:: sebuah perjalanan :: EP.2

go to previous episode : previous episode

maka bermula hari itu, aku mula faham. kesibukan kita dalam kerjaya atau kepimpinan sesungguhnya tidak pernah menghalang kita untuk berjaya dalam akademik. kita boleh berjaya, untuk kedua-duanya sekali. boleh. tidak ada apa yang sangat mustahil dalam hidup. 

semester tiga. kalau di awal semester satu dahulu, kemain tak mahu terlibat mana-mana, tak mahu ambik port dalam apa-apa aktiviti, tapi berlainan sekali kali ini. pasak dalam dada, sekali lagi. pelajaran nombor satu, amanah bukan nombor dua. masih lagi dengan title class rep. dan dilantik semula ke dalam Majlis Tertinggi Kelab. kali ini terpaksa menggantikan tempat seseorang yang meletakkan jawatan sebagai Exco Agama dan Kerohanian. terus dengan D'Hoteliers. aku semakin jatuh cinta dengan kelab ini. dengan perjalanannya yang menawan. dengan kesibukannya. aku suka. dan terus bersemangat sebagai seorang seki TR. azam sem ini, sudah berada di kolej Duyung. maka sesuatu yang lebih besar harus diberi. satu hari, sewaktu dalam komersial kitchen, dapat satu call. madam takde, so i just tell COD (chef of the day) yang aku nak jawab that call sebab nombor ofis. macam penting. rupanya HEP yang call. dorang bagitau aku yang aku kena pergi kem ape tah kat mane tah sebab aku tercalon sebagai calon JPP (jawatankuasa perwakilan pelajar). JPP ni a step untuk jadi MPP. aku memang terkejut beruk la masa tu. dah la hari tu aku masak main course kot! nak tinggal ke sape kitchen ni sebab dia kata aku mmg kena attend satu meeting dengan semua calon at 12pm. pastu dia cakap la kos tu sampai hari Ahad, which means, hari Ahad was my practical test for serving class. my only chance utk dapat A utk subjek tu. kalau tak, say bye la utk dapat A subjek serving! aku bagitau yang menelefon, saya tengah ada kelas kitchen, kalau lect saya let go saya, saya akan pergi. tapi in case dia x bagi saya x boleh keluar. yang menelefon cuma kata : xpun you bagitau dorang yang KPP (iaitu PA aku)  you yang cadang nama you. mesti you boleh keluar tu. okay? iye puan, saya cuba. susah sikit sbb ni commercial kitchen, kami ada guest. i'l try to be there. letak telefon.

and after that, aku masuk kitchen, x care dah ke classmate aku yang tengah havoc dalam kitchen. and aku dah rasa sebak semacam. aku rasa macam xmampu. what am I supposed to do sebab dah banyak benda clash ni? dah la nak tinggal ke sape nye main course aku ni? tenderloin pulak tu. exam amali aku. sir didi lepas ke? macam mana nak mintak kebenaran dengan Miss Lynn, ape nak cakap? aduhai. and sabtu tu aku ada event dgn Hoteliers! walaupun event kerjasama tapi kami xcukup orang ni. rupanya ada kawan perasan yang aku yang boleh tahan kepohnya tetibe senyap she came and ask me : Dayah kenape?
hah. aku dengar soalan tu sambil aku jawab, takde pape terus nangis. Asmah la seingat aku yang tanya aku tu. Sebelah nya ada Sualiza. dorang ingat aku memain. tapi masa tu aku dah tak de energy dah even nak pegang chef knife. aku terus letak chef knife aku aku pegang working table and cried. sekejap je, sesaat dua nanges sungguh2 tapi rasa macam malu kan, lepas tu nanges sambil trying hard to smile. haha. havoc kejap kitchen masa tu! semua 9orang yang lain stop buat keje and ask : dayah kenape?? i'm just said that i'm okay. no need to worry. continue your work. aku cuma bercakap dengan COD masa tu, aku cakap la, tadi yang call tu HEP. dia kata orang kena pegi kem, besok sampai ahad. sebab dah kena calon as JPP for MPP. i have to attend a meeting at 12pm. is there anyone yang boleh replace my place to do this tenderloin? 
takde la beria aku speaking masa tu kan, ye la, cakap bahasa melayu la. haha. ni cuma nak bagi sedap cerita je. okay sambung.
hah, masa tu, kan aku tengah ala-ala sebak kan, so, slow je la cakap. pastu ada la yang tanya : apa? si COD ni kata la balik apa yang aku kata, kepada 4 orang yang lain. pastu yang lagi 5 orang x dengar, dorang tanya la pulak, ape dia? kenapa? so yang dengar tadi tu cakap la balik apayang si COD ni tadi cakap kat dia. maka kelas pun be like :
fullamak kecik.
fuyoooo kelas kita nanti ada MPP
kelas la kau
and dapat tangkap satu perkara : weyh meh aku buat tenderloin kau. takda hal. kau pergila 

and i was like : ye ke ni? kau oke ke nak buat? xpe, aku siapkan dulu mise en place and apa yang patut. and then after a while miss masuk. and sekali lagi drama air mata depan miss. TERkeluar ok! miss izinkan and miss pesan, you can go tapi you siapkan semua mise en place, cuma tunggu daging masuk ove je. nanti orang buat appetizer boleh assist and once suop keluar yang buat soup blh take place plating ke garnishing ape ye.. make sure main course have no problem. COD, ya?

