Friday, May 30, 2014

UiTM (TERENGGANU) Resort Campus ::

bismillahirrahmanirrahim. assalamualaikum wbt. 

yeah. hari ini nak bercerita tentang my beloved resort campus : UiTM (Terengganu) la memandangkan aku enjoy gile menjalani kehidupan sebagai siswi diploma yang berjaya (ye ke? ) di sini. hehe. memandangkan aku ni takde la sumbangan nak diberikan kepada kampus, maka semoga ini berjaya menyumbang mempopularkan kampus aku. ewah. macam la belog aku ni popular sgt. :P takpe la. kita perasan sikit yea. 

taknak la cerita benda sejarah-sejarah. yang tu korang gugel la. nak cerita benda fun-fun yang korang takle gugel je. tapi sebelum itu, nah,, aku sajikan korang dengan gambar-gambar yang bakal membuka selera korang utk baca post ni, (gambar dari fon cikai aku je, abaikan kualitinya) taknak caption sbb malas nak suruh korang throwback/cari sendiri mane lokasi gambar ni. 










































OVERALL KAWASAN KAMPUS :

besar dan luas. bagi aku yang sedikit jakun ni sebab masa sekolah dulu kawasan sekolah aku tak besar, takde padang besar dan di tengah-tengah bandar, maka aku agak culture chock sikit la bila sampai di kampus aku ni. depan laut, tengah ada sungai ke tasik ke entah la pastu belakangnya bukit. suasana yang saaaaaaaaaaaangat damai dan tenang dan jauh dari hiruk pikuk kota. ewah. sebelah kampus ni ada taman rekreasi. kitorang panggil iCity sbb dia ada bendalah macam lampu-lampu bentuk rusa gitu lah. seronok jugak joging situ. tapi siswa siswi sini yang rajin berjoging tu kadang2 joging je dalam area kampus. sebab nya dah mmg macam resort dah dalam kampus. kera bergayutan, khinzir menari-nari ballet, tupai melompat-lompat, burung berterbangan dengan riang, memerang buat renang berirama, reriang dengan riangnya masuk ke bilik-bilik dan berterbangan dan macam-macam spesies lagi la. eco-friendly and selamat didiami. haiwan-haiwan tu (yang paling menakutkan ialah khinzir dan kera) actually x seram sangat. korang jangan memain, sebab dorang tu lagi lama menuntut ilmu di kampus ni, so semua tu macam educated la. bukan haiwan hutan sembarangan! gituu. dorang keluar pun mane nak kacau kita. sopan je semuanya. yang nakal sikit geng Mr. Ra (baca : kera) la. tapi no worries, selagi anda xsepah makanan merata-rata dorang xkan ganggu. hehe. kebersihan amalan mulia. thee.

KOLEJ KEDIAMAN :
pelajar semester 1, wajib akan dapat kolej, di mana kolejnya nama Redang, kawasan tasik. di belakang kawasan bukit. Redang ada 5 blok. di mana situasi latest yang aku tahu redang 2 merupakan redang siswa manakala redang 1, 3-5 merupakan redang siswi. kalau ada lambakan pelajar maka pelajar baru ni akan ditempatkan di kolej tenggol. yang mana tenggol ni pula ada dua blok, tenggol A(siswi) dan tenggol B (siswa).  kolej last sekali di kawasan tasik ialah gemia. haa yang ni saaangat di belakang kampus dan suasananya mmg xde orang nak ganggu la. gemia ada 3 blok. biasa di huni oleh pelajar MDAB, geng PALAPES, dan juga degree. seterusnya kolej di kawasan pantai. kolej kapas satu blok sahaja (dikenali sebagai kolej utk pelajar sakit siswi sahaja) kemudian kolej Duyung dan perhentian (masing-masing dua blok, A dan B, satu block siswa dan satu block siswi). 


