bukU pandUan??

bismillahirrahmanirrahim~~

satu lagi bnda nak share dgn korang2.. ni act yg ak pdt juga dari kem tazkiyatunnafs kat MGU hari tu.. *lambat cket baru nak share,, ngeee~ *

biasa kan,, kalo kita beli sesuatu barang,, tv ke, radio ke, printer ke,, lappy ke,, and aaAAAHH !!! jam tangan *yang branded la* mesti dy sertakan buku panduan an?? lam buku tu, semua cara penggunaan bnda atau perkakas2 tersebut diterangkan dgn penuh terperinci~~ cara2 pasang pon dia terangkan kan?? and one more,, brg2 gitu biasanya ada guarantee kan?? setahun ke, dua tahun ke.. tgk la..

tapi kan,, biasanya kalo barang2 guarantee ni, kita boleh claim bergantung kpd terma dan syarat biasanya kan?? korang agak2 la kan,, kalo kita nak g tukar or wat so ever la kat brg kita yg kita kate rosak tu,, msti tuan punye kedai tu akn ty dulu,, ni awat boleh rosak ni?? kalo ada la jawapan2 kita ttg xtvt kita yg mmbawa kepada kerosakan barang tersebut adalah disebabkan kite x ikt panduan yg terkandung dlm manual penggunaan,, pastinya melepas la kita nak claim guarantee kan??

ada satu kesah tu,, sorang ni beli jam tgn harga rm5000.. ntahla,, jam tgn dy tu, cenggni kot


then,, satu hari, salah satu dari punat kecik kat tepi tu pon tercabut dan hilang~ so then, dy pon dgn sesuka hati g tukar dgn yg len kat kedai len.. one day,, jam tu ttbe je meninggal dunia  mati . dy pon ape lagi, pegila nak claim guarante.. jam harga rm5000 kot! bila tuan kedai tu x-ray  check2 dgn teliti jam dy,, dy pon kate,, kamu ad tukar butang ni eh??? kalo gtu,, xleh claim la,, sbb salah kamu yg guna brg x ori~ hambekk ngkau! takke naye?? so, rm5000,, daaaa je lah.. melayang free2 je..

so then, dari kisah ni kita dapat wat kesimpulan la kan.. pape hal,, rujuk manual penggunaan tak pon direct tempat asalnya bnda tersebut datang kan?? jgn ambik yang palsu n tak ori nih..

dear readers,,

ape yg saye nak bawakkan hari ni?? pernah tak kite terfikir dan cuba menghubungkaitkan penciptaan manual penggunaan tersebut bukan diasaskan oleh manusia?? tetapi, ia diajar oleh pencipta kite sendiri~~ ALLAH SWT.. wat? hampa xcayo kat ceq?? hey.. cuba tengok pada penciptaan langit dan bumi,, serta seluruh alam semesta. lagi hebat kot daripada mesin2 sekarang ni. xde eh nak pakai bateri.. xperlukan driver nak gerakkan.. semuanya dh tersusun rapi sejak dari awal penciptaan kan?? begitu juga kejadian manusia, susulannya.. pernahkah kita juga terfikir bahawa allah dh sediakan MANUAL PENGGUNAAN dunia ini dan juga panduan utk kita jalani kehidupan seharian??? apekah nama buku tersebut ?? TAK!! bukan nama dy BUKU MANUAL PENGGUNAAN BUMI DAN BENDA HIDUP.. xde lah. nama buku tersebut ialah AL-QURAN !!

so, adekah anda fikir ape2 kerosakan yang berlaku pada diri kita akan dapat "diclaim" sekiranya kita yg takpernah mematuhi "buku panduan" tersebut? adakah kita boleh "claim" bila sesuatu yg tak diingini berlaku kepada kita kerana kita MENUKAR BARANG YANG ASLI DGN TIDAK ASLI ?????

takperlu saya bncangkan panjang2 di sini.. cukuplah anda gerakkan minda anda.. buka hati anda.. kiaskan dgn ape yg telah saya ulaskan di awal perbincangan kita =)

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_