keSUSAHan

#bismillah..
apa yang susah? bila nak deal dengan manusia.. kenapa? sbb kita takleh nak expect macam mana sebenarnya perangai mereka. dia dan dia, dua orang, so dua karakter yang berbeza. kalau tambah lagi dia dia dia dan dia?? banyak la lagi perangainya.

ye. mungkin dia boleh berkata itu dan ini di depan kita.
tapi di pihak kita kalau boleh janganlah beri 100% kepercayaan kepada mereka.

berhati hati dan berwaspada.
sangat lah penting dalam kehidupan seharian sekarang ni.
bukan nak berburuk sangka cuma berjaga-jaga.

we didnt know whats going to happen in future.

dan kalau la berlaku apa-apa kepada kita, siapa yang bakal hadir untuk menolong?
dan berapa yang akan masih setia sedang pastinya ramai yang akan memaki hamun.

yes, so typical right.

tak salah mencari kawan. meramaikan kawan. cumanya waspada selalu perlu diletakkan di tempat pertama.
tak salah bekerjasama atau sebagainya. tapi dalam bekerjasama atau berorganisasi, sekecil atau sebesar mana sekalipun, satu perkara yang kita perlu kita faham ialah, pembawakan organisasi itu bukanlah atas dasar nama individu tetapi atas dasar nama berkumpulan. jadinya, setiap apa keputusan atau perbincangan, perlulah mendapat kata sepakat SEMUA. bukan sekadar seorang individu atau dua orang atau tiga orang. nah. itu juga satu kesusahan  yang sebenarnya takde la susah mane.
apa yang perlu dibaiki cuma pengurusan di peringkat seorang ketua dalam organisasi. kalau yang tu okey maka okey lah.

sekali lagi perkara ini juga berbalik kepada hubungan kita dgn manusia lain.
bagaimana kita perlu berurusan dgn manusia biar bersesuaian dgn caranya.
bagaimana kita mahu sesuaikan  cara kita dgn cara mereka supaya mereka mampu menerima.
yes, itu sangat susah.
dan perkara itu juga menjadi kerisauan di pihak aku, sekarang.

but then i believe takde apa yang mustahil.
boleh. takde masalah.
and again, susah bukan bermakna mustahil.
cuma yeahh, usaha kena la lebih sedikit.

last word : gudluck dalam berurusan dgn manusia. :)

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_