Saturday, March 31, 2012

orang tanya

hey, oke?

:) oke,, alhamdulillah..

nampak macam sedih?

urmmm... mana a.. ade la siket :)

siket? nampak macam banyak je?

takpe kalo banyak pun.. 
selama ni dah lama rasa bahagia.. 
and, kalo lepas semua ni, sakit ni tak bermakna lagi.. 
bahagia sekali lagi.. worth la kot even kalo skang ni sakit giler2...

kenapa?

:)

laahh,, orang tanya senyum pulak..

.............................

taknak crita?

dah puas bercerita.. taktahu dh ape lagi nak cerita.

ooo.. urm,, susah ke?

kalo senang dah lama settle.

ssh sgt ke?

:)

cuba la buat sesuatu..

nak buat ape lagi?

ape yang takbuat lagi??

:)

urm.. kenapa takleh biarkan je semua ni?

orang lain tak faham..

macam mana nak faham kalo xbagitau..

ape rasa bila hilang tempat berbicara, tempat bercerita, 
tempat mengadu?

lah, orang lain ramai lagi?

orang lain taksama.. orang lain selalu sibuk.

kau pon sibuk?

tu aku kate orang len tak faham.. 
dah laa, takpayah tahu. 
aku dh kate, orang lain takkan faham.

kenapa taknak fahamkan?

sebab tak mungkin orang lain akan faham..

mana kau tahu selaagi tak cuba?

sape kate? 
aku takcakap bnda yang aku tak try lagi.

sape yang takfaham?

takperlu tanya sape yang takfaham.. kau pon takfaham jugak kan..

tapi, ko baru crita sikit?

dah tu nak citer ape lagi? kalo betul kau boleh faham,
 sikit mana pun aku crita kau akan faham.

tak aci.

dah la... cukup la.

tgk tu,, pastu kate hilang tempat itu la ini la.. 
bila ade org nk ganti, gtu pulak..

tgk tu, kan aku dah kate orang lain TAKKAN FAHAM. 
TAK SAMA.

apa yang tak sama sgt tu?

cara kau mendengar.. takkan sama. takkan ada yang sama.

tapi,,

listen,, 
aku hargai kau sudi bertanya.. aku takde masalah nak meluahkan.. 
tapi, aku lagi hargai kalau kau tak bertanya kalau aku kate aku taknak bercerita... 
ya, mmg takkan sama semuanya.. 
tapi, aku tetap hargai orang2 yang ada.. 
sebab tu aku mintak kau faham.. 
kau boleh jadi kau, aku hargai diri kau. sangat hargai..  
aku hargai semuanya.. 
and aku lagi hargai kalau 
kau boleh CUBA faham kalau aku kate aku still nak teruskan semua ni.

....................................

i'm sorry..

neva mind.. sokay..

Friday, March 30, 2012

FHA-CC

bismillahirrahmanirrahim..


maka tersebutlah kisah beberapa hari inii.. its all about : FHA2012 CULINARY CHALLANGE > bersempena dengan ASIA'S LARGEST INTERNATIONAL FOOD AND HOSPITALITY EVENT- FHA-


oke now aku dah boleh terima kenyataan sikit2 yang memang aku yang akan jadi antara wakil UiTM untuk join dalam competition tersebut. ouh myy~ sebelum ni, agak takot nak taruh harapan segala bagai.. takot2 last minute tak jadi *but then still taknak kate ape2 selagi aku tak jejak sampai ke tempat kejadian nanti*


hari ahad kuar buat paspot dengan segala macam jenis dugaan yang menimpa masa nak buat paspot dan akhirnya khamis semalam siap jugak paspot tu.. ambik paspot, egt nak g jalan2 melawat pasar malam dungun ni.. sekali,, hehe,, kena panggil menghadap sir. maka terpaksa pulang menghadap sir~


sir terangkan sal competition tu.. ouh, rupanya yang aku masuk ni utk food display.. so, art tu yang lagi penting.. dorang tak rasa ape rasa makanan kita, osem n perfect ke tak.. cuma appearance food , presentation food kena lawa, cukup portion,, cukup semua aspek2 laa.. so, kalo nak banding dgn benda2 len, maybe yang ni la yang paling senang and simple.. oke la utk beginner kan :)


mula2 tu sir macam nak aksi aku srh buat utk tapas  , tapi dia macam kompius.. last2 aku dpt asian meal. nasib bek~~~ tapas susah siket. wuhuuu~ nak tgk tapas lagii dekat : ni contohnya : klik je


but still takott. adehh! 
#sebab aku bab2 perfectionist dlm shape makanan, texture ni la yang paling aku takley bla nye. nk garnish, nak set up plating.. aduuuuu.. international punya comp lagii.. ish. tak yakin diri pulak ade.


sedikit sebanyak ttg competiton, aku punya slot ni laa kan,, class 7 under individual challange * dia ade banyaaak punye class, sampai 12 kalo xsilap* iaitu asian meal.. so, kena prepare dish laa.. mknn asian, fullset. ade main course, seafood, meat items semua2 lah. then, plating utk di-display.. sediakan hot, tapi utk cold display.  
hmmm~ 
gtu je la yang bole crita stakat ni. hehe. yang len2 kita balik storymory later eah. 


pape pon, yang menarik sal ni, ofkos la setiap participant akan dapat sijil.. 
utk medal pulak, dorang tak limit, dah pon competitors dari sluruh alam kan.. mesti la ramai.. 
so, penilaian dorang, asal cukup markah, sampai dorang punya target berapa utk gold, berapa utk silver n berapa mata utk bronze, so, sape2 pon akan dapat la dat medal :)


nice rite. hehe..


aishh,, debaran dan kehangantan makin trase la pulak. 
dah check sir punya emel, training dari pukul 9pg ke 10 malam. 
mak aii. 
tapi, kemungkinan sir buat shif la kott.. 
sbb ramai kan, kitchen pulak kecik.. hmmmm~ entahla..

