Posts

Showing posts from July, 2011

kisah zombie

Image
Phewphew ~~ ape punye kehidupah lah, haha.. Xde la, xde pape, saje buat hiperbola! Mm.. Mmg letih la balik semalam! Aku punye trip kalah dgn trip orang dari KL ! Dh naseb, tiket ke dungun terus dari KB dah habes, so terpaksalah ambik tiket dari Kb ke kuala Terengganu, n transit to Dungun! Hmm.. Lega la mula2 sebab tahu, bas ke dungun mmg banyak.. So, sampai dgn selamat aman dan tenteramnya ke Kuala Terengganu pukul 12.00 tgghari.. Berhenti makan la dulu, lapar kot~ dengar katenye, bas ada kul 2.. So, dah nampak terminal bas punye la besar, maka punye la wat grand plan dengan wahi  *classmate, a.k.a anak kpd tc wannor* g jalan2 kejap atas tu,, fuuh~ pesta baju kot! Banyak sgt jual baju + tudung + macam2 lagi! Then, tengok jam, dekat kul 2, g solat dulu,, pastu rushim2 turun la..  Tunggu bas ke dungun,,sekali,,tringgg~~ bas xsempat masuk ke terminal, dah beratusratus orang serbu, aku dgn wahi, terpegun kejap,, dah ke beg tak ambik lagi tempat simpan beg! Aku tgk dy, dy tengok ak..  Siye…

salah sape?

Image
kadangkadang kita suka nak salahkan orang lain, tanpa fikir dan reflek balik diri kita.. mungkinkah kita sebenarnya yang salah.. kadangkadang kita taksedar ape yang kita buat kat orang lain, sampailah orang tu buat balik kat kite, baru kita nak sedar,, tapi, still, at the fes kita taksedar lagi.. alihalih, salahkan orang tu balik sbb buat kita camtu.. haih.. kadangkadang manusia ni terlalu sellfish kan?? nak je orang ikut cakap di, tapi dia tak pernah nak dgr cakap orang len.. nak je orang layan dia lebih, tapi dia tak pernah layan orang dgn baik.. hmm.. WAT UE GIV UE GET BACK. love dat quote! betol kalo anda tak caye, cuba anda fikir balik, segala ape yang anda dapat hari ni, perkara tu pernah tak anda buat dekat orang lain?? ya. pernah. tak kiralah benda baik atau benda buruk, semuanya ya.. hidup ni ibarat roda.. kadangkadang kat atas, kadangkadang kat bawah... terpijak juga pada tapak yang sama... kan?? so,, sebelum nak salahkan sape2, tolong fikir balik, reflek diri kita dulu ya ^…

wateva

I’m tired of being what you want me to be Feeling so faithless lost under the surface::: Don’t know what you’re expecting of me:::Put under the pressure of walking in your shoes:::Every step I take is another mistake to you::::caught in the undertone just caught in the undertone :::: I’ve become so numb I can’t feel you there ::: I’ve become so tired so much more aware:::I’ve becoming this all I want to do:::Is be more like me and be less like you:::: Can’t you see that you’re smothering me:::Holding too tightly afraid to lose control:::Cause everything that you thought I would be :::Has fallen apart right in front of you :::Every step that I take is another mistake to you :::: *caught in the undertone just caught in the undertone:::: And every second I waste is more than I can take :::I’ve become so numb I can’t feel you there::: I’ve become so tired so much more aware::: I’ve becoming this all I want to do:::Is be more like me and be less like you ::: And I know I may end up failing …

berhias?

