toloNg akU !!

renung2 balik, skang dah pon masuk ke bln 4.. pantas kan masa berlalu??
ohoi !! perancangan lajnah kak.. xwat lagi ni~~ ya allah~ banyak la jugak delay.. mas !!! farihah !! meh2 kite wat keje !! huu~~ kalut ribut la ak mase tu.. bln 4 nih ! 3 perancangan dah tertunda, satu - riadhah naqibah *should be done on march *, 2- konferensi badar * febr, ehe~~ *, 3- riadhah pelajar asrama * should be done on this month * so,, need to do sumtim, back up weyh !! n bila dapat tahu dari nayya, dy nak anjurkan satu xtvt utk bdk2 ostel, 23 APR_RILEX MINDA.. haha.. ak rasa cam elok je kalo ak nak menyelit masa ni, sbb ape? ak mmg nak rushim nak lepaskan 3 plan ni, n kebetulan pulak, bolehla kita wat sama2 kan?? haha~ n bila bncg ng SPB, maka semua stuju, so, ak pon g la bsk2 kat nayya.. kita wat skali leh x?? maka terpaksa la tukar, riadhah kpd naqibah sahaja now dah bertukar jadi riadhah utk  semua student asrama.. so sorry naqibah.. nnti LPR wat next tyme ek.. hehe~ so, berjalanlah xtvt tu, xplorace~ korang egt x?? hah ! tu yg bahagian LPR punye taw.. kalu2, sampai ak ng ank2 buah LPR takleh join aerobik nayya pagi tu~ huuu~ dui !! rugi2 ! 29 APR, haha~ engagement session ng petronas, career talk la lbh kuang~ n ak g ng tasneem skali, n bbrapa org len pmgg biasiswa petronas.. yang ni mmg tragis dan sadis la.. haha~ ak stay ng tas, sbb dy abes kul  ke 5 ptg gitu.. so, ak xbalik ng mama, sbb nak g jalan2 ng tas kat pesta buku.. haha! punye la ralit kitoram kat dalam tu, tak sedar dah pukul 6.15 ! dui !!! masa tu lao xsilap ak, nak cuti penggal.. tapi, ak stay kat ostel sbb ad tournament taekwondo,, stat esk sampai sabtu.. maka gelabahla ak ng tas... nak carik teksi?? duh ! ssh kot ! so, tas pon ckp, bia sy tepon mak sy la.. dy tepon2 bbrapa kali, boleh la.. mak dy akn jmpt kami kat sini.. alhamdulillah~ maka ak ng tas pon, sambil2 tggu tu, g la jln2, sbb masa tu kat stadium ad pasar malam.. ape, skali terserempak ng ustaz kamel,, eh,, awok wat gapo cni?? haha~ lucu la~ ye la, masih bebaju skolah kot masa tu.. ak sengih cam kerang busuk kat ustaz, tggu mak tas mai amik, ustaz.. kah3.. lucu la.. n then, malam baru sampai.. ak letih la~~ kul 7.45 sampai, ak masa tu xsmayang lagi, brg2 kat dorm pon xpndah ke dorm z2 lagi * sbb semua yg xbalik lagi  kn pndah ke dorm z2 * duh!! kul 8 dah kena ade kat bas, sbb kn attend satu ceramah, sape lagi nak pgi, maka kamilah, ahli2 taekwondo dgn berjurusnya pgi dgr ceramah malam tu.. ngantuk gile ak.. haha.. sampai si aira yg ddk kat sebelah ak sumbat kertas kat dalm mulut ak, baru tersentak kejap, pah, sambung tdo !! haha~ malu kot  kat pakcik makcik len !!! nak wat camne, siyes, ak letih.. sehari suntuk kat dalam bilik ceramah dgn abg2 dari petronas, dh ke mrk ni spekim je memanjang, balik plk g jln2 kat pesta buku, n masa nak cari mak tas parkim kete pon bape kali kami pusim stadium tu taw?? haha~ balik tu, ak pon xtahu sah ke x ak smayang isyak, ngantuk gilerr beb !! tros tdo ! haha~  n kat tournament mmg best la.. walopon xdpt emas, tapi, puas hati.. last year ak kat naim, sempat lagi join tournament ! best2!! 
n bila masuk ke bulan 5, ni la yang paling ak shock !!
