Thursday, May 23, 2013

nasib baik atau untunglaaaaaaaaaaa atau?

bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum.wbt

salam hari jumaat, selamat hari wesak :)

saya beri anda situasi :

SITUASI 1 :
nak balik kampung, bas Maraliner, a.k.a bas yang biasanya on time. di tiket tulis pukul 2petang. nak dibuatnya cerita kena pulak cirit birit pada hari kejadian. terlambat. sampai lambat. rasa 90% yakin dah haa bas dah gerak. on time kan.. pastu, kuatkan semangat kentalkan kepercayaan yang bas tak gerak lagi.. bila sampai stesen bas,, jeng jeng jeng.. rupa-rupanya mmg bas tak sgerak lagi. tetibe tayar  bas meletup and baru siap baiki.

maka biasanya kita akan cakap begini : fuhh NASIB BAIK laa tayar bas bocor tadi. kalo tak melepas~

SITUASI 2 :
anda baru lepas makan. kata awal tadi nak belanja kawan. dah warning dah kawan jgn bawak purse. tetibe lepas habes makan tu baru sedar yang tertinggal purse kat bilik ! dalam keadaan kelam kabut tetibe datang pula secret admire yang offer tolong bayarkan. terima sajalah dah kite pon tak bawak purse.

maka akan berkatalah kawan anda : UNTUNGLAA ada SA~

okay. sebelum kita teruskan saya ingatkan situasi ini adalah khayalan semata-mata.

baik.

nasib baik, untunglaa?

apa kata kalau bermula hari ini kita tukar,

untuk situasi 1 : tukar : ALHAMDULILLAH, bas tak gerak lagi..

bagi situasi 2 : tukar : ALHAMDULILLAH, ada orang sudi tolong..

:)

simple right :)

dapat pahala ;)


selamat mencuba, jom sama-sama cuba :D

______________________________________________________

nota kaki : perkataan tukar tiada kaitan dengan hal politik. sekian

cc : abe awi & k.na atas idea :)

Tuesday, May 21, 2013

abah kata

abah pernah kata dan sampai hari ni aku ingat lagi

masa tu hari konvo kakak sulung aku
tetibe seorang graduan pass by
pegang banyak hadiah
bunga
anugerah

abah kata :
kalau betul nok blaja gtu la kak..
bia nati konvo bulih naik pentas
ambik hadioh

ye.

kata-kata dan peringatan tu aku semat

dan abah, inshaallah harapan abah tu ore buat..
sikit lagi, :)
nati kalu xdop gapo-gapo grad pahni dapat naik pentas jugok :)

*aamiinn~

jangan tanya kenapa

assalamualaikum wbt :)

dan mereka bertanya. kenapa dan kenapa.
kenapa kawan kau lari.
kenapa kau selalu di benci

no. stop asking others

seat calmly and ask YOURSELF.

apa salah kau dah buat. mcm mana perangai kau.
teguran-teguran orang kau terima ke tak?

kalau kau terima, dengan hati terbuka ke dgn perasaan sakit hati kepada yang telah tegur kau

how?

dan bagaimanakau membalas?

eh, orang tegur untuk kebaikan kau jugak.
nak terima taknak terima lantak kau la
aku dah bagitau
kau dengar bagus

kau taknak dengar sampai bila la kau hidup di benci beb

aku tak nafikan kau baik

tapi,
perangai kau tu yang buat aku menyampah
pengotor
menunjuk
suka jeles
panas baran
cakap banyak
tak reti buat keputusan
tak rasional
suka ambik kesempatan
xleh orang lebih dari kau

sorry to say
tapi kalo aku tak bagitau kau xtau kan?
kesian kau

aku harap kau dapat berubah

untuk pengetahuan kau, ramai orang tak suka kau.

