Posts

Showing posts from May, 2011

d'hoteliers

hm.. hehe.. memandangkan kelas stat agak lambat lagi,, so, update jap,, sekali lagi, memandangkan ni bulan baru, haha.. dip food service DFS.. hmm. oke la.. so, salah sorang daripada ahli kelab d'hoteliers yang gegak gempita di uitm dungun ni, hehe.. tak sangka... walopom kos pengajian fakulti ni n kos ni yangatr termahal, p insyaallah, berbaloi ye. doa2kan dapat belajar dgn bek oke. pamit!

rahmat ujian??

Image
adat manusia kan?? bila jatuh ssh nak bangun.  stress?? hah.. perkara biasa kot. letih. tak larat. sedih yang melampau. geram. saket hati. ye. semua manusia normal mesti akan rasa semua perasaan2 tersebut kan?? tapi yang penting,, macammana kia nak handle semua konflik yang berlaku lam diri kita. tak. aku tak kate aku hebat dalam menghadapi konflik dlam diri aku.. kalo ye la aku hebat, takkan aku jadi sape aku sekarang.. kan?? tapi, nape ak rasa aku ada hak nak post entry gini?? sbb aku dah lalui ni semua.. korang mungkin tak kan?? tak pon, ape salahnya nak share, sbb kita punya kesulitan laen2 kan?? allah tu takkan membebankan hambanya melainkan sesuai dengan kemampuannya kan?? sape stuju hentak kaki, haha~

dan, bila ak diajukan soalan berkaiatn bnda2 gini,, kadang2 hadir lam hati, woi,, layak ke kao nak jawab soklan tu?? cam bagos je nak jawab soklan segala, diri sendiri pon tak terurus!
suka hati aku ah.. dah orang tanya aku, dat means diorang dah bagi kepercayaan kat aku utk tolon…

MDS

hey all^^
nak share siket sal orentasi.. ato panggil sini MDS *minggu destini siswa* awat siswa je?? siswi takyah eh?? wahaha.. hmm.. penat ah fosure.. seminggu! pakaian, mesti tudung biasa, 3segi, xleh angkat tepi, xleh belit2,, etcetc,, xleh pakai tdg ariani,, dan hanya tdg segi tiga dibenarkan.. wajib bertudung,, freehair tak layan oke! berkasut,, baju kurung, takleh kain belah2,, berstokin all da tyme, smayang jemaah lima waktu. kol 5 dah gerak ke Pusat Hidayah *PH*.. beratur dua line only,, jalan ah, dekat la dua ke tiga kilometer kolej redang ke PH! jalan, lari, jalan, lari. kasut ak yang baru beli ngamngam seminggu! dah rosak beb! mmg aku beli kasut tu utk MDS pon! haha..
then, aktiviti best ah! ngantuk pkara biasa ah.. malam kol 11 abes slot rasmi,, tambah taklimat esok,, announce org2 yg tertggl barang,, supper, kol 12 baru sampai bilik,, kol 12.30 paling awl tdo.. kol 4 dh kena bgn, mandi,, *xcept kalo ko xnak mandi ah,* 4.30 kumpul kat court futsal, untuk kumpul, then gerak…

talkim to myself_

hai! :::: hey. semua dh ready eh?? lame cmpan brg td?? ::: hehe.. hmm.. dh kot =) hmm.. ye ah.. nak cmpan barang ak,, brg2 kat umah ni sepah je.. ssh nak carik barang! dh la kaen baju h seminggu ++ tak berlipat..  bak kate ayah su, oloh kain, same tggi ng bukit panau!  haha.  ::: hehe.. hmm~ eip. happy nampak? ngee~ :: huhu~ hmm.. hepi ke?? oke la dari semalam. :: so, wat r ue doim here? ::: xde ah,, saje je.. dh lame xbual2 ng diri sendiri~~  :: wuish!! nnti org ckp gila! :: ne ade! haha.. ckp lam hati je lah!  biarkan mrk dgn kate2 mereka.. nape? xsudi? ::: tak ah. ye ah. ko bknny selalu ckp ng ak.. sal org len amik berat... diri sndiri? :: huhu~ sorry~~ ak egt ko blh jaga diri sendiri.. tapi, kan hepi boleh tlg org len?? :: mmg ah hepi,, tapi, ko kna consider gak ak nih. :: oke. sorry~~ terabai ko ye?? :: ye ah.. tyme ssh baru nak carik ak.. :::: sorry ah.. :::: hmm.. maafkan diri sendiri.. ak ng ko bkn org len pon =):::: tryim =) ::: gud gal =) :: ak nak mulakan semuanya :: bagus ah.. yg bek jdkan pedo…

monolog?

