luv?

A very poor man lived with his wife. One day, his wife, who had very long hair asked him to buy her a comb for her hair to grow well and to be well-groomed. The man felt very sorry and said no.


He explained that he did not even have enough money to fix the strap of his watch he had just broken. She did not insist on her request. The man went to work and passed by a watch shop, sold his damaged watch at a low price and went to buy a comb for his wife.

He came home in the evening with the comb in his hand ready to give to his wife. He was surprised when he saw his wife with
a very short hair cut. She had sold her hair and was holding a new watch band. Tears flowed simultaneously from their eyes, not for the futility of their actions, but for the reciprocity of their love.

MORAL: To love is nothing, to be loved is
something but to love and to be loved by the one you love, that is EVERYTHING. Never take love for granted :)




nah. 
assalamualaikum wbt.. 
saya bawakan satu cerita sebagai permulaan entry post kali ini.
best tak citer dia kanak2??
terdengar suara menjawab :: best cikguuuuuuuuuuuuuuu !

okeh. kadang2 ramai yang terlepas pandang untuk menghargai kasih sayang yang diberikan..
 kadang2 manusia ni taknampak, sape yang btol2 sayangkan dia, sape yang betul2 care pasal dia. 
dia taknampak semua tu bila pandangan mata dia dikaburi oleh kasih sayang yang palsu.
 ohh ayat saastera kott. 
kadang2, satu perhubungan tu tros hancur apabila salah cara ekspresikan rasa kasih tu.. 
ye, salah sape jgk kan.. padan la muka org tersebut. 
kadang2 bnda kita buat ikhlas, tapi bnda tu jadi annoying. 
hati manusia kita takleh paksa. yes, sering diingatkan dgn quote tersebut..
 aku setuju.. mmg,, hati manusia ni milik allah..
 kdg2 niat org tu lain, tapi lain org, lainnn cara dia memproses maklumat dari tindakan seseorang individu itu. 
hebatt lah manusia jika mampu memahami semua orang. 
oh. hakikatnya kalau kita kenal bertahuntahun punn la still ade bnda yang kita tak mampu faham ttg seseorang itu,
 kan? 

manusia, seharusnya bukalah hati.. 
andai kasih yang dihulur itu kasih yang tak salah, terimalah..
 cubalh menghargai andai kita disayangi.. 
cuba untuk menyayangi orang itu juga.. 
sebab ape? dunia ni ada karma. aku suka sentuh sal ni.
 wat u giv u get back. no matter wat it is.
 kalau anda tolak atau abaikan kasih org bagi kat anda, begitu juga anda akan ditolak satu hari nnti.
 one fine day, anda akan sedarr semua itu.. 
kalau ye pun benci giler, cakap baik2, selesaikan dgn betul2 selesai.. 
jgn biarkan gantung tak bertali.. jangan sekalikali menyeksa perasaan org lain.
 cuba jgn, lukakan hati org len.. 
mgkin, anda tgk lukanya tak seberapa, itu bagi anda, bagi org yang menanggung? 
kadang2 luka tu lebih dalam dari apa yang dia kelihatan diluarnya.. 

oke, dah jadi post yang panjang. 
berkira-kira utk stop di sini .
 last word, *taking a deep breath* 
hargailah org yg menyayangi diri anda :)

gotta go then, chillax ;)

ma'assalamah!

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_