Saturday, July 23, 2011

kisah zombie

Phewphew ~~ ape punye kehidupah lah, haha.. Xde la, xde pape, saje buat hiperbola! Mm.. Mmg letih la balik semalam! Aku punye trip kalah dgn trip orang dari KL ! Dh naseb, tiket ke dungun terus dari KB dah habes, so terpaksalah ambik tiket dari Kb ke kuala Terengganu, n transit to Dungun! Hmm.. Lega la mula2 sebab tahu, bas ke dungun mmg banyak.. So, sampai dgn selamat aman dan tenteramnya ke Kuala Terengganu pukul 12.00 tgghari.. Berhenti makan la dulu, lapar kot~ dengar katenye, bas ada kul 2.. So, dah nampak terminal bas punye la besar, maka punye la wat grand plan dengan wahi  *classmate, a.k.a anak kpd tc wannor* g jalan2 kejap atas tu,, fuuh~ pesta baju kot! Banyak sgt jual baju + tudung + macam2 lagi! Then, tengok jam, dekat kul 2, g solat dulu,, pastu rushim2 turun la..  Tunggu bas ke dungun,,sekali,,tringgg~~ bas xsempat masuk ke terminal, dah beratusratus orang serbu, aku dgn wahi, terpegun kejap,, dah ke beg tak ambik lagi tempat simpan beg! Aku tgk dy, dy tengok ak..  Siyes, tak sampai 5 minit, bas yang tak sempat nak parking tu, dah penuh sampai ke tangga paling bawah, dua2 pintu yang bas tu ade. Ramai sangat3 orang! Pastu, aku pon g tanya la kaunter2 bas, pkl bape da next trip to dungun, rata2 pukul 6 ptg! Allah~ nak sampai ke dungun dah jadik kul 7lebih, tak kira nak sampai kampus lagi! Tuhan je tahu,
 “ err, mmg xde ke bas ke dungun tghhari?? “
 “ owh, ade, adikkena nek SP bumi la, dia ada setiap setengah jam,, “
 “ owh, oke, tq ^^”
happy la kan kejap,, sebaik sahaja aku pusing, tringgg~ satu lagi bas ke dungun, dan macam tadi ah, sekelip mata je bas tu penoh! Korang tgah bape trip ak terlepas? Tiga trip! Dat means setengah jam menunggu,, then, nekad la,, yang pukul 3.30 ni mmg kena nek dah.. BRJUANG. YEAHH!! Tggu, dgn pgg beg tros, Nampak je bas,, JOM! Fuuhhh! Berjuang ng wahi masa tu,, masa kat tgga bas, “ dayah, ready na nek,, “ mmg merempuh la,, 


“ ya allah, takotnye, mace zombie dh lako ni,, “ dan akhirnya dapat bas! Ahhh!! Xpe la berdiri pon, asal nnti sampai bilik boleh rehat! Then, naseb bek la, dalam setengah jam perjalanan dalam bas yang padat maksima tu, ade yg turun, then aku boleh duduk! Bayangkan, nak pgg beg yang besar lagi, *act xde la besar sgt beg ak, sebbek! * tapi, share kusi la, dua kusi, 3 org duduk! Fuhhh! Mmg la.. Letih, tersengguk-sengguk la jugak,, lalalalala.. Jalan2, sampailah ke Dungun, Ya Allah~ tuhan je tahu, penat makin menjadi2,, nak turun dari bas pon tak larat dh ! Terhoyong hayang jalan, si wahi lagi la, dengan 3 beg yang berat2! Sian,, nak tolong pon xlarat~ g la cari makan, masa tu pukul 5 lebih~ fuh,, kenyang, maka trip ke kampus pulak,, lgi sekali ya allah~~  punye la padat maksima van kunyit, pakcik tu srh nek jugak,,
 “mana muat pakcik, beg saya besar,,”
tapi, dh sy srh nek, ak dh letih, korang magine la, ade satu sit, nak sumbat 5beg, dan dua manusia, iaitu seorang dayah dan seorang wahi! Sumbat2, masuk la jugak, dh saket aty dh ni,, takpe2,, cepat la sampai,, nasib bek la kejap je perjalanan, dalam  15mnt, Bandar ke kampus,, sampai tu,, kena jalan lagi~ haaaaaaaaaaaahh~~ PENAT!! Bape kali berhenti, dari entrance sampai ke bilik, sebbek tak pengsan tgh jalan! Terhoyong hayang giler la masa tu dgn si wahi,, siap nyanyi2 lagu UITM lagi spnjg perjalanan, haha,, nak ambik mood la konon! Sampai bilik, tros,, doom! Atas katil. Penat! Rumet aku yang bdk shah alam pon sampai sini kul 5.15, ak yang dari KB ni sampai kol 6.15! Mmg PENAT! And hari ni, kelas kol 8, dekat DUYUNG! Haih. Pape ha, dh ready menta dan fizikal utk mggu2 taf sebulan sblm cuti raya ni,, so, dear readers, pray for me yeah ^^
 till then, wassalam,,

And, tq for reading ^^

Friday, July 22, 2011

salah sape?

kadangkadang kita suka nak salahkan orang lain, tanpa fikir dan reflek balik diri kita.. mungkinkah kita sebenarnya yang salah.. kadangkadang kita taksedar ape yang kita buat kat orang lain, sampailah orang tu buat balik kat kite, baru kita nak sedar,, tapi, still, at the fes kita taksedar lagi.. alihalih, salahkan orang tu balik sbb buat kita camtu.. haih.. kadangkadang manusia ni terlalu sellfish kan?? nak je orang ikut cakap di, tapi dia tak pernah nak dgr cakap orang len.. nak je orang layan dia lebih, tapi dia tak pernah layan orang dgn baik.. hmm.. WAT UE GIV UE GET BACK. love dat quote! betol kalo anda tak caye, cuba anda fikir balik, segala ape yang anda dapat hari ni, perkara tu pernah tak anda buat dekat orang lain?? ya. pernah. tak kiralah benda baik atau benda buruk, semuanya ya.. hidup ni ibarat roda.. kadangkadang kat atas, kadangkadang kat bawah... terpijak juga pada tapak yang sama... kan?? so,, sebelum nak salahkan sape2, tolong fikir balik, reflek diri kita dulu ya ^^

so, itu sahaja,,

by :: 

Thursday, July 21, 2011

wateva

I’m tired of being what you want me to be
Feeling so faithless lost under the surface ::: Don’t know what you’re expecting of me ::: Put under the pressure of walking in your shoes ::: Every step I take is another mistake to you :::: caught in the undertone just caught in the undertone :::: I’ve become so numb I can’t feel you there ::: I’ve become so tired so much more aware ::: I’ve becoming this all I want to do ::: Is be more like me and be less like you :::: Can’t you see that you’re smothering me ::: Holding too tightly afraid to lose control ::: Cause everything that you thought I would be ::: Has fallen apart right in front of you ::: Every step that I take is another mistake to you :::: *caught in the undertone just caught in the undertone :::: And every second I waste is more than I can take ::: I’ve become so numb I can’t feel you there ::: I’ve become so tired so much more aware ::: I’ve becoming this all I want to do ::: Is be more like me and be less like you ::: And I know I may end up failing too ::: But I knowYou were just like me with someone disappointed in you ::: 

* do not force others^^ *

berhias?

bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum wbt~

teringat dulu, masa berbual-bual dgn kawan2, masa sekolah dulu, masa2 dok asrama dulu, *bykla punye masa* kawan aku pernah tanya,


 "eip, kalo dok umaoh paka bedok x?"
 " ish, mesti la.. " 
"aih, dok umoh pon nak paka bedok ka?" 