COD nodded and so do I. so, lewat la sikit actually aku keluar sbb aku sendiri yang make sure tenderloin dah masuk oven and my classmate yang beria suruh aku cepat2, so bukak apron, keluar kitchen lalu depan guess kelas serving, jalan tengah panas pergi ke Rumah Persatuan. sampai sana i met Faisal. dia yang approach aku sbb aku pakai baju kitchen so he knew that dia dan aku merupakan calon dari fakulti. that was my first time talking to him. i told him what i have that week. we both are depressed actually. last minute punye cerita. kalau la tahu awal at least aku boleh tukar turn dengan sir didi utk exam amali tu kan. aku mmg just datang utk say no tetapi bantahan kuat daripada En.Taufik and also Puan Zakiah masa tu. haha. aku cakap la, kalau saya boleh excuse exam tu so saya akan datang utk kem. I'll try to contact my lecturer IF he allows me to. kalau tak, I wont be there. 
after that, come back to kitchen and do those clearing. classmate tu sambil clear semua sibuk tanya macam mana macam mana kan. aku cma, angkat bahu. haha. and tunggu masa briefing, nasib baik miss takde komplen pasal aku punya tenderloin terlebih masin ke ape kan. so, masa jalan ke Duyung tu terus aku text sir Razman. sir ke yang calon saya. he said that dia dah emel aku, aku xbukak emel ke? O God. aku bukak emel masa nak check result je kot. ataupun masa lupa pasword nak log in pape. haha. then karang ayat text sir didi to ask him, how. text sir Fyzal is it okay kalo aku xde event this Saturday. sir Fyzal kata ok, pergi la. that night ada perjumpaan dengan geng underground. aku btau aku dpt offer MPP. apeng said : kau curang Dayah kalau kau join MPP. they all said, nanti kalau dapat MPP mesti dah tak selalu dengan kita. aku diam. and cakap, alah, bukan konfem lagi pun, nanti la aku fikir. ada masa lagi ni. and until that time, sir didi langsung tak reply msg and I know he was mad at me. so, aku taknak carik gaduh taknak panjang kes. aku pun entah pesan kat sape masa tu, let them know, that I will not be there. bukan mengelak tapi I cant and I have my own priority at that time. 

semuanya pecah masa event hari Sabtu tu. tak silap aku event tu HosFest (Hospitality Festival 2012). tapi aku xsure betul ke tak. rasanya betul la kot. haha. bila sir faizal tgk aku terpacak kat site event, he ask me: aik, awak x pergi kem ke dayah?
 tak. 
kenapa? 
saya tak dibenarkan utk tak ambik exam final serving besok.
ala, tapi rugi la.
tak berani la sir nak ambik risiko. yang tu tak konfem lagi dapat ke tak. yang lagi satu subjek saya. tak nak lah.
ye ke. sayangnya..

and then bump into sir razman.
aik, dayah, bukan ke minggu ni kem nya?
aah, start semalam
kau, kat sini?xpergi?
tak
lah kenape?
esok ada final serving. tak dapat excuse.
*buat action nak ketuk kepala aku dan terus pergi*

geng underground :
weyh, Dayah setia dengan kita.

and my final serving going well. very well. sir didi pun tanya :
aik? budak kecik ni ada pulak hari ni?
dah sir tak kasi saya pergi
i didnt say anything~
alah, macam saya taktau kalau silent sir tu maknanya tak berkenan la tu. hehe..
ookai, utk hari ni **briefing**

and the next next week, bila aku naik HEP, Puan Zack said : Eh, awak la Hidayah kan? yang tark diri MPP hari tu?
i'm like : GULP. macam mana dia kenal aku? haha. padahal sekali je jumpa. aku pun beranikan diri. ye, saya la. haha. bukan sengaja puan, maaf lah. bla3 bagitau sebab kan.. pastu lagipun, saya geng underground. 
dia balas : ek elleh. 

oh. hampir nak terjebak! dalam dunia kesibukan tiada batas. cuti sem. bercuti dengan jayanya. and suddenly dalam tempoh bercuti tu i got a message dari Saiful, sape nak jadi OC, OC xcukup. sape nak jadi bagi nama. ade geng lain tanya : nak join x? I refuse. sebab last sem cuti aku dah dicuri! haha. and jeng.. kemuncaknya : result part 3. risau juge sebab sem ni dah start ada kira-kira : subjek akaun, a.k.a sampai menanges2 aku takut fail akaun sbb xreti. carry mark 20/40. and kalau aku teruskan dengan prestasi masa tu mmg aku akan fail akaun! nanges. cari member and Waa sudi ajar aku. sepetang je belajar dengan dia hadam semua topik sepanjang sem and I got it. lah. kacang je akaun rupanya. thanks to her. a big thanks. kemudian dengan dua kelas praktikal. bukan senang beb nak skor markah kelas praktikal! walaupun dengan semua tu, alhamdulillah, aku still boleh teruskan perjalanan dalam rank dean lits. with GPA 3.68. turun sikit. but okay la. this is a very hectic semester!

azam baru untuk semester empat!

:: bersambung.

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_