Tuesday, March 27, 2012

maka bermulalah..

tenenengggg~~*music background*

maka esok, insyaallah bermulalah episod menghadap priuk belanga!

takhabes2 aku nak pk yang bukan2 esok..

bila pk,, esok kang aku g, kitchen tak bukak.. penat2 jalan,, tetiba kitchen kunci, and bila call sir, sir pon kate : alamak,, saya xde kat kampus la.. xyah masuk training la hari ni,,,

err.. nauzubillah..

lagi, lagii aku tringat sir cakap hari tu,, dah ada bdk2 under lecturer pompuan sorang, yang akan stat training awl.. aku pon risau, haiah. lecturer tu banyak punye garam bekem garang laaa. aku ni pukak buat keje xperfetc lagii.. since aku bdk foodservice bukan budak cullinary, so, msh byk skill2 len yang aku tak diajar seperti bdk kulinari. adehh.. kang mati aku kalo kena marah..

adeh. dish dish! pegi men jauh2 la andaian2 buruk,, papepon, esok tetap akan masuk kitchen! esok, rabu.. then khmis kalo masuk pon half day je la... nak gi mbik paspot! yeayy~~

then, jumaat sabtu ahad isnin.. 2hb bertolak ke pulau perhentian~ yiiiiiiiiiiiiiiiha!!

then bila balik, masuk kitchen balik. hikhik~
mase kejap je skang ni, then, habes semua2, balik pahang~ yeaayyyy~ nak g jalan2 taman negara . yeayyy~~

pastu BALIK RUMAH~ double triple YEAAAAAAAAAAAAYYY~

eh, ish,, merancang jauh pulak! --'

kbye

Monday, March 26, 2012

aku.kamu.DIA

seorang manusia mungkin boleh kata dia faham manusia lain, 
hakikatnya, dia tidak akan pernah rasa apa yang manusia lain rasa.. 
ya.. situasi mungkin sama, 
tapi kenyataannya itu hanya sama, tapi tak pernah jadi SERUPA.

****************

kesimpulannya, 
manusia lain tidak akan pernah faham situasi kita. 
apa yang kita lalui, itu yang kita rasa. apa yang mereka lalui, 
itu yang mereka rasa. mereka tidak akan pernah merasa apa yang kita rasa, 
begitu sebaliknya... 
kita juga tidak akan merasa apa yang mereka rasa..

****************

maka dengan itu, kita janganlah marah jika terasa dihukum dgn tidak adil oleh manusia lain... 
usaha kita, hanya kita yang tahu setakat mana.. 
mereka mungkin  melihat kita berusaha, tapi mereka bukanlah yang maha melihat.. 
mereka mungkin tahu apa yang kita lakukan, tapi mereka bukanlah yang maha mengetahui..
mereka mungkin boleh mendengar, tapi mereka bukanlah yang maha mendengar. 
mereka mungkin boleh faham, tetapi mereka bukanlah yang maha memahami :)

*****************

hidup ini terlalu singkat untuk ditangisi.. 
dunia ini tidak berbaloi untuk ditumpukan perhatian untuk mengejarnya... 
penat lelah kerja dunia tiada labanya andai tidak disertai tulus ikhlas keranaNya..

******************

hidup yang abadi tujuan kita. 
ALLAH, peneman kita, usah diragui setianya.
usah dipersoal takdirnya. 
segala yang berlaku, baik buruknya, segala terangkum dalam perancangan abadinya. 
kita, cuma perlu ingat dan jangan pernah lupa,, 
kita hanya manusia, taraf kita hanyalah HAMBA.. 
apa jua yang berlaku dalam hidup kita,, 
serahkanlah kepadanya

****************

masjid annaim

ehem. masjid annaim.. bukan masjid kat simpang 4 area hotel pasifik kat kelantan tu.. tapi masjid kat sekolah terchentaa : SMKA NAIM LILBANAT. sekali dgr macam grand kan.. sekolah org len, surau je.. sekolah aku dulu, perghhh masjid~~ cop,, kenapa aku pilih nak citer sal masjid? sbb ni la atr tempat2 yang kenangan terbesar masa sekolah dulu selain bilik interaksi dan medan tarbiah *tempat perhimpunan*. 


kontroversinya masjid annaim apabila selipar masjid selalu hilang, ust taktahu nak buat macammana kitorang ni budak2 pompuan.. biasanya, majlis2, and sumtimes kelas wat kat masjid.. and, kem2 anjuran badan dakwah dan rohani ( BADAR), biasanya kuliah2 maghrib ni kat masjidd la kan.. so, kem, peserta tak seramai student asrama, just insan2 terpilih.. so, byk la space kosong dlm masjid since masjid skul aku besarr la jugak.. jadi isunya, apabila lumrah perempuan yang period. *hihiiii* so, jadii la konflik : saye xleh masuk ustazah,, kea org period xleh masuk masjid.. nah. hehe.. ni laa atr masalah terbesar, tapi takpe, dah settle dh masalah tu~ hehe..
# jawapannya ialah : selagi yakin x'bocor dlm masjid, silakan masuk :)  #


dulu, dgn kuantiti student asrama yang 600++ , memang padatt giler la masjid.. nak solat, mmg muat, bahkan ade je lagi space kosong setakat 600 org tu.. tapi yang masalahnya, masjid ni panas, xde aircond macam masjid telipot...pompuan dgn telekung.. nak dok dlm masjid pulak lamaaa.. 
kitorang punya schedule, bdk2 mula masuk masjid utk ready maghrib after 6, biasanyapukul 7.10 mlm nama student akan kena ambik laa ngan AJK masjid. dah sampai masa lewat masjid. pengecualian sampai pukul 7.15 kepada bdk2 kawad, ataupun yang ade aktiviti koko ptg..  sape2 yang 3kali sebulan dia lewat masjid, maka akan kena denda la , masuk rekod disiplin.. atr benda penentu dpt asrama ke tak next year.. hmm~


 bagi ahli2 badar pula, naqibah dan ajk masjid,, bahagi tugas la.. everyday.. tugas kitorang, kalo ajk masjid f2 *kitorang punya sekolah, takde walau satu jawatan pon utk bdk form1* kerjanya keceriaan masjid, habes isya', dorang akan clearkan masjid,, susun baik2 sejadah la biasanya,, part len clear je.. 
then, biasanya weekend, dorang akan basuh serambi masjid,, beranda,, tandas masjid,, tempat ambik wudhu', sapu karpet masjid guna LIDI, sbb vakum xleh harap slalu rosak, lap tingkap.. buang sawang2... 
so, masjid sekolah kitorang bukan cleaner yang cuci, but in fact,students, ajk masjid f2. 


ajk masjid f3 pulak, akan ambik tugas jaga pagar. bukan pagar masjid pon, pintu masuk masjid. hehe. sekolah kitorang ade baaaaaaaaaaaaaaanyak laluan masuk ke masjid. semua ade 4 pintu masuk. 
so, satu pintu satu orang akan jaga utk ambik nama student lewat. 
then, f3 dah stat ade naqibah... kalo ajk masjid jaga pagar, naqibah f3 pulak akan ambik alih bacaan alma'thurat.. kitorang, pukul 6.50 dlm masjid, dah ready berwudhu'dan masa tu stat majlis harian di masjid dgn baca alma'thurat sama2, di-lead oleh naqibah f3.. 


