ibarat kapal terbang..

bismillahirrahmanirrahim
assalamualaikum wbt~
 
korang tahu, dalam diri manusia *kite le tu~ * seharusnya ada dua aspek paling penting yang memerlukan keseimbangan. apakah? perkara  tersebut ialah rasa takut dan pengharapan, khauf wa rajaa *selalu dengar lagu hafiz hamidun,syair qalbi, ade part dia sebut rajaai.. takpaham, rupanya rajaai itu ialah maksudnya sang tuhan, pengharapan kita.. nway, lagu tu sedap. *
kenapa aku pilih nak cerita pasal topik ni? sebab terbaca dalam iluvislam, sebabnya, topik ni sangat menarik!

oke. let move on.. bila dalam diri kita ada  rasa takut, iaitu takut kepada sang penciptala kan,, kita mesti selalu berhati-hati dalam membuat apa2 pun pekerjaan.. kita jadik beware, dan hanya akan pilih pekerjaan yang akan bawak rahmat kepada kita sahaja... 
and, rasa pengharapan.. yang ni paling ramai kot manusia yang lupa dan benda yang paling ramai orang kehilangannya.. perasan atau tidak, kita bila buat sumtim, nak dapatkan sesuatu hajat kita, kita punya usaha sungguh2.. kadang2 tuhan uji, kita takdapat jugak benda tu even kita punya usaha separuh mati.. dan terus kita rasa down. bila kita rasa down ataupon bahasa sekarang, frust menonggeng, tu maksudnya rasa rajaa itu entah dipelosok mana tersembunyinya dalam hati kita. 
hey.. come on.. imbaslah diri.. yang punya segala di langit dan bumi itu ialah allah.. jadi, sepatutnya kita selalu menggantung harapan hanya padanya sahaja.. barulah kita tidak terkecewa..

aku nak share satu maksud hadis ::: 

 Dari kitab Risalah Qusyairiyyah:

"Takut dan harap (atau khauf dan raja', kepada Allah Ta'ala) adalah seperti kedua belah sayap burung. Ketika kedua-duanya seimbang, si burung (yakni, perumpamaan hati insan) akan seimbang dan penerbangannya (menuju Allah menjadi) sempurna. Tapi tatkala salah satunya mengalami kekurangan, maka hal ini akan menjadikan si burung kehilangan kemampuannya untuk terbang. Apabila takut dan harap, kedua-duanya tiada; maka si burung akan terlempar ke jurang kebinasaannya."


[Abu Ali Ar-Rudzbari]. 

burung.. tapi aku taknak cakap pasal burung..

korang belajar fizik?? kan? pasal force n pressure?? yang berkaitan dgn macammana sesuatu tu boleh terbang? E.G, KAPAL TERBANG? yang pastinya, kapal tu boleh terbang apabila berlakunya keseimbangan antara daya2 kan?? ada masanya, dua2 belah sayap kena gunakan daya yang sama dan bila tiba masanya kita nak membelok ke kiri atau kanan, salah satu dari sayap itu haruslah ada yang kena mengenakan daya yang lebi rite? and thats it the IBRAH atau ibaratnya dalam kehidupan kita..
dan jom pula kita aplikasikan juga dgn meletakkan usaha dan tawakkal dan rahmat tuhan sebagai simboliknya kepada dua belah sayap tadi.. ada masanya salah satunya perlu kuat, ada masanya salah satunya perlu seimbang dan sama rata. barulah kita boleh TERBANG dengan jayanya *err??jayanya??*

kan?? aku pon tak bercadang nak ulas panjang.. kesiaaaaannn mate korang an?
so, kenapa tidak aku tinggalkan korang utk berfikir dan muhasabah sendiri?
ya, tu yang aku pilih !!

so, gotta go ^^

Comments

  1. betul2. ramai orang harapkan rezeki drpd Allah, tapi when we didn't get something that we've aimed for, kita akan kecewa. kecawa kenapa orang lain dapat, kita tak dapat. most of us akan lupa bahawa Allah itu Maha Mengetahui apa yg terbaik utk kita. dalam hidup ni, kadang2 kita kena sedar, bukan semua yg kita nak, akan jadi milik kita. setuju dengan Takut dan Harap tu.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_