SIAPA YANG AKAN MENETAP DI KOLEJ?
satu kesulitan di pihak pengurusan bila student ramai namun apakan daya, kita takde kawasan yang luas utk menampung, letak semua pelajar di kolej. so, hanya pelajar tertentu sahaja yang akan dapat tempat di kolej. konsep di sini, pelajar yang memberi sumbangan kepada kampus sahaja yang akan mendapat tempat di kolej. bagaimana? sama ada mereka menyertai kelab persatuan yang aktif, atau menjadi wakil universiti sebagai atlet, kebudayaan atau menyertai mana-mana acara yang mengangkat nama universiti, atau aktif dalam apa-apa kegiatan universiti. pengurusan kolej turut menyediakan kolej bagi pelajar yang sakit, di kolej kapas. hanya siswi yang sakit sahaja di situ, jika ada kekosongan baru la di buka kepada siswi lain. manakala siswa yang sakit pula berada di kolej perhentian. sepanjang diploma, aku lihat dan sangat memahami trauma pihak pengurusan kolej setiap kali sem baru bermula. ye la, kalau ikut hati dorang semua student nak letak dalam kolej, tapi tak muat, so terpaksa lah pilih dan membuat beberapa kelayakan utk student2 tertentu sahaja mendapat kemudahan kolej yang semua orang tahu UITM punya kolej utk diploma ialah FREE OF CHARGE! konsepnya sama sajalah denagn pelajar degree. lebih kurang, sama tapi tidak serupa. 


degree ni dia ada bayaran, RM200++ gitu untuk satu sem. walaupun jumlah pelajar degree tidak seramai pelajar diploma still, tak semua boleh sumbat masuk kolej sbb sistem akademik yang akan clash, di mana akan ada masa, degree dan diploma keduanya ada kelas dan berada di kampus. so, still xmuat. kiranya, cerita senang degree ni sunyi la kolej masa diploma bercuti sem. dan kolej akan sangat penuh masa diploma masuk balik sem. so, saranan aku kepada mereka yang nak stay jimat dan duduk di kolej, senang mengakses ke mna sahaja kawasan kampus, sumbang la sesuatu kpd universiti. hehe. pilih la kelab persatuan yang aktif dan bergiat aktiflah. ha, gtu. 

DI MANA MEREKA YANG TIDAK DAPAT KOLEJ?
jangan risau, kita di sini ada unit pengurusan kolej dan unit pengurusan non-residence. pelajar yang tak dapat kolej, walau tak dok dalam still dalam pengawasan dan penjagaan pihak pentadbiran lah. semua yang duk luar kena daftar di pejabat Non Residence (NR) supaya pihak pengurusan boleh hantar geng peronda utk pastikan keselamatan pelajar masih terjaga walaupun tidak berada dalam kawasan kampus. selain itu, bagi yang mendaftar juga akan memudahkan mereka untuk guna perkhidmatan bas uitm, yang mana akan lalu di kawasan2 yang ada student menyewa. baik kan uitm? cuma sewa rumah tu hang bayo la sendiri. hehe.

PENGANGKUTAN.
kenderaan sendiri (moto dan kete)  hanya boleh di bawa oleh individu2 tertentu, yang mempunyai jawatan tertentu. sebabnya, dungun ni kan resort campus, green campus, so kenderaan yang menggunakan minyak petrol dan mencemarkan alam ni mestilah dihadkan penggunaannya. student kite sini naik beskal atau jalan kaki jee. aman damai kampus. tapi dibenarkan lah bagi pelajar yang non-residence utk bawa kenderaan. tapi still, sesiapa yang membawa kenderaan masih perlu mendapatkan sticker kampus dan menghadiri beberapa taklimat sebelum dibenarkan membawa kenderaan, utk memastikan takde laa yang buat macam2 kan. bagi yang takde kenderaan sendiri, kalo nak ke bandar ke, makan McD ke Kepci ke anda boleh ler naik kenderaan under uitm, kami panggil van kunyit. alaaa bas sekolah yang warna kuning tu. haha. best woo, macam naik roller coaster. biasa ke bandar dia akan charge RM2 la. kalau kita nak ke mane2 pun, bagitau je pakcik bawak van, dorang akan bawak dan jangan risau, harga akan di-charge ikut jaraknye. walaupun begitu, still di bawah pemantauan pengurusan. van kunyit ni gak biasanya geng NR akan ada no.fon pakcik2 tertentu in case dorang lewat dan tak sempat naik bas uitm yang disediakan. penting ada no fon pakcik2 ni, kot2 la kita turun bas ke nak balik kampus tgh malam kan, so, call je la pakcik mintak tolong datang ambil. so, settle hal pengangkutan.

