ikhlas

assalamualaikum..

terasa nak bercerita la pula kan tengah2 malam ni. jom sape nak dengar citer nenek kakak adik aku meh sini

ikhlas ikhlas ni sebut je senang. tapi nak buat tu mashaallah, tuhan je tahu susahnya kan..
ye lah, mana nak korbankan life kita, tinggalkan keseronokan kita, berkorban untuk orang lain..
untuk tolong orang lain..
ataupun, hak milik kita nak kasi kat orang.
oih bukan senang tu nak buat,,

ada orang ni bila dia ikhlas, tak kesah laa kerja banyak mana pun,,
tak kesah la seteruk mana pon diri dia, tapi bila dia dah biasa tolong orang, dia ikhlas, still benda tu tak memenatkan diri dia walau sikit pon.
 mak aih, tipu la kalo kata tak penat, tapi, kepenatan dia tu tak terasa dan tak terjadinya beban kepada dia. justeru *peh penanda wacana beb* kalo takleh tolong orang pulak yang dia jadik rasa penat giler.
nahh! susah i tell you~ susah nak jumpa golongan2 macam ni skang ni..

yang banyaknya?
yang banyaknya bila buat keje sekilo, tapi sepuluh tan dia merungut.
buatnya kutip plastik gula-gula, tapi ceritanya ibarat kena bersihkan semua nu hah kawasan pantai teluk gadung *eh eh kenapa teluk gadung?? *  then, tak cukup dengan tu mintak upah pulak.
haiyaaa...

susah.
susah bila kita ada perasaan macam tu..

meh nak bagitau.
lagi bergandaganda senang hidup kita kalo kita ikhlas ..
kenapa aku kata macam tu?
sebab bila kita ikhlas, penat kita tak rasa, malah kita lagiii seronok buat sesuatu tu..
orang pon suka kita.. maka jadilah ramai kawan..
bila orang suka, banyakk benda kita boleh belajar..
kan last2 untungnya datang balik ke kita..
tak rugi buat baik ni uolls :)

taknampak lagi?
haa, meh nak buat bandingnya..

kalo kita tak ikhlas?
orang tak suka.. kita bila kita demand tinggi nak itu nak ini takke orang menyampah dengan kita?
bila kita ni pemalas sape je nak suka kat kita?
so, bila jadinya orang tak suka kat kita neh, kita nak kawan dengan sape?
tension kan hidup takde kawan..
dah la takde kawan, ape yang kita nak tak dapat pulakkk..
tak ke sake hati..
ee tension!

maka bermulalah kisah hidup gundah gulana..
maka mulalah kisah hidup tak puas hati kat orang tu, tak puas hati kat orang ni..
mula la nak buat jahat,,
aiii time buat jahat tu lebih ikhlas pulak kan..
haa..
buat jahat, seronok time buat jahat tu je lah..
lepas tu, at the end of the day padan muke kan..

nampak tak?

berakit-rakit ke hulu berenang-renang ke tepian..
biarlah kita sakit2 dahulu ajar diri nak ikhlas,
asalkan pada akhirnya kita juga yang bahagia..
setuju tak :) ?

Comments

  1. 100percent agree dgn awk.
    hm.dari sudut laen pulak,
    kita boleh paksa hati ni biar ikhlas.
    xpe je buat sesuatu tu dgn xikhlas dulu,asalkan buat.
    then,perasaan ikhlas tu sendiri akan dtg .:)
    ni in case,kalo org tu buwat statement " laah.kalau mcm tu,xnak buatlah.buat hape buat kalo xikhlas" :p :p
    just my 10cent :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. paksa2 dulu ikhlas2 kemudian :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_