Thursday, May 09, 2013

elemen KEJAYAAN

bismillahirrahmanirrahim.

baiklah. pergilah ke mana-mana kem motivasi pon, bayarla berapa ratus ribu pun, penceramah tu jugak yang kaya sorang-sorang, kau tak dapat ape kalau masih di takuk yang sama dan tak mahu berubah.

ohh kasar ye.
okay kita senyum dulu..

:)

baiklah. kawan-kawan adik-adik dato' seri toh puan seri yang budiman :)

selalu kita dengar dan lali agaknya telinga kita untuk mendengar,
 mahu berjaya jawabnya usaha.

ye,
saya setuju dan saya juga pernah termakan kata-kata ini dahulu.
bulat-bulat.

namun nasib baik saya tersedar.

ek ehh, macam ada benda tertinggal !


ohh ! ramai yang lupe, 

lupa apa?

1. ELEMEN USAHA
usaha ni boleh jadi macam-macam. baik. kalau dalam konteks kita nak cemerlang dalam pelajaran, terbahagi la kepada beberapa bentuk usaha.
 i- usaha belajar sampai faham
ii- bagaimana kita menghormati sebuah majlis ilmu/ kelas
iii- bagaimana kita menghormati guru/pensyarah
iv-bagaimana pula kita menjaga hubungan dgn Allah di saat kita tekun belajar?
v- bagaimana hubungan dgn manusia lain, terjaga atau terabai?
vi- bagaimana kita menjaga amanah-amanah kita yang lain? selarikah? atau ada yang terlebih?
ye, semua ini kita perlu usahakan. usahakan buat dengan baik.

2. ELEMEN TEKUN
tekun ni yang susah nak buat. tekun dan istiqamah. istiqamah tu maknanya berterusan. bukan hangat-hangat tahi ayam .

3. ELEMEN MUHASABAH & REFLEKSI
audit performance diri sendiri. tak perlu banding-bandingkan dengan orang lain. bandingkan dgn kita sendiri.cuma adillah dan jujurlah kepada diiri sendiri. hadis pernah menyebut : orang yang beruntung itu ialah orang yang hari ini lebih baik dari semalam. :)

4. ELEMEN EDIT
lepas audit, baiki mana yang salah. cari jalan. sekali lagi elemen usaha diperlukan untuk membantu sub-topik ini untuk berjalan

5. ELEMEN TAWAKKAL
okay ni last step yang ramai lupa dan salah teknik. tawakkal itu namanya sesudah usaha keras. sehabis daya. baru boleh tawakkal. contoh, kalo final, tawakal itu bukan 10 minit sebelum final, tetapi sejurus selepas penawas kutip paper kita. nah, itu baru tawakkal
maka apa pula elemen tawakkal ?
i-jaga diri dari melakukan perkara dosa
ii- teruskan berdoa, pohon kepada Tuhan kita

6. ELEMEN REDHA DAN POSITIF
baik. last but not LEAST. kita kena tahu dan faham. setelah kita jalani semua elemen tadi tu, kalau kita tidak mendapat apa yang kita inginkan, ingat itu dari Allah. terima dgn lapang dada dan terbuka. bersyukur. ada hikmah, percayalah. selalulah bersangka baik dgnNya. satu bnda yang ramai gagal untuk faham : Allah tidak lihat pada hasil, Dia lihat pada usaha kita.

kalau tekun dan betul caranya, walaupun kita gagal, kita tahu yang kita sudah BERJAYA pada hakikatnya :)

so, be positive.

and ah,

urmm,
okay ni semua elemen aku buat.
haha. cita-cita nak  jadik motivator katenye,
puii

okay okay.


till then ddaaaa :D

2 comments:

  1. please be a motivator... go, go preach the others. they need your help. they need your talk. Motivation inside them is not enough yet, they dont feel it. Help them to touch their heart. help them...

    ReplyDelete