DFSM *sambungan

hai hello, assalamualaikum everyone :)
now come ler ur senior speak :P
hahah. now aku nak sambunh cerita pasal kos ni. nampak gaya ramai yang berminat nak tau rite?

oke post sebelum ni aku dah cerita tentang subjek sampai part 3, if i'm not mistaken.. so now hereby i am sebagai yang dah habes part 4 nak sambung lagi cerita.. mana yang nak dengar come and sit beside me haa :)

now part 3..



subjek core ialah nutrition. masa ni korang akan blaja tentang basic, nama subjek pon introduction to nutrition.. mesti la basic.. blaja pasal vitamin, nutrient, asal usul mendalah tu, basic need, semua lah. and part paling best ialah korang blaja balik digestion system. tak banyak pon pasal menda ni.. cukup la buat intro~
and korang akan sambung lagi blaja sal nutrition nanti part 4. subjek nama nutrition and health. time ni korang akan dapat feel la siket blaja jadik doc. HAHA. adeh. ade la jugak blaja macam mana satu2 orang tu bole dapat penyakit~ kenapa, nutrition ape yang kurang.. and last skali silibus, satu topik : therapeutic diet. nah tang ni hangpa mmg feel doctor habes laaaaaaaa.. haha.. tak la,, ni topik sal modified diet.. contoh laa.. kalo patient tu ada penyakit diabetis, ape yang perlu di-modify daripada dia punya diet.. apa yang perlu dilebihkan dan apa yang perlu dikurangkan. macam gitu lah.. haa, so, ini feel punye la jadik dietitian :D

korang jugak akan blaja akaun. ramai yang tertanya-tanya, kenapa student hotel kena ambik akaun? tak lebih tak kurang, aku pon pertikai jugak bnda ni sebenarnya.. tapi, FYI, hotel kan banyak generate money.. so mesti la even nak jadik big boss pon kita kena tau pasal akaun-akaun ni kan... nah, thats the point :)
and naik part 4 korang akan sambung lagi blaja pasal akaun, ni lebih best lagi la.. tajuknya foodservice accounting. hurmm. believe me, best giler tak kurang juga menyeksakan -_________-
tapi make sure blaaj sungguh-sungguh ye. who knows satu hari nanti nak jadik akauntan tak terlatih. ehh,, boleh ke :p ??

lalalaa.. ape lagi?
selain tu masa part3 korang juga akan blaja marketing. yeahh.. blaja macam mana nak market produk, semua la.. yang ni takmau crita pnjang laa.. sbb aku tak minat bnda macam ni -__________- hehe..

aku nak citer yang best-best je. and part4 jugak uolls akan blaja subke food and beverage cost control ! nah, yang ni mmg osem giler ah.. korang akan blaja macam mana nak kira kos bagi satu-satu makanan.. berapa portion boleh dapat untuk berat sekian-sekian, berapa banyak cooking loss, macam mana nak tetapkan harga makanan supaya dapat profit. semua la. best, cuma utk exam kena hafal 6page formula. tak laaaaaaaaaaaaaaaa tak susah ponnnnnnnnnnn~ practise makes perfect ! nah kau ! kalo tak haafl confirm tak lulus. ehh?? haha.. takde la, gurau je.. jgn takott~

and then korang juga akan blaja housekeeping.. blaja macam mana nak kemas room guest, tukar cadar baru.. berus-berus bilik air.. iron kan baju, ironkan CADAR, iron ape lagi? basuh linen2.. buat keje makcik cleaner. hahah.. best jugak.. tapi tak se-best kitchen dgn serving laaa. hurmm..

so, hurmm aku pon takde mood sebenarnya nak berblog nii.. crita siket2 sudah la ye kawan-kawan.
:)
nntii dah habes part 6 aku cite full movie punye la, inshaallah~
any question just left ur comment ya :)

see ya :)

Comments

  1. Assalamualaikum senior! I'll be junior in DFSM. Budak science masuk dfsm jugak. Nak tanya, kalau tak ada basic account, still boleh survive tak kat dfsm ni?

    ReplyDelete
  2. SY skg tgh blaja kos niemm dlu dip food tech.. skg f.srvce.. cm best tp masih awangn2 lg

    ReplyDelete
  3. dulu sye blaja matrik kos account..ble x sye nk smbg degree foodservice ni..agak2,uitm mana aan ditemptkn nnti ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpasti tapi kan surat tawaran ade state?

      Delete
  4. adik ada simpan course outline subjek stiap sem tak?

    ReplyDelete
  5. sis i tak reti masak tapi kalau i nk ambil cost ni boleh ke ? tapi i minat je masak tapi i tak reti tulah em

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_