(takpe nanti aku bagitau kau semua bnda ni kay )

aku dan mereka

betul. sekali lagi aku bersetuju jangan menilai seseorang itu berdasarkan luaran dia sahaja
satu lagi perkongsian yang buat aku rasa agak menyesal sekarang.

tapi takpe la. masa dah lepas..
sekarang ni move on. kena bukak mata dah..
cari pengalaman banyak-banyak.

now ikhlaskan hati.
tenangkan diri

aduhai.. susahnya nak buat keputusan..
mcm mana heyyy..



bila difikirkan balik, bia la aku dengan hidup aku
biarkan aku berenang dalam kesusahan ni dulu sekarang
biarkan aku cari penyelesaian kepada semua masalah
buat masa sekarang
biar aku hidup dalam kesempitan dan kesusahan, sekarang
biarkan aku lap air mata aku sendiri sekarang

biar aku kenal erti kehidupan keseluruhannya sekarang
keseluruhan

maksudnya semua
daripada perkara yang kecil ertinya sehinggalah ke sebesar-besar perkara

sehingga suatu hari nannti
bila segala impian aku tercapai
maka tiadalah perasaan jengkel kepada mereka yang tidak berkemampuan
kepada mereka yang susah
agar penuh empati dalam diri..

'ala kulli haal,
aku bersyukur dengan hidup aku setakat ini

Monday, May 20, 2013

perSAMAan

okay lepas habis stalk
macam biasa
kerja biasa
biasanya seminggu sekali akan men-stalk beliau
haha
upss.

banyak bnda yang sama
i see

dari segi apa?
perjalanan hidup
impian sendiri
harapan keluarga
dan
sandaran yang diberikan
respon dan layanan teman-teman
anggapan dan tanggapan org terhadap diri

banyak.

yet, still have different, of course
the biggest one is :
**N**R
hahaha rahsiaa. dan beberapa yang lain

yang peliknya susah benar nak nampak
padahal most of the time berlegar sekitar kawasan sama saja

entahla saya.


okaylah
see you :)

jadi KAYA

hurmm.. tengok page kasut. tutup. tgk page baju. tutup. tengok page hennpon. tutup.

mesti best kan kalo tgk je beli tengok je beli.

hehe.

jauh noo angan-angan. give me five siket kat pipi kasi sedor.

okay okay.
tak harap banyak pn for the time being.
cuma alangkah bestnya kalo dapat sebijik laptop baru.
kesian kak na pinjam dia punye lama-lama. hehe

best lagi kalo dapat samsung ke sebijik.
pastu dapat beli baju baru
kasut baru.

ehh,
banyak pulak.

*pegang syiling sepuloh sen masuk tabung*

semoga satu hari nanti boleh jadi kaya,
kalau dulu aku yang terima zakat semoga satu hari nanti aku yang bagi zakat

okay cerita pasal kaya
kalau betul-betul kaya
the first thing aku nak buat ialah
hanto umi abah g mekah buat haji,

buat trip umrah ziarah satu femly pon best jugak. HAHA. tapi femly ramai mcm susah siket kan..
so,kita start dgn abah umi dulu lah :D

hmm? owhh.
tak, ni kite citer pasal kaya betul. betul-betul kaya..
sbb kalau dah kerja nanti segala urusan keperluan asas umi abah tu inshaallah boleh di-support
adik-adik dah abah tak payah tanggung-kalau mereka masih belajar la kan
boleh ea abang(mintak izin suami, ehh, :p )

bestnya.
aku selalu angan-angan jadik kaya.
bukan la aku ni miskin sangta sekarang.
tapi, aku tak kaya.
makan pakai cukup tu pon cukup.
kan.

cuma, harap satu hari nanti boleh jadik kaya.
boleh keluar zakat
senang nak tolong orang, adik beradik sedara mara..
tolong sesiapa saja..

:)

ya allah bestnyaaa..
doakan aku jadi kaya dan bersyukur ye :)

aamiinn!

Saturday, May 18, 2013

cerita lagii

hurmm hari ni mood baik siket. nak cerita banyak-banyak.

staff hari ni ramai, sbb tgh heavy duty kan skang ni, bilik full so, ssh la kalo staff siket.

pagi tadi, aku dok khusyuk giler hadap pc tgh check room status.
bace ape ntah.
pastu tetibe rasa macam nak angkat muka,
masa tu, aku tengok ada sorang ni, laju je angkat kot dia tutup muka jalan hala ke kaunter

aku macam, 
ehh, sape?
blur-blur gtu,

dalam hati mcm peliknya dia ni, apesal nak tutup,



ke ade orang nak buat seprais dgn aku?



sape yea?

belum sempat aku habes fikir, dia dah sampai dan turunkan kot dari hadang muka dia..

dan sekali lagi cer teka reaksi aku?


??

????????????????

??????????????????























































lambattt.. haha

ni haa reaksi aku :


haha, terus gelak.. korang tahu sape?

