kebaikan dan... HARI?

assalamualaikum wbt..

ke hadapan semua pembaca blog ini, eh, ehem.. how to start *garu kepala*

ce teka hari ni hari ape?
okay bagi mereka-mereka yang bekerja atau belajar atau seorang yang allert dan tidak pernah lalai pasti ingat  hari ini ialah hari Jumaat.
namun tidak dapat ditepis pula kepada mereka yang dalam mood bercuti pasti terpaksa membelek kalendar ataupun meng-klik sisi hujung bawah komputer untuk memastikan bahawa hari ini adalah hari Jumaat.

haha.

okay. bukan tajuk itu yang kita nak ber-kecek bersama-sama,

sama ada anda perasan atau buat-buat tak perasan,
atau perkara ini sudah menjadi ikutan anda,
dan mnjadi trend saya juga, pasni aku post la kat fesbuk caption2 letak juge nama :JUMAAT
hari jumaat je semua orang post baik-baik.
baik di fesbuk, twitter, entry post blog.

err..

baik.
tak salah.. tak salah untuk post benda yang baik dan tulis : salam Jumaat..
atau tulis : salam Sayyidul Ayyam..
atau tulis : jumaat everybodyy *yeahh yang ni dgr rock sikit :P
atau tulis pape lah kan yang nak menggambarkan anda nak kate : hey korang, hari ni hari jumaat so behave.
err
*kening terangkat siket*

saya faham, mungkin juga hal ini seolah-olah menjadi trend sebab hari Jumaat macam free giler, kan? even negeri-negeri yang tak bercuti, masa waktu solat Jumaat tu konfem lah operation akan dihentikan seketika. so, eveybody pun akan free masa tu rite?

so, mungkin juga faktor ini yang mendorong anda anda dan anda serta kita semua untuk terdorong menge-post bnda-benda yang baik, kemudian # hari jumaat sebagai makna : 'HOI, aku rileks siket harini :D' ataupun sebagai makna : " WEYHH, besok sabtu, weekend",

atau juga sebagai makna " hey heyy kalut laa, kitorang kelantan terengganu dan sebagainya dah weekend kott hari ni :D "

nah biarkan gambar pakcik ni berbicara sebentar. krikk krikk krikk krikkk~




ape-ape lah.

cuma apa yang saya risau?

saya risau andai anda salah faham bahawa hari Jumaat sahaja kita kena buat baik.

NO.
seeeeetiap hari kita kena buat baik.
bukan hari Jumaat saja kita kena bercakap baik-baik..
selama mana kita bergelar muslim dan ingin menjadi mukmin,
jangan tggu hari Jumaat baru nak post atau lakukan kerja-kerja bnda-bnda baik, bnda-benda nasihat, peringatan :)


but then it is good anyway.
mungkin kita boleh start merancang..
kita mulakan dengan Jumaat hari ini untuk semaikan azam dan cita-cita, sabtu ahad isnin selasa rabu khamis datang pun kita akan terusss menerus berbuat kebaikan dan berkata perkara-perkara yang baik sehingga tiba Jumaat yang seterusnya  :)

in-shaa-ALLAH~

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_