Image
bismillahirrahmanirrahim.. assalamualaikum wbt~
teringat dulu, masa berbual-bual dgn kawan2, masa sekolah dulu, masa2 dok asrama dulu, *bykla punye masa* kawan aku pernah tanya,

"eip, kalo dok umaoh paka bedok x?"  " ish, mesti la.. "  "aih, dok umoh pon nak paka bedok ka?" 
hmm.. common question la kan. bagi ak, aku mmg kat mane2 pon, even dok kat umah, mstiya akan pakai bedak.. dan pakai cantik2,, sebab ape? sbb tak salahkan kalau kita nak tampil kemas dan cantik depan ibubapa kita, depan ahli keluarga kita. tak salah pun nak berhias, kemas siket utk mereka kan.. ni, kalo nk kuar dgn kawan2, apath lagi yang ada teman istimewa tu, punye la berhias sakan, tapi kat umah, masa duduk2 ng ibu bapa punye la serabai! kita kat rumah pun, jagalah adab pemakaian, jangan seksi sgt~ jangan serabai sgt. kat mana pun kite, cuba utk tampil kemas, sbb setiap muslim itu ialah duta kepada islam.. sorang buat bnda tak baik, orang2 non-muslim akn pandang serong la pada islam..  mu…

jangan sronok sgt~~

bismillahirrahmanirrahim.. salam 'alaikum ='(

aah.. betol la kate lectrr ak,,, kte hdp ni jgn sronok sgt.. huhu~ huwaaa.. mm.. tu la sape srh sronok sgt?? kan dh frust.. huhu~ tapi, ak dh prepare dh, sbb terngiang-ngiang kate2 keramat JGN SRONOK SGT~ so, xde la upset sgt bila ape yg diharapkan tak mnjadi.. wuuu... tapi, still. urgh. forget it! so, ape yg tak bestnye, midsem dh nak abes~~ say daaaa to bgn lewat, say daa to lepak ng my kakak2 kat kota bharu, GCB la,, float segala la.. kek coklat la.. ngade2 btol! satay~ tggu balik raye la ye. woapss, tak janji~ JGN SRONOK SGT~~ hmm.. tapi... hmm.. sempat tak nak jumpe my galfwem??? hari ni xleh jmpe.. mau ketemu sama kamu lorh~~ haih.. galfwem sorang ni,, mcg pon tidak,, mnyepi je... ape kabo la kamu ye. hah. jgn sombong sgt~~ ek eh,, *okay, cover line, tertukat trademark utk post ni* hah. galfwem buat kat galfwem dia cenggitu, i nak psn la ue, JGN SRONOK SGT la.. hahhaaa.. bek ue reply mcg I... hehe~ hmm.. taklah.. I takpakse,,…

timbanglah elok2..

Image
bismillahirrahmanirrahim.. salamullah 'alaikum wbt~
hmm.. bila dah tak suke, semua bnda pon nampak tak baik. bila dah suke, yang busuk pun kata wangi.. tu la adat kite sekarang ni... suka sgt terlalu obses dgn sesuatu.. ape nak jadi ah? dalam kes yang kecik, okay la kot.. tapi, cuba bayangkan kalau dalam konteks yang besar.. susah  la kalo gini.. 
okay,, kita bagi cth la.. kalo kita kat satu2 isntitusi, kita diberi pilihan untuk memilih kepimpinan kita,.. ad yang suka parti A, ada yg suka parti B.. yang penyokong parti A ni semuanya yang dibuat parti A nampak hebat, baik.. and same goes to yang vote parti B.. so, one day, keputusan kuar la.. parti A menang.. mentadbir institusi tersebut.. parti B pon ye, tapi di belakang tabir la siket, dalam usaha nak naikkan dan rebut takhta.. *blurr istilah ape yg nak gune,, guna istilah takhta pon oke gak la ye* tapi, semua asyik2 dok mengutuk satu sama lain.. HEY.. try bukak la mate tu. ape la gunanya kalo saling nak menghentam,.. try renung ba…

.... matahari....

