Posts

Showing posts from March, 2012

orang tanya

hey, oke?
:) oke,, alhamdulillah..
nampak macam sedih?
urmmm... mana a.. ade la siket :)
siket? nampak macam banyak je?
takpe kalo banyak pun..  selama ni dah lama rasa bahagia..  and, kalo lepas semua ni, sakit ni tak bermakna lagi..  bahagia sekali lagi.. worth la kot even kalo skang ni sakit giler2...
kenapa?
:)
laahh,, orang tanya senyum pulak..
.............................
taknak crita?
dah puas bercerita.. taktahu dh ape lagi nak cerita.
ooo.. urm,, susah ke?
kalo senang dah lama settle.
ssh sgt ke?
:)
cuba la buat sesuatu..
nak buat ape lagi?
ape yang takbuat lagi??
:)
urm.. kenapa takleh biarkan je semua ni?
orang lain tak faham..
macam mana nak faham kalo xbagitau..
ape rasa bila hilang tempat berbicara, tempat bercerita,  tempat mengadu?
lah, orang lain ramai lagi?
orang lain taksama.. orang lain selalu sibuk.
kau pon sibuk?
tu aku kate orang len tak faham..  dah laa, takpayah tahu.  aku dh kate, orang lain takkan faham.
kenapa taknak fahamkan?
sebab tak mungkin orang lain akan faham..
mana kau tahu selaagi t…

FHA-CC

bismillahirrahmanirrahim..


maka tersebutlah kisah beberapa hari inii.. its all about : FHA2012 CULINARY CHALLANGE > bersempena dengan ASIA'S LARGEST INTERNATIONAL FOOD AND HOSPITALITY EVENT- FHA-


oke now aku dah boleh terima kenyataan sikit2 yang memang aku yang akan jadi antara wakil UiTM untuk join dalam competition tersebut. ouh myy~ sebelum ni, agak takot nak taruh harapan segala bagai.. takot2 last minute tak jadi *but then still taknak kate ape2 selagi aku tak jejak sampai ke tempat kejadian nanti*


hari ahad kuar buat paspot dengan segala macam jenis dugaan yang menimpa masa nak buat paspot dan akhirnya khamis semalam siap jugak paspot tu.. ambik paspot, egt nak g jalan2 melawat pasar malam dungun ni.. sekali,, hehe,, kena panggil menghadap sir. maka terpaksa pulang menghadap sir~


sir terangkan sal competition tu.. ouh, rupanya yang aku masuk ni utk food display.. so, art tu yang lagi penting.. dorang tak rasa ape rasa makanan kita, osem n perfect ke tak.. cuma appearance foo…

maka bermulalah..

tenenengggg~~*music background*

maka esok, insyaallah bermulalah episod menghadap priuk belanga!

takhabes2 aku nak pk yang bukan2 esok..

bila pk,, esok kang aku g, kitchen tak bukak.. penat2 jalan,, tetiba kitchen kunci, and bila call sir, sir pon kate : alamak,, saya xde kat kampus la.. xyah masuk training la hari ni,,,

err.. nauzubillah..

lagi, lagii aku tringat sir cakap hari tu,, dah ada bdk2 under lecturer pompuan sorang, yang akan stat training awl.. aku pon risau, haiah. lecturer tu banyak punye garambekem garang laaa. aku ni pukak buat keje xperfetc lagii.. since aku bdk foodservice bukan budak cullinary, so, msh byk skill2 len yang aku tak diajar seperti bdk kulinari. adehh.. kang mati aku kalo kena marah..

adeh. dish dish! pegi men jauh2 la andaian2 buruk,, papepon, esok tetap akan masuk kitchen! esok, rabu.. then khmis kalo masuk pon half day je la... nak gi mbik paspot! yeayy~~

then, jumaat sabtu ahad isnin.. 2hb bertolak ke pulau perhentian~ yiiiiiiiiiiiiiiiha!!

