Wednesday, March 21, 2012

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

Jom, adik2, kakak2,, saya mau cerita~

Pengurusan perkhidmatan makanan. Tak ramai yang tahu apa yang ada disebalik program ini. Yang aku tahu, ditawarkan di uitm, under faculty of hotel & tourism management.. yang di mana cawangannya pula fakulti hotel ni di uitm puncak alam (degree), dungun dan penang. Bila sebut je under fakulti hotel, aku sangat tidak suka bila orang2 sibuk dok mengata yang student hotel takdak masa depan. Bila orang memperlekeh-lekehkan fakulti kitorang. Eh hello…. Kitorang ada masa depan oke.. silap2 hari bulan masa depan kitorang lagii cerah bersinar daripada korang. *ni marah ni* so, saye sebagai student hotel dengan ini menjelaskan, bahawa, industry under hotel, hospitality sebegini sentiasa hidup.. tenaga kerja yang diperlukan sentiasa ada since industry sebegini cepat develop..
Dan, memang, aku marah kalo orang kata kitorang punya pelajaran tak tough, tak mencabar, xprofessional dan bila orang kata SENANG. Cuba cakap kat aku, bila masanya satu bnda tu jadik senang apabila korang kena blaja, khatamkan teori dan seterusnya korang kena aplikasi teori yang korang belajar. Learn to reduce mistake. Takde la tension mane kan…
Sbb tu aku marah bila org2 yang taktahu senang2 nak judge bnda ni. Nampak fun, masak je. Dorang fikir, bila post2 gambar je, gmbr food, so, dorang pon egt, kelas hanyalah satu, iaitu masak. Oh myy. Salahhh.. masak tu salah satu subjek.. 6hours per week, stret. Yang lagi baki hari2 dlm mggu tu, korang berbaki banyaaaaak lagi subjek len! Masak pon, it is not that easy. Bukan men campak2 macam masak kat umah, bukan men potong2 macam kat umah. Every single food that u akan masukkan dalam masakan u, semua tu kena accurate dy punya shape, sama besarnya, saiznya, portion yg betul.. dan bila masak pulak, kena SEDAP dan rasa macam makanan kat hotel. Ramai yang kata makanan kat kedai mamak lagi best dari makanan kat hotel. Yes, aku tahu, tapi korang tahu kenapa?? Sbb kedai mamak dorang guna perasa tambahan.. tapi mknn kat hotel, kitorang buat , kena tahu macam mana nak perasakan hanya dgn guna salt + pepper + sugar > sumtimes je gula pon.. igt senang ke nak dapat rasa mknn Cuma dgn bantuan salt pepper and a few herbs? Tu la sebab kenapa makanan hotel taksesedap mknn tmpt len, sbb lidah manusia skang ni dh terbiasa dgn perasa2 tambahan.. keaslian herb n spices tu dh tak rasa kalau takde perasa2 len.  Kalao kami dibenarkan guna ajinomoto ataupun chicken stok pon, dlm kuantiti yang sedikit shj..  so, itulah realitinya, sbg pembukaan..

Oke, jom, aku nak mulakan cerita..

Aku  akui, aku masih baru, malah baruu sahaja tamatkan pengajian utk semester 2. Still, masih panjang lagi perjalanan. Dulu, waktu mula2 ambik kos ni pon taktau tau ape halatuju masa depan. Takut, keje ape entah.. sebab, dulu  ni pilihan nombor 7 ! yes, budak aliran sains kan.. mana pandang weyhh kos2 dari fakulti perhotelan, dgn anggapan, kerja hanyalah di hotel. Salah, silap besar tanggapan anda!

Aku taktahu U len, tapi kalo uitm, dengan kos ini, korang akan dibawa belajar seantero bidang perhotelan.. korang akan mula belajar dari bawah,, mula2 sekali korang akan didedahkan dgn industry perhotelan.. apa yang ada pada industry, sejarahnya.. bagaimana keadaannya masa2 dulu.. bagaimana korang nak bina sebuah hotel, pengurusannya.. then, korang jugak akan belajar satu subjek berkaitan pengurusan, di sem dua.. korang akan tahu bagaimana nak jadik manager.. apa yang patut korang ade.. semua berkaitan pengurusan la.. itu, bukak peluang utk korang jadik big boss.. in the future.. so, dgn dua subjek ni, korang in the future boleh develop hotel, jadik CEO hotel, jadik manager hotel. Fullstop.

