:: sebuah perjalanan

#bismillahirrahmanirrahim

dalam hidup mereka yang kisah tentang status pembelajaran, mereka yang bermatian cuba untuk mendapatkan gred yang bagus dan mahu menjadi yang terbaik, pastinya perjalanan hidup kita pernah melalui fasa kegemilangan, sedang-sedang dan juga fasa di mana, kita di bawah. jatuh. terjelepuk. aku juga begitu. 

kejap. ayat bunyi macam novel sangat. nanti tak serunak nak bercerita. keh.

ceritanya, no offense kepada mana-mana pihak pun. sama ada yang telah hidup atau masih mati. eh? ehem.

bla dicerita tentang zaman persekolahan. yeah. perfect. memang UPSR lagi straight As. and same goes to PMR. walaupun masa tu melalui zaman-zaman yang terlampau getir. dengan kondisi kesihatan yang tidak seberapa. dengan lambakan tugas dan amanah. dengan perubahan cara hidup yang baru. namun alhamdulillah masih mampu meraih cukup 9A untuk PMR. siap masuk paper kot masa tu.

ceritanya bila naik ke tingkatan empat, aku mula diberi kepercayaan lagi. menggalas pelbagai jawatan sana sini. baik sekolah, baik asrama. baik. itu bukan punca nya mengabaikan pelajaran. ho ho. tapi apabila diri ini terpaksa jadi wakil sekolah ke kem itu dan ini. maka separuh tahun jugalah aku tidak masuk ke kelas. kalau ada di dalam kelas pun, penat nya masih belum hilang. balik sekolah terpaksa fikir pula masalah2 yang berlaku di sekolah. siapkan kerja tertunggak. homework bertambun. so end up stress dan tido dengan jayanya di dalam kelas! HAHA. takde la orang boleh beat aku bab tido dalam kelas ni zaman-zaman tingkatan empat lima ni. so bila awal lagi dah takleh nak catch up kan, so let it goo let it goo dah la kan. malas. putus asa. rasa dah tak sempat. 

study lagi sikit-sikit. ye la, buat bekal bagi lulus SPM je la kan. but still hopes for miracles to happen. keh. jadahnye kalau usaha tak seberapa, banyak mananya miracles nak happen? *tersedak* so, ed up, result SPM okai, dapat la 4bijik A. bapok sedih masa tu! tapi xrasa mana lagi sebab macam effect dia lambat sikit nak sedar kan. sokay. i realised my mistakes. fine. we'll try again. 

bermula titik hari itu, aku semat dalam hati, no more those side things, leadership programme ke ape jadah, no more. sebab academic is first! kalau terikat dengan amanah lagi, maka aku kena berbahagi. amanah tidak boleh jatuh ke perkara kedua dan akademik tetap kena berada di rank no 1. so it would be very hard! dah mula timbul la kan bibit-bibit penyesalan bila kawan-kawan seperjuangan dulu dah mula pergi interview sanasini, biasiswa itu ini. offer obersea merata. and me? entah dapat ke tidak masuk universitinya. HAH. 

and finally, alhamdulillah, walaupun aku takde la dapat kos yang gempak-gempak, and in fact aku sendiri tak pernah tahu, kos ape ni yang aku nak belajar ni? takpe lah, alang-alang dah dapat tawaran U kan, just go for it la. haha. gile ke taknak pergi, gile nak masuk matrik? jurusan sains? memang tak ah. SPM dah setara tu takkan aku nak bodoh kan nak ambik cabaran besar. haha. so, UiTM di hatiku la masa tu~

masuk belajar.pasak dalam dada. no more and no more. diam-diam je. takpayah nak banyak cakap, nanti orang ambik kau jadi pape. so, i try to. try hard to. tapi nasib xberapa baik, orang pilih juga jadi ketua kelas. tapi masa tu, takpelah, ketua kelas je pun~ takde effect ape. okay go on.final sem satu. okay. good. result. semangat ni tunggu sampai entah pukul 3,4 pagi masa tu. kemain kan. tetibe rasa tak percaya. wait. dean list? haha. walaupun masa tu dapat atas pagar je kan, tapi seumpamanya Tuhan nak berkata: Dayah U can do this. You can get back your own self. Ini balasannya kalau rajin sikit je. wipe off tears and from now on, kita teruskan permainan ini. 

