Posts

Showing posts from January, 2014

be wise_

semalam, ada satu kelas yang diadakan oleh geng McD untuk students praktikal- aku and the geng la tu. takkaaannn la nak cerita satu-satu apa yang diajar. tapi satu perkara yang buat aku terfikir dari semalam hingga ke hari ini. 
we go for short.
apabila di tunjuk peta dunia, dan di tanda di atas peta tersebut lokasi di mana terdapat cawangan McD. jawapannya di seluruh dunia. dan di cerita, di buat kajian, setiap satu saat, purata 75 biji burger di jual di seluruh dunia. 
*ambik nafass sambil lap peluh* 
sambung lagi. 
Store Manager bercerita tentang pengalaman beliau bekerja. katanya di bandingkan di fast food lain, gaji yang beliau dapat itu tidak berkemungkinan untuk di dapat (macam pelik je ayat ni) di tempat lain dengan jawatan seumpama itu, tapi gaji staff yang lebih tinggi baruu dapat gaji tu. 
paham dak ayat belit-belit aku?
 maksudnya, kalau di McD gaji Store Manager tu RM5k (tipu je ni, sebab berapa gaji ialah rahsia restoren) dengan kerjanya hanya urus satu store(cawangan) s…

rindu_

mungkin aku hanya perlu melupakan segala tentang kamu.
atau mungkin aku tidak perlu memikirkan kamu.
tetapi di saat aku menjauhi kamu, kenapa kamu sering hadir dalam mimpi-mimpiku?

mungkin aku hanya perlu diam saat orang bertanyakan tentang kamu
kerana semakin bercerita semakin buruk kamu di mata mereka
mungkin aku sebenarnya yang buruk

aku tahu keputusan kamu itu betul
aku tahu
aku tahu aku yang menjauhi
aku tahu..

dan Tuhan saja tahu yang aku rindukan kamu
mungkin juga hanya Tuhan juga tahu yang kamu rindukan aku

rindukah kamu pada aku?

aku cuma kasihkan kamu
kamu sahabat ku
aku cuma mahu bersahabat denganmu
mungkin salah caraku..

sekali lagi aku rindukan kamu

aku rindu saat bercerita cerita dengan mu
saat berkongsi masalah dengan mu
saat boleh bermanja dengan kamu

kamu sahabatku
cuma aku yang merosakkan tali persahabatan itu
ya, salahkan aku.

dan aku tidak tahu,
mungkin keadaan ini akan berkekalan sampai bila-bila
atau mungkin satu hari nanti kita boleh baiki semua?

tidak. aku tida…

kekurang ajaran

Image
marcapada ini kita lihat  **err. okay macam pelik je.**

 semakin meningkat usia semakin banyak ragam manusia yang kita boleh tengok dan alaminya sendirii (cakap dengan ada yang semakin meninggi tanda eksited)

yang paling banyak ialah yang menikam dari belakang, yang cakap belakang, apa lagi yang belakang-belakang? baiklah, sebelum tu, pada mereka-mereka yang suka buat benda di 'belakang' kita ni makna katanya, kita di depan mereka. so, takpayah risau, takmau sentap-sentap :P

ramai juga yang berlaku kurang ajar pada kita. sama ada dari segi perbuatan mahupun kata-kata.


yeahh. tindakan yang paling bijak. tapi, might be sometimes, kita kena lawan jugak, (kasi sakit hati dia, kehkeh) sebab some people ni kalau kita senyap lagi sedap dia pijak kepala. lagi sedap dia maki hamun kita. aku sendiri, kalau orang macam ni, aku senyap je. senyap selagi boleh senyap. pastu bagi laa sebijk. pastu kita senyap balik. kesannya : tadaaaaaaa.. biasanya orang yang kena sebijik dengan aku akan sen…