giving???

bismillahirrahmanirrahim~~~

lame rasanya tak berbicara kan?? asyik2 dok mengarut je. nah! amek kau dayah, DUSH3!!! *triple punch*

adehhHH!! 
lame xsparring saket la pulak ! *btw miss my taekwondo, bila la boleh smbg amik grading nak nek merah ni?? ke tggl ang2 dh ajat ak??  n miss gak da coolest trainer, kak wani - act should call her madam wani, p sbb sy sportim pggl kak wani je.. lalalala - tambh lagi satu trainer kak wani square -sape swoh kak wani cari pembantu yg name wani jugak,, kan kami dh bg nama manja square kat blakang tu, HAHA * TGK TU!! mengarut lagi HAIYAKKKKK!! nah, ambik, crescent kick side kick sato! padan muka ang !

oke. stop it !!

dear readers.. hari ni kita nak bncg2 ttg~~~


ye. ini dia!! memberi~~ kalo kita bncg2 bab memberi ni,, macam2 kita boleh cakap kan,, dan ade berBAAAAGAIbagai jenis pemberian.. kan3??

antaranya,,


dan


dan mungkin kita terlupa ttg pemberian jenis begini,,


and even binatang pon saling memberi.. tak caye?

 hah. tu bukti, hehe~

and kita jugak boleh beri ini,,


tapi,, berilah kepada mereka yg selayak dan sepatut serta sebetulnya ya!
hak3.. jgn belah dada anda sudaaAAA.. sbb kalo belah n nak ambik hati dan beri secara hakikatnya, jawabnya, bukan bntuk gtu hati kita ye.. heeeeee~ 
tu nama mmbunuh diri ! no3 and NO!

ramai yang takut utk memberi. beri ape?? sedekah,, pendapat, pandangan, semualah! and even senyuman * bajet2 takot org terpikat ke?? * kenapa anda takot nak memberi?? takot kurang harta?? takot org curi idea kita?? takot org len jd lbh bagos dr kita?? atau TAKUT TAK TERBALAS PEMBERIAN TU??? 

ye. leluhur kita kate,, buat baek berpadapada kan??

tahu tak?? syaitan tu dah pesongkan kita.. ajar kita jd kedekut, bakhil nak mmberi.. dy kate, kalo kita bg kat org, kita akn kurang, dy kate, itu, dy kate ini. NO! salah beb! 

kita lebih percayakan omongan syaitan dari janji tuhan kite ke?? *kasar ke bunyinya? but dat da truth* tuhan dh jjikan,, kita memberi,, macammacam mana pon, kita akn dpt balasanya..  tuhan ibaratkn, kita beri satu, sepuluh kali ganda kita akn dpt balik,, dan kita pon pnah dgr kan,, ape yg kita beri, itulah yg akn kita dapat.. 

beb,
harta kita yg sebenar bukan ape yg ada pada kita sekarang,..
tapi harta kita yg sebenar ialah ape yg kita beri kepada org len..
sbb ape??
sbb ape yg ada pd kita hylah kita guna utk kepentingan n keperluan hidup kita shj.. sdgkan, ape yg kita beri kpd org len, itu jd manfaat kpd mereka.. itu harta yg mmpu kita bawak utk teman kita ke dalam kubur~
stuju???

dan islam tu cuba utk buka seluasluasnya peluang utk umatnya mndpt pahal dgn mmberi ni.. jgn sempitkan pemikiran kita yg memberi ni hanya dgn harta bnda shj. TIDAK.. kalo kita xde harta, kita masih boleh mmberi,.. ape?? rasullah dh sebut dalam satu hadis, maaflah, xdpt bawak matan hadis dan mafhumnya.. tapi, yg kite egt,, baginda ada sebut,, senyum itu satu sedekah,, membuang duri *duri ni mmbawa maksd ape2 shj yg menghalang lalulintas* di jalan itu pon satu sedekah.. antaranya.. yang len ada lagi bntuk2 pemberian,, contoh, sumbang idea utk menjadikan sstu lbh baek,, bg tenaga utk buat bnda2 baek, dan sebagainya.. 

yang penting,, kenapa kita memberi?? 
seeloknya, ikhlaskan niat krn allah. baru lah tak saket sgt kalo pemberian tak terbalas *dush!! tetibe ase cam ade bnda menghempap kepala oden !! * hmm~ kita memberi kerana byk faktor.. mgkin krn kasihan.. mgkin kerana simpati.. atau mgkin ats dasar kasih syg.. jgn mmberi krn terpaksa sudah~~

rasanya tak perlu nak ulas pnjg lebar lagi... kerna apa?? kerna sy suka utk tgglkan anda utk berfikir dan nilai sendiri~~ oleh itu,, daa~~
see ya  in next post ^^

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_