Second is, korang akan dibawa masuk kitchen. Utk sem1 dan sem2, korang akan belajar basic kitchen, which is eastern and western. Lecturer korang akan ajar korang, buat demo dulu, then, korang akan buat sendiri. Masak.. sum dishes, diorang jus sruh korang stdy resipi je and masak sdiri without demo.. but mostly dishes western, byk yg akan di-demo la.. sbb western ni leceh cket nak masak.. so, halatuju kedua korang  - korang boleh jadik chef. tapi, ade pulak yang keliru, ape bezanya student culinary dgn foodservice? Jwpnnya, bdk culinary ni, dorang belajar dari se-basic-basicnya kepada setinggi-tinggi bendanya.. foodservice pulak, moderate. Cukup ilmunya utk korang run paling kurang business sendri,, bukak restoran pon dah boleh.. kalo la korang mmg siyes nk jadik chef, ambik la tros culinary.. tapi, still foodservice ni lagii byk peluang korang nak kerja 

Dalam program ni jugak, korang akan belajar pasal food hygiene. Korang akan tahu, bagaimana penggredan sesuatu makanan. Korang akan tahu bagaimana nak menilai satu2 makanan, fresh atau tidak, berkualiti atau tidak. Bnda ni byk tlg korang even dlm life korang sehari-harian tau.. korang bila belajar subjek ni, korang pegi beli makanan kat kedai pun senang.. sbb ape, sbb kita tahu, melalui kod2 ataupun logo2 yang ada dekat plastic makanan tu, mknn tu setakat mana tahap kebersihan waktu dorang produce etc etc. best. So, dgn ini, satu lagi peluang pekerjaan korang ialah : jadi pegawai inspection makann.. post korang? Mana2 pejabat yang ada food production, kat syrikat2 produce food, check quality food, kebersihan food. Ataupun, staf kat jabatan kesihatan, pantau gerai2 , jaga ke tak kebersihan premis dorang.. alaaahh.. yang korang tgk gred2 kedai makan sekarang ni tu laaa.. tu la function student foodservice!

Next, korang masuk sem2, korang akan belajar foodstudies. Nah, yang ni banyk bantu utk korang faham, bagaimana satu2 food tu boleh berubah2 apabila di masak.. cara masak mana yang betul mengikut bahagian2 poultry atau beef yang kita masak.. suhu berapa? Selama mana? Korang akan g detail komponen2 dalam food.. sumtim like, korang belajar bio, tapi relate dgn makanan.. tapi, relaks,, xde la complicated mcm bio skolah menengah.. korang just focus atas tindakan2 protein, karbohidrat.. tu je.. and korang kena faham bagaimana nak aplikasi these kinda reactions into food production! Very nice learning! Nah, subjek ni, korang boleh jadik org yg akan develop food, mana tahu one day, korang stdy food studies btl2,, korang hasilkan satu resipi baruu. Oh, lupe kan, ni subjek utk bantu korang lebih faham, utk bntu korang dlm kerjaya as a chef 

Masuk part3, korang akan belajar food nutrition.. there u go.. that’s y la aku kate, bgi students sains yang sedih dapat result rendah bg subjek sains korang, ambik la kos ni.. nnti korang boleh jadik dietitian.. korang belajar sal nutrition, korang tahu all about food. Kuar, graduate, apply la kerja kat hospital.. korang akan buat menu planning utk pesakit.. sakit ni nak makan ape, nutrition mana yang kena lebih.. semua tu korang yang akan buat.. so, atlast, dapat jugak korang masuk hospital.. doctor pon akan consult korang,, doctor taktau nak masak.. doctor taktau composition of food.. kan??

Selain itu, korang bila part 3 akan masuk mock restaurant.. korang akan diberi satu peluang utk rasa bagaimana rasanya run korang punya business.. ada a day, korang akan jadi supervisor, which is ketua kat restoran... ada korang akan jadi ketua chef, ade korang akan jadi waiter biasa.. ada masa, jadik cashier,, sambut tetamu..  semua korang akan rasa, so in the future, korang boleh apply mana2 post dalam a restaurant.. korang tahu how to do the serving.. korang tahu macammana nak jadik waiter.. korang tahu nak jadik receptionist.. dan jugak, korang pon akan blaja housekeeping! So, korang pon kalo terdesak ekonomi boleh je jadik housekeeper!