PENTADBIRAN
memang pentadbiran di pejabat mana-mana pun, naik pengurusan tertinggi (masa aku masih di bawah Rektor dan timbalan2 rektor), pejabat Hal Ehwal Akademik (HEA), Hal Ehwal Pelajar (HEP), Penyelidikan dan Jaringan Industri (PJI), unit pengurusan kolej (UPK), Unit NR, Polis Bantuan, semua la, semua nya baik-baik, bertanggungjawab dan kerja dorang mmg sangat tiptop lah. puji and double thumbs up!

SUASANA KAMPUS 
sangat meriah. silence hour pukul 11. tapi, kebiasaannya student sini sangat aktif. kebudayaan dengan kebudayaan, brassband dgn brassband, dikir barat, debat, persatuan kelab dengan mesyuarat masing2, biasanya pukul 1,2 pagi tu student masih lagi aktif. silence hour cuma di kawasan kolej sahaja lah. tempat2 yang 'diiktiraf', seperti bilik gerakan/mesyuarat masing2 semua boleh di akses 24hrs. student gak kadang2 kul 1,2 pagi tu masih main futsal lagi. takpe, pentadbiran xpernah halang selagi kawasan kolej jangan bising dan students hanya berada di kawasan yang dibenarkan akses 24jam sahaja. meriah dan nothing to be afraid of. pegawai kolej 24 hours, polis bantuan dan yang paling bagus Timbalan Rektor HEP masa aku di sana pun suka sgt round kampus walau dah pukul 2,3 pagi. nampak tak betapa kami terjaga dengan rapi? fun.. suasana kampus yang saaangat seronok. nah, sedikit keseronokan yang aku lalui :







enjoy tak? tak? haha. takpe faham. hanya hati budi pelajar fakulti hotel je akan faham betapa enjoynya aku dalam gambar-gambar ni. muaha.

SAMBUTAN ACARA/PERAYAAN
memang akan ada. dan biasanya kampus selalu meriah dengan pelbagai program wajiib universiti serta program wajib kelab dan persatuan. biasanya masing2 akan cuba sompete utk buat event yang berguna dan bagus utk input pelajar dan kepimpinan kelab mereka.

KAWASAN SEKITAR 
macam iols cakap tadi, depan pantai, hujung tasik, tengah sungai/tasik, belakang bukit, sebelahnya taman rekrasi. bila2 masa anda nak release tensio. (tapi xde la sampai tgh malam kan), just feel free to go there. best. kedai makan pun banyak tepi pantai. serius best dan kalau dah tension melampau tu, pilih je nak g mane. dalam kampus pun ada satu tempat nama kem gemia (dekat area kolej gemia). situ budak2 sekolah suka sgt camping. situ pun lawa dan tenang. 

WARGA UiTM (TERENGGANU)
pihak pengurusan, lecturer, staff, students semua ramah2, susah la nak dengar atau jumpa student yang bergaduh besar gile sesame masing2. semuanya hidup dalam keadaan aman dan harmoni. berkawan baik kot dengan semua, bukan setakat dgn manusia, keranya, memerangnya, hantu-hantunya haa gitu. haha. melampau gak aku ni punya perbandingan :P

so, itu la sahaja yang aku nak cerita. semua best2 kan? yang tak best nya tak cerita sebab bagi aku tak pernah pulak ada pengalaman tak best sepanjang belajar kat sana. tak tipu dan takde orang rasuah aku suruh tulis entry ni. hehe. serius best! 
so, kepada yang bakal belajar di sana, selamat menikmati suasana indah resort campus. kepada alumni yang sudah grad dan tinggal kampus, bila ada masa mari lah kita pulang ke kampus kita! 

akhir kata, macam biasa abaikan typo jika ada dan sebuah quote yang famous dalam kalangan kami : MOHON MEROYAN ! ( cc : Tuan TR HEP, En. Azahari)

silibus sepanjang diploma : DIPLOMA PENGURUSAN PERKHIDMATAN MAKANAN

assalamualaikum. 
hehe. nah, kepada yang nak tahu apa yang korang akan belajar ye. ni bukan satu sem tau. ni untuk 3tahun tempoh diploma. 8 teratas tu ialah subjek masa part 1. dan seterusnya la ye.. 

selamat bersiap sedia! (sumber : student portal UiTM)

