usia..

bismillahirrahmanirrahim..

assalamualaikum wbt, semua ^^    !

sebut saje ttg usia, tentu semua orang nakkan usia yang panjang, kalo diberi pilihan nak mati bila, xdenya orang yang nak teros mati kan?? 

kalo yang muda, kita offer nak mati, dorang pon kate, 
>>alah, tggu la jap, mudaa agi nih, grad pon belom, 

bila dah grad, offer nak mati, maka berkatalah lagi mulut itu, 
>>jap ah, nak rasa ada duit sendiri.. 

bila dah dapat keje, offer mati, 
>>jap weyh. nak kawen dulu.. 

bila dah kawen, offer nak mati, kate lagi, 
>>alaaahh, kesian mak ayah saye, xde cucu, kesian husband @ wife saya, nanti xde keturunan..

 bila dah ada anak, lagi di offer mati, kata lagi, 
>> jap,, naka saya kecik lagi, kesiann dia kalo saya mati. 

bila anak dh besar offer lagi hah. 
>> eh, jap ah, nak tgk macam mana rupa cucu saye. 

errr. banyak masalahnya! hmm. yup. itulah hakikatnya manusia, kita tak pernah tahu mana yang terbaik buat kita kan? kaloo la hidup mati jodoh rezeki ni semua manusia yang tentukan, alamatnya, huru haralah dunia. bukan setakat perang dunia terhenti di siri ke-3, tak terkira lagaknya lah ye. 

imam syafie berkata, 
alangkah beruntungnya seseorang manusia itu jika semakin bertambah umurnya semakin bertambah amal solehnya..

adakah kita antara orang yang beruntung tu? agaknya? semoga begitulah ye..

takleh tolak, persoalan yang sedang bermain ice-skating dalam minda kita *nampak sgt otak beku, lalalalala* kenapa usia manusia tak sama? umat2 zaman dahulu, umur sampai beribu-ribu tahun tu benda biasaa kott. kita? puluh2 je. kalo dah sampai umur ratusan tahun tu dah macam wonderful gilerr kan? dah jadik aset dunia dah. hehe. piss~ urm, dan tanpa kita sedari sebenarnya, manusia itu mengikut Syeikh Qadir al-Jailani katanya, roh manusia keseluruhannya dijadikan serentak. cuma, masa penurunan ke bumi yang berbeza-beza.. allah jadkan roh aku, roh kalian, roh rumet2 kalian, serentak je dengan roh2 firaun, roh abrahah, tapi, dorang turun dulu ke bumi rite? dah lamaaa mati baru roh kita turun. subhanallah.. kan.. rapinya penciptaanNya..

pasti, adalah hikmah di mana2.. dia lebih tahu siapa yang harus hidup dulu, sape yang harus hidup kemudian. takperlu kita mempersoalkan tentang itu, sama sekali tak perlu..

apa yang perlu, jalanilah hidup kita sebaik mungkin, jadilah yang terbaik.. semoga usia yang dikurniakan kepada kita cukup bagi kita buat mise-en-place utk akhirat nanti, insyaALLAH~

ma'assalamah :)

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_