masjid annaim

ehem. masjid annaim.. bukan masjid kat simpang 4 area hotel pasifik kat kelantan tu.. tapi masjid kat sekolah terchentaa : SMKA NAIM LILBANAT. sekali dgr macam grand kan.. sekolah org len, surau je.. sekolah aku dulu, perghhh masjid~~ cop,, kenapa aku pilih nak citer sal masjid? sbb ni la atr tempat2 yang kenangan terbesar masa sekolah dulu selain bilik interaksi dan medan tarbiah *tempat perhimpunan*. 


kontroversinya masjid annaim apabila selipar masjid selalu hilang, ust taktahu nak buat macammana kitorang ni budak2 pompuan.. biasanya, majlis2, and sumtimes kelas wat kat masjid.. and, kem2 anjuran badan dakwah dan rohani ( BADAR), biasanya kuliah2 maghrib ni kat masjidd la kan.. so, kem, peserta tak seramai student asrama, just insan2 terpilih.. so, byk la space kosong dlm masjid since masjid skul aku besarr la jugak.. jadi isunya, apabila lumrah perempuan yang period. *hihiiii* so, jadii la konflik : saye xleh masuk ustazah,, kea org period xleh masuk masjid.. nah. hehe.. ni laa atr masalah terbesar, tapi takpe, dah settle dh masalah tu~ hehe..
# jawapannya ialah : selagi yakin x'bocor dlm masjid, silakan masuk :)  #


dulu, dgn kuantiti student asrama yang 600++ , memang padatt giler la masjid.. nak solat, mmg muat, bahkan ade je lagi space kosong setakat 600 org tu.. tapi yang masalahnya, masjid ni panas, xde aircond macam masjid telipot...pompuan dgn telekung.. nak dok dlm masjid pulak lamaaa.. 
kitorang punya schedule, bdk2 mula masuk masjid utk ready maghrib after 6, biasanyapukul 7.10 mlm nama student akan kena ambik laa ngan AJK masjid. dah sampai masa lewat masjid. pengecualian sampai pukul 7.15 kepada bdk2 kawad, ataupun yang ade aktiviti koko ptg..  sape2 yang 3kali sebulan dia lewat masjid, maka akan kena denda la , masuk rekod disiplin.. atr benda penentu dpt asrama ke tak next year.. hmm~


 bagi ahli2 badar pula, naqibah dan ajk masjid,, bahagi tugas la.. everyday.. tugas kitorang, kalo ajk masjid f2 *kitorang punya sekolah, takde walau satu jawatan pon utk bdk form1* kerjanya keceriaan masjid, habes isya', dorang akan clearkan masjid,, susun baik2 sejadah la biasanya,, part len clear je.. 
then, biasanya weekend, dorang akan basuh serambi masjid,, beranda,, tandas masjid,, tempat ambik wudhu', sapu karpet masjid guna LIDI, sbb vakum xleh harap slalu rosak, lap tingkap.. buang sawang2... 
so, masjid sekolah kitorang bukan cleaner yang cuci, but in fact,students, ajk masjid f2. 


ajk masjid f3 pulak, akan ambik tugas jaga pagar. bukan pagar masjid pon, pintu masuk masjid. hehe. sekolah kitorang ade baaaaaaaaaaaaaaanyak laluan masuk ke masjid. semua ade 4 pintu masuk. 
so, satu pintu satu orang akan jaga utk ambik nama student lewat. 
then, f3 dah stat ade naqibah... kalo ajk masjid jaga pagar, naqibah f3 pulak akan ambik alih bacaan alma'thurat.. kitorang, pukul 6.50 dlm masjid, dah ready berwudhu'dan masa tu stat majlis harian di masjid dgn baca alma'thurat sama2, di-lead oleh naqibah f3.. 


usai ma'thurat,, tggu azan maghrib dgn berzikir, pon di-lead oleh naqibah f3..masa tu, biasanya bdk2 prefer baca quran sendiri2... kalo yang tak baca quran, akan ikut la zikir kat depan.. # iklan # masa ni la, aku suka duduk2 dekat2 dgn kwn2.. kite pon bace, tapi sambil2 baca quran,, dgr dorang bace..  aku igt lagi macam mana amnah baca quran.. macam mana sihah baca quran.. tirah bakhiar.. mizah... zati J.. nah.. yang tu orang2 yang suara2 emas la tu.. sllrppp! rindu,, bilaa la pulak nk dgr dorang mengaji.. huhuu~~ # iklan tamat #


back to the topic,, paling lucuu dulu, bila bertugas kat depan,, kdg2 lost tak tahu nak baca zikir ape.. magine la, ma'thurat dlm 7.10 laa paling lewat dh habes baca dah.. dah tu nak tggu maghrib, in fact nak tggu stat solat tu, maka yg f3 ni pon resah gelisah la.. kadang2 tu, kalo awl2 tahun, xde experience kan kat depan.. takot ehh nak pgg mic, nak berzikir srh org ikut. haha.. ade yg malu sbb kate suara taksedap. haha. macam2 laa. kalo buatnya imam bertugas tu lambat, haihhh. hilang arah dh pulak. hihii. 


then, lepas masuk maghrib, bertukar la, habes la shift naqibah f3.. 
naqibah f4 n ajk masjid f4 pulak akan ambik alih.. solat maghrib, dgn zikir dan doa,, solat hajat, baca quran sama2 then tazkirah. NAH. hahaa.. lagii mencabar yu! 