  1. CONSOLIDATING LANGUAGE SKILLS
  2. MANDARIN LANGUAGE I
  3. COMPUTER AND INFORMATION PROCESSING
  4. FUNDAMENTALS OF ISLAM
  5. NATIONAL KESATRIA I
  6. BASIC WESTERN AND PASTRY
  7. FOOD HYGIENE
  8. INTRODUCTION TO HOSPITALITY AND TOURISM INDUSTRY
  9. INTERMEDIATE ENGLISH
  10. MANDARIN LANGUAGE II
  11. ISLAMIC THOUGHT AND CIVILIZATION
  12. NATIONAL KESATRIA II
  13. BASIC EASTERN COOKERY
  14. FOOD STUDIES
  15. FUNDAMENTALS OF MANAGEMENT
  16. INTRODUCTION TO FINANCIAL ACCOUNTING AND REPORTING
  17. ENGLISH FOR ACADEMIC PURPOSES
  18. ISLAMIC MANAGEMENT OF FOOD AND TOURISM
  19. NATIONAL KESATRIA III
  20. COMMERCIAL FOOD PRODUCTION
  21. INTRODUCTION TO NUTRITION
  22. FOOD AND BEVERAGE SERVICE
  23. FUNDAMENTALS OF MARKETING
  24. PRINCIPLES OF ECONOMICS
  25. MENU PLANNING AND DEVELOPMENT
  26. FOODSERVICE ACCOUNTING
  27. NUTRITION AND HEALTH
  28. HOUSEKEEPING
  29. FOOD AND BEVERAGE COST CONTROL
  30. FUNDAMENTALS OF ENTREPRENEURSHIP
  31. FOODSERVICE SYSTEMS AND OPERATION
  32. LEGAL ASPECT IN FOOD SERVICE
  33. PERSONNEL TRAINING AND SUPERVISION
  34. HOTEL EVENT MANAGEMENT
  35. CUSTOMER SERVICE
  36. INDUSTRIAL TRAINING

diploma pengurusan perkhidmatan makanan. LAGI.

bismillahirrahmanirrahim.. assalamualaikum wbt..

pertama sekali honestly aku ni nak rasa femes tak femes jugak. tapi memang frankly speaking aku ni sebenarnya malu engkorang semua asyik dok baca blogpost aku yang zaman muda-muda dulu. haha. aduhai. takpe lah. nak buat cemana. memang niat aku nak share dengan semua. sebab aku dulu pun terpinga-pinga masa baca aku dapat kos tu. was like : eh kos ni pasal ape pulak. punya la gugel kan tapi still no result found. sedih beb. bila aku tengok viewer yang makin banyak maka actually post tu dah banyak kali gak aku edit. supaya maklumat yang di salurkan itu tepat dan tuntas. haha. 

oke la. kali ni aku nak sambung cerita pasal kisah masa part 5 and also masa last sekali iaitu part 6. kiranya nak completekan cerita la kan. so sesape yang dapat offer kos ni boleh la start imagine dan berangan-angan dan merancang masa depan kan. keh. 

oke. part 5. list subjek :

fundamentals of entrepreneurship (ETR)
legal aspect in food (LAW)
foodservice system and operation (FSO)
personel training and supervision (SV)
hotel event management (EV)
customer service (CS)

a bit boring la sebab masa part 5 ni korang dah takde subjek praktikal. huaaa. nanges sikit. tapi air yang tenang jangan disangka tiada buaya. oke. ni peribahasa mengarut tak kena tempat aku. baiklah. we go one by one. kita cakap guna shortform yang aku reka sendiri ea. hihi.

