culinary challange?

assalamualaikum wbt~


hai.. hehe.. meh sini sap nak dengau citer.. semuanya pasal Food and Hotel Asia ( FHA ) largest food exhibition. sedikit sebanyak pasal bnda alah FHA ni kan,, kat exhibition tu mmg A-Z mmg cukup! start dari basic utensils utk kitchen and hotel, ke machine2,, barang2 memasak,, baju, apron, topi chef,, semuaaaaa ade. makanan takyah cakap ah! siyesly best!


hah?? competitionn? tak menang.. ceritanya??
okai. kami pergi ke sebuah politeknik di johor.. nama dan alamat dirahsiakan ye. kat sana, kami stay utk tumpang dorang punya kitchen la,, since kitorang event display je, bukan masuk hot cooking.. display ni maksudnya kitorang siapkan produk siap2 then g letakk je dekat tempat exhibition tu, then, judge akan datang n juri, then, kitorang punya produk akan ditengok laa oleh pengunjung2 exhibition yang aku tatau la berapa juta orang sehari-hari.. kitorang ssh nak masuk hot cooking sbb raw items ssh nak lepas imigresen.. hot cooking ni pulak, yang mcm pertandingan masak biasa2 laa.. sediakan bahan-bahan,, then,, masak on the spot. judge nilai daari cara mise-en-place *ataupun preparation* sampaii la rasa produk tu mcm mana.. display,, judge just tgk presentation je.. so, itulah yang kami join.. stress di awal2 sahaja~


masuk je kat poli tersebut,, masuk kitchen dorang.. yes, luas sedikit dari kitchen kami,, tapi tak best.. hehe. sebab,, chiller n freezer jauuuhhhh!!! ssh nak buat keje. kena berkejar ke chiller.. main chiller n freezer satuu je,, dlm kitchen dorang xde chiller n freezer.. ade tapi dlm proses pelupusan. i guess,, dorang dlm proses nk beli chiller n freezer baru kott. maybe. hurmm.. then,, kitchen dorang panass giler! ade kipas je and tingkap banyak2, xde aircond :(  then, yang paling kitorang taktahan, dalam kitchen ada tikus u! kitorang lalat pon takde.. so, precaution taken, every utensils yang kitorang nak guna, kitorang basuh giler2 dulu.. n air paip pon slow. tak best. mmg penat giler.. kitorang bertolak 14hb, sampai2 je tros unwrap, unpack barang2 kitorang.. susun2.. pagi esok, baru stat try buat produk.. kitorang masuk kitchen around 8am.. keluar awal sikett la darri kat uitm,.. keluar dalam pukul 9+.. biasa training masa kat U pukul 11malam baruu balik.. gtu la sehari-harian.. tu life before event laa.. kitorang start event 17apr..
so,, 16hb tu,, mati2 dah la buat keje.. masuk kitchen pukul 8pg, mise-en-place siket2, breakfast made by staff meat a.k.a kakak kantin *bdk2 kami jugak.haha* tros bekerja,, buat produk, tolong2 yang ade event 17 tu.. malam tu mmg kalut giler. dorang akan gerak ke s'pore pukul 3pagi.. so, sblum masa tu kena siapkan produk la. ngam2 pukul  3 pagi siap produk,, dorang tros tukar pakai chef jacket semua la, *takmandi oke* then tros gerak ke s'pore. kitorang yang tggl, stay kat kitchen, clear kitchen laa. pukul 4 baruu bole balik,, sampai bilik, basuh2 badan,, tdo. ya allah.. kalo kitchen kat U xnak mandi pon takpe tauu.. tapii, kitchen sini? gile melekit!! takpe, jgn mengungkit.. dizzy sgt2! underpressure byk harii dh kot.. start training yg 5hb apr sampai ke berbelas-belas hari bulan ni.. penat. esoknya, dgn berbekal tenaga tdo beberapa jam, masuk kitchen pukul 8.. aku mmg blurr mamai giler tau. bertahan.. tahaaannn sampai 3malam ni je.. pesan kat diri.. tapiiiiiiiiiiii.. jengjengjengggg~~ sampai ke malam tu,, aku kena panggil oleh lecturer trainer aku.. masa tu aku tgh buat foodtag. around pukul 8mlm masa tu. tiba2 aku kena marah!! aku taktau pon masa tu buddy aku *org yg tlg aku ade 2org, tgh buat produk aku* dia kata, u buat ape? aku cakap la, buat foodtag. teruk kena marah. dia kata, kenapa u bagi buddy u buat? patutnya u yang masak,, u yg kena tahu warna ape u nak buat utk produk u.. u decide macam mana u nak texture produk u.. foodtag2 2 buddy u la yg buat.. ni terbalik. YA ALLAH!! eh, siyes aku taktau dorang tgh buat produk aku tau! kalo aku tahu, aku pon tak bagii!! aku dh rancang dh aku nak masak semua! tapi kenapa dorang tak bagitau!!!! geram giler tau!! then, aku sakap, sorry miss,, salah saya. fine,. rasa nak nangis.. tahann je laaa.. aku tanya, apa yang dh buat. rupanya dh separuh dorang buat. macam sh*t! AKU NAK BUAT LAAA! xpe la.. sabarrr..


