manusia dan otak?

bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum wbt

ehem ehem~

aku pernah dgr baca satu statement yang mengatakan manusia ni tak pernah guna 100% kemampuan otak mereka. 

i'm like, 
OHH SIRIYESSSSS???? 

dah tu selama ni pernah la jugak rasa macam dah nak pecah otak study *katenye* . 
tapi boleh pulak dorang *xtau sape* keluarkan statement gtu . 

ini satu penghinaan . *berkata dgn lantang sambil bangun*




ohh terimalah hakikat..

oke. 
kita takyah pegi jauh la kan.. kita cerita pasal yang ade kaitan dgn yang masih hidup dan yang belum mati namun satu hari nanti akan mati jugak. hemm panjang pulak ye
cerita pasal sape? 
aku. 
aku lah. 
nak cerita pasal orang lain kena saman pulak kan. 
kite takde duit banyak. tak mampu nak bayar saman2 neh.
 haa. aku neh blaja pasal makanan. 
budak hotel.. 
bila datang pemikiran negatif aku neh, macam terfikir.. ape laaa yang susah sangat blaja mendalah ni. 
masak?org yang tak blaja kos masak pon bolehh je masak gedebak gedebuk.
 jadi je. 
sedap je. 
housekeeping. 
alah. 
lepasan pmr pon boleh je apply mane2 hotel satu bintang setengah jadik GRA *Guest Room Attendant ye* . 

so, ape cabarannya??
apa yang susahnya nak banding dgn bdk CS blaja coding,
nak banding dgn budak engineering blaja electric?? 
what is so special about my field?

nah, sekarang maka datanglah pemikiran positf, menari ballet di hadapan aku. 
kamonn, mereka takde kelayakan dan sijil yang menunjukkan mereka pakar dalam bidang yang sama macam niii. 
bila mereka kembali kepada tugas asal mereka, 
yakni yang engineer yang pandai masak pergi turun site, 
yang doktor pandai masak masuk hostipal hospital, 
yang lawyer pandai housekeeping asuk court, 
then to whom this task gonna be passed to? 
oh ohhh bukan gonna be passed, tapi sememangnya tu hak kami. :) 

copp!
dah tu yang lepasan pmr tu?
nah. mari kite cerita

ce teka, tadi lepasan pmr tu keje kat mana?
hotel satu bintang setengah.
kamu??
ohh, boleh jadik bos kat hotel lima bintang *sengih lebar*

haa.. cerita lagi jgn lari jauh2..
ramai tak ramai tak yang jeles dgn bdk hotel??

*ramai-ramai jawab:: RAMAIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII **
sebab ape ??
*bunyi macam suara tebuan sebab ade orang bagi mcm2 jawapan*

oke oke uolls~
nahhh tahu pon :D

so, then 
u should proud of urself!

oo yess,,
I'M PROUD OF MYSELF ! 


ohh. so positif uolss. 
beginilah kalo kita positif semuanya akan jadi baikk.

so, ape kaitannya dengan otak ??

err.
hmmmmm.. semua fungsi badan kita ni bergantung kepada bagaimana otak kita berfungsi..
kalau normal, normallah.
kalo hyperactive, hyperla.
kalo lembap?? 
haaa.. taknak jawab taknak jawab *sila baca dgn nada gedikss melampau*

jadi dgn ini, 
aku pesan kepada diri aku, 
pesan juga kepada kamu, 
kepada pakcik makcik toh puan seri dato' datuk~ kan.. 

never ever ever compare urself to others!

kamu ialah kamu dan dia ialah dia. 
walaupun ade secebis persamaan antara kamu dengan dia, 
namun dia tak mungkin jadi kamu dan kamu tak mungkin mengalami apa yang dia alami di tempat yang sama pada kadar perasaan, sama ada eksaited atau sedih yang sama. 
semua orang berbeza. 

dan tuhan janjikan, DIA takkan membebankan kita dgn ujian yang melebihi tahap kesanggupan kita. 
nah.
 kalu kita ni mampu amik kos operate-operate jadik doktor, nah itulah yang DIA bagi.. 
kalo kita ni tak mampu nak blaja di universiti, itu yang dia bagi. 
yang pastinya rezekiNya ni bersepah kat mana-mana. 
dah nama hak rezeki kita kita akan dapat, dengan syarat, USAHA. 

tapi jangan sekali kali rasa rendah diri..
rendah hati takpe, rendah ketinggian nak buat macam mana. 
teeettt~

di mana pun takuk anda berada sekarang, 
gunakan itu sebagai tapak semaian, agar suatu hari nanti anda akan menuai hasilnya di situ.

jangan putus asa
teruskan perjalanan.
terus pandang ke depan.
yakin dengan diri anda.
anda boleh melakukannya..

ayuh, kita maksimumkan penggunaan otak kita semaksima mungkin!

jom. 
haiya 'alal falah :D

percayalah anda saya dan kamu serta semua kita boleh berjaya


*ohh rasa macam pakar motivasi*

sekian, terima kasih *tunduk dan hadirin bagi big applause*

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_