hey. ::::: hype.. so,, camne?? :::: ape?? :::: ye la.. dh ready nak pgi?? ::: donnoe! ::: aik? ::: yup. byk yg xberes ah..  :::: hmm. dh nk wat camne.. saba ekk.. ::: * sengih terpaksa * ::: urm,, so, hal2 len.. yg kate nak settle semua tu? how?? ::: yang mane satu nak tahu? :: urm, dat gal? :: owh. mm. dh kot. :: kot? ::: ntah. :::: y? :::::  xtaw.. mybe xsettle spnhnya lagi..  :::: but u've tried rite? ::: yup i am.. tapi,,, ase bersalah.. ::: dia akn paham ur situation dear... ::: hope so. really hope so. ::: don worry. ::: i'll try not to worry.. tapi, ntah la.. ::: nape?? citer leh?? ::: ntah. kdg2 ase cam xnak menyayangi.. boleh ke ak nak bnci dy? :::: huh. nak bnci dy?? sape kau nak bnci dy??  bagos sgt ke kau smpai layak utk membnci?? :::: tak. ::: tahu pon.  eip. manusia ni semua ad kurang tau.. semua ad lebihnya...  so, trimalah lebih + kurang semua org.. jgn selfish.. :::: tapi,, :::: tapi ape lg honey?? tak yakin dgn jji allah?  org yg buat baek akn di balas baek.  org yg buat bnda ng ikhlas akn dp…

kesedapannya hingga .....

in the name of allah
hmm..
dah lama nak update sal ni,, tapi tatau nape, asyik2 g update sal len je dulu~~

penah tgk x iklan KFC???

kesedapannya hingga menjilat jari~~

lalalaaala

haha..
nyanyi suka2 je... tapi kan, terkejut gak bila tahu perbuatan menjilat jari tu ialah sunnah daripada rasulallah SAW.. hmm~
tapi, ada caranya lah..
dan hebat sekali!

kita pernah dengar kan, rasulallah makan dgn menggunakan tangan kanan dan menggunakan hanya tiga jari sahaja?? jari tersebut ialah jari telunjuk,, tengah dan ibu jari...

dan kita juga pernah mendengar bahawa rasulallah bila selesai makan, baginda SAW akn menjilat dua jarinya.. jari yang mana?? jari manis dan jari kelingking..

tapi, pernahkah kita berfikir untuk mengaitkan keduanya?? apa yang dua itu? yang dua itu ialah, jari yang digunakan oleh baginda untuk makan dan jari yang baginda jilat sesudah makan ialah jari yang berbeza??

pernah tak terlintas di fikiran kita, baginda menjilat jarinya. eeuuww~~ bunyi cam xelok gitu.. sebab ape?? seb…

::: adat manusia :::

blog =)
kemarin,, diingatkan lagi oleh cg..  cikgu azizam..
katanya,, sempena hari guru.. cg share sumtim..
cg kate,, manusia skang ni lebih mengejar pangkat dan harta.. ya.. buktinya?? bila buat pemilihan kursus utk belajar,, pilih kerjakerja yang professional.. tak. tak salah.. tapi, salahkah andai niat dibetulkan,, pilih kerjaya dgn niat lillahi taala?? bukan dgn niat nak gaji mahal.. nakkan pujian dan sanjungan... lagilagi sebab nak kejar dunia..
cg kate lagi,, kita sanggup bersengkang mata,.. wat revision.. siang malam.. ngantuk pon tahan.. malu tak endahkan,, demi dapat A dalam ujian2.. tapi, kenapa kita tak sanggup bersengkang mata untuk bangun qiam tgh malam?? buku rujukan berbelasbelas buah boleh khatam.. alquran yang senaskhah??? mampukah kita khatamkan paling kurang setahun sekali???? cg tanya sebab ape?? sebab ganjaran di dunia kita dapat terus.. tapi halhal agama tak pula disembahkan hasilnya sekarang.. kalo kita sembahyang,, xpernahpernah ttbe selonggok intan permata jatuh dari l…