semester dua. masih lagi setia dengan jawatan class rep (ketua kelas). masa tu dah start banyak masalah yang melanda. buatkan aku terpaksa face to face dengan my PA (Penasihat Akademik : function kalau di sekolah sbg Guru Kelas) . i have seen him once, masa family day Hoteliers kat padang tenggol. aku rasa dia ni la PA aku.sebab tengok muka dia macam sesuai je dengan nama (boleh pulak kan?) tapi xsure. so, akhir sem part1 masa nak masuk final tu aku pernah la tegur dia : Sir, sir ke sir Razman?
gile ape masa tu aku tanya masa orang tengah busy nak check bilik peperiksaan  dia ok ke tak, paper cukup ke tak (beliau jadi pengawas peperiksaan masa tu) dia pun macam "sape pulak budak ni?" haha. "Ye kenape?" "saye Hidayah, yang text sir, class rep group D part 1, " he was like : Oh. 
so, from the time being, senang la kan sb aku dah kenal dan dah pasti sape orangnya, senang la nak cari lepas ni kalo ada masalah. hahaa. and my classmates at that time was like : Dayah, tu sape? aku dengan bangganya nye la jawab : oh. tu la PA kita. sambil senyum. 
okay, berbalik kepada cerita sem dua ni, AGM Hoteliers. semangat ni lepas kelas Mandarin dengan Toh Laoshi malam tu, semua sekelas pergi AGM, ye la, lurus bendul boleh tahan la masa tu, sebab kan dia kata wajib pergi. HAHA. so, dengan gigih nye la kami sekelas ni pergi! kena pulak budak kelas aku punya jadahnye pergi calonkan aku jadi calon BENDAHARI masa tu! serius rasa nak sepak je dorang masa tu. aku lupe lak sape yang calon aku masa tu. tambah pulak masa tu sir Faizal (penasihat kelab) ade mention : kalau boleh saya nak junor from part 1, 2, or 3. lagi la semangat dorang nak calonkan aku! dan menang pulak tu!!! argh. okay, konfem la satu jawatan. okay dua sebenarnya, satu lagi class rep yang gigih dan satu lagi Bendahari Kelab Fakulti, D'Hoteliers. 
Kokurikulum. aku dah malas nak masuk Kesatria sebab kan kena kawad-kawad. kena pulak setiap kali Koku mesti aje malam tu ada kelas. mesti aje pagi tu kitchen. penat weyh. so, aku decide la, sem dua ni, takmau penat-penat dah. aku nak masuk koku debat dan pidato! so takyah nak kawad, boleh pergi pakai je baju pape. takpayah nak letih2. kelas dalam aircond. so, jadi la ceritanya. maka bermulalah perkenalan aku dengan geng debat ni : Affiq, Haziq dengan Izwan, geng2 hardcore debat neh! Haziq yang paling suka melaharkan aku pada setiap kali kelas koku dan encik mizie cuma mampu tersengih je. fun wey kelas debat ni sebab 8 orang je yang hadir. HAHAHAHA. 4 laki 4 pempuan pulak tu! haha. sorang lagi laki nama Qayyum and pompuannya, aku, Fieda, rumet aku Waa dengan Izza. haha. haven! 

and bermula perkenalan dengan Affiq tu, satu hari tetibe la si Affiq ni text aku : Yah boleh jumpa, ade benda nak bincang. 
aku dah mula rasa tak sedap tapi ok la, boleh jumpa kat kafe kapas after kelas aku petang tu. jumpe la si Affiq ni petang tu kan. dia cakap la, 
Affiq : yah bz x sem ni?
aku : nape?
affiq : banyak pegang jawatan x?
aku : ade la, cuma class rep dengan bendahari kelab. nape?
affiq : willing lagi tak nak pegang jawatan?
aku : errr, jawatan ape plak Fiq?
affiq : **hulur kad kuasa*
aku : ookai **blur** so, kalau jadi ni kena buat ape? busy ke tak?
affiq : tak bz mane pun, meeting tu takde la sampai seminggu sekali, cuma benda paling special, konfem dapat kolej. 
aku : oh ya?
affiq : ye. so?
aku : okay. terima. 