hmm.. common question la kan. bagi ak, aku mmg kat mane2 pon, even dok kat umah, mstiya akan pakai bedak.. dan pakai cantik2,, sebab ape? sbb tak salahkan kalau kita nak tampil kemas dan cantik depan ibubapa kita, depan ahli keluarga kita. tak salah pun nak berhias, kemas siket utk mereka kan.. ni, kalo nk kuar dgn kawan2, apath lagi yang ada teman istimewa tu, punye la berhias sakan, tapi kat umah, masa duduk2 ng ibu bapa punye la serabai! kita kat rumah pun, jagalah adab pemakaian, jangan seksi sgt~ jangan serabai sgt. kat mana pun kite, cuba utk tampil kemas, sbb setiap muslim itu ialah duta kepada islam.. sorang buat bnda tak baik, orang2 non-muslim akn pandang serong la pada islam.. 
mungkin ramai yang akan kate, alah,, pakaian je kot~ 
tapi kan,,
kita jgn menyangka kebocoran yang kecil xmmpu menenggelamkan kapal yang besr taw. 
hmm~ so, last word, jagalah imej dan penampilan anda.. tunjukkan kepada semua yang islam itu cintakan kecantikan, kebersihan dan kekemasan, kita buktikan =)

dats all, syukran 'ala qiraah =)

Wednesday, July 20, 2011

jangan sronok sgt~~

bismillahirrahmanirrahim.. salam 'alaikum ='(

aah.. betol la kate lectrr ak,,, kte hdp ni jgn sronok sgt.. huhu~ huwaaa.. mm.. tu la sape srh sronok sgt?? kan dh frust.. huhu~ tapi, ak dh prepare dh, sbb terngiang-ngiang kate2 keramat JGN SRONOK SGT~ so, xde la upset sgt bila ape yg diharapkan tak mnjadi.. wuuu... tapi, still. urgh. forget it! so, ape yg tak bestnye, midsem dh nak abes~~ say daaaa to bgn lewat, say daa to lepak ng my kakak2 kat kota bharu, GCB la,, float segala la.. kek coklat la.. ngade2 btol! satay~ tggu balik raye la ye. woapss, tak janji~ JGN SRONOK SGT~~ hmm.. tapi... hmm.. sempat tak nak jumpe my galfwem??? hari ni xleh jmpe.. mau ketemu sama kamu lorh~~ haih.. galfwem sorang ni,, mcg pon tidak,, mnyepi je... ape kabo la kamu ye. hah. jgn sombong sgt~~ ek eh,, *okay, cover line, tertukat trademark utk post ni* hah. galfwem buat kat galfwem dia cenggitu, i nak psn la ue, JGN SRONOK SGT la.. hahhaaa.. bek ue reply mcg I... hehe~ hmm.. taklah.. I takpakse,, ue punye kedit kan, so, ue punye hak la nak reply mcg ke tak kan?? cume,, cume,, *sila baca dgn nada sedih ye* i miss kat ue siket banyak la.. HEHE.. positive.positive. ue msti sebok ng hdp skrg kan?? takpelah,, i paham, i pon sibok jugak.. cuma hati ni xleh pakse bile ttbe tringat kat my best buddy,, hah. ue lah! mm.. BIARKAN~~~ BERLABUH~~ TIRAI KISAH SEMALAM~~ *yg ni nada faizal tahir ye, lagu slmt malam,* haih. dah la tu, semakin lame semakin merapu.. kite wat post ni, JGN SRONOK SGT nak merapu rapu kan.. so, last decision, PEN OFF sbb kite ni, JGN dok SRONOK SGT dgn merapurapu taktentu hala.. hmm.. wan an!!!

Sunday, July 17, 2011

timbanglah elok2..

bismillahirrahmanirrahim.. salamullah 'alaikum wbt~

hmm.. bila dah tak suke, semua bnda pon nampak tak baik. bila dah suke, yang busuk pun kata wangi.. tu la adat kite sekarang ni... suka sgt terlalu obses dgn sesuatu.. ape nak jadi ah? dalam kes yang kecik, okay la kot.. tapi, cuba bayangkan kalau dalam konteks yang besar.. susah  la kalo gini.. 

okay,, kita bagi cth la.. kalo kita kat satu2 isntitusi, kita diberi pilihan untuk memilih kepimpinan kita,.. ad yang suka parti A, ada yg suka parti B.. yang penyokong parti A ni semuanya yang dibuat parti A nampak hebat, baik.. and same goes to yang vote parti B.. so, one day, keputusan kuar la.. parti A menang.. mentadbir institusi tersebut.. parti B pon ye, tapi di belakang tabir la siket, dalam usaha nak naikkan dan rebut takhta.. *blurr istilah ape yg nak gune,, guna istilah takhta pon oke gak la ye* tapi, semua asyik2 dok mengutuk satu sama lain.. HEY.. try bukak la mate tu. ape la gunanya kalo saling nak menghentam,.. try renung balik, tujuan utama masg2 nak mendapat undian "rakyat", atas dasar ape? bukan ke atas dasar nak majukan, naikkan institusi tersebut?? so, xleh ke, msg2 kerjasama.. sape yang pgg tampuk pemerintahan bukan la satu hal yang benar2 besar.. sbb kita semua ahli, ada hak. so, y not kalo masg2 sumbang buah fkran, menuju matlamat yang sama.. bukan saling menghentam, menjatuhkan satu sama lain.. dan yang mmerintah tu, kat instistusi tu, kenapa tidak setiap buah fikiran dari ahli ditimbangkan dgn baik.. mana yang baik, terima dan mana yang tak elok, bukan buang, tapi cuba cari mana kelemahannya dan fix kan di situ.. tak de bnda yang susah kalo ada KEHENDAK utk merealisasikan.. so, henti2 kanlah saling menghentam.. takke bahayakan institusi kita sdri ke?? nnti tak pasl2 ade orang dari instistusi len yang nampak kite tgh berentam dan cuba masuk,, pelan2 dgn penuh strategi, rampas institusi kite. HAH. kalo jadi gtu gmana? takke merana?? so, fikir2 kanlah.. jawatan dan pangkat itu amanah.. amanah tu nabi kate satu penyesalan.. takperlu nak rebut bnda tu,.. sbb cepat ke lambat, yang berhak tu juga yang akan menerima amanah.. dan kalo yang tak berhak tu janganlah gopoh gapah nak ambik amanah,., haru biru jadinya.. ye.. cuba untuk tidak menghukum atas dasar minat kite blh tak?? ape2 perkara, cuba nilai dgn akal waras.. jgn men hentam je, mentang2 kite tak suke, tros nampak keburukan.. mentg2 kita suka, semua nampak baik.. dear readers, buruk sgt perangai gitu oke..



tu la.. dats all.. thanx for reading =)


.... matahari....

bismillahirrahmanirrahim..

hidup kena jadi matahari kan.. matahari, banyak bagi manfaat pada orang lain, kehidupan seluruh semesta. semuanya yang ada di galaksi bima sakti nih! dia panas, membakar dirinya.. tapi jauh lagi spesel daripada lilin, sbb ape? sbb lilin kalo orang tiup dia padam.. kalo matahari, tak pernah malap sinarnya! kalao masa gerhana matahari tu len citer oke.. tu cik bulan sdg tumpang lalu kat depan dia tu~ bukan matahari yang tak memancarkan sinarnya.. matahari, takkan hilang cahayanya sehinggalah tibanya hari kiamat.. matahari, masa malam, walaupun dia takde, tapi dia kirim cahayanya kepada bulan, ttp dgn prinsip wujudnya memberi cahaya dan manfaat kepada orang lain... walaupun dia takde, tapi ttp, masih ada baktinya walaupun mggunakan perantara.. matahari, walaupun ramai yang mengeluh, panas.. ituini.. tapi dia tetap memancarkan cahayanya yang terik.. tapi, bila waktu hujan, orang sibuk je cari mentari. baru rasa kehilangan.. kan?? dan, dia hadir lagi.. hadir dgn cahayanya, siap dengan hadiah lagi utk kita,, ape? pelangi.. wah.. alangkah bagus kalau kita dapat jadi spt matahari kan... hmm...jadi,, jadilah matahari kepada orang lain....


