rezeki:::

bismillahirrahmanirrahim :)

rezeki?
takpernah nak terduga dari mana datangnya rezeki.

sesi menziarah cikgu-cikgu kat sekolah tadi dan bila-bila pun mmg osem la.. sempat cikgu sejarah aku dulu, yang selalu dulu  panggil nama aku sbb tdo dlm kelas dia, sejarah, c'mon! cikgu azizam..

beliau ade cerita sal sedara dia,, ambik kos bahagian makanann gtu, last-last skang keje as cikgu SEJARAH!

macam mana boleh jadik hampa tanya? asalnya, dia mmg belajar sal makanan, aku lupa kos ape, then , dy sambung dan sambung dan sambung lagi blajo,, sampai 1 tahap layak jadik cikgu ajar Kemahiran Hidup. then, dia jadikla cikgu.. but then, bila dh jadik cikgu ni, tetiba kat sekolah dia tu tak cukup cikgu, and then dia kena ajo sejarah. HAHA. aku gelak bukan sebab lucu atau ape, tapi macam,, err? huii, rezeki tuhan tu ade kat mana-mana.. ketentuan dia takde sape boleh halang right??

and then, yang paling best cikgu cakap tadi : takde guna kita ni kalo pandai pon tapi pemalas.
katanya lagi,, kalo antara kita2, kita yang paling pandai, itulah cabaran sebenar,, yang mana kita kena jihad masa tu.. macam mana kita nak buat sampai org2 sekeliling kita pon jadik pandai macam kita? sounds hard kan?? and the most important is : janganlaaa sombong bila pandai.. 

hurmm..
jihad.. jihad tu kena ada. jihad tu ape hampa tanya?
bukan g berperang ja,, kita kata jihad ni apabila kita buat sesuatu bnda tu dgn bersungguh-sungguh, tekun, kerana ALLAH :)

jihad, daripada perkataan arab JA HA DA. nah, carik dlm kamus marbawi ! haha

last word 
thats why i miss my school. tak jumpe tarbiyyah begitu di tempat lain :')

till then, tataa :)

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_