then bila…

aku.kamu.DIA

seorang manusia mungkin boleh kata dia faham manusia lain,  hakikatnya, dia tidak akan pernah rasa apa yang manusia lain rasa..  ya.. situasi mungkin sama,  tapi kenyataannya itu hanya sama, tapi tak pernah jadi SERUPA.
****************
kesimpulannya,  manusia lain tidak akan pernah faham situasi kita.  apa yang kita lalui, itu yang kita rasa. apa yang mereka lalui,  itu yang mereka rasa. mereka tidak akan pernah merasa apa yang kita rasa,  begitu sebaliknya...  kita juga tidak akan merasa apa yang mereka rasa..
****************
maka dengan itu, kita janganlah marah jika terasa dihukum dgn tidak adil oleh manusia lain...  usaha kita, hanya kita yang tahu setakat mana..  mereka mungkin  melihat kita berusaha, tapi mereka bukanlah yang maha melihat..  mereka mungkin tahu apa yang kita lakukan, tapi mereka bukanlah yang maha mengetahui.. mereka mungkin boleh mendengar, tapi mereka bukanlah yang maha mendengar.  mereka mungkin boleh faham, tetapi mereka bukanlah yang maha memahami :)
*****************
hidup…

masjid annaim

ehem. masjid annaim.. bukan masjid kat simpang 4 area hotel pasifik kat kelantan tu.. tapi masjid kat sekolah terchentaa : SMKA NAIM LILBANAT. sekali dgr macam grand kan.. sekolah org len, surau je.. sekolah aku dulu, perghhh masjid~~ cop,, kenapa aku pilih nak citer sal masjid? sbb ni la atr tempat2 yang kenangan terbesar masa sekolah dulu selain bilik interaksi dan medan tarbiah *tempat perhimpunan*. 


kontroversinya masjid annaim apabila selipar masjid selalu hilang, ust taktahu nak buat macammana kitorang ni budak2 pompuan.. biasanya, majlis2, and sumtimes kelas wat kat masjid.. and, kem2 anjuran badan dakwah dan rohani ( BADAR), biasanya kuliah2 maghrib ni kat masjidd la kan.. so, kem, peserta tak seramai student asrama, just insan2 terpilih.. so, byk la space kosong dlm masjid since masjid skul aku besarr la jugak.. jadi isunya, apabila lumrah perempuan yang period. *hihiiii* so, jadii la konflik : saye xleh masuk ustazah,, kea org period xleh masuk masjid.. nah. hehe.. ni laa atr…

satu rahsia.

korang nak tahu satu rahsia?


ramaiiiiii manusia yang bergelar pelajar, tak kiralah sekolah tadika ke sekolah rendah ke menengah ke ataupun U , mesti tension saat2 masa dia nak menghafal atau nak faham2 satu2 topik tu..


korang nak tahu satu cara mudah nak faham dan hafal satu2 subjek??


caranya ialah,, tadaaaaaaaaaaaaaaaaa ::


bacala alquran banyak2.. 
siyesly.. walopon korang takfaham ape maknanya, tapi still, once korang baca quran, terangg hati .. 
satu pepatah arab : 


al'ilmu nuur,, wa nuurullah la yahdi lil 'asim.


maksudnya : 


ilmu itu cahaya.. dan cahaya allah tak menerangi hati2 yang berdosa.


banyak dosa, susahla ilmu nak masuk. 
so, macamana nak hapuskan dosa? salah satunya ialah dengan baca quran la.. 
bila sebut baca quran pula, korang kalo baca quran, jangan laa maluu.. 
bace je kuat2, atleast sampai telinga sendiri boleh dgr.. 
tak syok pon bace quran dgn volume slow tau.. ssh kita nak baiki bacaan kita sendiri.. 
kalo korang malu sbb tergagap2, maka dgn cara ni korang dapat bantu n…

entah?~

xtahu macam mana nak ekspress perasaan ni..
fosure,  rasa legaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sangat!
hmmm. alhamdulillah :)

setelah aku dipaling..