Selain itu kan, korang jgk akan belajar sal komputer2.. sal akaun.. ekonomi.. entrepreneurship .. and ofkos menu planning dan baaaaaaaaaaaaaaaaaaaanyak lagi! Percaya la kat aku, kos ni mmg byk peluang pekerjaan.. korang cuma perlu belajar,, fokus dan seterusnya pilih, korang nak jadi ape.. nak run bisnes sdri boleh, nak kerja bawah org boleh, nak kerja kat hotel boleh, restoran boleh, syarikat boleh or even, korang boleh jadik lecturer! Takpun, jadik cg ERT kat sekolah. Eh, korang,, banyak giler. Siyes aku cakap..

So, itu sajalah perkongsian aku utk kos foodservice management ( DFSM ). Fosure, aku sdiri enjoy dgn kos ni.. yea.. penat.. mmg penat nak terkejar-kejar.. ramai yang pandang remeh ttg program ni.. dorang kate, apela sgt yang mencabarnya belajar pasal makanan. Ye, tu kata org yang taktahu.. kalo doctor ssh belajar pasal badan manusia, nak rawat pesakit manusia,, chef pula ssh jugak kerjanya belajar ttg komposisi makana, bagaimana nak hasilkan satu dishes yang sedap, but still tak hilang dy punya nutrition content  utk dimakan oleh manusia, supaya manusia sihat dan still dpt makan sedap!

-----------------------------------

edited : perenggan ini ditulis setelah aku un-officially habes dah diploma pengurusan perkhidmatan makanan (xrasmi lagi sebab x grad lagi). so, i ols jemput la anda semua untuk baca sambungan nya : untuk subjek di semester empat di link ini : SEMESTER 4 : dan jeng jeng jenggg,, keseluruhan penghabisan untuk post ini di link ini : SEMESTER LIMA & ENAM. and ini pula ialah segala subjek yang anda akan belajar sepanjang menjalani diploma : SILIBUS  harus diingat la, ni zaman iols, zaman korang junior2 ni silibus mungkin akan berubah-ubah. untuk yang wondering bagaimana keadaan kolej atau kampus Dungun, Resort Campus pula boleh la klik ini :RESORT CAMPUS . harus diingat juga, pengalaman di sini merupakan zaman aku, mungkin di zaman korang keadaan ada sedikit sebanyak berubah berdasarkan perubahan hierarki pengurusan di Dungun, UiTM (Terengganu). 
post seumpama dan related nya pula anda boleh la klik di section sebelah kanan blog, entry ber-tag industri. happy reading, maaf kan segala typo ya ;)


assalamualaikum :)

97 comments:

  1. veri nice.saya mmg minat sangat bidang ni,thyanx sbb share.dptlah cket gmbrn.mmg tak terkata info yg diberikan cukup menarik utk buat sy ambik course tu nnti.doakan sy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ya? hohohh.. glad to hear that. but then,, sebenarnya bergantung kepada individu juga, semua kos ade suka dukanya ;)

      nway,, gudluck !

      Delete
  2. boleh kasi lebiih info pasal course nie x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. info yg lebih macam mana tu ye? insyaallah, nanti saya usahakan :)

      Delete
  3. great ! sy pun otw dlm masokk uitm kos food service ni laa . seronokk bace blog ni . anyway , sy harap sy bole buadd :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke. alhamdulillah, kalau di kampus yang sama jumpa la kite ye :)

      Delete
  4. err klau kluar kerja nanti jadi apa ek? chef ke? haha

    ReplyDelete
  5. i tengah fikir2 lagi nak amik course apa, but this course dah memang ada dalam list to be, lah, wahhh lepas baca entry ni, rasa cam nak letak course ni kat top 4 lah pulak! ahaha.. nice entry sis!

    ReplyDelete
  6. thanks sbab kongsi psal course nie, dpat la mmbantu sya untuk plih course nnti.. na tnya skit bole?? (bole, xbole na tnya gak..hehe). knapa ek mkanan kat hotel la umumnya, hrga dia mahal sdangkn mkanannyer skit jer?? beli nasi goreng jer hrga da mcam bole bli bras skampit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa nya.... org yg datang makan kat hotel ni.... dorang nak kan keunikan kot.... kiranya, dorang bayar untuk keunikan makanan tu... mungkin dari segi dekorasi..... dan rasa.... bukan untuk kenyang....
      *my opinion la... hehe

      Delete
    2. yes, can be made sense too.. terima kasih kerana berkongsi.. i like your opinion.. :)

