keluh kesah kita sebenarnya....

in the name of allah..

baru terbaca dalam majalah solusi,, edisi 30 kepunyaan rumetku, dina. haha..
hmm.. rasa nak share ah ket.. njoy readim ya!

actually, masa sekolah dulu pon dah tahu sal ni.. masa liqa' naqibah, masa ustaz atau ustazah terangkan.. bla3~ dalam kelas.. tapi, adat manusia lupa dan ssh nak yakin akn bnda yang takleh dicapai pancaindera kan?? tu yang menjadikan kita ssh nak buat kebaikan, ssh nak didik hati ni..

isu yang nak dikoyak kulitnya di petang yang indah ini ialah rentetan daripada post2 sebelum ni la.. psal dugaan, cabaran,dan ujian.. sering hati kecil kita mengeluh, kalo ditimpa ujian.. tanpa kita sedar, ujian tu sebenarnya boleh diibaratkan sbg detergent. takpon, korang boleh je umpamakan bnda tu sbg clorox. yang pntg, bnda tu umpama alat2 yang dapat digunakan utk bleach kita punya dosa.. korang pnah tak tgk iklan serbuk pencuci?? breeze la.. daia la.. kan?? so, function dugaan dan cabaran yang kita hadapi ni, sama lah cam function bleaching agent utk membersihkan semua2 kekotoran.. bezanya, breeze and da gang tu, bersihkan kekotoran kat atas baju, pakaian kita, tapi dugaan,ujian, cabaran, kesusahan ni dapat bersihkan kekotoran dalam hati kita taw!
hebat kan?? so, byk2 kan bersabarlah dalam menempuh ujian hidup..

one more,
allah tu akan bagi ujian setakat kemampuan hambanya. dia takkan bagi ujian yang melampaui batas kemampuan kita.. tu janjinya dalam surah albaqarah, ayat 286.. ayat terakhir surah albaqarah.. cubalah buka tafsir quran,safhah 49.. tengok, baca dan hayatinya.. resapkan roh ayat tersebut dalam jiwa kita...
insyaallah, dapat kenikmatannya =)

ramai yang mengeluh, bila rasa dirinya diuji dgn hebat..
tapi, sedarkah kita.. mungkin kita lupa kan,, bila ujian allah semakin berat tu maknanya tahap keimanan kita semakin tggi..

 saad bin abi waqas pernah ditanya seseorang,,
  siapakah yang paling berat cubaanya??
beliau menjawab dengan sepotong hadis,,
  rasulallah SAW pernah bersabda, mafhumnya,, "orang yang paling berat cubaanya ialah para nabi, kemudia diikuti orang berikutnya ( iaitu org dibawah kedudukan mereka ) secara berturutturut. seorang hamba akan mendapat cubaan sesuai dgn kadar imannya.. sekiranya imannya kuat maka cubaan yang menimpanya juga berat.. sekiranya imannya lemah, maka cubaan yang menimpanya juga sesuai dgn kadar imannya. cubaan akan terus menimpa seorang hamba, sehinggalah ia berjalan di muka bumi tanpa memiliki sebarang dosa lagi.. "
sadaqa rasulallah~

tertarik part last hadis tersebut,, cubaan akan terus menimpa seorang hamba, sehinggalah ia berjalan di muka bumi tanpa memiliki sebarang dosa lagi.. maka, kalo kita mndapat ujian, cubaan, koreksi diri kita baik, ape salah kita.. bertepatan dgn hadis riwayat altirmizi,
rasulallah SAW bersabda yang bermaksud,
" kalau allah menginginkan kebaikan bagi seseorang hamba, maka allah akan mempercepatkan seksaan di dunia. "

subhanallah~
benarlah ujian di dunia hanyalah eskalator menuju kebahagiaan hakiki di akhirat.. dihukum didunia, insyaallah terlepas hukuman yang maha hebat di akhirat..

akhirnya, sebuah hadis lagi utk dikongsi bersama..

drpd shuaib r.a, beliau berkata,
 rasulallah SAW bersabda mafhumnya
 " sggh ajaib keadaan seorang mukmin, seluruh keadaannya pasti menjadi baik. dan ia tidak dimiliki oleh sesiapapun melainkan org beriman. 
apabila ia memperoleh kenikmatan, ia akan bersyukur..
 maka kesenangan itu akan menjadi kebaikan buat dirinya. 
apabila ia ditimpa musibah, ia akan bersabar dan musibah itu akan mnjadi kebaikan buat dirinya "

anda mahu jadi begini??
tgglkan anda sekali lagi utk berfikir dan renungkan sejenak =)

salam hormat, salam penuh bervisi,
salamullah 'alaikum ^^

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_