Sunday, February 27, 2011

ye dah kot~

bloggie ^^.
hey,,,kdg2 nak ajak anda berbicara ttg diri ni la..
tape kan??
hmm..
as ue all noe,,sari dua neh,ak bad mood cket~
yeah..kawan2 pakat dok tanye..nape??
wonder y..
tday??
alhamdulillah,,much better^^
awl2 ak pon tatau..
keep thinkim,,n ttbe rasa nak cari kwn ak yang PRS sejati,,hihi~
cik farahsyaz,,a.k.a miss jlito,,haha..
then,eskny cari cik aira pulak,,
hari ni rasa nak cari cik amnah,
tapi,,dy ad kat kem desa rimba,,PLKN weyh~
thanx all fwem ^^
masih sudi mendengar...
n noe why ak jd gtu??
hehe,,ak agk dah btol la yg ni punya,
act,td terngiang-ngiang ibu noraini gtau ak masa ak g wat ujian personaliti,
awk ni mmg xleh dok soram2..
n dats da answer !
ak mmg sebox+sedih dok sorang,,
dua bulan dh kot~
haha,,
ak sepi,,sunyi and really miss all my fwem,,
esp 
amnah,kinah,farah,aira,qilah,pujah,haa,nayya,tikah,tirah,wani,
kak ada,kak ina,kak ana,kak mie,kak am,
bilah harun,faizah,amy,fathiah,yati,sueha,
mai,ten anifa,ain,
mizah,sha,zati j,jaa,ten syira,tpah 
tpah??haha,,bdk dom paling happening kot~
,,HAHAHA..
n semo la..


siyes eh,mula2 ak tak tahu,
sampai ak dah wat salah kat soram tu,
menghukum dy,,sorry kawan~
tapi,maybe dy tak prasan,sbb ak memberontak dlm diam,,hehe..
nasib bek lam diam,,hmm..
so,dats it !
tak sabar nak jumpa kawan2,,
sure2 blh jmpa,masa amik result la..
hadui~
ni satu hal lagi,,
harap2 kami2 dapat result cemerlang~~
amiiin~~
hey guys,
MISS.ALL.OF.UE.DAMN.MUCH!!!!

Friday, February 25, 2011

bagaimana??

bloggers^^
kita selalu sayangkan dan cintakan manusia berlebih-lebihan??
tapikan,,last2,,kita gak yg sakit hati..
spt kaca terhempas ke batu kalo terjadi apa2
kpd perhubungan kita,,
am i ri8??
so,,last2,,sape kita cari??
sape sbnrny yg dpt tenangkan hati kita??
jadi,
wajarkah kita sayang dan cintakan org lain,
hal2 lain berbanding pencipta kita?
pemilik hati kita??
kerna hanya dy yang punya hati kita,,
dy yang beri kita pluang utk merasa
apa itu rasa kasih,,apa itu rasa sayang..
kan??
jadi,,kejam x kita,
melupakan dy yang tlh mmberi nikmat 
kecapi bahagia dalam hidup kita..
kan??

cintalah dan sayangi manusia berpada-pada..
mana tahu,hari ini kita sygkn indvdu itu sprh mati,,
esk2,kalo dy menghendaki,rasa itu tak mustahil bertukar
jadi benci..
nauzubillah~
tapi itulah realiti..
so,
bersederhanalah dlm setiap apa yang kita lakukan~

turn to allah,he never far away,
put ur trust in Him,
raise ur hand and pray.
oo ya allah,
guide my steps don't let me go astray..
u'r the only one,
show me the way~
amiin~~

Thursday, February 24, 2011

hey hati~

huh..
tatau la knp..
hmm~
lately i'm too sensitive..
nape yup??
terlalu byk pkara yg berlegar-legar lam pkran ni..
mcm2~
yang paling banyak,,
ada TAKUT.SEDIH.
ntahla~

Monday, February 21, 2011

balik ke janji kita ^^

prasan x hari tu kite jji nak bncang sal minded??
jom2 !
ape itu minded??
minded=mentaliti=pemikiran~
paham??
oke,,kalo dah paham,,stakat ni je la kite..
DADAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA^^






haha,,xde la,,
gurau jekk..hmm..jom2,,kita smbg,,alalaaaa..
jgn merajuk,,hik3..
hmm,,
ssh kan kita btl2 nak selami minded satu2 makhluk bernama manusia??
satu pantun yg femes amat,,

pantun dua kerat,

byk udang byk garam,
byk org byk ragam..