as ue noe kan.. ak ni mmg down giler study ak.. result ak camne, korang tahu kan?? addmath ak, chemi ak, physics ak, bio ! n kalo nak tahu, semua tu dapat C oke~ huh ! ak pon,, ntahla~~ tambah lagi, ak nek f5 ni, masalah masa f3 dulu kdg2 take part gak.. bleedim bbrapa bulan.. sampai ak terpaksa ambik pil.. n alhamdulillah~ oke cket.. tapi, kalo xmakan ubat, jwabnye, buat hal la.. n lebih truk, ak semakin kuat sakit prt !! masa f4, xde la seteruk ni, lam setahun tu, 3X je ak kene.. n one day, ak g jmpe doctr.. masa tu mmg mntah2, penat sgt3 !! skip kelas. n then amik keputusan g hospital.. ng cg bertugas.. ade ke patot doc tu ty ak, awk skt gapo?? hui~~ patot ak yg tanya dy ! n ak ckp. gastrik kot.. n baru la dy ty sakit katne n bla3~~ n trn, amik ubat, balik.. thanx to kinah, tmn ak g hospital hari tu. maka start dari hari tu mmg gastrik ak makin menjadi2.. pantang terskip makan cket, pantang xckp tdo cket, pantang terlampau penat, mmg ak akn menderita 3 hari la beb ! ya allah~ tuhan je tahu btp ak masa tu !! SABAR !!!!! selalunya, bila ak stress, ak akn ngadu kat kwn2.. biasanya amnah.. ada jugak farah.. kak ina... kinah.... qilah pon ada.... yang penting, ak citer.. tapi, satu hal yang ak avoid ialah, xkan tnjk airmata dpn adk2,, esp mizah.. n gak ika~ so, ak tgk line gak la.. haha~ one day tu mmg xleh tahan.. lam dorm, ak masuk.. dok ats katil, baju pon xsempat salin, i guess amnah dah prasan awl2.. n masa ak dok ats katil,, amnah mai dekat, ty bakpo. tolong la.. ak paling pantang ad org tanya ak bakpo tyme ak gitu.. maka xleh jwb soklan dy dgn kate2, hanya dgn airmata je la.. cover beb ! nnti dua org  budak katil sebelah nampak !! malu2 ! haha~ ak mmg xjwb soklan amnah, ak dgr je ape yg dy nasihat.. n thanx la.. tu yg ak perlukan malam tu, nangis ! n ada one thing, yg ni awl2 tahun lagi, farah ty ak, bakpo ak nampk len. yes, dy perasan cara kerja ak xsama cam ak yang dulu.. ak pernah gtau korang kan?? so, malam tu ak mmg xleh tahan,, sebak yang lama dh ak simpan.. dok ats katil farah, yg mula2 duduk, ngadap dy.. xleh tahan, ngadap dndg.. last2, ngadap tilam dy.. hoi~ nasib bek la kat katil farah ad towel dy, boleh ak berselindung di sebalik towel itu.. haha~ tapi, apekan daya, xdop  pasal2 si bdk nama mizah tu g dok ctu. doi ! kantoi !! rilek2.. selamat lagi mula2.. nak stop xleh, airmata tgh meluncur dgn laju.. sebak lajop.. n masa tu jugak la ad bdk sakit.. n bila farah permisi dr ak, dy tarik towel dy ! alamak !! xsempat nak cover,, maka terbongkarlah rahsia ak tgh selok masa tu.. terdiam si mzah waktu itu~ nasib bek amnah cover line ! haha~ huuu~~ ak ego, ak nak biar ak blh jd sum1 yang dpt jd inspirasi utk org len go on... ak sakit xpe.. asalkan ak nampak cuba jd seorang yg kuat utk support org len.. ak nak yang itu... sbb tu ak paling pantg kalo mzah tgk ak nangis, sbb ak xnak dy pon down.. huhu~ * malu kot nak ngaku part ni, ehe~ * n paling ak terkesan, bila dapat tahu ain haa kuar asrama... ya allah~ KD dorm ak !! ssh la.. ak dh tahu dy ad prob, so, ak agk terkilan sbb ak takut ak xleh tlg dy, tapi msa ak tahu tu, dah terlambat~ dy dah kuar pon ~ ntahla... n skali lagi ak terpana bila mas pon kuar asrama gak.. ase la sikit cam useless kan?? haha~ aku la, bkn dy ! hmm~ xpe la.. n ak pgi bertanya khabar dua org itu~ xpe la.. tu keputusan mrk.. ak trima, cuma agk terpukul... ak pon xtahu nape ak rase gtu.. ntah la... yang pntg, jgn sampai si mizah yg kuar asrama.. mati la ak sorang2 ! hui~~ haha~
n bila kuar result, di rumah, ak gak yg bkk mulut, sbb parents n family ak mmg xpernh desak2 ak utk study2!! so, kalo ak xciter, dyorang xtanya.. n ttbe malam tu, ak nak gtau, gatal mulut ke ape.. tak semena2 ak kna marah.. uwaa.. bkn marah, tapi ditegur, bersama2 dgn one big request dari umi ak... kuar asrama atau letak semua jawatan!    
wat???????????????????????