      Delete
    3. haha. tq senior yang tolng jawabkan :)

      lagi satu pasal quality of food.. tu yang mahalnya. quality raw ingredient dan juga quality masa cooking tu sndri :)

      Delete
  7. sama la..... course foodservice.... i dah sem 5 dah... hehehe.... awesome !!! :)

    ReplyDelete
  8. slm sis .nk tye ..kos ni bljr full english ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. uitm mmg fully english.tapi depends on lect.ade je lect yg mengajar campur2,

      Delete
  9. sis , kalo diploma amek kos ni, then bila ijzah nk amek seni kulinari .boleh x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde masalah boleh je.. nak ambik degree engineering pon boleh :p

      Delete
  10. waaaaaaaaaaaaaaahhh !!! sangat membantuu :) terima kasih 4 the info :D saya memang minat sgt2 nak jadi dietitian.. semoga urusan sis dipermudahkan.. tqtqtqtq very much ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. u'r most welcome :) :)
      wish you luck too~

      Delete
  11. weeehuuuu.... sy tukar daripada diploma kulinari kepada diploma pengurusan makanan. ianya macam hampir merangkumi semua bidang di bawah fakulti awak tu. terima kasih atas information :) sy doakan awak berjaya, insya-Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. absolutely~ mmg bolrh dikatakan semua bidang, except tak brapa blaja ttg tourism la :)

      Delete
  12. sis , kalau kita dpt dip kulinari then nak tukar ke kos pengurusan makanan boleh ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau UiTM mmg xleh tukar kos. biasanya kalau mmg nak tukar kena reject offer then apply balik. tapi buang masa jugak la buat macam tu,
      dua2 ada pros and cons masing-masing :)

      Delete
  13. sis , saya baru dapat dip. for this course . tapi , saya dapat panggilan matrik jugak .. konfius nak buat keputusan . next week , 27 May matrik punya pendaftaran . do you think going to matrikulasi is the right choice ??

    ReplyDelete
  14. Selalunya kalau course ni ada pasaran kerja tak? Senior-senior sebelum ni macam mana kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasaran kerja sebenarnya banyak.. kita je yang perlu pilih and bijak utk dapatkan kerja.. kalau masing2 malas and goyang kaki, memilih pulak mmg susah la :)

      Delete
  15. saya pun ambil Course Foodservice management, me and most of my friends jadi lecturers..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow great :) saya baru nak habes belajar. hehe

      Delete
  16. saya pun ambil Course Foodservice management, me and most of my friends jadi lecturers..

    ReplyDelete
  17. salam.sy juz nk tye.adik sy dpt kos ni untuk kemasukkan bulan 12 kalu xsilap.dia agak berbelah bhgi sbnrnye nk terima or tak kos ni.bole x adik bg nasihat ckit kt adik sy 2.ni email sy trofpyone_caz@yahoo.com.kalu bole,sy nk cntact num awk nnti sy nk kol awk tye lebih detail.if awk xkesah.

    ReplyDelete
  18. salam sis , sy nak daftar masuk uitm kos food service ni . Mmg teruja n takut coz lari dari basic akaun sy . Actually sy dah masuk matrik but result xOke n apply diploma balik walaupun dh lmbt. Sy skrg tercari2 subjek yg ada dlam kos ni . Boleh sis senaraikan . Emel sy boleh , nurmadihah.yazmin@gmail.com . thank u sis !

    ReplyDelete
  19. Akak saya nak tanya .. Saya btl-II taktau .. Saya dapat kos ni .. Tp saya takut peluang perkejaan hanya jadi kuli hotel .. Tu saya comfius ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpulang la atas prestasi. kerja di mana-mana pun kalau bukan bukak bisnes sendiri memang akan jadi 'kuli'. :) the best way istikharah, bincang dgn mak ayah.. depends atas diri masing-masing on how to grab the chance. gudluck :)

      Delete
  20. yes, thats true :) stuju sgt2..
    rmai yg x tahu tntg bidang kerjaya kos ni..
    sy jgk food service management's student at upm..

    sdg mnghabisi sem 3..

    ReplyDelete
  21. Assalam saya nak tnya...kalau org tu x pndai masak bole ke amik course foodservice??

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehh takde hal.. nanti dia ajar lah :)

      Delete
  22. Kalo dip. mbil food sevice..degree bleh mbil food tech tk??