hari guru_part3

then.. lets go through guru2 kat SMKA NAIM LILBANAT~ da best teachers ever ah!!! pringggg~~ *bunyi tabik spring, ekekekeke~ *
nak stat ng cg2 masa lower ah..

BM :::: pn tuan nas, cikgu zakaria hamat, cikgu azlina lajim,  BI :::: tc. wan rosnah, tc. nadihhani, tc fauziah BA ::: ust. halim, ust. wan osman MT :::: tc zuriyana, sir asmadi, sir zack SN :::: tc rosmayati, tc rohani, tc katijah SEJ :::: cg tuan jah. cg jailani, cg azizam GEO ::: cg mohd zin KHB :::: cg azizah, cg hanim, cg samihah PAI :::: us. hang tuah, us hussin
cikgu,, terima kasih.. ajar bnda2 baru di sekolah menengah.. terutamanya cg2 masa tingkatan 1.. terkesima sebenarnya,, bila tengok cg2 di naim, semuanya baek2 belaka.. cg2 umpama ibubapa.. ya.. itulah yang saya rasa.. malah, cg lebih kepada teman kami... dan cikgu, alhamdulillah.. saya sembahkan 9A PMR.. bukan utk sesiapa. tapi utk cg2 semua.. cg.. semoga penat lelah cg mengajar saya selama ini terbayar ya.. walaupon hanya ini hadiah kecil yang mampu saya sembahkan.. walaupun s…

hari guru_part2

cikgu.ustaz.ustazah.teacher.sir master. selamat hari guru..  takpe ah kan, kalo lewat dikit.. hehe..
specially dedicated kepada semua cikgucikgu saya... sejak dari tadika.. cg tadika kemas tanjung chat, dulu kini dan selamanya.. cikgu dah... terima kasih cikgu,, ajar dayah ngeja.. mengira.. kenal ape itu huruf kecil, huruf besar.... ingat lagi, masa hari cikgu dah ajar pasal huruf kecil, huruf besar,, cikgu tanya, macammana huruf kecil dan besar?? sape tahu meh tulis kat whiteboard.. dgn yakin pegi tulis kat whiteboard camni,,

A    A
hahak... sehabis kecik ak buat huruf yang satu lagi,, adush!! cikgu pon kate,, eish,, bukan gitu dayah.. oke murid2 and bla3.. so, hari tu, tahulah bahwa,, huruf besar dak kecil tu ape sebenarnya~~
terima kasih cg! kalo nak citer semua citer masa tadika takabes! huhu~~

then, terima kasih jugak kepada cikgucikgu sekolah rendah.. SK Ismail Petra 1,, bonda,, cg noriza,, cg haji... cg roshaniza,, tc azmany~~ semualah! *maaf andai tak tersebut nama cikgu,, dalam …

hari guru_part1

bismillahirrahmanirrahim~~

*hidayahshukri dh addicted wat post berPART2 dh ni.. wat had happen?? huhu~*

hmm.. sambutan hari guru.. sepanjang kat naim, takpernahpernah asenya wat sambutan betolbetol pada tarikh 16 MEI... biasanya,, dah basi dah pon hari guru baru nak celebrate.. overall,, xtahu nak komen sgt. xleh nak citer byk sgt ah kat kengkawan sal majlis kat skul tadi.. kite men celupcelup je.. cikgu dok baca perutusan,, kite dok dengar tirah bakhiar citer sal kanakkanak kat tadika masa dia jadik cikgu tadika dulu. orang dok siyes, kita dok gelak dengar si tirah tu nyanyi lagu budakbudak tadika. haha.. hampehh..

