Thursday, January 23, 2014

be wise_

semalam, ada satu kelas yang diadakan oleh geng McD untuk students praktikal- aku and the geng la tu. takkaaannn la nak cerita satu-satu apa yang diajar. tapi satu perkara yang buat aku terfikir dari semalam hingga ke hari ini. 

we go for short.

apabila di tunjuk peta dunia, dan di tanda di atas peta tersebut lokasi di mana terdapat cawangan McD. jawapannya di seluruh dunia. dan di cerita, di buat kajian, setiap satu saat, purata 75 biji burger di jual di seluruh dunia. 

*ambik nafass sambil lap peluh* 

sambung lagi. 

Store Manager bercerita tentang pengalaman beliau bekerja. katanya di bandingkan di fast food lain, gaji yang beliau dapat itu tidak berkemungkinan untuk di dapat (macam pelik je ayat ni) di tempat lain dengan jawatan seumpama itu, tapi gaji staff yang lebih tinggi baruu dapat gaji tu. 

paham dak ayat belit-belit aku?

 maksudnya, kalau di McD gaji Store Manager tu RM5k (tipu je ni, sebab berapa gaji ialah rahsia restoren) dengan kerjanya hanya urus satu store(cawangan) sahaja, tapi di tempat lain gaji amount yang sama jawatannya lagi tinggi, yang mana ber-store-store kena jaga.

alah, tengok crew biasa lah. gaji boleh cecah RM1k. 
padahal, ade tu PMR je kelulusan.

ok. ada yang salah faham. bukan niat nak menjatuhkan standard, tapi vision di sini sangat jelas. McD tak perlukan mereka yang berkualifikasi tinggi untuk jadi Manager ke, bahkan jawatan yang lebih tinggi dari itu. tapi McD guna konsep : siapa yang rajin dan mahu bekerja maka mereka dapat, even PMR pun xlulus. McD guna konsep : siapa yang berusaha dia dapat. man jadda wa jada. and everybody deserve a second chance, every person can choose their own way.

satu lagi, McD juga ada kebajikan-kebajikan kepada masyarakat. contoh, kalau anda g beli McD kalau perasan ada tabung kecik, sumbangan kepada mereka yang memerlukan. itu tak tipu oke. 

mereka tawarkan biasiswa. dan kepada crew2, macam-macam benefits mereka bagi.

worth la kalau ada setengah store yang kerja macam nak mati tu kan. pukul 3,4 pagi masih beratur panjang customer. haihh. xreti tido betul. tapi xpe, bagi store yang xputus manusia kunjung tiba tu, sales naik tinggi, allowances pun tinggi la-bagi yang berkelayakan untuk terima allowances.

satu fakta : perniagaan McDonalds hanya bermula dengan McDonald bersaudara beli mesin Shake. menu tika itu, shake, fries dan cheese burger. dan siapa tahu, sekarang McD melata di Malaysia bahkan di dunia. di Malaysia je dah ada 300++ McD, both franchisee dan juga Golden Arches. banyak tu branch tu.

baiklah. baru nak msuk point sebenar.
ewah,ada yang betulkan pingang tu :D

baiklah, begini. kita lihat saranan agama Islam, Nabi kata, perniagaan tu 9/10 daripada rezeki.
siapa buat?
orang bukan Islam pemilik McD ni. kalau ada franchisee yang open McD pun, still ada share beberapa percent yang dia kena bayar kepada McD. 

2. jaga pekerja. satu kata-kata yang aku selalu dengar : take care of your workers, they will take care of your business. yeah, tengok, bagaimana McD menjaga pekerjanya. 

3. uniform. dah sah orang lain tuan orang lain kuli, bila lagi orang kita yang nak buat satu perniagaan yang mampu bantu gadis-gadis dan wanita Muslim menutup aurat dengan sempurna?

4. bantu sesama saudara. they can do. hasil jualan mereka bagi orang biasiswa. bagi orang yang perlukan pembedahan/sakit kronik utk sembuh. eloknya jika ada golongan kita yang mampu tiru.

itu dulu. taknak bincang banyak-banyak lagi.

dan bila ada kempen, boikot McD sebab sumbang kepada Israel/ sewaku dengannya.komen aku : memang la dia menyumbang dah tu geng dia. 

tapi sedarkah kita dia juga menyumbang kepada berapa ramai Islam yang bekerja sebagai crew McD, gaji makan pakainya daripada sumber rezeki itu? berapa ramai yang dapat biasiswa McD? berapa insan yang sudah jalani kehidupan biasa dengan aktiviti welfare McD? 

jangan salah faham, ni bukan nak back up musuh agama, tapi cuba fikir. 

mungkin kita perlu bergerak lagi agresif selain buat boikot. kalau boikot, McD di Malaysia je yang tak jalan- kalau jadi la kan. 

lebih baik lah kita berusaha provide something, penuhi fardhu kifayah, untuk bantu umat Islam.

mencegah mudarat itu ada banyak jenis. antaranya :
1. hilangkan terus mudarat. 
2. memilih satu alternatif yang mudaratnya lebih kecil untuk menghilangkan mudarat yang lebih besar.

betul, kebaikan sebesar zarah pun Tuhan pandang. tapi takkan selama-lamanya kita nak menyumbang yang sebesar zarah. lupakah kita yang kita diseru supaya menjadi yang lebih baik dari semalam?

jadi apa kata kita mulakan usaha. jangan menuding jari ke arah orang lain. cuba tanya diri kita, kenapa kesalahan itu berlaku. 

shall we?