tiap2 org punya pemikiran yang berbeza..
ad yang +ve side,,xkurang gak -ve side,,
punyala ssh kalo pemikiram dh tiba di -ve side..
jadilah,,semua tak terang di mataku walau warnanya menyala..
yeayeahhh~~(ttbe kuar lagu aizat)
hah,,gitu la..
masalah kecik pon nampak bsr,,
jaoh bezanya dgn mrk2 yang punya +ve thinkim..
sbb pe??
sbb bg mrk2 ni,,sulit dan ssh mmg fitrah hdp..
semua org punya masalah utk dihadapi..
depends,,bgimn utk kita jalani..
tak rugi org yang sabar,,
tak rugi titiskan airmta..
yang penting,,kita tahu kita punya maruah diri...
biar la merangkak tapi sampai ke penghujungnya.
daripada berlari tapi pts di tengah jalan,,rite??

xpon,,yg lbh familiar,,
bia lambat asl selamat~~

hmm..
cuba jadi sorang yg open minded blh??
tak rugi tuan2!
justeru untung yang kita dapat tau !
berani??
cubalah !
org2 yang bijaksana pasti akn menghormati kita krn kita punya fikiran yang terbuka..
mrk yang tertutup pemikirannya,
biasanya akn mengatakan perkara2 yang bodoh2 sahaja,,
kdg2 nak tergelak terguling-guling kita yang terpelajar
bila dengar mrk yang kurang ni berbicara,,
bicara tanpa ilmu di dada ni bahaya tuan2!
*bkn nak rendah2kan mrk,,tp mntak anda buka mata*
hey,,cubalah bagi peluang kat  diri kita utk jd seorang yang hebat..
tak susah,,
yang perlu hanyalah satu,,

<<BUKA MATA<BUKA HATI<KENALI DIRI>>

and paling penting,,

BUKA MATA HATI ANDA UTK MELIHAT DUNIA

Sunday, February 20, 2011

hey blog!!!!
result stpm dah pun diumumkan hari ni..
congratulations,,mabruk~
kepada semua kakak2 tingkatan 6...
kak ina,,kak ojah,,kak bedah n kak syiki..
congrate,,5P sudah milik anda ye ^^
n kakak2 laen,,kak mie,,kak ana,,kak wawan,,kak ada~
kakak2 yang dekat dgn aku~
huhu..congrate jugak..
SAYA BANGGA DENGAN KAKAK2 SEMUA (^,^)/
n tak lupa tahniah kpd semua tenaga pengajar tingkatan 6...
hehe..
cikgu2 semua~~tahniah ^^
n,,ape la pulak nasib aku dan kawan2..
spm...
harap2nya result kami oke la ye.
adakah bumi naim akan berjaya digegarkan oleh batch kami semua sekali lagi????
doa2kanlah~
hmm.masih menanti tarikh sebenar result spm akan diumumkan~
sampai bila harus ku tunggu ni??
huhu~
oke la..
tggu je la..

sabar~~hehe..
chowwzz~

*****kasihsayang****

hey,,wait !!!
hmmm..tetibe rasa nk borak2 lagi kat sini..huhu~
mmm..
kasihsayang???
ape tu??biskutkah ia??
owh,,tidak sama skali~
kasihsayang..
satu benda yang abstrak,,rite???
bila kita bercakap soal hati,
xde ape yang boleh paksa..
bila tiba soal hati dan perasaan.gitulah jawabnya...
kan???
skop kasihsayang terlalu meluas~
kita sayang ibubapa kita..
kita sayang keluarga kita..
ada org yang kita sayang sbg kawan...
ada yang kita sayang sbg sahabat..
ada yang kita sayang sbg teman..
ada yang kita sayang sbg kekasih..
ada juga kita sayang sbg seoarng kakak..
ada yang kita sayang sbg abang..
ada yang kita sayang sbg adik...
ada yang kita sayang biasa2 saja..
yang pasti,
rasa sayang mesti muncul dalam hati kita once kita mengenali seseorang,
betul x?????
huhu~ i bet,,betul k....
kdg2,,rasa sakit ati dibuatnya gara2 org tersayang
^ingatlah orang tersayang,anda mampu mengubahny^
hihi~
nape??baca ayat kat ats dah berlegar2 insiden xcident ye??
^minded.salah satu perkara yang best utk dibincangkan,,next post la kita bincang ye^
huhu~
noe wat??
banyak kan org2 tersayang.yg dekat kat ati kita boleh pengaruh kita??
kdg2 sbb kita sygkan parents kita,
sggp bersengkang mata,,ulangkaji~
ye la,,tak nak hampakan mrk..
kdg2 sbbkan syg rakan sekerja kita,kita sggp ambik alih part dy,,
kita tlg dy kalo kita ada kesempatan..
kdg2 bila kita dh benar2 sayangkan sahabat kita,
sggp luahkan masa dgr luahan hati dia,,
dia sedih,kita pon sedih,
dy sakit,,kita pon rasa sakit..
dy happy,,kita kalo tgh sdh pon blh senyum !
teruja dgr citer2 dy,,
kdg2 sampai jadi janggal bila xblh bercerita dgn dia..
pernah rasa x??
kan3??
pelik kan??
nape ye blh jadi gitu?
susah2..
huhu~
yang pasti,,
kalo aku,skali dah syg,,slame-lamenya akn syg..
skali seseorang tu pernah ada lam ingatan,
xkan aku lupa dia dah..
xcept nnti one day kn nyakit nyanyuk,,amnesia ke,,ilang ingatan ke..
hik3..
seyes eh!!xtipu tao..
skali kawan,,biarlah slamenye jadi kawan~
skali syg,
biarlah rasa itu terus mekaar ^^
oke??
huhu~
tapi,,
watch out~
jgn sampai sayang bwk benda xbaek lam diri kita plak ye..
sayang biarlah krn allah~
insyaallah,,berkekalan~

