Posts

Showing posts from December, 2012

ikhlas

assalamualaikum..

terasa nak bercerita la pula kan tengah2 malam ni. jom sape nak dengar citer nenekkakakadik aku meh sini

ikhlas ikhlas ni sebut je senang. tapi nak buat tu mashaallah, tuhan je tahu susahnya kan..
ye lah, mana nak korbankan life kita, tinggalkan keseronokan kita, berkorban untuk orang lain..
untuk tolong orang lain..
ataupun, hak milik kita nak kasi kat orang.
oih bukan senang tu nak buat,,

ada orang ni bila dia ikhlas, tak kesah laa kerja banyak mana pun,,
tak kesah la seteruk mana pon diri dia, tapi bila dia dah biasa tolong orang, dia ikhlas, still benda tu tak memenatkan diri dia walau sikit pon.
 mak aih, tipu la kalo kata tak penat, tapi, kepenatan dia tu tak terasa dan tak terjadinya beban kepada dia. justeru *peh penanda wacana beb* kalo takleh tolong orang pulak yang dia jadik rasa penat giler.
nahh! susah i tell you~ susah nak jumpa golongan2 macam ni skang ni..

yang banyaknya?
yang banyaknya bila buat keje sekilo, tapi sepuluh tan dia merungut.
buatnya kut…

banyak~

banyak sebenarnya yang berlaku sejak dua menjak ni. huii. penat. unexpected. seram. rasa nak marah. hebat! haishh.. semua perasaan dah  bercampuk aduk. takpelah. setinggi mana pun ujian tu la kadar termampu kan? allah takkan membebani hambanya melainkan dengan kemampuan hambanya itu.. semoga allah mengukuhkan iman kita semua, semoga dia sntiasa jaga kita.. inshaallah~

nanti mana2 yang boleh share aku share. *tapi mcam xde je, semua private.*
kbye

perasan

Image
assalamualaikum wbt. peeps :)

sape perasan angkat tangan?? heh heh..
mana ehh ade orang nak mengaku, kamon uols..
kan..

persoalannya, sape yang perasan,
hmm, sape minum ais dia la yang rasa bekunya otak *ambekk, buat perumpamaan sendiri, lallalala*

ramai orang perasan.. dia ingat dia la yang paling hebat..
dia fikir dialah yang boleh buat semua bnda..
dia ingat kuasa dia besar sangat..
dia ingat semua bnda dia boleh kawall..
dia rasa dia boleh buat semua..
dia PERASAN.
piiiiiiidah !

ingat la kawan-kawan, rakan-rakan, sahabat-sahabat..
sape sangatla kita ni.. hidup kejap je atas dunia ni..
kita ni bukannya hebat sangat.
aku suka buat perkaitan begini,
kalo rasa nak perasan, kalo rasa nak pntgkan diri, kalo rasa nak buat jahat,
buatlah, kalo kamu penuhi satu syarat sesama manusia n kamu penuhi satu syarat dgn tuhan kamu,
dgn manusia, buatla jahat kalo mati nanti kamu boleh urus jenazah sendiri..
buatlah jahat kalo kamu boleh hidup dalam satu dunia yang kamu cipta sendiri.

nah, kalo cuku…

tinggal kenangan

Image
innalillah.. sama-sama sedekahkah alfatihah kepada lecturer kami : en. zainal mustapha..
siyesly tak sngka.. hari khamis lepas baru je habes gadoh2 manja la konon dgn arwah.. wuhuu.. dua sem dia ajo kitorang.. masa part 2, ajar kitchen basic western n sem ni,, dua subjek kott. foodservice accounting n food n beverage cost control.. teringat-ingat request arwah hari tu.. dia kate, dia background culinary, tapi sbb byk kelas teori dia ajar so dia takleh ajar kitchen. dia mintak dgn  kitorang nak LEPASKAN kelas kitorang *tu yg aku bergadoh dgn dia kejap*.. banyak kali giler dia sebut.. bila kitorang boleh buat exercise, dia kata lagi.. ni bolehla saya lepaskan kelas korang.. ofkos la kitorang bantah giler2 kan. mana nak jumpa lecturer sekali ajar subjek kira2 trus kite paham kan.. mana lagi nak jumpa lecturer yang bagi bintang kat student..sobsob.. aku ingat lagi hari tu,, last two weeks.. tgh buat2 exercise, then aku siap, orang fes siap. then dia check n bagi 2bintang kat aku.. tapi me…

kenapa perlu KURUS?