nasib baik atau untunglaaaaaaaaaaa atau?

bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum.wbt

salam hari jumaat, selamat hari wesak :)

saya beri anda situasi :

SITUASI 1 :
nak balik kampung, bas Maraliner, a.k.a bas yang biasanya on time. di tiket tulis pukul 2petang. nak dibuatnya cerita kena pulak cirit birit pada hari kejadian. terlambat. sampai lambat. rasa 90% yakin dah haa bas dah gerak. on time kan.. pastu, kuatkan semangat kentalkan kepercayaan yang bas tak gerak lagi.. bila sampai stesen bas,, jeng jeng jeng.. rupa-rupanya mmg bas tak sgerak lagi. tetibe tayar  bas meletup and baru siap baiki.

maka biasanya kita akan cakap begini : fuhh NASIB BAIK laa tayar bas bocor tadi. kalo tak melepas~

SITUASI 2 :
anda baru lepas makan. kata awal tadi nak belanja kawan. dah warning dah kawan jgn bawak purse. tetibe lepas habes makan tu baru sedar yang tertinggal purse kat bilik ! dalam keadaan kelam kabut tetibe datang pula secret admire yang offer tolong bayarkan. terima sajalah dah kite pon tak bawak purse.

maka akan berkatalah kawan anda : UNTUNGLAA ada SA~

okay. sebelum kita teruskan saya ingatkan situasi ini adalah khayalan semata-mata.

baik.

nasib baik, untunglaa?

apa kata kalau bermula hari ini kita tukar,

untuk situasi 1 : tukar : ALHAMDULILLAH, bas tak gerak lagi..

bagi situasi 2 : tukar : ALHAMDULILLAH, ada orang sudi tolong..

:)

simple right :)

dapat pahala ;)


selamat mencuba, jom sama-sama cuba :D

______________________________________________________

nota kaki : perkataan tukar tiada kaitan dengan hal politik. sekian

cc : abe awi & k.na atas idea :)

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_