Sunday, January 05, 2014

rindu_

mungkin aku hanya perlu melupakan segala tentang kamu.
atau mungkin aku tidak perlu memikirkan kamu.
tetapi di saat aku menjauhi kamu, kenapa kamu sering hadir dalam mimpi-mimpiku?

mungkin aku hanya perlu diam saat orang bertanyakan tentang kamu
kerana semakin bercerita semakin buruk kamu di mata mereka
mungkin aku sebenarnya yang buruk

aku tahu keputusan kamu itu betul
aku tahu
aku tahu aku yang menjauhi
aku tahu..

dan Tuhan saja tahu yang aku rindukan kamu
mungkin juga hanya Tuhan juga tahu yang kamu rindukan aku

rindukah kamu pada aku?

aku cuma kasihkan kamu
kamu sahabat ku
aku cuma mahu bersahabat denganmu
mungkin salah caraku..

sekali lagi aku rindukan kamu

aku rindu saat bercerita cerita dengan mu
saat berkongsi masalah dengan mu
saat boleh bermanja dengan kamu

kamu sahabatku
cuma aku yang merosakkan tali persahabatan itu
ya, salahkan aku.

dan aku tidak tahu,
mungkin keadaan ini akan berkekalan sampai bila-bila
atau mungkin satu hari nanti kita boleh baiki semua?

tidak. aku tidak tahu..

andai saja kamu bisa membaca hati ku ini
andai saja bisa aku putar waktu
baiki kesalahan masa lalu

allah.. aku rindu :'(

Saturday, January 04, 2014

kekurang ajaran

marcapada ini kita lihat  **err. okay macam pelik je.**

 semakin meningkat usia semakin banyak ragam manusia yang kita boleh tengok dan alaminya sendirii (cakap dengan ada yang semakin meninggi tanda eksited)

yang paling banyak ialah yang menikam dari belakang, yang cakap belakang, apa lagi yang belakang-belakang? baiklah, sebelum tu, pada mereka-mereka yang suka buat benda di 'belakang' kita ni makna katanya, kita di depan mereka. so, takpayah risau, takmau sentap-sentap :P

ramai juga yang berlaku kurang ajar pada kita. sama ada dari segi perbuatan mahupun kata-kata.


yeahh. tindakan yang paling bijak. tapi, might be sometimes, kita kena lawan jugak, (kasi sakit hati dia, kehkeh) sebab some people ni kalau kita senyap lagi sedap dia pijak kepala. lagi sedap dia maki hamun kita. aku sendiri, kalau orang macam ni, aku senyap je. senyap selagi boleh senyap. pastu bagi laa sebijk. pastu kita senyap balik. kesannya : tadaaaaaaa.. biasanya orang yang kena sebijik dengan aku akan senyap la lepas tu. hewhew :3 

sape nak cuba? try laa buat onar dengan aku (ini bukan ugutan)


tak di nafikan la sakit hatinya berdepan dengan spesies manusia yang begini. geram. rasa nak bagi hadiah penumbuk sebijik kan. tapi takpe, dia jangan ingat dia terlepas *cliche*

ingat, apa yang kita buat itu yang kita dapat balik.
kebaikan atau kejahatan sebesar zarah ada balasannya
kalau Tuhan nak tunjuk awal masa hidup atas dunia lagi kita akan dapat balik, tapi takdir kalau balasan lewat, menanggung la ye di akhirat nanti.

bagi mereka yang tertindas, yang di aniaya, yang di tipu, dan yang sewaktu dengannya, sabar je lah.
besar nikmat sabar, inshaAllah.
sebab kadang-kadang tak guna banyak cakap.
kadang-kadang buat apa pun takde kesan juga. kan?
so, sabar. ingat, senjata mukmin itu doa.

cuma satu, pesan aku kepada aku dan kepada kamu,
jangan cepat melatah.
sebolehnya kawal la perasaan, jangan selalu memaki dan jangan tunjuk kita melatah.

okay, part ni mengaku laa, aku susah juge nak buat. haha.

ni semua salah FB, salah Twitter :P

okay, teruskan menyalahkan benda lain..


so guys, stay cool, stay calm.
rilex ah, orang kalau dengki dengan kita mesti sebab kita lebih dari dia,

bersyukurlah.

di pihak kita, muhasabah diri.
dengan ikhlas antara diri kita dengan Tuhan, tanya kepada diri, kenapa sampai ada yang buat begitu kepada kita. betul, itu salah dia.
dan mungkin kita juga ada salah sehingga mengundang perkara itu sehingga berlaku?

mungkin.

selamat berfikir *kenyit mata*

hiba

rasa seperti tidak mampu ditahan lagi air mata hari ini..  mengalir deras,  walau ditahan terlepas jua jatuh lembut ke pipi.. y...