Saturday, March 29, 2014

food ::

bismillahirrahmanirrahim.. assalamualaikum wbt.

dilema. perkara yang sering dialami, setelah satu baris pertanyaan ditanya : kat universiti ambik kos ape?
bila dijawab : pengurusan makanan (it is actually foodservice management)
then soalan lanjutan : oh. belajar pasal apa.
susulan setelah itu : ooohh, mudah jee...

so thats it.

dan i never said that kos ini setanding dengan medik. atau engineering. atau yang sewaktu dengannya. tapi lihatlah dari satu sudut : it is food. FOOD. and of course food is something yang sangat penting dalam kehidupan kita. penyakit banyak berpunca daripada makanan. bersih atau tidak hati bergantung kepada pemakanan kita. setiap satu daging yang terhasil ini terhasil daripada makanan. haram ia, api nerakalah.

but then how many of us yang sanggup menggadaikan 'popular' untuk menunai fardhu kifayah yang ini? how many muslims yang ada untuk mempertahankan status sebuah makanan yang halal dan baik?

yeah. mungkin kita boleh memasak di rumah. every single thing kita buat. for example roti. uli uli tepung buat roti. but then from where on earth did you get that flour? benarkah ada lagi satu makanan berstatus halal buat masa ini?

syubhah. mungkin tidak melampau dikatakan semua makanan, raw ingredients and everything ada elemen tidak halal. jadi, apa yang available untuk dimakan oleh kita, sang Muslim ini?

but not many do realise this. when, bila kita mampu mengeluarkan makanan yang benar berkualiti, halal dan baik? our own. own. xbergantung pada siapa-siapa.

when?
did we still have that chance?

yeah we do. it is waiting for us to come and grab 'em all.

mungkin bidang yang kelihatan senang, namun hakikatnya ia merupakan satu tanggungjawab yang terbesar, kerana berkaitan dengan asas wujudnya seorang insan.

percaya atau tidak, terpulang.

Monday, March 03, 2014

_internship ::::

hello and hi, assalamualaikum :)

memori internship atau praktikal is the one that i will never ever forget. serius. sebab apa? sebab perjalanan hidupnya yang menyeksakan. haha. apa yang seksanya itu ialah di awalnya.. episod kerja gile. banyak sangat..

mula-mula sekali, maka inilah kali pertama aku duduk bersama-sama dengan kawan-kawan yang memang sekali dengan aku.. selalunya, tak pernah sebilik dengan even kawan satu fakulti. adik beradik berenam katanya. haha. syue, nadia, suriati, della rossa (aku bagi nama dia), mazy. aku aje yang tak reti nak bawak moto. aku akan ingat pertolongan korang berlima yang asyik bawak aje aku nak g mane2. bonceng je tahu. paling ok, ambik kunci masuk dalam lobang kunci. kuikui. kesian betul..

akan ku ingat masa-masa pergi pasar malam, pasar tani, MM, ke Dungun riding dgn nadia, sekat kereta orang, buat muka tebal tumpang kereta hosmate nak balik sbb dok MM lame. g karaoke. sakit-sakit hati, masa mengumpat, makan same2, berangkut ke sana sini, musin demam same2, maki orang mandi lama semua nya lah. thanks for everything :)

lepas ni takde dah nak serabut cuti taktau nak g mane. lepas ni xde dah nak bertanya kau gaji berapa. lepas ni xde dah nak kejut-kejut tolong hantar tolong ambik balik kerja. all will remain as memory. there Kerteh is lifeless for those macam aku yang takde kenderaan taktahu drive taktau ride. rasanya kalau campak orang yang pandai drive and ride, campak la ke mana pun semua tempat oke. haha..

tambah pulak duduk mayang d'ulit tu hampeh. malas dah nak mengumpat. hewhew.

and taktahu nak cakap apa. kesimpulan perjalanan internshp menyakitkan dan memedihkan but the end is sweet and memorable. betul la kan, kepahitan itu merupakan kenangan manis one day. tak mahu mengulanginya tapi i will miss the moments. :)

now on takmau cakap banyak. buat report, present, tunggu result then baru boleh betul2 conclude on this yaww....

see ya :)

hiba

rasa seperti tidak mampu ditahan lagi air mata hari ini..  mengalir deras,  walau ditahan terlepas jua jatuh lembut ke pipi.. y...