maka, jadual tiap2 tahun akan kuar la.. setiap hari, biasanya 3org akan bertugas... tugasnya : jadi imam utk maghrib, lead bacaan alquran, ikut surah2 yang ditetapkan dan solat hajat.. tazkirah dan imam isya'. episod sedihnya apabila partner kita bertugas ni semua period tggl kite sorang je. haha.. mmg kalutt ah ank cari org cover.. walawehhh.. cerita tugas naqibah f4 laa yang paling macam nak tergelak sorang2.. 


kitorang, bila solat jemaah semua pompuan ni, kitorang mmg baca kuat2.. sama laa macam imam2 yang solat jemaah kat msjd2 biasa.. hah.. nak stat solat tu mula la gelabah.. nak baca surah ape la.. nak bawa lagu, ataupun cara bacaan macam mana la.. siyesly lucu. hihii.. 
ade tu, bila dah stat solat, pakai mic kat telekung, pap jatuh.. pakai2 jatuh, ade tu xleh pgg mic dh,, nak pakai kat tdg tu pon kawan sebelah yang pakai.. stat takbir, oke.. bila baca alfatihah, hahhh,, ade yag suara bergetar, bukan sebab burdah tapi sbb tgh ketar. haha.. 
ade yang pakai je mic tapi entah kenapa, sayup2 je dgr. hahah.. ade tu, bila sujud, nak qiam balik, pap,, terpijak tali mic, dumdumm,, mic tercabut. haahha. maka,, seksalah orang belakang xdgr imam. hehe.. adooyai~~ ade tu, usai salam ke kiri, tunduk bawah tros cabut mic kasi kat kawan kat tepi,, taknak zikir, taknak doa sbb dh separuh mati jadi imam.. 
hihi. biasalaa.. atleast ade pengalaman. ade jugak yang bukan naqibah, tapi request nak jadi imam... hoiii~ lagiiii la kami suka kalo ade org nak jadik imam! nak gain experience katanya :D


yang aku igt kontroversi pasal imam ni macam2 la.. ade yang nervous sgt sampai tros g bace surah, xbace alfatihah. hihii.. ade yang salah wakaf.. ayat last alfatihah tu,, dia berhenti sebelum waladh-dhaaaaaaaaaaallin~ tu. isu. kecoh se-asrama apabila imam tu ibtida' balik situ.. 
malamtu, tiba2 announce semua yang solat jemaah kena solat balik, sbb alfatihah tak sempurna, tak sah solat. masyaALLAH.. masa tu mmg kecoh.. then , kena perli dgn ustaz. hihi. ustaz kate ape : ape imam xleh defend diri sendiri ni.. awok gak,, apa masalahnya.. wakaf disitu cuma mencacatkan alfatihah... bukan sampai tahap membatalkan solat.. cuma tak digalakkan.. 


bila ustaz kate gtu, semua macam aaaalaaaaa.. haha... si imam pon, legaa la.. haha..


then solat hajat dgn baca quran ni xde la ssh sgt,, solat hajat ni kan xperlu baca kuat, cuma ready doa je nak baca doa ape lepas tu. hehe.. baca quran pulak, xde masalah nak lead bdk2 ni.. kitorang, dah ade tone dan rhytheme *gtu ke ejanya?? *  sdiri baca quran.. mana ayat panjang mmg fix dah kat mana nak berhenti, kat mana nak mula.. biasanya, yang lead baca quran ni just stat kan dgn buka majlis, stat baca bismillah utk alfatihah, so, masjid pon bergemaaa laa dgn suara beratus2 org mengaji bersama-sama. 
waahhh.. tu yang paling sronok tau!


lepas tu, baca doa abis ngaji same2... ahh.. rindunye~~~


lepas tu, tazkirah, 
NAH. lagii satu cabaran. bagi orang2 yang petah xpe la.. yang baru nak belajar, aduhh nak bagi tazkirah kott.lamaaa gap maghrib isya' tu, nak penuhkan gap tu, masyaALLAH.. haha.. 
dorang yang bertugas, suka, bila masa tu, ade exco asrama yang nak bercakap, nak sampaikan maklumat atau exco ambik masa tu nak tegur atau nak sound bdk2 *aku la tu dulu suka marah bdk2 ni, hehe,, pisss* ade yang kertas terketar-ketar.. yang suara tersekat-sekat.. yang bila mic kat mulut je, turun balik.. yang bdk2 len kat depan ni, mula la nak kenakan.. dorang tolong gelakkan sebab terhibur,, tapi tu yang fun, bila tgk bdk2 ni try nak support org yang kat depan utk bagi tazkirah.. dorang lagii pay attention kalo yang jenis yang terketar2 ni,, sbb ape? satunya sebab taknak lepas peluang nak tgk part mana yang lucuu. hahaha.. *aku la tu* 


then, tamatla... dgn solat isya'.. abes solat isya' salam2 semua... 
then masuk prep..


tggl la ajk masjid f2 yang akan kemaskan masjid~


hakikatnya dalam ramai2, naqibah f4 je yang ade chance nak lepas tugas, iaitu bila warden yang bertugas ialah ustaz atau ustazah, maka, imam dan bagi tazkirah pon warden la buat. hehe~


pape pon,, rindu sgt2 masa2 maghrib-isya' kat skolah dulu~ 
kemeriahan kat masjid masa maghrib isya'..
 weekend kat asrama dgn qiamullail... 
usrah pagi2 kat masjid... ohhh~ rindu!


*yg paling rindu, nak berleter kat bdk2 ni, tak kire la kat masjid ke kat medan tarbiah.. 
yang paling besar kerinduannya ialah pada kata kuncinya : 
rindu semua MIC yang ade kat bumi naim. hahah. 
ohmyy giler mic! hiii..


oke, panjang giler.. best kan mengimbau memori?? hihii~


k la,, thanks for reading~~

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_