Posts

Showing posts from May, 2013

nasib baik atau untunglaaaaaaaaaaa atau?

bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum.wbt

salam hari jumaat, selamat hari wesak :)

saya beri anda situasi :

SITUASI 1 :
nak balik kampung, bas Maraliner, a.k.a bas yang biasanya on time. di tiket tulis pukul 2petang. nak dibuatnya cerita kena pulak cirit birit pada hari kejadian. terlambat. sampai lambat. rasa 90% yakin dah haa bas dah gerak. on time kan.. pastu, kuatkan semangat kentalkan kepercayaan yang bas tak gerak lagi.. bila sampai stesen bas,, jeng jeng jeng.. rupa-rupanya mmg bas tak sgerak lagi. tetibe tayar  bas meletup and baru siap baiki.

maka biasanya kita akan cakap begini : fuhh NASIB BAIK laa tayar bas bocor tadi. kalo tak melepas~

SITUASI 2 :
anda baru lepas makan. kata awal tadi nak belanja kawan. dah warning dah kawan jgn bawak purse. tetibe lepas habes makan tu baru sedar yang tertinggal purse kat bilik ! dalam keadaan kelam kabut tetibe datang pula secret admire yang offer tolong bayarkan. terima sajalah dah kite pon tak bawak purse.

maka akan berkatalah kawan…

abah kata

abah pernah kata dan sampai hari ni aku ingat lagi

masa tu hari konvo kakak sulung aku
tetibe seorang graduan pass by
pegang banyak hadiah
bunga
anugerah

abah kata :
kalau betul nok blaja gtu la kak..
bia nati konvo bulih naik pentas
ambik hadioh

ye.

kata-kata dan peringatan tu aku semat

dan abah, inshaallah harapan abah tu ore buat..
sikit lagi, :)
nati kalu xdop gapo-gapo grad pahni dapat naik pentas jugok :)

*aamiinn~

jangan tanya kenapa

assalamualaikum wbt :)

dan mereka bertanya. kenapa dan kenapa.
kenapa kawan kau lari.
kenapa kau selalu di benci

no. stop asking others

seat calmly and ask YOURSELF.

apa salah kau dah buat. mcm mana perangai kau.
teguran-teguran orang kau terima ke tak?

kalau kau terima, dengan hati terbuka ke dgn perasaan sakit hati kepada yang telah tegur kau

how?

dan bagaimanakau membalas?

eh, orang tegur untuk kebaikan kau jugak.
nak terima taknak terima lantak kau la
aku dah bagitau
kau dengar bagus

kau taknak dengar sampai bila la kau hidup di benci beb

aku tak nafikan kau baik

tapi,
perangai kau tu yang buat aku menyampah
pengotor
menunjuk
suka jeles
panas baran
cakap banyak
tak reti buat keputusan
tak rasional
suka ambik kesempatan
xleh orang lebih dari kau

sorry to say
tapi kalo aku tak bagitau kau xtau kan?
kesian kau

aku harap kau dapat berubah

untuk pengetahuan kau, ramai orang tak suka kau.

(takpe nanti aku bagitau kau semua bnda ni kay )

aku dan mereka

betul. sekali lagi aku bersetuju jangan menilai seseorang itu berdasarkan luaran dia sahaja
satu lagi perkongsian yang buat aku rasa agak menyesal sekarang.

tapi takpe la. masa dah lepas..
sekarang ni move on. kena bukak mata dah..
cari pengalaman banyak-banyak.

now ikhlaskan hati.
tenangkan diri

aduhai.. susahnya nak buat keputusan..
mcm mana heyyy..



bila difikirkan balik, bia la aku dengan hidup aku
biarkan aku berenang dalam kesusahan ni dulu sekarang
biarkan aku cari penyelesaian kepada semua masalah
buat masa sekarang
biar aku hidup dalam kesempitan dan kesusahan, sekarang
biarkan aku lap air mata aku sendiri sekarang

biar aku kenal erti kehidupan keseluruhannya sekarang
keseluruhan

maksudnya semua
daripada perkara yang kecil ertinya sehinggalah ke sebesar-besar perkara

sehingga suatu hari nannti
bila segala impian aku tercapai
maka tiadalah perasaan jengkel kepada mereka yang tidak berkemampuan
kepada mereka yang susah
agar penuh empati dalam diri..