    ReplyDelete
  23. boleh takde masalah.. tapi macam biasa lah dia berbalik kepada course yg di offer oleh uni la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo mbik dkat uitm?

      Delete
    2. i'm not really sure UiTM ada offer ke tak foodtech. rasanya macam ada.. actually pasal tukar kos masa degree ni semua takde masalah. as I said, nak tukar ambik engineering pun takda hal. ade je orang buat. cuma dia akan ambil masa yang lebih lama berbanding sambung degree kos yang sama, atau 'seangkatan' dengannya... just make sure U dapat result yang oke and as far as I'm concern, result oke, apply la degree pape pun (tambah2 lagi kalo penerapan di UiTM) konpem dapat~

      Delete
  24. Terima kasih di atas info adik. Alhamdulillah dapat lah pencerahan kursus ini. cawangan mana uitm diploma food services ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya baru selesai diploma di Dungun. ada offer di Penang and selain Dungun n Penang degree di Puncak Alam ade,

      Delete
  25. Assalamualaikum, saya lepasan SPM 2013, saya buntu nak pilih kos apa, sepupu saya cakap ambil kos ini, then bila dah grad,bukak bisnes sendiri,even kawan dia sekarang dah jadi jutawan dengan ambil diploma ini.. tetapi saya lebih minat kepada penyelidikan,ada kene mengena tak? mohon penjelasan dari senior.. atau e-mail saya, www.hadirahh@yahoo.com :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau U sambung degree u'll learn penyelidikan pasal makanan :)

      Delete
  26. thank you kak for this info.. :)

    ReplyDelete
  27. boleh jadi pakar pemakanan even tak amik aliran sains ekstrem semasa spm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah, because u'll learn from bottom :)

      Delete
  28. akak, saya nak sambung bljr lepas nih, tpi konfius dengan course food management or seni kulinari. but saya nak lebih kepada menjadi seorang chef. which course should i choose??? help meeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah mmg nak jadi chef I do suggest Culinary Arts :D

      Delete
  29. apa beza course FOOD service dan FOOD tech ?? masih bingung~~ tapi course ni telah selamat dimohon Pilihan ke-3 dalam UPU baru2 ni.. sy ni lepasan spm 2013~ so kne brsedia la kan ne tau dpt ke , sbb course first sains course kedua fisio agak tough n bnyk saingan.. pepun biarlah Allah tentukan semuanya.. lau dapat course ni pun macam mnarik je dripada entry ni.. tpi msih bingung apa beza ngan food tech dan food service~

    ReplyDelete
    Replies
    1. food tech rasanya dia x belajar masak.. semuanya experimwnt and theory. foodservive diploma macam ni and dgree baru masuk lab and buat experiment on food. nak cerita lebih saya pun xtau la sbb x arif pasal food tech :) gudluck then..

      Delete
  30. Tapi course ni ,result spm cukup2 makan je pun boleh dapat...

    ReplyDelete
  31. MACAM MANA NAK APPLY

    ReplyDelete
    Replies
    1. isi upu macam biasa, mintak diploma kos ni.. macam tu je~~ :)

      Delete
  32. KOS NY AD BPEW SUBJEK EA?AD MATH CKALY EA?

    ReplyDelete
    Replies
    1. purata subjek 6 sbjek satu sem.. paling banyak 8 sbjek. math ada sikit2 ada account and ada ekonomi. tapi very baaic la. xde la nak belajar math yg complicated sgt2

      Delete
  33. Replies
    1. not sure sbb sy pun bru apply dgree. but as far as i'm concern dia ada banyak experiment to do

      Delete
    2. tuk degree akn ada minor culinary n minor hotel..klu minor culinary,ofcoz msuk kitchen lg tuk kls asian cuisine..minor hotel akn ada kls housekeeping..yg experiment tu kedua2 minor akn ada..its about innovating food..kna wt product bru cth wt product drp kulit pisang..then akn bljr gak sal consequences of cooking process cth in baking cake, lau overbeat apa akn jd,lau kurang telur apa akn jd n so on..and apply blik teori yg bljr dlm food science cth process of caramelization, gelatinizatio etc..bljr blik sal food hygiene/safety,menu engineering, accounting tuk minor hotel and all things related to mgt.. :)

      Delete
  34. Hi kak, nak fb akak boleh tak? :)

    ReplyDelete
  35. akak, saya nk tanya akak. Akak kena duduk luar asrama semester ke brapa???