err..

assalamualaikum~~

menghitung hari dah la nak masuk ramadhan.. semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki untuk sama-sama enjoy pesta ibadah nanti !! taksabar nak miliki "barang2" pada diskaun2 hebat, tak masuk free gift yang berlipat ganda bulan ramadhan nnti!! 70x ganda kot ganjaran pahala bagi ibadah wajib! phewww~~



hmm.. tapi kan, pelik gak, orang kite ni, dua tiga bulan nak puasa, dah ready utk raya.. ah?? mane? yang mane? typim error?? bukan? salah taip??raya?? 

owh~~ tak.. bukan salah taip.. memang la.. dua tiga bulan nak puasa dah ready utk persiapan raya.. YES. PERSIAPAN RAYA! kak,, ganti puasa dah ke yang ready utk raya tu?? hmm.. seelok eloknya, kalo nak ready utk raya pun, biarlah puasa yang tahun lalu dah habes ganti.. kalo bukan yang tahun lepas pun, yang dua tahun lepas, yang dah kena bayar fidyah tahun sebelumnya tu pon boleh ganti hebes pon oke je.. ni, yang kena bayar fidyah dua tahun lepas pon dialah yang tak habes ganti lagi, tapi dia la yang dah siap 5 pasang baju raya tahun ni! phewww~~ "tabik" ah kak! memang "hebat" la~~ hehe..

pentingkanlah yang mana penting ye.. yang mana tak penting tu, pandai2 la balance.. kalo kita blh ready awl utk raya, sbb takot tukang jahit tak trima tempahan nnti, sama la ng puasa.. camne kalo dekat nak puasa balik, ade pape berlaku pada kita? takke keadaan yang sama?? so, janganlah ajar diri kita bertangguh ye..

so,, setakat ni saje utk kali ni.. sape yang termakan cili tu,, pegilah cari betik ke, pisang ke, jambu batu ke utk hilangkan pedas tu ye.. hehe.. mohon ampun maaf andai tersalah bicara, tersilap kte. admin mohon undur diri =) 

salam hormat ^^

Saturday, July 16, 2011

selective??

Bismillahirrahmanrrahim..

orang kate, memilih tu satu bukan benda yang baik.. ya betul.. tapi, benda-benda kat atas muka bumi ni semuanya takde la tak de yang membawa faedah.. semua benda ada baik buruknya..  And same goes to memilih.. ada satu tempat di mana memilih ni akan menjadikan kita seseorang yang mempunyai kadar softskill yang tggi.. bila? Apabila kita mampu menjadi pemilih yang baik apabila mendengar. Hah. Dats the point..  tak semua orang mampu jadi pendengar yang baik.. dan tak semua orang tahu bagaimana cara nak jadi pendengar yang baik.. so, di sini, pada hari yang mulia ini, jom sama-sama kita telusuri, bagaimana untuk menjadi pendengar yang baik, a good listener =)
Berbalik kepada kita punya topik awal, BE A SELECTIVE LISTENER! So, ue’ll be a good listener.. itu sahaja point pentingnya.. saya nak ajak anda untuk menjadi pendengar yang baik, dalam konteks kita bersaudara.. maksudnya, nak menjadi pendengar bila teman kita tengah menghadapi masa2 sulit dalam kehidupan mereka.. bagi saya, satu penghargaan yang besar bila ada antara rakanrakan yang datang, dan bercerita tentang mereka.. bercerita tentang sesuatu, menyatakan ketidakpuasan hati,, apatah lagi bila menceritaka rahsia, dan lebihlebih lagi bila meminta pendapat tentang kekeliruan yang meeka sedang hadapi.. persoalannya, bagaimana kita nak pupuk kepercayaan dari orang lain untuk bercerita dengan kita? Bagaimana kita boleh membantu meringankan masalah mereka? The simplest thing that we can do is listen.. bila kita dah dapat kepercayaan orang untuk bercakap dengan kita, bercerita dengan kita, hargai kepercayaan mereka.. bila kita mendengar, wujudkan keadaan selesa kepada pencerita.. biar dalam hati kita ada rasa curios nak tahu.. dan bila hati kita cuba untuk rasa begitu, secara tak langsung, reaksi kita kan bergerak kepada mempamerkan emosi teruja untuk mendengar.. si pencerita akan mula rasa selesa, dan akan mula menyingkap satu persatu jalan ceritanya.. masa mendengar ni la yang kita akan mempraktikkan kemahiran memilih.. kita dengar dan pilih apa yang diperkatakan.. sebagai contoh, kita diajukan masalah ttg mereka.. DENGAR DAN PILIH yang mana sebenarnya masalah dia.. kita boleh,, gunakan hati dan tumpuan yang sepenuhnya serta aplikasikan pengalaman kita dalam menilai dan memilih.. jadi, yang paling penting juga dalam proses mendengar ialah tumpukan perhatian terhadap apa yang sedang kita dengar. Kadang2 si pencerita tidak tahu bagaimana nak menceritakan, so, kitalah sebagai pendengar yang biasanya akan dapat memilih apa sebenarnya yang sedang mengganggu si pencerita.. so, secara tak langsung, kita akan dapat bagi pandangan kita, tak mustahil untuk bagi pandangan secara tepat, walopon hakikatnya tu bukan yang paling penting, sebab yang paling penting, dengan cara kita mendengar dengan baik pon  itu akan memberi sedikit kelegaan kepada rakan kite.. kan?? so,, da conclusion?? kita dengar dan pilih, maka terurailah satu kekusutan,, 




last word, hmm.. walopon ase cam agak merapu la jugak, ayat berbelit2 cam bukan orang melayu, tapi betol2 harap, pembaca2 yang disayangi ni dapat sumtim daripada post ni eh.. akhir kate yg benar2 akhir, MEMILIH ITU TAK SALAH =)

sekian,=)

nisf..

bismillahirrahmanirrahim..
malam ni, seperti yang kita semua tahu, merupakan malam yang penuh berkat, antara malam istimewa bagi kita  umat islam setelah malam alqadr, atopon lailatul qadr.. nisf syaaban.. alhamdulillah. kita berjaya mengharungi bulan syaaban sehingga ke detik ini. ape yang paling penting pada malam ni, buku amalan kita dah bertukar..buku rekod kita, dah ganti yang baru. semoga, buku kita yang diangkat ke langit pada waktu maghrib tadi telah allah terima segala amalan kebaikan kita.. insyaallah,, doa-doakan.. jadi, moh le kite sama-sama meningkatkan amalan, apatah lagi kita baru terima buku rekod baru, takkan dah nak conteng dengan dosa noda kan.. untuk post ni, aku taknak kupas ape2 panjang2.. cuma nak kongsikan beberapa hadis yang berkaitan dengan nisf syaaban,, let's go throgh it =)


Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili ra, berkata: Rasulullah bersabda, "Apabila masuk bulan Syaaban, (cerialah) dan sukacitalah dirimu dan perbaiki niatmu."


Riwayat dari Osman Bin Abi Al-As, Sabda Nabi Muhammad (saw) : pada malam nisfu sya'aban setelah berlalu 1/3 malamnya, Allah turun ke langit dunia lalu berfirman : adakah orang-orang yang meminta maka Aku perkenankan permintannya, adakah orang yang meminta ampun maka aku ampunkannya, adakah orang yang bertaubat maka aku terima taubatnya dan diampunkan semua orangmukmin lelaki & perempuan , melainkan orang yang berzina atau orang yang berdendam marah hatinya kepada saudaranya.





Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:

Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dah sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya,
"Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri."
Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjal telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki."