'ala kulli haal,
aku bers…

perSAMAan

okay lepas habis stalk
macam biasa
kerja biasa
biasanya seminggu sekali akan men-stalk beliau
haha
upss.

banyak bnda yang sama
i see

dari segi apa?
perjalanan hidup
impian sendiri
harapan keluarga
dan
sandaran yang diberikan
respon dan layanan teman-teman
anggapan dan tanggapan org terhadap diri

banyak.

yet, still have different, of course
the biggest one is :
**N**R
hahaha rahsiaa. dan beberapa yang lain

yang peliknya susah benar nak nampak
padahal most of the time berlegar sekitar kawasan sama saja

entahla saya.


okaylah
see you :)

jadi KAYA

hurmm.. tengok page kasut. tutup. tgk page baju. tutup. tengok page hennpon. tutup.

mesti best kan kalo tgk je beli tengok je beli.

hehe.

jauh noo angan-angan. give me five siket kat pipi kasi sedor.

okay okay.
tak harap banyak pn for the time being.
cuma alangkah bestnya kalo dapat sebijik laptop baru.
kesian kak na pinjam dia punye lama-lama. hehe

best lagi kalo dapat samsung ke sebijik.
pastu dapat beli baju baru
kasut baru.

ehh,
banyak pulak.

*pegang syiling sepuloh sen masuk tabung*

semoga satu hari nanti boleh jadi kaya,
kalau dulu aku yang terima zakat semoga satu hari nanti aku yang bagi zakat

okay cerita pasal kaya
kalau betul-betul kaya
the first thing aku nak buat ialah
hanto umi abah g mekah buat haji,

buat trip umrah ziarah satu femly pon best jugak. HAHA. tapi femly ramai mcm susah siket kan..
so,kita start dgn abah umi dulu lah :D

hmm? owhh.
tak, ni kite citer pasal kaya betul. betul-betul kaya..
sbb kalau dah kerja nanti segala urusan keperluan asas umi abah tu inshaal…

cerita lagii

Image
hurmm hari ni mood baik siket. nak cerita banyak-banyak.
staff hari ni ramai, sbb tgh heavy duty kan skang ni, bilik full so, ssh la kalo staff siket.
pagi tadi, aku dok khusyuk giler hadap pc tgh check room status. bace ape ntah. pastu tetibe rasa macam nak angkat muka, masa tu, aku tengok ada sorang ni, laju je angkat kot dia tutup muka jalan hala ke kaunter
aku macam,  ehh, sape? blur-blur gtu,
dalam hati mcm peliknya dia ni, apesal nak tutup,


ke ade orang nak buat seprais dgn aku?


sape yea?
belum sempat aku habes fikir, dia dah sampai dan turunkan kot dari hadang muka dia..
dan sekali lagi cer teka reaksi aku?

??
????????????????
??????????????????






















































lambattt.. haha
ni haa reaksi aku :

haha, terus gelak.. korang tahu sape?
Timbalan Rektor HEP UiTM Terengganu adohai sir Jaie.. 

haha.. siyesly lucu. adoohaiii.. ingatkan sapee la tadi :P

ades.

satu kisah

Image
uols assalamualaikum. meh sini aku nak citer

hurmm..keje kan skang ni.. beberapa hari lepas ada la sorang staff baru masuk. part time jugak. gegel.
dari cara dia tu aku expect dia sebaya aku je, i mean tgh blaja ke, lepasan spm ke...
aku buat dekk je la..
lagipun, dia mcam biasa-biasa j
xde la nampak matured keterlaluan..
atau nampak macam org dah dewasa.
keje pon biasa-biasa je.
nampak kalut and taktahu-biasa laa mula-mula keje kan
and even sampai sekarang pon dia masih nampak takut-takut.
heee

hari yang sama,
iaitu hari pertama dia, aku pergi makan sama-sama dengan dia
ade la staff department lain yang tanya, umur berapa
dia kata 23 tahun
i'm like, ouhh. ouchh, lagi tua daripada aku rupanya,
hehe

dan aku dikejutkan hari ni..
bila aku tgh online fesbuk kat tempat keje (nampak tak main-main?? )
pastu ada la satu gambar pasal ibu mengandung and ada sekor kucing dok dengar dekat perut ibu tu.
pastu tau ape dia kata?
"masa orang ngandung tu kucing buat gni jugak, mcm dia tahu2 j…

rakus, eh?

bismillahirrahmanirrahim~

manusia yang rakus?
hmm.
yeah. ramai. menghukum tanpa usul priksa.

dengarkan penjelasan.
fikir dan nilai ikut minda yang waras.