Image
bismillahirrahmanirrahim..
hidup kena jadi matahari kan.. matahari, banyak bagi manfaat pada orang lain, kehidupan seluruh semesta. semuanya yang ada di galaksi bima sakti nih! dia panas, membakar dirinya.. tapi jauh lagi spesel daripada lilin, sbb ape? sbb lilin kalo orang tiup dia padam.. kalo matahari, tak pernah malap sinarnya! kalao masa gerhana matahari tu len citer oke.. tu cik bulan sdg tumpang lalu kat depan dia tu~ bukan matahari yang tak memancarkan sinarnya.. matahari, takkan hilang cahayanya sehinggalah tibanya hari kiamat.. matahari, masa malam, walaupun dia takde, tapi dia kirim cahayanya kepada bulan, ttp dgn prinsip wujudnya memberi cahaya dan manfaat kepada orang lain... walaupun dia takde, tapi ttp, masih ada baktinya walaupun mggunakan perantara.. matahari, walaupun ramai yang mengeluh, panas.. ituini.. tapi dia tetap memancarkan cahayanya yang terik.. tapi, bila waktu hujan, orang sibuk je cari mentari. baru rasa kehilangan.. kan?? dan, dia hadir lagi.. hadir dgn c…

err..

Image
assalamualaikum~~
menghitung hari dah la nak masuk ramadhan.. semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki untuk sama-sama enjoy pesta ibadah nanti !! taksabar nak miliki "barang2" pada diskaun2 hebat, tak masuk free gift yang berlipat ganda bulan ramadhan nnti!! 70x ganda kot ganjaran pahala bagi ibadah wajib! phewww~~


hmm.. tapi kan, pelik gak, orang kite ni, dua tiga bulan nak puasa, dah ready utk raya.. ah?? mane? yang mane? typim error?? bukan? salah taip??raya?? 
owh~~ tak.. bukan salah taip.. memang la.. dua tiga bulan nak puasa dah ready utk persiapan raya.. YES. PERSIAPAN RAYA! kak,, ganti puasa dah ke yang ready utk raya tu?? hmm.. seelok eloknya, kalo nak ready utk raya pun, biarlah puasa yang tahun lalu dah habes ganti.. kalo bukan yang tahun lepas pun, yang dua tahun lepas, yang dah kena bayar fidyah tahun sebelumnya tu pon boleh ganti hebes pon oke je.. ni, yang kena bayar fidyah dua tahun lepas pon dialah yang tak habes ganti lagi, tapi dia la yang dah siap 5 p…

selective??

Image
Bismillahirrahmanrrahim..
orang kate, memilih tu satu bukan benda yang baik.. ya betul.. tapi, benda-benda kat atas muka bumi ni semuanya takde la tak de yang membawa faedah.. semua benda ada baik buruknya..  And same goes to memilih.. ada satu tempat di mana memilih ni akan menjadikan kita seseorang yang mempunyai kadar softskill yang tggi.. bila? Apabila kita mampu menjadi pemilih yang baik apabila mendengar. Hah. Dats the point..  tak semua orang mampu jadi pendengar yang baik.. dan tak semua orang tahu bagaimana cara nak jadi pendengar yang baik.. so, di sini, pada hari yang mulia ini, jom sama-sama kita telusuri, bagaimana untuk menjadi pendengar yang baik, a good listener =) Berbalik kepada kita punya topik awal, BE A SELECTIVE LISTENER! So, ue’ll be a good listener.. itu sahaja point pentingnya.. saya nak ajak anda untuk menjadi pendengar yang baik, dalam konteks kita bersaudara.. maksudnya, nak menjadi pendengar bila teman kita tengah menghadapi masa2 sulit dalam kehidupan mere…

nisf..