Timbalan Rektor HEP UiTM Terengganu
adohai sir Jaie.. 


haha.. siyesly lucu. adoohaiii..
ingatkan sapee la tadi :P


ades.

satu kisah

uols assalamualaikum. meh sini aku nak citer

hurmm..keje kan skang ni.. beberapa hari lepas ada la sorang staff baru masuk. part time jugak. gegel.
dari cara dia tu aku expect dia sebaya aku je, i mean tgh blaja ke, lepasan spm ke...
aku buat dekk je la..
lagipun, dia mcam biasa-biasa j
xde la nampak matured keterlaluan..
atau nampak macam org dah dewasa.
keje pon biasa-biasa je.
nampak kalut and taktahu-biasa laa mula-mula keje kan
and even sampai sekarang pon dia masih nampak takut-takut.
heee

hari yang sama,
iaitu hari pertama dia, aku pergi makan sama-sama dengan dia
ade la staff department lain yang tanya, umur berapa
dia kata 23 tahun
i'm like, ouhh. ouchh, lagi tua daripada aku rupanya,
hehe

dan aku dikejutkan hari ni..
bila aku tgh online fesbuk kat tempat keje (nampak tak main-main?? )
pastu ada la satu gambar pasal ibu mengandung and ada sekor kucing dok dengar dekat perut ibu tu.
pastu tau ape dia kata?
"masa orang ngandung tu kucing buat gni jugak, mcm dia tahu2 je

reaksi aku ?


dalam hati je la, takdenya aku buat muka gtu depan dia. haha.
pastu baru aku ingat, dia ni la yang dah kawen..
and sape sangka dia sedang mengandung O.o ?
oh myyy!
aku tanya, sbb perut dia nampak kempis, aku ingta dia dah beranak :p
tanya laa, bila kawen?
dia kata bulan 3 hari tu,
nah,
pastu, dia kata, skang nagdung dua bulan.
haha
bunting pelamin katanya
alhamdulillah rezeki dia.
hehe

tapi siyesly aku tak sangka da dah kawen
ramai jugak yang sangka dia single lagi
pastu kan pastu kan
aku ternampak dia punye henfon,
naik msg :
syg
pastu dia reply,
ye darlim
wah!
mesti hubby dia kan?
hahakkk

:)

hehe. takde pasal dia kena umpat dalam blog aku.
haha
sorry :)

saya doakan rumahtangga awak kekal sampai akhir hayat :)




Thursday, May 16, 2013

rakus, eh?

bismillahirrahmanirrahim~

manusia yang rakus?
hmm.
yeah. ramai. menghukum tanpa usul priksa.

dengarkan penjelasan.
fikir dan nilai ikut minda yang waras.

:)

tak rugi pun~

Monday, May 13, 2013

well, err

hai, assalamualaikum :)

peeps,
people :)

how to say this?

takde ape saje nak share berbobelan seketika kadang-kadang di blog terchenta ni kan..

aku menulis di sini sekadar saja-saja meluahkan rasa,
berkongsi pandangan..
meluahkann apa yang aku rasa
menyatakan pendapat

yeah, berkomunikasi dengan anda dan menyampaikan apa yang aku tahu

baik lah.

dan aku juga suka untuk membaca tulisan-tulisan orang lain.

aku kagum dengan mereka.
okay

di sana ada Encik H dan juga Encik A.

yang mana aku sangat gemar membaca tulisan mereka. walaupun mereka takde blog, kadang-kadang hanya melalui fesbuk sahaja. bagi Encik A dia mmg fesbuk sahaja, tapi aku taktau la kot-kot dia ada blog. manakala bagi Encik H pula, dia ada blog but not hak milik persendirian laa.
sekali imbas mmg boleh kenal tulisan dia. hehe.

kenapa aku suka pandangan mereka?
sbb padat dengan fakta.
ayat yang kemas dan sukar dipersoalkan kebenarannya.
suka memetik kata-kata pendeta.
jika ada perbandingan, perbandingan yang sangat mantap.

aku hairan mana mereka cari dan geledah bahan bacaan.
how do they get time to read.
is it online or mmg baca buku?