ETR. ni subjek paling sakit. korang akan go down to earth (ceh melampau) utk buat bisnes korang. subjek ni,korang akan diajar tentang ENT (bava : entrepreneur). entah la ENT ni ape dalam bahasa melayunya, aku kurang pasti. keusahawanan kot. hee. korang akan di ajar bagaimana nak build korang punya bisnes. macam mana marketing. apa korang kena buat untuk dapatkan a legal business. semua proses (yang sebenar) untuk korang conduct your own business. serius. penat belajar ent ni. korang mmg kena buat semua. kena buat untuk dapat tahu, dapat ilmu. tapi korang punya bisnes tu xde la sampai kena jalan. korang kena siapkan satu business plan (BP), yang mana BP ni korang akan gunakan untuk bentang bajet dan bisnes bagi mendapat kelulusan mendirikan syarikat dan juga mendapat peruntukan daripada bank. kiranya end product korang nanti akhir sem, korang kena present bisnes korang kat panel (lecturers)  dan panel2 tu seolah-olah pegawai bank yang nak bagi duit beriba-riban kat korang and also seolah-olah pihak2 terlibat yang akan qualify and bagi kelulusan untuk kita buat bisnes tu. korang mmg kena keluar semua dari financal plan korang, product, pendek kata, dalam kumpulan tu korang kena bagi la, sape nak jadi CEO syarikat korang, sape nak jadi financial manager, sape nak jadi marketing manager, sape kena jadi admin nya, HR ke ape benda kan. begitulah. itu markah terbesar tapi stil; korang akan sit final exam which is jawab soalan2 theory. seronok dan sangat sakit buat projek ENT ni! hanya di UiTM. gitu.

next LAW. law paling banyak korang akan belajar was hospitality law. law lain ada juga tapi sikit sahaja and terlalu umum korang belajar. tapi best gak, banyak input belajar law ni. soalan pertama yang aku tanya dlu : apesal pulak kitorang budak DFSM ni kena blaja law. satu hal nak hafal case2, remedy lah section2 la, bia la budak law yang buat kitorang takde kena mengena. haha. rupanya lepas belajar law tu baru aku tahu. dengan blaja law ni la kita sebagai orang yang berada dalam industri makanan will know, setakat mana customer is always right tu, apa hak-hak kita, apa hak-hak pengguna yang kita kena patuhi dan banyak lagi la. seronok walaupun terpaksa hafal a few cases and also section2 law. best!

FSO. ini ialah core subject la utk sem lima ni. korang akan belajar apa yang ada di dalam sesebuah pengurusan makanan. apa itu FIFO, LIFO. pendek kata : bagaimana sesebuah operation dan juga sistem yang digunakan dalam industri perkhidmatan makanan. semua. cara purchasing, delivering, storing dan semua lah. and one of requirement subjek ni ialah conduct a field trip ke organisasi2 utk lihat operasi sebenar mereka. zaman kami hari tu pergi hotel, kilang, hospital and ada lagi a few places utk lihat dan beza kan operasi dan sistem tempat2 yang ada perkhidmatan makanan. a very nice yet difficult dan makan dalam punya subjek la. hehe.

next was : supervision and also CS. dua subjek ni sangat la berkait rapat dengan halatuju masa depan kami llusan foodservice ni utk jadi seorang manager atau bos yang berjaya. more to theory that need to be applied bila kita jadi boss, those softskills and other skills yang kita kena faham dan juga adaptasi nanti. seronok. sangat membantu membina keyakinan diri. haa. jangan main2!

seterusnya EV. subjek ni pun praktikal la jugak, korang akan diajar bagaimana nak conduct an event, dalam bidang hospitality. ye lah, nanti kalau dah jadi boss xde la nak kena hire event planner utk buat kan event utk syarikat kita kan? korang akan blaja all steps yang kena buat untuk korang held an event, no matter for what purpose. event utk perasmian pembukaan syarikat korang ke, event untuk promotion produk korang ke, apa2 je la. this is all utk masa depan la.

last but not least, masa final semester : part 6. satu je subjek : latihan industri (LI). korang akan ber-LI selama lebih kurang 4 bulan la di dalam industri. utk DFSM ni biasanya akan dapat di fastfood-McD, Kenny Rogers, Secret Recipe (any section/station), di hospital (bahagian pengurusan makanan dan dietatik) dan juga di airport (Brahim Airlines Catering). any of it. di kampus Terenggau tersayang ni kita akan buat satu resume sediri di mana resume la kan (haha), masa zaman aku, takleh pilih nak g LI mana, kita cuma boleh ilih tempat/daerah/negeri mana kita nak ber-LI. tapi permintaan kita juga bergantung la atas kapasti dan keperluan industri. lecturer akan mintakkan kita punya placement berdasarkan tempat yang sesuai manakala kita cuma tunggu jawapan. kalau ada kekosongan dan mereka sudi terima kita maka kita akan dapat lah praktikal di tempat yang kita mohon. kalau tidak, lecturer (penyelia LI) akan tempatkan kita di mana-mana industri yang bersesuaian. then, habes tempoh praktikal selama kurang lebih 4 bulan tu maka korang kena balik ke kampus dan present serta hantar report kepada panel masing2 (selected lecturer) untuk tujuan penilaian dan juga pemarkahan. last sem ialah sem yang agak senang nak score la, sbb satu sbjek dan kalau korang boleh buat report yang bagus dan boleh present dengan jayanya korang akan dapat A dan pointer GPA korang akan dapat 4flat. haha. boleh la buat cover CGPA korang kannnn.. hehe.. cerita panjang LI, aku ade tulis jugak. tekan je cursor korang ke slot 'Industri' di bahagian kanan blog aku yang tak secomel aku ni. ehh?