n..
last word,,
terlalu ramai org2 tersayang lam hati aku..
ada yang banyakk
ada yang siket..
biasalah,,soal hati tak blh pakse =P
huhu~
n..
just wanna say,,

LUV UE ALL ^^


entahlah::::::

hey bloggers~
ttbe rasa nak menulis genre len cket malam ni,,
hik3..
menvariasikan blog la katakan~~
macam2 ada ^^
^ye la tu ^
hmm..cepat gak masa berlalu..
terlalu banyak perkara yang blaku sepanjang 'hari2 kemerdekaan' kite kan???
makan.tdo.blajakemahiranhidup.ngadaplappy.facebooking.blogging.tgkciter.
cehh,,bz bonna bunyi tu ye !
sebetulnya,,BORIM hanya tuhan yang tahu,,
bukan ape,masih blom terbiasa dgn hidup baru yang sementara ni,,
n now,,isu terbesar,,result~
haih.
risau btol la,,bila nak kuar result ni,,
banyak sgt dah mitos dan lagenda..
kabar angin,,ke kabar taufan entah..
wait n wait~
yang pasti,SAYA TAKUT!!!!!!!
yeah,
semua org tahu,,
nama nor hidayah md.shukri tak pernah ada dalam list
best student smka naim lilbanat,
dats y aku risau sangat..
aku tahu sape aku...
sob3 ToT..
^aiseyman,,tetibe teremo plak,,hmm,,^
satu je nak mntak dari semua2..
terimalah diri ini seadaya~
tatau la ape rupenya result spm aku..
adakah seperti result2 exam biasa *nauzubillah*
ataupun,
akan berlaku peningkatan mendadak,a.k.a miracle gitu~
ntahla...
kakak2 stpm dah nak ambik result esk,,
best of luck la...
kite2 la jgk dok menahan debaran,,
dok dgr mitos2 tarikh result akn diumumkan~
sampai kapan lagi~~???
hadui~
ntahla....

aku tetap percaya..
walau sekadar bermimpi..
bahawa ada yang akan merealisasikan mimpiku..
untuk dunia yang lebih baik..
DARI DUNIA KECILKU~
maafkan aku..
tertewas,terjatuh,,
melaksanakan tanggungjawabku..

chowzz~

Thursday, February 17, 2011

man ana????

hey guys~
nak kenal x sape itu insan bernama nor hidayah md.shukri??
lets check it out~

50 % agresif..
dats mean masih lam keadaan terkawal,,hanya akn bertindak 
scr agresif jika keadaan benar2 mendesak..

90 % analitikal..
suka menganalisis org lain dan memerhati keadaan sekeliling...
dan akan memulakan tindakan bila tepat masanya..

60 % autonomi..
tidaklah sukakan kebebasan sepenuhnya dan dpt mengawal & menentukan xtvt2 harian~

80 % bersandar~
agak manja dan mengharapkan bantuan dan sokongan dari org lain (isk3)

80 % ekstrovert..
sosial dan suka berinteraksi dgn kumpulan serta dikelilingi org ramai..
tidak selesa duduk sendirian~

70 % intelektual..
sukakan aktiviti yang penuh cabaran dari segi intelektual..
puas dgn xtvt keilmuan tapi tidak puas dgn xtvt yang berulang2..