iman, mmg turun naik..  manusia biasa..  kadang2 orang anggap aku cekal..  org tgk aku tabah,,  pada hakikatnya aku juga manusia biasa..  punya hati yang sama..  ada masanya jatuh..  ada masanya terleka..  yang pastinya pernah melakukan kesilapan..  sehingga hilang pertimbangan juga dihantui kesilapan  dan kelekaan serta kelalaian masa lalu.... sehingga terhumban dalam gaung kesedihan,  tak ketemu pula jalan keluarnya...  hanya kerana satu langkah serong.. 
ya allah.........
kadang2, nak menutup salah sendiri,  orang lain terpalit sama..  kadang2 terlupa..  aib sendiri dijaga,, tapi aib orang lain terlepas cakap pula.. 
ya.. 
manusia yang lemah.. 
aku yang lemah..
kadang2 tidak terniat dihati untuk menjatuhkan satu nama,  tapi bila ingin meluahkan rasa hati,,  tidak sengaja,  terjadi sebegitu pula..  maaf....  tak patut terjadi sebegitu rupa.. 
aku lemah, aku akui.. selalu terjatuh,  cuba,  bangun kembali.. tapi yang pasti,,  takbisa bangun sendiri.. tak sedar,  selagi tidak ditampar dgn realiti..
astaghfirullah... 
asta…

one fine day

satu hari, mata berat giler.
bukan mengantuk,

tgk cermin.
ohh teruknya muka --'

so, urm,,, pakai celak.

sampai lepas habes paper:

suraya *bkn nama sebenar* : wah, dayah berseri-seri hari ni..

ermm.. hmm.. aku xpnah bercelak-celak bagai kalo stakat nak g kelas, stakat nak kuar g bndr, kecuali kalo ada event besar. but then on that day, mata aku bengkak!
nyehehehe...
nasib laa dy kate berseri, kalo dy tanya kenapa mata?
buat aku sambung nangis di tempat kejadian.

nota kaki :: ust azhar idrus kata, celak tak termasuk dlm make-up. itu sunnah nabi > but then, jgn pakai smpai xleh nak bukak mata sudah~

sekian terima kasih :)

pon takpelah

hahah. tajuk post terdesak giler. hihi..

tgk video pon boleh laa..
dgr suara masa nyanyi pon blh laa..
tgk senyum pon kire oke lah..
huhuu.. nasib laa 'artis' femess..
bila2 bole akses beliau di Utube,

paling rindu nak dgr beliau mengaji secara live..

sekian.

#meroyantensionstudy#

pastayear..

genap setahun segalanya bermula.
dari satu segi, sekarang sudah positif..
dari lagi satu segi, segalanya masih belum terungkai..
alangkah,, andainya masa ini yang belum terungkai itu mampu terungkai dengan segera..
insyaallah... masanya akan tiba...........
i close and can see a better day.. i close my eyes and PRAY....

luv?

A very poor man lived with his wife. One day, his wife, who had very long hair asked him to buy her a comb for her hair to grow well and to be well-groomed. The man felt very sorry and said no.

He explained that he did not even have enough money to fix the strap of his watch he had just broken. She did not insist on her request. The man went to work and passed by a watch shop, sold his damaged watch at a low price and went to buy a comb for his wife.
He came home in the evening with the comb in his hand ready to give to his wife. He was surprised when he saw his wife with a very short hair cut. She had sold her hair and was holding a new watch band. Tears flowed simultaneously from their eyes, not for the futility of their actions, but for the reciprocity of their love.
MORAL: To love is nothing, to be loved is something but to love and to be loved by the one you love, that is EVERYTHING. Never take love for granted :)



nah.  assalamualaikum wbt..  saya bawakan satu cerita sebagai permulaan en…

takpatot!

semalam aku ade terdengar satu perbualan.. kisahnya lebih kurang begini laa.. ade seorang yang berjawatan, bukan satu tapi quit afew jenis jawatan, offer dekat seorang yang takde jawatan.. jawatan dia ni, memerlukan orgnya sentiasa berada di bilik, memandangkan jawatan yang ala-ala exco asrama gtu lorh.. papehal, bdk2 akan contact yang pegang jawatan ni la. then, apabila bdk tu refuse, dgn alasan, dia bukanla sorang yang sentiasa available kat bilik.. ape yang aku terkejutnya, orang tu cakap :

alah, xpe, laila *bukan nama sebenaar* pun bukannya selalu ade kat bilik..