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3tahun blaja and akak duduk kolej sepanjang tempoh tu, :) dgn syarat ada penglibatan dalam kampus la.. kalau x sem 2 tu u dah kena ddk luar, and actually this differ di setiap kampus

      Delete
  36. ohh, kiranya akak byk masuk kokulah ni. Saya dpt tawaran ni kat uitm dungun. Akak, saya nk tanya kos ni ada praktikal ke??? Uni pilihkan ke atau akak pilih?? kos ni byk assigment ke?? saya risau sebab saya tk bwk laptop buat awal semester ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. praktikal dem last sekali. assgnment satu sbjek satu assgnment. tapi awal2 ni kalo akak dlu xde lagi.. lgpun u akan mds(orentasi) semua kan.. bahaya jgk kalo bawak terus. no worry u'll love dungun campus, our beloved resort campus :D gudluck!

      Delete
    2. ok thanks akak. mula2 risau jgk. Jauh dr melaka. akak praktikal akak pilih ke???

      Delete
    3. i see.. pilih jugak tapi kalau mmg xdapat lect akan tanya kita ok ke x tempat yg dia bagi tu..

      Delete
    4. thanks akak, btw semester pertama ni byk assigment ke???

      Delete
    5. sem 1 xsilap ada 7/8 subjek.. soo 7/8 assgnment lah.. :)

      Delete
    6. exam pun 7-8 subjectlah ke?? habis akak pinjam laptop kawan akaklah ni. Akak, masuk dapur pakai kasut kulit ke???

      Delete
    7. yup.. takdela nanti u akan ada cuti or weekend bokeh balik rumah when u need that lappy :) uniform semua lect akan ambik order. prepare dalam 400++ utk uniform including set knife and 200++ utk buku kitchen sahaja. buku2 lain pun kna beli nnti lect akan bgtau and nnti mds pun akan diberi tahu apa yg kena tahu. no worries, just pay attention and ask and u'll enjoy :D

      Delete
    8. wah byk duit kena pakai.

      Delete
  37. Salam :D kos ni ade praktikal ke ? sem brape ade praktikal tu ek ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. ada.. sem last sekali, sem 6 :)

      Delete
    2. kos ni byk bab masak2 jga kan ? msuk dapur gtu ..kan ?

      Delete
    3. yup. 3semester akan belajar memasak,

      Delete
  38. Salam kak....nak tanye kos ni ade bape subject
    if possible can u list down the subject..
    Please....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sory late reply, ada cuba u cari link yang saya dah listdown semua subjek dia. maybe ada yang akan berubah ikut perkembangan masa :)

      Delete
  39. Salam kak....kt uitm dungun ada mesin atm ape

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. maybank and bank islam. dulu ada bsn tapi tgk hari tu atm dh hilang :p

      Delete
  40. Assalammualaikum kak, nak tanya, misalnya saya ambik dfsm ni kalau degree saya nak ambik food tech, boleh ke kak ? ermm saya terlepas 1st intake, kalau sec intake agak agak boleh dapat ke dfsm ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh, masih ada chance and sometime dia x kira pun 1st atau 2nd intake, kalau ada rezeki boleh dapat je,

      Delete
  41. salam nak tanya. sy lepasan stpm nak ambil degree course prkhidmatan makanan. boleh terangkan tak student dgree blajar apa dlm setiap sem dan apa prospek pkerjaan dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Degree subjek masih berkisar lebih kurang mcm diploma tapi akan belajar lg jauh.. U boleh refer silibus diploma, ada link kat entry atas. Cuma ada satu sbjek tambah experiment on food. Kira akan masuk lab utk buat experiment. Prospek pekerjaan tu dgn KKM atau mana2 orgnsasi g ada pasal food2. Ni byk bidang, cuma kena pandai cari peluang :)

      Delete
  42. Replies
    1. kalau masuk dengan stpm atau matrik yes, akan ada lagi masak memasak masa degree :0

      Delete
  43. Salam kak,sye dpt dip ni kt penang...agak2 brapa kos pmbljran dip pengurusan perkhidmatan mknan ni ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aish susah la nak cakap pasal kos. awak ada 6 sem, sem pertama yuran 700, sem seterusnya dalam 500, kos2 buku semua tu susah la nak predict sebab bayaran semua dia berubah, pastu kos sara hidup-makan pakai semua tu pun depends la on individual :)

      Delete
    2. okey,klau kita bljr kos ni hnya smpai Dip..agak2 peluang pkerjaan mcm mna?

      Delete