 0 % introvert???
gemar bersosial..(pendek kate xleh dok sorang2)

50 % kepelbagaian..
sederhana~

100 % ketahanan!!!
tidak gentar menghadapi cabaran..
sukakan aktiviti yang mencabar!

40 % kritik diri,,
sng citer,,positive thinking ^^

80 % mengawal..
suka mempengaruhi org lain,,kecenderungan untuk menjadi ketua..

80 % menolong..
mempunyai keinginan untuk mencurahkan simpati,,
ksh syg,memberi bantuan dan wat kebajikan..

90 % sokongan..
hik3..
mmg perlukan support dari org2 terdekat utk terus bergerak !

90 % struktur..
sukakan sesuatu yang bersistematik dan kemas..
semua segi ^^

100 % pencapaian..
motivasi tggi,suka bersaing..

so,huhu~
ngaku la,,99 % dari ujian ni betul..
beginilah personalitinya aku !
i'm proud to be myself!!
so,
trimalah diri ini seadanya,,
kalo kita btl2 sukakan seseorang,kita akn sukakannya krn kekurangannya,,
kerana apa??
kekurangan itulah dirinya..
manakala,,kelebihan padanya ialah milik Allah ~
sayangilah,cintailah seseorang seadanya..
sayangilah dia krn allah ^^

Tuesday, February 15, 2011

kesian kat kite =.=

pernah tak terfikir..

kita suka sgt tipu diri sendiri,
sian kite,,
tipu diri sendiri kan???

sian kat kite,,
kita slalu cuba nak tutup salah kita,,
dah tahu salah,,
tapi ttp nak tegakkan benang yang basah,
kononnya nak tenangkan hati,
hakikatnya,hati makin tak tenang dan semakin gundah..
sian kat kite kan??

sian kat kita,
selalu nak cari salah org,
tapi hakikatnya salah kita tak nampak..
mengaku dulang paku serpih,
mengata org dia yang lebih..
kesian betul~

lagi kesian kat kita,
larang org buat benda2 salah,
tapi kita buat jugak benda tu,,
org len xdengar cakap kita kita marah..
tapi,
bila kita buat,
xde org nak tegur...
kita pun xsedar salah kita,,
xsedar yang kita tgh lakukan ape yang pernah kita larang..
sian sangat kat kita kan???

sian kat kita,
bila ada org tegur kita,
wah..
bukan main menafikan..
dah tahu kita salah,
tapi wat dek~~ je..
nak sejukkan hati org la katakan,
hati kita??
makin panas la kot !
tutup salah sendiri
dan terus buat silap...
kata hati ditepis gitu saje.
sampai bila nak ulang salah yang sama??
sian kat kita kan3???

cubalah,
bukak hati dan fikiran kita,
muhasabah diri..
di mana salah kita..
yang ragu2,jauhi segera lebih baik kan??
tak payah tipu diri sendiri,,
kata yang salah itu benar..
no need !
jagalah hati...
jangan sampai gelap gelita...
ubahlah diri kita....
tak rugi pun bagi pluang kat diri untuk brubah..
percaya bahawa anda mampu mengubahnya...
semoga dah tak kesian  kat kita ^^

Monday, February 14, 2011

cahaya cinta

desiran angin yang bertiup..
membawa bersama khabaran rindu..
membisikkan kata2,menjelmakan rinduku padanya...
cintamu tulus setia..
kasihmu tiada tara..
bertakhta buat selamanya..
di tugu kasih dan sayang kau ukirkan keimanan..
moga bertemu keredhaan...
gemilang cahaya cinta
kemilau pancawarnanya..
bagaikan kejora,kudus sinarannya mendamai jiwa..

apakah kan ku temui
insan semulia pekerti setandingmu kasih di alam semesta yang fana ini???

kuserahkan kepada tuhan..
sebuah harapan bernama doa..
membisikkan kata2,menjelmakan rinduku padanya..
kepadanya....

ya rasulallah~

Thursday, February 10, 2011

::::: manusia bila.......