then, bila siti * juga bukan nama sebenar * tanya

balik, laaa.. xpe ke gtu?

aku lagii terkejut bila laila bukan nama sebenar ni jawab balik :

laa.. xpe. kita ade keje len... rumet laila selalu marah kat laila sbb xde kat bilik.

aku macam giler terkedu. dah tahu kita ade jawatan len, xleh komited dgn jawatan tu, biala kita je yang takmenjalankan tugas dgn baik. yang dok hasut org len sekali kenapa?

yang aku sedihnya, org t…

TT.TT

ye. mmg dah mati rasanya kali ni.. huahhhhh. ya allah~~~~ sedebuk masalah jatuh menimpa!
takhabes lagii final ni.. huuuu TT.TT
study belom lagii niiiii utk the next paper.. TT.TT
dah ke subjek core yg last paper ni TT.TT
dah ke SUSAH TT.TT
dah ke paper ni byk soalan TT.TT
dah ke markah utk final 60%  TT.TT
huuuuuuuuu TT.TT

nak buat cane xleh concentrate niiii   TT.TT
siyesly takot.
siyesly risau.
siyesly taktau nak buat ape
siyesly ase macam ::::  TIDAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK!!
and now,  siyesly i'm speechles!
hukhukk... tolonggggggggg TT.TT

pilihan,, kos mana?

Bila result spm keluar, yang lega tu legalah.. yang sedih, meh sini aku kasi sebijik.. kepada anda semua la.. tggi atau rendah result spm anda, kena igt semua tu aturan allah.. bagi yang setakat ni takpernah fail utk dpt stret a, Alhamdulillah, syukur.. jangan leka,, perjalanan anda masih jauuhhhh lagi! 
Kehidupan di U ni jauhhHHH lagi mencabar dari zaman sekolah menengah.. jejak je anda ke U, tak kira dah brapa anda dapat spm dulu, GPA atau CGPA langsung takdak kena mengena dgn result spm ye.. anda kena mulakan hdup baru.. no records dh.. takde dh keputusan spm yg akan anda banggakan auat anda ratapi..
so, yang penting sekarang ni, pilih kos.
Yes. Pilih kos yang mana akan lead anda kepada masa depan anda.. sama ada ianya mmg trus fokus kpd kerjaya anda, atau anda nak pilih kos yang sbg transit shj kepada masa depan anda. 
Tak faham? Oke, let me explain.. 
cth : anda nak jadik doctor.. dapat stret A, BIO A+, then, teruskan je la kpd fokus utama anda, apply la mana2 tempat kat institute mana…

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

Jom, adik2, kakak2,, saya mau cerita~
Pengurusan perkhidmatan makanan. Tak ramai yang tahu apa yang ada disebalik program ini. Yang aku tahu, ditawarkan di uitm, under faculty of hotel & tourism management.. yang di mana cawangannya pula fakulti hotel ni di uitm puncak alam (degree), dungun dan penang. Bila sebut je under fakulti hotel, aku sangat tidak suka bila orang2 sibuk dok mengata yang student hotel takdak masa depan. Bila orang memperlekeh-lekehkan fakulti kitorang. Eh hello…. Kitorang ada masa depan oke.. silap2 hari bulan masa depan kitorang lagii cerah bersinar daripada korang. *ni marah ni* so, saye sebagai student hotel dengan ini menjelaskan, bahawa, industry under hotel, hospitality sebegini sentiasa hidup.. tenaga kerja yang diperlukan sentiasa ada since industry sebegini cepat develop.. Dan, memang, aku marah kalo orang kata kitorang punya pelajaran tak tough, tak mencabar, xprofessional dan bila orang kata SENANG. Cuba cakap kat aku, bila masanya satu bnda tu jadi…