Dari Abi Hurairah ra dari Nabi Muhammad SAW bersabda maksudnya : 
"Telah datang Jibril as pada malam Nisfu Syaaban dan dia berkata, Ya Muhammad, pada malam ini pintu-pintu langit dan pintu-pintu rahmat dibuka, maka berdirilah dan kerjakan sembahyang lalu angkatlah kepalamu dan kedua tanganmu ke langit!" 
Kata saya (Nabi Muhammad SAW): 
"Hai Jibril, apakah erti malam ini ?" 
Dia (Jibril) menjawab: 
"Pada malam ini telah dibuka 300 pintu rahmat, maka Allah telah mengampuni orang-orang yang tidak mensyirikkan Allah dengan sesuatu kecuali ahli sihir, bomoh hitam, orang-orang yang suka permusuhan/pergaduhan, peminum arak, orang-orang yang berbuat zina, pemakan riba, orang-orang yang derhaka kepada kedua orang tua, orang-orang yang suka mengadu domba (batu api) dan orang-orang yang memutuskan tali persaudaraan, maka sesungguhnya mereka itu tidak akan diampuni kesalahannya sehingga mereka mahu bertaubat dan tidak akan mengulang lagi atas perbuatannya itu."

Maka pergilah Nabi Muhammad SAW untuk mengerjakan sembahyang serta menangis di dalam sujudnya dengan membaca:"Ya Allah sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari seksaMu dan murka Mu dan aku tidak menghitung-hitung pujian kepadaMu, sebagaimana Engkau memuji kepadaMu sendiri, maka segala puji bagiMu sehingga Engkau redha."



itu sahaja.. selamat beramal =)


*kalo ada tersalah mohon ditegur ya ^^ *



Friday, July 15, 2011

mana yang betol..

haiyak... ambik tahu salah. tak ambik tahu pon salah.. buat gini, rasa tak betul. wat gitu, pon rase tak betol.. tak nak ambik tahu, datang mencari... masa nak ambik tahu, senyap je menyepi.. sekali nak lupakan, masa tu la nak muncul.. mase tringat, takde nya walau satu perkataan balas terpacul.. duh.. susah gak kan kadang2 nak duga manusia ni kan.. hmm.. pape hal, just nak gtau la.. bukan nak menyibuk sal kamu, tapi, niat saye nak ambik berat.. siyes, kadang2 rase cam kamu sombong kot. tapi, jaoh di sudut hati, maybe kamu wat gtu, sbb xnak bebankan saye, tapi ketahuilah, sejak bila dgn dgr masalah kamu jadi membebankan saye? kita kawan dh lame kan.. xde gunanya kawan kalo xleh tolong kawannya.. and now, di mana pon kamu berada, just keep praying dat everythings alrite with ue, smoga allah bri kamu kekuatan utk teruskan perjuangan di saat2 akhir, melaksanakan sgl amanah + tanggungjawab yg masih berbaki dan smg di beri kekuatan utk terus berdiri teguh.. and just want ue to noe, takpernah lupakan kamu dlm doa saye =)
teruskan berjuang!!

kebebasan..

tak habeshabes pasal ni.. urm, aku just nak ajak korang untuk bncang lam skop yang lebih kecik la.. bukan lam skop yang besar.. selalu, kite cam tersekat untuk dapat kebebasan dalam membuat keputusan.. hmm. ssh betol! sian gak kadang-kadang dengar, bila org yang bertaraf senior, seolaholah memandang rendah pada yang pangkatnya junior.. kalo ak, ak tak kesah, kita sbg yang lebih tua kena bagi peluang la kat yang muda untuk mencuba ssuatu yang baru.. bukan menyekat.. kalo diorang ada buat keputusan yang salah, bukan terus hentam, tegurlah dgn cara baik.. kalo terlepas hentam pon, jgnlah tggl mereka down giler2 lepas tu.. sian kan.. diorang pon dah usaha.. cuma, yang kurangnya, diorang kurang pengalaman siket je dari kita.. so, sbg yang tua, kitalah yang msti guide mereka.. 
GUIDE bukan maksudnya SEKAT.



bantu prmudahkan keputusan mereka, bukan halang dan totally tukar dgn keputusan kita.. posisi kita sbg senior bukan bermaksud kita boleh mengawal posesi junior. kadang-kadang, mereka lebih faham ttg sesuatu yang kita agak-agak kita paham .. mereka berhak di beri peluang untuk membuat keputusan sendiri.. dan teruskan guide mrk dgn bijaksana.. bukan menjatuhkan mereka.. janganlah sekali-kali kita kate, keje korang xde pape, zero! NO! aku paling pantang bila ada orang yang kate keje org len xde makna stret gitu, lagi2 kepada mereka yang baru mencuba.. kite kena paham, nobody's perfect, apalagi pada percubaan pertama.. nak nekkan semangat diorang yang baru bukan begtu caranya.. tak.. setiap orang bukan boleh terima cara begitu.. tolonglah consider pasal KEBEBASAN MEMBUAT KEPUTUSAN dan tolonglah BAGI PELUANG KAT ORANG LAIN UNTUK MENCUBA & MELAKSANAKAN IDEA MEREKA MSG2. 
pliss!

Thursday, July 14, 2011

Monday, July 11, 2011

suratan atau..

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~
100711
 Nampak iklan, ada festival nasyid.. GEMA mencari bakat baru… saje wat gedik, gtau rumet, aku nak join, nak masuk yang solo punye pertandingan, taknak group2 ni, nnti kalo menang ssh nak share hadiah.. eleh, yuran rm20 je kot, kalo aku masuk, konfem menang fes prize, hadiah rm120 =)
Ade ke patot diorang caye?
Haha~

110711
Tadi dok tunggu habes mop lantai kitchen, dok borak-borak ngan member.. wahi anak tc wannor datang, dia kate power spec dy dah naek, maybe 400++,, hmm.. banyak jugak tu kak oi~
 balik kelas kitchen, tengok ada air kotak the krisantimun atas meja.. aih.. dari langit ke jatoh ni?? Hmm.urm, hari ni ada latihan kawad.. kawad dan kawad, tapi kan, ttbe kena lari keliling uitm, sebabnya, uitm skang ni ada PC Fair.. so, depan-depan Dewan Aspirasi ni, ada khemah2.. tempat common kami kawad dah takde. Hehe.. xpasal-pasal je kena berjoging.. tapi, record ah hari ni, boleh jog dalam jarak yang jauh.. wuuuu.. biasanya, keliling padang naim pon aku dah semput! Nges6~~ yang menariknya, khemah2 dia kan, warna ungu+biru..  tak pernah jumpe!
120711
Tengah malam.. mimpi pergi naim.. dan beberapa event telah berlaku.. *event apakah?? Rahsia la.. hahaa* but… hmmm.. mm.. ah. Forget it.
Satu dua tiga empat lima enam.. terjadi pada waktu yang dekat?