usai ma'thurat,, tggu azan maghrib dgn berzikir, pon di-lead oleh naqibah f3..masa tu, biasanya bdk2 prefer baca quran sendiri2... kalo yang tak baca quran, akan ikut la zikir kat depan.. # iklan # masa ni la, aku suka duduk2 dekat2 dgn kwn2.. kite pon bace, tapi sambil2 baca quran,, dgr dorang bace..  aku igt lagi macam mana amnah baca quran.. macam mana sihah baca quran.. tirah bakhiar.. mizah... zati J.. nah.. yang tu orang2 yang suara2 emas la tu.. sllrppp! rindu,, bilaa la pulak nk dgr dorang mengaji.. huhuu~~ # iklan tamat #


back to the topic,, paling lucuu dulu, bila bertugas kat depan,, kdg2 lost tak tahu nak baca zikir ape.. magine la, ma'thurat dlm 7.10 laa paling lewat dh habes baca dah.. dah tu nak tggu maghrib, in fact nak tggu stat solat tu, maka yg f3 ni pon resah gelisah la.. kadang2 tu, kalo awl2 tahun, xde experience kan kat depan.. takot ehh nak pgg mic, nak berzikir srh org ikut. haha.. ade yg malu sbb kate suara taksedap. haha. macam2 laa. kalo buatnya imam bertugas tu lambat, haihhh. hilang arah dh pulak. hihii. 


then, lepas masuk maghrib, bertukar la, habes la shift naqibah f3.. 
naqibah f4 n ajk masjid f4 pulak akan ambik alih.. solat maghrib, dgn zikir dan doa,, solat hajat, baca quran sama2 then tazkirah. NAH. hahaa.. lagii mencabar yu! 


maka, jadual tiap2 tahun akan kuar la.. setiap hari, biasanya 3org akan bertugas... tugasnya : jadi imam utk maghrib, lead bacaan alquran, ikut surah2 yang ditetapkan dan solat hajat.. tazkirah dan imam isya'. episod sedihnya apabila partner kita bertugas ni semua period tggl kite sorang je. haha.. mmg kalutt ah ank cari org cover.. walawehhh.. cerita tugas naqibah f4 laa yang paling macam nak tergelak sorang2.. 


kitorang, bila solat jemaah semua pompuan ni, kitorang mmg baca kuat2.. sama laa macam imam2 yang solat jemaah kat msjd2 biasa.. hah.. nak stat solat tu mula la gelabah.. nak baca surah ape la.. nak bawa lagu, ataupun cara bacaan macam mana la.. siyesly lucu. hihii.. 
ade tu, bila dah stat solat, pakai mic kat telekung, pap jatuh.. pakai2 jatuh, ade tu xleh pgg mic dh,, nak pakai kat tdg tu pon kawan sebelah yang pakai.. stat takbir, oke.. bila baca alfatihah, hahhh,, ade yag suara bergetar, bukan sebab burdah tapi sbb tgh ketar. haha.. 
ade yang pakai je mic tapi entah kenapa, sayup2 je dgr. hahah.. ade tu, bila sujud, nak qiam balik, pap,, terpijak tali mic, dumdumm,, mic tercabut. haahha. maka,, seksalah orang belakang xdgr imam. hehe.. adooyai~~ ade tu, usai salam ke kiri, tunduk bawah tros cabut mic kasi kat kawan kat tepi,, taknak zikir, taknak doa sbb dh separuh mati jadi imam.. 
hihi. biasalaa.. atleast ade pengalaman. ade jugak yang bukan naqibah, tapi request nak jadi imam... hoiii~ lagiiii la kami suka kalo ade org nak jadik imam! nak gain experience katanya :D


yang aku igt kontroversi pasal imam ni macam2 la.. ade yang nervous sgt sampai tros g bace surah, xbace alfatihah. hihii.. ade yang salah wakaf.. ayat last alfatihah tu,, dia berhenti sebelum waladh-dhaaaaaaaaaaallin~ tu. isu. kecoh se-asrama apabila imam tu ibtida' balik situ.. 
malamtu, tiba2 announce semua yang solat jemaah kena solat balik, sbb alfatihah tak sempurna, tak sah solat. masyaALLAH.. masa tu mmg kecoh.. then , kena perli dgn ustaz. hihi. ustaz kate ape : ape imam xleh defend diri sendiri ni.. awok gak,, apa masalahnya.. wakaf disitu cuma mencacatkan alfatihah... bukan sampai tahap membatalkan solat.. cuma tak digalakkan.. 


bila ustaz kate gtu, semua macam aaaalaaaaa.. haha... si imam pon, legaa la.. haha..


then solat hajat dgn baca quran ni xde la ssh sgt,, solat hajat ni kan xperlu baca kuat, cuma ready doa je nak baca doa ape lepas tu. hehe.. baca quran pulak, xde masalah nak lead bdk2 ni.. kitorang, dah ade tone dan rhytheme *gtu ke ejanya?? *  sdiri baca quran.. mana ayat panjang mmg fix dah kat mana nak berhenti, kat mana nak mula.. biasanya, yang lead baca quran ni just stat kan dgn buka majlis, stat baca bismillah utk alfatihah, so, masjid pon bergemaaa laa dgn suara beratus2 org mengaji bersama-sama. 
waahhh.. tu yang paling sronok tau!


lepas tu, baca doa abis ngaji same2... ahh.. rindunye~~~


lepas tu, tazkirah, 
NAH. lagii satu cabaran. bagi orang2 yang petah xpe la.. yang baru nak belajar, aduhh nak bagi tazkirah kott.lamaaa gap maghrib isya' tu, nak penuhkan gap tu, masyaALLAH.. haha.. 
dorang yang bertugas, suka, bila masa tu, ade exco asrama yang nak bercakap, nak sampaikan maklumat atau exco ambik masa tu nak tegur atau nak sound bdk2 *aku la tu dulu suka marah bdk2 ni, hehe,, pisss* ade yang kertas terketar-ketar.. yang suara tersekat-sekat.. yang bila mic kat mulut je, turun balik.. yang bdk2 len kat depan ni, mula la nak kenakan.. dorang tolong gelakkan sebab terhibur,, tapi tu yang fun, bila tgk bdk2 ni try nak support org yang kat depan utk bagi tazkirah.. dorang lagii pay attention kalo yang jenis yang terketar2 ni,, sbb ape? satunya sebab taknak lepas peluang nak tgk part mana yang lucuu. hahaha.. *aku la tu* 


then, tamatla... dgn solat isya'.. abes solat isya' salam2 semua... 
then masuk prep..


tggl la ajk masjid f2 yang akan kemaskan masjid~


hakikatnya dalam ramai2, naqibah f4 je yang ade chance nak lepas tugas, iaitu bila warden yang bertugas ialah ustaz atau ustazah, maka, imam dan bagi tazkirah pon warden la buat. hehe~


pape pon,, rindu sgt2 masa2 maghrib-isya' kat skolah dulu~ 
kemeriahan kat masjid masa maghrib isya'..
 weekend kat asrama dgn qiamullail... 
usrah pagi2 kat masjid... ohhh~ rindu!


