Saturday, July 07, 2012

bila tension

aku buat ape? baca komen budak-budak kurang matang pasal masalah di kampus. sakit ati sikit, tapi yang lucunya banyak. hahahh..

kenapa bukan aku,

bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum wbt dear bloggers terr~

kenapa bukan aku? apa yang kenapa?
jom kita bergosip.

isunya sekarang ni, byk ramai orang yang berkata pasal : alah, pakai tudung tapi bukannya bak sgt. err. oke, bukan itu yang aku nak kate. yang tu macam boleh tahan lagi mendengau nya,, yang tak tahan bila dengar orang kata : alah, pakai je tudung labuh tapi perangai?

nah quote itu yang aku rasa macam nak lempang je, bukan nak lempang org yang cakap tu, tapi rasa nak lempang orang pakai tudung labuh tu.

aku zalim? err, kalo aku zalim, mmg mereka-mereka yang terlibat tu dh jadik brand body glove, dgn cop lambang body glove kat pipi tu hah.. now listen, eh read,, agama kita, bila kita pakai tudung labuh, bila kita pakai satu pakaian yang org label kita sbg seorang yang berjurus atau warak atau alim dan sebagainya yang tak kuasa dah aku nak tulis semua,, jagalah tingkah laku kita... satu, mulut tu jagalah. jangan dok cakap benda yang merepek-repek.. jangan hidup tu tau nak bergosip entah pape buat dosa free dengan niat nak bagi pahala free kat org, atau dengan bahasa mudahnya mengumpat, kalo nak gelak tu slow2 sudah la,, kalo nak tegur org tu baik-baik la,, kalo nak marah pun cover-cover la..  kalo U yang pakai tudung labuh tapi perangai macam setan jugak, aku rasa baik ko pakai je dulu tudung biasa, baiki balik ur attitude, then, baru U sarung balik tudung labuh tu.. tutup aurat, yes, tu salah satu tuntutan islam,, tapi ape fungsinya kita terima islam separuh-separuh??

aku bukan nak menghasut korang jgn pakai tdung labuh, no, bukan nak kate kat korang, pakailah tudung singkat. nope! mksud aku : pakailah tudung tu cukup syaratnya,, yang tutup ape yang perlu ditutup,, yang tu wajib kan.. sebab ape? ape gunanya korang pakai tudung labuh yang selabuh-labuhnya tapi korang yang perangai ntah pape ni buat fitnah kat islam dgn perangai korang yang jelek tu? dats why aku kate : kalo nak pakai tdg labuh, biarlah perangai seiringnya.. yes, kita manusia, maybe tersalah silap,, dalam proses belajar.. betulkanlah.. so,, kpd yg pakai tudung labuh, sila lah jaga kelakuan anda..

me myself, maybe ade yg kenal who i am, background aku akan kata : alah, dulu sekolah agama, jadi itu jadi ini kat sekolah, tapi bila keluarnya hampeh,, xpakai tudung labuh pun,, pakai tudung macam biasa je?
aku pernah terasa nak pakai tudung labuh,, tapi bila aku sedar diri aku ni yang gile, macam,, lebih baik aku betulkan diri aku dulu so that bila aku betul-betul dh betul baru aku akan sarung tudung labuh tersebut. ape? takde, mana ade aku free hair,, aku pakai tudung, woii mulut! sedaya aku boleh, aku jaga,,  kalo tdung jarang, pakai inner. kan.. cuma : aku tak pakai tudung labuh standard sekolah dulu : labuh 2inci dari pusat dan belakang tutup bontot. hehe. still mematuhi garis panduan bertudung cuma kadang-kadang dlm certain situation memaksa aku utk mnjadi seksi sedikit : masa kena tigh-in tudung : kelas serving juga kitchen. itu sahaja.. hah. melencong pulak,, so,, dats all. bukan nak bagi ajaran sesat bukan nak ape, cuma satu pesanan kepada pemakai tudung labuh : behave urself!

Monday, July 02, 2012

tak cakap sape la kan

bukan nak kate ape la kan.. cuma bila terkesan di hati terasa jugakk. aku ni manusia biasa... setakat mana orang lain rasa letih, aku pun rasa letihh, kalo orang lain tahu sakit hati, aku pun tahu sakit hati. even robot pun kalo dah overload keje meletopp jugak. tapi sebab aku ni manusia,, so yang meletupya bukanlah diri aku, tapi mulut aku. hah. jangan sampai kau tggi suara lah. dah kau tggi suara jangan nak sentap2 sangatlah..

aku nih, korang nak bagi banyak mana keje pun bagilah, aku tak kisah. cuma aku mintak, kalo aku mintak tolong korang bnda ciput sekali sekala, tolong la buat. bukan semua bnda aku boleh buat sorang. sebab aku manusia biasa. bak kate sir didi : dayah ni kalo aku campak dalam convec avon tak payah tekan2 nak sumbat, aku lempar je tros masuk, nah, ape maknanya, maknanya aku ni badannya tak besar. ape yang aku boleh buat pun terhad la. selagi aku boleh buat, aku kata ye. kalo aku dah mintak tolong org tu maknanya ade sebab la tu aku tolak dan kate tak. biarlah orang kate aku suka buat keje sorang. sebab ape? aku lagi suka paksa diri telan ubat (yang aku mmg alergik nak telan) bila diri dah demam sebab tak sempat rehat  daripada aku tahan telinga dengar rungutan orang sebab aku mintak tolong. yang lagi best, bila kerja yang aku mintak tolong tu bukan utk kepentingan aku sorang. takpelah, len kali, semua benda aku buat sorang. takpe, kalo sampai tengah2 malam tersedar sampai menangis sorang-sorang, teresak-esak tengah malam sampai basah bantal dengan selimut sampai tesumbat hidung takpe, dah tuhan kasi air mata, dah tuhan kasi satu waktu di mana orang semua tidur dan tak sedar kita tengah menangis tension sorang2 tengah malam. takpe, syukur, kita masih punya nikmat dari tuhan.alhamdulillah kan.

tak,
kalo sesape sentap dgn ape yang aku bagitau ni, dan individu yang tersentap tu rasa aku tuju kat dia, aku tak marah kau. aku tak sakit hati dgn kau. aku cuma nak remind org len dan diri sendiri, supaya consider jugak keadaan org len. walaupun seseorang tu nampak happy go lucky gelak tak igt dunia ke ape, still inside dah nama pompuan gtu jugaklah sifatnya, tak setabah mana. tak secekal mana.

kalo aku banyak keje nak kena buat samai kesuntukan masa, n ade kerja yang aku boleh mintak tolong org buatkan, why not aku mintak tolong? kan? tapi ginilah masalahnya..

takpelah, aku mmg dah biasa tolak kepentingan diri sendiri dan utamakan orang lain. dalam hal ape pun, sesakit mana diri aku, aku tak kisah. selagi aku cuba untuk tak sakitkan dan buat orang lain menyampah.
kalo perlu aku buat semuanya sorang ade aku kisah?
macam la tak biasa berdiri atas kaki sendiri kan?

satu benda yang aku pegang : biarla diri susah sampai nak mati skalipun, jangan susahkan orang lain!

hiba

rasa seperti tidak mampu ditahan lagi air mata hari ini..  mengalir deras,  walau ditahan terlepas jua jatuh lembut ke pipi.. y...