pilihan,, kos mana?

Bila result spm keluar, yang lega tu legalah.. yang sedih, meh sini aku kasi sebijik..
kepada anda semua la.. tggi atau rendah result spm anda, kena igt semua tu aturan allah.. bagi yang setakat ni takpernah fail utk dpt stret a, Alhamdulillah, syukur.. jangan leka,, perjalanan anda masih jauuhhhh lagi! 

Kehidupan di U ni jauhhHHH lagi mencabar dari zaman sekolah menengah.. jejak je anda ke U, tak kira dah brapa anda dapat spm dulu, GPA atau CGPA langsung takdak kena mengena dgn result spm ye.. anda kena mulakan hdup baru.. no records dh.. takde dh keputusan spm yg akan anda banggakan auat anda ratapi..

so, yang penting sekarang ni, pilih kos.

Yes. Pilih kos yang mana akan lead anda kepada masa depan anda.. sama ada ianya mmg trus fokus kpd kerjaya anda, atau anda nak pilih kos yang sbg transit shj kepada masa depan anda. 

Tak faham? Oke, let me explain.. 

cth : anda nak jadik doctor.. dapat stret A, BIO A+, then, teruskan je la kpd fokus utama anda, apply la mana2 tempat kat institute mana2 utk jadik doctor. Settle. Cuma tggl anda dipanggil, tggal anda belajar, graduate n jadik doctor. As simple as that. Ataupun transit. Urm,, contoh, anda nak jadik kaunselor, tapi, lepasan spm nak dapat kos utk jadik kaunselor ssh, just very a few kan… so, anda pilih, cth:: kos, human science. Transit anda utk jd kaunselor..

Ape2 pon adik2 ku yang lepasan spm,, anda kena bijak memilih.. anda duduk la,, 
Tanya balik diri anda, anda nak menyumbang dalam aspek mana kepada negara.. 
Tanya diri anda, jangan tanya org len.. 
listkan.. mana yang anda minat.. yang mana anda rasa anda boleh bawak nanti.. 
I tell u, hdp di U sgt ssh.. 
kalo xde minta sgt sukar dan penat u nak survive.. 
tambah2 bgi kos2 yang berat, medic, architecture, engineering. 
Yes, minat boleh dipupuk but then, ni bukan sekolah la dik. 
Bukan sekolah yang belajar 3tahun, blaja 2tahun baruu exam besar.. 
ni U, u blaja dua tiga bulan tros final.. 
yang tu anda kena faham, penilaian kat U ialah penilaian berterusan!

Nasihat saya? 
Oke, lepas anda dah ade list apa yang anda akan tuju lepas ni, cari orang yang sedia belajar dalam bidang tu. Lebihkan tanya mereka berbanding kaunselor, kalau anda nak tahu environment pembelajaran kos tersebut. Sbb ape? 
Kaunselor tak belajar macam dorang belajar, 
dorang yang mengalami sendri life kat U.. 
bukan aku kate jgn jumpa kaunselor, tak. 
Kaunselor pon pntg, utk ape? 
Utk anda2 yang kompius kecenderungan anda ke arah mana, 
nah,, ambik ujian personality, ujian kerjaya. 
Yes, sedikit sebanyak membantu! 
Then, tanya dorang about scholarship.. 
Tanya sal demand ape skang ni.. 

tapi itu life n pengalaman belajar, anda harus cari mereka yang dalam bidang tersebut. 
And as for me : this is about mine J

Korang jangan risau, those yg dapat rendah. *if there any la > bdk2 zaman sekarang ni pandai2* korang cuma perlu tahu, 
perlu bijak pilih je.. 
same goes jgk kpd yg dpt stret a.. 
korang pon xleh dok selesa jgk.. 
ramai competence korang kat luar.. 
so, kesimpulannya, korang study kelayakan dulu.. 
tgk, mana yg lebih utk korang dpt tmpt. 
Fes thing fes. 
Then, mengikut kelayakan korang, pilih, mana yang lagii korang suka nak blaja.. 
then, apply lah. 
Tapi satu hal yang korang jgn lupa,, istikharah ! 
Mintak tuhan bagi korang gerak hati,, petunjuk, mana patut korang pilih.. 
then, teruskan la ikstikharah.. 
semoga, tawaran yang korang dapat jap g ialah tawaran yang the best! 
Kalo dpt byk tawaran pon, istikharah laa.. 
smoga pilihan yg korang buat tu yg terbaik.. yang betul..

Jangan risau jgn gundah.. mana2 tempat yang anda dapat jap g, itu yg terbaik. 
Walaupun anda taksuka ada mulanya, ape2 pun yg berlaku kpd anda, 
percaya satu hal je,, 
allah knows the best! 
Yakin dgn allah, that’s the point J

Terima, redha. Apa2 sahaja yang berlaku kpd anda J

Dan for those yang bimbang dpt tak tmpat di U,, 
pesan saye,, 
allah nilai semua bnda kebaikan yg anda buat.. 
kalau anda sorang yg aktif atau pemimpin di sekolah dulu, 
and anda dpt result rndh sbb gagal manage masa, 
jgn risau allah tolong andai anda betul2 ikhlas dulu.. 
allah tak pernah sia-siakan segaala kebaikan kita J
Yang pntg, anda duduk, renung diri.. fikir.. 
mohon petunjuk allah, 
mana yang terbaik utk masa depan anda..
 dan bila dapat jawapan utk diri anda, 
tanyalah mrk yang tahu apa2 yang anda tidak tahu..

And lastly, jalanilah hidup anda seterusnya.

Wish u guys all the best then J

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_