takpe, someday somehow aku akan cari golek gali mana mereka kumpul ilmu :D
haha

dua-dua berperawatakan yang sangat berbeza.
identiti yang berbeza
ideologi politik yang jauh berbeza
cara mengelar individu dengan cara yang berbeza
tapi masih keduanya kata-kata yang pedas,
cuma bezanya seorang pedas bertapis dan seorang lagi pedas mengeji. keji.



namun,
aku hormat pandangan mereka berdua.

well,

apa yang aku harapkan,

one day nanti aku mampu tandingi pengetahuan dan penulisan mereka

inshaallah :)

Friday, May 10, 2013

perNIKAHan

amboi gedik noo blogpost dah nak menikah ke?
haha
assalamualaikum wbt.

gedik tak gedik jangan nilai dulu, jom baca dulu :)

saya bukan mahu bercakap tentang lelaki idaman saya yang bagaimana, meng-describe-kan mr.pefect saya yang saya sedar tiada orang yang sempurna cukupla sekadar seorang yang beriman punye pengetahuan tak banyak pun takpe cukup yang basic-basic tentang agama pun takpe, seorang yang berguna kepada agama bangsa dan negara yang tahu dan faham serta MAMPU MELAKSANAKAN tanggungjawab dan tugas sebenar seorang suami. dan extra point bagi yang hensem. HAHA. okay so sape yang rasa ada ciri-ciri di atas boleh isi borang :)

eh jap, tadi kata taknak cakap ni dah tercakap pulak :P

okay okay thats not the point.

dua perkara. sebelum dan selepas pernikahan. saya rangkumkanlah keduanya.

1. sepatutnya seorang isteri dan juga suami perlu melengkapkan diri masing-masing.
dua-dua belah pihak kena mula merajinkan diri buat kerja rumah. si bakal isteri kena tahu how to cook, macam mana nak mengemas rumah macam mana nak menguruskan rumah tangga. dan si bakal suami juga perlu tahu, sikit-sikit pon takpe, asal boleh bantu ringan beban si bakal isteri pon jadi la. yang penting bakal suami kena tahu, dari awal lagi yang kerja mcm tu nampak je simple tapi agak memenatkan sebenarnya. kenapa? supaya dia dapat appreciate wife dia nanti yang rajin buat kerja rumah :D

2. cukupkan pengetahuan tentang ilmu agama. tugas seorang bapa mendidik anak perempuannya kini telah bertukar tangan kepada suaminya pula. dua2 belah pihak kena faham dan lengkapkan diri masing-masing. suami kena mula dulu, dan suami yang kena lagi teguh pengetahuan agamanya sebab ape? jika ada salah isterinya maka suaminya perlulah  menegur, jika tidak, hhaaa tanggung dosa sama-sama. part ni,walaupun dengar sama-sama, tu takde la sweet mane. dosa beb. yang lagi sweet tu bila si suami mampu menegur isterinya dgn penuh hemah dan hikmah. dan cantik pula bila si isteri mampu berubah. :) . tapi, isteri pun kena faham juga ilmu agama. sebab? nanti dapat anak senang nak ajar dan kenalkan anak dgn Islam. isteri biasanya lebih banyak habiskan masa dengan anak rite? okay tak perlu hurai panjang-panjang nanti korang malas baca (sangka buruk kat orang padahal aku yang malas nak taip)

3. keutamaan.baik. yang ni kena betul-betul faham dan bersedia emosi daripada awal. keutamaan isteri itu pastinya kepada suami. wajib taat selagi tidak melanggar perintah agama. dan keutamaan si suami pula terhadap kebajikan dan menanggung isterinya. namun rata-rata kes hari ini, ramai pula si suami yang mengikt perintah dan arahan si isteri sedangkan mereka tahu bahawa ada beberapa keadaan yang tidak sepatutnya berlaku. saya bawakan anda contoh. apabila ibu si suami meminta tolong beliau dan pada masa yang sama si isteri lebih mahukan suaminya bersama-sama dia dan malanglah jika si suami lebih menurutkan isterinya. sedangkan ibu nya perlu di utamakan. namum apabila dikatakan ibunya perlu lebih di utamakan tidak bermakna si isteri perlu diabaikan. baiklah. kebajikan makan dan pakai suami isteri perlu diberi oleh si suami, tugas si isteri hanya menyediakan. begini, suami beli lauk dan bawa pulang. isteri yang kena masak. makan sama-sama. sweet jugak kalau suami isteri boleh sama-sama masak. suami xtolong pon xpe, teman je kat dapur. sweet jugak. eh.

