kitchen lagi~

hey.. hehe.. asalnya nak validate n print slip daftar kos, terlog in blog suda~ hehhe.. miss nak menulis weyh~ hmm.. hari ni kelas kitchen habes awal.. tak kesah la aku berbau ikan pon hari ni, yang penting, merit dah wat masuk, and kos dah validate.. kih3. and.. nak update blog jap..
sedia maklumlah, hari senin, kelas kitchen.. hari ni punye, wat basic stock n thickening agent.. fes sekali, kena sediakan those rempah ratus, mirepoix,, sachet de pices,, hm.. then, kena fillet ikan. mak ai.. kena buat doh hari ni! pheww.. nak hilangkan gelabah nak filet ikan yang panjang tu, *sebbek ikan panjang+ besar, kalo tak, ssh la nak fillet ikan tu mak cik* miss,, ni ikan patin ea??? hah? ikan patin awak cakap? woaps! haha.. bukan ikan patin, ikan siakap rupanya. malu free.. maka ikan tu pon dileraikanlah daripada tulang temulangnya.. tinggallah isinya sahaja~ yes! berjaya gak fillet aku! walopon ade la berlaku pembaziran isi ikan dalam 200g yang terlekat lagi kat tulang ikan tu, takpe la.. then, fillet tu simpan lam freezer.. guna tulang je, nak buat fish stock.. n ready kan utk wat chicken stock pulak.. pastu, tggu bnda2 tu simmer, miss demonsrate nak buat roux, and bla3.. pastu, kena tapis bnda2 tosck tu taw.. haha.. dah ak xcukop tggi, dok jauh, masa miss tnjuk  cara nak strain bnda tu,, nah, ambik awak buat. dihulurnya laddle kat aku.. ambik, wey~ kan saye dah cakap, jgn strain kat tgh2~ tepi je.. haha.. sekali lagi~ soryy.. saye xnmpak td.. huhu~ dua kali malu.. tapi, hari ni best sebab balik awal.. siap cepat.. walopon take tyme gak nak siapkan stock2 tu.. then, best gak, ktorang dapat our lasagna yg mggu lepas punye! hehe.. and, lagi best bila kelas hari ni taklah pressure cam kelas kitchen mggu2 lepas and dapat dua ketul tulang yg ade daging wat balik bilik, haha... and, ptg ni, kawad lagi.. malam ni, kelas mandarin, habeslah hari ni~ and,, tak sabar tggu khamis ni, nak balik wuu~ dear sir razak, boleh eh nak mntak diri awal sikt khmis ni, saye nak balik kampung, ngee~~

hey.. gotta go.. nak mandi wey.. cukup2la bau ikan ni .. eeuuu~~
daaaa =)

Comments

Popular posts from this blog

diploma pengurusan perkhidmatan makanan > a view

#tipsDekan

be wise_