bismillahirrahmanirrahim~

mm..terfikir~
manusia,sebaik-baik kejadian atas muka bumi ni,,
dalam alquran pun allah ad berfirman yang mafhumnya spt di atas kan??
tapi,
kalau manusia tak guna hati,akal,telinga,etc dgn sebaik mungkin,
taraf manusia akn jatuh,,
lebih teruk dari binatang2 ternakan..
nauzubillah~
oke..
jom kita sama2 fikir~

manusia bila dia mula buat perkara2 macam bukan manusia yang buat,
hah,maka jadilah yang tak sepatutnya..
nak contoh??
hmm,senang jer..
pernah dengar manusia meragut???
yup..
seolah-olah aktiviti harian biasa je skang ni...
kalau kita baca lam paper ad jenayah ragut,,kita pun..
mmm..
gitu jek..
xde pon mimik muka yang terkojut~
kan3???
nak tanya la siket..
meragut tu,aktiviti common sape ek??
tak ke lembu kerbau dan sedare2 dyoram yang len kan??
nak lagi contoh??
bergayut..
manusia bergayut??
kalau monyet memenuhi masa lapang mereka dgn bergayut kat dahan2 pokok..
kalo manusia,,memenuhi masa lapang dgn bergayut kat phone..
kan3??
haha...so,,sape stuju dgn saya???
put up ur hands~~~
ada lagi contoh lain??
ada~mesti ada idea lain dari anda kan??

and now...
moh le sama2 kita do something..
selamatkan anak2 bangsa ..
sayangilah diri kita sendiri..
sayangi keluarga,,masyarakat,,agama dan negara~
oke??
insyaallah~

Wednesday, February 09, 2011

ur opinion???

in the name of allah,the most gracious and most merciful~

ada apa pada pujian sehingga semua orang sukakan pujian,,sedangkan ia tidak membawa apa2 keuntungan..
ada apa pada kutukan,sehingga semua orang bencikannya..sedangkan ia tidak membawa apa2 kerugian..

hmm..manusia memang mudah untuk menghukum orang lain..
terkadang,salah depan mata dibiarkan saja,
tapi,ada masanya,tak salah pun dikatakan salah..
manusia memang suka saling menghina dan menjatuhkan..
kenapa kita begitu iri meihat orang lain lebih daripada kita??
salahkah berkongsi kebahagiaan??
bukannya rugi apa2 kalau kita menumpang kebahagiaan orang lain kan??
tapi,,mengapa hati kecil kita selalu melihat kelebihan orang lain dari sudut negatif??
adat dunia..
kita sering mahukan sesuatu sabagai milik kita yang mutlak..
tamakkah kita??
nikmat di dunia ini banyak..
nikmat harta,nikmat kesenangan hidup,,nikmat merasa kasih sayang..
manusia juga punya rasa..antaranya,,
rasa untuk memiliki dan untuk dimiliki..
tapi,ke mana hilangnya rasa untuk berkongsi??
ye..ada sesetengah perkara kita tak boleh berkongsi..
contohnya berus gigi,,hak3..
kita memang perlu belajar bagaimana untuk berkongsi perkara lain..
macam mana agaknya??
main point is...
kita kena sedarkan diri kita bahawa segala apa yang kita miliki ialah punya Dia secara mutlak..
kita hanya meminjam dariNya..
jadi,mengapa perlu kita bongkak dgn segala apa yang kita miliki??
tak malukah kita pinjam barang orang,,
tapi tak mahu berkongsi..eeeee..
Dia dah bagi peluang kat kita untuk memiliki sesuatu itu pun sudah banyak untuk kita sama2 syukuri..
ye..rasa sayang terhadap sesuatu yang kita miliki mesti ada..
so,kalau kita nak miliki sesuatu selagi hayat dikandung badan,mintalah kepada tuan empunya..
sape??
allah subhanahu wa taala =)
doa banyak2...semua dapat kalau kita mintak..
mintak secara baik2..mintak dengan penuh rendah hati dan bersungguh-sungguh..
kalau dah dapat,,jagalah baik2..
hargai pemberianNya...teruskan berdoa agar kita terus memilki apa yang kita sudah miliki..
ya.teruskan berdoa dan jangan lupa bersyukur~

maka nikmat tuhanmu yang manakah akan engkau dustakan???

psst ::: tambah2 lagi kalau nak memiliki hati seseorang..doa la banyak2~~huhu..
moga2 ada tempat di hatinya untuk kita,,dan moga tempatnya di hati kita kekal di situ sehingga ke akhirnya~

hiba

rasa seperti tidak mampu ditahan lagi air mata hari ini..  mengalir deras,  walau ditahan terlepas jua jatuh lembut ke pipi.. y...