tawakkal

** bismillahirrahmanirrahim~ salam kecintaan dear peeps :)

acapkali jiwa2 manusia yang hidup atas dunia ni, bercakap2 tentang tawakkal.
yes, mmg semua orang pun boleh je kan nak cakap pasal ni, semua orang pon tahu, tawakkal ni ialah berserah diri sepenuhnya kepada allah setelah berusaha bersungguhsungguh.

tapi yang sayangnya, majoriti populariti kita, hanya mengambil yg depan tuuuu je, iaitu, menyerah diri kepada allah. hah. dia dah tak pandang dah yang kat belakang tu, yang part kata, setelah berusaha bersungguh2. katanya, yang saf depan afdal. hah. ye lah tu.

suka aku nak share satu citer, pasal nabi musa a.s

kita tahu, pada masa tu, pemerintahan firaun yg tengah pesat, tiba2 tergolak badai, ada pendeta yang kata akan ada sorang bayi lelaki yang bakal membesar dan akan menggugat kerajaan firaun tu. then, apa lagi, precaution taken oleh si firaun ni ialah, perintah bunuh kepada semua bayi2 lelaki... namun, allah tu maha hebat, maha mengetahui dan sebaikbaik perancang kan?

bila masanya saat ibu nabi musa melahirkan, walaupun sayang giler tahap max kat anak dia, namun, dia tawakkal.. sekali lagi ye, TAWAKKAL kepada allah, dia yakin, bahwa allah akan selamatkan anaknya. dalam kes ni, dah konfem2 kalo dia tetap nak simpan baby boy dia dah tentu akan di bunuh. then, dihanyutkanlah bayi sayang itu ke sungai.. takdir tuhan, hanyutnya nabi musa terus ke istana firaun.. si isteri firaun ni, ambil dan pelihara la si bayi.. dgn pnh kasih syg.. firaun? alahai, nampak je taf, tapi sekali kena pujuk rayu isteri takke cair jugak? maka membesarlah nabi musa dalam ketenangan. yang nak buat cerita gempak lagi, isteri firaun ni carila sum1 yang nak susukan nabi musa, dan u noe wat? mak kandung diala insan yang menyusukan nabi musa.. subhanallah. betapa sulit dan kemasnya perancangan tuhan kan?
*aku citer2 rough je la ea.. *

so then, u guys nampak tak nilai tawakkal yang sebenar di sini?
kita yakin dgn allah, setelah xde halatuju, dah taktahu nak buat apa, serah balik urusan kepadaNya, then, yakin,, allah tolong kita. pertolongan allah itu pasti,
no doubt!

till then,
aku tinggal korang utk renung sejenak :)

ma'assalamah ~

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_