, contohnya la kan, macam aku ni. seperti sedia maklum aku ni memangla amat 'tinggi' kan.
sakit weh kadang2 tengkuk aku bila nak bercakap dgn org2 lain time berdiri sebabb nak tgk muka dia kan..
so, thats why la kalo nak bercakap panjang dgn sape pon aku lebih suka duduk. *haha pecah rahsia :P  *
ye la, katanya duduk sama rendah, masalah sebab bila berdiri tak sama tggi. haha.
kadang2 bila kat rumah la, nak sidai baju tggi2 susah~ nak bukak kunci pintu, sampai kena berjingkit*gtu eh org panggil? *, takpon with aid of something, cthnya macam hanger ke nak tarik kunci *rumah tradisinal kan*.
bayangkanlah, kunci yang macam ni ::



tapibila berada di atas seatas-atasnya pintu tu. hehe
susah susah. tu, keburukannya..

apa kebaikannya??
cerita ampaian lagi, dgn keTINGGIan aku ni macam…

zzzZZZzzz

its very hard to explain this feeling.. it was like, is it really me that is guilty?? is that really my fault?
come on guys, we are all grown up!
please please and please be PROFESSIONAL !
mind your manner.

THINK rationally.
dont be so stupid !

and i'm tired

Image
assalamualaikum..

hai. hai. dan hai.

aduii. saket kepala. tak tahu nak fikir. tension. stress. STRESS!
kenapa manusia ni makin besar, bukan makin pandai tapi makin hentah hape-hape??
i'm expecting you to be very professional, but i'm totally wrong.



kalau begini caranya, perlu ke aku fikir lagi hati dan perasaan orang lain sedangkan mereka mereka dan mereka tak pernah nak fikir hati dan perasaan aku??
sakit jatuh ke aku dorang tak pernah nak nampak..
susah aku dorang tak tahu..
yang dorang nampak bila aku dah senang.
pastu nak jeles entah pape.

excuse me!
u didnt feel what i had gone through !
u didnt know how hard it is.
u never understanding what it is.
because u have no idea.
u never face a difficulty like this.
all you know is to get things easily.
ohh, nope.
VERY EASILY.

guys,
u'll never get something that is worth of everything if you create a shortcut.
nak dapat lebih usaha la lebih.

kalo kamu kamu dan kamu usaha sebesar kulit kerang jangan la nak harapkan dapat hasil…