Image
bismillahirrahmanirrahim..
malam ni, seperti yang kita semua tahu, merupakan malam yang penuh berkat, antara malam istimewa bagi kita  umat islam setelah malam alqadr, atopon lailatul qadr.. nisf syaaban.. alhamdulillah. kita berjaya mengharungi bulan syaaban sehingga ke detik ini. ape yang paling penting pada malam ni, buku amalan kita dah bertukar..buku rekod kita, dah ganti yang baru. semoga, buku kita yang diangkat ke langit pada waktu maghrib tadi telah allah terima segala amalan kebaikan kita.. insyaallah,, doa-doakan.. jadi, moh le kite sama-sama meningkatkan amalan, apatah lagi kita baru terima buku rekod baru, takkan dah nak conteng dengan dosa noda kan.. untuk post ni, aku taknak kupas ape2 panjang2.. cuma nak kongsikan beberapa hadis yang berkaitan dengan nisf syaaban,, let's go throgh it =)


Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili ra, berkata: Rasulullah bersabda, "Apabila masuk bulan Syaaban,(cerialah) dan sukacitalah dirimu dan perbaiki niatmu."

Riwayat dari Osman B…

mana yang betol..

Image
haiyak... ambik tahu salah. tak ambik tahu pon salah.. buat gini, rasa tak betul. wat gitu, pon rase tak betol.. tak nak ambik tahu, datang mencari... masa nak ambik tahu, senyap je menyepi.. sekali nak lupakan, masa tu la nak muncul.. mase tringat, takde nya walau satu perkataan balas terpacul.. duh.. susah gak kan kadang2 nak duga manusia ni kan.. hmm.. pape hal, just nak gtau la.. bukan nak menyibuk sal kamu, tapi, niat saye nak ambik berat.. siyes, kadang2 rase cam kamu sombong kot. tapi, jaoh di sudut hati, maybe kamu wat gtu, sbb xnak bebankan saye, tapi ketahuilah, sejak bila dgn dgr masalah kamu jadi membebankan saye? kita kawan dh lame kan.. xde gunanya kawan kalo xleh tolong kawannya.. and now, di mana pon kamu berada, just keep praying dat everythings alrite with ue, smoga allah bri kamu kekuatan utk teruskan perjuangan di saat2 akhir, melaksanakan sgl amanah + tanggungjawab yg masih berbaki dan smg di beri kekuatan utk terus berdiri teguh.. and just want ue to noe, takpern…

kebebasan..

Image
tak habeshabes pasal ni.. urm, aku just nak ajak korang untuk bncang lam skop yang lebih kecik la.. bukan lam skop yang besar.. selalu, kite cam tersekat untuk dapat kebebasan dalam membuat keputusan.. hmm. ssh betol! sian gak kadang-kadang dengar, bila org yang bertaraf senior, seolaholah memandang rendah pada yang pangkatnya junior.. kalo ak, ak tak kesah, kita sbg yang lebih tua kena bagi peluang la kat yang muda untuk mencuba ssuatu yang baru.. bukan menyekat.. kalo diorang ada buat keputusan yang salah, bukan terus hentam, tegurlah dgn cara baik.. kalo terlepas hentam pon, jgnlah tggl mereka down giler2 lepas tu.. sian kan.. diorang pon dah usaha.. cuma, yang kurangnya, diorang kurang pengalaman siket je dari kita.. so, sbg yang tua, kitalah yang msti guide mereka..  GUIDE bukan maksudnya SEKAT.



bantu prmudahkan keputusan mereka, bukan halang dan totally tukar dgn keputusan kita.. posisi kita sbg senior bukan bermaksud kita boleh mengawal posesi junior. kadang-kadang, mereka lebih …

hehe~~

Image
lama tak BLOGWALKIM. then, DONE FOR TODAY =)


suratan atau..