seperti yang saya sudah nyatakan tadi, tugas dan tanggungjawab ayah sudah lepas terhadap anak gadisnya dan jatuh kepada suami. elok, dan sepatutnya jika duduk berasingan dgn ibu bapa. baru boleh belajar hidup berdikari. jika mahu tggl bersama ibu bapa, lebih baik tggl di rumah si suami, kerana tugas si suami terhadap ibu bapanya masih belum lepas sehingga mereka meninggal manakala ketaatan isteri pada ibu bapa sudah menjadi hal yang kedua selepas suami sebaik sahaja akad. sebab itu saya berpendapat begitu. jika salah betulkan. dan segala keperluan rumah lebih elok la disediakan oleh suami, bukan isteri apatah lagi mertua,



baik.
mengapa saya berkata begitu.
pertama kita tahu dan pasti, zaman sekarang apabila menikah pastinya si suami isteri sudah bekerja dan sudah bergraduasi. dan semakin tua umur anak mestila mak ayah lagi tua. kan? agama menuntut, jagalah kebajikan ibu dan ayah kamu. berbakti selagi mampu. maka, automatiklah jika masih duduk sebumbung dgn ibu dan ayah, perlulah kita yang menyediakan segala keperluan mereka. berapa umur kita? 23? 24? 25? 28? ke 30?? maka selama itu mak ayah kita dah menyediakan keperluan kita. takkanlaaa sampai mati kita nak makan dari hasil mak ayah kita. taknak ke bagi mak ayah kita merasa pulak hasil dari kita?

ini lebih kepada penghargaan dan niat membalas budi serta berbakti kepada ibu bapa :)

ape lagi ye?

owh, saya suka utk memetik kata-kata dan lontaran idea milik sdra Hilal Asyraf dalam bukunya sebelum aku bernikah, cinta itu yang membawa kita ke syurga. apa-apa yang membawa ke neraka bukan cinta.

saya tinggalkan anda dgn pandangan tersebut untuk anda renungkan dan audit diri :)

ma'assalamah :)

Thursday, May 09, 2013

elemen KEJAYAAN

bismillahirrahmanirrahim.

baiklah. pergilah ke mana-mana kem motivasi pon, bayarla berapa ratus ribu pun, penceramah tu jugak yang kaya sorang-sorang, kau tak dapat ape kalau masih di takuk yang sama dan tak mahu berubah.

ohh kasar ye.
okay kita senyum dulu..

:)

baiklah. kawan-kawan adik-adik dato' seri toh puan seri yang budiman :)

selalu kita dengar dan lali agaknya telinga kita untuk mendengar,
 mahu berjaya jawabnya usaha.

ye,
saya setuju dan saya juga pernah termakan kata-kata ini dahulu.
bulat-bulat.

namun nasib baik saya tersedar.

ek ehh, macam ada benda tertinggal !


ohh ! ramai yang lupe, 

lupa apa?

1. ELEMEN USAHA
usaha ni boleh jadi macam-macam. baik. kalau dalam konteks kita nak cemerlang dalam pelajaran, terbahagi la kepada beberapa bentuk usaha.
 i- usaha belajar sampai faham
ii- bagaimana kita menghormati sebuah majlis ilmu/ kelas
iii- bagaimana kita menghormati guru/pensyarah
iv-bagaimana pula kita menjaga hubungan dgn Allah di saat kita tekun belajar?
v- bagaimana hubungan dgn manusia lain, terjaga atau terabai?
vi- bagaimana kita menjaga amanah-amanah kita yang lain? selarikah? atau ada yang terlebih?
ye, semua ini kita perlu usahakan. usahakan buat dengan baik.

2. ELEMEN TEKUN
tekun ni yang susah nak buat. tekun dan istiqamah. istiqamah tu maknanya berterusan. bukan hangat-hangat tahi ayam .