Mesti korang pelik ape yang aku merepek.. tapi yang pasti, MAYBE takde orang yang paham, maybe dan sememangnya takde makna bagi anda, tapi bagi aku, ni satu alamat tentang sesuatu atau,, sekadar kebetulan?? Wallahu a’lam… harap-harapnya, kalau alamat pun, biarlah tentang sesuatu yang baik.. ameen~

Saturday, July 09, 2011

pendakian itu =)

09072011
Tarikh ni,, hehe.. My fes experience daki bukit!  Walopon bukitnya hanyalah di belakang uitm, tapi, nama bukit jugak oke.. Punyelah excited masa ketua komander kate, kitorang akan naek bukit.. Bukit tu nama Bukit Bauk.. So disebabkan kami yang ramai, kena bahagi la kepada dua hari nak panjat bukit tu,, ada yang sesi pagi jumaat, pagi sabtu dan petang sabtu.. Maka dengan penuh kehormatnya kami, HM ni, kena part yang last, petang sabtu~ sebab d’hoteliers ada sukan pagi jumaat tu.. *sukan tu pon best gilak*  so then, kol 2 ptg, kami semua kumpullah dekat depan Kolej Tenggol, yakni jalan nak keluar ke bukit tu, dapat arahan form baris utk kawad and bla3~ di beri penerangan siket and then stretching, nek la bukit tu! Perghh~~~ takku sangka hebat gak Bukit Bauk tu, kami kalau diikutkan, akan naek 5 bukit, tapi disebabkan kami dah kena shift petang, so kami tadi nek 3bukit je.. *jeles la ng orang len yang dapat nek 5 bukit! * naek bukit fes, fuh~ memang semput ar. Tak sampai ke puncak lagi, “ abang komander, stop r rehat jap, kami dah penat ni,, " haha.. Ramai je yang mintak stop! Then, dah sampai ke atas tu, baru leh rehat~ pheewww.. Then, teruskan perjalanan, turun bukit,, ah~~ senang je turun,, tapi mak ai~ curam la jugak! And, ttbe, nampak kat depan, apenye yang tggi semacam tu?? Mak ai~ bukit ke dua lagi2 la curamnya! Siyes, umpama bgnn dua tgkat, mendatar je lagaknye.. Terdetik gak lam ati, boleh ke aku panjat bnda tu?? Then, bila nak lalu tu, barulah Nampak, ada akar2 pokok yang besar, yang boleh dibuat sangkut kaki nak daki bukit tu.. And, Alhamdulillah, Berjaya teruskan lagi,, turun bukit ke dua, nampak ada anak sungai.. Abang komander tu kate, boleh amik air.. Sebab situ ada air mengalir, cam air terjun, tapi versi kecik punye.. Then, aku pon g la sebelum bdk2 laki serbu tempat tu. Siyes! Air dia sejuk giler! And, rasanya macam air mineral, tapi rasa fresh dy membuatkan air tu sangat sdap..
“sedapkan..  Nak isi lam botol pon blh,, nak wat basuh muka pon boleh”
 “ betol bang??”
Dok Tanya betul tu, tangan dh bukak botol mineral dh.. Haha.. Hmm.. Then, nek,, turun bukit ke tiga.. Habes la.. Jalan kaki, ikut short cut *yang xde la short sgt~* kumpul  jap depan tu, check ahli.. Alhamdulillah, xde yang kurang, xde yang lebih.. Dekat situ, nampak En.Halim, komander utk hm112, rehat jap, bual2.. Dy kate,
 “ ni daun tongkat ali,”
 aku pon mntak,, “ encik, nak tegok nak tengok,, “ 
dia bagi,, ‘ kalo korang nak tahu, korang cabut satu daun dy renyuk2 dan gulung2kan, then cuba gumpalkan, “
aku pon buatlah..
“eh~~ dy tak koyak kan encik.. Macam biasa je.. “
 “ ha’ah.. Betollah tu.. Dy Cuma akn nampak kesan2  gumpalan, tapi bentuk daun tak rosak..”
Subhanallah~~ then, kami pon pgi, ikut jalan tepi ROTU a.k.a tempat training PALAPES, balik ke depan, masa kat depan tu,  abg tu kate, kalo kitorang ambik jalan guna track lima2 bukit tu, kitorang akan jumpa Lubuk Mayat.. Nama tmpat tu pggl Lubuk Mayat sebab, setiap kali ada yang lemas di kawasan Pantai Teluk Gadung, atau kawasan2 terdekat dan sekitar tu, mayat diorang biasanya akan dijumpai kat situ.. Masyaallah~~ kusss semangat! Then, kitorang balik ke depan Tenggol, sign attendance, and  encik tu tanya, best tak??
“takkkkk”
“ nape??”
 “ sebab kitorang nek 3 bukit, org len nek 5! Tak aci~~ “
haha.. Tergelak dia.. Dia kate, xpe, nnti kitorang leh nek agi.. Hehe.. Then, dah beres semuanya, dan alhamdulilah, tak de yang injured atau yang sewaktu dgnnya, maka sudahla aktiviti yang paling xciting utk bulan ni =)
Alhamdulillah. Pengalaman paling best!!!



Thursday, July 07, 2011

class punye citer

Nak share something untuk kelas hari ni, bertarikh 7JULAI2011




.. Seperti yang sir hasib dah janji, mggu ni dia nak buat quiz1.. Maka aku yang hanyut dengan  novel dan buku2 yang baru dibeli masa pesta buku tu pon, jelling-jeling je la nota2 computer sc,, hakhak. . Dasar! Then, tadi, masa kelas, berjalanlah quiz tersebut~ tengok soklan, haih. Sebbek bulat2 je. Semua 10soalan, 6 soalan objektif dan 2 soalan subjektif, yang subjektif tu dua markah setiap satu~ then, jawablah.. Bla3.. 
“ nak guna toyol boleh, tapi kalo saya dapat tangkap toyol awak siaplah! “ 
uish, keros beno amaran yang disambut gelak dari seluruh kelas,



 “ alaaah sir~~~ “
 berlalulah 10 minit pertama, ada dalam 20 minit lagi sebelum masa habes, Nampak je muka student dia cam menonyang, dok menggaru-garu sana sini,, dok mengeluh,,

“ korang baca ke tak ni?? “
 “bace~~ tapi tak ingat!! “
 “sir,, buses ni ape? “
“buses tu, macam bas kunyit korang la~ “
*bas kunyit @ van kunyit tu ialah kenderaan yang student uitm dungun guna nak kuar ke Bandar atau ke stesen bas atau ke mana2 sahaja, bayaran tertakluk kepada jarak perjalanan =) *
 “ alah, sir, kite siyes dy maen2” actually, sir tu memang dh bagi klu, bdk tu je yang tak faham..
 “err, sir.. Computer uses ni same ke dgn computer user? “
 “sir,, komponen lam cpu ni ape ye?? Yang mana satu?? “
 ‘ eih.. Ape la.. Sedih saye ajar awak2 ni.. Tanya paham ke tak, kate paham.. Bace ke tak, kate bace.. “
“alaah sir,, dah baca tapi tak ingat,, ngee~ “
“ hmm.. Oke la.. Open your note”
 “ HAH???????” Semacam tak percaya je katakata keramat tu kuar dari mulut sir hasib..
“open your note.. Open your note”
“sir, betol ke???”
 “sir janganlah men2,, tapi tak bagi tengok note, sekarang srh bukak??” Terkeliru sudah,, aku pon menyampuk,
 “alah, dah sir bagi bukak, bukan je la.. Hehe”
 maka bunyi kertas2 diselak pon jelas kedengaran.. 
  “ quiz1 je saya bagi bukak note tahu, nnti quiz 2 takde dh.. Make sure dapat markah penuh! “
 “yeay2, sir baek!! "
 maka,, masa pon tamatlah~
“ dah siap??”
 “kejap sir, kejap! “
 “ dah,, antar!”
 Antarlah.. Tolong mark kertas kawan2.. Then, tanya markah.. Majority dapat 9/10.. Ada tiga ke  empat orang je dapat full mark..  Yang dapat bawah daripada lima pon ade.. Aku?? Ni alkisahnya.. Bila dapat tu, tengok dapat 9/10.. Siap si penanda tu tulis excellent! Tergerak hati nak bukak semak.. Tengok2, dia salah marking! Alaaah!!! Napela aku Nampak mase tu???????????  Haih. Kuatkan kaki,,
“err, sir.. Bukanke jawapan ni C?? “
 “ ya.. Nape??”
 “hmm.. Salah marking ni sir.. Markah saye, tolak satu, “
sir dgn muka penuh tak caye,, “ kumpulan mane? “
 “ D”
 “nama??”
“nor hidayah,, ni, yang ni,, jadi 8”
sambil2 dia dok betolkan, “ ish, jujur sgt awk ni”
  bia dooooh,, tuhan dah bagi nikmat ingatan, tuhan bagi nikmat boleh melihat, kita yang ingat mana yang betul, mana yang salah dan jelas lihat kesilapan yang berlaku, takkan nak abaikan nikmat tu? Biar la hilang satu markah daripada jadik org yang tak bersyukur kan?? Silap2 hari bulan, dapat dosa free..  At least, hilang markah satu tu, hati tenang, takde rasa bersalah.. Ke tu nama rezeki?? Haha.. Aku rasa, kalo nama rezeki, allah tak takdirkan aku tergerak hati nak semak balik..

