P R E S E N T + S P E A K

bismillahirrahmanirrahim
assalamualaikum wbt..

dah lama nak tulis entry hari ni baru daopat chance. acewah. one level up, another skill need to be polished. hakak masuk degree ni kan boleh kata each an every week kena presentation. ada yang strictly no malay, ada yang try to speak in english, ada yang its okay, u can speak bilingual. kan. tapi bahasalah apa pun, presemtation would be the most scary things ever. for most of the students. laaagi lagi bila kelas dalam dewan, kena present pakai mic.

presentation is about how you present yourself (Mdam Lyn, 2014)

"jangan takut dengan mikrofon, bayangkan dia macam asikrim" was the very first word of advise yang diucapkan oleh ketua pengawas sekolah dulu, if Im not mistaken masa tu aku akhir form 1 and as a pengawas pelatih (selection before konfem jadi prefect) i took her word, i bring up myself and built confidnce to speak in front of others, at that time. 

" presentation skills need time to develop, and its not in one night (Sir Zulfazli, 2014) absolutely right! me myself, aku start belajar bercakap di depan orang sejak darjah enam. progress nya lagi laju bila masuk sekolah menengah. i start to get a big audience bila masa tingkatan empat, which is at that time aku jadi ketua exco perhimpunan dan interaksi. so konfem la kan kena bercakap masa perhimpunan. give instruction and so on. and masa tu zaman-zaman aktif dengan persatuan dan kepimpinan yang memerlukan aku untuk bercakap di depan.

yes, nervous selalu ada. its not about the presence or absence of the nervous tapi how does we handle it. heres some tips :

1. be ready, dont start until u confort with your position.
2. cari audience mana yang beri respon positif, fokus and do some eye-contact dengan dia, then after you built your confidence, bergeraklah kepada audience lain
3. bayangkan audience tu ialah kawan kita

this is the early steps during presentation. a good presentrer will always know everything about the things that he/she is going to present. dia kena study betul-betul. khatamkan dan fahamkan each of every word on the slides. so, takkan ada masalah kalau anda faham apa yang anda nak present sebab presentation is actually about : SHARING YOUR KNOWLEDGE. it is not about reading the slide, it is not about read your skrip. it is not reading, it is TELLING and EXPLAINING.

konfiden. senang cerita, kalau anda betul faham apa yang anda nak present, nothing to be fear off. sebab anda tahu semua, dan sesi presentation ialah sharing session. so, kalau anda ada banyak untuk diberi, who cares about nervous? automatically we will be very excited to talk about that particular topic.

believe me. so setakat ini sahaja tips permulaan. selamat membina keyakinan diri. 
inshaallh ada masa kita bagi tips advance lagi. and as usual, abaikan typo yang ada, hakak malas nak double check. wahahah. adios!

;)

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_