buat baik berpadapada

bismillahirrahmanirrahim~

bila orang bertanya saya ::: 

buat baik berpadapada,, buat jahat jangan sekali.

adusss,, kepala tetiba rasa gatal walaupun xde kutu,,
my answer :

ohoi~ femes kott pepatah ni,, zaman berzamann lagi kan kan??

yah.. btul.. salah satu contoh,, buat baik yang takberpada ialah : korang derma darah kepada nyamuk aedes! yes! contoh paling simple!

*pandang kiri kanan depan belakang >> telinga dgr bunyi cengkerik sayup2 >> fine, ade yg takpuas hati*

contohnya lagi, korang bagi pinjam duit kat org berjudi. 
no. 
macam tak tepat. 
errr.... 
korang kasi duit korang kat orang, but then, korang sdiri tak mampu sara diri dan keluarga korang.

urm..
kita kena bijak menilai.. 
sumtimes, kita takleh jadi terlalu baik.. 
nanti takde pulak usaha dari pihak yang satu lagi. 
tapi kita kena faham bahawa wujud satu situasi di mana kita perlu untuk berbuat baik. 
penilaian yang bijak?? 
yes. itu jawapannya..

bila kita kata buat baik berpadapada buat jahat jgn sekali tak bermakna kita kena buat jahat banyak kali. tak.  *hahah-ape aku mengarut ni* 

look, kita tgk situasi ini :: masa dulu, nabi saw masih sudi menyuapkan makanan kepada seorang kafir buta yang setiap hari saban waktuu dok mengutuk baginda. haih.. mengutuk pon depan2 kot >> tapi dia tak tahu since dia buta kan.. 
so, tgk di situ :: dalam satu situasi buat baik itu penting dan amatlah perlu !

oke, now kita relate dgn keadaan kita :: katakanlah ye :: ade orang sepak kita,, asal kita lalu depan dia sama ada dgn niat ataupun tidak, mesti dia sepak.. perlu ke kita buat sepakan balas?? tak kan?? so, itu bermakna, kita sdg melakukan kebaikan yang berpada-pada kerana tidak membalas sepakan,, dan pada masa yg sama, kita tidak sekali-kali berbuat jahat,, juga dgn keadaan kita tidak membalas sepakan tersebut.

nah! yu get me ha?? 
i guess so :)

maaf atas keKELINGan dan kecelaruan bahasa dan pemikiran yang berlaku, tapi tahniah kepada kita,, kenapa? kerana sama2 berjaya meyudahkan kekusutan ini :D

gotta go :)

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_