:)

tak rugi pun~

well, err

Image
hai, assalamualaikum :)

peeps,
people :)

how to say this?

takde ape saje nak share berbobelan seketika kadang-kadang di blog terchenta ni kan..

aku menulis di sini sekadar saja-saja meluahkan rasa,
berkongsi pandangan..
meluahkann apa yang aku rasa
menyatakan pendapat

yeah, berkomunikasi dengan anda dan menyampaikan apa yang aku tahu

baik lah.

dan aku juga suka untuk membaca tulisan-tulisan orang lain.

aku kagum dengan mereka.
okay

di sana ada Encik H dan juga Encik A.

yang mana aku sangat gemar membaca tulisan mereka. walaupun mereka takde blog, kadang-kadang hanya melalui fesbuk sahaja. bagi Encik A dia mmg fesbuk sahaja, tapi aku taktau la kot-kot dia ada blog. manakala bagi Encik H pula, dia ada blog but not hak milik persendirian laa.
sekali imbas mmg boleh kenal tulisan dia. hehe.

kenapa aku suka pandangan mereka?
sbb padat dengan fakta.
ayat yang kemas dan sukar dipersoalkan kebenarannya.
suka memetik kata-kata pendeta.
jika ada perbandingan, perbandingan yang sangat mantap.

ak…

perNIKAHan

Image
amboi gedik noo blogpost dah nak menikah ke?
haha
assalamualaikum wbt.

gedik tak gedik jangan nilai dulu, jom baca dulu :)

saya bukan mahu bercakap tentang lelaki idaman saya yang bagaimana, meng-describe-kan mr.pefect saya yang saya sedar tiada orang yang sempurna cukupla sekadar seorang yang beriman punye pengetahuan tak banyak pun takpe cukup yang basic-basic tentang agama pun takpe, seorang yang berguna kepada agama bangsa dan negara yang tahu dan faham serta MAMPU MELAKSANAKAN tanggungjawab dan tugas sebenar seorang suami. dan extra point bagi yang hensem. HAHA. okay so sape yang rasa ada ciri-ciri di atas boleh isi borang :)

eh jap, tadi kata taknak cakap ni dah tercakap pulak :P

okay okay thats not the point.

dua perkara. sebelum dan selepas pernikahan. saya rangkumkanlah keduanya.

1. sepatutnya seorang isteri dan juga suami perlu melengkapkan diri masing-masing.
dua-dua belah pihak kena mula merajinkan diri buat kerja rumah. si bakal isteri kena tahu how to cook, macam mana na…

elemen KEJAYAAN

Image
bismillahirrahmanirrahim.

baiklah. pergilah ke mana-mana kem motivasi pon, bayarla berapa ratus ribu pun, penceramah tu jugak yang kaya sorang-sorang, kau tak dapat ape kalau masih di takuk yang sama dan tak mahu berubah.

ohh kasar ye.
okay kita senyum dulu..

:)

baiklah. kawan-kawan adik-adik dato' seri toh puan seri yang budiman :)

selalu kita dengar dan lali agaknya telinga kita untuk mendengar,
mahu berjaya jawabnya usaha.

ye,
saya setuju dan saya juga pernah termakan kata-kata ini dahulu.
bulat-bulat.

namun nasib baik saya tersedar.

ek ehh, macam ada benda tertinggal !


ohh ! ramai yang lupe, 
lupa apa?
1. ELEMEN USAHA usaha ni boleh jadi macam-macam. baik. kalau dalam konteks kita nak cemerlang dalam pelajaran, terbahagi la kepada beberapa bentuk usaha.  i- usaha belajar sampai faham ii- bagaimana kita menghormati sebuah majlis ilmu/ kelas iii- bagaimana kita menghormati guru/pensyarah iv-bagaimana pula kita menjaga hubungan dgn Allah di saat kita tekun belajar? v- bagaimana hu…

resultresultohmyyy

Image
bismillahirrahmanirrahim~

okay okay.
setelah tak boleh tidur semalam, sejam je jaga sejam je jaga, akhirnya dapat juga keputusannya :D

alhamdulillah

alhamdulillah

alhamdulillah



:D

keep saying and praising ALLAH SWT kerana memperkenankan doa aku :D

alhamdulillah

hampir mencapai target

0.05 je lagi utk capai 4flat (target dari part 1)

so, tahniah dayah

dan terima kasih kepada semua, atas sokongan padu, atas doa dan atas segala-galanya :D

thanks. semoga allah membalas jasa kalian dgn kebaikan yang lebih jitu :)

khas

Image
#masih mode politik#
bismillahirrahmanirrahim..

baiklah.

pertama sekali

kepada pihak yang menang..

1. kemenangan ini boleh membawa beberapa perkara : berkemungkinan boleh menjadi petunjuk bahawa kita benar. boleh juga menjadi satu ujian, ALLAH beri kemenangan berpanjangan rupanya sebagai ujian. kita tidak tahu. boleh juga menjadi perkara ini satu kesempatan untuk kita benar-benar lunaskan janji yang kita taburi, dengan lebih telus, kesempatan untuk memperbaiki mana-mana jua bahagian yang selama ini masih rapuh.

