sireh bantu score BI ?

* bismillahirrahmanirrahim...

aku dengan penuh kesungguhan nak respon siket dari berita kat paper hari ni. lupa sudah paper ape yang aku baca kat library  tadi, tapi, fosure, berita tu sumtim like SYIRIK.

kenapa?
aku tertarik dengan tajuk dia, entah ape jugak, tak igt the exact la, tapi, intisarinya ialah, ada segeliintir U students yang selalu dapat gred rendah utk dorang punya english exam. tapi, one day, ade la antara mereka yang jumpa bomoh, then, bomoh tersebut kasi dorang daun sireh, yang berlipat2, syaratnya, masukkan je ke dalam poket, then dorang akan dapat jawab soalan dengan oke, dan result pon sampai dapat A.
bayaran? rm 350.
menurut akhbar tersebut, bomoh terbabit mengatakan bahawa, dia tak pakai pape pon. dia cuma baca several mentera. kalo student tu dah tanak pakai benda tu, xde effect akan berlaku, cuma dia perlu tanam je sireh tersebut. pihak wartawan ade gak bertanya, sama ada ada atau tiada pantang larang semasa penggunaan daun sireh jampi tersebut, berkata pula si bomoh, xde pantang larang cumanya "hikmat" daun tu utk tolong students jawap english je, bukan utk subjek len.
then, kegunaan tu untuk dalam negara sahaja.

wat the siamang is that?

apa yang aku kesalkan ialah, kenapa akhbar tersebut siar berita tu, seolah-olah nak tolong promote hasil kerja bomoh terbabit, sedangkan kita pon tahu, benda2 anak beranak dgn tangkal ni syirik, menyekutukan allah.

aku mati2 ingatkan dorang buat berita tu sebab nak tunjukkan bahawa citer tu tak betul, nak katakan bahawa, jangan ade yang terpengaruh dan jangan ada yang cuba nak consult that bomoh and mintak utk dapatkan tangkal tu, aku mati2 ingatkan last2 dia nak kata, nak pesan kat students, kalo tahu dapat markah rendah tu pandai2 la nak usaha, sampai dapat A.
tapi? huh. mmg wat the memerang air laa kan.

ingat laa weyhh..
korang pakai benda tu, yakin pulak benda tu yang tolong korang sampai korang dapat markah tggi *even utk BI je * syirik tu. menyekutukan allah, dosa besar..
ya allahhh... dah korang satu hal, malas, tu dah salah dari satu sudut agama,
tak reti nak usaha, putus asa. tu kesalahan ke dua.
tuptup, tak cukup dgn kesalahan korang yang dah dua tu, tetiba korang buat satu lagi kesalahan yang paling besar dalam hidup sorang islam, menyekutukan allah pulak
hah? masyaAllah..

dah yang wartawan tu pulak hah, yang korang sampai post citer pasal tu tanpa ada unsur nasihat atau peringatan jangan buat amalan syirik tu kenapa??

korang, sedar laa..
lebih baik korang fail ujian BI atas dunia ni, daripada korang fail ujian kelayakan masuk syurga dan jadik penghuni neraka nanti,,

muhasabah la diri...


*** maaf andai terkasar bahasa ***

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_