*yg paling rindu, nak berleter kat bdk2 ni, tak kire la kat masjid ke kat medan tarbiah.. 
yang paling besar kerinduannya ialah pada kata kuncinya : 
rindu semua MIC yang ade kat bumi naim. hahah. 
ohmyy giler mic! hiii..


oke, panjang giler.. best kan mengimbau memori?? hihii~


k la,, thanks for reading~~

satu rahsia.

korang nak tahu satu rahsia?


ramaiiiiii manusia yang bergelar pelajar, tak kiralah sekolah tadika ke sekolah rendah ke menengah ke ataupun U , mesti tension saat2 masa dia nak menghafal atau nak faham2 satu2 topik tu..


korang nak tahu satu cara mudah nak faham dan hafal satu2 subjek??


caranya ialah,, tadaaaaaaaaaaaaaaaaa ::


bacala alquran banyak2.. 
siyesly.. walopon korang takfaham ape maknanya, tapi still, once korang baca quran, terangg hati .. 
satu pepatah arab : 


al'ilmu nuur,, wa nuurullah la yahdi lil 'asim.


maksudnya : 


ilmu itu cahaya.. dan cahaya allah tak menerangi hati2 yang berdosa.


banyak dosa, susahla ilmu nak masuk. 
so, macamana nak hapuskan dosa? salah satunya ialah dengan baca quran la.. 
bila sebut baca quran pula, korang kalo baca quran, jangan laa maluu.. 
bace je kuat2, atleast sampai telinga sendiri boleh dgr.. 
tak syok pon bace quran dgn volume slow tau.. ssh kita nak baiki bacaan kita sendiri.. 
kalo korang malu sbb tergagap2, maka dgn cara ni korang dapat bantu nak lancarkan bacaan.. 
alahh,, allah tu janji pahala lebih tau bagi orang yang baca merangkak-rangkak ni.. 
satu pahala baca quran, satu pahalan niat stil nak blajar.. 
subhanallah.. kan.. so, buat ape nak malu.... 
kalo anda malu kat kawan yang baca lagi best dari anda, betulkan balik tu, kalo dia baca oke, 
kalo anda baca tak oke dan anda baca kuat2, dia dgr, dia boleh tolong betulkan. 
one day, anda juga akan jadi hebat :D


saye bercakap atas pengalaman sendiri... 
masa kecik2 dulu,, maluu sgt nak baca quran kuat2.. sbb ape? gagap2.. 
waqaf ibtida' *berhenti n mula bacaan * main hentamm je! 
ase nak brenti, brenti. ase nak smbg, smbg.. ase part tu ssh nak bace, ah, stop sini duluu la.. hah. suke ati je kan.. sampailaaa  masuk skolah menengah, still xleh baca lancar dgn tajwid betul lagi. 
( taktipu, tokguru ajar mengaji meninggal . huh huu.. mase tu baruu je masuk baca quran mashaf besar tu.. baruu mukasurat 20+. tahu2, beliau dah takde. alfatihah utk beliau. sobsob ) 
then, sambung crita, masuk sekolah agama kan... 
so,, ramai la teman2 yang bace quran best gilee wooo.. siap ade boleh tarannum bagai~ 
macam,, aish! maluu gak diri ini,,, then, blaja blaja dan blaja.. selalukan diri baca.. dgr bacaan org len, cuba tiru. heh heh.. dgr macam mana diorang keluarkan suara.. 
then, hasilnya. yes. betul. takde ape yang mustahil kalo kita nak belajar :)
tapii still la,,, masihh bayk kurangnya kan. masih banyak yang kena blaja dan nak blaja. hmmm~
takperfect lagii lah! kan..
percayalah,, makhraj,, sebutan dengung2 ni, bab2 tajwid semua ni takjalan laa kalo baca slow... 
kasi suara siket ahh.. hmm~ 
tapi, satu peringatan,, jgn sampai mengganggu lah :)
tambah2 lagi kalo org tgh solat.. 
nahhh.. org tg solat ni kita xleh ganggu even dgn bacaaan quran sekalipun tau!


and satuuu lagi,, kalo anda nak sng menghafal pon, biasa-biasakan menghafal quran dulu, then, pelajaran tu jadi kacangg je kat anda2 utk dimakan utk dihafal.
 bukannya suruh hafal surah albaqarah ke annisaa ke, hafal yang pendek2 cukup la..
 takpon, hafal je certain2 ayat dulu.. 
then, bila dah biasa, mana tahu satu quran pon kita mampu hafal rite??


hikhik...


insyaallah. saye tak sebagus itu juga... saya mengajak anda hakikatnya untuk memperingati diri sendiri jugak :)


maka dgn itu,, ma'assalamah!

Sunday, March 25, 2012

entah?~

xtahu macam mana nak ekspress perasaan ni..

fosure, 
rasa legaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sangat!

hmmm. alhamdulillah :)

Saturday, March 24, 2012

setelah aku dipaling..

iman, mmg turun naik.. 
manusia biasa.. 
kadang2 orang anggap aku cekal.. 
org tgk aku tabah,, 
pada hakikatnya aku juga manusia biasa.. 
punya hati yang sama.. 
ada masanya jatuh.. 
ada masanya terleka.. 
yang pastinya pernah melakukan kesilapan.. 
sehingga hilang pertimbangan juga dihantui kesilapan 
dan kelekaan serta kelalaian masa lalu....
sehingga terhumban dalam gaung kesedihan, 
tak ketemu pula jalan keluarnya... 
hanya kerana satu langkah serong.. 

ya allah.........

kadang2, nak menutup salah sendiri,
 orang lain terpalit sama.. 
kadang2 terlupa.. 
aib sendiri dijaga,, tapi aib orang lain terlepas cakap pula.. 

ya.. 

manusia yang lemah.. 

aku yang lemah..