2. pangkat ini datang bersama-sama amanah. apabila seseorang itu menggalas amanah maka satu kakinya di syurga dan satu kakinya di neraka. jika benar langkahnya maka masuklah dia ke dalam syurga namun jika ada cacat celanya, maka masuklah dia ke dalam neraka. hayati dan rasai ikrar sumpah dan segala janji sampai menusuk ke dalam hati. ingat, apa balasannya kalau kita mungkir janji atau melanggar sumpah.

3. berdirinya kita kerana diangkat oleh rakyat. maka, kepetingan rakyat ialah…

5May?

Image
ehem.. okay.
sebagai rakyat Malaysia yang bertanggungjawab dan punye hati yang normal maka bohongla jika aku kata takde debaran dalam dada ni untuk menghadapi hari ini.



apa akan berlaku kepada nasib negara?
apa nasib anak bangsa?

bagaimana agaknya?

selama mana lagi kemerdekaan dan keamanan setakat ini bakal terpelihara?

frankly speaking,
aku tak kisah laa sape menang sape kalah
yang penting, negara aku selamat.

selamat daripada peperangan
selamat daripada azab Tuhan
selamat daripada apa-apa serangan

selamat segalanya

selamat dunia akhirat

and last but not least,

semoga Allah mengampunkann semua dosa hambaNya di atas
kata-kata kesat
tuduhan melulu
fitnah
kebohongan
kebencian
dan semua yang berkaitan
yang banyak sangat berlaku sepanjang tempoh berkempen ini

as is said,
pengetahuan manusia itu terbatas
semoga ALLAH mengangkat yang selayaknya sahaja untuk menjadi pemimpin..
mengangkat mereka yang benar ikhlas
mengangkat mereka yang bukan sekadar menabur propaganda
mereka yang mampu mentad…

waiting waiting

Image
letih aku tunggu kau.
susah jugak ea?



agak-agak bila penungguan ni berakhir, seperti yang diharapkan atauu.......
*sambil lari angkat gown = drama*

____________

nota kaki : saje je guna istilah penungguan, biar bunyi seram siket :P

kebetulan

Image
FYI, dunia ni terlalu banyak benda yang berlaku secara kebetulan.

haduiii. adess.

bila dalam satu hari kita rasa gembira pastu post kat fesbuk, i'm hepi todayy yeahh
ke tweet kat twitter hap hap happyday.
update blog tq for making my day ke,
..................
cuba jangan perasan dulu boleh?



excuse me,
aku hepi sbb perkara lain derr.

ponat ehh.

dah bnda aku tggu-tggu byk hari,
punye cari idea berminggu-minggu then it works!
it works!
helo sape tak hepi,
tambah pulak gaji nak masuk

pastu sng2 kau nak perasan aku hepi sbb kau.
paling best lagi rancak kau kacau aku.

aduhai.

mmg seronok hidup aku mcm ni.

okay.
taknak layan dah.
aku dah explain kan hari tu?
taknak paham tu masalah kau, bukan aku.

haha *sarcastic laugh*

daaa~

kebaikan dan... HARI?

Image
assalamualaikum wbt..

ke hadapan semua pembaca blog ini, eh, ehem.. how to start *garu kepala*

ce teka hari ni hari ape?
okay bagi mereka-mereka yang bekerja atau belajar atau seorang yang allert dan tidak pernah lalai pasti ingat  hari ini ialah hari Jumaat.
namun tidak dapat ditepis pula kepada mereka yang dalam mood bercuti pasti terpaksa membelek kalendar ataupun meng-klik sisi hujung bawah komputer untuk memastikan bahawa hari ini adalah hari Jumaat.

haha.

okay. bukan tajuk itu yang kita nak ber-kecek bersama-sama,

sama ada anda perasan atau buat-buat tak perasan,
atau perkara ini sudah menjadi ikutan anda,
dan mnjadi trend saya juga, pasni aku post la kat fesbuk caption2 letak juge nama :JUMAAT
hari jumaat je semua orang post baik-baik.
baik di fesbuk, twitter, entry post blog.

err..

baik.
tak salah.. tak salah untuk post benda yang baik dan tulis : salam Jumaat..
atau tulis : salam Sayyidul Ayyam..
atau tulis : jumaat everybodyy *yeahh yang ni dgr rock sikit :P
atau tulis pape la…

buzz

Image
kalau jiwa dah bergetar tu mcm mana?