And then, next class, food hygiene.. Sampai je dekat kelas, nampak pintu terbuka luas, sah! Aircond tak baiki lagi.. Alah~~

“ni kenapa ni?? Aircond tak fix lagi ea?? Dengar suara sir razak yang masuk ke kelas..
 “taaakk~~ panas la sir~~~ “
 “ neraka lagi panas!”
 Hikhik.. Betol sir, 10 markah..
”Err,, hari selasa ni ada kelas malam ye.. “
“hah? Ape sir?? “
“hari selasa ada kelas malam,, “
 “ hah? Ape?? “
 “hish, hari selasa ada kelas malam,, pekak ke??”
 “haha.." Seluruh kelas gelak dengan gaya sir razak yang semua org tahu betapa comelnye. Hakhakhak.. 
“ oke, bukak buku~~ “
 “sir, tak guna slide?? “
 “slide tu, utk silibus ni  terlalu complicated!  oke, hari ni kita belajar bab 6.. Utensil.. Bla3~~”
 “awak pernah tengok tak dapur hotel?? “
 “takk~”
 “hish, pernah intai tak ?? “
 “tak..”
 “ pernah masuk hotel??”
“takkk..”
Pelik bebeno bagi dy, budak2 hotel takpernah sampai ke hotel uitm ni, padahal, bangunan sebelah sebelah je kot!
hish,, lalu pon tak pernah??”
Aku pon jawab,, 
lalu je la sir,, tengok gitu2 je la.. Tak pernah masuk pun,, jom sir,, kite g melawat dapur?? Hehe~ “
  “ ape la korang ni,,”
 dia tanya lagi, tapi semua jawapan negative,, dengan panasnya aircond takde, dengan bunyi bising lori  ape ntah bunyi kat luar tu,, keluarla satu ayat yang paling trauma buat mggu2 ni,,
 “ semua tutup buku! “
 “ ek eh,, sir,, jangan~~ “
dok bajet sir nak buat kuiz,,
 “ tutup buku! Cepat! Takde masa ni, “
“ sir,, janganlah~~~ “
 dipandangnya kami atas ke bawah,, “ tutup buku,, beratur berduadua”
 hah? Tercengang semua..
 Aku Tanya,, “ sir, nak buat lawatan ea?? “
cepatlah.. Beratur,, kita redah  dapur hotel hari ni, sepatutnya mntak kebenaran, tpi takpe lah,, cepat! “
 “yeay~~~~”
dan, dapatlah kami masuk dalam dapur hotel, lawatan sambil belajar!! Dalam kitchen hotel yang tgh peak hours tu,, kitorang punye lecture! Haha~ best ah..  Masuk divide dua,, sebab takna sesak dalam dapur tu, masa group kitorang menunggu, Nampak miss sharbana~
 “ miss~~ “
 ‘ korang buat ape kat sini? “
 cepat je aku jawab, “ lawatan sambil belajar miss, haha.. “
 dipandang sorang2 dari atas ke bawah, ye lah, selalunya kelas dgn miss pakai uniform kan..
“ni kenapa tak pakai kasut?Classmate aku kena tegur,
sebab bukan kelas dapur, ngeee~~”
 tersengih miss, sambil control2 ala2 garang gtu,,
“ko nak aku tolak ko jatuh dari sini?? “ sebab masa tu kitorang dok kat koridor, agak tggi la jarak dy ke tanah, 
“kalo miss tolak, saya tarik miss sekali, hehe”
berani dy jawab gitu! Sebbek miss sportim, hahaa.. Tak leh blah~
 maka, sampai la turn kami masuk dapur,, bla3 lecture~ 10 minit je, the kuar,,
“ korang, kalo tak pakai uniforn kitchen takleh masuk taw cni len kali,, so, dats  all for today? Ade pape nak tanya?”
So, ade la beberapa yang tanya..
 “ ada lagi?? “
 “ xde dah~~ “
 “oke,, terima kasih, bersurai.. “
“err, sir.. Kitorang nak balik ikut mana?
 ‘ jalan luar! “
 “alaaa~~~~”
semua orang dah mengeluh, ye lah, datang tadi ikut short cut! Ttbe nak  balik kena ikut jalan jauh! Tak pe la, yang pntg kelas 07julai2011 BEST AMAT!!! Thumbs up!!

*pape hal, xleh imagine next week yang penuh dgn quiz dan test,, and kelas itchen bila namanya dah stat main course jawabnya MAKIN PENAT la~~ ya allah~~ mintak2 semuanya baek2,, jia you!! dah nak midsem pon!! *

phrase itu...

Bismillahirrahmanirrahim….
Salamullah ‘alaikum warahmatuhu wabarakaatuh and ni hao~

Alhamdulillah, pencarian dan penantian yang tidak siasia.. *selalu begitukan kalau kita tetap dngan kesabaran tanpa putus asa?? Huhu…* Senang rasanya hari ni untuk berbicara tentang ukhuwwah fillah.. Secara peribadinya, benar-benar susah untuk memahami apa itu sebenarnya ukhuwwah kerana Allah.  Bila ditanya, orang kate, bila kita berukhuwwah kerana Allah, maksudnya kita tiada kepentingan kepada diri kita, kita akan cintakan sahabat kita melebihi cinta kita kepada diri sendiri.. Hubungan yang terbina adalah berasaskan iman, dan bukan kerana kepentingan peribadi, rupa paras, harta, kekayaan dan jauh sekali kerana nafsu. Tapi, aku pun akui la, tak semudah tu untuk kita benar-benar memahami apa itu ukhuwwah fillah, dan kabur je kan di mata kita, macammana agaknya yang dinamakan bersahabat kerananya..  Tersalah langkah, orang salah erti,, homoseks,, pulak~~~
 Secara jujurnya ni pandangan aku sendiri.. Ya, islam tu datang dengan pelik, dan berakhir dengan satu yang pelik.. Kita nak buat benda yang islam anjur, ada kalanya orang lain tersalah pandang, tersalah tafsir.. tapi, agak setuju dgn kate2 seorang senior di Naim dulu, “ kalo meme xdop bnda pelik, ore tokkey kelih pelik, mesti ada sumtim wrong kok mano2 pon”…  hmm~
Sahabat kita yang kta bersahabat keranaNya itu siapa sebenarnya? Aku sendiri pun kan,, pening gak kdg2 sal nih..  Tambah lagi, bila berhadapan dengan situasi2 common zaman sekarang, kalau kawan baik tu, maksudnya, mereka hanya rapat berdua.. Bila kawan baik, orang laen takleh ganggu hubungan mereka, berkawan baik hanya berdua.. Bila kawannya rapat dengan orang lain, aish, jeles pulak.. Ye la, hati manusia, rapuhkan.. Aku tak kate kat orang lain, aku pon begitu.. Tapi kan, bila jadi begini, hakikatnya siapa yang terseksa? Hati kita juga yang sakit.. Kerap kali persoalkan diri sendiri, bilalah rasa ni nak berakhir?  Bilalah hati ni akan tunduk dengan sifat ikhlas, akan akur dengan iman.. Alhadulillah, aku discover apa itu reality sebenar ukhuwwah fillah dalam satu novel  tulisan Hilal Asyraf, Sinergi.. 