3. ELEMEN MUHASABAH & REFLEKSI
audit performance diri sendiri. tak perlu banding-bandingkan dengan orang lain. bandingkan dgn kita sendiri.cuma adillah dan jujurlah kepada diiri sendiri. hadis pernah menyebut : orang yang beruntung itu ialah orang yang hari ini lebih baik dari semalam. :)

4. ELEMEN EDIT
lepas audit, baiki mana yang salah. cari jalan. sekali lagi elemen usaha diperlukan untuk membantu sub-topik ini untuk berjalan

5. ELEMEN TAWAKKAL
okay ni last step yang ramai lupa dan salah teknik. tawakkal itu namanya sesudah usaha keras. sehabis daya. baru boleh tawakkal. contoh, kalo final, tawakal itu bukan 10 minit sebelum final, tetapi sejurus selepas penawas kutip paper kita. nah, itu baru tawakkal
maka apa pula elemen tawakkal ?
i-jaga diri dari melakukan perkara dosa
ii- teruskan berdoa, pohon kepada Tuhan kita

6. ELEMEN REDHA DAN POSITIF
baik. last but not LEAST. kita kena tahu dan faham. setelah kita jalani semua elemen tadi tu, kalau kita tidak mendapat apa yang kita inginkan, ingat itu dari Allah. terima dgn lapang dada dan terbuka. bersyukur. ada hikmah, percayalah. selalulah bersangka baik dgnNya. satu bnda yang ramai gagal untuk faham : Allah tidak lihat pada hasil, Dia lihat pada usaha kita.

kalau tekun dan betul caranya, walaupun kita gagal, kita tahu yang kita sudah BERJAYA pada hakikatnya :)

so, be positive.

and ah,

urmm,
okay ni semua elemen aku buat.
haha. cita-cita nak  jadik motivator katenye,
puii

okay okay.


till then ddaaaa :D

Wednesday, May 08, 2013

resultresultohmyyy

bismillahirrahmanirrahim~

okay okay.
setelah tak boleh tidur semalam, sejam je jaga sejam je jaga, akhirnya dapat juga keputusannya :D

alhamdulillah

alhamdulillah

alhamdulillah



:D

keep saying and praising ALLAH SWT kerana memperkenankan doa aku :D

alhamdulillah

hampir mencapai target

0.05 je lagi utk capai 4flat (target dari part 1)

so, tahniah dayah

dan terima kasih kepada semua, atas sokongan padu, atas doa dan atas segala-galanya :D

thanks. semoga allah membalas jasa kalian dgn kebaikan yang lebih jitu :)

Monday, May 06, 2013

khas

#masih mode politik#
bismillahirrahmanirrahim..

baiklah.

pertama sekali

kepada pihak yang menang..

1. kemenangan ini boleh membawa beberapa perkara : berkemungkinan boleh menjadi petunjuk bahawa kita benar. boleh juga menjadi satu ujian, ALLAH beri kemenangan berpanjangan rupanya sebagai ujian. kita tidak tahu. boleh juga menjadi perkara ini satu kesempatan untuk kita benar-benar lunaskan janji yang kita taburi, dengan lebih telus, kesempatan untuk memperbaiki mana-mana jua bahagian yang selama ini masih rapuh.

2. pangkat ini datang bersama-sama amanah. apabila seseorang itu menggalas amanah maka satu kakinya di syurga dan satu kakinya di neraka. jika benar langkahnya maka masuklah dia ke dalam syurga namun jika ada cacat celanya, maka masuklah dia ke dalam neraka. hayati dan rasai ikrar sumpah dan segala janji sampai menusuk ke dalam hati. ingat, apa balasannya kalau kita mungkir janji atau melanggar sumpah.

3. berdirinya kita kerana diangkat oleh rakyat. maka, kepetingan rakyat ialah keutamaan. kehendak mereka selagi boleh dipenuhi hendaklah dipenuhi.

4. islam tetap perkara utama. walau apa jua keadaan, pertahankanlah hak-hak islam, kembangkanlah islam. gunakanlah apa jua cara untuk menegakkan islam di muka bumi ini.

5. contoh teladan. segala perbuatan, percakapan dan semua tindak tanduk kita seharusnya menjadi contoh terbaik kepada seluruh yang berada di bawah pimpinan kita. pamerkan contoh yang terbaik bermula dengan diri kita seterusnya ajaklah mereka yang terdekat untuk sama-sama menjadi contoh yang baik

6. tiada gunanya berdiri di atas kemarahan orang lain. ada masanya kita hanya perlu berdiam diri dan biarkan tindakan kita yang menunjukkan kita berada di pihak yang benar. mereka menilai, jangan menipu. buatlah seikhlas hati, walau orang tidak memandang ingatlah Tuhan sentiasa ada memandang perlakuan dan perbuatan kita.


kepada yang kalah,

1. kekalahan juga membawa seribu erti. mungkin ini masanya kita belajar daripada yang menang, lihat di mana kekurangannya agar jika suatu hari nanti ita pula yang menang, kita tidak akan mengulangi kesilapan yang sama

2. kekalahan ialah kemenangan yang di tangguh.