settle hal praktikal, maka grad lah korang dengan ada diploma pengurusan perkhidmatan makanan, yehu. ternyata 3tahun lebih kurang tu takde la lama mana dengan subjek-subjek yang enjoy sepanjang semester, sepanjang sesi pengajian. enjoy tak bace cerita aku? haha :P aku jujur dari hati nurani memang sangat suka la dengan subjek dan sistem UiTM (Terengganu) terutamanya dan juga requirement course dari Fakulti Pengurusan Hotel & Pelancongan UiTM se-Malaysia atas pengurusan dan penyusunan subjek2 ni. bagus sangat dan sangat membantu kami graduan UiTM di masa yang akan datang untuk survive di dalam industri, atau berada lah di mana-mana pun di ceruk muka bumi ini. terima kasih UiTM. jemput datang konvo aku bulan 11/12 ni ye di Dungun! jangan lupe beli kan bunga sebab aku dah sudi share pasal foodservice dengan korang. haha! gurau je. cuma kalau nak beli kan tu, ye la, rezeki jangan ditolak kan? hihi.

ok lah. tunggu masa nak grad ni. dan tunggu result permohonan nak sambung degree. hehe. jangan lupa doakan! dan maafkan segala typo. aku malas nak re-read. chioa. 

UiTM DI HATIKU. SELAMANYA! I LOVE YOU!

::less is more

bismillahirrahmanirrahim..

alhamdulillah aku cukup bersyukur kerana tidak terlalu bersungguh-sungguh belajar sejarah. kalau tidak mesti aku dah persoalkan macam-macam. macam orang selalu buat tu. persoal sistem raja lah. persoal taraf melayu. persoal taraf cina india di malaysia. persoal hak-hak pemilikan situ sini. persoalkan segala sejarah tanah melayu.

alhamdulillah, aku cukup bersyukur kerana tidak mengambil tahu mendalam tentang politik. kalau tidak mesti aku pening kepala macam mana nak menang kan pembangkang. macam mana nak buat fitnah. macam mana nak kondem kerajaan. macam mana nak membenci negara sendiri. macam mana nak hancurkan negara sendiri. lepas tu mesti aku penat nak ikut cara si alumni uitm yang lupakan kulitnya. 3B. bangang bodoh buruk.

alhamdulillah, aku belajar di uitm, dan sempat menjawat beberapa jawatan sepanjang pengajian. kalau tidak mesti aku kempunan dan mula mengorak langkah jauh dari uitm dan mem-bash uitm sbb xbagi peluang aku memimpin. kemudian memberontak kerana xsempat nak "menyumbang" dan mencapai hidden agenda aku lalu membuat perkara yang bukan-bukan. maka dengan cara itu sekurangnya aku tahu bersyukur dan berterima kasih.

alhamdulillah aku bersyukur dilahirkan secara biasa-biasa, tidak terlalu pandai sehingga timbul rasa nak bermegah-megah. sehingga semua perkara nak dipersoalkan. sehingga pendapat orang lain semuanya salah dan aku sahaja yang benar. nasib baik. syukur lah ya allah.

alhamdulillah hari ini aku belajar terima satu pepatah secara penuhnya : less is more.

yeah, aku bersyukur dengan segala kekurangan.less is more. less is more.

-----------------------

**sarcastic

hiba

rasa seperti tidak mampu ditahan lagi air mata hari ini..  mengalir deras,  walau ditahan terlepas jua jatuh lembut ke pipi.. y...