Cerita yang kisaran utamanya tentang iman yang disentuh melalui ukhuwwah dua sahabat.. Tak tipu la, sweet sangat novel tu! Siyes! And now, insyaallah, aku faham apa itu ukhuwwah fillah.. Sama-sama saling mengingati antara satu sama lain..
Quote daripada novel tu, “kalau kau jatuh ke neraka pun aku akan terjun sama, untuk tarik kau naik dan sama-sama berjalan beriringan menuju ke syurga” ..  Lebih kurang la ayatnya.. * rephrase2, hehe *   Mereka tak pernah rasa sakitnya jatuh, sebab saling menguatkan antara satu sama lain.. Bila sahabatnya berduka, kekuatan iman disalurkan dengan tangan sahabatnya digenggam erat, menangis sahabatnya di dalam pelukannya.. Selalu setia menemani.. Masa penat, bahu yang seorangnya dijadikan bantal, kepala yang terlentok di bahu sahabatnya dijadikan bantalnya pula… Tika timbul rasa sayang terhadap sahabatnya, diciumnya pipi sahabatnya dengan penuh kasih saying, dipeluk erat..  Ade je yang cuba buat fitnah, sebab mereka ni  memegang kepimpinan di tempat mereka, dua2 orang hebat, ade yang cuba nak jatuhkan mereka, kate mereka gay, tapi, tergelak pula mereka berdua.. Kesian.. Tapi, pantas sahabatnya mengingatkan, mungkin, ada yang sampai berkata begitu kerana ada silapnya mereka dalam kepimpinan dan qudwah yang mereka tunjukkan.. Begitu sekali hebat iman mereka, tak pernah fikir ape pandangan orang lain, tetapi selalu menjaga diri daripada segala larangan Allah, walau sekecil manapun!  Dan dari pandangan peribadi aku, bila kita dituduh begini, atau seumpama ini, tu seolaholah kita diingatkan balik oleh Rabb kita… Kite sering memperingatkan orang lain, dan patut bersyukur bila Allah ada untuk memperingatkan kita kembali..  Then, sambung citernye,, diorang bangun qiam sama-sama..  Ada masa lapang, jalan2 a.k.a outing sama-sama.. Tak malu pun masa tu nak pimpin tangan sahabatnya, tak takut tuduhan bukan2 orang terhadap mereka..  Sampai tahap, cinta pun sanggup di korban demi sahabatnya, dirahsiakan wanita yang bakal menjadi tunangan sahabatnya itu ialah wanita yang dicintainya, takot2 serba salah pula sahabatnya! 
Semua masalah kecil atau besar, mereka hadapi dengan penuh ketenangan, diselesaikan dengan hati2 dilandasan iman, melampiaskan sinergi, ukhuwwah fillah mereka berdua sehingga orang2 disekeliling mereka juga terdorong  membina ukhuwwah berlandaskan iman.. Mereka tak pernah jeles eh kalau sahabat mereka rapat dengan orang lain, sebab mereka tahu, hati mereka bertaut.. Dan mereka bersahabat bukan hanya berdua, tetapi dengan seluruhnya umat yang  beriman.. Layanan istimewa tetap ada terhadap sahabatnya, tapi tak bermakna layanan istimewa itu terhad kepada sahabatnya yang sorang tu.. Ya allah, memang terkesan, kadang2 rasa macam ade sumtim je menghempap kepala ni, hehe~
So, I do suggest this novel to all my fwems, beloved fwems,, especially mereka2 yang pernah bersama-sama aku dulu, suka duka..  *sep2 debbe naim, bak kate ibu shafiah.. Hikhik, hao jiu bu jian~~ (lama xjumpe!)* amnah, kinah, farah, aira, bedah a.k.a aida ahmad a.k.a zu *cehh, dy yang paling banyak  nama glamor*, sihah* yang jaoh di mata tetap dekat di hati*,qilah,kak tirahku sayang *tite panggil syg ni nanti bagi tite telat taw* dan tak lupa adik miezah,,, dengan ucapan, Kalo kite boleh bace same2 best ni, hihi~  *haha, supo rancangan kat radio siap ade ucapan segala sih! =.=*

Pheww.. Walopon habes melayang buku2, comp.sc, food hygiene, buku professional chef tersayang, buku intro to hospitality, ctu nye, bel nye, dan buku mandarin terchenta buat dua hari,, *sebbek kawad xdop buku, haha* PUAS HATI WEYYY.. Sbab ape yang dicari ketemu =)

Hehe.. Tobat dh,, study dulu baru baca the next novel  eh,,
VT~ I’m coming~~ haha..  Lek luh, ready utk test n quiz dolu~~ takot2.. Wapo sen eh markah buleh?? 

Huhu..
Heish! Bo2! *ish, sensitive,,nati kaktirah igt skandal lame, wahaha
Stop! Sapela willing nak baca post sampai panjang berjela ni? Sory2, xcited lajop! 
So, last word, post ni khas buat nama2 tersebut di atas, *cheewah!!* dengan ucapan *dia buat lagi~~*  nnti raye, mail ah dumos kawe,, nok makey gapo? Lasagna? Spaghetti? Chicken chop dgn sos tiram lada hitam? Salad? Buleh2.. Insyaallah2. Dengan syarat, mai tu oyak dulu, pah, bowok duik RM50 sore, haha.. Transport, boleh hubungi PA kawe, cik zubaidah, dy ni kapa tubey jah xlh bowok,, hop len, buleh la kali,, jale umoh kawe pon xsesat dh kalo maghi ng budok ni,, nak wat lawatan sambil belajar dale ghumoh pon buleh dy handle, HAHHAHAHA.. * dah, gura2! Jgn maros~ hek3*
Oke2..  Sudah2 la tu ngarutnya,, kita sudahi post kali ini dgn ucapan TERIMA KASIH,, XIEXIE,, SYUKRAN!

done one more special post for my galfwems after this one =D  *

*psst: tirah, qilah,, sep2 warga uitm tuu.. Midsem2,, jom date, haha*

syukur??

Bismillahirrahmanirrahim..
Berbalik kepada janji yang hampir terlupa hari tu, nak bncang pasal bagaimana nak bersyukur..  Tak dinafikan, susah nak pupuk budaya bersyukur dalamn diri kita..  Bukan senang nak ikhlaskan diri.. Oke. Tapi, faktanya senang sahaja..  Cuba kita reflek kembali ke dalam diri kita..






 Betapa banyak nikmat yang telah kita dapat.. Tapi, betapanya, bila kita ditimpa sedikit musibah, terus kita melatah…. Memang, manusia itu diciptakan secara fitrahnya  berkeluh kesah dan kedekut, sesuai dengan firman Allah dalam surah alma’arij, 

sesungguhnya manusia diciptakan bersifat keluh kesah lagi kedekut. Apabila ditimpa kesusahan dia berkeluh kesah, dan apabila mendapat kebaikan, dia kedekut. ( 19-21)

Jadi, bagaimana kita nak kurangkan sifat berkeluh kesah dan kedekut dalam diri kita dan gantikan pula dengan sifat bersyukur atas segala nikmat yang ada? Jawapannya satu sahaja, iman kitaaqidah kita.. 

Apa itu iman dan apa pula itu aqidah?
 Iman ialah kepercayaan dalam hati, mengakui dengan lidah dan mengamalkan dengan anggota sementara aqidah pula ialah kepercayaan yang kukuh dalam hati terhadap Allah subhanahu wataala.. Iman, percaya kepada apa? Percaya kepada allah dengan segala sifat-sifat kesempurnaannya, mengakui apa? Mengakui dengan lisan kita bahawa Allah itu maha hebat, mampu melakukan segala-galanya dan seterusnya mengamalkan dengan anggota, iaitu mengamalkan segala suruhan dan meninggalkan segala larangannya..
Aqidah? Kepercayaan yang kukuh? Terhadap apa? Terhadap segala ketentuan Allah, contoh paling mudah, apabila kita ditimpa musibah, kita harus percaya dan yakin bahawa ujian dan cabaran tersebut ialah tarbiah daripada Allah, sebagai peringatan daripada Allah, bukannya sebagai hukuman yang mahu membebankan dan menyusahkan hidup kita….

