satu rahsia.

korang nak tahu satu rahsia?


ramaiiiiii manusia yang bergelar pelajar, tak kiralah sekolah tadika ke sekolah rendah ke menengah ke ataupun U , mesti tension saat2 masa dia nak menghafal atau nak faham2 satu2 topik tu..


korang nak tahu satu cara mudah nak faham dan hafal satu2 subjek??


caranya ialah,, tadaaaaaaaaaaaaaaaaa ::


bacala alquran banyak2.. 
siyesly.. walopon korang takfaham ape maknanya, tapi still, once korang baca quran, terangg hati .. 
satu pepatah arab : 


al'ilmu nuur,, wa nuurullah la yahdi lil 'asim.


maksudnya : 


ilmu itu cahaya.. dan cahaya allah tak menerangi hati2 yang berdosa.


banyak dosa, susahla ilmu nak masuk. 
so, macamana nak hapuskan dosa? salah satunya ialah dengan baca quran la.. 
bila sebut baca quran pula, korang kalo baca quran, jangan laa maluu.. 
bace je kuat2, atleast sampai telinga sendiri boleh dgr.. 
tak syok pon bace quran dgn volume slow tau.. ssh kita nak baiki bacaan kita sendiri.. 
kalo korang malu sbb tergagap2, maka dgn cara ni korang dapat bantu nak lancarkan bacaan.. 
alahh,, allah tu janji pahala lebih tau bagi orang yang baca merangkak-rangkak ni.. 
satu pahala baca quran, satu pahalan niat stil nak blajar.. 
subhanallah.. kan.. so, buat ape nak malu.... 
kalo anda malu kat kawan yang baca lagi best dari anda, betulkan balik tu, kalo dia baca oke, 
kalo anda baca tak oke dan anda baca kuat2, dia dgr, dia boleh tolong betulkan. 
one day, anda juga akan jadi hebat :D


saye bercakap atas pengalaman sendiri... 
masa kecik2 dulu,, maluu sgt nak baca quran kuat2.. sbb ape? gagap2.. 
waqaf ibtida' *berhenti n mula bacaan * main hentamm je! 
ase nak brenti, brenti. ase nak smbg, smbg.. ase part tu ssh nak bace, ah, stop sini duluu la.. hah. suke ati je kan.. sampailaaa  masuk skolah menengah, still xleh baca lancar dgn tajwid betul lagi. 
( taktipu, tokguru ajar mengaji meninggal . huh huu.. mase tu baruu je masuk baca quran mashaf besar tu.. baruu mukasurat 20+. tahu2, beliau dah takde. alfatihah utk beliau. sobsob ) 
then, sambung crita, masuk sekolah agama kan... 
so,, ramai la teman2 yang bace quran best gilee wooo.. siap ade boleh tarannum bagai~ 
macam,, aish! maluu gak diri ini,,, then, blaja blaja dan blaja.. selalukan diri baca.. dgr bacaan org len, cuba tiru. heh heh.. dgr macam mana diorang keluarkan suara.. 
then, hasilnya. yes. betul. takde ape yang mustahil kalo kita nak belajar :)
tapii still la,,, masihh bayk kurangnya kan. masih banyak yang kena blaja dan nak blaja. hmmm~
takperfect lagii lah! kan..
percayalah,, makhraj,, sebutan dengung2 ni, bab2 tajwid semua ni takjalan laa kalo baca slow... 
kasi suara siket ahh.. hmm~ 
tapi, satu peringatan,, jgn sampai mengganggu lah :)
tambah2 lagi kalo org tgh solat.. 
nahhh.. org tg solat ni kita xleh ganggu even dgn bacaaan quran sekalipun tau!


and satuuu lagi,, kalo anda nak sng menghafal pon, biasa-biasakan menghafal quran dulu, then, pelajaran tu jadi kacangg je kat anda2 utk dimakan utk dihafal.
 bukannya suruh hafal surah albaqarah ke annisaa ke, hafal yang pendek2 cukup la..
 takpon, hafal je certain2 ayat dulu.. 
then, bila dah biasa, mana tahu satu quran pon kita mampu hafal rite??


hikhik...


insyaallah. saye tak sebagus itu juga... saya mengajak anda hakikatnya untuk memperingati diri sendiri jugak :)


maka dgn itu,, ma'assalamah!

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_