kadang2 tidak terniat dihati untuk menjatuhkan satu nama,
 tapi bila ingin meluahkan rasa hati,, 
tidak sengaja, 
terjadi sebegitu pula.. 
maaf.... 
tak patut terjadi sebegitu rupa.. 

aku lemah, aku akui..
selalu terjatuh, 
cuba, 
bangun kembali..
tapi yang pasti,, 
takbisa bangun sendiri..
tak sedar, 
selagi tidak ditampar dgn realiti..

astaghfirullah... 

astagfirullahal'azim.....

banyak salah aku.. 
banyak dosa aku kepada dia.. 
kepada mereka.. 
kepada anda juga..


maafkan aku..

aku lihat bulan itu.. aku lihat bintang itu.. ada sinar, ada khabar.. 
mengapa malam ini aku rasa berlainan?
apa makna dan petanda? 
ku didalam gerhana... 
secara tiba-tiba sewaktu malam indah, aku jadi resah gundah.. 
rupanya tuhan datang membawa simpatinya.. 
kepadaku hamba hina.. 
dan tanpa aku sedar tubuhku dihembus angin bersuara 
keluh kesah,, jadi serba tingkah.. 
aku bingkas capai sejadah... 
ku mencari pengampunan tuhan.. 
maka hati pun bersujud...... 
begini rupanya insafku.. 

aku tutup kamus lama.. 
aku tinggal musim luka.. 
puja puji duniawi.. 

syukurlah tuhan datang memangil jiwa ini..... 
bahagia bersamaNya..

one fine day

satu hari, mata berat giler.
bukan mengantuk,

tgk cermin.
ohh teruknya muka --'

so, urm,,, pakai celak.

sampai lepas habes paper:

suraya *bkn nama sebenar* : wah, dayah berseri-seri hari ni..

ermm.. hmm.. aku xpnah bercelak-celak bagai kalo stakat nak g kelas, stakat nak kuar g bndr, kecuali kalo ada event besar. but then on that day, mata aku bengkak!
nyehehehe...
nasib laa dy kate berseri, kalo dy tanya kenapa mata?
buat aku sambung nangis di tempat kejadian.

nota kaki :: ust azhar idrus kata, celak tak termasuk dlm make-up. itu sunnah nabi > but then, jgn pakai smpai xleh nak bukak mata sudah~

sekian terima kasih :)

Friday, March 23, 2012

pon takpelah

hahah. tajuk post terdesak giler. hihi..

tgk video pon boleh laa..
dgr suara masa nyanyi pon blh laa..
tgk senyum pon kire oke lah..
huhuu.. nasib laa 'artis' femess..
bila2 bole akses beliau di Utube,

paling rindu nak dgr beliau mengaji secara live..

sekian.

#meroyantensionstudy#

pastayear..

genap setahun segalanya bermula.

dari satu segi, sekarang sudah positif..

dari lagi satu segi, segalanya masih belum terungkai..

alangkah,, andainya masa ini yang belum terungkai itu mampu terungkai dengan segera..

insyaallah... masanya akan tiba...........

i close and can see a better day..
i close my eyes and PRAY....

Thursday, March 22, 2012

luv?

A very poor man lived with his wife. One day, his wife, who had very long hair asked him to buy her a comb for her hair to grow well and to be well-groomed. The man felt very sorry and said no.


He explained that he did not even have enough money to fix the strap of his watch he had just broken. She did not insist on her request. The man went to work and passed by a watch shop, sold his damaged watch at a low price and went to buy a comb for his wife.

He came home in the evening with the comb in his hand ready to give to his wife. He was surprised when he saw his wife with
a very short hair cut. She had sold her hair and was holding a new watch band. Tears flowed simultaneously from their eyes, not for the futility of their actions, but for the reciprocity of their love.

MORAL: To love is nothing, to be loved is
something but to love and to be loved by the one you love, that is EVERYTHING. Never take love for granted :)




nah. 
assalamualaikum wbt.. 
saya bawakan satu cerita sebagai permulaan entry post kali ini.
best tak citer dia kanak2??
terdengar suara menjawab :: best cikguuuuuuuuuuuuuuu !

okeh. kadang2 ramai yang terlepas pandang untuk menghargai kasih sayang yang diberikan..
 kadang2 manusia ni taknampak, sape yang btol2 sayangkan dia, sape yang betul2 care pasal dia. 
dia taknampak semua tu bila pandangan mata dia dikaburi oleh kasih sayang yang palsu.
 ohh ayat saastera kott. 
kadang2, satu perhubungan tu tros hancur apabila salah cara ekspresikan rasa kasih tu.. 
ye, salah sape jgk kan.. padan la muka org tersebut. 
kadang2 bnda kita buat ikhlas, tapi bnda tu jadi annoying. 
hati manusia kita takleh paksa. yes, sering diingatkan dgn quote tersebut..
 aku setuju.. mmg,, hati manusia ni milik allah..
 kdg2 niat org tu lain, tapi lain org, lainnn cara dia memproses maklumat dari tindakan seseorang individu itu. 
hebatt lah manusia jika mampu memahami semua orang. 
oh. hakikatnya kalau kita kenal bertahuntahun punn la still ade bnda yang kita tak mampu faham ttg seseorang itu,
 kan? 

manusia, seharusnya bukalah hati.. 
andai kasih yang dihulur itu kasih yang tak salah, terimalah..
 cubalh menghargai andai kita disayangi.. 
cuba untuk menyayangi orang itu juga.. 
sebab ape? dunia ni ada karma. aku suka sentuh sal ni.
 wat u giv u get back. no matter wat it is.
 kalau anda tolak atau abaikan kasih org bagi kat anda, begitu juga anda akan ditolak satu hari nnti.
 one fine day, anda akan sedarr semua itu.. 
kalau ye pun benci giler, cakap baik2, selesaikan dgn betul2 selesai.. 
jgn biarkan gantung tak bertali.. jangan sekalikali menyeksa perasaan org lain.
 cuba jgn, lukakan hati org len.. 
mgkin, anda tgk lukanya tak seberapa, itu bagi anda, bagi org yang menanggung? 
kadang2 luka tu lebih dalam dari apa yang dia kelihatan diluarnya.. 

oke, dah jadi post yang panjang. 
berkira-kira utk stop di sini .
 last word, *taking a deep breath* 
hargailah org yg menyayangi diri anda :)

gotta go then, chillax ;)

ma'assalamah!

takpatot!