hmm. berbalik la,, kita stat dari awal.. dah jji ng cik aira ng amnah,, nak pgi awl. sampaisampai,, kite sampai dulu. teman la cik ieda, prefect f2 jaga pagar blakang... engat nak pi lepak iktikaf  kat masjid tapi,, upenya ada smayang hajat. yang sembahyang kat medan.. yang bahagian makzurah yang kat masjid. so, xde pilihan,, aira ng amnah pon xsampai lagi.. jaga la pagar.…

tersedar lagi....

sekali lagi aku tersedar dek disedarkan oleh seorang sahabat... ya.. ak panggil kamu dgn nama seorang sahabat.. rasanya itu title yang selayaknya untukmu temanku =)

terimakasih banyakbanyak..

seoranghidayahharusbangkitkembalidemiseorangfasihah.demisemuatemantemanlaen,demikeluarga.demiagama.demiALLAH.

ya allah,, terima kasih atas kurniaan temanteman.. sahabatsahabat yang sering menyokong aku dari belakang.. yang takpernah jemu berkongsi suka duka tangis ketawa dgn ku.. aku sayangkan mereka.. aku sayangkan fasihah najmuddin.. aku sayangkan nur amnah duniya.. aku sayangkan siti zubaidah ahmad.. aku sayangkan aira afiqa ahmad sukery.. aku sayangkan nurul sakinah yaacob.. aku sayangkan nur farah syazwani mohd zurhan.. ak sayangkan wan nur aqilah abdullah.....
ya allah. mereka teman terdekatku.. mereka sahabatku.. setia menanggung beban  amanh dari mu.. setia berkongsi airmata duka dan ceria.. setia berkongsi segalagalanya..
ya allah.. rahmati mereka.. keluarga mereka.. sanak saudara mereka... rah…

part last_

and... ni bukan satu nostalgia pada aku.. merujuk kepada  post ni aku nak bagi lagu ni ah..

:::::: faizal tahir hanyut ::::

Harus bagaimana lagi
Dan terus begini
Dengarkan aku Lihat ke mataku
Cukup sudah kau menghukum
Salahku tetap salahku
Benarkan ku berbicara Agar bisa pulih semua
Namun harus sampai bila
Kau kan diam seribu bahasa
Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu
Bagaimana ku nanti Bila tiada mengganti Yang ku ada hanya kamu saja
Saat mata terpejam
Hanya kau ku terbayang
Menghapus semua segala rasa di jiwaku
Saat mata terbuka
Kamulah yang pertama
Tak mampu aku Bayangkan Hidup tanpa dirimu
Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu
Bagaimana ku nanti Bila tiada mengganti Yang ku ada hanya kamu saja
Aku memang bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Dan tapi dah ku sedari Segala perit kau lalui Ku terlupa kau terluka
Dan memang selalu

nostalgik_part7

da last song yang terlintas kat kepala aku skang ni. TERlalu bermakna.. lagu tema badar~~~

::::: adakah kau lupa alarmme :::::

Adakah kau lupa 
Kita pernah berjaya
Adakah kau lupa Kita pernah berkuasa
Memayungi dua pertiga dunia Menrentas benua melayar samudera Keimanan juga ketaqwaan Rahsia mereka capai kejayaan
Bangunlah wahai anak bangsa Kita bina kekuatan jiwa Tempuh rintangan perjuangan
Gemilang generasi yang silam Membawa arus perubahan Keikhlasan hati dan nurani Ketulusan jiwa mereka berjuang
Sejarah telah mengajar kita Budaya Islam di serata dunia Membina tamadun berjaya Merubah mengangkat maruah


besh. lagu yang penuh makna utk dijadikan lagu tema badan dakwah dan rohani smkanl~~ huhu~~~ sampai bilabila *insyaallah* aku akn egt lagu ni~~~


and then, lagu ini juga...


lagu sekolah naim~ hahaha..

klik sini aku dh pernah post pon lagu skul aku. hikhik..  hmm~~ tu je lah lagulagu yg sgt bermakna.. bagi aku.. 
pmc~~