rahmat ujian??

adat manusia kan?? bila jatuh ssh nak bangun.  stress?? hah.. perkara biasa kot. letih. tak larat. sedih yang melampau. geram. saket hati. ye. semua manusia normal mesti akan rasa semua perasaan2 tersebut kan?? tapi yang penting,, macammana kia nak handle semua konflik yang berlaku lam diri kita. tak. aku tak kate aku hebat dalam menghadapi konflik dlam diri aku.. kalo ye la aku hebat, takkan aku jadi sape aku sekarang.. kan?? tapi, nape ak rasa aku ada hak nak post entry gini?? sbb aku dah lalui ni semua.. korang mungkin tak kan?? tak pon, ape salahnya nak share, sbb kita punya kesulitan laen2 kan?? allah tu takkan membebankan hambanya melainkan sesuai dengan kemampuannya kan?? sape stuju hentak kaki, haha~

dan, bila ak diajukan soalan berkaiatn bnda2 gini,, kadang2 hadir lam hati, woi,, layak ke kao nak jawab soklan tu?? cam bagos je nak jawab soklan segala, diri sendiri pon tak terurus!
suka hati aku ah.. dah orang tanya aku, dat means diorang dah bagi kepercayaan kat aku utk tolong diorang lam masalah diorang kan??

so, berbalik kepada topik kita, nasihat ak utk korang2,
kalo korang menghadapi waktu2 sulit lam hidup korang, ape yang penting, sabar.. nampak cam mudah je kan perkataan tu,,SABAR. tapi, tuhan je tahu camne nak buat, tambahtambah lagi bila kita nak tambah lagi kat belakang, sabar dan ikhlaskan hati. FUHH! susah kot nak buat!tapi, walo susah camne sekali pon, tu yang korang kena buat. susah. ye mmg susah. tapi, korang bukan sorang diri kan hidup atas dunia ni.. bukan semua orang yang buat kurang ajar ng korang kan?? bukan semua orang yang sakitkan hati korang kan?? so then, SHARE problem korang.. cter ah kat kengkawan.. ni la jalan terbaek untuk kurangkan penderitaan *ceh* korang tao! tapi ak tak nafikan, ade je orang yang takleh nak citer probs diorang kat org len kan?? hah. kalo kes camnie, korang tau nak buat camne?? hey.. kita kan orang islam.. lima kali sehari kita solat kan?? tu pon paling minimum ah.. so, pe kate korang ngadu kat tuhan kite?? dia maha mendengar tau. aku jamin ah, dia dapat solve ur probs.. walo sebesar manapon! akujamin 100%
 pe yang penting, korang yakin tau, korang yakin yang masalah, kesulitan semua tu dariNya..nape dia bagi semua tu kat korang, kat kite??
cuba korang reflek balik lam diri korang.. ape yang korang dah buat selama ni? solat korang camne?? kalo korang ade pegang ape2 amanah, ape yang korang dah buat dgn amanh tu.. ape yang korang dah buat dgn org2 sekeliling korang? mak ayah korang? setakat mana korang jaga hubungan baek dgn Dia? dengan sesama manusia?? ke keje korang dok sakitkan hati orang len je? hah. cuba korang fkir balik.. mesti ada salah silap kite kan?
and korang renung balik,, betapa slama ni dah banyak, dah berlambak nikmat kesenangan  yang korang dapat, tapi ape yang korang buat?? bersyukur ke tak?? jaga nikmat tu ke korang wat dekk dan abaikan je semua tu?? and ni la masa allah nak tunjuk betapa korang perlu bersyukur dengan semua yang korang ade selama ni.. kita dah lalai.. syukur sgt bila allah nak ingatkan kita balik.. cuba korang bayangkan kalo dia biarkan kita lalai selamanya?? tak kesian kat kita nanti?? kan?? so, segala ujian diberi, maka bersyukurlah selalu.. ni, ak nak share satu lagu,,


cuba korang faham betol2 liriknya..

kan?? so, jangan risau, jangan gundah, jangan gulana..
hidup kita mesti diteruskan la beb!
lagi kuat kita diuji, tu maksudnya iman kita lagi kuat =)
insyaallah la kan..

and one more, pe kate cuba kadang2 korang bangun tengah malam, ambik wudhuk, solat tahajud, solat taubat, solat hajat banyak2.. pe yang korang akan rasa agakagaknya eh?? cuba ah..tak rugi beb. bil air takkan nek dgn banyaknye eh kalo korang abik wudhuk utk solat lebih dari lima kali sehari eh.. takyah risau!

oke. asenya dh takperlu utk ak bobel lagi, dah cukop panjang dh ni,
korang bace sampai abes ke tak pon ak tak jamin eh. haha..

nway, thanx for reading, thanx for visiting my site..
semoga ad manfaatnya utk kite bersama kan??
till then, see in da next post,
lau biiznillah =)

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_