semalam aku ade terdengar satu perbualan.. kisahnya lebih kurang begini laa.. ade seorang yang berjawatan, bukan satu tapi quit afew jenis jawatan, offer dekat seorang yang takde jawatan.. jawatan dia ni, memerlukan orgnya sentiasa berada di bilik, memandangkan jawatan yang ala-ala exco asrama gtu lorh.. papehal, bdk2 akan contact yang pegang jawatan ni la. then, apabila bdk tu refuse, dgn alasan, dia bukanla sorang yang sentiasa available kat bilik.. ape yang aku terkejutnya, orang tu cakap :

alah, xpe, laila *bukan nama sebenaar* pun bukannya selalu ade kat bilik..

then, bila siti * juga bukan nama sebenar * tanya

balik, laaa.. xpe ke gtu?

aku lagii terkejut bila laila bukan nama sebenar ni jawab balik :

laa.. xpe. kita ade keje len... rumet laila selalu marah kat laila sbb xde kat bilik.

aku macam giler terkedu. dah tahu kita ade jawatan len, xleh komited dgn jawatan tu, biala kita je yang takmenjalankan tugas dgn baik. yang dok hasut org len sekali kenapa?

yang aku sedihnya, org tersebut terlibat dgn bnda2 baik kat U ni,, persatuan ala2 BADAR kat skul dulu.. N DATS Y AKU HILANG HORMAT. sorry to say but then, kita sbg pemimpin, bole tak kalo tunjuk cth yang baik?? nasib bek si siti tu still dgn pendirian dia, kate taknak.
gudjob siti bukan nama sebenar!

dan andai kata laila bukan nama sebenar dan tahu bahwa saye maksudkan anda, mintak maaf, bukan niat taknak tgr depan2.. walopon saye kate saya hilang hormat, tapi masih, berbaki dlm dri ni rasa hormat. taktahu nak pilih bahasa mana yang bia dgr xkurang aja smalam, sbb dlm hati ni mcm geram n marah [ada ungkapan tersebut. lagiipon, sy tgh mamai2 lepas bgn tdur semalamm, so, ape yang dapat buat ialah terkedu dlm hati je la...
aduhh. cuma masih terkilan sehingga ke hari ini.
hummmm..

sorry again laila ye :)
piss no war~

TT.TT

ye. mmg dah mati rasanya kali ni.. huahhhhh. ya allah~~~~
sedebuk masalah jatuh menimpa!

takhabes lagii final ni.. huuuu TT.TT

study belom lagii niiiii utk the next paper.. TT.TT

dah ke subjek core yg last paper ni TT.TT

dah ke SUSAH TT.TT

dah ke paper ni byk soalan TT.TT

dah ke markah utk final 60%  TT.TT

huuuuuuuuu TT.TT


nak buat cane xleh concentrate niiii   TT.TT

siyesly takot.

siyesly risau.

siyesly taktau nak buat ape

siyesly ase macam :::: 
TIDAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK!!

and now, 
siyesly i'm speechles!

hukhukk... tolonggggggggg TT.TT

Wednesday, March 21, 2012

pilihan,, kos mana?

Bila result spm keluar, yang lega tu legalah.. yang sedih, meh sini aku kasi sebijik..
kepada anda semua la.. tggi atau rendah result spm anda, kena igt semua tu aturan allah.. bagi yang setakat ni takpernah fail utk dpt stret a, Alhamdulillah, syukur.. jangan leka,, perjalanan anda masih jauuhhhh lagi! 

Kehidupan di U ni jauhhHHH lagi mencabar dari zaman sekolah menengah.. jejak je anda ke U, tak kira dah brapa anda dapat spm dulu, GPA atau CGPA langsung takdak kena mengena dgn result spm ye.. anda kena mulakan hdup baru.. no records dh.. takde dh keputusan spm yg akan anda banggakan auat anda ratapi..

so, yang penting sekarang ni, pilih kos.

Yes. Pilih kos yang mana akan lead anda kepada masa depan anda.. sama ada ianya mmg trus fokus kpd kerjaya anda, atau anda nak pilih kos yang sbg transit shj kepada masa depan anda. 

Tak faham? Oke, let me explain.. 

cth : anda nak jadik doctor.. dapat stret A, BIO A+, then, teruskan je la kpd fokus utama anda, apply la mana2 tempat kat institute mana2 utk jadik doctor. Settle. Cuma tggl anda dipanggil, tggal anda belajar, graduate n jadik doctor. As simple as that. Ataupun transit. Urm,, contoh, anda nak jadik kaunselor, tapi, lepasan spm nak dapat kos utk jadik kaunselor ssh, just very a few kan… so, anda pilih, cth:: kos, human science. Transit anda utk jd kaunselor..

Ape2 pon adik2 ku yang lepasan spm,, anda kena bijak memilih.. anda duduk la,, 
Tanya balik diri anda, anda nak menyumbang dalam aspek mana kepada negara.. 
Tanya diri anda, jangan tanya org len.. 
listkan.. mana yang anda minat.. yang mana anda rasa anda boleh bawak nanti.. 
I tell u, hdp di U sgt ssh.. 
kalo xde minta sgt sukar dan penat u nak survive.. 
tambah2 bgi kos2 yang berat, medic, architecture, engineering. 
Yes, minat boleh dipupuk but then, ni bukan sekolah la dik. 
Bukan sekolah yang belajar 3tahun, blaja 2tahun baruu exam besar.. 
ni U, u blaja dua tiga bulan tros final.. 
yang tu anda kena faham, penilaian kat U ialah penilaian berterusan!

Nasihat saya? 
Oke, lepas anda dah ade list apa yang anda akan tuju lepas ni, cari orang yang sedia belajar dalam bidang tu. Lebihkan tanya mereka berbanding kaunselor, kalau anda nak tahu environment pembelajaran kos tersebut. Sbb ape? 
Kaunselor tak belajar macam dorang belajar, 
dorang yang mengalami sendri life kat U.. 
bukan aku kate jgn jumpa kaunselor, tak. 
Kaunselor pon pntg, utk ape? 
Utk anda2 yang kompius kecenderungan anda ke arah mana, 
nah,, ambik ujian personality, ujian kerjaya. 
Yes, sedikit sebanyak membantu! 
Then, tanya dorang about scholarship.. 
Tanya sal demand ape skang ni.. 

tapi itu life n pengalaman belajar, anda harus cari mereka yang dalam bidang tersebut. 
And as for me : this is about mine J

Korang jangan risau, those yg dapat rendah. *if there any la > bdk2 zaman sekarang ni pandai2* korang cuma perlu tahu, 
perlu bijak pilih je.. 
same goes jgk kpd yg dpt stret a.. 
korang pon xleh dok selesa jgk.. 
ramai competence korang kat luar.. 
so, kesimpulannya, korang study kelayakan dulu.. 
tgk, mana yg lebih utk korang dpt tmpt. 
Fes thing fes. 
Then, mengikut kelayakan korang, pilih, mana yang lagii korang suka nak blaja.. 
then, apply lah. 
Tapi satu hal yang korang jgn lupa,, istikharah ! 
Mintak tuhan bagi korang gerak hati,, petunjuk, mana patut korang pilih.. 
then, teruskan la ikstikharah.. 
semoga, tawaran yang korang dapat jap g ialah tawaran yang the best! 
Kalo dpt byk tawaran pon, istikharah laa.. 
smoga pilihan yg korang buat tu yg terbaik.. yang betul..