3. ingat dan percayalah segala yang berlaku itu dengan izin ALLAH. walau sekecil mana pun perkara yang berlaku semuanya dengan izin ALLAH. dan aturanNya tidak pernah silap walau sekali. maka terimalah dengan hati terbuka.

4. mungkin kekalahan ini bersifat teguran. ALLAH ingin menegur, mungkin masih ada di mana-mana nya niat kita salah. maka perbetulkan. kalau benar kamu di pihak yang benar maka suatu hari nanti kebenaran itu akan muncul juga.

5. masa untuk perbaiki diri. betulkan pergerakan kita secara sihat. jauhkan hati daripada prasangka. jika benar sekalipun pihak lain tidak betul, tidak bermakna kita boleh mencaci. pamerkan akhlak yang baik. susun sistem dan strategi yang kemas. tidak rugi mereka yang bersabar.



untuk kedua-duanya...

1. di akhir zaman ini situasi yang pelik. kerana semua berlumba-lumba untuk mendapatkan pangkat. sedangkan pada zaman sahabiyyah dahulu kala, menangis mereka jika terkenangkan amanah berat yang perlu di galas.
setiap kamu adalah pemimpin dan setiap kamu akan dipertanggungjawabkan atas pimpinanmu.

2. bersainglah secara sihat. penyokong sokonglah mana-mana belah yang anda suka. tapi ingat, Islam itu bersaudara, dgn sesama Islam dan juga dengan mereka yang bukan Islam. usah kerana berlainan fahaman, kita hancurkan persaudaraan ini..

3. bersatu teguh bercerai roboh. alangkah indahnya jika semua mampu duduk semeja bergabung idea dan tenaga dalam membangunkan agama bangsa dan negara.

4, syukuri nikmat keamanan.

itu sahaja. sebarang penambahan secara aman dialu-alukan~

#just my minority thought. alangkah baiknya jika post ini benar sampai kepada yang ingin di tuju :)

salam hormat.

ASSALAMUALAIKUM~

Saturday, May 04, 2013

5May?

ehem.. okay.
sebagai rakyat Malaysia yang bertanggungjawab dan punye hati yang normal maka bohongla jika aku kata takde debaran dalam dada ni untuk menghadapi hari ini.



apa akan berlaku kepada nasib negara?
apa nasib anak bangsa?

bagaimana agaknya?

selama mana lagi kemerdekaan dan keamanan setakat ini bakal terpelihara?

frankly speaking,
aku tak kisah laa sape menang sape kalah
yang penting, negara aku selamat.

selamat daripada peperangan
selamat daripada azab Tuhan
selamat daripada apa-apa serangan

selamat segalanya

selamat dunia akhirat

and last but not least,

semoga Allah mengampunkann semua dosa hambaNya di atas
kata-kata kesat
tuduhan melulu
fitnah
kebohongan
kebencian
dan semua yang berkaitan
yang banyak sangat berlaku sepanjang tempoh berkempen ini

as is said,
pengetahuan manusia itu terbatas
semoga ALLAH mengangkat yang selayaknya sahaja untuk menjadi pemimpin..
mengangkat mereka yang benar ikhlas
mengangkat mereka yang bukan sekadar menabur propaganda
mereka yang mampu mentadbir urus negara
mengangkat mereka yang sepatutnya
mereka yang lebih baik
..... yang selayaknya

ya ALLAH, selamatkan bumi Malaysia dari kemurkaanMu,
kekalkan kesejahteraan dan keamanan kami
semoga rahmatMu sentiasa memayungi negera bertuah ini..
ya ALLAH,
ini negaraku,
tempat aku dilahirkan dan mula mengenalMu
jagalah peliharalah ia..

aamiin~

waiting waiting

letih aku tunggu kau.
susah jugak ea?



agak-agak bila penungguan ni berakhir, seperti yang diharapkan atauu.......
*sambil lari angkat gown = drama*