terima dan rupanya menjadi satu benda yang membawa aku terus beberapa tingkat ke atas. cerita selanjutnya : ade pertandingan debat antara kolej. interkolej masa tu. si Dato' Fieda tu beria suh aku join. katanya jadi geng dia untuk wakil kolej Tenggol. haha. aku pun ia kan aje lah. satu perkara lagi yang melonjakkan aku ke satu tahap lagi. setiap sidang kami menang. haha. rase macam power gile! and last day tu kami semua in red. and masih berpihak pada kami. tajuk nya pasal sampah ape tah, and lastly kami MENANG! haha. 1st place beb. kahkah. so, kami gelar la diri kami Ratu Tenggol masa tu. kahkah lawak gile. rindu nak berdebat, rindu nak kena lahar dengan si Haziq tinggi lampai tu. rindu nak gelakkan affiq yang over eksaited. rindu nak tunggu saat-saat si izwan bila nak masuk serius masa bentang hujah. rindu nak tengok kesungguhan Fieda bentang hujah. rindu nak tengok muka kelip-kelip cuak paksa rela si Waa, dan rindu Izza dengan Qayyum yang nampak konfius, minat ke tak debat. HAHA. 

beranjak hampir ke tengah akhir sem. masih sibuk dengan kutip duit Hoteliers, weekly meeting, almost weekly events, and everything. one day lepas raya, kat satu majlis raya, jumpa denga big boss, Sir Jaie. Approach him, 
aku : sir, saya hidayah. seki baru sir. yang affiq ambik hari tu. 
(haa, dia punya awkward tu, satu ayat tanpa balasan aku habiskan semua)
sir : oh. okay. so you stay mana sekarang?
aku : still sini, tenggol.
sir : kenape you tak pindah duyung? (baca : kolej mahasiswa yang berjawatan tertinggi)
aku : tak sempat la sir, plus malas lagi. next sem la masuk, boleh?
sir : boleh, I takde masalah. cuma takut U susah nak buat keje
aku : takda hal yang tu *senyum*
sir : alright
aku : ok. ok la sir, mintak diri dulu

haha. sopan lagi la masa tu kan sebab tak kenal baik lagi :P tapi sekarang pun masih sopan la. eheh?? :P

kemudian, di dalam kemengahan dengan test and all quizzes, assignments, tetibe dapat satu invitation from my PA. dia kata nak suruh aku masuk competition. katanya kat singapore. so I have to attend weekly training session. masa tu memang rasa tah pape. dok buat turned carrot. turned carrot. pastu dah la aku ni jenis blurr tahap gaban. masuk kitchen kejap kena tinggal. pastu aku dah taktau nak buat ape. pastu kerja asyik kena komplen, sepah la dayah.. buat panjang sikit. buat cantik sikit. kan. dah la kitchen panas. tapi my classmate xde sorang pun tahu. sebab aku macam x konfiden je betul ke aku ni layak p singapore? haha. and then akhirnya memang aku berjaya la pergi singapore. to attend a really big culinary event : FHA Singapore. 2 tahun sekali je. tapi takde rezeki, aku xmenang pun. start yang ini la, bila aku dah mula cuti sem aku xbalik. i mean, balik lewat la kan. dah mula dah macam zaman sekolah dulu. dah mula busy walaupun kemain awal2 dulu taknak taknak kan.. 
and tibala hari keluarnya result. cuak bak hang. sebab kali ni aku bebetul rasa stress. banyak subjek teori. and aku yang mula busy. aku takut, masih trauma kot sejarah lama berulang. takut jatuh lagi. aku baru nak mula melangkah ni. kof kof. sekali lagi, stay up tunggu result keluar. and alhamdulillah, still dean list, kalau dulu cuma 3.55, kali ni melonjak gile-gile, dah dapat 3.82. sengih lebar. alhamdulillah. alhamdulillah. alhamdulillah. aku semakin yakin melangkah. 

::bersambung

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_