Image
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~ 100711  Nampak iklan, ada festival nasyid.. GEMA mencari bakat baru… saje wat gedik, gtau rumet, aku nak join, nak masuk yang solo punye pertandingan, taknak group2 ni, nnti kalo menang ssh nak share hadiah.. eleh, yuran rm20 je kot, kalo aku masuk, konfem menang fes prize, hadiah rm120 =) Ade ke patot diorang caye? Haha~
110711 Tadi dok tunggu habes mop lantai kitchen, dok borak-borak ngan member.. wahi anak tc wannor datang, dia kate power spec dy dah naek, maybe 400++,, hmm.. banyak jugak tu kak oi~  balik kelas kitchen, tengok ada air kotak the krisantimun atas meja.. aih.. dari langit ke jatoh ni?? Hmm.urm, hari ni ada latihan kawad.. kawad dan kawad, tapi kan, ttbe kena lari keliling uitm, sebabnya, uitm skang ni ada PC Fair.. so, depan-depan Dewan Aspirasi ni, ada khemah2.. tempat common kami kawad dah takde. Hehe.. xpasal-pasal je kena berjoging.. tapi, record ah hari ni, boleh jog dalam jarak yang jauh.. wuuuu.. biasanya, keliling padang naim pon aku dah …

pendakian itu =)

Image
09072011 Tarikh ni,, hehe.. My fes experience daki bukit!  Walopon bukitnya hanyalah di belakang uitm, tapi, nama bukit jugak oke.. Punyelah excited masa ketua komander kate, kitorang akan naek bukit.. Bukit tu nama Bukit Bauk.. So disebabkan kami yang ramai, kena bahagi la kepada dua hari nak panjat bukit tu,, ada yang sesi pagi jumaat, pagi sabtu dan petang sabtu.. Maka dengan penuh kehormatnya kami, HM ni, kena part yang last, petang sabtu~ sebab d’hoteliers ada sukan pagi jumaat tu.. *sukan tu pon best gilak*  so then, kol 2 ptg, kami semua kumpullah dekat depan Kolej Tenggol, yakni jalan nak keluar ke bukit tu, dapat arahan form baris utk kawad and bla3~ di beri penerangan siket and then stretching, nek la bukit tu! Perghh~~~ takku sangka hebat gak Bukit Bauk tu, kami kalau diikutkan, akan naek 5 bukit, tapi disebabkan kami dah kena shift petang, so kami tadi nek 3bukit je.. *jeles la ng orang len yang dapat nek 5 bukit! * naek bukit fes, fuh~ memang semput ar. Tak sampai ke punca…

class punye citer

Image
Nak share something untuk kelas hari ni, bertarikh 7JULAI2011




.. Seperti yang sir hasib dah janji, mggu ni dia nak buat quiz1.. Maka aku yang hanyut dengan  novel dan buku2 yang baru dibeli masa pesta buku tu pon, jelling-jeling je la nota2 computer sc,, hakhak. . Dasar! Then, tadi, masa kelas, berjalanlah quiz tersebut~ tengok soklan, haih. Sebbek bulat2 je. Semua 10soalan, 6 soalan objektif dan 2 soalan subjektif, yang subjektif tu dua markah setiap satu~ then, jawablah.. Bla3..  “ nak guna toyol boleh, tapi kalo saya dapat tangkap toyol awak siaplah! “  uish, keros beno amaran yang disambut gelak dari seluruh kelas,



 “ alaaah sir~~~ “  berlalulah 10 minit pertama, ada dalam 20 minit lagi sebelum masa habes, Nampak je muka student dia cam menonyang, dok menggaru-garu sana sini,, dok mengeluh,,
“ korang baca ke tak ni?? “  “bace~~ tapi tak ingat!! “  “sir,, buses ni ape? “ “buses tu, macam bas kunyit korang la~ “ *bas kunyit @ van kunyit tu ialah kenderaan yang student uitm dungun guna nak k…

phrase itu...