____________

nota kaki : saje je guna istilah penungguan, biar bunyi seram siket :P

Thursday, May 02, 2013

kebetulan

FYI, dunia ni terlalu banyak benda yang berlaku secara kebetulan.

haduiii. adess.

bila dalam satu hari kita rasa gembira pastu post kat fesbuk, i'm hepi todayy yeahh
ke tweet kat twitter hap hap happyday.
update blog tq for making my day ke,
..................
cuba jangan perasan dulu boleh?



excuse me,
aku hepi sbb perkara lain derr.

ponat ehh.

dah bnda aku tggu-tggu byk hari,
punye cari idea berminggu-minggu then it works!
it works!
helo sape tak hepi,
tambah pulak gaji nak masuk

pastu sng2 kau nak perasan aku hepi sbb kau.
paling best lagi rancak kau kacau aku.

aduhai.

mmg seronok hidup aku mcm ni.

okay.
taknak layan dah.
aku dah explain kan hari tu?
taknak paham tu masalah kau, bukan aku.

haha *sarcastic laugh*

daaa~

kebaikan dan... HARI?

assalamualaikum wbt..

ke hadapan semua pembaca blog ini, eh, ehem.. how to start *garu kepala*

ce teka hari ni hari ape?
okay bagi mereka-mereka yang bekerja atau belajar atau seorang yang allert dan tidak pernah lalai pasti ingat  hari ini ialah hari Jumaat.
namun tidak dapat ditepis pula kepada mereka yang dalam mood bercuti pasti terpaksa membelek kalendar ataupun meng-klik sisi hujung bawah komputer untuk memastikan bahawa hari ini adalah hari Jumaat.

haha.

okay. bukan tajuk itu yang kita nak ber-kecek bersama-sama,

sama ada anda perasan atau buat-buat tak perasan,
atau perkara ini sudah menjadi ikutan anda,
dan mnjadi trend saya juga, pasni aku post la kat fesbuk caption2 letak juge nama :JUMAAT
hari jumaat je semua orang post baik-baik.
baik di fesbuk, twitter, entry post blog.

err..

baik.
tak salah.. tak salah untuk post benda yang baik dan tulis : salam Jumaat..
atau tulis : salam Sayyidul Ayyam..
atau tulis : jumaat everybodyy *yeahh yang ni dgr rock sikit :P
atau tulis pape lah kan yang nak menggambarkan anda nak kate : hey korang, hari ni hari jumaat so behave.
err
*kening terangkat siket*

saya faham, mungkin juga hal ini seolah-olah menjadi trend sebab hari Jumaat macam free giler, kan? even negeri-negeri yang tak bercuti, masa waktu solat Jumaat tu konfem lah operation akan dihentikan seketika. so, eveybody pun akan free masa tu rite?

so, mungkin juga faktor ini yang mendorong anda anda dan anda serta kita semua untuk terdorong menge-post bnda-benda yang baik, kemudian # hari jumaat sebagai makna : 'HOI, aku rileks siket harini :D' ataupun sebagai makna : " WEYHH, besok sabtu, weekend",

atau juga sebagai makna " hey heyy kalut laa, kitorang kelantan terengganu dan sebagainya dah weekend kott hari ni :D "

nah biarkan gambar pakcik ni berbicara sebentar. krikk krikk krikk krikkk~




ape-ape lah.

cuma apa yang saya risau?

saya risau andai anda salah faham bahawa hari Jumaat sahaja kita kena buat baik.

NO.
seeeeetiap hari kita kena buat baik.
bukan hari Jumaat saja kita kena bercakap baik-baik..
selama mana kita bergelar muslim dan ingin menjadi mukmin,
jangan tggu hari Jumaat baru nak post atau lakukan kerja-kerja bnda-bnda baik, bnda-benda nasihat, peringatan :)


but then it is good anyway.
mungkin kita boleh start merancang..
kita mulakan dengan Jumaat hari ini untuk semaikan azam dan cita-cita, sabtu ahad isnin selasa rabu khamis datang pun kita akan terusss menerus berbuat kebaikan dan berkata perkara-perkara yang baik sehingga tiba Jumaat yang seterusnya  :)

in-shaa-ALLAH~

Wednesday, May 01, 2013

hiba

rasa seperti tidak mampu ditahan lagi air mata hari ini..  mengalir deras,  walau ditahan terlepas jua jatuh lembut ke pipi.. y...