then,, aku masak the remaining tu. fine, salah aku, kenapa aku bodohh sgt sampai tak perasan dorang tgh buat produk aku! malam tu,, aku dh risau sbb takot sgt! produk dh siap. masak tipu2, sbb miss tu ckp xpe,, bole masak tipu. then, masa nak coating food dgn gelatin *utk bagi shine food n utk preserve food* tu lecturer yg ajak aku join comp ni tanya aku.. nak saya tolong?? aku ape lagii. org dh offer kan. then, dia tolong aku coat semua food. then, bila hampir siap, dia beliau offer aku,, nak saya tolong plating? ouh, siyesly mestii la nakk. dia pon srh ambik plate semua bagai laa.. masa dia tgk plate aku, ya allah dayah, ape hal ko punya plate ni?? kenapa sir? cap jari merata-rata.. sekali lagi ish! cop bukan aku yang lap pggan aku hari tu!! trainer awak tak cakap ke mcm mana cara pegang plate?? aku pon taknak cakap pape, dh hati sakit kan,, ade sir,, tapi saye yang lupa./. aku cakap, tapi suara dah tak keluar. ketahuilah, aku tgh sakit hati dimarahi ats salah org lain! dia pon tanya balik,, ape?? dua kali aku ulang. nak tahan suara jgn bagi dgr len ni. isk. sir tlg lap2 pggan aku.. then, dia srh aku buat bnda garnishing, deep fry kan itu ini,, aku buat la siket. bila dia tanya, bunga cili ade buat? aku kate, ade,, yang aku buat entah ke mana hilang,, tggl yang buruk2 yang org len buat. aku gerammm  giler.. sir,, xlawa la.. dia tgk,, kalo aku kate xlawa, dia kate hodoh tahap max la kan.. dia pon tanya, sape buat? aku sbut la org len.. mmg bukan aku buat kan. aku takut sir egt aku tak buat ape2. TT.TT . takpe. dia srh aku g ambik cili, sediakan dia air sejuk n chopping board dgn knife. dia tolong aku carve chili. oke. tension aku kena marah.. semua bnda aku buat tak betul dh. aku dh gelabah giler.. dayah,, buat keje cepat siket, ni dh pukul 12 u tau tak.. dayah, jgn la langgar bnda tu, jatuh.. dayah,, buat elok2.. siyesly tak tahan. taktahu bape kali dh nk mintak maaf.. masa tu ade sorang chef dekat hotel KL ni pon tlg aku.. maluuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!! masa aku nak pegi ambik brgm dia cakap kat sir,, ko jgn la marah2 dia, nnti nanges. heh. aduhh. mmg aku nak nanges dh pon, tahannn je! dia tolong cover aku.. sobsob.. sampai satu tahap,, dia pon dah taktahan dgn ke-blurr-an aku, dia kata, dayah, u nak saya tolong u ke tak? aku mmg gelabah gila dh masa tu, kao dia tak tolong mmg aku dok n nages situ je, taktahu nk buat ape dh ni. aku cakap, sir, saya mintak maaf sgt2 sir.. tolongg la tolong saye,, dia pon,, kalo u nak saye tolong, tolong la fokus, fokuss! cepat siket. then,, aku taktahan sgt, aku mintak nak g solat. wuhuuu.. bila dia nak mix up bahan2 tu,, *sbb kan masa tipu* semua tak kena.. lagii aku kena marah.. ni ape? sayur lodeh. u masak tak? tak. kenapa? sbb miss srh. ni ape? acar rampai. u masak tak? tak.. sebab ape?? miss srh. ni ape?rendang ayam. kenapa warna dia macam ni? u takmasak jugak? aku geleng je.. dia pon geleng jugak.. saya tahu. saya tahu u nak jawab ape.. sbb miss srh kan? aku senyap. masa ni empangan mmg dh penuh, kalo dia tggi suara mmg aku dh nanges dh.. dia pon cakap baek2.. dayah.. saya tahu u masuk display. tapi taksemua kita boleh masak tipu u tau tak.. u kena masak, tak kira laa ape org cakap... now, g ambik pot, saya masakkan utk u. ouhh.. g la aku ambik,, dh ke masa tu gas poli tu abes. naseb bek kitorang bwk portable stove kitorang! dia masak.. dia tolong aku semua! plating semua mmg dia yang buat..
then, pukul 3,, tingtonggggg!! cepat2 g tukar baju,, aku takot,, mcm mana nak bwk brg2 tu,, mmg la bnda2 alah berkuah tu akan set*jadi keras* dgn gelatin,, tapi,, bnda tu semua tak set lagiii!! mcm mana kalo tgh keadaan dia tak betul n dia set?? matiiiiiiiiiii aku!! then, masak nak load barang masuk keta,, tiba2 sir td mintak brg aku masuk lam keta dia,, ouhh,, cpt2 aku angkat. tq sir! sampaii je kat sana,, dia tolong aku lagi, and as usual,, kena marah lagii.. food aku oke. tak set secara tak terkawal. tapi, bila bukak, tetiba bau masam.. ape ni? ohmyyy nasi basi!! tu laa.. katanya sir. dah taklarat nak marah aku gamaknya. timun aku,, dh warna kuning2.. ish, dayahhhh dayahhh.. sir,, terukkan saye? takpayah dia jawab, aku tau mmg aku teruk TT.TT