 Abbad ada berkata dalam novel karya Amin Yusof Malouf, Leo de Africa, “ ketika yang Maha Tinggi melemparkan kamu dengan tangannya yang satu, maka tangannya yang lain akan menangkapmu “ John F. Kennedy juga ada berkata, “do not pray for easy lives, pray to be stronger “  Ya,, beliau benar! Kita harus yakin dan percaya bahawa semua itu daripada Allah, dan yang namanya daripada allah itu adalah perkara-perkara yang terbaik bagi kita.. Tak usah risau, tak usah gundah atau gulana =)

Dari situlah kita untuk pupuk budaya bersyukur.. Cuba dan cuba lagi. Setiap kali kita ditimpa musibah atau kehilangan mana-mana nikmat yang biasa kita kecapi, cuba ajar hati untuk mengadu padaNya,, mengadu pada yang memberi kita nikmat selama ini.. Cuba ajar hati kita untuk tidak berkeluh kesah.. Cuba, dan anda pasti boleh, dan pada masa itu, baru anda akan merasa betapa nikmatnya menjadi orang yang bersyukur. Betapa tenangnya hati andai kita tahu mengenang jasa Dia yang telah menciptakan kita, Dia yang telah mengangkat darjat kita daripada seorang yang tidak ada apa-apa kepada seorang insan yang mulia kejadiannya  dan Dia yang telah banyak memberi kita nikmat selama ini..  Ajar hati kita sedikit demi sedikit.. Dan kita harus ingat, siapa kita untuk mempersoalkan mengapa nikmat itu ditarik balik, kerana kita hanyalah meminjam nikmat itu selama ini.. Selalu ingat bahawa kita tidak punya apa-apa.. Kita tidak berhak untuk punya apa-apa andai tuan empunya “ barang” tidak mengizinkan, tapi kita boleh meminta.. Andai mahukan nikmat, kita berhak meminta.. Cuma dapat atau tidak, empunya yang tentukan status permohonan kita.. Kalau diluluskan, Alhamdulillah, gunakan nikmat dengan baik.. Jaga kelakuan kita dari segenap aspek supaya si Pemberi takkan menarik balik pemberian, malah memberi lagi dan lagi kepada kita.. Jadi, harapannya, anda pembaca sekalian mendapat sedikit input daripada post ini.. Tersalah bahasa, tersilap informasi atau tersalah dalil-dalilnya, mohon ditegur, kerana hamba insan lemah dan sering melakukan kesalahan.. Sama2 kita berubah, sama-sama kita bergerak untuk menjadi muslim yang mukmin, insan yang muttaqin =)

Ilalliqa’, ma’assalamah =)

pelancaran postkaton!

bismillahirrahmanirrahim~ 
dengan rasminya pada malam ini akan dilancarkan 3 post yang terdelay secara serentak, 
bukan walkaton, tapi postkaton, *korang nak gelak ke nak berguling ke suke aty kite ah,, kite punye blog, ngee~*
insyaallah~
 enjoy ur reading =)

Monday, July 04, 2011

ape nak jadi?

bismillahirrahmanirrahim..
baru berpeluang untuk menjengah ke sini =)

nak citer la siket pasal kejadian pelik tapi benar yang berlaku sabtu lepas, wahahahaha...
takde yang pelik pon,, huhu.. tersalah dengar je.. hoho~ citernye bila nak balik ke dungun balik,, nek bas, ofkos la kan.. lame kot, sepatutnya 4jam setengah, tapi dekat 6 jam nak sampai ke dungun hari tu. hampeh tol! nak dijadikan ceritanya, ni ialah fes tyme aku balik ke dungun ngan bas, so tak tahu la yang dia ak stop kat stesen bas besar dungun, dia just stop kat bandar je, bus stop! so, bila bas dh stop, ak wat bodoh je lah.. org tepi ak, turun, dengar je sebenarnya pak cik bas tu cakap " dungun!!" tapi, jadik confuse bila tengok ke luar tapi, takde rupanya stesen bas dungun.. "tak kot,, nanti dy berenti lagi kot.." sekali, dia jalan, aku pon tengok,, oooo.. bandar dungun.. pastu, ak pon dok bajet2 la dalam 15minit lagi, stop la bas ni,, sekali,, eih, signboard semua tunjuk KUANTAN.. eisy! ilek2.. dop2.. tengok jam, aih,, lebih dh 15minit ni,, bakpo xsapa2 lagi stesen bas.. tak lama lepas tu, rumet ak, si budak ganu tepon.. dayah, kat mane? tak tahu,, waaa.. mace saloh jah ni,, takot eh,, dok mana? bla3 citer la ko dy,, dy pon kate, turun je la mane2 pon jap g kalo bas stop,, nanti waa g ambik dayah, waa dok luar ni,, wuu. oke.. tapi, persoalannya, BILA BAS NAK STOP??? haaaaaaaa.. kejap tu, nampak signboard, PAKA. owh my! betapa leganya hati bila tahu masih berada di dalam terengganu! and dalam hati tak yah cakap ah, habes selawat baca! and, benarlah janji allah kan, selawat banyak2 allah permudahkan segala urusan kite.. and,, bas pon stop la.. ak dgn rakusnya ambik beg, tapi, bas dh gerak balik!! owh man, PAK CIK!!!!!!!!! SAYA NAK TURUN,, JAP2! nak turun tu, pak cik tu tengok list tiket, "awk nak trun katne?" " errr,, sini2,, tukar tempat =) , tq ea pak cik =) " hah. kan dah menipu tu! cover malu eyh! haha.. then, tggu la kawan ak, masuk kedai buku jap, pakcik yang jaga tu pon tanya, baru balik keje ke? eh,, tak ah,, saye study lagi.. owh.. sekolah mna? uitm.. oo.. jauhnya, uitm mai sini?? hehe.. takde ah. baru balik kampung.. tup2, dy dapat hidu kjadian yang berlaku.. dakpe la, kalo kawang xleh ambik, saye anta la. umoh saye dungun, hehe.. takpo2,, kawan saye ambik .. pulak~ hehe.. hmm.. see. mudah je urusannya.. yang penting, sabo, hehe.. penat la kot!

and,
hadoi~ pemalas betol lorh! ape la.. bile la nak study nih???????? urghh!!!!!!!! menci la~~ *ttbe jadik gedik* bila la nak jadiik siyes ni?? kaba2 la dayah weyh~~ hmm.. oo ya! semalam dah dapat my pisau2.. chef knife, paring knife, turning knife and peeler! alaaa.. nape bagi peeler gtu?? nak yg bntuk cam pisau tu!! and tggu uniform and kasut! mntak2 sampai sebelum midsem, bolehla ejas seluar dy yg besar gedabak tu! tak nak eh jadik badut dalam kitchen! silap2 hari buklah terlondeh seluar tu! hehe.. saiz s pon punye la besau! huhu~ and~ mggu ni stat kelas malam, i mean, tambahannya untuk malam ni lah.. huhu~ oke gak.. drpd tdo malam, bek ada kelas, petang study *ye la tu~*

so then, ape lagi ye?? entahla, maka dgn itu, niat di hatinya nak balik bilik dh la.. entah pape dh dok mengarut ni! baju tak basoh lagi, lapau! study food hygiene ke, ade gak la faedahnya kan.. hehe,,

oke, gotta go, enjoy ur day ^^

hiba

rasa seperti tidak mampu ditahan lagi air mata hari ini..  mengalir deras,  walau ditahan terlepas jua jatuh lembut ke pipi.. y...