Jangan risau jgn gundah.. mana2 tempat yang anda dapat jap g, itu yg terbaik. 
Walaupun anda taksuka ada mulanya, ape2 pun yg berlaku kpd anda, 
percaya satu hal je,, 
allah knows the best! 
Yakin dgn allah, that’s the point J

Terima, redha. Apa2 sahaja yang berlaku kpd anda J

Dan for those yang bimbang dpt tak tmpat di U,, 
pesan saye,, 
allah nilai semua bnda kebaikan yg anda buat.. 
kalau anda sorang yg aktif atau pemimpin di sekolah dulu, 
and anda dpt result rndh sbb gagal manage masa, 
jgn risau allah tolong andai anda betul2 ikhlas dulu.. 
allah tak pernah sia-siakan segaala kebaikan kita J
Yang pntg, anda duduk, renung diri.. fikir.. 
mohon petunjuk allah, 
mana yang terbaik utk masa depan anda..
 dan bila dapat jawapan utk diri anda, 
tanyalah mrk yang tahu apa2 yang anda tidak tahu..

And lastly, jalanilah hidup anda seterusnya.

Wish u guys all the best then J

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

Jom, adik2, kakak2,, saya mau cerita~

Pengurusan perkhidmatan makanan. Tak ramai yang tahu apa yang ada disebalik program ini. Yang aku tahu, ditawarkan di uitm, under faculty of hotel & tourism management.. yang di mana cawangannya pula fakulti hotel ni di uitm puncak alam (degree), dungun dan penang. Bila sebut je under fakulti hotel, aku sangat tidak suka bila orang2 sibuk dok mengata yang student hotel takdak masa depan. Bila orang memperlekeh-lekehkan fakulti kitorang. Eh hello…. Kitorang ada masa depan oke.. silap2 hari bulan masa depan kitorang lagii cerah bersinar daripada korang. *ni marah ni* so, saye sebagai student hotel dengan ini menjelaskan, bahawa, industry under hotel, hospitality sebegini sentiasa hidup.. tenaga kerja yang diperlukan sentiasa ada since industry sebegini cepat develop..
Dan, memang, aku marah kalo orang kata kitorang punya pelajaran tak tough, tak mencabar, xprofessional dan bila orang kata SENANG. Cuba cakap kat aku, bila masanya satu bnda tu jadik senang apabila korang kena blaja, khatamkan teori dan seterusnya korang kena aplikasi teori yang korang belajar. Learn to reduce mistake. Takde la tension mane kan…
Sbb tu aku marah bila org2 yang taktahu senang2 nak judge bnda ni. Nampak fun, masak je. Dorang fikir, bila post2 gambar je, gmbr food, so, dorang pon egt, kelas hanyalah satu, iaitu masak. Oh myy. Salahhh.. masak tu salah satu subjek.. 6hours per week, stret. Yang lagi baki hari2 dlm mggu tu, korang berbaki banyaaaaak lagi subjek len! Masak pon, it is not that easy. Bukan men campak2 macam masak kat umah, bukan men potong2 macam kat umah. Every single food that u akan masukkan dalam masakan u, semua tu kena accurate dy punya shape, sama besarnya, saiznya, portion yg betul.. dan bila masak pulak, kena SEDAP dan rasa macam makanan kat hotel. Ramai yang kata makanan kat kedai mamak lagi best dari makanan kat hotel. Yes, aku tahu, tapi korang tahu kenapa?? Sbb kedai mamak dorang guna perasa tambahan.. tapi mknn kat hotel, kitorang buat , kena tahu macam mana nak perasakan hanya dgn guna salt + pepper + sugar > sumtimes je gula pon.. igt senang ke nak dapat rasa mknn Cuma dgn bantuan salt pepper and a few herbs? Tu la sebab kenapa makanan hotel taksesedap mknn tmpt len, sbb lidah manusia skang ni dh terbiasa dgn perasa2 tambahan.. keaslian herb n spices tu dh tak rasa kalau takde perasa2 len.  Kalao kami dibenarkan guna ajinomoto ataupun chicken stok pon, dlm kuantiti yang sedikit shj..  so, itulah realitinya, sbg pembukaan..

Oke, jom, aku nak mulakan cerita..

Aku  akui, aku masih baru, malah baruu sahaja tamatkan pengajian utk semester 2. Still, masih panjang lagi perjalanan. Dulu, waktu mula2 ambik kos ni pon taktau tau ape halatuju masa depan. Takut, keje ape entah.. sebab, dulu  ni pilihan nombor 7 ! yes, budak aliran sains kan.. mana pandang weyhh kos2 dari fakulti perhotelan, dgn anggapan, kerja hanyalah di hotel. Salah, silap besar tanggapan anda!

Aku taktahu U len, tapi kalo uitm, dengan kos ini, korang akan dibawa belajar seantero bidang perhotelan.. korang akan mula belajar dari bawah,, mula2 sekali korang akan didedahkan dgn industry perhotelan.. apa yang ada pada industry, sejarahnya.. bagaimana keadaannya masa2 dulu.. bagaimana korang nak bina sebuah hotel, pengurusannya.. then, korang jugak akan belajar satu subjek berkaitan pengurusan, di sem dua.. korang akan tahu bagaimana nak jadik manager.. apa yang patut korang ade.. semua berkaitan pengurusan la.. itu, bukak peluang utk korang jadik big boss.. in the future.. so, dgn dua subjek ni, korang in the future boleh develop hotel, jadik CEO hotel, jadik manager hotel. Fullstop.