Image
Bismillahirrahmanirrahim…. Salamullah ‘alaikum warahmatuhu wabarakaatuh and ni hao~
Alhamdulillah, pencarian dan penantian yang tidak siasia.. *selalu begitukan kalau kita tetap dngan kesabaran tanpa putus asa?? Huhu…* Senang rasanya hari ni untuk berbicara tentang ukhuwwah fillah.. Secara peribadinya, benar-benar susah untuk memahami apa itu sebenarnya ukhuwwah kerana Allah.  Bila ditanya, orang kate, bila kita berukhuwwah kerana Allah, maksudnya kita tiada kepentingan kepada diri kita, kita akan cintakan sahabat kita melebihi cinta kita kepada diri sendiri.. Hubungan yang terbina adalah berasaskan iman, dan bukan kerana kepentingan peribadi, rupa paras, harta, kekayaan dan jauh sekali kerana nafsu. Tapi, aku pun akui la, tak semudah tu untuk kita benar-benar memahami apa itu ukhuwwah fillah, dan kabur je kan di mata kita, macammana agaknya yang dinamakan bersahabat kerananya..  Tersalah langkah, orang salah erti,, homoseks,, pulak~~~  Secara jujurnya ni pandangan aku sendiri.. Ya, isla…

syukur??

Image
Bismillahirrahmanirrahim.. Berbalik kepada janji yang hampir terlupa hari tu, nak bncang pasal bagaimana nak bersyukur..  Tak dinafikan, susah nak pupuk budaya bersyukur dalamn diri kita..  Bukan senang nak ikhlaskan diri.. Oke. Tapi, faktanya senang sahaja..  Cuba kita reflek kembali ke dalam diri kita..






 Betapa banyak nikmat yang telah kita dapat.. Tapi, betapanya, bila kita ditimpa sedikit musibah, terus kita melatah…. Memang, manusia itu diciptakan secara fitrahnya  berkeluh kesah dan kedekut, sesuai dengan firman Allah dalam surah alma’arij, 
sesungguhnya manusia diciptakan bersifat keluh kesah lagi kedekut. Apabila ditimpa kesusahan dia berkeluh kesah, dan apabila mendapat kebaikan, dia kedekut. ( 19-21)
Jadi, bagaimana kita nak kurangkan sifat berkeluh kesah dan kedekut dalam diri kita dan gantikan pula dengan sifat bersyukur atas segala nikmat yang ada? Jawapannya satu sahaja, iman kitaaqidah kita.. 
Apa itu iman dan apa pula itu aqidah?  Iman ialah kepercayaan dalam hati, men…

pelancaran postkaton!

bismillahirrahmanirrahim~ 
dengan rasminya pada malam ini akan dilancarkan 3 post yang terdelay secara serentak, 
bukan walkaton, tapi postkaton,*korang nak gelak ke nak berguling ke suke aty kite ah,, kite punye blog, ngee~*
insyaallah~
 enjoy ur reading =)

ape nak jadi?

bismillahirrahmanirrahim..
baru berpeluang untuk menjengah ke sini =)

nak citer la siket pasal kejadian pelik tapi benar yang berlaku sabtu lepas, wahahahaha...
takde yang pelik pon,, huhu.. tersalah dengar je.. hoho~ citernye bila nak balik ke dungun balik,, nek bas, ofkos la kan.. lame kot, sepatutnya 4jam setengah, tapi dekat 6 jam nak sampai ke dungun hari tu. hampeh tol! nak dijadikan ceritanya, ni ialah fes tyme aku balik ke dungun ngan bas, so tak tahu la yang dia ak stop kat stesen bas besar dungun, dia just stop kat bandar je, bus stop! so, bila bas dh stop, ak wat bodoh je lah.. org tepi ak, turun, dengar je sebenarnya pak cik bas tu cakap " dungun!!" tapi, jadik confuse bila tengok ke luar tapi, takde rupanya stesen bas dungun.. "tak kot,, nanti dy berenti lagi kot.." sekali, dia jalan, aku pon tengok,, oooo.. bandar dungun.. pastu, ak pon dok bajet2 la dalam 15minit lagi, stop la bas ni,, sekali,, eih, signboard semua tunjuk KUANTAN.. eisy! ilek2.. dop2…