Posts

Showing posts from March, 2014

food ::

bismillahirrahmanirrahim.. assalamualaikum wbt.

dilema. perkara yang sering dialami, setelah satu baris pertanyaan ditanya : kat universiti ambik kos ape?
bila dijawab : pengurusan makanan (it is actually foodservice management)
then soalan lanjutan : oh. belajar pasal apa.
susulan setelah itu : ooohh, mudah jee...

so thats it.

dan i never said that kos ini setanding dengan medik. atau engineering. atau yang sewaktu dengannya. tapi lihatlah dari satu sudut : it is food. FOOD. and of course food is something yang sangat penting dalam kehidupan kita. penyakit banyak berpunca daripada makanan. bersih atau tidak hati bergantung kepada pemakanan kita. setiap satu daging yang terhasil ini terhasil daripada makanan. haram ia, api nerakalah.

but then how many of us yang sanggup menggadaikan 'popular' untuk menunai fardhu kifayah yang ini? how many muslims yang ada untuk mempertahankan status sebuah makanan yang halal dan baik?

yeah. mungkin kita boleh memasak di rumah. every single th…

_internship ::::

hello and hi, assalamualaikum :)

memori internship atau praktikal is the one that i will never ever forget. serius. sebab apa? sebab perjalanan hidupnya yang menyeksakan. haha. apa yang seksanya itu ialah di awalnya.. episod kerja gile. banyak sangat..

mula-mula sekali, maka inilah kali pertama aku duduk bersama-sama dengan kawan-kawan yang memang sekali dengan aku.. selalunya, tak pernah sebilik dengan even kawan satu fakulti. adik beradik berenam katanya. haha. syue, nadia, suriati, della rossa (aku bagi nama dia), mazy. aku aje yang tak reti nak bawak moto. aku akan ingat pertolongan korang berlima yang asyik bawak aje aku nak g mane2. bonceng je tahu. paling ok, ambik kunci masuk dalam lobang kunci. kuikui. kesian betul..

akan ku ingat masa-masa pergi pasar malam, pasar tani, MM, ke Dungun riding dgn nadia, sekat kereta orang, buat muka tebal tumpang kereta hosmate nak balik sbb dok MM lame. g karaoke. sakit-sakit hati, masa mengumpat, makan same2, berangkut ke sana sini, musin de…