Second is, korang akan dibawa masuk kitchen. Utk sem1 dan sem2, korang akan belajar basic kitchen, which is eastern and western. Lecturer korang akan ajar korang, buat demo dulu, then, korang akan buat sendiri. Masak.. sum dishes, diorang jus sruh korang stdy resipi je and masak sdiri without demo.. but mostly dishes western, byk yg akan di-demo la.. sbb western ni leceh cket nak masak.. so, halatuju kedua korang  - korang boleh jadik chef. tapi, ade pulak yang keliru, ape bezanya student culinary dgn foodservice? Jwpnnya, bdk culinary ni, dorang belajar dari se-basic-basicnya kepada setinggi-tinggi bendanya.. foodservice pulak, moderate. Cukup ilmunya utk korang run paling kurang business sendri,, bukak restoran pon dah boleh.. kalo la korang mmg siyes nk jadik chef, ambik la tros culinary.. tapi, still foodservice ni lagii byk peluang korang nak kerja 

Dalam program ni jugak, korang akan belajar pasal food hygiene. Korang akan tahu, bagaimana penggredan sesuatu makanan. Korang akan tahu bagaimana nak menilai satu2 makanan, fresh atau tidak, berkualiti atau tidak. Bnda ni byk tlg korang even dlm life korang sehari-harian tau.. korang bila belajar subjek ni, korang pegi beli makanan kat kedai pun senang.. sbb ape, sbb kita tahu, melalui kod2 ataupun logo2 yang ada dekat plastic makanan tu, mknn tu setakat mana tahap kebersihan waktu dorang produce etc etc. best. So, dgn ini, satu lagi peluang pekerjaan korang ialah : jadi pegawai inspection makann.. post korang? Mana2 pejabat yang ada food production, kat syrikat2 produce food, check quality food, kebersihan food. Ataupun, staf kat jabatan kesihatan, pantau gerai2 , jaga ke tak kebersihan premis dorang.. alaaahh.. yang korang tgk gred2 kedai makan sekarang ni tu laaa.. tu la function student foodservice!

Next, korang masuk sem2, korang akan belajar foodstudies. Nah, yang ni banyk bantu utk korang faham, bagaimana satu2 food tu boleh berubah2 apabila di masak.. cara masak mana yang betul mengikut bahagian2 poultry atau beef yang kita masak.. suhu berapa? Selama mana? Korang akan g detail komponen2 dalam food.. sumtim like, korang belajar bio, tapi relate dgn makanan.. tapi, relaks,, xde la complicated mcm bio skolah menengah.. korang just focus atas tindakan2 protein, karbohidrat.. tu je.. and korang kena faham bagaimana nak aplikasi these kinda reactions into food production! Very nice learning! Nah, subjek ni, korang boleh jadik org yg akan develop food, mana tahu one day, korang stdy food studies btl2,, korang hasilkan satu resipi baruu. Oh, lupe kan, ni subjek utk bantu korang lebih faham, utk bntu korang dlm kerjaya as a chef 

Masuk part3, korang akan belajar food nutrition.. there u go.. that’s y la aku kate, bgi students sains yang sedih dapat result rendah bg subjek sains korang, ambik la kos ni.. nnti korang boleh jadik dietitian.. korang belajar sal nutrition, korang tahu all about food. Kuar, graduate, apply la kerja kat hospital.. korang akan buat menu planning utk pesakit.. sakit ni nak makan ape, nutrition mana yang kena lebih.. semua tu korang yang akan buat.. so, atlast, dapat jugak korang masuk hospital.. doctor pon akan consult korang,, doctor taktau nak masak.. doctor taktau composition of food.. kan??

Selain itu, korang bila part 3 akan masuk mock restaurant.. korang akan diberi satu peluang utk rasa bagaimana rasanya run korang punya business.. ada a day, korang akan jadi supervisor, which is ketua kat restoran... ada korang akan jadi ketua chef, ade korang akan jadi waiter biasa.. ada masa, jadik cashier,, sambut tetamu..  semua korang akan rasa, so in the future, korang boleh apply mana2 post dalam a restaurant.. korang tahu how to do the serving.. korang tahu macammana nak jadik waiter.. korang tahu nak jadik receptionist.. dan jugak, korang pon akan blaja housekeeping! So, korang pon kalo terdesak ekonomi boleh je jadik housekeeper!

Selain itu kan, korang jgk akan belajar sal komputer2.. sal akaun.. ekonomi.. entrepreneurship .. and ofkos menu planning dan baaaaaaaaaaaaaaaaaaaanyak lagi! Percaya la kat aku, kos ni mmg byk peluang pekerjaan.. korang cuma perlu belajar,, fokus dan seterusnya pilih, korang nak jadi ape.. nak run bisnes sdri boleh, nak kerja bawah org boleh, nak kerja kat hotel boleh, restoran boleh, syarikat boleh or even, korang boleh jadik lecturer! Takpun, jadik cg ERT kat sekolah. Eh, korang,, banyak giler. Siyes aku cakap..

So, itu sajalah perkongsian aku utk kos foodservice management ( DFSM ). Fosure, aku sdiri enjoy dgn kos ni.. yea.. penat.. mmg penat nak terkejar-kejar.. ramai yang pandang remeh ttg program ni.. dorang kate, apela sgt yang mencabarnya belajar pasal makanan. Ye, tu kata org yang taktahu.. kalo doctor ssh belajar pasal badan manusia, nak rawat pesakit manusia,, chef pula ssh jugak kerjanya belajar ttg komposisi makana, bagaimana nak hasilkan satu dishes yang sedap, but still tak hilang dy punya nutrition content  utk dimakan oleh manusia, supaya manusia sihat dan still dpt makan sedap!

-----------------------------------

edited : perenggan ini ditulis setelah aku un-officially habes dah diploma pengurusan perkhidmatan makanan (xrasmi lagi sebab x grad lagi). so, i ols jemput la anda semua untuk baca sambungan nya : untuk subjek di semester empat di link ini : SEMESTER 4 : dan jeng jeng jenggg,, keseluruhan penghabisan untuk post ini di link ini : SEMESTER LIMA & ENAM. and ini pula ialah segala subjek yang anda akan belajar sepanjang menjalani diploma : SILIBUS  harus diingat la, ni zaman iols, zaman korang junior2 ni silibus mungkin akan berubah-ubah. untuk yang wondering bagaimana keadaan kolej atau kampus Dungun, Resort Campus pula boleh la klik ini :RESORT CAMPUS . harus diingat juga, pengalaman di sini merupakan zaman aku, mungkin di zaman korang keadaan ada sedikit sebanyak berubah berdasarkan perubahan hierarki pengurusan di Dungun, UiTM (Terengganu). 
post seumpama dan related nya pula anda boleh la klik di section sebelah kanan blog, entry ber-tag industri. happy reading, maaf kan segala typo ya ;)


assalamualaikum :)

hiba

rasa seperti tidak mampu ditahan lagi air mata hari ini..  mengalir deras,  walau ditahan terlepas jua jatuh lembut ke pipi.. y...