so, agak2 korang laa kan,, dgn plate tak sama,, dgn nasi bau basi, bole menang ke?? sure la takk. aku bersyukur sgt bleh join this international event,, this competition.. tapi aku terkesan.. terkilan,, sbb xdpt buat yang terbaik.. terkilan sgt even tak sempat nak say thanks for the last masa compt tu kat chef2 yg tolong aku tu. mmg la jumpa lagi,, tp xkanlaa tetiba nak ulang sejarah lamaa kan.. ish ish.. itu la critanya..


kitorang join 10 event, bawak balik 5 medal,, satu silver 4 bronze, kategori tapas je yg dpt silver.. yg len kalah~ itulah ceritanya.. ape yg aku takut, ialah aku takut ade lecturer yg terasa hati dgn aku. sbb yg tlg aku lecturer len,, so, last min tu aku pakai pndapat dia laa sbb kan dia yang tlg aku,, xkan nak berkeras kan.. takot beliau terasa hati.. n maluuuuuuuuuuuuuu sbb rasa macam lembap giler --'


pape hal,, event tu pon dgh habes,, n banyakk giler pengalaman dapat plus minus sebuan kena kurung dlm kitchen,, utk next,, aku pon taktau sama ada orang sudi tak lagi nak ajak aku join competition culinary next time.. aku kan bdk foodservice, bukan bdk culinary pon TT.TT


we'll see. so, would like to thanks all.. itulah ceritanya.. last word : MALUUUUUUUUUUUUUUUUU!


ma'assalamah :)
*pheww pnjg giler! tabik pada yg sudi baca smpai habes, n sorry utk typim2 error :D

Comments

  1. dash,, yg pntim, pglman tu... bkan calang2 oe yg blh mrasai pglmn sbgni..sgt jarang nk jumpe oe yg bleh wt yg terhebat dlm sklip mata..pepun, mabruk alaik!! i.allah pasni blh wat lagi TERBAEK.. i support u dear frenz!! (~,^)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_