xsggup kot nak wat semua tu lam tempoh akhir thn dh ni... lam tempoh tarikh ni la kejadian tu 28 MEI !! masa tu lam cuti, ak xtahan, org fes ak gtau ialah amnah... ak xtahu nak kuar asrama ke tak.. ye.. mmg rumah ak dkt. tapi ak pk sshnye masa abah ade keje.. ya allah~ tolong aku !! n masa tu mmg ssh ak nak tolak permintaan family.. n kawan2 ak ramai yg xtahu sal tu.. amnah sorang je tahu masa tu.. sampailah one day, ak, mizah ng kak ina, serentak ma'zurah.. baca ma'thrat kat medan.. sebak ! n decide, mrk ptt tahu.. then, ak pggl kak ina, sbb masa tu ak dok ng mizah dh.. ak gtau dyoram, nak oyk bnda ni, tapi jgn kejut sbb semuanya masih xde keputusan.. n bila ak gtau request umi ak maka terkejutlah keduanya.. nak wat gimana sih?? kalo betolla itu yg ak perlu tunaikan... ya allah~ bagila petunjuk.. n bila ak balik umah, ak pon snyap je, xnek bangkitkan isu tu, nak semua org lupakan... pliss.. tapi, ad gak yg tanya, da.. gano?? then, sesia je ak cuba yakinkan mrk... sbb kepercayaan mrk ak dh musnahkan. so nak dapatkan yang baru mmg ssh.. umi bagi cadangan, brulang ng ibu *sbb ak dok sekampung ng ibu shafiah * n ak terkejut bila umi gtau yg dy dah ty ibu, n ibu stuju nak tlg ! ya allah~ ujian ape ni???? bila ak cuba mntak diringankan request u, umi gtau, cukup la brulang utk 2 3 bulan je.. oke, maybe yg ni ak blh trima.. tapi, ak ni xco dcplin kot, dah tahu, ustaz pon dh byk kali remind ak, xde istilah brulang sementara kalo sampai sebulan ! tapi, xpe la, cuba bncg ng ustaz la.. n bila ak balik ke skul xde pape eh.. ibu g kat kelas ak.. masa tu pon ak tgh xm act, yang nasib beknya paper PJ xsilap hari tu.. xpon PSK... ibu tanya ak, yah?? gano? dah buat keputusan? ni ujung bulan dh ni, kn wat decision dh la.. nnti sng~ ya allah~ tersentak aku !! xsemena2 ak nangis on da spot ! terkejut ibu masa tu dan seantero penghuni kelas 5 US pon terkejut.. korang xsangka?? ak lagi xsangka ak boleh nangis dgn mudah hari tu! ibu masuk, gosok2 blakang aku.. xpe la.. pk molep... ak bncg siket ng ibu, ibu cakap, nnti kite bncg len kali ek,, xm dulu~ fuu~ maka ak diserbu oleh kwn2.. sorry beb ! ak xleh gtau.. ak cuma citer kat kinah je.. xnak heboh2.. sbb ak xnak kuar asrama,, ak xnak resign ! ni bkn selesaikan masalah tapi lari dari masalah namanya~ so, kinah suggest, discuss ng ustaz li.. n bila ak gtau ustaz ptg tu jugak, lam bilik metim xco, ng kinah ng amnah.. terkejut kot ustaz, ak yg mntak nak brulang.. xde pasal2 ustaz rosli jadi kaunselor ak hari tu.. haha~ malu kot nangis dpn ustaz !! hohoi~~ hehee.. xleh tahan la.. sebok ! huuuu~~ n still tergantung jawapan, ustaz kate, kalo btol, xpe la.. tp kalo blh, awk jgn brulang, nnti makin byk prob yg tmbul.. balik bncg ng parents dulu ~ so, huh ! ssh.. semakin rumit ! n one more, ustaz mntak ak wat nda yg ssh ak nak penuhi, tapi, ak tahu, cdgn ustaz tu mmg benar.. n mgkn bkn ak yg perlu sampaikan kpd semua.. 
esoknya... ak bgn pagi tu, xpegi subuh kat msjd keh ma'zurah.. balik2, sep2 ni kate ibu ng mama kn tukar skul. btol ka?? hai ! xkan bgt drastik kot??? hmm.. n bila ak g skul, mmg btol la.. ya allah~ ak xleh trima ak kehilangan dua kaunselor sekali gus.. dh ke ak tgh ad big prob.. dah ke ak xsempat pon lagi nak luah kat ibu sal ni.. huu~ sedih3 !! xleh habaq kat sapo no !! n then, ak pgi jumpe ibu kat kantin.. ng kinah, act, masa tu otw pgi lab physics ! jauh lagi ibu nampak ak, masa tu ak egt lagi, ad sir letfy skali kat kantin n lao xsalah ustaz kamel pon ade.. ibu gtau ak dari jauh,, dayah,, maaf~~ ibu xleh tlg.. ya allah~ dgr kate maaf dari ibu.. air mata dah ready nak out dari tubir mata ni.. ibu~ masalah kite xsettle lagi, ibu dh nak tggl dayah?? ibu peluk ak.. nangis la jawab beb ! sir let ty, tlg ape?? ibu pon gtau, yg ak nak brulang.. ibu ckp, xleh dh la. terpaku kot sir let dgr masa tu !! ya allah~ bsrnya kuasamu !! ak mntak petunjk yg jelas, mana ak ptt amik, n kau amik ibu dari naim, masa ni la yg terjadi pertukaran kaunselor.. btp nak tnjk, mmg ak xpatot kuar asrama.. tapi, masa tu, ak still blurr.. masih pk.. adkh ni petunjuk???
n masih dalam pertimbangan, asrama atau rumah??
*sigh *

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_