kekeliruan

bismillahirrahmanirrahim.
salamullah 'alaikum warahmatuhu wabarakaatuh :)

kekeliruan. ni ialah satu keadaan di mana kita kabur, takfaham ttg sesuatu. bukannya kisah hal ikan KELI dan juga haRUAN ye. jangan salah faham di situ. theee~

pernah tak macam terfikir kan, orang ni suka sangat nilai sesuatu tu berdasarkan luaran... 
nombor, pangkat? 
kan?
oke, let say la kan,, kalo dalam kelas zaman2 muda mudi kat sekolah, fosure orang akan tengok, kelas mana kita duduk, then, bila ade exam, orang akan tengok, berapa A kita dapat,.. then, compare lagi, dalam kelas dapat nombor berapa. takcukop dengan dalam kelas, tengok pulak hah ranking dalam tingkatan. dapat nombor keseratus berapa * eh, aku dulu tu yg di tangga ke seratus lebih- oapss

tu citernya dalam kelas la, kalo luar pulak, org akan tgk,,, contoh, kita g minum kopi ke ape ke, org pon tgk kita punya pakaian, kalo yg pakai kot doktor, sumer orang respect, tgk pakai uniform polis, tros takott, tros macam behave kan,, tengok org pakai kot hitam apatah lagi putih, oiii.. lagii laa.. 

tapi, seramai mana yang nak menilai seseorang pelajar itu pada sejauh mana kesungguhan dia menuntut ilmu? sejauh mana keikhlasan dia belajar demi untuk tuhan dia, untuk nasib keluarga dia, untuk masyarakat dia, untuk keseluruhannya didedikasikan kepada org len , kredit sikettt je bagi kepuasan kat diri sendiri?

mungkin orang2 begini bukanlah org yang selalu mendapat nombor satu. boleh jadi dia ni ssh nak catch up study, tapi bagaimana pula kalau nak compare dy punya nilai respect kepada guru atau pensyarah dia? adakah sama nilainya dgn orang yang mendapat nombor satu?

bagaimana pula dgn akhlak si doktor, polis atau usahawan2 kalo nak dibandingkan dgn tukang sapu sampah, tukang kutip sampah tukang cuci tandas? 

tuhan tu dah pesan, DIA ciptakan manusia ni lain2 latar belakangnya, penciptaannya, tujuannya utk saling berkenalan. bukanlah rupa paras mahupun berapa kilogram emas kepunyaannya, tapi berdasarkan nilai taqwa dalam diri seseorang itu..

tapi sayang, hakikatnya manusia ni suka menilai dari luaran sahaja.
terlalu mudah menjatuhkan hukum, dah tu bajet yakin giler dorang punya pendapat tu 100% betol.
ish.
hai~bilaa la nak wujud kesedaran?

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_